• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:38:41 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:38:41 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 69
Guests: 93
Total: 162
Argiris
BossiTsif
apsathas
ellimoschou
theofr
gkyrodi
stolieras
theresnocur3
amprozos
DK06
dorapangeiou
ΦΙδανης Αριστοτελης
Σταυρος23
alexbaroutes
stefpapa21
giannisd
jim_sklab
tasos gourd
thathas12
KZerenidis
mixkats
eleftheria
Roidos
cealexop
Notac
christinabisdeki
Spyros.kleanthous
superkolios
Nikos_313
grethem
bougatsa
xarisagraf
nmpampal
whatdoesthefoxsay
Fotis
itsikou
qwertyuiop
mike1996
AA RE LEWN
mmikelo
christina02
thomassamaras
valco08
gpap
Deviate
vaggelis.ntokas
johnnypap
manos_diakakis
georkala
BENEDICTVS
IBOURAS
krith
gorilaki
DimKaratzas
diamantis
moutdimi
mrotskos
NickSpan
Retroman07
mimaki
sassi
xarabalios
aalmpanb
mdimitrig
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Βασικού Κύκλου > 1ο Εξάμηνο > Τεχνικές Σχεδίασης με Η/Υ (Moderators: Tasos Bot, tzortzis, Nekt) > Ερώτηση για Ηλεκτρολογικο πίνακα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 Go Down Print
Author Topic: Ερώτηση για Ηλεκτρολογικο πίνακα  (Read 52772 times)
Megawatt
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

...upgrading...

View Profile
Re: Ερώτηση για Ηλεκτρολογικο πίνακα
« Reply #45 on: September 04, 2009, 02:19:31 am »

Νασαι καλα αλεξ. Χαιρομαι που γινομαι κατανοητος. Smiley
Αλλα λυπαμαι, που το προγραμμα σπουδων (το οποιο εφαγες στην μαπα) ειναι τετοιο που δεν σε εκανε να καταλαβεις τον πινακα οταν επρεπε...τι να πω.

Καφε στανταρ θα κερασεις -> στο κυλικειο της σχολης, οταν θαερθω να με πεις οτι περασες σχεδιο Smiley

...........
Καλλισθένης
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

I'm not insane! My mother had me tested

View Profile WWW
« Reply #46 on: September 04, 2009, 02:29:33 am »

Το "σχέδιο" στο πρώτο εξάμηνο σπουδών ΔΕΝ είναι σχέδιο. Είναι περισσότερο κάτι σε ...ζωγραφική, αφού καλείσαι να αναπαραστήσεις στο χαρτί κάτι που δεν γνωρίζεις τον τρόπο λειτουργίας του και τον λόγο ύπαρξής του.

Το σχέδιο πιστεύω ότι θα είχε κάποιο νόημα ως τμήμα του εργαστηριακού μέρους ενός μαθήματος όπως τα Ειδικά Κεφάλαια ΣΗΕ όπου αφού μελετήσεις την χρησιμότητα και την αλληλεπίδραση αυτών των εννοιών, να μπορείς να τις χειριστείς, να τις σχεδιάσεις και να τις προσομοιώσεις σε εργαστηριακό περιβάλλον.

Φιλότιμη η προσπάθεια του Megawatt και πολύ χρήσιμη, αλλά αυτός ο τρόπος παρουσίασης είναι όπως τα διδαχτήκαμε στο ΤΕΙ. (δλδ αν έχεις αυτό κάνε εκείνο κλπ). Οι κανονισμοί (ευτυχώς) έχουν αλλάξει και πλέον ο σχεδιαστής καλείται να λάβει και άλλους παράγοντες υπόψη του για τη διαστασιολόγιση των κυκλωμάτων πέρα από την ισχύ των φορτίων, όπως πχ ο τρόπος ανάρτησης και όδευσης των αγωγών, η σχετική τους θέση κ.α.

Γι αυτό, δεν είναι ανάγκη να το ψάχνετε και πολύ στη φάση των σπουδών σας στο 1ο Εξάμηνο γιατί κάποια βασικά "εργαλεία" για τον χειρισμό αυτών των εννοιών (πχ από κυκλώματα και πεδία) θα τα αποκτήσετε σε πιο μεγάλα εξάμηνα.

Επίσης όποιος θέλει να το αντιμετωπίσει "μπακάλικα" (δλδ όπως δουλεύει όλη η αγορά εκεί έξω) μπορεί να ανατρέξει σε ένα από τα 10άδες βιβλία (+ebooks) εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και με ένα γρήγορο ξεφύλλισμα, θα είναι έτοιμος να ακολουθήσει τους τυφλοσούρτες.

Επίσης, ο πίνακας και τα υλικά από το αντιμάθημα του ηλεκτρικού πίνακα που είχαμε κάνει στις καταλήψεις του Μαηιούνη (2006) είναι σε κάποιο ντουλάπι μου και περιμένουν  Roll Eyes

Σούλααααα!!! Τα λέμε!!!
Zarathoustra

View Profile
« Reply #47 on: September 07, 2009, 00:22:44 am »

Quote from: Megawatt on September 03, 2009, 22:11:20 pm
Quote from: JAE on September 03, 2009, 22:03:28 pm
240 με την εκπτωση μας απο 410.

Στον πινακα μονοφασικου βαζουμε διπολικο 40αρι γενικο, τι λες;

Τον ουδετερο δεν τον κοβεις ο κοσμος να χαλασει ΑΣΧΕΤΕ JAE!!!  tomato tomato
oυ ασχετε!!!!!!!!!
Κανεις παρεα και με ηλεκτρολογους! Μονοπολικο 40αρη θα βαλεις! Ακου εκει διπολικο να κοψεις τον ουδετερο!  Grin Grin Grin Grin

Τι καταστροφικό νομίζεις πως θα συμβεί  αν τοποθετηθεί διπολικός γενικός διακόπτης που κόβει τον ουδέτερο στον πίνακα megawatt?Το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ  είναι το αυξημένο κόστος ,χωρίς βελτίωση της ασφάλειας της εγκατάστασης.

Αυτό για το σύστημα TNS που έχουμε εδώ.Γιατί σε περιοχές της ελλάδας με άμεση γείωση(ΤΤ), ο νέος κανονισμός HD384 επιβάλει την χρήση διπολικού διακόπτη στην είσοδο του πίνακα,σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεσαι.Εξάλλου ο αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια κόβει και τον ουδέτερο.

Κανένα πρόβλημα λοιπόν δεν υπάρχει.Μάλλον μπερδεύεσαι με το τριφασικό.
Megawatt
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

...upgrading...

View Profile
« Reply #48 on: September 08, 2009, 01:50:09 am »

Quote from: Zarathoustra on September 07, 2009, 00:22:44 am
Τι καταστροφικό νομίζεις πως θα συμβεί  αν τοποθετηθεί διπολικός γενικός διακόπτης που κόβει τον ουδέτερο στον πίνακα megawatt?Το μόνο αρνητικό που βλέπω εγώ  είναι το αυξημένο κόστος ,χωρίς βελτίωση της ασφάλειας της εγκατάστασης.
Την απαντηση σου την αφηνω σαν ασκηση.   Wink
Παντως εγω με τους κανονες λειτουργω. Τους ΚΕΗΕ και τωρα τους 384  Smiley
Δεν κατεβαζω πραγματα απο το μυαλο μου, ουτε κανω του κεφαλιού μου.  8)

Αυτό για το σύστημα TNS που έχουμε εδώ.Γιατί σε περιοχές της ελλάδας με άμεση γείωση(ΤΤ), ο νέος κανονισμός HD384 επιβάλει την χρήση διπολικού διακόπτη στην είσοδο του πίνακα,σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεσαι.
Για δειξε μου λιγο το σχετικο χωριο! Εδω μπροστα μου τον εχω τον 384. Πεσμου σε ποια σελιδα το λεει. (αληθεια θελω να δω που το λεει επειδη δεν τον διαβασα και ολο)

Εξάλλου ο αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ που βρίσκεται στα περισσότερα σπίτια κόβει και τον ουδέτερο.
Χαιρω πολύ!
Και μάλιστα ο τριφασικος αντιηλεκτροπληξιακος ΔΔΕ κοβει τις 3 φασεις +ουδετερο! Ε τι μαυτο? Τι θες να με δειξεις? Οτι ο ουδετερος γενικα κοβεται? Ο ουδετερος κοβεται μετα τον γενικο διακόπτη. Το ειπα ηδη απο την πρωτη σελιδα, οταν εγραψα πως σε κουζινα και θερμοσιφωνα βαζεις διπολικο μικροαυτοματο για να κοψεις και ουδετερο στα αντίστοιχα κυκλωματα. Ομως, στην εισοδο της εγκαταστασης (του πινακα δηλαδη), δεν ασφαλιζεις (να το πω ετσι αν σε "σκανδαλιζει" η λεξη "κοβεις" ) και τον ουδετερο! Περνας την φαση (μιλωντας για μονοφασικο) απο τον γενικο διακοπτη, μετα απο την ασφαλεια και μετα την βαζεις στον αντιηλεκτροπληξιακο ΔΔΕ στον οποιο συνδεεις και τον ουδετερο. Ομως στο γενικο διακοπτη βαζεις μονο φαση. (Διαβασε την παραγραφο 43.4.2* της επισυναπτομενης  φωτο που λεει οτι "οταν η διατομη του ουδετερου ειναι ιδια με την διατομη των φασεων δεν χρειαζεται ανιχνευση των υπερεντασεων στον ουδετερο αγωγο" και συγκεκριμενα το χωρίο 473.3.3 στο οποιο λεει οτι η διακοπη του ουδετερου θα πρεπει να μην γινεται ΠΡΙΝ** την διακοπη των φασεων ) Ο κανονισμος ερχεται στα λογια μου  Cheesy ή καλύτερα: Εγω οτι γραφω, ειναι βασει κανονισμων.

Κανένα πρόβλημα λοιπόν δεν υπάρχει.Μάλλον μπερδεύεσαι με το τριφασικό.
Κοιτα, εγω τους κονονισμους ακολουθω. Πειραματισμους με το ρευμα δεν κανω. Καποιοι παπουδες στο παρελθον κατσανε και σκεφτηκανε οτι και στο μονοφασικο ο ουδετερος πρεπει να κοβεται μετα την φαση

*Το συστημα γειωσεως ΙΤ αφορα την γειωση εγκαταστασεων ιδιοπαραγωγης και δεν εχει να κανει με τα σπιτια μας - θεμα του παροντος τοπικ.
**Δεν αναφερει καποια εξαιρεση αλλη εκτος της γειωσης IT. Δηλαδη ειτε σε ΤN-Separated ειτε σε ΤΝ-Common ειτε σε ΤΤ ο κανονας ειναι αυτος.
« Last Edit: September 08, 2009, 02:07:45 am by Megawatt » Logged

...........
nasia!!
Veteran
Καταστραμμένος

I lost control again..

View Profile
« Reply #49 on: September 08, 2009, 12:17:40 pm »

Όσοι πρόλαβαν,τον Κύριο είδαν στο σχέδιο,το Φλεβάρη πάλι οι υπόλοιποι. Cheesy

"It's hot in Topeka και εδώ ο καιρός επιτέλους έγινε καλύτερος.."
Zarathoustra

View Profile
« Reply #50 on: September 08, 2009, 19:30:02 pm »

Quote from: Megawatt
Για δειξε μου λιγο το σχετικο χωριο! Εδω μπροστα μου τον εχω τον 384. Πεσμου σε ποια σελιδα το λεει.
Αυτό σου το αφήνω και εγώ ως άσκηση για το σπίτι.

Για το υπόλοιπο forum:

537.∆ιατάξεις αποµόνωσης και διακοπής

537.2.1 Οι διατάξεις αποµόνωσης πρέπει να αποµονώνουν αποτελεσµατικά όλους τους ενεργούς αγωγούς
τροφοδότησης του κυκλώµατος, λαµβανοµένων υπόψη των αναφεροµένων στο άρθρο 461.2.

461.2
Στο σύστηµα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ-C ο αγωγός ΡΕΝ δεν επιτρέπεται να αποµονώνεται ή να
διακόπτεται. Στο σύστηµα ΤΝ-S ο ουδέτερος µπορεί να µην αποµονώνεται ή να µη διακόπτεται, καθώς επίσης και στο σύστηµα ΤΝ-C-S, για το τµήµα ΤΝ-S

--------
Από τα παραπάνω προκύπτει πως ο ουδέτερος (που ΕΙΝΑΙ ενεργός αγωγός) πρέπει να απομονώνεται στο TT και IT,απαγορεύεται να απομονώνεται στο TN-C,ενώ στα TN-S και TN-C-S η απομόνωση είναι προαιρετική(πράγμα λογικό,αν αναλογιστεί κανείς πως σε αυτά τα συστήματα ο ουδέτερος είναι αδύνατο να απομονωθεί  από την εγκατάσταση ,αφού συνδέεται με τον αγωγό προστασίας στην παροχή).

Ρητή απαγόρευση διακοπής του ουδέτερου υπάρχει μόνο για το σύστημα TN-C λοιπόν

Ομως στο γενικο διακοπτη βαζεις μονο φαση. (Διαβασε την παραγραφο 43.4.2* της επισυναπτομενης  φωτο που λεει οτι "οταν η διατομη του ουδετερου ειναι ιδια με την διατομη των φασεων δεν χρειαζεται ανιχνευση των υπερεντασεων στον ουδετερο αγωγο"

Η παράγραφος αυτή είναι άσχετη γιατί αναφέρεται σε διατάξεις προστασίας έναντι υπερεντάσεων (ασφάλειες,μικροαυτόματοι,ΔΔΕ) και όχι σε διατάξεις απομόνωσης(γενικός διακόπτης).

και συγκεκριμενα το χωρίο 473.3.3 στο οποιο λεει οτι η διακοπη του ουδετερου θα πρεπει να μην γινεται ΠΡΙΝ** την διακοπη των φασεων ) Ο κανονισμος ερχεται στα λογια μου  Cheesy ή καλύτερα: Εγω οτι γραφω, ειναι βασει κανονισμων.

473.3.3
∆ιακοπή και επανασύνδεση του ουδέτερου αγωγού
Στις περιπτώσεις που απαιτείται η διακοπή του ουδέτερου αγωγού, η διακοπή και η επανασύνδεση
πρέπει να γίνεται κατά τρόπο που ο ουδέτερος αγωγός να µη διακόπτεται πριν από τους αγωγούς
φάσεων και να επανασυνδέεται ταυτόχρονα ή πριν από τους αγωγούς φάσεων.

Ο διπολικός διακόπτης αποζεύγει ταυτόχρονα φάση και ουδέτερο,άρα η απαίτηση ικανοποιείται.Θα είχαμε πρόβλημα αν χρησιμοποιούσαμε δύο ξεχωριστούς διακόπτες.

EDIT

Οι σελίδες που επισύναψε ο Megawatt δεν είναι από τον HD384,αλλά από το  εγχειρίδιο εφαρμογής του HD384.Σε αυτό το εγχειρίδιο διαβάζουμε στην παράγραφο 53.7.2:

Αποτελεί απαίτηση για το γενικό πίνακα διανομής κάθε εγκατάστασης, ή τμήματος εγκατάστασης που βρίσκεται σε χωριστό κτίριο, να έχει ένα γενικό διακόπτη, ο οποίος (αν δεν υπάρχει άλλη διάταξη απομόνωσης) θα πρέπει, αν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΤ να είναι διπολικός στις μονοφασικές εγκαταστάσεις και τετραπολικός στις τριφασικές εγκαταστάσεις. Αν εφαρμόζεται το σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ, μπορεί να είναι μονοπολικός ή διπολικός στις μονοφασικές εγκαταστάσεις και τριπολικός ή τετραπολικός στις τριφασικές εγκαταστάσεις.

.......σε πλήρη αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο megawatt και οι παππούδες του

« Last Edit: September 08, 2009, 20:00:35 pm by Zarathoustra » Logged
nbourgis
Guest
« Reply #51 on: September 08, 2009, 20:38:42 pm »

Δυο πραγματα

α) Ο διπολικος εχει περαστει, ο πινακας εχει στοκαριστει και εγινε και η συνδεση απο τη ΔΕΗ, χωρις κανα προβλημα.

β) Ο ΜW ειναι ωραιος - εξηγει μια χαρα τη θεωρια του νηπιακου ηλεκτρολογου για τις διατομες και τους ασφαλειοδιακοπτες και τις χελωνες στους νεους  και κοπιαρει μια χαρα τα βιβλια του παιδαγωγικου και του Ευγενιδειου Ιδρυματος και τους κανονισμους ΕΛΟΤ- αλλα μηχανικος δεν ειναι αφου δεν μπορει να εξηγησει το γιατι στην προκειμενη περιπτωση.

Εγω πραγματικα δεν μπορω να σκεφτω ενα λογο να μην κοβεται ταυτοχρονα ο ουδετερος μαζι με τη φαση στο γενικο εσυ που λες οτι ειμαι ασχετος και δεν πρεπει ποτε να κοβεται ο ουδετερος εκει, δωσε μας την αιτιολογια.

« Last Edit: September 08, 2009, 20:43:10 pm by JAE » Logged
Megawatt
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

...upgrading...

View Profile
« Reply #52 on: September 08, 2009, 21:54:55 pm »

Α ρε με προλάβατε - Παντως και οι δυο πεσατε να με φατε αμεσως! Μην κανει ενα λαθος ενας ανθρωπος, αμεσως να τον φατε καρχαριες!  Cheesy  Shocked

Quote from: Megawatt on September 08, 2009, 01:50:09 am
Παντως εγω με τους κανονες λειτουργω. Τους ΚΕΗΕ και τωρα τους 384  Smiley
Εδω ειπα μαλακια, επειδη επρεπε να πω "μονο με τους ΚΕΗΕ", οι οποιοι εχουν εναρμονισθεί πλέον με τους κανονισμμους IEC 364 και το  εγγραφο εναρμονισης (Ηarmonization Document) 384 για τις εγκαταστασεις Χ.Τ., που εξέδωσε η Ευρωπαικη Επιτροπη Ηλεκτροτεχνικών Κανονισμών (CENELEC)

Quote from: Megawatt on September 08, 2009, 01:50:09 am
Αυτό για το σύστημα TNS που έχουμε εδώ.Γιατί σε περιοχές της ελλάδας με άμεση γείωση(ΤΤ), ο νέος κανονισμός HD384 επιβάλει την χρήση διπολικού διακόπτη στην είσοδο του πίνακα,σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεσαι.
Για δειξε μου λιγο το σχετικο χωριο! Εδω μπροστα μου τον εχω τον 384. Πεσμου σε ποια σελιδα το λεει. (αληθεια θελω να δω που το λεει επειδη δεν τον διαβασα και ολο)
Πριν διαβασω τι απαντησες, ηδη το ειδα στο εγχειριδιο του υπουργειου να λεει οτι σε συστημα ΤΤ ο ουδετερος πρέπει να μπορει να διακόπτεται και να απομονώνεται (Παραγραφος 461.2 της επισυναπτόμενης φωτο)

Συνοψίζοντας:
Σε συστημα γειωσης:
ΤΝ-Common : Απαγορευεται να "κοβεται" ο ουδετερος αφου ειναι κοινος με την γειωση
ΤΝ-Separated: Δεν χρειαζεται να "κοβεται" ο ουδετερος ειδικα οταν η διατομη του ειναι ιδια με της φασης
ΤΤ: Επιβάλλεται να "κοβεται" ο ουδετερος.

Και ρωτω: Πού ομως υπαρχει γειωση ΤΤ ΠΛΕΟΝ? Μονο σε παλια κτηρια της Αττικης, τα οποια χρησιμοποιουσαν το μεταλλικο δικτυο υδρευσης για γειωση....Πλεον μονο ΤΝ γειωση χρησιμοποιειται που εχει και μικροτερη αντισταση γειωσης.

Τεσπα. Ευχαριστω Ζαρα που η παρεμβαση σου σταθηκε αιτια να διαβασω το εγχειριδιο (το οποιο επικεντρωνεται σε εγκαταστασεις Χ.Τ )  Smiley

Jae, κατι γραφεις αλλα ακομα δεν το διαβασα. Τωρα θα το διαβασω.   8)

edit: το διαβασα!

Quote from: JAE on September 08, 2009, 20:38:42 pm
β) Ο ΜW ειναι ωραιος - εξηγει μια χαρα τη θεωρια του νηπιακου ηλεκτρολογου για τις διατομες και τους ασφαλειοδιακοπτες και τις χελωνες στους νεους  και κοπιαρει μια χαρα τα βιβλια του παιδαγωγικου και του Ευγενιδειου Ιδρυματος και τους κανονισμους ΕΛΟΤ- αλλα μηχανικος δεν ειναι αφου δεν μπορει να εξηγησει το γιατι στην προκειμενη περιπτωση.
Grin Grin Grin

Quote from: JAE on September 08, 2009, 20:38:42 pm
Εγω πραγματικα δεν μπορω να σκεφτω ενα λογο να μην κοβεται ταυτοχρονα ο ουδετερος μαζι με τη φαση στο γενικο εσυ που λες οτι ειμαι ασχετος και δεν πρεπει ποτε να κοβεται ο ουδετερος εκει, δωσε μας την αιτιολογια.
Στο τριφασικο συστημα κατα αστερα (οπως ειναι η παροχη απο τον M/Σ της ΔΕΗ) θα πρεπει να ξερεις οτι αμα κοπει ο ουδετερος πριν να κοπουν οι φασεις, οι συσκευες (που ειναι υπο φασικες τασεις)  θα υποβληθουν σε πολικες τασεις και θα καουν.

Το θεμα λοιπον ειναι καθαρα πρακτικο. (Μιλαω παντα για συστημα γειωσης ΤΝ που εφαρμοζεται πλεον παντου)

Οταν βαζεις τις φασεις σε διακοπτη και μετα σε ασφαλειες, ήδη εχεις εξασφαλισει την διακοπη τους (σε 2 σταδια) πριν την διακοπη τους στον ΔΔΕ που ακολουθει. Στον ΔΔΕ θα κοψεις (σε ενα τριτο σταδιο) και τις φασεις και τον ουδετερο, αρα εξασφαλιζεις πως ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΛΑΒΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ  (ΔΙΑΚΟΠΤΩΝ/ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ) η πιθανοτητα να κοπουν οι φασεις πριν να κοπει ο ουδετερος ειναι 3 φορες μεγαλυτερη με αυτην την συνδεσμολογια που σου περιεγραψα ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΜΑΣΤΟΡΙΑ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ, αγαπημενε μου jae. Ειδες μυαλο ο μηχανικος? Βαζει και τον Poisson μεσα...για να προστατεψει τα ακριβα μηχανηματα της εγκαταστασης. 8)

Στο μονοφασικο, δεν υπαρχει καποιος τετοιος περιορισμος οπως στο 3φασικο.Αλλα εφοσον παντου εφαρμοζεται συστημα ΤΝ και υπαρχει μια περιπτωση του ΤΝ οπου απαγορευεται η διακοπη του ουδετερου, εχει μεινει "κανονας" να ακολουθειται η ιδια διαδικασια συνδεσμολογιας και στο μονοφασικο , οπου ο γενικος ειναι μονοπολικος και ο ουδετερος να διακοπτεται μετα(σε συστημα ΤΝS).  Παντως εισαι ασχετος ακομα, επειδη δεν ηξερες τι γειωση ειχες και εβαλες διπολικο.  Tongue 
« Last Edit: September 08, 2009, 22:07:13 pm by Megawatt » Logged

...........
Καλλισθένης
Veteran

I'm not insane! My mother had me tested

View Profile WWW
« Reply #53 on: September 08, 2009, 22:05:41 pm »

Quote from: Megawatt on September 08, 2009, 21:54:55 pm
Στο τριφασικο συστημα κατα αστερα (οπως ειναι η παροχη απο τον M/Σ της ΔΕΗ) θα πρεπει να ξερεις οτι αμα κοπει ο ουδετερος πριν να κοπουν οι φασεις, οι συσκευες (που ειναι υπο φασικες τασεις)  θα υποβληθουν σε πολικες τασεις και θα καουν.

κάπου το χάνεις MW     Tongue

σκέψου το πάλι    Wink

Σούλααααα!!! Τα λέμε!!!
nbourgis
Guest
« Reply #54 on: September 08, 2009, 22:10:11 pm »

Νομιζω οτι ξεκαθαρισα απο την αρχη οτι μιλαμε για μονοφασικη παροχη.

για αυτο....

Δεν γαμιεσαι με τις ενεργειακες τριφασικες  σου μαλακιες επιτελους.

ΔΔΕ δεν εχω βαλει το ΜΔΕ μου σου κανει;
.
Ξαναδιαβασε τωρα το ΗD 384 και θα σε εξετασω αυριο παλι.
Zarathoustra

View Profile
« Reply #55 on: September 09, 2009, 00:38:30 am »

@Megawatt

Άσχετα με την διαφωνία μας στις λεπτομέρειες,συμφωνούμε πως ενδείκνυται η τοποθέτηση μονοπολικού γενικού διακόπτη στο μονοφασικό και τριπολικού στο τριφασικό στην πλειονότητα των περιπτώσεων,όπως είχες αναφέρει στην αρχή.

btw, ευχαριστώ και εγώ για την πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική συζήτηση  Smiley

Στο τριφασικο συστημα κατα αστερα (οπως ειναι η παροχη απο τον M/Σ της ΔΕΗ) θα πρεπει να ξερεις οτι αμα κοπει ο ουδετερος πριν να κοπουν οι φασεις, οι συσκευες (που ειναι υπο φασικες τασεις)  θα υποβληθουν σε πολικες τασεις και θα καουν.

Θα υποβληθούν σε τάσεις που εξαρτώνται από την ασυμμετρία του τριφασικού φορτίου.Αν το φορτίο είναι αρκετά ασύμμετρο σε κάποιες φάσεις θα εμφανιστούν τάσεις πολύ μεγαλύτερες της ονομαστικής
Θεωρητικά,αν το συνολικό φορτίο είναι συμμετρικό(σπάνιο), δεν υπάρχει πρόβλημα με διακοπή του ουδέτερου.

(σωστός ο Καλλισθένης)
Megawatt
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

...upgrading...

View Profile
« Reply #56 on: September 09, 2009, 00:43:03 am »

οχι δεν το χασα. Εχετε δικιο για αυτο που λετε με τις σσυμετριες. Θελω να επικεντρωθω στο οτι αμα κοπει ο ουδετερος οι φασικες τιμες θα αλλαξουν και οι καταναλωσεις θα πεξουν σε τασεις καποιες ψηλοτερες της φασικης και καποιες χαμηλοτερες. Ε, οι της ψηλοτερης θα καουν. Προφανως και μιλαω για μη συμμετρικο φορτιο, απλως δεν το ανεπτυξα τοοοοσο πολυ αφου ο JAE θα με καταλαβαινε ηλπιζα Tongue
Στην πραξη σπανια βρισκεις συμμετρικο φορτιο, γιαυτο το λεω, οπως σωστα λες ζαρατουστρα

...........
nbourgis
Guest
« Reply #57 on: September 09, 2009, 00:51:06 am »

MW, μιλατε για αστεια στοιχειωδη πραγματα που τα εχω διδαχθει στο δημοτικο. Grin

Megawatt
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

...upgrading...

View Profile
« Reply #58 on: September 09, 2009, 01:03:32 am »

μπραβο τεκνον μου Roll Eyes

...........
nbourgis
Guest
« Reply #59 on: September 09, 2009, 01:14:09 am »

MW τωρα σοβαρα στα 3 επιστημονικα πραγματα που λες τα 2 ειναι μπαρουφες και τα παιρνεις πισω.Οφειλεται στα γηρατεια λες;
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 Go Up Print
Jump to: