THMMY.gr

Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία => Πανεπιστήμιο και Παιδεία => Topic started by: fourier on September 03, 2011, 11:58:39 am



Title: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 11:58:39 am
Από τη λίστα electroauth, ένα πολύ όμορφο μήνυμα του συναδέλφου μας Θανάση Παπαδόπουλου.
(Τον τίτλο στο τοπικ τον έβαλα εγώ)



Λοιπόν,

Διαβάζοντας τα e-mail του Αναγνώστη και είπα να αναφέρω και εγώ την δικιά μου εμπειρία, κυρίως για τους πρωτοετείς που σίγουρα θα έχουν μπεί σε αυτή τη σχολή πιστεύοντας οτι είναι τιποτένια, οτι "Στο ελληνικό πανεπιστήμιο δεν γίνεται έρευνα" και οτι το επίπεδο του ΑΠΘ δεν συγκρίνεται με αυτό τον "καλών πανεπιστημίων". Διαβάζω και διάφορα σχόλια ελλήνων σε διάφορα άρθρα στο διαδίκτυο για την παιδεία που λένε οτι "Το ελληνικό πανεπιστήμιο ειναι ξοφλημένο" και οτι "Οι έλληνες φοιτητές δεν συγκρίνονται με τους ευρωπαίους" και κοντεύω να εκραγώ.

Είμαι τριτοετής φοιτητής (και απο φέτος τεταρτοετής) και φέτος το καλοκαίρι το πέρασα στο Caltech. Πέρασα καταπληκτικά, αλλά όχι για τους λόγους που περίμενα. Είμουν σ'ενα πρόγραμμα θερινής έρευνας για προπτυχιακούς φοιτητές. Το Caltech μαζί με τη NASA οργανώνουν πολλά τέτοια προγράμματα. Εντυπωσιακό δεν ακούγετε? Τρίχες! Αυτό που αυτοί ονομάζουν research project εμείς θα το ονομάζαμε εργασία για ενα μάθημα. Δεν ακούγετε τόσο cool (που λένε και οι αμερικάνοι) αλλά αυτή είναι η αντιστοιχία.

'Οταν πήγα το πρώτο πράγμα που ρώτησα στον καθηγητή που με διάλεξε απο εκεί είναι γιατί με διάλεξε. (τι βλάκας που είμαι!) Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί. Έλεγα μάλλον επειδή έχω μεγάλους βαθμούς, αλλά απο τη συνέντευξη είχα καταλάβει οτι δεν είχε δει καν τους βαθμούς μου. Και δεν έχω τίποτα άλλο στο βιογραφικό μου. Το ότι φοιτούσα σε ελληνικό πανεπιστήμιο του αρκούσε. Και απ'ότι εμαθα αργότερα το αμερικάνικο κράτος χρηματοδοτεί κατα το ήμισυ τους αμερικάνους που κάνουν έρευνα το καλοκαίρι και καθόλου τους ξένους. Δηλαδή, στη θέση μου θα μπορούσε να είχε πάρει δύο φοιτητές απο το Caltech ή το MIT για να δουλέψουν πάνω σε αυτό το project. Αν το είχα μάθει αυτό τις πρώτες μέρες που είχα πάει, θα πήγαινα και θα του έλεγα "Είσαι τρελός?" 'Οχι δεν είναι τρελός. Ήξερε. Εμείς δεν το ξέρουμε!

Στην τρίμηνη διαμονή μου εκεί, γνώρισα computer scientists απο το MIT, απο τους οποιούς ήξερα κάλυτερο προγραμματισμό. Και δεν είμαι και απο τους ειδικούς στον προγραμματισμό στο τμήμα μας. Γνώρισα μαθηματικούς απο το Cambridge, απο τους οποιούς ήξερα καλύτερα μαθηματικά. Και δεν είμαι και ο καλύτερος στα μαθηματικά στο τμήμα μας. Γνώρισα ηλεκτρολόγους μηχανικούς απο MIT και Harvard απο τους οποιούς ήξερα καλύτερα κυκλώματα-ηλεκτρονική-ενεργειακή τεχνολογία. Και σίγουρα δεν είμαι απο τους καλύτερους σε αυτά τα αντικείμενα στο τμήμα μας. (είμαι τηλέπ) Και δεν μιλάω μόνο για την "ποσότητα" των γνώσεων, αλλά κυρίως για το βάθος κατανόησης.

Γνώρισα Ιταλούς που φοιτούσαν σε ένα καθόλου γνώστο πανεπηστήμιο στην Ιταλία που με εντυπωσίασαν. Αλλά, αυτοί το ήξεραν οτι το πανεπιστήμιο τους είναι απο τα καλύτερα στον κόσμο και ας μην είναι ψηλά στα "Rankings". Εμείς γιατί δεν το ξέρουμε? Και όλα αυτά αφορούν τις θετικές επιστήμες. Στις θεωρητικές υποθέτω οτι το ΑΠΘ είναι με διαφορά καλύτερο. Νομίζω δεν εχούμε την παραμικρή συναίσθηση σε ποιό πανεπιστήμιο φοιτούμε.

Η διαφορά με τα αγγλόφωνα πανεπιστήμια είναι στο marketing. Οι αμερικάνοι και άγγλοι διαφημίζουν πάρα πολύ το παραμικρό που κάνουν. Το μισό τους χρόνο τον σπαταλούν δουλεύοντας και τον άλλο μισό για να ετοιμάσουν τα "διαφημιστικά", τα οποία σχεδόν πάντα είναι αναντίστοιχα της ποιότητας της δουλειάς. Στην αμερική αν κάνεις και κάτι σχετικά καλό θα το πουν στις ειδήσεις όλου του κόσμου, ενώ στην Ελλάδα δεν θα το μάθει ούτε αυτός πού είναι στο δίπλα γραφείο. (ντροπή μας!)

Συζητούσα με έναν καθηγητή του ΜΙΤ που μου έλεγε οτι το έχει διαπιστώσει και αυτός οτι οι έλληνες ξέρουν περισσότερα και τα κατανοούν βαθύτερα. (Μόνο εμείς δεν το ξέραμε!) Αρκετοί φοιτητές αυτών των "κορυφαίων" πανεπιστημίων την ξέρουν αλήθεια. Οπότε γιατί? Γιατί επιλέγουν να φοιτήσουν σε αυτά τα πανεπιστήμια? Είναι κάτι σαν franchising. Για να γραφτεί στο βιογραφικό τους ότι έχουν undergraduate degree απο το Caltech και PhD απο το ΜΙΤ. Yeea! Θεωρείται καλύτερο να κάνεις το διδακτορικό σου σε διαφορετικό πανεπιστήμιο για να γεμίσει το βιογραφικό σου με περισσότερα "ονόματα". 'Ετσι, όταν θα πάνε ψάξουν για δουλεία θα βρούν αμέσως και θα τους πληρώνουν και 10.000$ το μήνα αρχικό μισθό. Θα μου πεις οι εργοδότες δεν την ξέρουν την αλήθεια? Μπορεί να την ξέρουν, αλλά δεν θα μπούν στον κόπο να το ψάξουν τόσο πολύ. Σκέψου, θες να φας και βλέπεις δύο σαντουιτσάδικα, το ένα έχει την ταμπέλα "everest" και το άλλο "Ο Μπάρμπα Μίτσος", σε ποιό θα πας? Το ξέρεις οτι "Ο Μπάρμπα Μίτσος" μπορεί να είναι πολύ καλύτερος, αλλά δεν έχεις χρόνο και διάθεση να το ψάξεις. Θα πας στο "everest" που ξέρεις οτι θα είναι τουλάχιστον μέτριο. Για τον "Μπαρμπα Μιτσο¨ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Χρειάζεται να το ψάξεις. Αυτή είναι η λογική και στα πανεπιστήμια. Μόνο που σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για franchising ανθρώπων.

Το πανεπιστήμιο κερδίζει απο αυτούς την δουλεία που θα κάνουν, την οποία θα δημοσιόποιησει με κάθε δυνατό τρόπο και με μεγάλη υπερβολή για να ανέβει στα "Rankings" και στην εκτίμηση του κόσμου. Ετσι, θα θέλουν τα παιδιά τους να φοιτούν σε αυτά τα πανεπιστήμια και θα πλήρωνουν τα 40.000$ το χρόνο για τα δίδακτρα. Και αν δεν έχεις δεν πειράζει. Μπορείς να πάρεις φοιτητικά δάνεια, τα οποία θα εξοφλήσεις όταν πιάσεις την πολύ ακριβοπληρωμένη δουλεία σου. Όλη η οργάνωση της κοινωνίας είναι στημένη για να βγάζουν τα χρήματά τους τα πανεπιστήμια.

Αλλά όμως έχουν στήσει και γαμώ της ψευδαισθήσεις. Είναι τόσο πειστικοί οτι είναι φοβεροί. Και αυτός είναι ο λόγος πιστεύω της αμερικάνικης κυριαρχίας στον πλανήτη. Είναι αυτό που ονομάζουν cultural dominance. Γιατί ακόυμε αμερικάνικη μουσική, βλέπουμε ταινίες hollywood και προσπαθούμε να τους μοίασουμε, να αποκτήσουμε το δικό τους στύλ? Επειδή μας το πλάσαραν τόσο ωραία. Είναι τόσο καλοί σ'αυτό!

Αν υστερεί σε δυο πράγματα το ΑΠΘ είναι οι υποδομές/προσωπικό και η οργάνωση. Για το πρώτο μην ανησυχείτε, όπως είπε και ο παγκοσμίου φήμης George Papandreou "Λεφτά υπάρχουν…". Ναι κι'όμως, όλοι τον ξέρουν και όλοι γελάνε μαζί του. Έχουμε γίνει ρεζίλι! Για το δεύτερο, όμως, δεν υπάρχει δικαιολογία. Και όταν λέω οργάνωση δεν εννοώ μόνο τα μαθήματα, αλλά και την κοινωνική οργάνωση (τα πάρτυ των κομμάτων δεν είναι κοινωνική οργάνωση) και την οργάνωση δραστηριοτήτων που δεν συνδέονται απόλυτα με μαθήματα (όπως πχ η φωτογραφική ομάδα). Αλλά φυσικά και δεν νοιαζόμαστε να το οργανώσουμε γιατί δεν το εκτιμούμε. Το φτύνουμε γιατί έτσι μας έχουν μάθει. Έτσι έχουμε μεγαλώσει. Υποτιμώντας οτιδήποτε ελληνικό και θαυμάζοντας οτιδήποτε ευρωπαϊκό ή αμερικάνικο.

Και εάν κάτσουμε και το σκεφτούμε πριν 30 χρόνια τα πανεπιστήμια ήταν καλύτερα στην Ελλάδα. Το επίπεδο ήταν υψηλότερο. Και όχι μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά όλο το εκπαιδευτικό σύστημα. Και όχι μονο το εκπαιδευτικό σύστημα, αλλά ολόκληρη η κοινωνία ήταν ποιό υγιής (ψυχολογικά, κοινωνικά, πολιτισμικά). Ποιός μας έπεισε οτι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικάνοι είναι καλύτεροι απο εμάς?

Εντέλει, για να επανέλθω στον λόγω για τον οποίο έγραψα αυτό το mail, αν αυτό που σ'ένδιαφέρει στη ζωή σου είναι να βγάλεις πολλά χρήματα και να ανελυχθείς όσο γίνεται περισσότερο επαγγελματικά είσαι στο λάθος πανεπιστήμιο (και στη λάθος χώρα). Αν αυτό που σ'ενδιαφέρει είναι να μάθεις, να κατανοήσεις και να διευρύνεις το μυαλό σου είσαι σε ένα απο τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Αυτό ειναι το ΑΠΘ και όποιος έχει αντίθετη γνώμη στείλτε τον ένα ταξιδάκι στην Αμερική στα "καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου" για να συνέλθει.

Το αστείο είναι οτι αν πριν απο 3 μήνες άνοιγα τον υπολογιστή μου και διάβαζα αυτό το mail θα έλεγα "Ποιός καραγκίοζης τα έγραψε αυτά! Είναι η αλλαζωνία του έλληνα που πάει στο εξώτερικο και δεν μπορεί να εκτιμήσει τίποτα. Ουού βλάχο, τσομπάνη!"

Και κατι τελευταίο. Σήμερα είχα μια συζήτηση με τους Ιταλούς (πολύ τους πάω). Και σε αυτούς το σύστημα είναι σε 5 χρόνια πτυχίο. Βρήκαν ένα τρικ ώστε και να λένε ότι υπακούουν στην Μπολόνια και να κρατήσουν τα 5 χρόνια. Είναι 3+2 αλλά στα 3 χρόνια δεν παίρνεις πτύχιο, παίρνεις απλά Grade. Τους έλεγα ότι εμείς δεν υπακούουμε στην Μπολόνια. Και μου λένε: "You did they right thing". -"Yes we did!" Τώρα κατανοώ πιά! Μέχρι πρίν 3 μήνες έλεγα "Μα τι μαλάκες είναι αυτοί που λένε όλο για τη Μπολόνια. Ποιά Μπολόνια ρε παπάρες!"

Και για διευκρίνηση, δεν είμαι υπέρ της ατέρμονης κατάληψης γιατί δεν πιστεύω οτι απο μόνη της λύνει τα προβλήματα. Μπορούμε, πιστεύω, να σκεφτούμε και κάτι ποιό έξυπνο και αποτελεσματικό.

Ναί έτσι είναι. Το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν έχει κόκκινα χαλιά και χρυσές πόρτες, άλλα έχει ανθρώπους που σκέφτονται πέρα απο αυτά που τους δίνουν να καταπιούν αμάσητα. Μπορεί να μην έχει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αλλά έχει επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοούν και όχι να εφαρμόζουν τυφλά. Μπορεί να μην διαφημίζει το κάθε μικρό του επίτευγμα, αλλά έχει ερευνητές που ψάχνουν την ουσία των πραγμάτων και όχι το πώς να βγάλουν χρήματα. Έχει μερακλίδες που το ψάχνουν γιατί τους αρέσει και όχι γιατί θέλουν να ανεβούν στα μάτια του κόσμου. Ψάξτε τους να τους βρείτε! Δεν θα σας διαφημιστούν...

(Το παραπάνω κείμενο μπορείτε να το διαβάσετε σε όσες συνελεύσεις θέλετε (με ανθρώπινη φωνή και όχι γκαρίζοντας). Κάλο θα ήταν μάζι με αυτά που έγραψε ο Αναγνώστης να πάνε σε ένα thread στο thmmy στην κατηγορία για τους πρωτοετείς για να εχούν συναίσθηση σε ποιό πανεπιστήμιο φοιτούν και να ζήσουν όλα τα χρόνια τους εδώ εκτιμώντας αυτό που έχουν.)




Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - η σύγκριση με αμερικάνικα
Post by: fourier on September 03, 2011, 11:59:41 am
Το περί ου ο λόγος μήνυμα του Αναγνώστη (για τους φίλους Άγη):



Αγαπητή Ηλιάνα,

Σε σχέση με το Συμβούλιο που ρώτησες μπορώ να σε ενημερώσω ποιος είναι ο ρόλος του στο Πανεπιστήμιο που είμαι τώρα (University of Southampton). To Συμβούλιο διασφαλίζει ότι το πανεπιστήμιο θα έχει λεφτά να λειτουργήσει. Όλες οι αποφάσεις παίρνονται με βάση την αύξηση των κερδών. Τμήματα με προγράμματα σπουδών που δεν είναι δημοφιλή παύονται, το ίδιο ισχύει και με τα μεταπτυχιακά. Προγράμματα σπουδών σε νέα αντικείμενα στήνονται σε χρονικό διάστημα μηνών, μπορεί να λειτουργήσουν για ένα - δύο χρόνια και μετά σταματούν.

Πέρυσι όταν ανακοινώθηκε η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για τα ιδρύματα, το πανεπιστήμιο ακολούθησε μια διαδικασία αναμόρφωσης απολύοντας το 40% των διοικητικών του υπαλλήλων μέσα από τη συγχώνευση σχολών. Υποχρέωσε όλα τα ερευνητικά κέντρα που είναι 5* στην αξιολόγηση να δημιουργήσουν προγράμματα master. Το κυριότερο, όμως, άλλαξε τις αναλογίες των φοιτητών. Αύξησε τους international students υπέρμετρα (non-UK non-EU) διότι πληρώνουν υψηλότερα δίδακτρα. Με αποτέλεσμα το 40% των φοιτητών να είναι Ασιάτες. Αυτό από μόνο του δεν είναι πρόβλημα, αλλά σε μια χώρα που ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι αμόρφωτο και φτωχό, ζει στην εξαθλίωση, ενώ έχουν χιλιάδες κενές θέσεις στα πανεπιστήμιά τους, αντί να βοηθήσουν τον λαό τους να μορφωθεί, πωλούν τις θέσεις σε όποιον μπορεί να πληρώσει. Πρόκειται για επιχείρηση. Το αστείο είναι ότι τα λεφτά της έρευνας στο μεγαλύτερο μέρος δε διατίθονται από το πανεπιστήμιο, αλλά από το κράτος.

Όσο για το επίπεδο θα μιλήσω μόνο για όσα προσωπικά έζησα. Τρίτο έτος φυσικοί και ηλεκτρολόγοι (για την ακρίβεια electronics and computer science) σε τμήματα που είναι στο top 5 της χώρας, προσπαθούσα να πείσω σε αίθουσα ότι άπειρο-απειρο δε κάνει μηδέν, ότι η παράγωγος του ημιτόνου είναι συνημίτονο, και ότι το μέγιστο είναι εκεί που η παράγωγος είναι μηδέν. Και δε μιλάω για ένα ή δύο άτομα. Άλλωστε από πρόχειρες στατιστικές πόσους ξέρει κάποιος που αποτύγχανε σε master στην Αγγλία?

Βέβαια όντως υστερούμε σε ένα μόνο. Στο κομμάτι των υλικοτεχνικών υποδομών, όπου αυτό οφείλεται.

Πραγματικά είναι λυπηρό το πόσο απαξιώνουμε ως κοινωνία το ελληνικό πανεπιστήμιο.       

Φιλικά,
Άγης


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - η σύγκριση με αμερικάνικα
Post by: fourier on September 03, 2011, 12:00:17 pm
Κι ένα ακόμα του Άγη, απάντηση στη συζήτηση:



Δημήτρη,

Θα σου απαντήσω για τα διδακτορικά μηχανικών ή σε θετικές επιστήμες, διότι στις θεωρητικές επιστήμες τα πράγματα είναι διαφορετικά και δε γνωρίζω. Στη πρώτη κατηγορία, λοιπόν, στην οποία και ανήκω τα περισσότερα διδακτορικά έιναι χρηματοδοτούμενα ουσιαστικά από το κράτος (υποτροφία διαβίωσης, δίδακτρα προς το πανεπιστήμιο και κάποια λεφτά για συνέδρια). Για το λόγο αυτό υπάρχουν συνήθως ενδιάμεσες αξιολογήσεις (στη περίπτωσή μου δύο) από διμελή επιτροπή, χωρίς ή με τη συμμετοχή του επιβλέποντα -αναλόγως- που αποφασίζει για τη συνέχιση του διδακτορικού και κατ'επέκταση της χρηματοδότησης.

Υπάρχουν σαφώς και αυτοχρηματοδοτούμενα διδακτορικά (με αμφίβολες διαδικασίες επιλογής), στα οποία και πάλι υπάρχουν αυτές οι αξιολογήσεις. Ωστόσο, δε γνωρίζω  πολλές περιπτώσεις στις οποίες κάποιος παύεται ανεξαρτήτως χρηματοδότησης. Αυτό που γνωρίζω είναι πως σε αρκετές περιπτώσεις, αν κάποιος δεν έχει τον απαιτούμενο όγκο δουλειάς στο πέρας της κανονικής διάρκειας, οι επιβλέποντες προτείνουν την επέκταση κατά ένα ή δύο χρόνια για την ολοκλήρωση του διδακτορικού.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σαφώς και συνάρτηση του πανεπιστημίου. Συνήθως, όμως, τα "καλά" πανεπιστήμια θέλουν να γίνεται δουλειά στην έρευνα για να βγαίνουν ψηλά στις αξιολογήσεις, ώστε να προσελκύουν πολύ κόσμο σε προγράμματα προπτυχιακά και μεταπτυχιακά. Δηλαδή η μεγάλη μπίσνα είναι σε αυτά τα προγράμματα, που κάποιος πληρώνει πολλά λεφτά για ένα χρόνο -που είναι ουσιαστικά δύο τρίμηνα-, χωρίς να απαιτούνται εξοπλισμοί που κοστίζουν.

Τώρα αν κάποιος έχει λεφτά, στάνταρ θα βρει και ένα πανεπιστήμιο να του χορηγήσει ένα τίτλο διδάκτορα, είτε εδώ είτε Ελλάδα, είτε αλλού. Αν και αυτό που νομίζω ότι συμβαίνει είναι ότι αν έχεις λεφτά, συνήθως πας για προγράμματα σπουδών σε οικονομικά MBA, Project Management, κτλ. σε πολύ ακριβά πανεπιστήμια και δε μπαίνεις καν στο κόπο για διδακτορικά. Και σε εκείνους τους χώρους όσα περισσότερα διαθέσεις τόσο πιο "valid" είναι το πτυχίο που θα πάρεις. 

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης αυτή είναι η προσωπική μου εικόνα επί του θέματος.       

Άγης


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Karaμazoβ on September 03, 2011, 12:43:33 pm
αξιζει να διαβαστούν όλα.  αυτό είναι το μοντέλο του "αγγλοσαξονικού" πανεπιστημίου


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: madmetal on September 03, 2011, 12:57:58 pm
ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ΙΕΕΕ που εξηγεί αυτό που στην Ελλάδα ξεχνάμε
"Who comes out on top is really about who is doing the ranking."

http://spectrum.ieee.org/at-work/education/mit-youre-not-all-that



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 03, 2011, 14:06:17 pm
Συμφωνω απολυτα για το υψηλο επιπεδο των Ελληνων φοιτητων (και καθηγητων), την ελλειψη οργανωσης, και υλικοτεχνικων υποδομων. Σιγουρα δεν ειναι τυχαιο που οι συναδελφοι που πηγαινουν στο εξωτερικο γινονται δεκτοι σε πολυ καλα ιδρυματα, το ΜΙΤ ειναι γεματο Ελληνες , Ινδους, Ασιατες κτλ.
ΑΛΛΑ, αυτο προερχεται απο το υψηλο επιπεδο των Ελληνων μαθητων (λογω πανελληνιων, τεραστιας πιεσης κτλ) η απο το ελληνικο πανεπιστημιο ?????
Quote from: madmetal
ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ΙΕΕΕ που εξηγεί αυτό που στην Ελλάδα ξεχνάμε
"Who comes out on top is really about who is doing the ranking."

http://spectrum.ieee.org/at-work/education/mit-youre-not-all-that
 
Το ΜΙΤ παρολαυτα εχει καμια 60αρια Νομπελ και γυρω στα 30 εχει το Caltech. Ολα τα ελληνικα ΑΕΙ μαζι, δεν εχουν ουτε ενα Νομπελ. Ας μην τα κανουμε ολα ισιωμα... Μπορει να παιζουν ρολο τα κριτηρια τους να που δεν μας ταιριαζουν, αλλα με τα δικα τους κριτηρια απεχουνε παααρα πολυ απο την κορυφη.  http://www.webometrics.info/top100_europe.asp?country=gr


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Godhatesusall on September 03, 2011, 14:17:38 pm
Συμφωνω απολυτα για το υψηλο επιπεδο των Ελληνων φοιτητων (και καθηγητων), την ελλειψη οργανωσης, και υλικοτεχνικων υποδομων. Σιγουρα δεν ειναι τυχαιο που οι συναδελφοι που πηγαινουν στο εξωτερικο γινονται δεκτοι σε πολυ καλα ιδρυματα, το ΜΙΤ ειναι γεματο Ελληνες , Ινδους, Ασιατες κτλ.
ΑΛΛΑ, αυτο προερχεται απο το υψηλο επιπεδο των Ελληνων μαθητων (λογω πανελληνιων, τεραστιας πιεσης κτλ) η απο το ελληνικο πανεπιστημιο ?????
Quote from: madmetal
ένα ενδιαφέρον άρθρο από την ΙΕΕΕ που εξηγεί αυτό που στην Ελλάδα ξεχνάμε
"Who comes out on top is really about who is doing the ranking."

http://spectrum.ieee.org/at-work/education/mit-youre-not-all-that
 
Το ΜΙΤ παρολαυτα εχει καμια 60αρια Νομπελ και γυρω στα 30 εχει το Caltech. Ολα τα ελληνικα ΑΕΙ μαζι, δεν εχουν ουτε ενα Νομπελ. Ας μην τα κανουμε ολα ισιωμα... Μπορει να παιζουν ρολο τα κριτηρια τους να που δεν μας ταιριαζουν, αλλα με τα δικα τους κριτηρια απεχουνε παααρα πολυ απο την κορυφη.  http://www.webometrics.info/top100_europe.asp?country=gr

Ναι βέβαια με στοιχεία του 2006, το harvard έχει έσοδα 3 δις δολλάρια, τα οποία είναι πολύ περισσότερα απ'όσα παίρνουν ΟΛΑ τα ελληνικά πανεπιστήμια ΜΑΖΙ. Για να μην μιλήσουμε για την περιουσία του που είναι 10πλάσια.


Και επίσης μην λες χαζομάρες, ηλεκτρονική και υψηλές τάσης δεν σου μαθαίνουν στο λύκειο.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 03, 2011, 14:40:16 pm
Ρε σεις γιατι πρεπει καθε επιχειρημα σας να ξεκιναει με την φραση: "ΛΕΣ ΒΛΑΚΕΙΕΣ" ακολουθουμενη απο το δικο σας επιχειρημα.
Που πηγαν οι τροποι σας ρε γμτ????
Εχω θειο ηλεκτρολογο μηχανικο,  καθηγητη στην Αμερικη, ο οποιος μου ειπε οτι οι Ελληνες κανουν μαζι με τους Ρωσους τα πιο πολλα μαθηματικα σε παγκοσμιο επιπεδο. Ηλεκτρονικη και Υψηλες Τασεις λοιπον, δεν σου μαθαινουν στο λυκειο, αλλα σου μαθαινουν μαθηματικα, που ειναι η βαση για να μαθεις Ηλεκτρονικη, Υψηλες Τασεις, Αντοχη Υλικων, Θερμοδυναμικη και γενικα οτιδηποτε εχει σχεση με την επιστημη του μηχανικου (το γενικευσα γιατι ειμαι μηχανολογος, επομενως η προταση σου που περιελαμβανε μονο ηλεκτρολογικου ενδιαφεροντος μαθηματα ηταν ρατσιστικη για μενα  :)). Απο προσωπικη εμπειρια να πω (αν και φανταζομαι οτι θα το εχει δει κι εσυ), οτι οποιος ξερει καλα μαθηματικα, εχει πολυ μεγαλυτερη ευχερεια στα μαθηματα..., Δεν ειπα οτι το ελληνικο πανεπιστημιο ειναι αχρηστο. Ειπα, οτι δεν ξερω που σταματαει η συνεισφορα του σχολειου και που αρχιζει η συνεισφορα του ΑΕΙ σε αυτο το καλο επιπεδο των φοιτητων.

Quote
Ναι βέβαια με στοιχεία του 2006, το harvard έχει έσοδα 3 δις δολλάρια, τα οποία είναι πολύ περισσότερα απ'όσα παίρνουν ΟΛΑ τα ελληνικά πανεπιστήμια ΜΑΖΙ. Για να μην μιλήσουμε για την περιουσία του που είναι 10πλάσια
Συμφωνω απολυτα. Απλα κατα την αποψη μου, πρεπει να αρχισουμε να δεχομαστε λεφτα απο ιδιωτες για να δουμε ασπρη μερα γιατι με τα ψιχουλα του δημοσιου, δεν ειμαστε για πουθενα. Κατα την δικη σου αποψη το κρατος πρεπει να πληρωσει. Σεβαστη, αλλα εγω λεω οτι δεν προκειται να το κανει.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από &#
Post by: Groucho on September 03, 2011, 14:49:52 pm
Συμφωνω απολυτα για το υψηλο επιπεδο των Ελληνων φοιτητων (και καθηγητων), την ελλειψη οργανωσης, και υλικοτεχνικων υποδομων. Σιγουρα δεν ειναι τυχαιο που οι συναδελφοι που πηγαινουν στο εξωτερικο γινονται δεκτοι σε πολυ καλα ιδρυματα, το ΜΙΤ ειναι γεματο Ελληνες , Ινδους, Ασιατες κτλ.
ΑΛΛΑ, αυτο προερχεται απο το υψηλο επιπεδο των Ελληνων μαθητων (λογω πανελληνιων, τεραστιας πιεσης κτλ) η απο το ελληνικο πανεπιστημιο ?????


Ναι γι αυτο οταν μπαινουμε ολοι οι καθηγητες γκρινιαζουν που στο λυκειο μας μαθανε οτι ο κοσμος εχει μονο 2 διαστασεις και μολις βλεπουμε τρισδιαστατο σ.σ γινεται χαμος! Υπερβολικα υψηλο το επιπεδο του λυκειου εχεις δικιο!
Κι επισης τα μαθηματικα σε κυκλωματα,ηλεκτρονικη κτλ που ανεφερες δε στα μαθαινουν στο λυκειο!Ουτε αφηνουν υπονοια οτι υπαρχουν τετοια μαθηματικα!


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: png on September 03, 2011, 14:52:44 pm
Από τη λίστα electroauth, ένα πολύ όμορφο μήνυμα του συναδέλφου μας Θανάση Παπαδόπουλου.

+inf

είμαστε σα γκόμενοι με χαμηλή αυτοεκτίμηση. αν δεν πιστέψουμε στον εαυτό μας δεν θα πηδήξουμε ποτέ.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: bjork on September 03, 2011, 15:57:15 pm
Λοιπόν...στο ΜΙΤ και αλλού κάνουν τα ίδια πράγματα με μας αλλά με πολύ καλύτερους καθηγητές. Τι σημαίνει αυτό? Ότι προχωρούν αργά και ορθολογιστικά, σου εξηγούν κάθε άγνωστο σημείο και δεν περιμένουν να μυρίσεις τα δάχτυλά σου για να το καταλάβεις. Από κει και πέρα είναι στο χέρι σου να τα αφομοιώσεις και, αν θες, να πας παραπέρα.

Εδώ οι καθηγηταράδες μας, πλην εξαιρέσεων, σε στήνουν στον τοίχο και σου πετάνε την γνώση. Γιατί είναι ανίκανοι ή απλά η διδασκαλία δεν είναι προτεραιότητά τους. Οι περισσότεροι φοιτητές επιβιώνουν της διαδικασίας, αλλά όσα έχουν καταφέρει είναι δική τους επιτυχία και όχι του πανεπιστημίου!! Φυσικό είναι να είναι πολύ καλοί, αφού κατάλαβαν δύσκολα πράγματα με το δύσκολο τρόπο.

Για να μη μιλήσω για το ότι σε άλλα πανεπιστήμια μαθαίνουν καλύτερα πώς εφαρμόζονται οι θεωρητικές γνώσεις στην πράξη. Που εδώ για να το κάνεις αυτό πρέπει να φτύσεις αίμα με προαιρετικές εργασίες, στις οποίες όπως είπαμε σε στήνουν στον τοίχο και σου πετάνε τα δεδομένα χωρίς καμιά βοήθεια.

Ναι γι αυτο οταν μπαινουμε ολοι οι καθηγητες γκρινιαζουν που στο λυκειο μας μαθανε οτι ο κοσμος εχει μονο 2 διαστασεις και μολις βλεπουμε τρισδιαστατο σ.σ γινεται χαμος! Υπερβολικα υψηλο το επιπεδο του λυκειου εχεις δικιο!
Κι επισης τα μαθηματικα σε κυκλωματα,ηλεκτρονικη κτλ που ανεφερες δε στα μαθαινουν στο λυκειο!Ουτε αφηνουν υπονοια οτι υπαρχουν τετοια μαθηματικα!

Αυτή τη μαλακία που σας λένε οι καθηγητές και την καταπίνετε κόψτε την πια! Δε γίνεται να μας τα μαθαίνει όλα το λύκειο ώστε να κρύβεται η δική τους ανικανότητα να διδάξουν!


Με τα παραπάνω δεν αρνούμαι τα προβήματα του αγγλοσαξωνικού συστήματος. Απλά εστίασα στο δικό μας πανεπιστήμιο.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Karaμazoβ on September 03, 2011, 16:10:48 pm
αραγε ένας καθηγητης φυσικος ή ηλεκτρολόγος πρέπει να κανει λογισμό ΙΙ και στερεομετρία? δεν πρεπει αν σου τα έχουν μάθει αυτά?


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Groucho on September 03, 2011, 16:13:13 pm
Λοιπόν...στο ΜΙΤ και αλλού κάνουν τα ίδια πράγματα με μας αλλά με πολύ καλύτερους καθηγητές. Τι σημαίνει αυτό? Ότι προχωρούν αργά και ορθολογιστικά, σου εξηγούν κάθε άγνωστο σημείο και δεν περιμένουν να μυρίσεις τα δάχτυλά σου για να το καταλάβεις. Από κει και πέρα είναι στο χέρι σου να τα αφομοιώσεις και, αν θες, να πας παραπέρα.

Εδώ οι καθηγηταράδες μας, πλην εξαιρέσεων, σε στήνουν στον τοίχο και σου πετάνε την γνώση. Γιατί είναι ανίκανοι ή απλά η διδασκαλία δεν είναι προτεραιότητά τους. Οι περισσότεροι φοιτητές επιβιώνουν της διαδικασίας, αλλά όσα έχουν καταφέρει είναι δική τους επιτυχία και όχι του πανεπιστημίου!! Φυσικό είναι να είναι πολύ καλοί, αφού κατάλαβαν δύσκολα πράγματα με το δύσκολο τρόπο.

Για να μη μιλήσω για το ότι σε άλλα πανεπιστήμια μαθαίνουν καλύτερα πώς εφαρμόζονται οι θεωρητικές γνώσεις στην πράξη. Που εδώ για να το κάνεις αυτό πρέπει να φτύσεις αίμα με προαιρετικές εργασίες, στις οποίες όπως είπαμε σε στήνουν στον τοίχο και σου πετάνε τα δεδομένα χωρίς καμιά βοήθεια.

Ναι γι αυτο οταν μπαινουμε ολοι οι καθηγητες γκρινιαζουν που στο λυκειο μας μαθανε οτι ο κοσμος εχει μονο 2 διαστασεις και μολις βλεπουμε τρισδιαστατο σ.σ γινεται χαμος! Υπερβολικα υψηλο το επιπεδο του λυκειου εχεις δικιο!
Κι επισης τα μαθηματικα σε κυκλωματα,ηλεκτρονικη κτλ που ανεφερες δε στα μαθαινουν στο λυκειο!Ουτε αφηνουν υπονοια οτι υπαρχουν τετοια μαθηματικα!

Αυτή τη μαλακία που σας λένε οι καθηγητές και την καταπίνετε κόψτε την πια! Δε γίνεται να μας τα μαθαίνει όλα το λύκειο ώστε να κρύβεται η δική τους ανικανότητα να διδάξουν!


Με τα παραπάνω δεν αρνούμαι τα προβήματα του αγγλοσαξωνικού συστήματος. Απλά εστίασα στο δικό μας πανεπιστήμιο.

Ναι σωστα! Το λυκειο ειναι φαρος γνωσης, που καλλιεργει την κριτικη σκεψη.Ο δε θεσμος των πανελληνιων ειναι αυτος που μας εξολπιζει με τα απαραιτητα εφοδια, ετσι ωστε να διαπρεψουμε στα μιτ και στα χαρβαρντ


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:17:55 pm
Να δούμε λιγο και πόσα άτομα είναι στην τάξη με τον καθηγητή?  ::)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:18:59 pm
Να δούμε λίγο πώς αξιολογούνται στη διάρκεια του εξαμήνου?  ::)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:20:53 pm
Νομίζετε ότι αν μεταφέρουμε εδώ τις συνθήκες των επώνυμων ξένων πανεπιστημίων και τα οικονομικά τους, θα πάμε χειρότερα γιατί έχουμε κακούς καθηγητές ή φοιτητές?  ::)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:21:41 pm
Εκεί ποιός άραγε ελέγχει αν ένας καθηγητής είναι κακός?  ::)

(στο τι σημαίνει ..΄κακός' δεκτή κάθε ερμηνεία)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:22:12 pm
Και τι γίνεται όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη ..δουλειά του?  ::)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:23:40 pm
Και αν αυτός είναι ... φοιτητής?  ::)
(και παικταράς του μπάσκετ για να το δυσκολέψω λίγο και να μην πω γιός του μέγα χορηγού του grand πανεπιστημίου γιατί θα με καταγείλλει ο fourier για ρατσιστή)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 16:25:48 pm
Ηθικό δίδαγμα (γιατί πάντα πρέπει να υπάρχει τέτοιο)

Αν είμασταν Δανία δεν θα είχαμε χρέη...

(για να μην πω το άλλο το ...χοντρό) ;D ;D ;D


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 03, 2011, 16:28:31 pm
Και τι γίνεται όταν κάποιος δεν κάνει καλά τη ..δουλειά του?  ::)

έλα ντε...
εδώ γίνονται μάλλον συζητήσεις φιλοσοφικού επιπέδου και πίνουμε και όλοι μαζί τον καφέ της παρηγοριάς...
το πολύ πολύ θα παίξει και κανα κλείδωμα, άντε και κανένας ψιλορεβανσισμός (αν και αυτά δε συνηθίζονται στο τμημα μας)
edit το ζήτημα είναι κατά πόσο οι δυο πλευρές κάνουν κάτι για να αλλάξουν στην πράξη κάποια πράγματα και να βρεθουν πιο κοντά...


btw το μήνυμα του Θανάση με εντυπωσίασε....

πάρτε και της φίλης και συναδέλφου Μαριάνας, για τα Σουηδικά δεδομένα αυτή τη φορά :

Καλησπέρα στη λίστα,

Είχα κ εγώ σκοπό να γράψω για τις ελάχιστες (μέχρι στιγμής) εμπειρίες μου από ένα "καλό" ξένο πανεπιστήμιο και χαίρομαι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται συζήτηση. Αυτές τις 2 βδομάδες που είμαι εδώ, πραγματικά είδα αυτό που λένε και οι προηγούμενοι, οτι το επίπεδο σπουδών στο ΑΠΘ είναι πολύ υψηλό και είναι πολύ κρίμα που έχουμε τα προβήματα που έχουμε εξαιτίας του αγαπητού μας υπουργείου (κυρίως).

Λοιπόν, μόλις τελείωσα 5ο έτος και αποφάσισα το 6ο να παω ερασμους στη Σουηδία στο Chalmers.

Ας ξεκινήσω, λοιπόν, με την πρώτη μέρα του καλωσορίσματος σε αυτή τη σχολή. Ζεστό καλωσόρισμα, αλλά βαρέθηκα να ακούω για το πόσο καλό πανεπιστήμιο είναι και πόσο καλύτερο είναι απο το KTH της Στοκχόλμης (ναι, έχουν μια κόντρα μεταξύ τους). Μας έλεγαν συνέχεια πόσο πολύ θα μας βοηθήσουν και πόσο καλή σχέση έχουν με τις εταιρείες. Ότι θα έχουμε guest καθηγητές από την ερικσον και δε συμμαζεύται και φυσικά πόσο τυχεροί είμαστε που γίναμε κομμάτι του πανεπιστημίου τους! Ναι, το πουλάν καλά το προϊόν!

Ας δούμε όμως λίγο τη διάρθρωση και το πρόγραμμά τους. 4 μαθήματα το εξάμηνο, κάθε εξάμηνο χωρίζεται σε 2 περιόδους, άρα 2 μαθήματα την περίοδο. Γιούπι! Αυτό ισχύει σε όλα τα προγράμματα μαστερ, με εξαίρεση κανά 2 που αντί για 2 μαθήματα μπορεί να έχουν μέχρι 4. Τα πόσα θα επιλέξει ο κάθε φοιτητής είναι στο χέρι του. Έχει τη δυνατότητα να πάρει από 1-4. Βέβαια, όσοι πήραν 3, μου είπαν ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο. Έχουν 3 επαναληπτικές εξεταστικές (Ιανουάριο, Απρίλιο, Αύγουστο). Καθε εξάμηνο έχεις μια λίστα μαθημάτων. Κάποια είναι υποχρεωτικά, κάποια επιλογης και από εκεί διαλέγεις ποια 4 θα πάρεις. Τελευταίο εξάμηνο παιρνεις διπλωματική (ή και τελευταιο χρόνο, ανάλογα με τα credits της διπλωματικής) η οποία συνήθως είναι κοινή για όλους και αλλάζει καθε χρόνο σχεδόν. Όλα καλά ως εδώ.

Ας δούμε όμως τι κάνουν σε αυτά τα έρμα μαθήματα. Εγώ ως τηλέπ και επειδή ήθελα να αναγνωριστούν τα μαθηματά μου πήρα Fiber optical communications και Introduction to communication engineering (αντίστοιχα των Οπτικών επικοινωνιών και των Ψηφιακών τηλεπ Ι).

1ο μάθημα οπτικών
χμμμμ... αίθουσα με 10 άτομα, slides και πίνακας για διευκρινήσεις. Αφού αρχιζει το μάθημα, αρχίζω κ εγώ να έχω deja-vu. Ίδιο και απαραλλαχτο με το δικό μας. Λες και έβλεπα τον κο Κριεζή να μου κάνει οπτικές και να μου μιλάει στα αγγλικά. Και το βιβλίο που μας δίνουν το ίδιο. Είναι δυνατόν? Η μόνη διαφορά φυσικά ήταν στην έκδοση και στην τιμή! Τελευταία εκδοση στο Chalmers, προτελευταία στο ΑΠΘ. 60+ ευρωπουλα στο Chalmers, τσαμπα (μέχρι στιγμης) στο ΑΠΘ. Λέω μια χαρά είμαστε! Θα πάρω το ελληνικό για να δώσω (στις 5ωρες εξετασεις τους), αλλά πρέπει να πάρω την άδεια του γραμματέα για να φέρω αλλο βιβλίο εκτός από αυτο που ορίζει ο καθηγητής.
Ας πάμε όμως στους φοιτητές και το επίπεδο... Ο καθηγητής λεει πως πρέπει να γνωριζουμε πεδίο και κυματοδηγηση. (ενώ μιλάμε στην ελλάδα για το οτι τα θέλουμε όλα ετοιμα, ας δουμε τους ξένους φοιτητές) Το 1/3 φοιτητων σε μάστερ ζητούσαν συγκεκριμένο βιβλίο για να διαβάσουν! Και φυσικά η ύλη σελίδα σελίδα!
Και οι ασκήσεις από τον αγαπητό διδακτορικό επιπέδου..... 1ου ετους??? Ναι, ήταν περίφανος που ξέραμε τον τύπο c=λf, και φυσικά έφαγε 5 σειρές για να λύσει ένα 10log(e^(-aL))=κατι, βρείτε το a. Ναι, έπρεπε να μας το δείξει αναλυτικά πως λύνεται. Το μάθαμε και αυτό! Φυσικά, τα παλιά θέματα που κοίταξα είναι πολύ πιο δύσκολα, αλλα μας έχουν δώσει ασκησούλες για το σπίτι (επιπέδου εξετάσεων) που θα μας δώσουν και μπόνους μοναδούλες. Το εργαστήριο την επόμενη βδομάδα θα το δούμε...


Το μεγάλο παρτυ, βεβαια, έγινε στις ψηφιακές. Εκεί ήμασταν 30 άτομα (είναι μάθημα κοινό σε 3-4 μαστερ). Λοιπόν. Εκεί μαθαμε τον φουριε, τη συνελιξη και το δυαδικο! Ναι, μιλάμε για μαθημα 1ου και 2ου ετους μαστερ. Τον φουριε τον μαθαμε φυσικα με τον τυπο και τις ιδιοτητες του (όχι κυριε Δημάκη, ούτε εκεί μαθαινουν ΤΙ σκατά είναι αυτός ο Φουριε που παντου το συνανταμε). Το δε δυαδικο είχε πιο πλάκα. "Λοιπόν παιδιά, επειδη οι περισσοτεροι απο εμας εχουμε 10 δαχτυλα στα χερια και στα ποδια, έχουμε μάθει να μετράμε με βάση το 10, υπάρχει όμως και το 2αδικο σύστημα και το 8αδικό. πχ 1,2,3,4,5,6,7 μετά δεν πάει το 8, ξαναρχίζει και 7+7 δεν κάνει 14! Ναι, το 1/3 δεν ηξερε 2αδικο! Βέβαια εδω θα κάνουμε και project, και το καλυτερο θα παρουσιαστει στην ερικσον, οπου θα μας πανε και σε ενα workshop και θα ερθει και guest να μας διδαξει!
Και από εδώ πάμε στο σεμινάριο μάτλαμπ! Θυμάστε τι κάναμε στο 1ο έτος??? Ε, αυτά κάναμε και εδώ! Και ναι, οι μισοί φοιτητές δεν είχαν ΞΑΝΑΔΕΙ ματλαμπ.


Συμπέρασμα..... Μπορεί να είμαστε, όπως είμαστε, ανοργάνωτοι, να έχουμε έλειψη σε υποδομές και καθηγητές... Μπορεί να μη μας αποβάλουν από τη σχολή επειδή αντιγράψαμε ή και να φτάνουμε 6ο έτος και να χρωστάμε 20 μαθλήματα (καλή ώρα), αλλά τουλάχιστον όταν θα πάρουμε αυτό το έρμο το χαρτί, θα έχουμε γνώσεις και θα έχουμε αποκτήσει την υπομονή και την επιμονή που χρειάζεται για να μάθουμε οτιδήποτε καινούριο που θα χρειαστεί στη δουλειά ή στις μετέπειτα σπουδές μας.


ΥΓ:Ολοι οι παραπάνω θα παρουν μαστερ και μεις οχι! Γιουπι!
ΥΓ2: περσι ήταν 5 έλληνες στα μάστερ, φέτος κοντεύουν τους 30....


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από &#
Post by: gate4 on September 03, 2011, 16:45:20 pm
O καθηγητης απολυεται οταν δεν εχει προθεση να κανει την δουλεια του
Ο φοιτητης απολυεται επισης οταν δεν εχει προθεση να κανει τη δουλεια του,η δεν μπαινει στη σχολη λογω ικανοτητων
Αυτα συμβαινουν στο μακρινο κοσμο της σουηδιας...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: SolidSNK on September 03, 2011, 16:56:44 pm
Να δούμε λιγο και πόσα άτομα είναι στην τάξη με τον καθηγητή?  ::)
Που κολλάει αυτό?

Ο καθηγητής είναι αυτός που προσφέρει την υπηρεσία, αυτή είναι η δουλειά του για την οποία αμοίβεται. Με το παρόν σύστημα, ο φοιτητής έχει την επιλογή να παρακολουθήσει ή όχι τα μαθήματα. Είναι αυτός ο οποίος δέχεται την υπηρεσία. Ανεξάρτητα λοιπόν από την επιλογή του, ο καθηγητής οφείλει να τα προσφέρει με τον κατάλληλο τρόπο. Άρα προς τι η ερώτηση?


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Tempus Fugit on September 03, 2011, 17:01:01 pm
αραγε ένας καθηγητης φυσικος ή ηλεκτρολόγος πρέπει να κανει λογισμό ΙΙ και στερεομετρία? δεν πρεπει αν σου τα έχουν μάθει αυτά?
Πόσοι από το λύκειο θα μπούν πολυτεχνείο; Είναι ανάγκη να ξέρουν οι υπόλοιποι λογισμό 2;


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: jimmakos on September 03, 2011, 17:07:05 pm
Να δούμε λιγο και πόσα άτομα είναι στην τάξη με τον καθηγητή?  ::)
Που κολλάει αυτό?

Ο καθηγητής είναι αυτός που προσφέρει την υπηρεσία, αυτή είναι η δουλειά του για την οποία αμοίβεται. Με το παρόν σύστημα, ο φοιτητής έχει την επιλογή να παρακολουθήσει ή όχι τα μαθήματα. Είναι αυτός ο οποίος δέχεται την υπηρεσία. Ανεξάρτητα λοιπόν από την επιλογή του, ο καθηγητής οφείλει να τα προσφέρει με τον κατάλληλο τρόπο. Άρα προς τι η ερώτηση?
Δεν υπάρχει επαρκή στελέχωση από καθηγητές μάλλον αφήνει να εννοηθεί
Αλλά και πάλι δεν θα υπάρχουν αίθουσες.
Άρα... 15% του ΑΕΠ στην παιδεία._


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gate4 on September 03, 2011, 17:13:17 pm
Quote
Ναί έτσι είναι. Το καλύτερο πανεπιστήμιο στον κόσμο δεν έχει κόκκινα χαλιά και χρυσές πόρτες, άλλα έχει ανθρώπους που σκέφτονται πέρα απο αυτά που τους δίνουν να καταπιούν αμάσητα. Μπορεί να μην έχει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας αλλά έχει επιστήμονες που προσπαθούν να κατανοούν και όχι να εφαρμόζουν τυφλά. Μπορεί να μην διαφημίζει το κάθε μικρό του επίτευγμα, αλλά έχει ερευνητές που ψάχνουν την ουσία των πραγμάτων και όχι το πώς να βγάλουν χρήματα. Έχει μερακλίδες που το ψάχνουν γιατί τους αρέσει και όχι γιατί θέλουν να ανεβούν στα μάτια του κόσμου. Ψάξτε τους να τους βρείτε! Δεν θα σας διαφημιστούν...
Λαθος κανει φιλαρακο,δεν ειναι ετσι "ρομαντικα" τα πραγματα,ειναι πιο ορθολογιστικα.Οι μερακλιδες φτιαχνουν καλο καφε και καλο κρασι,δεν γινονται οι κορυφαιοι καθηγητες του κοσμου...
Το καλυτερο πανεπιστημιο του κοσμου εκτος οτι δεν εχει αυτα της ελληνικης πραγματικοτητας,φοιτητικες παραταξεις να κυβερνουν το πανεπιστημιο,απεργιες,καταληψεις,μιζες κτλ λειτουργει με κανονες κατα γραμμα.Τους κανονες οχι που εβαλε η χ διαμαντοπουλου αλλα τους διεθνεις κανονες που σου παρεχουν την πιστοποιηση ISO.Η ελληνικη πραγματικοτητα δεν τους εφαρμοζει και οι ξενοι δεν ειχαν κανενα συμφερον να σου την δωσουν στα κλεφτα,οπως σε εβαλαν στο ευρω για να γινεις καταναλωτης,γιατι μιλαμε για επιστημονες που κινουν την οικονομια και οχι για να το παιζεις ευρωπαιος.Το αποτελεσμα ειναι το υποβαθμισμενο ελληνικο πανεπιστημιο και η λογικη της ελληνικης πραγματικοτητας οτι "ο κακος καπιταλισμος σε βαζει σε αιωνιο κυκλο σπουδων για να σου δωσει μια δουλεια".Αστεια πραγματα,μιας και αν κανεις αιτηση με πτυχιο ελληνικου πανεπιστημιου,3 μεταπτυχιακα και 5 διατριβες,θα προτιμηθει αυτος που εχει ενα μονο πτυχιο κανονικου πανεπιστημιου,3 χρονια μπατσελορ 2 μαστερ.Γιατι πολυ απλα εσυ σπουδαζεις εκτος πραγματικοτητας και ο αλλος με τους ορους της παγκοσμιας οικονομιας.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ^^DaRk_HunTeR on September 03, 2011, 18:04:24 pm
Να δούμε λιγο και πόσα άτομα είναι στην τάξη με τον καθηγητή?  ::)
Που κολλάει αυτό?

Ο καθηγητής είναι αυτός που προσφέρει την υπηρεσία, αυτή είναι η δουλειά του για την οποία αμοίβεται. Με το παρόν σύστημα, ο φοιτητής έχει την επιλογή να παρακολουθήσει ή όχι τα μαθήματα. Είναι αυτός ο οποίος δέχεται την υπηρεσία. Ανεξάρτητα λοιπόν από την επιλογή του, ο καθηγητής οφείλει να τα προσφέρει με τον κατάλληλο τρόπο. Άρα προς τι η ερώτηση?
Δεν υπάρχει επαρκή στελέχωση από καθηγητές μάλλον αφήνει να εννοηθεί
Αλλά και πάλι δεν θα υπάρχουν αίθουσες.
Άρα... 15% του ΑΕΠ στην παιδεία._
Βασικα νομιζω αυτο που λεει ο gpap επιδεχεται δυο ερμηνειες...
η μια λεει πως στα πρωτα ετη συρρεουν ορδες νεων φοιτητων γιατι με τις πανελλαδικες δεν υπηρχε περιορισμος απο το ιδρυμα.
(αν και φετος κατι πηγε να γινει... με τους 169 χωρις κυπριους και αθλητες)... οποτε στην αιθουσα γινεται μπαχαλο...
Εδω ο Κεχαγιας που εχει καποιο potential δυσκολευοταν...

Και η δευτερη ερμηνεια ειναι οτι στην πορεια καταληγει να ειναι ο καθηγητης με 4,5 τυπους που για διαφορους λογους δεν αγανακτησαν και επιμενουν να παρακολουθουν...

@gpap...
ωραιο σαν σκεψη το post after post... αλλα μας πονανε τα ματια μετα απο λιγο... ενα θα εφτανε:P


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: thanasiskehagias on September 03, 2011, 18:05:48 pm
Είναι χρήσιμο να είμαστε σε επαφή με την πραγματικότητα.

Δεν είμαστε από τα χειρότερα Πανεπιστήμια του κόσμου και ειδικά το ΤΗΜΜΥ είναι ένα αρκετά καλό Τμήμα. Αλλά αν νομίζετε ότι είμαστε ΜΙΤ, παρακαλώ ελέγξτε τις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου:

1. Στην Γραμμική: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/exams/MIT18_06S10_Final_Exam.pdf (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/exams/MIT18_06S10_Final_Exam.pdf).
2. Στις Διαφορικές: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf)

Υπόψη: αυτές είναι τρίωρες  εξετάσεις. Πως θα τα πηγαίνατε αν έβαζα τέτοια θέματα στη ΓΑ?

Γιατί δεν είμαστε ΜΙΤ? Για πολλούς λόγους. Π.χ. (κατά τη γνώμη μου φυσικά), αυτοί έχουν:

1. Μεγαλύτερη χρηματοδότηση.
2. Καλύτερες υποδομές.
3. Στον μέσο όρο: καλύτερους καθηγητές, γιατί αυτοί έχουν καλύτερα κίνητρα / ελέγχονται πιο αυστηρά / είναι πιο μερακλήδες. Δείτε τις βιντεοδιαλέξεις του Strang εδώ: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/video-lectures/ (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/video-lectures/) . (Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο: είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολύ δυνατοί επιστήμονες που σαν δάσκαλοι δεν αξίζουν τίποτε.) καθηγητές
4. Στον μέσο όρο: καλύτερους φοιτητές (δείτε την υπογραφή μου ... εγώ θα ηθελα φοιτητές/ριες που όταν βλέπουν διαφορικές γκαβλώνουν ... υπ΄΄αρχουν τέτοιοι αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι σαν αυτόν που έγραψε το σύνθημα).
5. 13 εβδομάδες ανά εξάμηνο χωρίς εκπτώσεις. Τσεκάρετε και την εξεταστέα ύλ (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/syllabus/)
6. Στο ΜΙΤ, αν κοπείς μια φορά σε μάθημα πρέπει να το ξαναπάρεις (και να το ξαναπληρώσεις). Αν κοπείς δύο φορές πιθανότατα (δεν το τσέκαρα τώρα τελευταία) φεύγεις από το Πανεπιστήμιο.

Τέτοια μέτρα πρέπει να πάρουμε κι εμείς αν θέλουμε να γίνουμε ΜΙΤ, το οποίο σημαίει ότι πρέπει να ζοριστούμε πολύ ... και εμείς και εσείς. Sorry αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Θ

ΥΓ: Όλα τα παραπάνω αφορούν την εκπαιδευτική διαδικασία. Κάποια από αυτά αφορούν και την ερευνητική, αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση.

Θ


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 03, 2011, 18:17:26 pm

2. Στις Διαφορικές: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf)


Κ. Κεχαγιά, επειδή το μάθημα το έχω σκυλοδιαβάσει και το πέρασα - μόλις, τόσο καλά  :P - στην προηγούμενη εξεταστική, σας διαβεβαιώ ότι τα θέματα :

1. (a)
1. (f)
(και ιδιάζουσες λύσεις, μπήκε θέμα τον Ιούνιο)
4. (a-c)
7. (a-c)
8. (a-d)

τα έχω λύσει και έχουν πέσει σε εξετάσεις, θεωρούνται απαραίτητες γνώσεις και στις δικές μας Διαφορικές μάλλον για να πάρεις >=5.

Κάποια από τα υπόλοιπα είναι πιο δύσκολα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό που απέχει πολύ από μας είναι το πλήθος των θεμάτων... εμείς θα είχαμε αναστενάξει... για 3 ώρες...




Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: 4Dcube on September 03, 2011, 18:18:15 pm
Τόσα χρόνια που είμαι σε αυτή τη σχολή άκουγα και διάβαζα που λέγανε κυρίως καθηγητές μας ότι τα μαθηματικά που κάνουμε εδώ δεν τα κάνουν έξω, ότι έχουμε σπουδές υψηλού επιπέδου.
Ενίοτε εμφανίζονταν και μαρτυρίες σπουδαστών του εξωτερικού όπως αυτή του Θανάση στο πρώτο ποστ.
Και παρηγοριόμουν.

Έχω πλέον καταλήξει ότι όντως, το αντικείμενο των σπουδών μας είναι υψηλού επιπέδου. Αν εννοούν αυτό οι καθηγητές μας, τους πιστεύω.
Αλλά.
Οι σπουδές μας ως συνεχής διαδικασία ΔΕΝ είναι υψηλού επιπέδου.
Αυτή η διαδικασία πάσχει.

Ποιος φταίει;

Δεν ξέρω αν κάναμε κάτι περισσότερο αν δαπανούνταν για την τριτοβάθμια Παιδεία περισσότερα κονδύλια, δεν ξέρω αν τα λεφτά θα άλλαζαν την όρεξη κάποιων καθηγητών, δεν ξέρω αν τα λεφτά που θα δαπανούσε το κράτος για μένα, τον φοιτητή θα άλλαζαν τη νοοτροπία μου και την όρεξή μου.

Αν δούμε τη διάταξη των εμπλεκομένων ανθρώπων σε μια αίθουσα διδασκαλίας, μπορούμε πανεύκολα να διακρίνουμε τον ένα, άντε δυο, καθηγητές και τους δεκάδες φοιτητές. Από αυτό και μόνο συμπεραίνει κάποιος ότι αν συμβεί κάποια αλλαγή στον καθηγητή ως μονάδα, θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στο σύστημα της τάξης απ'ό τι αν γίνει κάτι με τον φοιτητή ως μονάδα ή καν ως δεκάδα. Συμπεραίνω περεταίρω ότι για τη διαδικασία της διδασκαλίας είναι περισσότερο υπεύθυνος ο καθηγητής.

Θα κρατήσω εδώ την καθώς πρέπει πισινή: Δε λέω ότι όλοι οι καθηγητές, ούτε καν αποκλειστικά, φταίνε για το επίπεδο της διαδικασίας των σπουδών. Υπάρχουν και κάποιοι καθηγητές "ήλιοι" που έχοντας κάνει μάθημα μαζί τους έχω αποθηκεύσει ενθουσιασμό και ελπίδα για να αντέξω ...πέτρινα χρόνια.


Άλλοι επίσης που φταίνε για τη χαμηλή πτήση των σπουδών είναι ...εμείς οι φοιτητές. Όχι γιατί δε διαβάζουμε. Όχι γιατί αδιαφορούμε. Αυτά τα έχω καταλογήσει στη διαδικασία της διδασκαλίας. Αλλά γιατί ...κάνουμε κινητοποιήσεις με παρεμπόδιση κάθε εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο επηρεάζουμε το επίπεδο σπουδών. Γιατί; Επειδή η διαδικασία των σπουδών διακόπτεται, χάνει τη συνέχειά της με ό τι αυτό συνεπάγεται.

Μη με παρεξηγείτε, πιστεύω ότι είναι πολύ υγιές για τον νέο άνθρωπο να πολιτικοποιείται. Ακόμη και η ιδέα της κατάληψης, το πανεπιστήμιο δικό μας, και αυτών που εμείς οργανώνουμε μ'αρέσει. Είμαι της άποψης ότι στον εικοσάρη, ιδιαίτερα τον πολυτεχνίτη, αρκεί να του βάλεις μια σπίθα, κάτι για να σκέφτεται και θα σου βγάλει ολόκληρη θεωρία, με τον καιρό. Και τα πολιτικά, που αφορούν τις σχέσεις με τους γύρω μας - πράγμα με το οποίο είμαστε συνέχεια σε επαφή, σίγουρα θα ανάψουν πυρκαγιά. Και όλα αυτά τα ερεθίσματα συντελούν στην παιδεία του ατόμου.



Τέλος, στα πανεπιστήμια έξω παρακολουθούν περισσότερο δείκτες απόδοσης. Αν δε λέει κάτι για την ουσία ή για το τελικό αποτέλεσμα, ίσως όμως το τελικό αποτέλεσμα να λέει κάτι για ...ό τι θέλετε. Εγώ βλέπω την κατάσταση των τεχνολογικών μέσων (ο τομέας που μας ενδιαφέρει) στην Ελλάδα και τη κατάσταση στο εξωτερικό, τις αναπτυγμένες δυτικές χώρες. Απογοητεύομαι. Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μόνο θέμα οικονομικής κατάστασης των κρατών.




Ηλίας


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gate4 on September 03, 2011, 18:28:41 pm
O κανακης βαζει τετοια θεματα και κοβεται το 90%, δηλαδη το 90% ειναι βλακες και τεμπεληδες?Αν μαθουν τελεια μαθηματικα θα γινουν φοβεροι επαγγελματιες και θα βρουν δουλεια?Αυτο το λετε οι ελληνες καθηγητες επειδη νομιζετε οτι βαζοντας δυσκολα θεματα και κοβοντας κοσμο ανεβαζετε το δεικτη δυσκολιας αρα το "επιπεδο",επειδη βεβαια εχετε την ευχερια που σας δινει το ν->οο του χρονου φοιτησης.Το καλο πανεπιστημιο εχει αποτελεσμα,δηλαδη επαγγελματικη αποκατασταση των αποφοιτων και παραγωγη σε τελικη αναλυση.Αλλα ειπαμε οτι το πανεπιστημιο δεν θα γινει εταιρια...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Matzika on September 03, 2011, 19:05:31 pm

4. Στον μέσο όρο: καλύτερους φοιτητές (δείτε την υπογραφή μου ... εγώ θα ηθελα φοιτητές/ριες που όταν βλέπουν διαφορικές γκαβλώνουν ... υπ΄΄αρχουν τέτοιοι αλλά δυστυχώς υπάρχουν πολύ περισσότεροι σαν αυτόν που έγραψε το σύνθημα).


Οι ελλείψεις που έχουμε σαν πανεπιστήμιο νομίζω είναι γνωστές σε όλους (ακόμα και σε αυτούς που δεν ασχολούνται καν με μαθήματα και σχολή)...Τρόποι διδασκαλίας,χρηματοδότηση,νοοτροπία καθηγητών ,υποδομές κτλ κτλ.... την δικιά μας την καμπούρα θα τη δούμε ποτε??

Δυστυχώς ο ωχαδερφισμός και η κουτουπονηριά του Έλληνα εμφανίζονται πλέον παντού και κατα τη γνώμη μου είναι και οι κύριοι λόγοι που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 19:19:41 pm
Δυστυχώς ο ωχαδερφισμός και η κουτουπονηριά του Έλληνα εμφανίζονται πλέον παντού και κατα τη γνώμη μου είναι και οι κύριοι λόγοι που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα.

Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: bjork on September 03, 2011, 19:29:47 pm
αραγε ένας καθηγητης φυσικος ή ηλεκτρολόγος πρέπει να κανει λογισμό ΙΙ και στερεομετρία? δεν πρεπει αν σου τα έχουν μάθει αυτά?

εννοείς ότι θα πρεπε στο λύκειο να κάνουμε λογισμό ΙΙ? :o

Ναι σωστα! Το λυκειο ειναι φαρος γνωσης, που καλλιεργει την κριτικη σκεψη.Ο δε θεσμος των πανελληνιων ειναι αυτος που μας εξολπιζει με τα απαραιτητα εφοδια, ετσι ωστε να διαπρεψουμε στα μιτ και στα χαρβαρντ

σε πληροφορώ ότι στο μιτ πολλοί πάνε χωρίς να ξέρουν τι είναι διάνυσμα...κι εκεί τους το μαθαίνουν...χωρίς να ντρέπονται γι' αυτό ;)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από &#
Post by: Matzika on September 03, 2011, 19:34:56 pm
Δυστυχώς ο ωχαδερφισμός και η κουτουπονηριά του Έλληνα εμφανίζονται πλέον παντού και κατα τη γνώμη μου είναι και οι κύριοι λόγοι που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα.

Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?

Όχι πλεον πιστεύω ότι είναι και βασικό αίτιο...και δεν το λέω γιατί θέλω να δικαιολογήσω κανέναν. Ξερω ότι κάποιοι φταίνε περισσότερο.Αλλα εμένα η χώρα και οι άνθρωποι στην πλειοψηφία με απωθούν και με σπρώχνουν στο να θέτω στόχο το μεταπτυχιακό σε ένα ξένο πανεπιστήμιο και την εργασία σε άλλη ευρωπαική χώρα. Και αυτό δεν το λέω γιατί θέλω να κάνω καριέρα,(επειδή παίζει να παρεξηγηθώ),καθε άλλο.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 20:12:12 pm
Η ερώτηση για τους φοιτητές δεν αναφέρονταν φυσικά στην παρακολούθηση.
Στα περισσότερα πανεπιστήμια οι φοιτητές που παρακολουθούν κάποια μαθήματα, ιδιαίτερα σε κύκλους master είναι μετρημένοι στα δάχτυλα. Αρα μιλάμε για μια άλλη ποιότητα μαθήματος σε σχέση με το να πρέπει να δουλέψει κανείς με 200 άτομα στην τάξη και με 450 άτομα στο μάθημα. Και για να μην νομίσετε ότι αυτά γίνονται στον κορμό, να πούμε ότι τα μαθήματα του ενεργειακού έχουν από 100-200 φοιτητές κάθε εξάμηνο. Αν ήταν 10 άντε 30, έ κάτι σαν και το έξω θα το κάναμε.

Βέβαια  ο μικρός αριθμός φοιτητών επιτρέπει και μια άλλη προσέγγιση στο μάθημα. Όλοι δουλεύουν με θέματα (aka projects) όλο το εξάμηνο και η εξέταση έχει τυπική και μόνο σημασία καθώς είναι το 10% ή και λιγότερο της αξιολόγησης. Φυσικά δεν υπάρχει εξεταστική(-ες) και το μάθημα απλά εξετάζεται στο τελευταίο δίωρο. Αν ανοίξετε κάποιο site μαθημέτων σε ξένο πανεπιστήμιο θα δείτε το πλήθος των μαθημάτων σο εξάμηνο και θα .. πάθετε. Πολλές φορές και πάνω από 26 (2Χ13 εβδομαδιαία). Αυτά δεν βγαίνουν όσο και να προσπαθήσει να 'κοντύνει' κανείς τις 3 εξεταστικές. Βεβαια στα δικά μας οι εξεταστικές είναι η πεμπτουσία της εκπαίδευσης οπότε......

Η ενημέρωση της φίλης για τους 'ειδικούς' της Erricsson που πάνε για διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έκανε να θυμηθώ κάτι παλιές δικές μας ..αμαρτίες με τους 'ειδικούς' της Autodesk και της Labview να φεύγουν τρέχοντας κυνηγημένοι από την ΠΣΚ που δεν θέλει τις επιχειρήσεις (sic) στα πανεπιστήμια. Βλέπετε οι δικοί μας Μηχανικοί δεν προορίζονται για τις καπιταλιστικές (τουλάχιστον) επιχειρήσεις. Θα περιμένουν το .. σοσιαλισμό. Μέχρι τότε κανείς μην πατήσει το πόδι του εδώ μέσα.

Τα προγράμματα Erasmus έδωσαν την ευκαιρία σε πολλούς να πάνε μια βόλτα σε κάποιο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (ααφήνουμε έξω τον υπόλοιπο κόσμο). Θά ήθελα να ακούγαμε τις εμπειρίες στους, για το campus εκεί, το άσυλο, τις αίθουσες, τις εστίες, τις λέσχες κλπ κλπ. Ετσι για να μας πιάσει λίγο κατάθλιψη.

Τι πάνε να πούνε όλα αυτά? Δεν θα γίνουμε Δανία, δεν γουστάρουμε να γίνουμε ρε ααδελφε, γιατί είναι ξενέρωτοι και πέρα για πέρα έξω από τη νοοτροπία μας. Αλλά ανάμεσα στο άσπρο και στο μαύρο (όπου εσείς τοποθετείστε τα χρώματα όπου θέλετε) υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα αποχρώσεων. Ας βάλουμε λίγο χρώμα στη ζωή μας.

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ Η παρέμβασή μου προκλήθηκε από τις διαδοχικές εντυπώσεις των συναδέλφων μας από τα πανεπιστήμια όπου πήγαν να συνεχίσουν τις (μιζερες) ελληνικές σπουδές τους προς το ΄πολυπόθητο' (όλοι έχουν από ένα τουλάχιστον!) master και δεν έχει καμμια σχέση με τα δρώμενα του νέου νόμου για τα ΑΕΙ και των αντιδράσεων κατά ή και υπέρ.  


Title: Απ: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Karaμazoβ on September 03, 2011, 20:25:15 pm
αραγε ένας καθηγητης φυσικος ή ηλεκτρολόγος πρέπει να κανει λογισμό ΙΙ και στερεομετρία? δεν πρεπει αν σου τα έχουν μάθει αυτά?

εννοείς ότι θα πρεπε στο λύκειο να κάνουμε λογισμό ΙΙ? :o

οχι δεν εννοουσα αυτό. Εννοουσα αυτό ακριβως που έγραψα, οτι προτιμώ ο καθηγητης πεδίου να ασχολείται με το να σου κάνει περισσότερα προβληματα πεδίου κι όχι να αναλύει και να διδασκει Λογισμο ΙΙ. Να θεωρειται δεδομένος, και για όποιον θελει να προτείνει καποια βιβλια για αναφορα.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από &#
Post by: fourier on September 03, 2011, 20:26:50 pm
Δυστυχώς ο ωχαδερφισμός και η κουτουπονηριά του Έλληνα εμφανίζονται πλέον παντού και κατα τη γνώμη μου είναι και οι κύριοι λόγοι που βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμαστε σαν χώρα.

Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?

Όχι πλεον πιστεύω ότι είναι και βασικό αίτιο...και δεν το λέω γιατί θέλω να δικαιολογήσω κανέναν. Ξερω ότι κάποιοι φταίνε περισσότερο.Αλλα εμένα η χώρα και οι άνθρωποι στην πλειοψηφία με απωθούν και με σπρώχνουν στο να θέτω στόχο το μεταπτυχιακό σε ένα ξένο πανεπιστήμιο και την εργασία σε άλλη ευρωπαική χώρα. Και αυτό δεν το λέω γιατί θέλω να κάνω καριέρα,(επειδή παίζει να παρεξηγηθώ),καθε άλλο.

Δεν διαφωνώ εντελώς, ούτε και έχω πάρει κάποια οριστική απόφαση να μείνω εδώ.

Για τα παρακάτω: Συνήθως στις συζητήσεις παρατηρείται η τάση να λαμβάνονται όλα επί προσωπικού, ως προσωπικές επιθέσεις, κι έτσι η εξέλιξη να εκφυλίζεται σε ξεκατίνιασμα. Ο ex_mechanus το έθεσε πολύ ωραία εδώ: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=46528.msg811655#msg811655
Ελπίζω να μη γίνει πάλι το ίδιο, θα ήθελα να μην το πάρεις έτσι.


Γράφεις:

εμένα η χώρα και οι άνθρωποι στην πλειοψηφία με απωθούν και με σπρώχνουν (...) σε άλλη ευρωπαική χώρα

Εγείρω 2 ενστάσεις:
Πρώτον, η χώρα και οι άνθρωποι είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Δεν τα ταυτίζεις (ευτυχώς!) αλλά τα βάζεις δίπλα-δίπλα και τους χρεώνεις ίδια ευθύνη για την κατάσταση. Γιατί όμως τόσο ανεπιφύλακτα?
Δεύτερον, (επιμένω, χωρίς παρεξήγηση please!) δεν διακρίνεις κάποιον, ας το πούμε έτσι, ελιτισμό πίσω από το "οι άνθρωποι στην πλειοψηφία"? Δλδ έναν διαχωρισμό σε δύο κατηγορίες, τους "καλούς" (σώφρωνες, το πιο άχρωμο) και τους "κακούς" (ωχαδελφιστές, κουτοπόνηροι κλπ), που αμέσως μετά εντάσσεις την πλειοψηφία στη δεύτερη κατηγορία, και τον εαυτό σου στην πρώτη, τη μειοψηφική. Όση και να είναι η απογοήτευσή σου (και πίστεψέ με, υπάρχουν και χειρότερα, κάποιοι είναι ακόμα πιο απογοητευμένοι), δεν το βρίσκεις λίγο προβληματικό αυτό? Εν τέλει ποιοι είναι "οι άλλοι" και ποιοι είμαστε "εμείς"?
Και δεν το λέω για να γράψεις κάτι του στυλ "ΟΚ, παραδέχομαι ότι έχω κι εγώ ελαττώματα".

Δεν θεωρώ ως "κακά" χαρακτηριστικά ούτε την κουτοπονηριά ούτε τον ωχαδελφισμό. Σίγουρα όχι τόσο ώστε μου κάνουν αντιπαθή έναν ολόκληρο λαό, και πόσο μάλλον αυτόν στον οποίο ανήκω!
Και θα μπορούσα να το γυρίσω σε ιστοριολογία, για τα κατορθώματα και τα θαύματα αυτού του ίδιου λαού σε κρίσιμες ιστορικές περιόδους.
Ή ακόμα-ακόμα και στο σήμερα, στο θέμα συζήτησής μας: Έχω ένα φίλο, έλληνα που μεγάλωσε στο Λουξεμβούργο. Κάνουμε συχνά συζητήσεις για τη διαφορά στον τρόπο λειτουργίας των δύο χωρών και των δύο κοινωνιών. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι μια φράση του: "Στην Ευρώπη γενικά αν κάνεις μια λάθος επιλογή και βρεθείς στο δρόμο, είσαι τελειωμένος. Εδώ στην Ελλάδα θα βρεις την άκρη σου". Δεν θυμάμαι επακριβώς τα λόγια του, αλλά αυτό είναι το νόημα.
Δεν το γράφω για να πω ότι εμείς εδώ είμαστε γαμάτοι ανθρωπιστές και οι ξένοι ψυχροί και βάρβαροι, ή οτιδήποτε τέτοιο. Απλά αυτή η "κουτοπονηριά" που αναφέρεις, δεν είναι μόνο σκέτη μαυρίλα, έχει και τις θετικές της πτυχές. Και από δίπλα κολλάω και τον ωχαδελφισμό.
Έχω επίσης φίλη που ζει μόνιμα στη Νορβηγία (χώρα πρότυπο!) και επίσης συζητάμε. Εν ολίγοις κάποια στιγμή μου είπε ότι το ίδιο ακριβώς καθεστώς των προσωπικών γνωριμιών και ρουσφετιών που έχουμε στην Ελλάδα υπάρχει και εκεί, με μια διαφορά: Ότι εκεί το "κοννέ" δεν είναι ο πολιτικός. Δουλεύουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως κι εδώ, με το γνωστό του γνωστού ω γνωστέ, τις γνωριμίες, τα "δικά μας παιδιά", μόνο που τα κόμματα δεν εμπλέκονται.
(Θα εκνευρίσω πολλούς αντικομματικούς ταλιμπάν, και σίγουρα αυτό που γράφω θα διαστρεβλωθεί με κάθε δυνατό τρόπο αλλά δεν πειράζει: Για μένα το ότι το κοννέ μας εδώ για το διορισμό είναι ο βουλευτής και όχι ο CEO το λογίζω ως ΘΕΤΙΚΟ, και ελπιδοφόρο - πάντα στη σύγκριση αυτών των δύο. Δεν είναι αυτή η άποψη που έχω για την πολιτική και για τα κόμματα -προφανώς!- ωστόσο μου αρέσει που, έστω κι έτσι, με αυτόν τον χυδαίο και κατάπτυστο τρόπο, και πάλι εμπλέκεται η πολιτική. Το προτιμώ από το να μην εμπλέκεται ούτε σε αυτό, και να την αφήνουμε μόνο για τους Breivik!)
Α και έχουν και κάτι άλλο, που εμείς δεν έχουμε: Μια αστική εθνική υπερηφάνεια ώστε να μην το κάνουν σημαία. Και με βάση αυτή δουλεύουν και οι πολιτικοί τους: δεν θα δεις τον αντίστοιχο ΓΑΠ της Νορβηγίας να βγαίνει και να δηλώνει "είμαστε μια χώρα απατεώνων". (Και σκέψου ότι οι 4 από τις 6 εταιρίες που ενεπλάκησαν στο σκάνδολο με τη μελαμίνη στο παιδικό γάλα στην Κίνα ήταν νορβηγικές!) Αυτό που γράψαν και οι συνάδελφοι για τα πανεπιστήμιά τους: Εκεί ό,τι κάνουν το διαφημίζουν, το εξωραϊζουν, δεν βγαίνει ενιαίο μέτωπο πολιτικών-καθηγητών-φοιτητών να βρίζει όλη μέρα και να απαξιώνει τα πάντα!

Πάντως δεν θα αποτρέψω κανέναν από το να αναζητήσει την τύχη του έξω. Εάν οι τομείς που σε ενδιαφέρουν να ασχοληθείς είναι ανύπαρκτοι εδώ, το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να σηκωθείς να φύγεις το συντομότερο, και να ρίξεις μαύρη πέτρα πίσω σου.
Αλλά όταν λέω μαύρη πέτρα, το εννοώ.
Δηλαδή, χωρίς να σου μείνει η πίκρα και η απογοήτευση, ένα διαρκές "κατηγορώ" μίζερο και αυτοκαταστροφικό - αν παρακολουθείς την electroauth, βομβαρδιζόμαστε πολύ συχνά από τέτοιες ψυχοπαθολογίες.
Ο άνθρωπος δεν είναι οι επιλογές του, είναι περισσότερο οι συνθήκες στις οποίες καλείται να τις ακολουθήσει.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Godhatesusall on September 03, 2011, 20:32:20 pm
Πάντως κ παπαγιάννη από όσους ξέρω(φίλους μου ή/και ιντερνετικούς γνωστούς από διεθνή φόρα) εις το εξωτερικόν έχουνε 3/4 μαθήματα το εξάμηνο.

Και εν τέλει αυτό πάει και στον κ. Κεχαγιά: Αν αντί για 6 μαθήματα στο α' εξάμηνο είχαμε 3 ή 4 με αύξηση των ωρών διδασκαλίας τότε θα μπορούσαμε να συζητήσουμε. Δεν λέω ότι θα τα καταφέρναμε και ότι θα παίρναμε όλοι 10, αλλά δεν νομίζω κανείς μας να μπορεί να απαντήσει με ένα "what if".

Και ένα σχόλιο πάνω στα θέματα του ΜΙΤ

Έχοντας περάσει όλα τα απαραίτητα μαθήματα για πτυχίο, έχω να πω πως ακόμα και τώρα μπορώ να λύσω μια καλή μερίδα του μαθήματος της γραμμικής άλγεβρας. Βέβαια το μάθημα εκεί περιέχει και ψύγματα από αριθμητική ανάλυση αλλά και από μη γραμμικές διαφορικές που τις μελετάμε στα σαε 3. Προσοχή όμως, μας δείχνετε θέματα από το καλύτερο (θεωρητικά) πολυτεχνείο του κόσμου, που παίρνει (θεωρητικά) τα καλύτερα μυαλά από ολόκληρο τον πλανήτη, ή στην χειρότερη από μια "δεξαμενή" 250 εκατομμυρίων αμερικάνων.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: megapixel on September 03, 2011, 20:32:52 pm

Η ενημέρωση της φίλης για τους 'ειδικούς' της Erricsson που πάνε για διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έκανε να θυμηθώ κάτι παλιές δικές μας ..αμαρτίες με τους 'ειδικούς' της Autodesk και της Labview να φεύγουν τρέχοντας κυνηγημένοι από την ΠΣΚ που δεν θέλει τις επιχειρήσεις (sic) στα πανεπιστήμια. Βλέπετε οι δικοί μας Μηχανικοί δεν προορίζονται για τις καπιταλιστικές (τουλάχιστον) επιχειρήσεις. Θα περιμένουν το .. σοσιαλισμό. Μέχρι τότε κανείς μην πατήσει το πόδι του εδώ μέσα.



Aυτο ακριβως ηθελα να γραψω και εγω οταν το ειδα, με προλαβατε...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 03, 2011, 20:34:46 pm
Quote
το καλύτερο (θεωρητικά) πολυτεχνείο του κόσμου
Ταπεινη αποψη, το καλυτερο ειναι το Caltech...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 20:37:50 pm
Η ενημέρωση της φίλης για τους 'ειδικούς' της Erricsson που πάνε για διαλέξεις στα πανεπιστήμια με έκανε να θυμηθώ κάτι παλιές δικές μας ..αμαρτίες με τους 'ειδικούς' της Autodesk και της Labview να φεύγουν τρέχοντας κυνηγημένοι από την ΠΣΚ που δεν θέλει τις επιχειρήσεις (sic) στα πανεπιστήμια. Βλέπετε οι δικοί μας Μηχανικοί δεν προορίζονται για τις καπιταλιστικές (τουλάχιστον) επιχειρήσεις. Θα περιμένουν το .. σοσιαλισμό. Μέχρι τότε κανείς μην πατήσει το πόδι του εδώ μέσα.

Θα μπορούσε να έρθει κάποιος από τη ΔΕΗ για να μιλήσει για την παραγωγή ενέργειας (από τα ελάχιστα υπολείμματα σοβαρής βαριάς βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα).
Ή από τον ΟΤΕ για τις τηλεπικοινωνίες (επίσης σε καλή κατάσταση).
Αλλά ο μπάρμπας "δείτε πόσο γαμάτο είναι το προγραμματάκι μας, να σας κάνω και μια επίδειξη γιατί να προτιμήσετε αυτό κι όχι το άλλο, πάρτε κι ένα demo", είναι επίσης προσβολή για την.. αισθητική μας.

Gpap, ξέρω πως το επίπεδό σας είναι πολύ πιο ψηλά από την τοποθέτηση αυτή!


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από &#
Post by: png on September 03, 2011, 20:44:40 pm
Αλλά ο μπάρμπας "δείτε πόσο γαμάτο είναι το προγραμματάκι μας, να σας κάνω και μια επίδειξη γιατί να προτιμήσετε αυτό κι όχι το άλλο, πάρτε κι ένα demo", είναι επίσης προσβολή για την.. αισθητική μας.

τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...  :P

α, ναι. εγγραφές πρωτοετών. εκεί να δεις μια αισθητική ράκος.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 03, 2011, 20:45:01 pm
Παρολαυτα τετοια περιστατικα ειναι ενδεικτικα μιας νοοτροπιας. Ενα απο τα μεγαλυτερα μειονεκτηματα του ελληνικου πανεπιστημιου σε σχεση με αυτα του εξωτερικου ειναι η πληρης ελλειψη συνδεσης με την αγορα εργασιας...
Η ΔΕΗ ειναι η μεγαλυτερη βιομηχανια στην Ελλαδα και θα μπορουσε καποιος να ερθει και να μιλησει. Αλλα περα απο καποιες πρακτικες ηλεκτρομηχανολογων δεν προκειται να σε προσλαβουν.
Για τον ΟΤΕ, τα ιδια. Δεν καταλαβαινω λοιπον γιατι να μην ερθει η χ Ericson να κανει την παρουσιαση της, που μπορει και να σου δωσει και δουλεια.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 03, 2011, 20:46:18 pm

Έχοντας περάσει όλα τα απαραίτητα μαθήματα για πτυχίο, έχω να πω πως ακόμα και τώρα μπορώ να λύσω μια καλή μερίδα του μαθήματος της γραμμικής άλγεβρας. Βέβαια το μάθημα εκεί περιέχει και ψύγματα από αριθμητική ανάλυση αλλά και από μη γραμμικές διαφορικές που τις μελετάμε στα σαε 3. Προσοχή όμως, μας δείχνετε θέματα από το καλύτερο (θεωρητικά) πολυτεχνείο του κόσμου, που παίρνει (θεωρητικά) τα καλύτερα μυαλά από ολόκληρο τον πλανήτη, ή στην χειρότερη από μια "δεξαμενή" 250 εκατομμυρίων αμερικάνων.
άρα το MIT δεν είναι μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το ΗΜΜΥ ΑΠΘ...
(για μια χώρα 10 εκατομμυρίων και 10 παρόμοιες σχολές εντός χώρας)



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Karaμazoβ on September 03, 2011, 20:49:26 pm
Αλλά ο μπάρμπας "δείτε πόσο γαμάτο είναι το προγραμματάκι μας, να σας κάνω και μια επίδειξη γιατί να προτιμήσετε αυτό κι όχι το άλλο, πάρτε κι ένα demo", είναι επίσης προσβολή για την.. αισθητική μας.

τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...  :P


ενα παρόμοιο προβλημα: θα δεχόμασταν εναν εκπρόσωπο της Mathworks και της Wolfram να προωθησει/επιδείξει το MatLab και το Mathematica αντιστοιχα? Γιατι κακα τα ψεμματα ειναι αναγκαια για πολλους.
Η εναν εκπρόσωπο της Ericsson, ο οποιος ναι μεν θα πει ποσο απιστευτα και κορυφαια ειναι τα προιόντα του, αλλα παραλληλα να δειξει εφαρμογες των πραγματων που μαθαινουμε στα συστηματα τους. Παρεπιπτόντως η Cosmote δεν μπαίνει στο πανεπιστήμιο, αλλα με εκδρομές παμε εμείς σε αυτους.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fugiFOX on September 03, 2011, 20:53:16 pm

Θα μπορούσε να έρθει κάποιος από τη ΔΕΗ για να μιλήσει για την παραγωγή ενέργειας (από τα ελάχιστα υπολείμματα σοβαρής βαριάς βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα).
Ναι, για παράδειγμα, ο Φωτόπουλος.

Quote
Αλλά ο μπάρμπας "δείτε πόσο γαμάτο είναι το προγραμματάκι μας, να σας κάνω και μια επίδειξη γιατί να προτιμήσετε αυτό κι όχι το άλλο, πάρτε κι ένα demo", είναι επίσης προσβολή για την.. αισθητική μας.
Γιατί ο ΧΥ από τη δεή ή τον οτέ τι νομίζεις ότι θα κάνει;
Θα σου προβάλλει την ανωτερότητα της φόρθνετ;

Quote
Gpap, ξέρω πως το επίπεδό σας είναι πολύ πιο ψηλά από την τοποθέτηση αυτή!
Αντιστρέφοντας, ειλικρινά πιστεύω ότι το επίπεδό σου φουριέ
είναι αρκετά υψηλότερο από τέτοια αστεία επιχειρήματα.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 20:53:58 pm
@fourier Φυσικά και δεν έχω τέτοια πρόθεση. Απλά είναι χτυπητά παραδείγματα που αποτρέπουν όλους (και εμένα) από το να καλέσουμε οποιονδήποτε για μια κουβέντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Από την άλλη, ακόμη και η πραγματικά ανύπαρκτη βιομηχανία μας, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών (μελέτες), οι εργολάβοι όλοι γενικά καλά θα είναι να περάσουν μια βόλτα.
Για να είμαστε όλοι ψυλλιασμένοι σχετικά με το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει εκεί έξω.

Για τα 3-4 μαθήματα το εξάμηνο, αυτή είναι και δική μου θέση και ελπίζω να περάσει στην επόμενη αναθεώρησση του προγράμματος σπουδών. Σίγουρα βοηθάει να συγκεντρώνεται κανείς καλύτερα. Τα προβλήματα όμως που κουβεντιάζουμε δεν θα λυθούν με τέτοιες ρυθμίσεις. Θέλει δουλειά πολύ...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fugiFOX on September 03, 2011, 20:59:19 pm
@fourier Φυσικά και δεν έχω τέτοια πρόθεση. Απλά είναι χτυπητά παραδείγματα ου αποτρέπουν όλους (και εμένα) από το να καλέσουμε οποιονδήποτε για μια κουβέντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Από την άλλη, ακόμη και η πραγματικά ανύπαρκτη βιομηχανία μας, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών (μελέτες), οι εργολάβοι όλοι γενικά καλά θα είναι να περάσουν μια βόλτα.
Για να είμαστε όλοι ψυλλιασμένοι σχετικά με το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει εκεί έξω.


Ο ορισμός της "ελεύθερης" διακίνησης ιδεών.
Του (πρώην) ασύλου που προασπιζόμαστε βρε


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Tempus Fugit on September 03, 2011, 21:06:57 pm
Δεν είμαστε από τα χειρότερα Πανεπιστήμια του κόσμου και ειδικά το ΤΗΜΜΥ είναι ένα αρκετά καλό Τμήμα. Αλλά αν νομίζετε ότι είμαστε ΜΙΤ, παρακαλώ ελέγξτε τις τελικές εξετάσεις του εξαμήνου:

1. Στην Γραμμική: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/exams/MIT18_06S10_Final_Exam.pdf (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-06-linear-algebra-spring-2010/exams/MIT18_06S10_Final_Exam.pdf).
2. Στις Διαφορικές: http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf (http://ocw.mit.edu/courses/mathematics/18-03-differential-equations-spring-2010/exams/MIT18_03S10_prfinal.pdf)

Υπόψη: αυτές είναι τρίωρες  εξετάσεις. Πως θα τα πηγαίνατε αν έβαζα τέτοια θέματα στη ΓΑ?

Πόσα μαθήματα έχουν ανά εξάμηνο οι φοιτητές στο ΜΙΤ;

Από εδώ (http://web.mit.edu/catalog/overv.chap3.html):
Quote
A normal program for the first year includes completion of four or five of the six science core subjects in mathematics, physics, biology, and chemistry, and two of the eight HASS subjects, including a Communication-Intensive subject. Students may round out their programs with electives, often including Freshman Advising Seminars (led by the students' advisors). Some freshmen also elect to become involved in the Undergraduate Research Opportunities Program, described later in this section.
Δεν είμαι σίγουρος αν η αναφορά είναι σωστή (δεν μπόρεσα να βρω με μια πρώτη ματιά σε άλλα links του ΜΙΤ για τον αριθμό που επιλέγουν οι φοιτητές γιατί παντού είχαν λίστα με όλα τα μαθήματα και όχι πόσα πρέπει να επιλέξεις). Αν ισχύει, τότε μιλάμε για 6-7 ανα έτος, και όχι ανά εξάμηνο, δηλαδή τα μισά.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 21:15:04 pm
@fourier Φυσικά και δεν έχω τέτοια πρόθεση. Απλά είναι χτυπητά παραδείγματα που αποτρέπουν όλους (και εμένα) από το να καλέσουμε οποιονδήποτε για μια κουβέντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Από την άλλη, ακόμη και η πραγματικά ανύπαρκτη βιομηχανία μας, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών (μελέτες), οι εργολάβοι όλοι γενικά καλά θα είναι να περάσουν μια βόλτα.
Για να είμαστε όλοι ψυλλιασμένοι σχετικά με το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει εκεί έξω.

Έχει μεγάλη διαφορά να έρχεσαι για να διαφημίσεις ένα προϊόν, από το να έρχεσαι για να μιλήσεις για την παραγωγή.

Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ αναφέρθηκαν σκόπιμα, λόγω του πρώην κρατικού μονοπωλίου: Ακόμα και σήμερα οι βασικές υποδομές "ανήκουν" σ' αυτούς, κυρίως λόγω αδράνειας, και οι μηχανικοί που εργάζονται εκεί είναι σε θέση να ψελλίσουν κάτι πιο πέρα από το "δείτε τι γαμάτο που είναι το δικό μου προϊόν", ειδικά εάν υπάρχει διάθεση να τους κατευθύνουμε εκεί. Υπάρχει στο σύστημα αποθηκευμένη μια τεχνογνωσία.

@Karamazov: Όχι, δεν θα συμφωνούσα με έναν εκπρόσωπο της Mathworks/Wolfram. Ο καθηγητής αν θέλει μπορεί να κάνει μια παρουσίαση, ή να διαθέσει κάποιες σημειώσεις (βλέπε ασκήσεις κυκλωμάτων Μάργαρη, στις τελευταίες σελίδες). Με την προϋπόθεση βέβαια ότι αν ένας φοιτητής θελήσει να χρησιμοποιήσει άλλο πακέτο, ισοδύναμο, δεν θα συναντήσει πρόβλημα. Το Matlab/Mathematica είναι εργαλείο δουλειάς.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 21:18:49 pm
Δεν κάνω edit για να μη χαθεί:

Στην παρουσίαση αυτή του Labview είχα πάει την προηγούμενη χρονιά, που ήταν και η τελευταία που έγινε ολοκληρωμένη. (την αμέσως επόμενη ήταν που τη σπάσαμε)
Ήταν χυδαία, εντελώς εμπορική.
Ντάξει, βέβαια δεν είστε υποχρεωμένος να με πιστέψετε, και λόγω της ανοιχτής μου πολιτικής στράτευσης μπορείτε να αμφισβητήσετε την άποψή μου βάσει κινήτρων.
Ωστόσο, έστω κι έτσι, έχω άμεση εικόνα.
Ο φοιτητής δεν είχε να κερδίσει τίποτα απολύτως, όσα έμαθε για το εν λόγω λογισμικό από πλευράς "καθαρής διδασκαλίας", μπορούσε να τα μάθει από ένα βιντεάκι στο youtube - και με το παραπάνω!


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 03, 2011, 21:25:01 pm
@fourier Φυσικά και δεν έχω τέτοια πρόθεση. Απλά είναι χτυπητά παραδείγματα που αποτρέπουν όλους (και εμένα) από το να καλέσουμε οποιονδήποτε για μια κουβέντα μέσα στο πανεπιστήμιο. Από την άλλη, ακόμη και η πραγματικά ανύπαρκτη βιομηχανία μας, ο τομέας της παροχής υπηρεσιών (μελέτες), οι εργολάβοι όλοι γενικά καλά θα είναι να περάσουν μια βόλτα.
Για να είμαστε όλοι ψυλλιασμένοι σχετικά με το τι υπάρχει ή δεν υπάρχει εκεί έξω.

Έχει μεγάλη διαφορά να έρχεσαι για να διαφημίσεις ένα προϊόν, από το να έρχεσαι για να μιλήσεις για την παραγωγή.

Η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ αναφέρθηκαν σκόπιμα, λόγω του πρώην κρατικού μονοπωλίου: Ακόμα και σήμερα οι βασικές υποδομές "ανήκουν" σ' αυτούς, κυρίως λόγω αδράνειας, και οι μηχανικοί που εργάζονται εκεί είναι σε θέση να ψελλίσουν κάτι πιο πέρα από το "δείτε τι γαμάτο που είναι το δικό μου προϊόν", ειδικά εάν υπάρχει διάθεση να τους κατευθύνουμε εκεί. Υπάρχει στο σύστημα αποθηκευμένη μια τεχνογνωσία.


νομίζω, έχει πάψει ο δημόσιος χαρακτήρας των τελευταίων οργανισμών εδώ και χρόνια... (είναι κρατικο-κομματικός πλέον)
οι περισσότεροι παλιοί έχουν χρόνια να ασχοληθούν με το δίκτυο και ασχολούνται με τα ρουσφέτια της πασκε και της δακε
μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίσει για μηδενισμό, βέβαια...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Κάρβουνο on September 03, 2011, 21:26:07 pm
Αλλά ο μπάρμπας "δείτε πόσο γαμάτο είναι το προγραμματάκι μας, να σας κάνω και μια επίδειξη γιατί να προτιμήσετε αυτό κι όχι το άλλο, πάρτε κι ένα demo", είναι επίσης προσβολή για την.. αισθητική μας.

τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει...  :P


ενα παρόμοιο προβλημα: θα δεχόμασταν εναν εκπρόσωπο της Mathworks και της Wolfram να προωθησει/επιδείξει το MatLab και το Mathematica αντιστοιχα? Γιατι κακα τα ψεμματα ειναι αναγκαια για πολλους.

Επειδή είναι τόσο αναγκαία θα έπρεπε να είναι στο πρόγραμμα σπουδών. Πρέπει να περιμένουμε από το μάρκετινκ μιας εταιρίας να μας μεταδώσει απαραίτητες γνώσεις;  Εκτός των άλλων υπάρχουν και ελεύθερες λύσεις όπως οι Octave, Sage, R και δε συμμαζευεται  που θα μας αποκρύπτονταν.
Αλλά τι να πρωτοχορέσει σε αυτό το ερ'μο το πρόγραμμα σπουδών...



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 03, 2011, 21:30:00 pm
νομίζω, έχει πάψει ο δημόσιος χαρακτήρας των τελευταίων οργανισμών εδώ και χρόνια...
οι περισσότεροι παλιοί έχουν χρόνια να ασχοληθούν με το δίκτυο και ασχολούνται με τα ρουσφέτια της πασκε και της δακε
μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίσει για μηδενισμό, βέβαια...

Και είναι αυτό ακριβώς που απάντησα πιο πάνω: Η αυτοαπαξίωση ως εθνικό σπορ.

Έχεις τα ούμπαλα να τον φωνάξεις εδώ και να του επιβάλεις να σου μιλήσει γι' αυτό που αφορά τις σπουδές σου ως μηχανικό, αποτρέποντας τη διαφήμιση προϊόντων και τον εκχυδαϊσμό?


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 03, 2011, 21:31:24 pm
νομίζω, έχει πάψει ο δημόσιος χαρακτήρας των τελευταίων οργανισμών εδώ και χρόνια...
οι περισσότεροι παλιοί έχουν χρόνια να ασχοληθούν με το δίκτυο και ασχολούνται με τα ρουσφέτια της πασκε και της δακε
μπορεί κάποιος να με χαρακτηρίσει για μηδενισμό, βέβαια...

Και είναι αυτό ακριβώς που απάντησα πιο πάνω: Η αυτοαπαξίωση ως εθνικό σπορ.

Έχεις τα ούμπαλα να τον φωνάξεις εδώ και να του επιβάλεις να σου μιλήσει γι' αυτό που αφορά τις σπουδές σου ως μηχανικό, αποτρέποντας τη διαφήμιση προϊόντων και τον εκχυδαϊσμό?


Ναι.
Απλά το σχολίασα. Δε θα με πείραζε να προσπαθήσω να το αλλάξω.



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fugiFOX on September 03, 2011, 21:41:23 pm

Ήταν χυδαία, εντελώς εμπορική.
Ντάξει, βέβαια δεν είστε υποχρεωμένος να με πιστέψετε, και λόγω της ανοιχτής μου πολιτικής στράτευσης μπορείτε να αμφισβητήσετε την άποψή μου βάσει κινήτρων.
Ωστόσο, έστω κι έτσι, έχω άμεση εικόνα.
Ο φοιτητής δεν είχε να κερδίσει τίποτα απολύτως, όσα έμαθε για το εν λόγω λογισμικό από πλευράς "καθαρής διδασκαλίας", μπορούσε να τα μάθει από ένα βιντεάκι στο youtube - και με το παραπάνω!
Δεν ήμουν παρών (και ελλείψει αντίθετων σχολίων) θα δεχτώ αυτά που λες.

Ωστόσο, από που προκύπτει η δικαιοδοσία σου να σπας την παρουσίαση, την οποία επέλεξαν να παρακολουθήσουν κάποιοι φοιτητές;
Με την ίδια αυθαίρετη δικαιοδοσία νομιμοποιείται επομένως ο οποιοσδήποτε να σπάσει την κατάληψη που  επέλεξαν κάποιοι άλλοι φοιτητές
ή κάποιο πάρτυ, σχήμα ή ακόμη και την ίδια τη συνέλευση.

Βέβαια, φαντάζομαι εδώ θα μου αντιτάξεις ένα πλήθος επιχειρημάτων ότι δεν είναι το ίδιο και ότι οι labview-brakers
είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ή να το πω καλύτερα κατέχουν πλέον τη γνώση για το κοινό καλό των φοιτητών.

Και από την πολλή κατοχή γνώσης λειτουργούν τελικά ως άλλη κατοχή
ορίζοντας και επιβάλλοντας τα ακούσματα των φοιτητών.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: gpap on September 03, 2011, 21:49:17 pm
Με ιντριγκάρεις νυχτιάτικα Σαββατόβραδο......

Η δουλειά του πανεπιστημίου δεν είναι να μαθαίνει στους φοιτητές να χειρίζονται Autocad, Matlab ή κάθε άλλο εργαλείο λογισμικού. Η δουλειά μας είναι να σας μάθουμε τη μεθοδολογία υπολογισμού και αν θέλετε τον κάνετε με το χέρι, με το πόδι ή με τον υπολογιστή και ένα από τα εργαλεία που κυκλοφορούν. Ετσι πρέπει να ξέρeiw ΜΣ fourier ή Laplace άσχετο αν το όποιο Matlab τα κάνει όλα και συμφέρει.

Συνεπώς, αν έρθει η ΧΥ εταιρεία να παρουσιάσει ένα πακέτο, αυτό είναι κάτι που στοχεύει να βοηθήσει εσάς και όχι να υποκαταστήσει τη δουλειά του καθηγητή, γιατί απλά αυτή δεν είναι η δουλειά του. Αν μια εταιρεία στείλει έναν κάφρο που θα κάνει μια θλιβερή παρουσίαση, πρόβλημά της, ψώνισε από απέναντι.

Συνεπώς θα δεχόμουνα με χαρά μια παρέμβση που θα έλεγε ότι κάλεσες τον Γιώργο, πρέπει να καλέσεις και το Νίκο που έχει κάτι παρόμοιο παρά μη σώσει και μπει ψυχή μέσα στο ίδρυμα.

Η ΑΒΒ πριν 4 χρόνια (κοντά στις καταλήψεις), επειδή δέχονταν καθημερινά επισκέψεις στα γραφεία της από φοιτητές για το θέμα στα ΕΚΣΗΕ, μου ζήτησε επανειλλημένα να φέρει μια ομάδα από Αθήνα (ή και από Σουηδία κάποιον) να μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη υποσταθμού στα πλαίσια του μαθήματος ΕΚΣΗΕ. Μου είχαν εξηγήσει ότι δεν θα κάνουν καμμια διαφήμιση σε προϊόντα τους, απλά οι διαφάνειες θα έχουν το λογότυπο της εταιρείας. Μετά από 3-4 αναβολές τους εξήγησα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες παρουσιάσεις στο πανεπιστήμιο. Φυσικά δεν επανήλθαν, απλά μερικές φορές οργανώνουν μια μικρή παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του και όποιος πρόλαβε.
Χάσαμε λοιπόν την παρουσίαση? Ίσως όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλες παρουσιάσεις, και άλλες εταιρείες, να βγάζαμε καμμια θέση πρακτικής, καμμιά διπλωματική καμμιά δουλειά.

Προφανώς όλοι αυτοί πουλάνε. Και στους μελλοντικούς Μηχανικούς αναζητούν συνεργάτες για να προωθήσουν προϊόντα. Είναι κακό αυτό? Αν πληρούνται κάποιοι δεοντολογικοί κανόνες νομζω ότι θα έπρεπε να τα κυνηγάμε εμείς αντι να μας κυνηγούν (λέμε τώρα) αυτοί.

Οσο για το τι μπορώ να του επιβάλλω να πει, θα το αλλάξω. Δεν θέλω να του επιβάλλω τίποτε. Ας έρθει και ας πει ότι νομίζει. Αν είναι μια ξερή διαφήμιση δεν θα τον ξαναφέρουμε, όσο για το ακροατήριο μπορεί να σηκωθεί απλά και να την κάνει. Δεν τους κλειδώσαμε άλλωστε και μέσα. Πάντως το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να αλλοτριωθεί από μια εταιρεια που αντί να κάνει μια σωστή παρουσίαση σε ένα θέμα ήρθε να διαφημίσει την πραμάτεια της.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 03, 2011, 21:52:07 pm
Quote from: fugiFOX
Δεν ήμουν παρών (και ελλείψει αντίθετων σχολίων) θα δεχτώ αυτά που λες.

Ωστόσο, από που προκύπτει η δικαιοδοσία σου να σπας την παρουσίαση, την οποία επέλεξαν να παρακολουθήσουν κάποιοι φοιτητές;
Με την ίδια αυθαίρετη δικαιοδοσία νομιμοποιείται επομένως ο οποιοσδήποτε να σπάσει την κατάληψη που  επέλεξαν κάποιοι άλλοι φοιτητές
ή κάποιο πάρτυ, σχήμα ή ακόμη και την ίδια τη συνέλευση.

Βέβαια, φαντάζομαι εδώ θα μου αντιτάξεις ένα πλήθος επιχειρημάτων ότι δεν είναι το ίδιο και ότι οι labview-brakers
είναι περισσότερο συνειδητοποιημένοι και γνωρίζουν ή να το πω καλύτερα κατέχουν πλέον τη γνώση για το κοινό καλό των φοιτητών.

Και από την πολλή κατοχή γνώσης λειτουργούν τελικά ως άλλη κατοχή
ορίζοντας και επιβάλλοντας τα ακούσματα των φοιτητών.
Συμφωνω. Και με gpap.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Κάρβουνο on September 03, 2011, 22:11:28 pm
Με ιντριγκάρεις νυχτιάτικα Σαββατόβραδο......

Η δουλειά του πανεπιστημίου δεν είναι να μαθαίνει στους φοιτητές να χειρίζονται Autocad, Matlab ή κάθε άλλο εργαλείο λογισμικού.


Εργαλείο η αμπεροτσιμπίδα και ο παλμογράφος εργαλεία και αυτά.  Γιατί τέτοιες διακρίσεις; ;)


Title: Απ: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Karaμazoβ on September 03, 2011, 22:11:49 pm
Η ΑΒΒ πριν 4 χρόνια (κοντά στις καταλήψεις), επειδή δέχονταν καθημερινά επισκέψεις στα γραφεία της από φοιτητές για το θέμα στα ΕΚΣΗΕ, μου ζήτησε επανειλλημένα να φέρει μια ομάδα από Αθήνα (ή και από Σουηδία κάποιον) να μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη μελέτη υποσταθμού στα πλαίσια του μαθήματος ΕΚΣΗΕ. Μου είχαν εξηγήσει ότι δεν θα κάνουν καμμια διαφήμιση σε προϊόντα τους, απλά οι διαφάνειες θα έχουν το λογότυπο της εταιρείας. Μετά από 3-4 αναβολές τους εξήγησα ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες για τέτοιες παρουσιάσεις στο πανεπιστήμιο. Φυσικά δεν επανήλθαν, απλά μερικές φορές οργανώνουν μια μικρή παρουσίαση στις εγκαταστάσεις του και όποιος πρόλαβε.
Χάσαμε λοιπόν την παρουσίαση? Ίσως όχι μόνο. Θα μπορούσαμε να έχουμε και άλλες παρουσιάσεις, και άλλες εταιρείες, να βγάζαμε καμμια θέση πρακτικής, καμμιά διπλωματική καμμιά δουλειά.




ως παρείσακτος τηλεπ ειχα συμμετασχει στην επισκεψη των ενεργειακών στην ABB, οπου εγιναν αυτά που λετε: τους έδειξαν καταλόγους με υλικά, τους εδειξαν πως λειτουργούν καποια μηχανήματα, τους είπαν για προοπτικές δουλειας και σπουδων/υποτροφιών και στο τέλος με ενα πρόγραμμα δικό τους, τους υπέδειξαν πως θα έκαναν την εργασία των ΕΚΣΗΕ σε μια ώρα.

όπως με την cosmote, όταν δεν έρχονται αυτοι, πάμε εμείς


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fugiFOX on September 03, 2011, 22:30:51 pm
Με ιντριγκάρεις νυχτιάτικα Σαββατόβραδο......

Η δουλειά του πανεπιστημίου δεν είναι να μαθαίνει στους φοιτητές να χειρίζονται Autocad, Matlab ή κάθε άλλο εργαλείο λογισμικού.


Εργαλείο η αμπεροτσιμπίδα και ο παλμογράφος εργαλεία και αυτά.  Γιατί τέτοιες διακρίσεις; ;)
Σε αυτό συμφωνώ με τον gpap.

Το πανεπιστήμιο θα σου μάθει τη μεθοδολογία.
Τώρα μετά εάν θα πατάς το κουμπάκι με τη κόκκινη βελόνα ή το κουμπάκι με την πράσινη ουρά
ε αυτό νομίζω δεν εντάσσεται σε ένα ΠΣ μηχανικού.

Το κενό αυτό μπορεί ωστόσο να καλυφθεί μέσω σεμιναρίων.

Και τώρα που έιπα σεμινάρια:
Η ειρωνία είναι ότι η δωρεάν επίδειξη ενός τύπου-labview απαγορεύεται μέσα στο πανεπιστήμιο,
αλλά κάποιοι μηχανικοί θα πληρώσουν αργότερα σεμινάρια εκμάθησης του προγράμματος,
ενισχύοντας οικονομικά το καπιταλιστικό κεφάλαιο. ::) 8))


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: thanasiskehagias on September 03, 2011, 23:16:02 pm
Σχόλια μου σε διάφορα ποστ ...

Quote
Λοιπόν...στο ΜΙΤ και αλλού κάνουν τα ίδια πράγματα με μας αλλά με πολύ καλύτερους καθηγητές.
Στον μέσο όρο ισχύει ...

Quote
Ότι προχωρούν αργά και ορθολογιστικά, σου εξηγούν κάθε άγνωστο σημείο και δεν περιμένουν να μυρίσεις τα δάχτυλά σου για να το καταλάβεις.
Εγώ πάντως δίδαξα και διδάχτηκα σε Αμερ. Παν. και,πίστεψε με, δεν πηγαίναμε καθόλου .αργά.

Quote
Κάποια από τα υπόλοιπα είναι πιο δύσκολα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό που απέχει πολύ από μας είναι το πλήθος των θεμάτων... εμείς θα είχαμε αναστενάξει... για 3 ώρες...
Ναι. Και αυτοί εκεί (στο ΜΙΤ, στο ΜΙΤ) έχουν την άνεση και τον τσαμπουκά να τα παλέψουν όλα και να μην αναστεναζουν.

Quote
Προσοχή όμως, μας δείχνετε θέματα από το καλύτερο (θεωρητικά) πολυτεχνείο του κόσμου, που παίρνει (θεωρητικά) τα καλύτερα μυαλά από ολόκληρο τον πλανήτη, ή στην χειρότερη από μια "δεξαμενή" 250 εκατομμυρίων αμερικάνων.
Τα έδειξα αυτά τα θέματα επειδή (μου φάνηκε ότι) κάποιος είπε ότι είμαστε συγκρίσιμοι με το ΜΙΤ. 'Αποψη που θεωρώ εξωπραγματική. Φυσικά στην Αμερική υπάρχει και το Στανφορδ, το Northeastern, το Kolos College, τα  Community College κτλ. Αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει το ΔΠΘ, το Παν. Πελοποννήσου, τα ΤΕΙ, τα ΙΕΚ κλπ. Αν το θέμα μας ήταν ποια χώρα (ΗΠΑ ή Ελλάδα) έχει καλύτερα Πανεπιστήμια στον μέσο όρο (ας πούμε) δεν μπορώ να το απαντήσω.

Quote
άρα το MIT δεν είναι μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το ΗΜΜΥ ΑΠΘ...
Συμφωνώ. Και νομίζω ότι ναι μεν είναι καλή ιδέα να δίνεις την δυνατότητα τριτοβάθμιας μόρφωσης / εκπαίδευσης / παιδείας σε κάθε πολίτη, αλλά πρέπει (είναι σκόπιμο) να φροντίζεις να δημιουργείς άριστες σχολές με άριστους καθηγητές για άριστους φοιτητές. Δηλ. παιδεία 2 (ή 3, ή 4, ... ) ταχυτήτων.

ΑΛΛΑ το βασικό είναι κάτι άλλο: η παροχή κινήτρων για αριστεία. Αυτό που λέω δεν είναι το ίδιο αλλά σχετίζεται με αυτό
Quote
Το καλο πανεπιστημιο εχει αποτελεσμα,δηλαδη επαγγελματικη αποκατασταση των αποφοιτων και παραγωγη σε τελικη αναλυση.
Στις δεκαετίες του 60 και του 70 (ακόμη και του 80) το πτυχίο του μηχανικού έδινε σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση. Το 1979 που μπήκα στο ΑΠΘ, το τμήμα της ΠΣ με τις υψηλότερες βάσεις ήταν των Χημ.Μηχ. Τώρα έχει τις χαμηλότερες. Μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα βούλιαξε και έκλεισε η χημική βιομηχανία της Ελλάδας. Τυχαίο? Δεν νομίζω Βέβαβια με τα παραπάνω του gate4 έχω την εξής διαφωνία: εγώ δεν θεωρώ ότι το μοναδικό αποτέλεσμα του "καλού πανεπιστημίου" είναι  η επαγγελματική αποκατάσταση -- δεν την θεωρώ καν το σπουδαιότερο απτέλεσμα. Αλλά σίγουρα είναι ένα πολύ καλό δόλωμα.

Quote
Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?
Δεν νομίζω. Νομίζω ότι ο Ωχ/Κουτ και η ΚατΧωρ είναι σε διαλεκτικό βρόχο με θετική ανάδραση.

Quote
Δεν θεωρώ ως "κακά" χαρακτηριστικά ούτε την κουτοπονηριά ούτε τον ωχαδελφισμό.
Επίσης παλιότερα έλεγες ότι το κλέψιμο στις εξετάσεις δεν είναι κατανάγκη κακό πράγμα. Με κάτι τέτοια επιεχειρήματα φτάσαμε (εθνικά / ταξικά κτλ. υπερήφανοι βεβαίως-βεβαίως) εδώ που είμαστε σήμερα. Έχεις αρκετό νιονιό για να παράγεις επιχειρήματα που στηρίζουν αυτές τις παράδοξες τοποθετήσεις. Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε αυτά τα επιχειρήματα (σοφίσματα?) στη διεθνή αγορά ίσως να μην ήταν ελλειμματικός ο  προυπολογισμός μας. Αλλά δυστυχώς το προϊόν δεν πουλάει και οι δανειστές θέλουν εγγυήσεις πλέον, όχι λόγια ...  :(

Θ


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 04, 2011, 00:37:45 am
Quote
Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?
Δεν νομίζω. Νομίζω ότι ο Ωχ/Κουτ και η ΚατΧωρ είναι σε διαλεκτικό βρόχο με θετική ανάδραση.

Συμφωνούμε λοιπόν, προσθέτοντας ότι στα διαλεκτικά δίπολα υπάρχει συνήθως πρωτεύων και δευτερεύων πόλος, που οι ρόλοι τους εναλλάσσονται.
Γι' αυτό και τόνισα το ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ/ΛΙΓΟΤΕΡΟ, για να μιλήσω για διαλεκτική σχέση χωρίς να χρησιμοποιήσω αυτή τη δύσκολη λέξη που μπερδεύει και απωθεί, και να πώ τη γνώμη μου για το ποιος είναι ο πρωτεύων πόλος στις παρούσες συνθήκες.
Μην το τραβάμε όμως, καλά συμφωνήσαμε :D

Quote
Δεν θεωρώ ως "κακά" χαρακτηριστικά ούτε την κουτοπονηριά ούτε τον ωχαδελφισμό.
Επίσης παλιότερα έλεγες ότι το κλέψιμο στις εξετάσεις δεν είναι κατανάγκη κακό πράγμα. Με κάτι τέτοια επιεχειρήματα φτάσαμε (εθνικά / ταξικά κτλ. υπερήφανοι βεβαίως-βεβαίως) εδώ που είμαστε σήμερα. Έχεις αρκετό νιονιό για να παράγεις επιχειρήματα που στηρίζουν αυτές τις παράδοξες τοποθετήσεις. Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε αυτά τα επιχειρήματα (σοφίσματα?) στη διεθνή αγορά ίσως να μην ήταν ελλειμματικός ο  προυπολογισμός μας. Αλλά δυστυχώς το προϊόν δεν πουλάει και οι δανειστές θέλουν εγγυήσεις πλέον, όχι λόγια ...  :(

Θ

Χαχα, ξέρετε ότι κι εγώ μπορώ να ειρωνευτώ.

Αυτό που έλεγα και λέω είναι πως δεν συζητάω στη βάση του καλού/κακού. (Βλ. απάντησή μου προς Πανδώρα σε παραδιπλανό τοπικ περί ηθικολογίας).
Για του λόγου το αληθές, κι επειδή google is our friend, αναφέρεστε στην απάντησή μου εδώ: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=30623.msg580681#msg580681
και μάλλον την πετσοκόψατε - αν και το "τη γαμήσατε και ψόφησε" θα ήταν πιο ταιριαστό.

Η εν λόγω απάντηση ισχύει στο έπακρο, με κάποιες όμως λεκτικές αναδιατυπώσεις γιατί κάποια πράγματα που είχα θολά τότε πλέον τα έχω ξεκαθαρίσει. Ξαναδιαβάστε την, καλό θα σας κάνει. Αν μη τι άλλο, θα σας αποδείξει ότι κάθε φορά που κάποιος βάζει κάτω το κεφάλι του και τοποθετείται ολοκληρωμένα, ακολουθεί μούγκα στη στρούγκα.

Sorry αλλά με απογοητεύσατε. Όχι επειδή δεν καταλάβατε / δεν θυμόσασταν τι σας απάντησα και το παρουσιάσατε όπως θέλατε, έχω συνηθίσει από τέτοιες περιπτώσεις και δεν θεωρώ ότι η θέση σας στο ΔΕΠ επαρκεί για να αλλάξει κάτι.
Απογοητεύτηκα πρώτον επειδή επαναλάβατε κι εσείς τη γνωστή παραφιλολογία για τους έλληνες που "πουλάνε παπατζιλίκι" στους ξένους και τρώνε τα λεφτά τους. Τι λέγαμε παραπάνω για την αυταπαξίωση ως εθνικό σπορ? Συνεχίστε, καλά πάτε, όλοι στο δρόμο που χάραξε ο ΓΑΠ.
Και δεύτερον για το:

Και νομίζω ότι ναι μεν είναι καλή ιδέα να δίνεις την δυνατότητα τριτοβάθμιας μόρφωσης / εκπαίδευσης / παιδείας σε κάθε πολίτη, αλλά πρέπει (είναι σκόπιμο) να φροντίζεις να δημιουργείς άριστες σχολές με άριστους καθηγητές για άριστους φοιτητές. Δηλ. παιδεία 2 (ή 3, ή 4, ... ) ταχυτήτων.

ΑΛΛΑ το βασικό είναι κάτι άλλο: η παροχή κινήτρων για αριστεία. Αυτό που λέω δεν είναι το ίδιο αλλά σχετίζεται με αυτό

Θα ήθελα πολύ να σας γράψω μια ωραία, εκτενή απάντηση στα περί "αριστείας", όμοια με αυτή του 2009 περί αντιγραφής, αλλά δεν θα το κάνω, πρώτον γιατί δεν θα υπάρξουν άλλες απαντήσεις στο τόπικ μετά από αυτήν, δεύτερον γιατί στη συζήτηση που θα κάνουμε το 2013 θα μου πείτε "επίσης παλιότερα έλεγες πως το να είναι κάποιος πιο έξυπνος από τους άλλους είναι κακό πράγμα", και τρίτον γιατί.. βαριέμαι!


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: thanasiskehagias on September 04, 2011, 01:04:08 am
Χαχα, ξέρετε ότι κι εγώ μπορώ να ειρωνευτώ.
Αυτό είναι ήδη γνωστό στους αναγνώστες αυτού του φορουμ.

Ξαναδιαβάστε την, καλό θα σας κάνει.
Όντως την ξαναδιάβασα.

επαναλάβατε κι εσείς τη γνωστή παραφιλολογία για τους έλληνες που "πουλάνε παπατζιλίκι" στους ξένους και τρώνε τα λεφτά τους. Τι λέγαμε παραπάνω για την αυταπαξίωση ως εθνικό σπορ?
Δεν είπα ακριβώς αυτό αλλά ας είναι, ίσως δεν εκφράστηκα σαφώς. Όσο για την αυταπαξίωση, η γραμμή που την χωρίζει από την αυτογνωσία είναι όντως λεπτή ...

Για τα υπόλοιπα, ο καθένας ποστάρει, ακούγεται / διαβάζεται και κρίνεται

Θ


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: SolidSNK on September 04, 2011, 03:05:36 am
Quote
Δεν θεωρώ ως "κακά" χαρακτηριστικά ούτε την κουτοπονηριά ούτε τον ωχαδελφισμό.
Επίσης παλιότερα έλεγες ότι το κλέψιμο στις εξετάσεις δεν είναι κατανάγκη κακό πράγμα. Με κάτι τέτοια επιεχειρήματα φτάσαμε (εθνικά / ταξικά κτλ. υπερήφανοι βεβαίως-βεβαίως) εδώ που είμαστε σήμερα. Έχεις αρκετό νιονιό για να παράγεις επιχειρήματα που στηρίζουν αυτές τις παράδοξες τοποθετήσεις. Αν μπορούσαμε να πουλήσουμε αυτά τα επιχειρήματα (σοφίσματα?) στη διεθνή αγορά ίσως να μην ήταν ελλειμματικός ο  προυπολογισμός μας. Αλλά δυστυχώς το προϊόν δεν πουλάει και οι δανειστές θέλουν εγγυήσεις πλέον, όχι λόγια ...  :(
Σόρρυ που επεμβαίνω. Δεν είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις επιχειρήματα υπέρ της αντιγραφής στη σχολή μας: το να μαθαίνεις απ' έξω περίπλοκους τύπους δεν έχει κανένα νόημα και μαθήματα όπως οι διαφορικές (τις οποίες και κατεδείξατε ως αντι-παράδειγμα απ' όσο κατάλαβα) απαιτούν να γνωρίζουμε αρκετούς από αυτούς. Φαντάζομαι συμφωνείτε πως σε τέτοιου είδους μαθήματα η κατανόηση είναι αυτή που μετράει. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή περί αντιγραφής τύπων του βιβλίου, έχω άσχημες εμπειρίες από εσάς συγκεκριμένα και μάλιστα σε μάθημα του Κανάκη.

Δεν είναι αυτό που λέμε παράδοξη τοποθέτηση, έτσι? Από την άλλη, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των προβλημάτων της σχολής.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: pandora on September 04, 2011, 03:38:06 am

Quote
Κάποια από τα υπόλοιπα είναι πιο δύσκολα, αλλά κατά τη γνώμη μου αυτό που απέχει πολύ από μας είναι το πλήθος των θεμάτων... εμείς θα είχαμε αναστενάξει... για 3 ώρες...
Ναι. Και αυτοί εκεί (στο ΜΙΤ, στο ΜΙΤ) έχουν την άνεση και τον τσαμπουκά να τα παλέψουν όλα και να μην αναστεναζουν.
Αν και το βρίσκω ανθρώπινο το να αναστενάζει κάποιος για κάτι που τον δυσκολεύει, θεωρώ ότι αυτό σχετίζεται κιόλας άμεσα με όλα τα παραπάνω που είπατε... το επίπεδό του (ούτε 2 άτομα από κάθε φουρνιά δεν θα πήγαιναν στο ΜΙΤ από μας, ή τουλάχιστον δεν τους παίρνουν με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα), το επίπεδο διδασκαλίας, την οργάνωση της ύλης, την οργάνωση της σχολής, τη συνεργασία κτλ κτλ. Θεωρώ κι εγώ τη σύγκριση μεταξύ ΑΠΘ και ΜΙΤ κάπως αστοχη. Παρόλα αυτά δεν απαντήσατε για το γεγονός ότι τα μισά θέματα οι δικοί μας φοιτητές τα έχουν ξαναδεί πολλάκις,και είναι σε θέση να τα λύνουν πολύ γρήγορα... αυτό από μόνο του δε θεωρώ ότι δεν είναι και τίποτα... εγώ τουλάχιστον δυσκολεύτηκα άπειρα για να πάρω το βαθμό που πήρα στις διαφορικές (που δεν ήταν και 9 ούτε 8), και εν πάσει περιπτώσει δυσκολεύονται πολύ όλοι οι συμφοιτητές μου... αν θέλουμε να αλλάξει κάτι ίσως πρέπει να αλλάξει από το λύκειο/γυμνάσιο/δημοτικό - δεν ξέρω, ή να μπεί προπαρασκευαστικό έτος. Στις δέσμες λ.χ έγραφαν με πολύ δυσκολότερα θέματα από ότι τα δικά μας με το "σύστημα Αρσένη".

Quote
Quote
άρα το MIT δεν είναι μαζική τριτοβάθμια εκπαίδευση όπως το ΗΜΜΥ ΑΠΘ...
Συμφωνώ. Και νομίζω ότι ναι μεν είναι καλή ιδέα να δίνεις την δυνατότητα τριτοβάθμιας μόρφωσης / εκπαίδευσης / παιδείας σε κάθε πολίτη, αλλά πρέπει (είναι σκόπιμο) να φροντίζεις να δημιουργείς άριστες σχολές με άριστους καθηγητές για άριστους φοιτητές. Δηλ. παιδεία 2 (ή 3, ή 4, ... ) ταχυτήτων.
Δεν έχω άποψη για το ζήτημα... για μια ακόμη φορά πάντως μιλάμε εμέις για τα πορτοκάλια μας και στο ΜΙΤ για τον ανανά τους... πάλι μη συγκρίσιμες ποσότητες...
αυτό που με εντυπωσίασε στο μέιλ του Θανάση (του παιδιού που πήγε στην Αμερική) δεν ήταν τόσο η "σύγκριση"... όσο η απορία του ότι θα αισθανόταν αμήχανα, ή ελλειπής απέναντι στο νέο περιβάλλον, και δεν ένιωσε έτσι...

Και κάτι τελευταίο κ. Κεχαγιά, από απορία... σε ποιό πανεπιστήμιο στην Αμερική ήσασταν και ποιά θεωρείτε τα καλύτερα εκεί ? (εκτός από το ΜΙΤ) Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε και κάτι παραπάνω για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια ( όχι τπτ άλλο γιατί ο μέσος ηλεκτρολόγος φέρνει ως πρώτο του παράδειγμα το ΜΙΤ  :P)




Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 04, 2011, 03:42:53 am
Quote
όχι τπτ άλλο γιατί ο μέσος ηλεκτρολόγος φέρνει ως πρώτο του παράδειγμα το ΜΙΤ
Caltech λεμε...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: 4Dcube on September 04, 2011, 04:08:24 am
βασικά, πολύ καλό αυτό:
Quote
Σκέφτηκες ποτέ ότι ίσως ο ωχαδερφισμός και η κουτοπονηριά του έλληνα είναι περισσότερο αποτέλεσμα της κατάστασης που βρισκόμαστε σαν χώρα, και λιγότερο αιτία?
Δεν νομίζω. Νομίζω ότι ο Ωχ/Κουτ και η ΚατΧωρ είναι σε διαλεκτικό βρόχο με θετική ανάδραση.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Μάρω on September 04, 2011, 13:39:20 pm
Και τώρα που έιπα σεμινάρια:
Η ειρωνία είναι ότι η δωρεάν επίδειξη ενός τύπου-labview απαγορεύεται μέσα στο πανεπιστήμιο,
αλλά κάποιοι μηχανικοί θα πληρώσουν αργότερα σεμινάρια εκμάθησης του προγράμματος,
ενισχύοντας οικονομικά το καπιταλιστικό κεφάλαιο. ::) 8))


Ακριβώς για να σταματήσουμε να κινούμαστε προς τα εκεί γίνεται όλο αυτό.
ECTS + credits κτλ = τρέχα να μαζέψεις περισσότερες μονάδες από κάθε κωλοσεμινάριο που θα βρεις μπροστά σου,
για να αποκτήσεις bonus credits. Κι αν αύριο μεθαύριο δεν έχεις δουλειά, ε δεν έτρεξες/πλήρωσες αρκετά μάλλον.

Υπέροχο.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: ACE on September 04, 2011, 13:47:47 pm
Απο την αλλη, ειδικα στην επιστημη του μηχανικου, η συνεχης ενημερωση ειναι αναγκαια. Καταλαβαινω, οτι δεν συγκρινονται ολα τα σεμιναρια του κοσμου, με το πτυχιο, αλλα μην φτανουμε στην αλλη ακρη, να δαιμονοποιουμε την δια βιου μαθηση...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 04, 2011, 14:01:29 pm
Απο την αλλη, ειδικα στην επιστημη του μηχανικου, η συνεχης ενημερωση ειναι αναγκαια. Καταλαβαινω, οτι δεν συγκρινονται ολα τα σεμιναρια του κοσμου, με το πτυχιο, αλλα μην φτανουμε στην αλλη ακρη, να δαιμονοποιουμε την δια βιου μαθηση...

Δεν την δαιμονοποιούμε, ίσα ίσα θέλουμε να την εξυψώσουμε, εξασφαλίζοντας
- το ουσιαστικό της περιεχόμενο, ότι θα είναι όντως μάθηση, δλδ μόρφωση, και όχι συλλογή πληροφοριών και κωλόχαρτων)
- και τις συνθήκες στις οποίες θα παρέχεται: Δηλαδή από δημόσια ιδρύματα, εντελώς δωρεάν, με την εξασφάλιση ότι θα μπορούν να την παρακολουθούν ολοκληρωμένα όσοι την χρειάζονται χωρίς να τίθεται πρόβλημα επιβίωσης των ιδίων ή της οικογένειάς τους.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Godhatesusall on September 04, 2011, 14:09:30 pm
Κανείς δεν δαιμονοποιεί την δια βιου μάθηση γενικά και αόριστα.

Η δια βίου πρέπει να γίνει με ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ευθύνη των πανεπιστημίων. Να πηγαίνεις σε κάποιο πανεπιστήμιο στο οποίο (χωρίς δίδακτρα και αηδίες) να μπορείς να ενημερωθείς για τις νέες εξελίξεις.

Όμως η εκπαιδευτική απορύθμιση άλλο πράματα λέει: Μετά από τις 180 ECTS του Bsc, θα μαζεύεις ECTS και από κάθε σεμηνάριο που πήγες. Θες να πάρεις άλλα 5 ECTS? παρακολούθα πρόγραμμα εκμάθησης του cadence virtuoso για 600 ευρώ την ημέρα(τα νούμερα είναι αληθή). Θέλεις άλλες 3-4 ECTS? Πάνε στο τάδε ΙΕΚ ή στην σχολή του κόκκαλη, σκάσε ένα χιλιάρικο και μην μασάς, θα σου μάθουμε.

Το παραπάνω , πέραν του ταξικού κριτηρίου που βάζει(αν ο μπάρμπας σου έχει λεφτά τότε είσαι ΟΚ, αλλιώς την γάμησες) είναι και άκρως προβληματικά λόγω του κατακερματισμού της γνώσης. Το γνωστικό και επιστημονικό αντικείμενο είναι ενιαίο και δεν νοούνται αρλούμπες του στυλ "τώρα θα σου μάθω για τις εξελίξεις στα ψηφιακά, αλλά για την τεχνολογία κατασκευής δεν θα πούμε τίποτα". Γι αυτό και υπάρχει πρόγραμμα σπουδών στην σχολή και δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε.

Πέραν τούτου η καθιέρωση των ECTS σαν κριτήριο για τα επαγγελματικά δικαιώματα καταργεί στην πράξη κάθε δικαίωμα συλλογικής διεκδίκησης για τους όρους και τις συνθήκες τις εργασίας. Αν δηλαδή εσύ έχεις 301 και εγώ 300 ECTS δεν μπορούμε να παλέψουμε μαζί για καλύτερους μισθούς και γενικά για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, γιατί δεν έχουμε την ίδια "κατάρτηση". Και επίσης μπαίνει και αντιπαραθετική λογική ανάμεσα σε συναδέλφους του επιπέδου "300 ECTS εσύ, 305 ECTS εγώ, είσαι πιο άσχετος/αμόρφωτος κτλ από μένα, άρα θα την βολέψω καλύτερα εγώ". Και εν τέλει αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί των αφεντικών που ελεύθερα θα μας διασπούν και θα καταργούν ένα ένα τα δικαιώματά μας στο όνομα της "ανταγωνιστικότητας" και της "βιωσιμότητας"...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Μάρω on September 04, 2011, 14:17:29 pm
Συμφωνώ με fourier κ Φώτη
κ πέρα από το πρακτικό κομμάτι
πόσο μα πόσο χαζό/προσβλητικό ακούγεται το να μετράς τη "γνώση" σε credits?
Νιώθω λες κ βρίσκομαι μέσα σε κάποιο παιχνίδι του κυβερνοχώρου.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: panos13 on September 04, 2011, 14:57:01 pm
Δεν κάνω edit για να μη χαθεί:

Στην παρουσίαση αυτή του Labview είχα πάει την προηγούμενη χρονιά, που ήταν και η τελευταία που έγινε ολοκληρωμένη. (την αμέσως επόμενη ήταν που τη σπάσαμε)
Ήταν χυδαία, εντελώς εμπορική.
Ντάξει, βέβαια δεν είστε υποχρεωμένος να με πιστέψετε, και λόγω της ανοιχτής μου πολιτικής στράτευσης μπορείτε να αμφισβητήσετε την άποψή μου βάσει κινήτρων.
Ωστόσο, έστω κι έτσι, έχω άμεση εικόνα.
Ο φοιτητής δεν είχε να κερδίσει τίποτα απολύτως, όσα έμαθε για το εν λόγω λογισμικό από πλευράς "καθαρής διδασκαλίας", μπορούσε να τα μάθει από ένα βιντεάκι στο youtube - και με το παραπάνω!
Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά να πώ και γω την άποψη μου! :)
Δεν αμφισβητώ στο ελάχιστο την άποψη σου και το κατα πόσο ήταν έτσι η παρουσίαση,και γιατί δεν έχω άλλη μαρτυρία και γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο να συνέβη και γιατί δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω.Αλλά πώς,ακόμα και το γεγονός πως ήταν χυδαία και εντελώς εμπορική,σου δίνει το 'δικαίωμα' να την σπάσεις?Και γιατί να το κάνεις?Με φαντάζομαι και εμένα να με αηδιάζει εύκολα το "αυτο το προγραμματάκι μας είναι τέλειο και πολύ καλύτερο απο του δίπλα και πάρτε και το demo δωρεάν κτλ" αλλά δεν παύει να έχει το διακίωμα να πει την βλακεία του.Τί πιο "ωραίο" από το να μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει στο πανεπιστήμιο και να θέσει σε ανοιχτή κριτική το oτιδήποτε θέλει να παρουσιάσει?Δεν είναι και μία απο τις πτυχές του άσυλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών?Και με τον ίδιο τρόπο θα μπορέσει να έρθει και ο απέναντι να παρουσιάσει το δικό του και όλα αυτά είναι καθαρά θέμα επιλογής του οποιουδήποτε να τα παρακολουθήσει.Και με όλο αυτό θα υπάρξουν αρκετές αξιόλογες παρουσιάσεις που με την υπάρχουσα κατάσταση χάνονται.Και θα μπορούσε μετα να γίνει από φοιτητές π.χ. μία συζήτηση-παρουσίαση ελεύθερων (αντίστοιχων ή μη) προγραμμάτων.Όπως επίσης -νομίζω πως ειπώθηκε κιόλας- αν φανεί πως δεν είχε κάτι να προσφέρει η όλη παρουσίαση θα απαξιωνόταν από τους ίδιους τους φοιτητές και δεν θα ξανακαλούνταν η συγκεκριμένη εταιρία.(Προφανώς μιλάμε για καταστάσεις που δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις το τάδε εργαλείο της τάδε εταιρίας για να περάσεις το όποιο μάθημα,εκεί αλλάζει το θέμα αλλά δεν νομίζω πως τέθηκε τέτοιο ζήτημα.)

Όσο για τα ects συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και με godhatesusall. :)



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: thanasiskehagias on September 04, 2011, 15:07:26 pm
... για μια ακόμη φορά πάντως μιλάμε εμέις για τα πορτοκάλια μας και στο ΜΙΤ για τον ανανά τους... πάλι μη συγκρίσιμες ποσότητες...
Το θέμα είναι "Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων..." και κάποια στιγμή έγινε η σύγκριση ΑΠΘ (ΤΗΜΜΥ) και ΜΙΤ. Εγώ αυτό που είπα και πιστεύω είναι: το ΤΗΜΜΥ είναι αρκετά καλό αλλά υπολείπεται πολύ του ΜΙΤ Elec Eng.

Τα παρακάτω μάλλον ξεφεύγουν από το θέμα, ίσως οι συντονιστές θέλουν να τα μεταφέρουν αλλού.

Και κάτι τελευταίο κ. Κεχαγιά, από απορία... σε ποιό πανεπιστήμιο στην Αμερική ήσασταν και ποιά θεωρείτε τα καλύτερα εκεί ? (εκτός από το ΜΙΤ) Θα ήταν χρήσιμο να μάθουμε και κάτι παραπάνω για τα υπόλοιπα πανεπιστήμια ( όχι τπτ άλλο γιατί ο μέσος ηλεκτρολόγος φέρνει ως πρώτο του παράδειγμα το ΜΙΤ  :P)
Να μιλήσουμε για τμήματα ΗΜΜΥ. Σίγουρα top: ΜΙΤ, STanford, CalTech. Εγώ βάζω και το Carnegie Mellon (στο οποίο πηγαίνω συχνά, άρα ίσως δεν είμαι αμερόληπτος). Μια κατάταξη υπάρχει εδώ: http://worldranking.blogspot.com/2009/04/us-top-electrical-engineering-ranking.html (http://worldranking.blogspot.com/2009/04/us-top-electrical-engineering-ranking.html) . Δεν ξέρω ποιος και πως την έβγαλε, γκουγκλάρισε το, βγάλε 3-4 τέτοιες κατατάξεις και από αυτές βγάλε τον μέσο όρο. Πρέπει όμως να το ψάξεις πιο πολύ, μάλλον ενδιαφέρεσαι για master / PhD οπότε η κατάταξη αλλάζει πολύ ανάλογα με το αντικείμενο που σε ενδιαφέρει.

Εγώ έκανα PhD (και δίδαξα ως βοηθός) στο Applied Math του Brown, μιλάμε λοιπόν για άλλο αντικείμενο.

Σχετικά με την αντιγραφή στις εξετάσεις, την λογοκλοπή κτλ.

Δεν είναι πολύ δύσκολο να βγάλεις επιχειρήματα υπέρ της αντιγραφής στη σχολή μας: το να μαθαίνεις απ' έξω περίπλοκους τύπους δεν έχει κανένα νόημα και μαθήματα όπως οι διαφορικές (τις οποίες και κατεδείξατε ως αντι-παράδειγμα απ' όσο κατάλαβα) απαιτούν να γνωρίζουμε αρκετούς από αυτούς. Φαντάζομαι συμφωνείτε πως σε τέτοιου είδους μαθήματα η κατανόηση είναι αυτή που μετράει. Στο συγκεκριμένο ζήτημα, δηλαδή περί αντιγραφής τύπων του βιβλίου, έχω άσχημες εμπειρίες από εσάς συγκεκριμένα και μάλιστα σε μάθημα του Κανάκη.

Δεν είναι αυτό που λέμε παράδοξη τοποθέτηση, έτσι? Από την άλλη, είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα των προβλημάτων της σχολής.
Η σχολή (και ειδικά τα τμήματα, ΤΗΜΜΥ και Γενικό) έχουν προβλήματα, συμφωνότατοι. (Πιστεύω ότι) Η αντιγραφή δεν λύνει κανένα από αυτά τα προβλήματα. Αν έχεις αντίθετα επιχειρήματα που να δείχνουν ότι η αντιγραφή βοηθάει την απόκτηση γνώσης ΗΜΜΥ / Μαθηματικών θα χαρώ να τα ακούσω / διαβάσω. Έχει δίκιο ο Fourier, καλό θα μας κάνει να ξαναδιαβάσουμε το ποστ του και όλο εκείνο το τοπικ. (Όπα, μου ήρθε και μένα ένα τέτοιο επιχείρημα: αν γράψεις αρκετά σκονάκια μπορεί και να σου καρφωθεί κανένας τύπος στο μυαλό).

Ξαναλέω αυτό που είχα πει κι εδώ: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=30623.msg578849#msg578849 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=30623.msg578849#msg578849) το πτυχίο σας είναι τόσο καλό όσο αυτοί που το παίρνουν, δηλ. εσείς.

Θ

ΥΓ: Δύο πολύ ενδιαφέροντα άρθρα για λογοκλοπή:
http://chronicle.com/article/The-Shadow-Scholar/125329/ (http://chronicle.com/article/The-Shadow-Scholar/125329/)
http://www.thesmartset.com/print/article/article10100801.aspx (http://www.thesmartset.com/print/article/article10100801.aspx)
Διαβάστε τα ...


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 04, 2011, 15:21:50 pm
Συγνώμη που επεμβαίνω αλλά να πώ και γω την άποψη μου! :)
Δεν αμφισβητώ στο ελάχιστο την άποψη σου και το κατα πόσο ήταν έτσι η παρουσίαση,και γιατί δεν έχω άλλη μαρτυρία και γιατί δεν μου φαίνεται καθόλου παράξενο να συνέβη και γιατί δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω.Αλλά πώς,ακόμα και το γεγονός πως ήταν χυδαία και εντελώς εμπορική,σου δίνει το 'δικαίωμα' να την σπάσεις?Και γιατί να το κάνεις?Με φαντάζομαι και εμένα να με αηδιάζει εύκολα το "αυτο το προγραμματάκι μας είναι τέλειο και πολύ καλύτερο απο του δίπλα και πάρτε και το demo δωρεάν κτλ" αλλά δεν παύει να έχει το διακίωμα να πει την βλακεία του.Τί πιο "ωραίο" από το να μπορεί ο οποιοσδήποτε να έρθει στο πανεπιστήμιο και να θέσει σε ανοιχτή κριτική το oτιδήποτε θέλει να παρουσιάσει?Δεν είναι και μία απο τις πτυχές του άσυλου και της ελεύθερης διακίνησης ιδεών?Και με τον ίδιο τρόπο θα μπορέσει να έρθει και ο απέναντι να παρουσιάσει το δικό του και όλα αυτά είναι καθαρά θέμα επιλογής του οποιουδήποτε να τα παρακολουθήσει.Και με όλο αυτό θα υπάρξουν αρκετές αξιόλογες παρουσιάσεις που με την υπάρχουσα κατάσταση χάνονται.Και θα μπορούσε μετα να γίνει από φοιτητές π.χ. μία συζήτηση-παρουσίαση ελεύθερων (αντίστοιχων ή μη) προγραμμάτων.Όπως επίσης -νομίζω πως ειπώθηκε κιόλας- αν φανεί πως δεν είχε κάτι να προσφέρει η όλη παρουσίαση θα απαξιωνόταν από τους ίδιους τους φοιτητές και δεν θα ξανακαλούνταν η συγκεκριμένη εταιρία.(Προφανώς μιλάμε για καταστάσεις που δεν είσαι υποχρεωμένος να χρησιμοποιήσεις το τάδε εργαλείο της τάδε εταιρίας για να περάσεις το όποιο μάθημα,εκεί αλλάζει το θέμα αλλά δεν νομίζω πως τέθηκε τέτοιο ζήτημα.)

Όσο για τα ects συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και με godhatesusall. :)

Πρώτα απ' όλα, μη ζητάς συγνώμη!!

Δε συμφωνώ ούτε με την άποψη (την οποία εξέφρασε και ο gpap) να γίνει το πανεπιστήμιο πασαρέλα εταιριών και η καθεμιά να δείχνει τα δικά της καλούδια.

Επίσης ο gpap αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο να κερδιθούν κάποιες θέσεις πρακτικής, κάποιες διπλωματικές κλπ.

Η διαδικασία διείσδυσης των εταιριών στα πανεπιστήμια και η απόκτηση ρυθμιστικού ρόλου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ιδίως στο εξωτερικό, ήταν μια διαδικασία που κράτησε ίσως και 20 χρόνια. Στην Ελλάδα όλα αυτά έρχονται πάντα με διαφορά φάσης.

Στο παράδειγμα του gpap: Τη μια χρονιά η εταιρία θα έρθει για μια απλή παρουσίαση. Δεν θα ζητήσει τίποτε άλλο πλην αυτού που αναφέρθηκε, να μπει το λογότυπο στις παρουσιάσεις. Ως εδώ καμία αντίρρηση, και πιστεύω ότι θα είναι και αρκετά ευαισθητοποιημένη για να μην αρχίσει την εμπορική διαφήμιση.
Όταν μετά από λίγο καιρό η διαδικασία αυτή θα ενσωματωθεί στην εκπαιδευσική διαδικασία, όταν δλδ πλέον θα θεωρείται αυτονόητο ότι για την επιτυχία των φοιτητών στα ΕΚΣΗΕ πρέπει να γίνει το εν λόγω σεμινάριο, που εν τω μεταξύ θα έχει εμπλουτιστεί ενδεχομένως με κάποιο κινητό εργαστήριο ή φορητό εξοπλισμό, η εταιρία μπορεί να αρχίσει να αλλάζει τους όρους, απαιτώντας π.χ. να μην επιτραπεί σε άλλες εταιρίες να κάνουν το ίδιο.
Αν μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει και 2-3 διπλωματικές, και μερικές θέσεις πρακτικής, και κοννέ για θέσεις εργασίας, αν έχει κάνει και κάποιες δωρεές εργαστηριακού εξοπλισμού, και απειλήσει όλα αυτά να τα κόψει, η θέση του διδάσκοντα θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν θεωρώ ότι ο gpap είναι "ξεπουλημένος στο κεφάλαιο, πράχτορας του καπιταλισμού", αλλά ο επιστημονισμός του δεν τον αφήνει να δει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς και την τεράστια δυναμική που θα αποκτήσει.
Γιατί, σε μία τέτοια περίπτωση, αν η εν λόγω εταιρία πει "τα μαζεύω και φεύγω", τότε (λογικότατα!) ακόμα και ο φοιτητόκοσμος θα ξεσηκωθεί, και θα θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο συνιστά υποβάθμιση των σπουδών του. Εγώ συμφωνώ με την άποψη αυτή, αλλά την τοποθετώ χρονικά λίγο πιο πίσω: Η υποβάθμιση έγινε τότε που πρωτομπήκε η εταιρία με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες της, και όχι όταν θα σηκωθεί να φύγει.

Καθώς τα ενεργειακά δεν τα κατέχω και δεν με συγκινούσαν ποτέ, πάω στην αναφορά στο Matlab και γενικά στα λογισμικά πακέτα (μη εξαιρουμένου του LabView).
Το να έρθει η εταιρία και να κάνει μια παρουσίαση αυτού του τύπου είναι παντελώς άχρηστο από εκπαιδευτική άποψη. Νομίζω το έγραψα και πιο πάνω, κατά τη γνώμη μου ένα tutorial λίγων σελίδων ή ένα βιντεάκι μπορούν να σου δώσουν ό,τι χρειάζεσαι για μια εισαγωγή.
Ούτως ή άλλως, η εταιρία δεν πρόκειται να σου κάνει διάλεξη hardcore, θα σου πεί τα πολύ βασικά, και θα σου κλείσει το μάτι δίνοντας το χαρτί που θα λέει "έκπτωση 70% στα σεμινάριά μας μόνο για τους φοιτητές του ΤΗΜΜΥ που παρακολούθησαν τη διάλεξη".

Θα έβρισκα νόημα σε μια τέτοιου τύπου παρουσίαση, εάν το περιεχόμενό της ήταν η καινοτομία π.χ. του Α πακέτου, με την οποία λύνει τις διαφορικές στο 10% του χρόνου που κάνει το Β πακέτο.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει για δύο λόγους:
1) Είναι τόσο μεγάλο το βάθος της έρευνας στον κλάδο της αριθμητικής ανάλυσης, είναι τόσο μεγάλη η εξειδίκευση, που ένα τέτοιο σεμινάριο ο προπτυχιακός φοιτητής δεν μπορεί να το παρακολουθήσει. Επιπλέον, θα δράσει και αποπροσανατολιστικά, γιατί θυμίζω πως τα πακέτα αυτά τα χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για την επίλυση άλλων προβλημάτων.
2) Μα, αυτό είναι το εμπορικό της μυστικό, η βιομηχανική της καινοτομία, θα έρθει να την πει ανοιχτά στους φοιτητές του ΤΗΜΜΥ για την καλή της την καρδιά?

Η σχολή (και ειδικά τα τμήματα, ΤΗΜΜΥ και Γενικό) έχουν προβλήματα, συμφωνότατοι. (Πιστεύω ότι) Η αντιγραφή δεν λύνει κανένα από αυτά τα προβλήματα. Αν έχεις αντίθετα επιχειρήματα που να δείχνουν ότι η αντιγραφή βοηθάει την απόκτηση γνώσης ΗΜΜΥ / Μαθηματικών θα χαρώ να τα ακούσω / διαβάσω. Έχει δίκιο ο Fourier, καλό θα μας κάνει να ξαναδιαβάσουμε το ποστ του και όλο εκείνο το τοπικ. (Όπα, μου ήρθε και μένα ένα τέτοιο επιχείρημα: αν γράψεις αρκετά σκονάκια μπορεί και να σου καρφωθεί κανένας τύπος στο μυαλό).

Ξαναλέω αυτό που είχα πει κι εδώ: https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=30623.msg578849#msg578849 (https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=30623.msg578849#msg578849) το πτυχίο σας είναι τόσο καλό όσο αυτοί που το παίρνουν, δηλ. εσείς.

Ούτε ο fourier υποστήριξε ότι η αντιγραφή λύνει τα προβλήματα. Συμφωνεί απόλυτα με αυτό.
Θέλει να το προχωρήσει όμως κι ένα βήμα παραπέρα: Ούτε η αποτροπή/πάταξη της αντιγραφής τα λύνει.
Γενικά διαφωνεί με το να αναγάγεται σε κεντρικό ζήτημα.

Κι επίσης διαφωνεί με το τελευταίο: Το πόσο καλό είναι το πτυχίο μας δεν εξαρτάται από το πόσο καλοί είμαστε εμείς. Το παράδειγμα που φέρατε για το ΧημΜηχ στα χρόνια των σπουδών σας είναι χαρακτηριστικό: Θεωρείτε ότι ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν "χειρότεροι" Χημικοί Μηχανικοί, και γι' αυτό απαξιώθηκε?
Εγώ νομίζω ότι φταίει η συστηματική αποβιομηχάνιση που δρομολογήθηκε από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ το1980.



Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: panos13 on September 04, 2011, 16:03:34 pm
Πρώτα απ' όλα, μη ζητάς συγνώμη!!

Δε συμφωνώ ούτε με την άποψη (την οποία εξέφρασε και ο gpap) να γίνει το πανεπιστήμιο πασαρέλα εταιριών και η καθεμιά να δείχνει τα δικά της καλούδια.

Επίσης ο gpap αναφέρθηκε σε ενδεχόμενο να κερδιθούν κάποιες θέσεις πρακτικής, κάποιες διπλωματικές κλπ.

Η διαδικασία διείσδυσης των εταιριών στα πανεπιστήμια και η απόκτηση ρυθμιστικού ρόλου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ιδίως στο εξωτερικό, ήταν μια διαδικασία που κράτησε ίσως και 20 χρόνια. Στην Ελλάδα όλα αυτά έρχονται πάντα με διαφορά φάσης.

Στο παράδειγμα του gpap: Τη μια χρονιά η εταιρία θα έρθει για μια απλή παρουσίαση. Δεν θα ζητήσει τίποτε άλλο πλην αυτού που αναφέρθηκε, να μπει το λογότυπο στις παρουσιάσεις. Ως εδώ καμία αντίρρηση, και πιστεύω ότι θα είναι και αρκετά ευαισθητοποιημένη για να μην αρχίσει την εμπορική διαφήμιση.
Όταν μετά από λίγο καιρό η διαδικασία αυτή θα ενσωματωθεί στην εκπαιδευσική διαδικασία, όταν δλδ πλέον θα θεωρείται αυτονόητο ότι για την επιτυχία των φοιτητών στα ΕΚΣΗΕ πρέπει να γίνει το εν λόγω σεμινάριο, που εν τω μεταξύ θα έχει εμπλουτιστεί ενδεχομένως με κάποιο κινητό εργαστήριο ή φορητό εξοπλισμό, η εταιρία μπορεί να αρχίσει να αλλάζει τους όρους, απαιτώντας π.χ. να μην επιτραπεί σε άλλες εταιρίες να κάνουν το ίδιο.
Αν μάλιστα σε όλο αυτό το διάστημα έχει δώσει και 2-3 διπλωματικές, και μερικές θέσεις πρακτικής, και κοννέ για θέσεις εργασίας, αν έχει κάνει και κάποιες δωρεές εργαστηριακού εξοπλισμού, και απειλήσει όλα αυτά να τα κόψει, η θέση του διδάσκοντα θα είναι πολύ δύσκολη. Δεν θεωρώ ότι ο gpap είναι "ξεπουλημένος στο κεφάλαιο, πράχτορας του καπιταλισμού", αλλά ο επιστημονισμός του δεν τον αφήνει να δει το ενδεχόμενο μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς και την τεράστια δυναμική που θα αποκτήσει.
Γιατί, σε μία τέτοια περίπτωση, αν η εν λόγω εταιρία πει "τα μαζεύω και φεύγω", τότε (λογικότατα!) ακόμα και ο φοιτητόκοσμος θα ξεσηκωθεί, και θα θεωρήσει ότι κάτι τέτοιο συνιστά υποβάθμιση των σπουδών του. Εγώ συμφωνώ με την άποψη αυτή, αλλά την τοποθετώ χρονικά λίγο πιο πίσω: Η υποβάθμιση έγινε τότε που πρωτομπήκε η εταιρία με τα καθρεφτάκια και τις χάντρες της, και όχι όταν θα σηκωθεί να φύγει.

Καθώς τα ενεργειακά δεν τα κατέχω και δεν με συγκινούσαν ποτέ, πάω στην αναφορά στο Matlab και γενικά στα λογισμικά πακέτα (μη εξαιρουμένου του LabView).
Το να έρθει η εταιρία και να κάνει μια παρουσίαση αυτού του τύπου είναι παντελώς άχρηστο από εκπαιδευτική άποψη. Νομίζω το έγραψα και πιο πάνω, κατά τη γνώμη μου ένα tutorial λίγων σελίδων ή ένα βιντεάκι μπορούν να σου δώσουν ό,τι χρειάζεσαι για μια εισαγωγή.
Ούτως ή άλλως, η εταιρία δεν πρόκειται να σου κάνει διάλεξη hardcore, θα σου πεί τα πολύ βασικά, και θα σου κλείσει το μάτι δίνοντας το χαρτί που θα λέει "έκπτωση 70% στα σεμινάριά μας μόνο για τους φοιτητές του ΤΗΜΜΥ που παρακολούθησαν τη διάλεξη".

Θα έβρισκα νόημα σε μια τέτοιου τύπου παρουσίαση, εάν το περιεχόμενό της ήταν η καινοτομία π.χ. του Α πακέτου, με την οποία λύνει τις διαφορικές στο 10% του χρόνου που κάνει το Β πακέτο.
Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει για δύο λόγους:
1) Είναι τόσο μεγάλο το βάθος της έρευνας στον κλάδο της αριθμητικής ανάλυσης, είναι τόσο μεγάλη η εξειδίκευση, που ένα τέτοιο σεμινάριο ο προπτυχιακός φοιτητής δεν μπορεί να το παρακολουθήσει. Επιπλέον, θα δράσει και αποπροσανατολιστικά, γιατί θυμίζω πως τα πακέτα αυτά τα χρησιμοποιούμε ως εργαλεία για την επίλυση άλλων προβλημάτων.
2) Μα, αυτό είναι το εμπορικό της μυστικό, η βιομηχανική της καινοτομία, θα έρθει να την πει ανοιχτά στους φοιτητές του ΤΗΜΜΥ για την καλή της την καρδιά?
Καταρχάς ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση! :) Έτσι όπως το διάβασα,εκεί που διαφωνώ είναι στο ότι πιστεύω πως η όποια εταιρία δεν έχει την δυνατότητα να εισέλθει στην εκπαιδευτική διαδικασία και να γίνει τόσο απαραίτητη αν δεν της το επιτρέψουμε εμείς(δηλαδή πως μπορούμε να ελέγξουμε τα διάφορα στάδια που περιέγραψες ώστε να μην φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση-αρκεί να το θέλουμε βέβαια-).Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό ή όχι,και δυστυχώς δεν έχω τον χρόνο αυτή την στιγμή να απαντήσω εξίσου λεπτομερώς με το που συμφωνώ ή που διαφωνώ οπότε το κρατάω όλο αυτό σαν αφορμή για σκέψη και θα επανέλθω με τις όποιες διαφωνίες/αντιρρήσεις κτλ :)


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: megapixel on September 04, 2011, 19:27:20 pm

Κι επίσης διαφωνεί με το τελευταίο: Το πόσο καλό είναι το πτυχίο μας δεν εξαρτάται από το πόσο καλοί είμαστε εμείς. Το παράδειγμα που φέρατε για το ΧημΜηχ στα χρόνια των σπουδών σας είναι χαρακτηριστικό: Θεωρείτε ότι ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν "χειρότεροι" Χημικοί Μηχανικοί, και γι' αυτό απαξιώθηκε?
Εγώ νομίζω ότι φταίει η συστηματική αποβιομηχάνιση που δρομολογήθηκε από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ το1980.


Mα ατομα με ιδιες ιδεολογιες σαν τη δικια σου δε λενε καθε λιγο, εξω εταιρειες, μας τρωνε τα λεφτα, αφεντικα στην ασφαλτο κλπ?


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Godhatesusall on September 04, 2011, 19:41:57 pm
Η σωστή απάντηση είναι

Έτσι είναι, αν έτσι νομίζεις.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: Turambar on September 04, 2011, 19:42:47 pm

Κι επίσης διαφωνεί με το τελευταίο: Το πόσο καλό είναι το πτυχίο μας δεν εξαρτάται από το πόσο καλοί είμαστε εμείς. Το παράδειγμα που φέρατε για το ΧημΜηχ στα χρόνια των σπουδών σας είναι χαρακτηριστικό: Θεωρείτε ότι ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν "χειρότεροι" Χημικοί Μηχανικοί, και γι' αυτό απαξιώθηκε?
Εγώ νομίζω ότι φταίει η συστηματική αποβιομηχάνιση που δρομολογήθηκε από την ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ το1980.


Mα ατομα με ιδιες ιδεολογιες σαν τη δικια σου δε λενε καθε λιγο, εξω εταιρειες, μας τρωνε τα λεφτα, αφεντικα στην ασφαλτο κλπ?
Ξαναδιάβασε τι έβαλες στην παράθεση.
Βρες τι πρέπει να διορθώσεις.
Αν δε βρεις ξανάρχισε από την αρχή


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 06, 2011, 10:05:44 am
Κι άλλο μήνυμα από συνάδελφο που σπουδάζει έξω. Είναι μέλος του φόρουμ αλλά έχει σταματήσει να γράφει οπότε το μεταφέρω εγώ.



Καλησπέρα κι από μένα,

ο Άγης περιέγραψε καλά την κατάσταση που επικρατεί με τα διδακτορικά και τους μη ντόπιους (international) φοιτητές εδώ στην Αγγλία.
Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα εν μέσω κρίσης.

Τα τελευταία δύο χρόνια η αγγλική κυβέρνηση έχει ουσιαστικά αποσυρθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από τη χρηματοδότηση προπτυχιακών σπουδών. Για να καλύψουν το κενό τα πανεπιστήμια τριπλασιάζουν τα δίδακτρα και αυξάνουν κατακόρυφα τον αριθμό των διεθνών φοιτητών. Το αποτέλεσμα; Διαφαίνεται ότι πολλοί ντόπιοι φοιτητές θα επιλέξουν να σπουδάσουν κοντύτερα στον τόπο διαμονής τους ή/και σε χειρότερα πανεπιστήμια ή ακόμα και να εγκαταλείψουν τις σπουδές έναντι κάποιας επαγγελματικής κατάρτισης. Τα "κορυφαία" πανεπιστήμια βέβαια δεν προβληματίζονται: υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι υποψήφιοι που μπορούν να γεμίσουν τις διαθέσιμες θέσεις, έστω και αν αυτό συνεπάγεται κάποιες μικρές εκπτώσεις στα κριτήρια επιλογής. Τα έσοδα των πανεπιστημίων αυξάνονται, ο αριθμός των φοιτητών αυξάνεται και είναι όλοι ευχαριστημένοι!

Στο τμήμα μου, πριν 4 χρόνια που ξεκίνησα, η χρονιά είχε πάνω κάτω 50 άτομα προπτυχιακούς. Αυτοί σπάγανε σε 2 τμήματα των 25 και μπορούσαν άνετα να χωρέσουν σε ένα εργαστήριο με 25 πάγκους με 3 επιβλέποντες διδακτορικούς. Φέτος το τμήμα φαίνεται ότι θα πάρει πλέον των 100! Φυσικά δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των διδασκόντων για ένα μάθημα. Κάτι μου λέει ότι θα βλέπω όλο και περισσότερους απογοητευμένους φοιτητές να μου χτυπάνε την πόρτα και να παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να βρουν τους διδάσκοντες και δεν καταλαβαίνουν...

Αντίστοιχα, σε επίπεδο διδακτορικών φοιτητών, η μία στις δύο κρατικές υποτροφίες καταργείται. Αυτές οι υποτροφίες αποτελούν τη βασική πηγή χρημάτων για διδακτορική έρευνα (παρά τις φανφάρες για σύνδεση πανεπιστημίου και βιομηχανίας, τα έσοδα από βιομηχανίες για διδασκαλία και έρευνα αποτελούσαν πέρυσι λιγότερο από 10% των εσόδων του πανεπιστημίου!). Ολοένα και περισσότερο βλέπω γύρω μου να ξεκινάνε διδακτορικά αυτοχρηματοδοτούμενα. Τώρα το πόσο αξιοκρατική είναι η διαδικασία για ένα διδακτορικό που απαιτεί τουλάχιστον 60000 ευρώ για 3 χρόνια, το αφήνουμε σαν άσκηση στον αναγνώστη..!

Και για να πάμε και λίγο και στα επί της ουσίας. Πολλούς από τους προπτυχιακούς μου φοιτητές τους λυπάμαι. Όχι γιατί δεν είναι έξυπνοι ή γιατί δεν θα έχουν ευκαιρίες στη ζωή τους. Και ξύπνιοι είναι και το όνομα του πτυχίου θα τους ανοίξει πολλές πόρτες. Αλλά γιατί τους βλέπω να κοιτάνε σαν χαμένοι μέσα σε ένα τεράστιο όγκο πληροφοριών που τους βομβαρδίζει! Πεδίο 10 2ωρα, ηλεκτρονική άλλα τόσα, κυκλώματα άλλα τόσα. Η ύλη; Σε επίπεδο εννοιών που καλύπτονται άνετα στο 60-70% των δικών μας. Σε επίπεδο βάθους, καμία σχέση. Η γνώση θέλει χρόνο και το ρημάδι το 3ετές δεν αφήνει χώρο για αναπνοές.

Με κάποιους το σύστημα δουλεύει. Έχω παιδιά που ζηλεύω το εύρος των γνώσεων με το οποίο φεύγουν, έστω και αν είναι σε κάποιο βαθμό επιφανειακές. Ο μέσος όρος όμως σκουντουφλάει ανάμεσα σε αποσπασματικές έννοιες και σκόρπιες πληροφορίες. Ευτυχώς η (ακόμα) καλή υποστήριξη από διδακτορικούς και κάποιους διδάσκοντες, και η αναμάσηση ασκήσεων-εφαρμογών τύπων σε εξετάσεις τους επιτρέπουν να τελειώσουν με ένα μέτριο βαθμό και να προχωρήσουν στα graduate programs που τους ανοίγει το όνομα του πανεπιστημίου και το πλούσιο CV. Εκεί θα καταρτιστούν για να καλύψουν τις ανάγκες της δουλειάς, εκ των υστέρων ως είθισται.

Τα είπα αρκετά μαύρα παραπάνω. Μάλλον από διάθεση να συνεισφέρω μια σταλιά παραπάνω στην...ένεση ηθικού. Σας αφήνω με μια τελευταία σκέψη, που μπορούμε να την αναπτύξουμε παραπάνω αν συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν με ρωτάνε εάν εκ των υστέρων θα σπούδαζα στην Αγγλία ή στην Ελλάδα, συνήθως απαντάω: εάν έχεις το κουράγιο να βασιστείς κυρίως πάνω σου, να επενδύσεις τουλάχιστον δυο χρόνια παραπάνω φοίτησης και να μάθεις σε βάθος, πήγαινε Ελλάδα. Εάν θες ένα σύστημα που σε υποστηρίζει για να τελειώσεις με έναν αποδεκτό βαθμό και επίπεδο γνώσεων και σου ανοίγει το δρόμο για καριέρα νωρίς, πήγαινε Αγγλία. Τον μέσο όρο. Εκείνον πρέπει να κοιτάξουμε.

Καλό βράδυ,

Κώστας

ΥΓ. Για να μην παραπλανώ, το τμήμα στο οποίο αναφέρομαι είναι Bioengineering και όχι ηλεκτρολόγων, με δυνατή ειδίκευση ηλεκτρολόγου ωστόσο.
ΥΓ2. Και το όνομα αυτού Imperial College London.


Title: Re: Για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων - από έλληνες που σπουδάζουν έξω
Post by: fourier on September 06, 2011, 10:09:49 am
Κι ένα ακόμα κείμενο, σε συνέχεια της συζήτησης για τις εταιρίες στο πανεπιστήμιο:

http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/services/415308

Certified Manager: Αρχίζει ο δεύτερος κύκλος

Μετά την ολοκλήρωση τον περασμένο Μάιο του προγράμματος Certιfied Manager, το οποίο έγινε για πρώτη φορά στην Κύπρο, προγραμματίζεται η έναρξη στις 23 Σεπτεμβρίου του δεύτερου κύκλου.

Το Πρόγραμμα, το οποίο είναι διάρκειας 90 εκπαιδευτικών ωρών, και γίνεται κάτω από την αιγίδα του Institute of Certified Professional Managers των ΗΠΑ, θα διεξαχθεί και πάλι στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και θα καλύψει ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που ενδιαφέρουν τον σύγχρονο manager.

Όλοι οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία, μετά από την ολοκλήρωση κάθε ενός από τα τρία μέρη του Προγράμματος, να παρακαθίσουν σε εξετάσεις για να αποκτήσουν το δίπλωμα του Certified Manager, όπως ακριβώς χιλιάδες άλλοι managers σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Δρ. Κώστας Κονής, Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Innovage Consulting, η οποία διοργανώνει το Πρόγραμμα σημείωσε πως ο σύγχρονος manager βρίσκεται σήμερα κάτω από συνεχείς πιέσεις και την ανάγκη να επιλαμβάνεται πολλών και πολύπλοκων θεμάτων που προϋποθέτουν γνώσεις αλλά και ικανότητες και δεξιότητες.

«Πολλοί managers, τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό, έχουν ανέλθει ιεραρχικά σε οργανισμούς αλλά και σε μικρότερες επιχειρήσεις, χωρίς να έχουν μια ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα θέματα που ενδιαφέρουν ένα σύγχρονο manager. Η αποσπασματική εκπαίδευση την οποία είχαν σε διάφορα θέματα τα οποία ούτε συνδέονται ούτε συμπίπτουν χρονικά δεν αποβαίνουν δυστυχώς  ωφέλιμα και χρήσιμα όσο θα έπρεπε. Ακόμη περισσότερο οι συνεχείς αλλαγές και η ανάγκη για ενημέρωση δημιουργούν επιπρόσθετες πιέσεις. Χρειάζεται λοιπόν ένα ολοκληρωμένο, πρόγραμμα, το οποίο να αντικρίζει τα θέματα σφαιρικά και να καλύπτει, μέσα σε ένα  σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς αχρείαστη εμβάθυνση και υπερβολική θεωρητική δομή, αλλά χωρίς να αφήνει ακάλυπτα σημαντικά θέματα όλα όσα χρειάζεται ένας σύγχρονος manager για να επιτύχει στον καθημερινό του αγώνα».

Αυτά ακριβώς προσφέρει το Πρόγραμμα Certified Manager, πρόσθεσε ο κ. Κονής και σημείωσε πως η σύνδεση των συμμετεχόντων, μέσω της διδακτέας ύλης με τη διεθνή πραγματικότητα και πρακτική, η δικτύωση, και το επαγγελματικού προσόν το οποίο αποκτούν έχουν επίσης μεγάλη σημασία.

Στη ιστοσελίδα www.cmprogram.com μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για το επιδοτημένο από την ΑνΑΔ Πρόγραμμα Certified Manager.