• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 19:03:20 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 19:03:20 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 16:30:35]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9959
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426674
Total Topics: 31711
Online Today: 208
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 87
Guests: 97
Total: 184
Petros Ts
almpandr
George15
Giorgos2222
Annapar
thegreekbaron
A-TheITGuy
chryssana
kevangelo
PurpleWitch
despoina15
Soto Gonzalez
thomasdt
lina_zs
tzortzis
Saint_GR
george14
tasos gourd
kraxtopoulos
themis01
Carot1456
Chrisapostol
pipitsenko
lelenia
Giannis_Kako
marnas
Ntinomanolo123
EvanTsir
ntinara
andreaspaper
stloukas
Captain
mmikelo
Konstantina Karamani
christi
smantzaa
myrto
smoul
Paparouna
mavropan
kostas.de
anstaik
unreasonable
Konstantinoy
trelogauros7
Angelagfb
vajim
Nikos.Ts
AristeidisM
panagiwt1s
Nekt
vasilis saitis
AcDimitri
sofiastrataki
bigmort
jkara
valantis
gkougeor
maestros
dimitris kiziridis
theodoridoueu
ArsenD
etsilika
Νικη
kourkou
chris_p30
Alex Kosmas
dmoral
kst
Τρου Ντετεκτιβ
daphnenik
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
Petross
ChrisB999
Ma8hths Indou
astra
sassi
LambisTr
Nikos_313
DarkMagiK06
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πληροφορίες Καθηγητών
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot, MomostheGreen) > Φιλοσοφικά Κείμενα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 13 Go Down Print
Author Topic: Φιλοσοφικά Κείμενα  (Read 38505 times)
Zarathoustra
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Απ: Φιλοσοφικά Κείμενα
« Reply #30 on: December 22, 2006, 23:11:18 pm »

Σύμφωνα με το ευρετήριο ο Hugo Gering(1847-1925) είναι "Γερμανός λόγιος και ιστορικός,μεσαιωνοδίφης,μεταφραστής στα γερμανικά πολλών σκαδιναβικών σάγκα".

Το γεγονός ότι το όνομα παραπέμπει στον Hermann Göring είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση(ή μήπως όχι??).

Πάντως γενικά το κείμενο είναι εξολοκλήρου του μπόρχες.Το παραπλανητικό σχόλιο στο τέλος είναι και αυτό μέρος της ιστορίας.
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
Re: Φιλοσοφικά Κείμενα
« Reply #31 on: December 22, 2006, 23:21:50 pm »

Quote from: Zarathoustra on December 22, 2006, 23:11:18 pm
Σύμφωνα με το ευρετήριο ο Hugo Gering(1847-1925) είναι "Γερμανός λόγιος και ιστορικός,μεσαιωνοδίφης,μεταφραστής στα γερμανικά πολλών σκαδιναβικών σάγκα".

Το γεγονός ότι το όνομα παραπέμπει στον Hermann Göring είναι μια ενδιαφέρουσα σύμπτωση(ή μήπως όχι??).

Εντυπωσιακή συμπτωση! Cheesy Cheesy Απο δώ και μπρος γράφε και το μικρό όνομα... Tongue

Quote from: Zarathoustra on December 22, 2006, 23:11:18 pm
Πάντως γενικά το κείμενο είναι εξολοκλήρου του μπόρχες.Το παραπλανητικό σχόλιο στο τέλος είναι και αυτό μέρος της ιστορίας.

Ενδιαφέρουσα τεχνική, αλλα εχω υπόψιν μου ελαχιστους που την κανουν... Δίνει μια αίσθηση οτι το κείμενο ειναι όντως πραγματικό...

sminias_hlektromhxanikos
Θαμώνας

COGITO ERGO SUM

View Profile
« Reply #32 on: December 23, 2006, 07:35:17 am »

Δεν αντέχω να περάσει μέρα και να μην γίνω λίγο...προβοκάτορας. Να η σημερινή μου "προβοκάτσια":

Ωραία όλα τα κείμενα που αναρτώνται εδώ. Λογοτεχνικά, κοινωνιολογικά, θεολογικά και άλλα. Αλλά, αν εξαιρέσουμε τον Νίτσε, την Φιλοσοφία που την είδατε? Γιατί πολλά απο όσα γράφονται εδώ, κατά την αυστηρή Φιλοσοφία, είναι απλά α-νόητα. Στερούνται δηλαδή νοήματος, όπως θα έλεγε ο θείος Frege και θα συγκατένευε και ο φίλος μας ο Wittgenstein.

Πολύ βιασμένη έννοια αυτή η ρημάδα η Φιλοσοφία...

Μου 'πες θα φύγω χθες το βράδυ ξαφνικά /απλώς κουράστηκα δε φταίω για όλα αυτά /Θεε μου δε θέλει το βλέπω καθαρά /κι όλα γίναν Θεε μου τόσο μα τόσο ξαφνικά /Σηκώθηκα μονάχος το πρωί /χωρίς καφέ χωρίς τσιγάρο και ψυχή /Θεε μου το ξέρω τώρα είμαι μοναχός /κι όμως θα γυρίσει πάλι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς  /Το ξέρω είναι λίγο δύσκολο μα εγώ /στο λέω μπορούσα να περιμένω και μπορώ /βλέπεις οι δυο μας μόνοι δε νιώσαμε ποτέ /τώρα, τώρα πες μου ποιόν, /πες μου ποιόν θα 'χεις να τα λες;
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #33 on: December 23, 2006, 14:16:48 pm »

Ο καθένας αντιλαλβάνεται την έννοια της φιλοσοφίας διαφορετικά. Γιατί, τα κείμενα του Πάουλο Κοέλο έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του Νίτσε; Ή το "Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός" θεωρείς πως δεν είναι φιλοσοφικό κείμενο;

Preserve and keep us safe this night     *and our innocence made fun of justice*

Once we dreamt of everything
united by our love
There's a place for everyone
so we scream "Liberta"
sminias_hlektromhxanikos
Θαμώνας

COGITO ERGO SUM

View Profile
« Reply #34 on: December 23, 2006, 16:36:13 pm »

Quote from: Wanderer on December 23, 2006, 14:16:48 pm
Ο καθένας αντιλαλβάνεται την έννοια της φιλοσοφίας διαφορετικά.

Ε, αν είναι έτσι, τότε η Φιλοσοφία δεν είναι Επιστήμη, αφου μια επιστήμη έχει σαφή όρια, κανόνες, μεθοδολογίες κλπ. Δεν αποκλείεται η ύπαρξη "σχολών" στους κόλπους μιας επιστήμης, οι οποίες ακολουθούν διαφορετικές μεθόδους, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Quote from: Wanderer on December 23, 2006, 14:16:48 pm
Γιατί, τα κείμενα του Πάουλο Κοέλο έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα αυτά του Νίτσε; Ή το "Εγχειρίδιο του Πολεμιστή του Φωτός" θεωρείς πως δεν είναι φιλοσοφικό κείμενο;
Το να μιλάω αλληγορικά, να "περνάω" υψηλά νοήματα και να χρησιμοποιώ ωραίες λέξεις ή φράσεις, δεν με κάνει Φιλόσοφο, ούτε αυτά που γράφω τα κάνει Φιλοσοφικά κείμενα. Με κάνει λογοτέχνη, συγγραφέα, ποιητή,  αλλά πάντως όχι Φιλόσοφο.
Ο Νίτσε έχει γράψει και καλύτερα κείμενα απο αυτά που παρατίθενται. Αυτά που έχετε εδώ, είναι ίσως τα πιο γνωστά, αλλά ίσως όχι τα πιο Φιλοσοφικά.

Προτείνω σαν εισαγωγή για όποιον θέλει να μελετήσει Φιλοσοφία, το "Principles of Human Knowledge" του George Berkeley, τον "Θεαίτητο ή περί επιστήμης" του Πλάτωνα, τα "Ηθικά Νικομάχεια" του Αριστοτέλη, το "Η δομή των Επιστημονικών Επαναστάσεων" του Thomas Kuhn, τον "Tractatus" του Ludwig Wittgenstein, το "Criticism and Growth of Knowledge"  του Imre Lakatos.

Αξιοσημείωτα είναι και τα κείμενα του Frege, ο οποίος θέτει τα θεμέλια της αριθμητικής, ορίζοντας το μηδέν, το ένα και μετά τους υπόλοιπους αριθμούς. Εκεί βλέπει κανείς και ένα λαμπρό παράδειγμα α-νοησίας, αφού ενώ όλοι χρησιμοποιούσαν αριθμούς, κανείς δεν τους είχε θεμελιώσει λογικά, και η Αριθμητική οριζόταν περίπου ώς "αυτό που κάνουν οι μαθηματικοί".

Κλείνω εδώ, και παραθέτω ένα απο τα πολλά κείμενα που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο του Imre Lakatos, Φινλανδού Φιλοσόφου, ο οποίος εισήγαγε την έννοια του επιστημονικού προγράμματος, πότε είναι προοδευτικό, πότε εκφυλισμένο και πότε παύει να υπάρχει:
http://www.stephenjaygould.org/ctrl/lakatos_prediction.html
« Last Edit: December 23, 2006, 16:52:12 pm by sminias_hlektromhxanikos » Logged

Μου 'πες θα φύγω χθες το βράδυ ξαφνικά /απλώς κουράστηκα δε φταίω για όλα αυτά /Θεε μου δε θέλει το βλέπω καθαρά /κι όλα γίναν Θεε μου τόσο μα τόσο ξαφνικά /Σηκώθηκα μονάχος το πρωί /χωρίς καφέ χωρίς τσιγάρο και ψυχή /Θεε μου το ξέρω τώρα είμαι μοναχός /κι όμως θα γυρίσει πάλι δεν μπορεί να κάνει αλλιώς  /Το ξέρω είναι λίγο δύσκολο μα εγώ /στο λέω μπορούσα να περιμένω και μπορώ /βλέπεις οι δυο μας μόνοι δε νιώσαμε ποτέ /τώρα, τώρα πες μου ποιόν, /πες μου ποιόν θα 'χεις να τα λες;
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #35 on: December 23, 2006, 16:42:47 pm »

Quote from: sminias_hlektromhxanikos on December 23, 2006, 16:36:13 pm
το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
SuperConfused τώρα σοβαρά μιλάς; Ειδικά στη Φιλοσοφία το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου το ίδιο.

Preserve and keep us safe this night     *and our innocence made fun of justice*

united by our love
so we scream "Liberta"
sminias_hlektromhxanikos
Θαμώνας

COGITO ERGO SUM

View Profile
« Reply #36 on: December 23, 2006, 16:49:56 pm »

Quote from: Wanderer on December 23, 2006, 16:42:47 pm
SuperConfused τώρα σοβαρά μιλάς; Ειδικά στη Φιλοσοφία το αποτέλεσμα δεν είναι καθόλου το ίδιο.

Βέβαια, αφού η Φιλοσοφία σε πολύ λίγα έχει καταλήξει σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα...!

Αν μιλούσα Λακασιανά, θα έλεγα πως είναι ένα Πρόγραμμα εν εξελίξει, και αυτοδικαίως προοδευτικό, αφού ενώ μεταβάλλεται το πλέγμα των ιδεών, ο πυρήνας του παραμένει ο ίδιος.
« Last Edit: December 23, 2006, 16:56:02 pm by sminias_hlektromhxanikos » Logged

Zarathoustra
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #37 on: December 23, 2006, 17:25:17 pm »

Να και το απόλυτο link φιλοσοφίας(πραγματικής):

http://plato.stanford.edu
Blow your mind...

(Σμηνία μου άνοιξες τα μάτια με την αναφορά σου στον Frege!!)
Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #38 on: December 23, 2006, 17:34:17 pm »

Quote from: sminias_hlektromhxanikos on December 23, 2006, 16:49:56 pm

Βέβαια, αφού η Φιλοσοφία σε πολύ λίγα έχει καταλήξει σε κάποιο τελικό αποτέλεσμα...!

Αν μιλούσα Λακασιανά, θα έλεγα πως είναι ένα Πρόγραμμα εν εξελίξει, και αυτοδικαίως προοδευτικό, αφού ενώ μεταβάλλεται το πλέγμα των ιδεών, ο πυρήνας του παραμένει ο ίδιος.
οκ, μάλλον το παρερμήνευσα, αν και θα έπρεπε τότε να πεις: ο πυρήνας παραμένει ο ίδιος και όχι πως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

united by our love
so we scream "Liberta"
sminias_hlektromhxanikos
Θαμώνας

COGITO ERGO SUM

View Profile
« Reply #39 on: December 23, 2006, 18:01:19 pm »

Quote from: Zarathoustra on December 23, 2006, 17:25:17 pm
(Σμηνία μου άνοιξες τα μάτια με την αναφορά σου στον Frege!!)

Σε ποιό επίπεδο? Είχες διαβάσει και δεν το πολυκατάλαβες? Αναρωτιώσουν πως θεμελιώνεται λογικά η αριθμητική?

Κρίμα που δεν είστε Αθήνα. Κάθε Παρασκευή 3-6 έχουμε διάλεξη στο Ε.Μ.Π. στην πατησίων για αυτά τα θέματα απο τον κ. Μπαλτά, ο οποίος θεωρείται κορυφαίος του είδους...

Quote from: Wanderer on December 23, 2006, 17:34:17 pm
Quote from: sminias_hlektromhxanikos on December 23, 2006, 16:49:56 pm

οκ, μάλλον το παρερμήνευσα, αν και θα έπρεπε τότε να πεις: ο πυρήνας παραμένει ο ίδιος και όχι πως το τελικό αποτέλεσμα είναι το ίδιο.

Εντάξει, μην κλάψεις κι όλας...έτσι είναι η Φιλοσοφία...άπιαστη!!! 8)
« Last Edit: December 23, 2006, 21:50:50 pm by sminias_hlektromhxanikos » Logged

Wanderer
Καταστραμμένος

Othoum Endron Saous

View Profile
« Reply #40 on: December 24, 2006, 03:44:24 am »

Quote from: sminias_hlektromhxanikos on December 23, 2006, 18:01:19 pm
Εντάξει, μην κλάψεις κι όλας...έτσι είναι η Φιλοσοφία...άπιαστη!!! 8)
Είναι μια σκέψη ταξιδιάρα και πλανεύτρα μελωδία...(αυτή η φράση είναι copyright ενός φίλου που είχα γνωρίσει κάποτε)

united by our love
so we scream "Liberta"
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #41 on: January 18, 2007, 20:37:52 pm »

Δρόμοι

ΡΟΥΣΣΟΣ ΒΡΑΝΑΣ

Το χάσμα...

... που χωρίζει τη γερμανική πολιτική από τον γερμανικό λαό ποτέ δεν ήταν μεγαλύτερο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού «Στερν», 82% των Γερμανών νιώθουν απογοητευμένοι από την πολιτική. Και ολοένα και περισσότεροι αμφιβάλλουν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με εκλογές.

Τα γερμανικά...

... κόμματα χάνουν συνεχώς μέλη. Το 2006, την τελευταία φορά που μετρήθηκαν τα μέλη της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, βρέθηκε πως ήταν 561.070. Δηλαδή κατά ένα τρίτο λιγότερα από όσα το 1991, λίγο μετά τη γερμανική ενοποίηση, όταν είχαν φτάσει τα 750.000. Ακόμη πιο εντυπωσιακές είναι οι απώλειες του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Το 1998, όταν το κόμμα συγκυβερνούσε με τους Πράσινους υπό την ηγεσία του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε 755.000 μέλη. Στα τέλη της χρονιάς που έφυγε, δεν είχαν απομείνει παραπάνω από 561.000. Και στα δύο μεγάλα γερμανικά κόμματα τα περισσότερα μέλη είναι άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 60 ετών.

Γνωστή...

... τηλεοπτική εκπομπή στη Γερμανία με πολιτική θεματολογία ασχολήθηκε με αυτό το ζήτημα την περασμένη εβδομάδα. Η παρουσιάστρια Σαμπίνε Κρίστιανσεν έθεσε το θέμα: «ʼραγε η πολιτική παίρνει τους πολίτες στα σοβαρά;». Όπως είπαν οι καλεσμένοι της, υπάρχει κάτι που έμεινε απαράλλαχτο και στους δύο συνασπισμούς που τα τελευταία χρόνια κυβέρνησαν τη χώρα: η αδιαφορία για τα κοινωνικά ζητήματα. Από το 1998 μέχρι το 2005, μια πρωτοφανής αναδιανομή του πλούτου σάρωσε τη χώρα. Στους εργοδότες παραχωρήθηκαν φοροαπαλλαγές δισεκατομμυρίων, ενώ στους εργαζομένους και ιδιαίτερα στους ανέργους έγιναν «γενναίες» περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα. Όταν εκδηλώθηκαν ισχυρές λαϊκές αντιδράσεις γι' αυτά τα μέτρα, ο Σρέντερ διέλυσε τη Βουλή και ανέλαβαν οι Χριστιανοδημοκράτες. Έκτοτε, οι προεκλογικές υποσχέσεις του 2005 έχουν μπει στο ράφι και νέα μέτρα απογοητεύουν καθημερινά τον λαό: 3% αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, αύξηση κατά δύο χρόνια του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, περικοπές των επιδομάτων ανεργίας, φοροαπαλλαγές των βιομηχάνων. Δεν είναι να απορεί κανείς που η γερμανική βιομηχανία ξανάγινε την περασμένη χρονιά η «ατμομηχανή» της Ευρώπης. Με τόσο περιορισμό του κόστους της εργασίας, έχει τεράστια περιθώρια για κέρδη. Πόσα όμως από αυτά τα κέρδη θα αποδοθούν σε εκείνους που υποβάλλονται στις θυσίες;

Στην εκπομπή...

... της Σαμπίνε ο Γκρεγκόρ Γκίζι, αρχηγός του νεοσύστατου Αριστερού Κόμματος, έκανε την παρατήρηση ότι αυξάνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια για το πολιτικό σύστημα. Ο Γκίζι είπε στους συναδέλφους του Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες ότι είναι δική τους ευθύνη «να ξανακάνουν τη δημοκρατία γοητευτική». «Στην Ελβετία», είπε, «ισχύει μια παμπάλαια αρχή: οι εκατομμυριούχοι δεν χρειάζονται τη σύνταξη, αλλά το σύστημα των συντάξεων χρειάζεται τους εκατομμυριούχους». Το κακό είναι πως, όταν τους χρειάζεται κανείς, είναι δύσκολο να τους βρει.

ΤΑ ΝΕΑ

www.twitter.com/apostolos1986
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #42 on: January 19, 2007, 05:18:20 am »

Το μοντέλο καταρρέει.

Τα διπολικά αντιπροσωπευτικά (ολιγαρχία της εικόνας) καθεστώτα θα αντικατασταθούν από λαϊκιστικές κυριαρχίες (δικτατορία της εικόνας) τύπου μπερλουσκόνι.

Τα μπερλουσκονοειδή δεν έχουν δείξει ακόμα τα δόντια τους. Ευτυχώς τουλάχιστον στην Ιταλία παρά ήταν ο τύπος βλάκας.

Για να δούμε όμως.
Η συνέχεια επί της κεφάλας μας.

byeeee
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #43 on: January 19, 2007, 10:19:23 am »

[...]

Είδε κάποιον που ξαπόσταινε δίπλα στο μονοπάτι που διάβαινε - ήταν ένας ψηλός, μαυροφορεμένος άνδρας με ξερακιανό κάτωχρο πρόσωπο - η εικόνα του τού ήταν αποκρουστική. Στράφηκε προς την καρδιά του και της είπε: "Αλίμονο,εδω μπροστά μου στέκεται μεταμφιεσμένη η ίδια η θλίψη, που μου δίνει την εντύπωση πως μοιάζει με παπά. Τι να θέλει στο βασίλειο μου;..."

"Όποιος κι αν είσαι οδοιπόρε" είπε,"βοήθησε έναν άνδρα που έχασε το δρόμο του, ένα αναζητητή, ένα γέρο άνδρα που εύκολα θα μπορούσε να πάθει κάποιο κακό εδώ.
Για μένα τούτος ο κόσμος είναι παράξενος και μακρινός.ʼκουσα τα ουρλιαχτα των άγριων ζώων κι αυτός που θα μπορούσε να με προστατέψει δεν υπάρχει πια.
Γύρευα τον τελευταίο ευσεβή άνδρα, έναν άγιο ερημιτη που ζώντας 'απομωνομένος μες το δάσος του' δεν έχει ακούσει τίποτα απο αυτό που γνωρίζει πια ολάκερος ο κόσμος".

"Και τι είναι αυτό που ξέρει όλος ο κόσμος;" ρώτησε ο Ζαρατούστρα. "Μη θες να πείς πως ο παλιός Θεός που σε αυτόν πιστευε ο κόσμος όλος, δεν υπάρχει πιά;"

"Το είπες και μόνος σου οδοιπόρε", αποκρίθηκε ο γέρος άνδρας με βαριά καρδιά."Και να ξέρεις οτι εγω υπηρέτησα αυτόν τον παλιό Θεο μέχρι την τελευταία του στιγμή.
Τωρα πια δεν έχω εργασία, δεν έχω αφέντη, αλλα δεν είμαι ελεύθερος και μήτε στάλα ευτυχισμένος παρα μόνο όταν βυθίζομαι στις αναμνήσεις μου.
Γι'αυτό σκαρφάλωσα σε τούτα τα βουνα, μήπως μπορέσω να κάμω μια γιορτή  και να προσφέρω στον εαυτό μουαυτό που αρμόζει στο παλιό Πάπα και πατέρα της εκκλησίας - έχε στο νου οτι ειμαι ο τελευταίος Πάπας- επιθυμώ μια γιορτή ευλαβικών αναμνήσεων και θείας λειτουργίας"...

"Τον υπηρέτησες ως το τέλος;" ρώτησε ο Ζαρατούστρα σκεπτικός, μετά απο μια μακρόπνοη σιωπή."Γνωρίζεις πώς πέθανε; Είναι αλήθεια όσα λένε οτι τον έπνιξε ο οίκτος- ότι είδε πώς παραδόθηκε ο άνθρωπος στο σταυρό και δεν μπόρεσε να το αντέξει, οτι η αγάπη του για την ανθρωπότητα ήταν η κόλαση που έγινε στο τέλος ο θάνατός του;"

Αντί όμως να απαντήσει με λόγια ο παλιος Πάπας άφησε το βλέμμα του να απλωθεί στον ορίζοντα καθώς το πρόσωπο του σκοτείνιασε απο θλίψη.

"Ασ΄τον να φύγει", είπε ο Ζαρατούστρα αφού συλλογίστηκε για ώρα κοιτώντας επίμονα τα μάτια του γέρου άνδρα.
"ʼφησε τον, έτσι κι αλλιώς έχει πεθάνει.Και παρόλο που σε τιμά να τον επαινείς αυτόν  τον πεθαμένο, ξέρεις καλά, όπως κι εγώ το ξέρω, ποιό ήταν το ποιόν του και τι παράξενους δρόμους ακολούθησε".

"Μόνο τρία μάτια πρέπει να μείνουν μάρτυρες αυτού που θα πώ", αποκρίθηκε ο γέρος Πάπας με ευδιάθετο τόνο(γιατί ήταν τυφλός απο το ένα μάτι), " αλλά γνωρίζω πολύ καλύτερα κι από τον ίδιο το Ζαρατούστρα το ποιόν του Θεού, και με το δίκιο μου.
Η αγάπη μου ηταν στην διάθεσή του για αμέτρητα χρόνια, η θέλησ'η του ήταν θέλησή μου. Ένας καλός υπηρέτης όμως ξέρει τα πάντα και πολλά περισσότερα ακομα που ο κύριος του τα κρύβει κι απο τον ίδιο του τον εαυτό.
Ήταν ένας μυστικός Θεός και μυστήριο καλυπτε όλη του την ύπαρξη. Αληθινά, ακόμα και ο τρόπος που απέκτησε το γιό του ήταν δόλιος. Στην πύλη της θρησκείας του στέκεται η μοιχεία.
Οσοι τον λατρεύουν ως Θεό της αγάπης υπονομεύουν την αξία της αγάπης. Μην δεν ήθελε ο Θεός αυτός να είναι και κριτής; Οταν αγαπά ομως κανείς, δεν λογαριάζει ανταμοιβή και τιμωρία.
Ως νέος αυτός ο Θεός απο την Ανατολή ήταν σκληρός και εκδικητικός.και έχτισε μια κόλαση για να διασκεδάζουν οι ευνοούμενοί του.
Με τα χρόνια όμως γέρασε, έγινε μαλακός, συγκαταβατικός και ευσπλαχνικός, και θύμιζε περισσότερο παππού παρά πατέρα, και πιότερο ακόμα μια ανήμπορη γριά γιαγιά που δεν μπορεί να σύρει τα πόδια της.
Μαζεύτηκε έτσι ανίσχυρος και κακομοίρης στη γωνιά του τζακιού του, παραδομένος στη δυσφορία που του προκαλούσε η αδυναμία των ποδιών του, χωρίς σταγόνα πλεον ενδιαφέροντος και υπομονής για τον κόσμο, αποκαμωμένος χωρίς ίχνος θέλησης για δράση, μέχρι που τον έπνιξε ασφυκτικά η υπέρμετρη ψυχοπόνια του".

[...]

Τάδε Έφη Ζαρατούστρα, Μέρος Τέταρτο "Εκτός Υπηρεσίας"

« Last Edit: January 19, 2007, 13:35:01 pm by Karaμazoβ » Logged

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #44 on: January 19, 2007, 21:58:05 pm »

Για τον Νιτσε,τελικά, ισχύει η παροιμία "Παπά παιδί, διαόλου εγγόνι" ... Cheesy Tongue

Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 13 Go Up Print
Jump to: