• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 07:49:10 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 07:49:10 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 17
Guests: 97
Total: 114
Aris★
gpap
anon
antreassv
dimitrisblioumis
pipitsenko
Georgia Arv
Thanasiscon1
Efrem
Yamal
Geoth
Giorgos2222
filon05
Giannis Masterio
ppoug
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 7ο Εξάμηνο > Λειτουργικά Συστήματα (Moderators: geo66, Elliot Alderson, sassi) > [Λειτουργικά Συστήματα] Εργασία 2011
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 Go Down Print
Author Topic: [Λειτουργικά Συστήματα] Εργασία 2011  (Read 15829 times)
jimmakos
Guest
Re: [Λειτουργικά Συστήματα] Εργασία 2011
« Reply #105 on: February 24, 2011, 23:50:03 pm »

Γενικά τα πράγματα έχουν ως εξής. Κόβουμε την γκρίνια και στρώνουμε κώλο από εδώ και πέρα και ότι προλάβουμε.

οπότε ορίστε ένα userguide που βρήκα στο google.
http://cs.nyu.edu/~yap/classes/compsys2/nachos/walk.html
Ενδιαφέρον για να ξεκινήσουμε να κατανοούμε το NachOS.
Αν κάποιος έχει κάποιο άλλο ας δώσει κανα link.
christie
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

Problem solved.........

View Profile
« Reply #106 on: February 24, 2011, 23:54:44 pm »

Jimmako 2 Χρονίες την έχω φάει για αυτό μιλάω!
Και πέρισυ μια από τα ίδια ήταν η εργασία και στην τελική 4 πήρα ενώ παρέδωσα το 50 %!
Τα θέματα των εξετάσεων είναι άπειρα...σε έκταση και ο χρόνος λίγος
Η ύλη είναι τεράστια
Τα εργαστήρια άσχετα από το τελικό θέμα της εργασίας
Και η εργασία δε βγαίνει με τίποτα!
Από τη βάση του το μάθημα είναι χάλια για αυτό λέω ότι 5 μέρες κανένα δε σώζουν!
Τουλάχιστον να ευνοηθούν οι επόμενοι συνάδελφοι και να ξυπνήσουν κάποιοι!

Μάλλον στραβός είναι ο γιαλός.....
γιατί εγώ αποκλείεται να αρμενίζω στραβά!!!!
christie
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

Problem solved.........

View Profile
« Reply #107 on: February 24, 2011, 23:59:44 pm »

Και προφανώς δεν κατάλαβες σε τι και ποιους αναφέρθηκα!
Επέτρεψε και σε μένα να είμαι απαισιόδοξη!Καλά κάνατε και πηγάτε καλά
κάνατε και συζητήσατε 3 ώρες αλλά δε νομίζω ότι στην τελική θα βγει
και κάτι!

jimmakos
Guest
« Reply #108 on: February 25, 2011, 00:17:36 am »

κοίτα να δεις.

Εγώ είμαι απαισιόδοξος γιατί είναι στη φύση μου να είμαι απαισιόδοξος για το οτιδήποτε προσπαθώ και αυτό εννοώ στο σημείο που αναφέρομαι ότι θα την "φάμε".
Επίσης είναι στη φύση μου γενικά να προσπαθώ ο ίδιος να λύσω τα προβλήματα μου και όχι κάποιοι άλλοι για μένα.

Εσύ είσαι απαισιόδοξη για κάτι που άφησες στην τύχη του τα τελευταία 2 χρόνια όπως λες και δεν εμφανίσθηκες ούτε τώρα για να βρεθεί μια λύση.
Θα μπορούσες κάλλιστα να εμπλουτίσεις την κουβέντα όντας παλιότερη δεδομένου ότι οι περισσότεροι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αυτή τη κατάσταση πρώτη φορά.
Αντιθέτως και ενώ είδες ότι η εργασία δεν βγαίνει ούτε και φέτος δεν μπήκες καν στον κόπο να μπεις στο φόρουμ και να συζητήσεις ώστε να δούμε τι θα κάνουμε παρά μόνο τώρα για να κρίνεις και να κατακρίνεις.

Επομένως οι απαισιοδοξίες μας αγαπητή δεν μπορούν να ταυτιστούν.

Όσον αφορά το μάθημα πιστεύω το έχουμε κουράσει, ή εγώ έχω κουραστεί. Σε κάποια σημεία συμφωνώ με όσα λες και αλλού έχω να προσθέσω και άλλα.
Μπορείς να βοηθήσεις (και να βοηθηθείς) στο να προετοιμαστούμε όλοι και να πάμε να εξεταστούμε;
Αν ναι καλώς.
Αν όχι τότε δεν έχει νόημα η περαιτέρω γκρίνια, καταντά κουραστική και δεν αφήνει όσους την ψάχνουνε και θέλουνε ένα χώρο να οργανώνονται (για αυτό εδώ το τόπικ μιλάω).
Δεν πήραμε προθεσμία μέχρι την τετάρτη για να γκρινιάζουμε άλλες 6-7 μέρες θέλω να πιστεύω.

Αυτά.
Υπόψιν δεν σε κράζω γιατί έχεις άδικο, σε κράζω γιατί δεν προσπάθησες καθόλου να αλλάξεις την κατάσταση αυτή ενώ έχεις εντοπίσει προβληματικές.
το νου γιατί i am the terrorist t-e-r-r-o-istTongue (φοβερό μπάσο και χαλί για το userguide)
« Last Edit: February 25, 2011, 00:21:46 am by Jimmakos - DNT GO HOME » Logged
christie
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

Problem solved.........

View Profile
« Reply #109 on: February 25, 2011, 00:26:37 am »

Καλά τα πες!

chili_harry
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Να παραιτηθούν οι νεκροί από το δικαίωμα για ζωή..

View Profile
« Reply #110 on: February 25, 2011, 02:38:27 am »

http://www-scf.usc.edu/~csci402/assignment3/project3_doc.html

Ωραία πράγματα για IPT, TLB και υπάρχει ένας αλγόριθμος που εμένα με βοήθησε αρκετά να καταλάβω τι πρέπει να παίξει..
lynx
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Freedom is the right of all sentient beings

View Profile
« Reply #111 on: February 25, 2011, 19:37:52 pm »

και αυτό φαίνεται αρκετά βοηθητικό:
http://www-inst.eecs.berkeley.edu/~cs162/sp09/Nachos/doc/index.html

και αυτό τα έχει πιο συμμαζεμένα τα παραπάνω
http://www.ida.liu.se/~TDDB63/material/begguide/

και ένα ωραίο tutorial για java:
http://download.oracle.com/javase/tutorial/tutorialLearningPaths.html
« Last Edit: February 26, 2011, 03:34:12 am by lynx » Logged

if there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years

70/70
jimmakos
Guest
« Reply #112 on: February 26, 2011, 22:32:07 pm »

Τutorial για τον HashTable με τον οποίο πρέπει να υλοποιήσουμε τον IPT
http://download.oracle.com/javase/tutorial/collections/interfaces/map.html
Tempus Fugit
Veteran
Καταστραμμένος

Tempus Mpatsit

View Profile
« Reply #113 on: February 27, 2011, 21:03:10 pm »

Ερώτηση:
'Εστω (υποθετικα παντα :Ρ) οτι εχει γινει ο IPT εχουν γινει και οι συναρτησεις του κτλ κτλ. Εφοσον χρειαζεται demand-paging, τοτε ο IPT ξεκιναει αδειος, και οποτε ζητειται η vpn της συγκεκριμενης διεργασιας πρεπει να ψαξει στο χωρο των virtual address και να γραψει εκει τη σελιδα...

Ετσι οπως ειναι υλοποιημενο ως τωρα, υπαρχει μια μεταβλητη pageTable που ειναι πινακας απο TranslationEntry και ο,τι χρειαζεται απο μια vpn το βρισκει απο τα pageTable[vpn]. Αυτος ο pageTable ειναι ο πινακας της διεργασιας απ' οτι εχω καταλαβει, και τα ppn που περιεχει γεμιζουν απ' οτι εχω δει οταν κανει alloc συνεχομενο αριθμο σελιδων στην πραγματικη μνημη. Δεν εχω νοιωσει και πολυ βεβαια πως γινετα το γεμισμα του και τι ακριβως αντιπροσωπευει για καθε διεργασια ετσι οπως ειναι υλοποιημενη αυτη τη στιγμη η userProcess, παντως αυτο που καταλαβα ειναι οτι αυτη η μεταβλητη δεν μπορει να χρησιμοποιειται πια. (σωστα?)

Η ερωτηση μου τωρα ειναι με ποιον τροπο θα το βαζω εγω μια πραγματικη σελιδα απο τον δισκο στη μνημη, ετσι ωστε να γεμιζουν τα TranslationEntry του IPT? Πως υλοποιειται η αναγνωση απ' τον δισκο και η εγγραφη? Υπαρχει αυτη τη στιγμη στη UserProcess συναρτηση readVirtualMemory καθως και writeVirtualMemory, αλλα μαλλον ειναι για χρηση απο αλλου, γιατι εχει μεταβλητες data[] και byte[] και τετοια... Anyone?

"Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το συμπαν θα συνομωτήσει για να σου σπάσει τ' αρχίδια"
-Coelho my ass

SolidSNK
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

free()'d and attuned

View Profile
« Reply #114 on: February 27, 2011, 21:25:33 pm »

Quote from: Tempus Fugit on February 27, 2011, 21:03:10 pm
Ερώτηση:
'Εστω (υποθετικα παντα :Ρ) οτι εχει γινει ο IPT εχουν γινει και οι συναρτησεις του κτλ κτλ. Εφοσον χρειαζεται demand-paging, τοτε ο IPT ξεκιναει αδειος, και οποτε ζητειται η vpn της συγκεκριμενης διεργασιας πρεπει να ψαξει στο χωρο των virtual address και να γραψει εκει τη σελιδα...

Ετσι οπως ειναι υλοποιημενο ως τωρα, υπαρχει μια μεταβλητη pageTable που ειναι πινακας απο TranslationEntry και ο,τι χρειαζεται απο μια vpn το βρισκει απο τα pageTable[vpn]. Αυτος ο pageTable ειναι ο πινακας της διεργασιας απ' οτι εχω καταλαβει, και τα ppn που περιεχει γεμιζουν απ' οτι εχω δει οταν κανει alloc συνεχομενο αριθμο σελιδων στην πραγματικη μνημη. Δεν εχω νοιωσει και πολυ βεβαια πως γινετα το γεμισμα του και τι ακριβως αντιπροσωπευει για καθε διεργασια ετσι οπως ειναι υλοποιημενη αυτη τη στιγμη η userProcess, παντως αυτο που καταλαβα ειναι οτι αυτη η μεταβλητη δεν μπορει να χρησιμοποιειται πια. (σωστα?)

Η ερωτηση μου τωρα ειναι με ποιον τροπο θα το βαζω εγω μια πραγματικη σελιδα απο τον δισκο στη μνημη, ετσι ωστε να γεμιζουν τα TranslationEntry του IPT? Πως υλοποιειται η αναγνωση απ' τον δισκο και η εγγραφη? Υπαρχει αυτη τη στιγμη στη UserProcess συναρτηση readVirtualMemory καθως και writeVirtualMemory, αλλα μαλλον ειναι για χρηση απο αλλου, γιατι εχει μεταβλητες data[] και byte[] και τετοια... Anyone?
Έτσι όπως είναι τώρα, η load είναι αυτή που γεμίζει το per process page table. Βλέπει το format του executable αρχείου, βρίσκει τα sections, τα φορτώνει, ετοιμάζει τη στοίβα καθώς και μία ακόμη σελίδα για τα argc, argv. Η "ανάλυση" γίνεται πάνω σε αρχεία .coff, που έιναι το format των executable, όπως το elf format ή το dll. Η malloc τυχαίνει να βρίσκει συνεχόμενες σελίδες ελεύθερες ακριβώς γιατί στην αρχή όλη η μνήμη είναι ελεύθερη για το shell μας.

Το page table στη user process είναι όπως είπα τοπικό, δηλαδή είναι για μια συγκεκριμένη process. Στην παρούσα φάση, αν και καλά χωρούσαν 2 διεργασίες στη μνήμη του simulated μηχανήματος μας, κάθε φορά ολόκληρο το per process page table θα μεταφερόταν στο αντίστοιχο του processor. Αν δεις, έτσι ακριβώς δουλεύει η restoreState στη UserProcess, ενώ στη VMProcess, ο TLB τρώει reset γιατί έχουν χαθεί οι αντιστοιχίες vpn-pid.

Όλα καλά ως εδώ. Εσύ όπως είπες πρέπει να υλοποιήσεις demand paging μηχανισμό. Σίγουρα δηλαδή, δεν πρέπει να αφήσεις την VMProcess να κάνει το αρχικό load οπως η Userprocess, συγκεκριμένα δεν πρέπει να την αφήσεις να φορτώσει καμία σελίδα (stack ή από το exec ή για τα arguments), αλλά να φορτώσεις εσύ κάθε φορά που θα ζητηθεί μία από αυτές. Επειδή, αρχικά, αποκλείεται μια σελίδα να είναι στο swap αρχείο σου, θα πρέπει να καταλάβεις αν η σελίδα είναι στο executable ή αν αναφέρεται στη στοίβα και να πράξεις αναλόγως.

Προφανώς και οι write/readVirtualMemory δε θα δουλέψουν στο μοντέλο μας, καθώς κοιτούν το τοπικό per process page table. Ούτε μπορεις να το παίξεις έξυπνος να καλέσεις τη translate() του Processor γιατί είναι private. Τρέχα γύρευε δλδ.

"Savior, conqueror, hero, villain. You are all things, Revan, and yet you are nothing. In the end you belong to neither the light nor the darkness. You will forever stand alone."
Tempus Fugit
Veteran
Καταστραμμένος

Tempus Mpatsit

View Profile
« Reply #115 on: February 27, 2011, 23:27:33 pm »

Άρα δλδ λες οτι η load θελει επικάλυψη. Οι loadSections και unloadSections? Κι αυτες αλλαγη?

Οσο για τις read/writeVM ηλπιζα οτι θα βαλω απλως ενα dirty = true ή/και used=true και θα ξεμπερδευω... Δεν κοιταξα ομως παραπανω. (αρρργκ)

Επισης swap υλοποιούμε; Ή μονο load/unload μεταξυ executable και IPT? Ηλπιζα οτι δεν το ζητανε αυτο...

"Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το συμπαν θα συνομωτήσει για να σου σπάσει τ' αρχίδια"
-Coelho my ass

SolidSNK
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

free()'d and attuned

View Profile
« Reply #116 on: February 28, 2011, 21:26:20 pm »

Quote from: Tempus Fugit on February 27, 2011, 23:27:33 pm
Άρα δλδ λες οτι η load θελει επικάλυψη. Οι loadSections και unloadSections? Κι αυτες αλλαγη?

Οσο για τις read/writeVM ηλπιζα οτι θα βαλω απλως ενα dirty = true ή/και used=true και θα ξεμπερδευω... Δεν κοιταξα ομως παραπανω. (αρρργκ)

Επισης swap υλοποιούμε; Ή μονο load/unload μεταξυ executable και IPT? Ηλπιζα οτι δεν το ζητανε αυτο...
Μα χρειάζεσαι swap οπωσδήποτε...

Ναι, χρειάζεται επικάλυψη η load, άμεσα αλλάζοντας την ίδια τη load ή έμμεσα αλλάζοντας loadSections κ malloc του kernel π.χ.

"Savior, conqueror, hero, villain. You are all things, Revan, and yet you are nothing. In the end you belong to neither the light nor the darkness. You will forever stand alone."
Tempus Fugit
Veteran
Καταστραμμένος

Tempus Mpatsit

View Profile
« Reply #117 on: February 28, 2011, 21:31:59 pm »

Χμ... Ο Συμεωνιδης ειπε οτι μπορουμε να κανουμε εναν μεγαλο πινακα για να προσομειωνουμε αν θελουμε τον σκληρο δισκο.
Για να αποφυγουμε υποτειθεται τις συναρτησεις που σχετιζονται με δισκο. Ομως, το φορτωμα απο τον δισκο δεν το αποφευγεις,
αφου πρεπει να κανεις load τα Sections οπως λες κι εσυ. Αρα μαλλον αυτος ο πινακας ηταν το swap ετσι οπως το ειπε.

Τελος παντων, thanks ρε Στελιο... αντε να δουμε...

-Coelho my ass

lynx
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Freedom is the right of all sentient beings

View Profile
« Reply #118 on: March 02, 2011, 02:25:33 am »

Η Lib.assertTrue τι κάνει? και που μπορώ να βρω τον κώδικα της Lib.debug? (είναι του nachos ή της java?)

if there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years

70/70
Emfanever
Καταστραμμένος

Πολίτης

View Profile
« Reply #119 on: March 02, 2011, 02:32:12 am »

Quote from: lynx on March 02, 2011, 02:25:33 am
Η Lib.assertTrue τι κάνει? και που μπορώ να βρω τον κώδικα της Lib.debug? (είναι του nachos ή της java?)

Η assertTrue απλά ελέγχει αν το όρισμα της είναι true. Αν όχι , πετάει σφάλμα.

Του nachos είναι η Lib. Βρίσκεται στο φάκελο machine
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 Go Up Print
Jump to: