• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 02:09:42 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 02:09:42 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by Nikos_313
[Today at 00:10:29]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426704
Total Topics: 31710
Online Today: 215
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 21
Guests: 157
Total: 178
aafroditi
Joannapet
aplos paratiritis
melisste22
ioannisdamantis
Tsomp
Anton Pozov
teosimeon
Kazi
thomasdt
elias_farhood
Theislander
mimaki
Bit4Thought
tasos gourd
PolarBear
mitsos753905
Sanaia
Yamal
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Βασικού Κύκλου > 6o Εξάμηνο >  Υποχρεωτικά Μαθήματα > Τηλεπικοινωνιακά Συστήματα ΙΙ (Moderators: Nikos_313, Tasos Bot) > [Τηλεπ. ΙΙ] Παλιά Θέματα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14 Go Down Print
Author Topic: [Τηλεπ. ΙΙ] Παλιά Θέματα  (Read 31749 times)
Condoriano
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

The will of D.

View Profile
Re: [Τηλεπ. ΙΙ] Παλιά Θέματα
« Reply #45 on: June 11, 2020, 11:01:07 am »

Quote from: mpampastroumf on June 11, 2020, 05:00:50 am
Παιδιά στον σεπτέμβρη του 19, πως βρισκουμε το α στο προσαρμοσμενο φιλτρο;
Δε μπορω να το ταυτισω με καποια βαση!

Δεν το έχω κάνει, αλλά μια σκέψη είναι ότι από τη στιγμή που είναι ορθοκανονικη βάση η ενέργεια θα πρέπει να είναι ίση με 1;
sent from mTHMMY  
« Last Edit: June 11, 2020, 11:16:25 am by thodkatz » Logged
twil
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #46 on: June 11, 2020, 14:31:18 pm »

Μία βοήθεια για τη λύση για 3ο θέμα Ιουνίου/Σεπτεμβρίου '19?  Shocked
papires
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #47 on: June 11, 2020, 17:36:02 pm »

Ενα θέμα σωστο/λαθος ελεγε: Αν η ευκλείδεια απόσταση μεταξύ 2 ακραίων σημείων ενος αστερισμού είναι ίδια σε 2 διαφορετικούς αστερισμούς, τότε οι αστερισμοί αυτοί θα έχουν σχεδόν ιση πιθανότητα σφαλματος συμβόλου.
Καμια ιδέα?

mpampastroumf
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #48 on: June 11, 2020, 17:37:54 pm »

Quote from: thodkatz on June 11, 2020, 11:01:07 am
Δεν το έχω κάνει, αλλά μια σκέψη είναι ότι από τη στιγμή που είναι ορθοκανονικη βάση η ενέργεια θα πρέπει να είναι ίση με 1;
sent from mTHMMY  

Εχεις δικιο αυτο ειναι που πρεπει να κανεις. Εγω εψαξα μονος μου τις βασεις και επειτα προσπαθησα να τις ταυτισω.
Στον σεπτεμβρη βγαινει γιατι δεν υπαρχουν πολλες πραξεις αλλα αμα ξεκινησεις να το κανεις αυτο στον ιουνιο βγαινει ενα χαος.

Quote from: twil on June 11, 2020, 14:31:18 pm
Μία βοήθεια για τη λύση για 3ο θέμα Ιουνίου/Σεπτεμβρίου '19?  Shocked

Οποτε τελικα θεωρεις πως σου δινει ηδη μια βαση (αφου πρωτα μετατοπισεις και αντιστρεψεις την αποκριση του φιλτρου που σου δινει). Επειτα συνεχιζεις την διαδικασια μεχρι να βγαλεις και 2η βαση. Επειτα βγαινουν απο απλη παρατηρηση (ειδικα για τον ιουνιο) οι συνεταγμενες των συμβολων.
Condoriano
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

The will of D.

View Profile
« Reply #49 on: June 11, 2020, 19:32:50 pm »

Quote from: papires on June 11, 2020, 17:36:02 pm
Ενα θέμα σωστο/λαθος ελεγε: Αν η ευκλείδεια απόσταση μεταξύ 2 ακραίων σημείων ενος αστερισμού είναι ίδια σε 2 διαφορετικούς αστερισμούς, τότε οι αστερισμοί αυτοί θα έχουν σχεδόν ιση πιθανότητα σφαλματος συμβόλου.
Καμια ιδέα?

Ευκλείδια απόσταση ακραίων σημείων το αντιλαμβάνομαι ως η μέγιστη ευκλείδια απόσταση του αστερισμού. Με αυτό το σκεπτικό αν πάρουμε τον QPSK (όχι αυτόν με το π/4) και τον 16-PSK, οι οποίοι νομίζω έχουν την ίδια μέγιστη ευκλείδια απόσταση, η διάμετρος του κύκλου, θεωρώντας ίδια ενέργεια, τότε παρουσιάζουν σημαντική διαφορά στην πιθανότητα σφάλματος (αν δούμε τις περιοχές απόφασεις). Ίσως το σωστό θα ήταν αν είχαν την ελάχιστη ευκλείδια απόσταση ίση, αλλά και πάλι το "διαφορετικοί αστερισμοί" είναι πολύ γενικό και λογικά θα υπάρχουν αντιπαραδείγματα (biased mode on: τα Σ-Λ είναι μπλιαχ, ποτέ δεν μ άρεσαν)
« Last Edit: June 11, 2020, 19:38:17 pm by thodkatz » Logged
Joan_E
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #50 on: June 11, 2020, 21:31:14 pm »

Quote from: mpampastroumf on June 11, 2020, 17:37:54 pm
Εχεις δικιο αυτο ειναι που πρεπει να κανεις. Εγω εψαξα μονος μου τις βασεις και επειτα προσπαθησα να τις ταυτισω.
Στον σεπτεμβρη βγαινει γιατι δεν υπαρχουν πολλες πραξεις αλλα αμα ξεκινησεις να το κανεις αυτο στον ιουνιο βγαινει ενα χαος.

Οποτε τελικα θεωρεις πως σου δινει ηδη μια βαση (αφου πρωτα μετατοπισεις και αντιστρεψεις την αποκριση του φιλτρου που σου δινει). Επειτα συνεχιζεις την διαδικασια μεχρι να βγαλεις και 2η βαση. Επειτα βγαινουν απο απλη παρατηρηση (ειδικα για τον ιουνιο) οι συνεταγμενες των συμβολων.

Ναι όντως τωρα που το είδα λίγο μαλλόν έτσι γίνεται... Θενξ και στους δυοοοο!!
msideridou
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #51 on: June 12, 2020, 02:39:32 am »

Η λύση του 3ου θέματος του Σεπτεμβρίου του 2019 με επιφύλαξη.
Δεν ξερω μήπως μου έχει ξεφύγει τιποτα
Ghost Of The Navigator
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #52 on: June 13, 2020, 23:38:37 pm »

Σεπτέμβριος 2019 Θέμα 1ο στα Σωστό- Λάθος το 2ο:

Καμιά ιδέα;

Ready to crush and burn.
Thunderlord
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #53 on: June 13, 2020, 23:51:15 pm »

Quote from: Ghost Of The Navigator on June 13, 2020, 23:38:37 pm
Σεπτέμβριος 2019 Θέμα 1ο στα Σωστό- Λάθος το 2ο:

Καμιά ιδέα;

+1, δεν έχω ιδέα εγώ. Μάλλον θα έλεγα πως πάντα εξερτάται από το dmin και όχι μόνο για χαμηλό SNR

Στο 2ο ΣΛ από τον Ιουνίο του 19, αυτός που ανέβασε τα θέματα το έχει βάλει σωστό. Είναι όμως; Αφού ο δέκτης που είναι προσαρμοσμένος στις βάσεις μετά πρέπει να πολλαπλασιάσει τα διανύσματα με έναν πίνακα, και συνεπώς δεν έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα;
nikoleaspg
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #54 on: June 14, 2020, 10:16:54 am »

Quote from: Thunderlord on June 13, 2020, 23:51:15 pm
Στο 2ο ΣΛ από τον Ιουνίο του 19, αυτός που ανέβασε τα θέματα το έχει βάλει σωστό. Είναι όμως; Αφού ο δέκτης που είναι προσαρμοσμένος στις βάσεις μετά πρέπει να πολλαπλασιάσει τα διανύσματα με έναν πίνακα, και συνεπώς δεν έχει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα;
Εγω συμφωνώ με αυτόν που ανέβασε το αρχείο. Στην σελιδα 562 ο Καραγγιανιδης λεει οτι η πολυπλοκοτητα υλοποίησης (μαλλον αυτό εννοεί οταν λέει σκέτο πολυπλοκότητα) αναφέρεται στην ποσότητα των ηλεκτρονικών, και διαφορα άλλα.
Εάν πας στην σελίδα 377, θα δεις οτι ο δέκτης όπου τα φίλτρα είναι προσαρμοσμένα στις συναρτήσεις βάσεις αποτελείται απο Ν φιλτρα (ο αριθμός των διαστάσεων του αστερισμου), ενώ ο δέκτης προσαρμοσμένος στα εκπεμπόμενα σήματα αποτελείται απο Μ φίλτρα (ο αριθμός των συμβόλων του αστερισμού).
Καταλαβαίνεις λοιπον οτι εάν έχεις για παράδειγμα εναν δισδιάστατο αστερισμο (Ν=2) με Μ=64 σύμβολα, τότε ο ένας δέκτης χρειάζεται 2 φίλτρα και ο άλλος χρειάζεται 64, και  ετσι, σύμφωνα με όσα λέει ο Καραγγιανίδης σχετικά με την πολυπλοκότητα, βγαίνει το συμπέρασμα οτι η απάντηση στην ερώτηση είναι σωστό
Thunderlord
Veteran

View Profile
« Reply #55 on: June 14, 2020, 11:52:04 am »

Quote from: nikoleaspg on June 14, 2020, 10:16:54 am

Πολύ σωστό point, ωραίος, ευχαριστώ! Για το άλλο ΣΛ του Σεπτεμβρίου έχεις μήπως κάποια ιδέα;
nikoleaspg
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #56 on: June 14, 2020, 12:16:32 pm »

Quote from: Thunderlord on June 14, 2020, 11:52:04 am
Πολύ σωστό point, ωραίος, ευχαριστώ! Για το άλλο ΣΛ του Σεπτεμβρίου έχεις μήπως κάποια ιδέα;
Ε λάθος θα έλεγα. Εαν δεις την πρώτη άσκηση της σειράς του QAM στο β ερώτημα, με βάση το dmin βγάζει συμπέρασμα για το Ps, αλλά στην εκφώνηση λέει να δουλέψεις υποθέτοντας μεγάλο SNR. Για να το λέει αυτο, έγω καταλαβαίνω οτι πρέπει να έχεις μεγάλο SNR για να μπορέσεις μέσω της dmin μονο να κρίνεις ποτε έχεις μεγαλύτερο ή μικροτερο Ps. Φυσικα δεν το έχω δεί πουθένα γραμμένο ρητα οτι ισχύει για μεγάλα SNR, και στις υπόλοιπες ασκήσεις απλά το παίρνει έτσι χωρίς να σχολιάζει κάτι, αλλά έχω την εντύπωση πως για μικρά SNR η εκτίμηση που θα κάνεις για το Ps εάν βασιστείς μόνο στο dmin δεν θεωρείται έμπιστη
Thunderlord
Veteran

View Profile
« Reply #57 on: June 14, 2020, 12:38:21 pm »

Quote from: nikoleaspg on June 14, 2020, 12:16:32 pm
Ε λάθος θα έλεγα. Εαν δεις την πρώτη άσκηση της σειράς του QAM στο β ερώτημα, με βάση το dmin βγάζει συμπέρασμα για το Ps, αλλά στην εκφώνηση λέει να δουλέψεις υποθέτοντας μεγάλο SNR. Για να το λέει αυτο, έγω καταλαβαίνω οτι πρέπει να έχεις μεγάλο SNR για να μπορέσεις μέσω της dmin μονο να κρίνεις ποτε έχεις μεγαλύτερο ή μικροτερο Ps. Φυσικα δεν το έχω δεί πουθένα γραμμένο ρητα οτι ισχύει για μεγάλα SNR, και στις υπόλοιπες ασκήσεις απλά το παίρνει έτσι χωρίς να σχολιάζει κάτι, αλλά έχω την εντύπωση πως για μικρά SNR η εκτίμηση που θα κάνεις για το Ps εάν βασιστείς μόνο στο dmin δεν θεωρείται έμπιστη

Ναι κι εγώ λάθος το λέω. Απλά, νομίζω ότι ακόμα και για χαμηλά SNR, το μόνο που έχεις είναι η ελάχιστη απόσταση. Πχ, αν δεις τις σχέσεις για το PAM, είναι ανάλογες του dmin, αλλά δεν έχει θέσει περιορισμό για SNR.
nikoleaspg
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #58 on: June 14, 2020, 12:59:04 pm »

Quote from: Thunderlord on June 14, 2020, 12:38:21 pm
Ναι κι εγώ λάθος το λέω. Απλά, νομίζω ότι ακόμα και για χαμηλά SNR, το μόνο που έχεις είναι η ελάχιστη απόσταση. Πχ, αν δεις τις σχέσεις για το PAM, είναι ανάλογες του dmin, αλλά δεν έχει θέσει περιορισμό για SNR.
Ναι όμως σκέψου οτι ο λόγος που έχεις μέσα στην Q έχει το dmin στον αριθμητη, αλλά απο την άλλη έχεις και το Νο στον παρανομαστη. Επειδή το Νο συνδέεται αμεσα με το SNR, βλέπεις οτι τελικά παίζει και αυτό ρόλο. Σε γενικότερη περίπτωση, έαν έχεις 2 αστερισμους με ίδιο Es και στους οποιούς έχει πολυ χαμηλο SNR, τότε έαν πας να βγάλεις συμπέρασμα απο το dmin για το Ps δεν θα είναι αξιοπιστο κατα την γνωμη μου.

Παρεπιπτόντως έχεις καμία ιδέα σχετικά με το πως λύνονται τα θέματα του CPM που βάζει απο πέρυσι; Πραγματικα κάθομαι και τα βλέπω και δεν έχω καταλάβει καν τι ζηταει...
Όταν λέει πχ στα θέματα του σεπτέμβρη 19 να σχεδιάσουμε την Φ(t), πρέπει να την σχεδιάσουμε θεωρώντας οτι παίρνει τιμές απο 0 έως 2π, ή να σχεδιάσουμε κανονικά τις τιμές που παίρνει απο την σχέση με την οποία ορίζεται;
Επίσης όταν λεει μετά να βρουμε τις "διακριτές τιμές" που παίρνει η συχνότητα, τι ακριβώς μπορεί να εννοεί; Εχω την εντύπωση πως μάλλον εννοεί τις τιμές που παίρνει κάθε φορά που στέλνουμε καινούργιο σύμβολο, αλλά δεν είμαι σίγουρος, δεν έχει χρησιμοποιήθει ποτέ αυτος ο όρος στο βιβλίο
Απο το αντιστοιχο θέμα του ιουνιού δεν έχω βγάλει καθόλου νόημα...
Εαν υπάρχει κάποιος που να ξέρει , ας απαντήσει γιατι και στο βιβλίο δεν έχει τίποτα απο όλα αυτα
Thunderlord
Veteran

View Profile
« Reply #59 on: June 14, 2020, 13:08:29 pm »

Quote from: nikoleaspg on June 14, 2020, 12:59:04 pm
Ναι όμως σκέψου οτι ο λόγος που έχεις μέσα στην Q έχει το dmin στον αριθμητη, αλλά απο την άλλη έχεις και το Νο στον παρανομαστη. Επειδή το Νο συνδέεται αμεσα με το SNR, βλέπεις οτι τελικά παίζει και αυτό ρόλο. Σε γενικότερη περίπτωση, έαν έχεις 2 αστερισμους με ίδιο Es και στους οποιούς έχει πολυ χαμηλο SNR, τότε έαν πας να βγάλεις συμπέρασμα απο το dmin για το Ps δεν θα είναι αξιοπιστο κατα την γνωμη μου.
Ναι οκ συμφωνώ σε αυτό

Quote from: nikoleaspg on June 14, 2020, 12:59:04 pm
Παρεπιπτόντως έχεις καμία ιδέα σχετικά με το πως λύνονται τα θέματα του CPM που βάζει απο πέρυσι; Πραγματικα κάθομαι και τα βλέπω και δεν έχω καταλάβει καν τι ζηταει...
Όταν λέει πχ στα θέματα του σεπτέμβρη 19 να σχεδιάσουμε την Φ(t), πρέπει να την σχεδιάσουμε θεωρώντας οτι παίρνει τιμές απο 0 έως 2π, ή να σχεδιάσουμε κανονικά τις τιμές που παίρνει απο την σχέση με την οποία ορίζεται;
Επίσης όταν λεει μετά να βρουμε τις "διακριτές τιμές" που παίρνει η συχνότητα, τι ακριβώς μπορεί να εννοεί; Εχω την εντύπωση πως μάλλον εννοεί τις τιμές που παίρνει κάθε φορά που στέλνουμε καινούργιο σύμβολο, αλλά δεν είμαι σίγουρος, δεν έχει χρησιμοποιήθει ποτέ αυτος ο όρος στο βιβλίο
Απο το αντιστοιχο θέμα του ιουνιού δεν έχω βγάλει καθόλου νόημα...
Εαν υπάρχει κάποιος που να ξέρει , ας απαντήσει γιατι και στο βιβλίο δεν έχει τίποτα απο όλα αυτα

Κάθισα και τα έλυσα, τα ανέβασα και downloads οπότε λογικά σύντομα θα εγκριθούν και θα φαίνονται. Γενικά κι εγώ μόλις είδα CPM πάγωσα, αλλά τελικά είναι αρκετά απλό, μια απλή εφαρμογή των τύπων.

Δες το παράδειγμα 8.5 και γενικά την παράγραφο 8.4.2.1. Πχ οι διακριτές τιμές της συχνότητας για M=2 είναι δύο, f = fc +- 1/4T (τύπος 8.23), και αυτό βγαίνει σε μια σειρά

Για το θέμα του Ιουνίου:

Σκέψου τη μορφή της q. Πάντα ανεβαίνει  (ή κατεβαίνει αν το α είναι -1) με κλίση 1/2LT, για χρόνο T. Εδώ L = 1 (1Rec), άρα q = 1/2T.
Αν στη αρχή του συμβόλου η Φ είχε μια αρχική τιμή, έστω 0, τώρα, στο τέλος του συμβόλου, θα έχει αναίβει (ή κατέβει αντίστοιχα) κατά π/2Τ για χρόνο Τ, άρα π/2 είναι η μέγιστη μεταβολή.

Τώρα αν το επόμενο σύμβολο έχει ίδιο πρόσημο, θα συνεχίσει με την ίδια κλήση, οπότε πχ θα ανέβει κι άλλο π/2, άρα η μέγιστη μεταβολή είναι π.

Ελπίζω να σε κάλυψα λίγο
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 14 Go Up Print
Jump to: