• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:47:50 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:47:50 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[Today at 21:32:50]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[Today at 21:25:42]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[Today at 20:59:13]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 19:46:54]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[Today at 18:56:22]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426698
Total Topics: 31710
Online Today: 242
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 64
Guests: 146
Total: 210
cheinopor
stefanoskal
Nikikouss
Lazaros8585
Saint_GR
PolarBear
Cloud Strife
glavdakis
George_RT
kostas.de
zachard
Tolizz
ntinara
DimKaratzas
alexfot
m.renia
chatzisot
kkotsopo
tzortzis
mavropan
evangeliaap
Phlikon
Marihouan820
DimStyl
Tsomp
geo66
MarakiT
gpapmtb
rafail zisiadis
Ponan
cpapadd
pavlaras
pelopidt
Deviate
iodim
alexandros_and
kzmekos
soule
ntina
mpizos
chriskazakos
george14
ganasto
Δημητρης Αξιμιωτης
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
afroditi
apapathe
dirac1
_Stef
Katarameno
Mr Watson
Nekt
waterfall101
stavros0201
gkarapip
AA RE LEWN
lasef
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών (Moderators: Starki, MomostheGreen) > Στην παρανομία για τη σημαία του Πολυτεχνείου
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Στην παρανομία για τη σημαία του Πολυτεχνείου  (Read 757 times)
emmanuel
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 3830


πλάκα με κανεις?


View Profile WWW
Στην παρανομία για τη σημαία του Πολυτεχνείου
« on: December 22, 2010, 20:22:33 pm »

τελειως ακυρο χρονικα αλλα επειδη επεσα κατα τυχη πανω του ειπα να το ποσταρω  να υπαρχει


Στην παρανομία για τη σημαία του Πολυτεχνείου

Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ,  Αθήνα - Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009


Δύο πρώην πρόεδροι της ΕΦΕΕ στην πρώτη σειρά με τη ματωμένη σημαία στην κεφαλή πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, οι κκ. Χρ. Παπουτσής (αριστερά) και Τρ. Δραβαλιάρης



Είναι κάποιοι πιτσιρικάδες, μέλη της Νεολαίας ΠαΣοΚ, που άρχισαν ήδη να εκνευρίζουν τον νέο Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου κ. Σ. Ξυνίδη. Είναι οι ίδιοι που είχαν εκνευρίσει πέρυσι τέτοια εποχή και τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση. Πρόκειται για τους «νεολαίους της σημαίας», όπως συνθηματικά τους αποκαλούν στο κυβερνών κόμμα, οι οποίοι επιμένουν πεισματικά να κρατούν σε μυστικό μέρος, ίσως και σε σπίτια «συντρόφων» τους, τη ματωμένη σημαία του Πολυτεχνείου, αρνούμενοι πεισματικά να την παραδώσουν στο ΠαΣοΚ και πολύ περισσότερο στον πρύτανη του Πολυτεχνείου ή ακόμη και στη Βουλή των Ελλήνων, όπως πέρυσι επισήμως τους ζητήθηκε. Και το ερώτημα που ανακύπτει δεν είναι ποιος έχει τη σημαία του Πολυτεχνείου, αυτό απαντάται εύκολα, την έχει από το 1982 η φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠαΣοΚ, δηλαδή η ΠΑΣΠ, αλλά πού βρίσκεται η σημαία. Στο ερώτημα αυτό, πλην ίσως του κ. Κ. Πανταζή, γραμματέα της Νεολαίας του ΠαΣοΚ, ουδείς μπορεί να απαντήσει.

«Είναι τυχεροίπου δεν είμαι πια γραμματέας και γλίτωσαν τη διαγραφή» λέει τώρα ο κ. Ραγκούσης, ο οποίος πέρυσι είχε ανακοινώσει την πρόθεση του ΠαΣοΚ να δοθεί η σημαία, η οποία φυλάσσεται από την ΠΑΣΠ, στη Βουλή των Ελλήνων για φύλαξη. Μια πρόταση την οποία έκανε δεκτή ο πρύτανης του Πολυτεχνείου κ. Κ. Μουτζούρης. Μόνο που ο κ. Ραγκούσης δεν είχε τη σημαία. Την είχαν καλά φυλαγμένη οι «πιτσιρικάδες» του κόμματος, οι οποίοι και αρνήθηκαν να την παραδώσουν. Το «μπαλάκι» ωστόσο με τη θέση αυτή του κ. Ραγκούση πάει στον νέο Γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος κ. Ξυνίδη, ο οποίος όμως ως τώρα δεν έκανε καμία κίνηση ώστε είτε να δοθεί η σημαία στη Βουλή των Ελλήνων είτε να διαγράψει τον κ. Πανταζή και τους νεαρούς συντρόφους του.

▅ Διαμάχες

Ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος πάντως δεν ασχολήθηκε καθόλου με το θέμα, ούτε του ετέθη ποτέ ζήτημα από την κυβέρνηση να διεκδικήσει τη σημαία. Πολλοί βουλευτές του ΠαΣοΚ ωστόσο, όπως ο κ. Μ. Παπαϊωάννου, δεν συμφωνούν με την επίσημη θέση του κυβερνώντος κόμματος, να δοθεί δηλαδή η σημαία στη Βουλή ( «άλλωστε όταν έγινε η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν υπήρχε τότε Βουλή», λέει χαριτολογώντας) και ζητεί η σημαία να δοθεί εκεί όπου ανήκει, δηλαδή στην ΕΦΕΕ, αν και όταν αυτή συγκροτηθεί σε σώμα.

Με «συμμάχους» και τους «μεγάλους» του ΠαΣοΚ, όπως τον κ. Παπαϊωάννου και σιωπηρώς τον Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσή, πάλαι ποτέ πρόεδρο της ΕΦΕΕ (που ήταν από τους πρώτους που έδειξαν τον δρόμο, όπως λέγεται, να φυλάσσεται η σημαία σε διάφορα σπίτια), οι «πιτσιρικάδες» του ΠαΣοΚ με επικεφαλής τον γραμματέα Νεολαίας κ. Πανταζή πήραν πρόσθετο θάρρος και δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν ούτε και εφέτος στην επέτειο του Πολυτεχνείου να την παραδώσουν στη Βουλή και κυρίως ότι «δεν τους αγγίζουν οι όποιες απειλές για διαγραφές» : «Εμείς πιστεύουμε ότι η σημαία του Πολυτεχνείουείναι ένα σύμβολο αγώνων της νέας γενιάς και ιδιαίτερα του φοιτητικού κινήματος. Πιστεύουμε ότι ανήκει σε αυτό. Και συγκεκριμένα πιστεύουμε ότι πρέπει να ανήκει στην ΕΦΕΕ. Αυτός ανάμεσα σε άλλους είναι και ένας λόγος που εμείς δίνουμε και θα δώσουμε ολόθερμα τη μάχη για την ανασυγκρότησή της», λέει ο κ. Πανταζής, αλλά δεν αποκαλύπτει πού βρίσκεται η σημαία. Απλώς η σημαία την ημέρα της πορείας θα εμφανιστεί στην είσοδο του Πολυτεχνείου, φρουρούμενη από μέλη της ΠΑΣΠ. Ως τις 17 Νοεμβρίου θα φυλάσσεται σε κάποιο από τα σπίτια των «πιτσιρικάδων» Στη διαμάχη έχουν εισέλθει και τα άλλα κόμματα με πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφέρει ότι «η σημαία του Πολυτεχνείου δεν έχει θέση στα κομματικά γραφεία του ΠαΣοΚ. Δεν έχει θέση σε κανένα κόμμα. Ανήκει στη νεολαία που αντιστέκεται» και κατηγορεί τη Νεολαία του ΠαΣοΚ ότι «καπηλεύεται το ιστορικό αυτό σύμβολο του αντιδικτατορικού νεολαιίστικου κινήματος». Ακολούθησε το ΚΚΕ που κατηγόρησε με τη σειρά του τους νεολαίους του ΠαΣοΚ για σφετερισμό των συμβόλων της αντίστασης κατά της δικτατορίας, αλλά και η Πρυτανεία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με τους πρυτάνεις του εδώ και πέντε χρόνια να αποστέλλουν τέτοια εποχή επιστολή στον εκάστοτε Γραμματέα του ΠαΣοΚ, ζητώντας να τους παραδοθεί επιτέλους η σημαία.

Η σημαία όμως όλον τον χρόνο είναι άφαντη, αφού, όπως βεβαιώνει ο κ. Πανταζής, βρίσκεται καλά φυλαγμένη σε διάφορα σπίτια, πολλές φορές και σε... χρηματοκιβώτια, ενώ ελάχιστοι γνωρίζουν το ακριβές μέρος φύλαξης και φρούρησής της. Ποιους συνεπώς φοβούνται οι νεολαίοι του ΠαΣοΚ ότι θα τους «κλέψουν» τη σημαία, τη στιγμή που, όποιος και να είναι ο κάτοχός της, θα πρέπει το μεσημέρι της 17ης Νοεμβρίου να την «κατεβάσει» στην οδό Πατησίων για να τεθεί επικεφαλής της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία; Ενώ μόλις ολοκληρωθεί η πορεία, η σημαία περνάει στα χέρια της ΠΑΣΠ, τυλίγεται προσεχτικά και από τότε οι πάντες αγνοούν την τύχη της.

▅ Θεματοφύλακες

Θα αναρωτηθεί κανείς αν είναι σοβαρά πράγματα αυτά που γίνονται να φρουρείται και να φυλάγεται ένα σύμβολο της νεοελληνικής αντίστασης κατά της χούντας. Οι νεολαίοι του ΠαΣοΚ συμφωνούν ότι όλα αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, λέγοντας ότι η σημαία όντως δεν τους ανήκει και δεν είναι ιδιοκτησία και αποκλειστικότητά τους. Δεν μπορούν ωστόσο, λένε, να παραδώσουν τη σημαία πουθενά, τη στιγμή που και η Πανσπουδαστική (πρόσκειται στο ΚΚΕ) φυλάσσει με τη σειρά της τις σφραγίδες και τα πρακτικά τής τότε ΕΦΕΕ. Με δυο λόγια, η ΠΑΣΠ και η Πανσπουδαστική αποτελούν, κατά τους νεολαίους, «θεματοφύλακες» των συμβόλων της ΕΦΕΕ. Η μία παράταξη, όταν η ΕΦΕΕ περιέπεσε σε απραξία, πήρε τη σημαία και η άλλη τις σφραγίδες και το αρχείο. Η ΠΑΣΠ άλλωστε εμφανίζεται διατεθειμένη να παραδώσει τη σημαία στην ΕΦΕΕ, με την προϋπόθεση ότι θα συγκροτηθεί σε σώμα, και εκπρόσωποί της δηλώνουν ότι θα συμβάλλουν αποφασιστικά στο να γίνει Πανσπουδαστικό Συνέδριο: «Και στο προεδρείο που θα αναδειχθεί,εμείς θα παραδώσουμε τη σημαία», λένε υπερηφάνως. Η διαγραφή όμως από το ΠαΣοΚ κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους, αφού η ηγεσία του κόμματος ζήτησε η σημαία να πάει στη Βουλή. Τι θα κάνουν συνεπώς οι νεολαίοι; Για να αποφύγουν τη διαγραφή και να λήξει η όλη η ιστορία με τη σημαία, προτείνουν να διαμορφωθεί μια κοινή πρόταση (ως εναλλακτική λύση) με τις άλλες πολιτικές παρατάξεις για την τύχη της σημαίας του Πολυτεχνείου, της οποίας «εμείς είμεθα θεματοφύλακες και όχι νομείς», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο γραμματέας της Νεολαίας κ. Πανταζής.

Από τη «Βραδυνή» ως τα σπίτια της ΠΑΣΠ

ΠΩΣ ΕΓΙΝΕ η διαφιλονικούμενη σημαία σύμβολο της αντίστασης; Την επομένη της εισβολής των τανκς στο Πολυτεχνείο κάποιοι βρήκαν μια ματωμένη σημαία και τη φυγάδευσαν στα γραφεία της εφημερίδας «Βραδυνή» στην Ομόνοια. Την παρέδωσαν μάλιστα στα χέρια του τότε εκδότη της εφημερίδας Τζώρτζη Αθανασιάδη. Πώς βρέθηκε όμως στα χέρια του η συγκεκριμένη σημαία και υπό ποιες συνθήκες, ως σήμερα παραμένει άγνωστο. Η κυρία Νάντια Βαλαβάνη , υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές, είχε πει κάποτε ότι «ο τρόπος με τον οποίον βγήκε η σημαία από το Πολυτεχνείο ήταν αδύνατον να γίνει αντιληπτός από τους περισσότερους, διότι πρώτο μέλημα ήταν να διασωθούν οι 10.000 άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί».

Ο τρόπος διαφυγής της σημαίας από το Πολυτεχνείο παραμένει άγνωστος. Εκείνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι το 1974 (με τη μεταπολίτευση) η σημαία έφθασε στην ΕΦΕΕ και στον πρώτο πρόεδρό της Γ. Σταματάκη της ΚΝΕ. Στην πορεία της πρώτης επετείου του Πολυτεχνείου, τον Νοέμβριο του 1975, τη σημαία κρατούσαν οι κκ. Στ. Τζουμάκας, Σταματάκης και Χρύσανθος Λαζαρίδης (ΚΚΕ Εσωτ. τότε). Το 1976 η σημαία πέρασε στα χέρια του κ. Τζουμάκα της ΠΑΣΠ, προέδρου στην ΕΦΕΕ. Από τον κ. Τζουμάκα η σημαία πέρασε στον κ. Παπουτσή, ο οποίος παρέμεινε πρόεδρος της ΕΦΕΕ ως το 1980, όντας μάλιστα τελευταίος που θήτευσε σε αυτή τη θέση. Εν συνεχεία το Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ αδυνατούσε να συγκροτήσει προεδρείο, ώσπου να περιπέσει σε οριστική απραξία το 1995. Μετά τον κ. Παπουτσή η σημαία πέρασε στα χέρια (και στη φύλαξη πια) του κ. Φ. Χατζημιχάλη, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στα χέρια του κ. Ι. Τσαμπουργκέλη . Από το 1982 η σημαία «έφυγε» από τα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και πέρασε στην... παρανομία, στη μυστική φύλαξή της δηλαδή σε σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=298097&dt=08/11/2009
Logged

tu/e
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...