• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:22:24 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:22:24 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426709
Total Topics: 31711
Online Today: 219
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 82
Guests: 143
Total: 225
mikrosdia
vevi
vaggelisx
tasos gourd
teeeoooo
melisste22
s4327063
chatzikys
chris_p30
rafa98p
george polymeros
xristodoulou
distillery
IBOURAS
HlektrikhPatata
Sotirisbikos
babistso
asemas
Nikos_313
valentini
thanosk
Born_Confused
panosp
mike1996
iliaskou
smoul
maranageo
stephaniechatz
mpournaz
alice
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
athena_apo
Fotis Roukoutakis
gp6
mimaki
stmanzaf
tzortzis
swthrhs
theodoridoueu
Annapar
Dimos Bachlas
aggelosiliadis
Cloud Strife
DLHERRO
nikos123321
JustPK
kash_stp
Georgia Arv
kostas.13v
Mr Watson
Vgs
evgeniaz
menelaras
dimitris kiziridis
tzesi
parispoll
annaparask
Lykaonia
Pumpakos
gourgaris
Tasaras
Ast
apostchris
Alex Kosmas
dionmant
palladas
Kazi
kostas1507
thanoswyd
nikpapoutsi
Xris
theodoradr
faidonchatz
alexiosmara
george14
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της από την Ελλάδα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 28 Go Down Print
Author Topic: Οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της από την Ελλάδα  (Read 45460 times)
Juventina
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

I' ll take that kiss now...

View Profile
Re: Οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της από την Ελλάδα
« Reply #105 on: February 02, 2010, 00:48:54 am »

Quote from: Niels on February 02, 2010, 00:46:57 am
Quote from: i _&a on February 01, 2010, 23:47:25 pm
Εκτός από το ΚΚΕ έχω φίλους και στο ΠΑΣΟΚ?  Smiley

Γάμησέ τα Πανδώρα, και τι δε σ έχουν βγάλει εδώ μέσα. Στο τόπικ για την επίθεση στη βιβλιοθήκη Δαπίτισσα, εδώ Πασόκα και φιλοκκε Grin

Εγω να φανταστεις την εχω για ΣΥΝ πλευρα.

ant
Guest
« Reply #106 on: February 02, 2010, 00:51:45 am »

Quote from: Juventina on February 02, 2010, 00:40:24 am
Οι H Αμερικη ειναι κινεζικη φουσκα 1.3 τρις ελλειματος.
Μολις σκασει θα πηγαινουμε Νεα Υορκη με 30 ευρω all inclusive.

Η φουσκα της Αμερικης, οσο εχουν τα οπλα και την τεχνογνωσια δεν προκειται να σκασει...
Ειναι σαν να δανειζομαι εγω λεφτα απο ενα 5χρονο... Οσο και να μου τα ζηταει αν δε θελω εγω δεν του τα δινω... Και στη τελικη αν με ζορισει πολυ του σκαω και 2 σκαμπιλακια και καθεται και κλαιει στη γωνιτσα του!  Cheesy
Tempus Fugit
Veteran
Καταστραμμένος

Tempus Mpatsit

View Profile
« Reply #107 on: February 02, 2010, 02:13:38 am »

https://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=37647.msg698399#msg698399
ωραια ανάλυση, απ' τα λιγα τοσο μεγαλα ποστ που μπορεσα να διαβασω χωρις να μπουχτησω απ' τον τροπο γραψιματος και την επαναληψη.
(ως προς το περιεχομενο ειναι πανω κατω της αποψης μου, απλως δεν εχω μυαλο για αναλυση right now)

Quote from: png on February 01, 2010, 17:24:52 pm
Ναι ρε png οι γενικευσεις δεν ειναι καλες αλλά πολύ πατριωτικά το πήρες.
Σου θίξαμε τους εφοριακούς, λες και υπάρχουν λίγα παραδείγματα απο όλους για το τι γινεται. 8 στους 10 που θα ρωτησεις εχει ζησει ή εχει ακουσει απο γνωστο συγκεκριμενη ιστορια διεφθαρμενου εφοριακου. Κι εγω εχω ακουσει. Τωρα μια κοπελια που βγαζει
ΑΦΜ σε ενα ΔΟΥ προφανως δεν κλέβει, ή δεν έχει απο πού α κλέψει.

ΥΓ: Στον ΟΤΕ στα παραπονα ακουγα τον καθε μαλακα (και αντιστοιχα οι μονιμοι υπαλληλοι) καθε μερα, αλλα οχι, δεν ηταν το ιδιο με ενα 8ωρο σε ζαχαροπλαστειο. (Ποσο μαλλον σε μια βιοτεχνια η σε εργα)

Quote from: png on February 01, 2010, 19:33:55 pm
Take it easy. Δεν προσπαθησε καποιος να θιξει εσενα προσωπικα.

Quote from: Grecs on February 01, 2010, 21:44:07 pm
Png εχεις γνωστο στην εφορια? Εχεις παει εφορια να κανεις καποια δουλεια χωρις να εχεις γνωστους στην εφορια?
Τα δυο ενδεχομενα ειναι ασύμβατα βασικα.  Tongue

Quote from: Niels on February 01, 2010, 22:39:45 pm
Άντε πάλι. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?
Κι εγώ μαζί σου :O :O :O

Το τοπικ -παρολο που ξεκινησε απο τον EAJ και θα μπορουσε να πεσει πολυ τρολλιασμα- ξεκινησε καλα.
Ας μεινει εκει. Ας μην γινει ντουετο δικο σας Πανδωρα και Ολύμπιε... Ξεφευγουμε.

(Βεβαια κι εγω μονο για την png μιλάω αλλα τεσπα  Tongue)

"Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το συμπαν θα συνομωτήσει για να σου σπάσει τ' αρχίδια"
-Coelho my ass

pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #108 on: February 02, 2010, 03:11:04 am »

Για αρχή, στα βρισίδια δεν πρόκειται να απαντώ

Μετά από κρίσεις και πολέμους οι κατεστραμμένες οικονομίες ξαναστήνονται από μαζικές επενδύσεις που κάνει το κράτος αλλά πλέον λόγω τεχνολογίας μπορούν να γίνουν και από ιδιώτες...ένας τέτοιος συνεταιρικός οργανισμός θα χρέωνε σε τιμές κόστους τους μετόχους της εταιρείας και θα ήταν κάργα ανταγωνιστικός καθώς ο πΟΤΕ που υπάρχει τώρα σαν το αντίπαλο δέος είναι πανάκριβος μιας και είναι γεμάτος με δημοσιουπαλληλάκια που δεν του χρησιμεύουν πουθενά...μα τόσο άσχετη?
Δηλαδή ο ιδιώτης με τεχνογνωσία έχει όσα περίπου λεφτά έχει και το κράτος για να κάνει ανάλογες επενδύσεις. Μάλιστα.
Επειδή μιλάς με άσχετους, δώσε και τις πηγές των γραφόμενών σου. Αλλιώς μην τους μιλάς (δλδ το 90% των συνομιλητών σου περίπου σύμφωνα με τα λεγόμενά σου).
Χωρις πηγές περιμένω σχετικές περγαμηνές στα οικονομικά, και δεν γίνεται να διεξαχθεί συζήτηση.

καλά είναι να αρμέγετε το κράτος όπως έχετε συνηθίσει τόσα χρόνια ε?
pardon?
πήρες από πουθενά πιστοποιητικό ότι παίρνω κανα επίδομα από το κράτος?  Grin
'η καμια επιχορήγηση?  Grin
με ξέρεις?
για ποιούς μιλάς και σε ποιούς αναφέρεσαι?

έλα τώρα...κάτι θυμάμαι που είχατε αναφέρει ότι έχετε δ.υ. γονείς...
Έχεις βάλει ντέτεκτιβ, παρακολουθείς τους γονείς μου και ξέρεις τι δουλειά κάνουν?
Οι μισοί γονείς των μισων τημμυδων είναι καθηγητές.
Συν κάποιοι από αυτούς που σου διδάξανε μαθήματα στη σχολή,και γράφουν ή παρακολουθούν αυτό το βήμα διαλόγου.
Οι μισοί συνομιλητές σου και οι γονείς τους, είναι αγελάδες που αρμέγουν το δημόσιο χρήμα (και πάνω κάτω όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι).
Ο διάλογος που διεξάγουμε είναι εκπληκτικός.

αν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας να το πεις...κουώταρε συγκεκριμένα πράγματα που είπα και γράψε τα επιχειρήματα σου... το μόνο που κάνεις είναι να γράφεις ό,τι ασυνάρτητο σου κατεβαίνει και στην ερώτηση σου δεν απάντησα ότι δε θα δεχόμουν τη μείωση αλλά ούτε και ότι θα τη δεχόμουν γτ είναι πολύ αόριστη και χωρίς βάση...
Γράφω όσο σοβαρά γράφεις κι εσύ  Smiley
Αυτό άλλωστε φαίνεται από το πόσο σοβαρά σε εκλαμβάνουν και οι υπόλοιποι  Smiley

Αν δε με λάμβανες σοβαρά κούκλα δε θα πόσταρες εξαρχής αναφερόμενη σε εμένα  Cool
[/quote]
άσε τα κουκλα και πανουκλα και κράτα τις αποστάσεις που πρέπει
θα στο συνιστούσα

Που ακριβώς αναφέρθηκαν οι αγρότες?

αχα...μάλιστα...δλδ το τι θα γίνει στο δημόσιο είναι ένα θέμα που αφορά την οικονομία της χώρας αλλά δεν έχει σχέση με το τι γίνεται σε έναν από τους 3 παραγωγικούς τομείς της χώρας (οι άλλοι 2 είναι ναυτιλία και τουρισμός)...είσαι και κοντόφθαλμη με λίγα λόγια...
Είπε κανείς από τους συνομιλητές σου ότι οι αγρότες δεν επηρεάζουν την οικονομία?
Και αν είπε περιμένω να δείξεις πόστ.
Αυτό που είπα προσωπικά εγω είναι ότι είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερη κατηγορία. Δε τους δικαίωσα ούτε και τους στηλίτευσα. Είπα ότι είναι άλλη κατηγορία παραγωγικής τάξης από τους δ.υ. (ούτε τους δ.υ δικαίωσα, αλλά ούτε και τους τσουβάλιασα βέβαια). Αυτό που λές κι εσυ. Η διαφωνία σου που έγκειται?
Αν θέλεις να ανοιξουμε άλλο θέμα για τους αγρότες άνοιξε το, με κανονική άποψη/ πρόταση για το πρόβλημά τους. Ένα τσιτάτο στο τελος ενός κειμένου που μιλάει για δ.υ, έχει τόση σχέση με το αγροτικό πρόβλημα στην παρούσα φάση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Το αγροτικό προβλημα μετράει 20 χρόνια και η βασική του πτυχή είναι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, το πώς αυτες χρησιμοποιούνται, η αποτυχία των συναιτερισμών τους, η λάθος εκμετάλλευση και διακίνηση των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στην αγορά κτλ.
Η μόνη προφανής σχέση είναι ότι ζητάνε και αυτοί χρήματα από το κράτος. Ακόμη κι αν κόψεις τους μισθούς των Δ.Υ. στο 50%, μπορείς να μου εξηγήσεις πώς θα σταματήσεις τους αγρότες από τις διεκδικήσεις τους?
Επίσης θέλω εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για το κατα πόσο οι αγρότες θεωρείται ότι παράγουν περισσότερο και σπαταλούν λιγότερο το δημόσιο χρήμα από έναν Δ.Υ. του υπεχωδέ που κάνει μελέτες, από ένα γιατρό του ΕΣΥ που  σώζει κατα μέσο όρο 15 ασθενείς την ημέρα ή από έναν καθηγητή που θα μάθει σε ένα παιδί στην Κάρπαθο Βιολογία και μαθηματικά. Ή αν προσφέρει λιγότερα, που ακριβώς υπάρχει η σύγκριση και που ακριβώς δεν έχει δικαίωμα ο αγρότης να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για το επάγγελμά του.

Και που κολλάνε στη συγκεκριμένη συζήτηση?

Τα δάνεια που θα πάρουμε για να πληρωθούν οι μισθοί των αντιπαραγωγικών δ.υ. και οι συντάξεις θα χρεωθούν και στους αγρότες οι οποίοι θα κληθούν στο μέλλον να παράξουν πλούτο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρεή της η Ελλάδα...επίσης ήσουν πολύ κοντόφθαλμη για να δεις αυτήν την απλή σύνδεση...πάμε παρακάτω
Το ΑΕΠ της Ελλάδος στηρίζεται δηλαδή κατα βάσιν στην αγροτική παραγωγή και όχι στον τριτογενή τομέα όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι.
Πηγές, άρθρα, εφημερίδες. Περιμένουμε.

Σε οποιαδήποτε οικονομία αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία εργαζομένων, εσύ πώς τους τσουβάλιασες με τους υπόλοιπους?

Όλα τα επαγγέλματα είναι ξεχωριστές κατηγορίες αλλά αλληλοσυνδέονται με κάποιες σχέσεις...η εξέλιξη της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλληλοσυσχετίσεων και το πώς θα παραμετροποιηθούν...ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι όλα συνδέονται στην οικονομία και ότι οι όταν οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα τότε οι υπηρεσίες θα έχουν και αυτές?
Αυτονόητο, μιλάς για να μιλάς, και δε διαφωνεί και κανείς σε αυτό.
Μπλα μπλα μπλα μπλα.

Ποιά οικονομία πάει καλά ? Grin
ποιός αναφέρθηκε σε αυτο?  Grin

Όταν μας λες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε θα δεχτείς μειώσεις και ότι θα αγωνιστείς για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων μας λες ουσιαστικά ότι δεν τρέχει τίποτα στην οικονομία της χώρας και όλα είναι μια χαρρρρρρρρα...σε αυτό το σημείο το έχασες τελείως και δεν αντιλαμβανόσουν και αυτά που έγραψες πρωθύστερα...σε δικαιολογώ λόγω καψίματος , ώρας και εξετάσεων  Grin
Η πρωταρχική λύση σε ένα οικονομικό πρόβλημα είναι η μείωση των συντάξεων, και όχι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μάλιστα.
Φταίει το 350ευρο που δίνει το κράτος στον ΟΓΑ, σε πολύ κάτω από 500.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πληρώσει ένσημα (δλδ υποθήκευσαν τα χρήματά τους στα κρατικά ταμεία για να τα επενδύσει και να τα πολλαπλασιάσει το κράτος).
Εδώ το κράτος ετοιμάζεται να δώσει για συστηματα μηχανογράφησης δημοσίων υπηρεσιών μερικά εκατομμύρια ευρώ για μερικά χρόνια. Αυτό το ξέρουν οι "κλίκες" σου ή όχι?

Ποιό ΠΑΣΟΚ?  Grin
Εκτός από το ΚΚΕ έχω φίλους και στο ΠΑΣΟΚ?  Smiley

Εσύ η ίδια είχες αναφέρει ότι συγγενικά σου πρόσωπα γνωρίζουν το Βενιζέλο προσωπικά
Επιπλέον στο παρελθόν ήσουν και υπέρμαχος του ΠΑΣΟΚ όταν προσπάθησες να με πεισεις ότι το ΠΑΣΟΚ είναι κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων μέχρι που σου έδειξα το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και έβγαλες τη μούγκα...
Επιπλέον το ΠΑΣΟΚ δεν παίρνει μέτρα σκληρά για την αντιμετώπιση της κρίσης λέγοντας πάνω κάτω σαν και σένα με έμμεσο τρόπο ότι δεν είναι σοβαρα τα πράγματα...
Κάπου εδώ αρχίζει το αστείο του πράγματος  Grin - αν και το έχω συνηθίσει  Tongue
όλο το τημμυ απορεί αν είμαι πασοκτσου κκετζου ή συριζου  Tongue
ε ρε καημός και δαύτος  Tongue
επίσης εκτός από το Βενιζέλο ατομα που ξέρω γνωρίζουν τον Τάσο Κουράκη και τον Παπαγεωργοπουλο  Tongue
είναι σαφές πολιτικό κριτήριο για τη δική μου πολιτική ταυτοτητα
αποστομωθηκα.

Θέλω να μου βρείς το πόστ που επικαλέστηκα ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι είναι κατα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και όχι ότι απλώς λέει έτσι για να καμουφλάρει (το δεύτερο αντιθέτως το έχω πεί πολλάκις).
Τέλος, δεν κάηκα τι λέει και τι δε λέει το ΠΑΣΟΚ. Ποιό πολύ με ενδιαφέρουν άλλοι πολιτικοί χώροι.
Εσύ που καίγεσαι ιδιαίτερα ψάξτο.

« Last Edit: February 02, 2010, 03:28:49 am by i _&a » Logged
png
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #109 on: February 02, 2010, 03:21:20 am »

Quote from: Tempus Fugit on February 02, 2010, 02:13:38 am
Quote from: png on February 01, 2010, 17:24:52 pm
Ναι ρε png οι γενικευσεις δεν ειναι καλες αλλά πολύ πατριωτικά το πήρες.
Σου θίξαμε τους εφοριακούς, λες και υπάρχουν λίγα παραδείγματα απο όλους για το τι γινεται. 8 στους 10 που θα ρωτησεις εχει ζησει ή εχει ακουσει απο γνωστο συγκεκριμενη ιστορια διεφθαρμενου εφοριακου. Κι εγω εχω ακουσει. Τωρα μια κοπελια που βγαζει
ΑΦΜ σε ενα ΔΟΥ προφανως δεν κλέβει, ή δεν έχει απο πού α κλέψει.

ΥΓ: Στον ΟΤΕ στα παραπονα ακουγα τον καθε μαλακα (και αντιστοιχα οι μονιμοι υπαλληλοι) καθε μερα, αλλα οχι, δεν ηταν το ιδιο με ενα 8ωρο σε ζαχαροπλαστειο. (Ποσο μαλλον σε μια βιοτεχνια η σε εργα)

Quote from: png on February 01, 2010, 19:33:55 pm
Take it easy. Δεν προσπαθησε καποιος να θιξει εσενα προσωπικα.

Quote from: Grecs on February 01, 2010, 21:44:07 pm
Png εχεις γνωστο στην εφορια? Εχεις παει εφορια να κανεις καποια δουλεια χωρις να εχεις γνωστους στην εφορια?
Τα δυο ενδεχομενα ειναι ασύμβατα βασικα.  Tongue

Quote from: Niels on February 01, 2010, 22:39:45 pm
Άντε πάλι. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΖΟΡΙ. ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?
Κι εγώ μαζί σου :O :O :O

Το τοπικ -παρολο που ξεκινησε απο τον EAJ και θα μπορουσε να πεσει πολυ τρολλιασμα- ξεκινησε καλα.
Ας μεινει εκει. Ας μην γινει ντουετο δικο σας Πανδωρα και Ολύμπιε... Ξεφευγουμε.

(Βεβαια κι εγω μονο για την png μιλάω αλλα τεσπα  Tongue)

ώφουυυυ...ντάξει λέμε, το πήρα κάπως πατριωτικά, αλλά οι άνθρωποι με νοοτροπία "φταίνε-παντα-οι-αλλοι-και-με-αδικούν-μπουχου-κλαψ" όλο και αυξάνονται. Σε ενοχλεί κάτι? Πάλεψέ το! Αυτά πού έλεγα δεν τα εννοούσα μόνο για τις εφορίες Tongue άσχετα αν έχω από κει το παράδειγμα...

Τις καληνύχτες μου.

τακτοποιημένο χάος
fourier
Guest
Re: Οικονομική κρίση και τρόποι αντιμετώπισης της α
« Reply #110 on: February 02, 2010, 09:58:38 am »

Quote from: Απλυτος Γριφος on February 02, 2010, 00:27:39 am
Quote from: EAJ on February 02, 2010, 00:25:24 am
Μετά από κρίσεις και πολέμους οι κατεστραμμένες οικονομίες ξαναστήνονται από μαζικές επενδύσεις που κάνει το κράτος αλλά πλέον λόγω τεχνολογίας μπορούν να γίνουν και από ιδιώτες...
στην Δυτικη Γερμανια προκειμενου να κοντραρουν την ΛΔΓ εγινε απο τους Αμερικανους τους φιλους σου Roll Eyes Grin

Quote from: EAJ on February 02, 2010, 00:29:54 am
η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα...

Η μετακατοχική άρχουσα Τάξη στην Ελλάδα

Με αφορμή μια ανάλογη δημοσίευση στο "Βήμα" της Κυριακής των εντυπώσεων ενός Αμερικανού δημοσιογράφου για το Κολωνάκι του 1946-47.

Η μετακατοχική άρχουσα Τάξη στην Ελλάδα, μέσα από την έκθεση του Αμερικανού Paul Porter.

Μία άρχουσα τάξη, παρασιτική και εξαιρετικά απαιτητική και σπάταλη. Διαπλεκόμενη με μία πολιτική ιεραρχία και με κανένα ενδιαφέρον για την οικονομική ανόρθωση της χώρας. Στόχος η εξασφάλιση των προνομίων και η απορρόφηση της ξένης οικονομικής βοήθειας προς ίδιον όφελος και συμφέρον.

Μία οικονομική ολιγαρχία, εντελώς ανίκανη να υποστηρίξει μία πολιτική ανασυγκρότησης, μία πολιτική αρχών, που το μόνο που ήξερε ήταν να κραυγάζει για το "χρέος των συμμάχων προς την Ελλάδα " και να απαιτεί διαρκώς περισσότερα για να ικανοποιήσει τα σπάταλα γούστα της.

Και μια κυβέρνηση (του μοναρχοφασίστα Τσαλδάρη), που αντί να προσπαθεί να ανοικοδομήσει οικονομικά τη χώρα, να δίνει το κύριο βάρος της στους εξοπλισμούς - κάπου το 35% του ΑΕΠ - και στον αντικομμουνισμό, με συνοδές αλυτρωτικές μεγαλοϊδεατικές διακηρύξεις σερ βάρος των νέων σοσιαλιστικών χωρών της Βαλκανικής.

Paul Porter (Chief U.S. Delegate, Economic Commission for Europe, Geneva, Switzerland). Επιστολή προς τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ W.L Clayton (14/2/1947) :

"Εδώ δεν υφίσταται κράτος σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα . Αντί αυτού , υπάρχει μία χαλαρή ιεραρχία ατομιστών πολιτικών , μερικών χειρότερων από άλλους , που είναι τόσο απασχολημένοι με τον ατομικό τους αγώνα για εξουσία , ώστε δεν έχουν τον χρόνο , ακόμα και υποθετικά αν είχαν την ικανότητα να αναπτύξουν κάποια οικονομική πολιτική".

Και τι είδε ο αμερικανός στην Ελλάδα ;

«Ακόμη θυμάμαι ένα εντυπωσιακό γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν μου ένας κορυφαίος τραπεζίτης στο πολυτελές αθηναϊκό διαμέρισμά του.[...] Η αντίθεση ανάμεσα στο λουκούλειο γεύμα και στα παιδιά που λιμοκτονούν στους δρόμους παραήταν ταιριαστή και σκληρή».

Και οι «τρεις οικονόμοι με τις λιβρέες τους, το λουκούλλειο γεύμα και τα εκπληκτικά κρασιά» , μάλλον αλγεινή εντύπωση τού προκάλεσαν γιατί για τα παιδιά (για τα οποία τόσα δάκρυα έχυνε η μπουρζουαζία και η πτωχή μα τίμια βασίλισσα) στην ύπαιθρο έγραψε :

«H ανάπτυξή τους προβληματική, ούτε ήταν καλοντυμένα (...) είδαμε συμπτώματα πελάγρας και δερματικών παθήσεων, προφανώς λόγω έλλειψης βιταμινών».

« Η δημόσια διοίκηση είναι υπερβολικά εκτεταμένη, κακοπληρωμένη και αποθαρρημένη. Οι χαμηλοί μισθοί προσαυξάνονται βάσει ενός εντελώς συγκεχυμένου συστήματος επιδομάτων, χάρη στα οποία μερικοί δημόσιοι υπάλληλοι κερδίζουν μέχρι και τέσσερις (σ.σ. βάλε κάτι ακόμα) φορές περισσότερα από το βασικό τους μισθό... Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη αποδιοργάνωση. Ποτέ άλλοτε δεν έχω δει διοικητική δομή που να είναι λόγω ανικανότητας και αναποτελεσματικότητας και μόνο τόσο απαράδεκτη».

«Στόχος της , (σ.σ. της Ελληνικής κυβέρνησης) κατά την προσωπική μου κρίση , είναι να χρησιμοποιήσει την ξένη βοήθεια ως μέσο για τη διαιώνιση των προνομίων μιας μικρής κλίκας από τραπεζίτες και εμπόρους που αποτελούν την αόρατη εξουσία στην Ελλάδα... Η άμεση συνέπεια της εγγύησης για αμερικανική βοήθεια ήταν όχι να παρακινηθεί η κυβέρνηση να επεκτείνει τις προσπάθειές της, αλλά να εισπράξει το ευχάριστο αίσθημα ότι είχε απαλλαγεί από οποιαδήποτε υποχρέωση να κάνει οτιδήποτε».

«Πίσω από την κυβέρνηση υπάρχει μια μικρή εμπορική και τραπεζική κλίκα (προφανώς εννοεί την ελληνική πλουτοκρατία) [...] Αυτή η κλίκα είναι αποφασισμένη πάνω απ' όλα να προστατεύσει τα οικονομικά της προνόμια, όποιο κι αν είναι το κόστος σε ό,τι αφορά την οικονομική υγεία της χώρας».

Αλλά ο Αμερικανός δε μάσαγε. Τα δολλάρια έπρεπε να δοθούν όπως ακριβώς είχε διαταχθεί από την κυβέρνηση Τρούμαν. Είχε να εκτελέσει μία αποστολή και θα την εκτελούσε. Θαυμάστε αγαπητοί φίλοι, το ήθος και το σθένος της πολιτικής ηγεσίας του μοναρχοφασιστικού κράτους. Θαυμάστε και την αγέρωχη στάση μπροστά στον αμερικάνικο παράγοντα ενός ιστορικού στελέχους της Δεξιάς :

Ο Πόρτερ συζητώντας για κάποιο οικονομικό θέμα με τον Στέφανο Στεφανόπουλο, τότε υπουργό Συντονισμού,

«οργίστηκε τόσο ώστε σήκωσε το χέρι του και του κατάφερε ένα ηχηρό ράπισμα στο πρόσωπο, τόσο που ο υπουργός ξέσπασε σε κλάματα».

Η συνέχεια του επεισοδίου έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον: ο υπουργός αποχώρησε από το γραφείο και λίγες ημέρες αργότερα

«δώρισε στην κυρία Πόρτερ ένα διαμαντένιο περιδέραιο, για να κατευνάσει τον Πόρτερ, ο οποίος προφανώς ακολουθούσε τη θεωρία του Θεόδωρου Ρούζβελτ "μίλα μαλακά, αλλά κουβάλα μαζί σου ένα μεγάλο ραβδί" και τη συμβουλή του Γουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ να χρησιμοποιεί τη "διπλωματία του δολαρίου"».

(Καημένε Στεφανόπουλε, τι σού 'μελλε να πάθεις - παραφράζοντας και το γνωστό λαϊκό άσμα για τον πεθερόπληκτο Αθανασόπουλο !!! Φανταστείτε τον Ζντάνοφ ή τον Κουόσινεν ας πούμε, να χαστουκίζει τον Μιλτιάδη Πορφυρογένη !!! ).

Και γενικά ο Πόρτερ ήταν για τους λεπτεπίλεπτους και γαλλοαναθρεμμένους αστούληδες του Κολωνακίου ένας βάρβαρος, γιατί:

«Οταν πήγε στην Αθήνα έγινε ένας διαφορετικός άνθρωπος, ένας δικτάτορας. Η συμπεριφορά του προς τους έλληνες αξιωματούχους, αρχίζοντας από τον πρωθυπουργό, ήταν βλοσυρή και κάποτε τραχιά».

Από την εφημερίδα της ελληνικής ομογένειας του Σικάγου «The Greek Star» (2.10.1980) (Ουίλλιαμ Ρούσσης).

Περισσότερα στην πολύ καλή μελέτη του Μιχάλη Ψαλιδόπουλου:

" Η έκθεση Πόρτερ στο ιστορικό της πλαίσιο: Όψεις της οικονομικής σκέψης και των εξελίξεων της εποχής 1944-1947" .
http://www.econ.uoa.gr/UA/files/1314616383..pdf

http://metwpoistorias.blogspot.com/2010/02/blog-post.html
EAJ
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Αντιλαμβάνεσαι τις επιλογές σου? Ξανασκέψου το...

View Profile
« Reply #111 on: February 02, 2010, 17:15:36 pm »

Quote from: i _&a on February 02, 2010, 03:11:04 am
Μετά από κρίσεις και πολέμους οι κατεστραμμένες οικονομίες ξαναστήνονται από μαζικές επενδύσεις που κάνει το κράτος αλλά πλέον λόγω τεχνολογίας μπορούν να γίνουν και από ιδιώτες...ένας τέτοιος συνεταιρικός οργανισμός θα χρέωνε σε τιμές κόστους τους μετόχους της εταιρείας και θα ήταν κάργα ανταγωνιστικός καθώς ο πΟΤΕ που υπάρχει τώρα σαν το αντίπαλο δέος είναι πανάκριβος μιας και είναι γεμάτος με δημοσιουπαλληλάκια που δεν του χρησιμεύουν πουθενά...μα τόσο άσχετη?
Δηλαδή ο ιδιώτης με τεχνογνωσία έχει όσα περίπου λεφτά έχει και το κράτος για να κάνει ανάλογες επενδύσεις. Μάλιστα.
Επειδή μιλάς με άσχετους, δώσε και τις πηγές των γραφόμενών σου. Αλλιώς μην τους μιλάς (δλδ το 90% των συνομιλητών σου περίπου σύμφωνα με τα λεγόμενά σου).
Χωρις πηγές περιμένω σχετικές περγαμηνές στα οικονομικά, και δεν γίνεται να διεξαχθεί συζήτηση.

Το ό,τι ζητάς περγαμηνές δείχνει ότι είσαι τυφλή οπαδός χωρίς να μπορείς να εξετάσεις τα γραφόμενα του άλλου...έχεις εσύ περγαμηνές? ή μήπως οι περγαμηνές σου είναι αυτές στις οποίες μα λες ότι οι νομπελίστες οικονομικών λένε μαλακίες?
Μετα από τον πόλεμο για την ανόρθωση της χώρας μπορούν να γίνουν επενδύσεις είτε από το κράτος, είτε από ιδιώτες...τα λεφτά θα βρεθούνε όπως γίνεται σχεδόν πάντα από την κοπή νέων νομισμάτων και τη διοχέτευση ρευστού στην αγορά...αυτό μπορεί να γίνει με 2 τρόπους
1) τα κάνει όλα το κράτος μόνο του
2) μοιράζει το ποσό που αναλογεί στον κάθε πολίτη και από εκεί και πέρα ο κάθε πολίτης (ιδιώτης) αποφασίζει το πώς θα διαχειριστεί το ποσό που του δόθηκε

προτιμώ χίλιες φορές τη 2 περίπτωση γιατί με την 1η όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος καταλήγουμε να πληρώνουμαι άχρηστους δημοσιοϋπαλληλάκους που μπήκαν με μέσο στην αντίστοιχη ΔΕΚΟ ή που πλέον περισσεύουν αλλά δεν μπορούν να απολυθούν λόγω μονιμότητας...

Φροντιστήρια θα σε κάνω τώρα?...μυαλό δεν έχεις να αντιληφθείς στοιχειώδη πράγματα?

Quote from: i _&a on February 02, 2010, 03:11:04 am

καλά είναι να αρμέγετε το κράτος όπως έχετε συνηθίσει τόσα χρόνια ε?
pardon?
πήρες από πουθενά πιστοποιητικό ότι παίρνω κανα επίδομα από το κράτος?  Grin
'η καμια επιχορήγηση?  Grin
με ξέρεις?
για ποιούς μιλάς και σε ποιούς αναφέρεσαι?

έλα τώρα...κάτι θυμάμαι που είχατε αναφέρει ότι έχετε δ.υ. γονείς...
Έχεις βάλει ντέτεκτιβ, παρακολουθείς τους γονείς μου και ξέρεις τι δουλειά κάνουν?
Οι μισοί γονείς των μισων τημμυδων είναι καθηγητές.
Συν κάποιοι από αυτούς που σου διδάξανε μαθήματα στη σχολή,και γράφουν ή παρακολουθούν αυτό το βήμα διαλόγου.
Οι μισοί συνομιλητές σου και οι γονείς τους, είναι αγελάδες που αρμέγουν το δημόσιο χρήμα (και πάνω κάτω όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι).
Ο διάλογος που διεξάγουμε είναι εκπληκτικός.

για αυτό έχει καταντήσει σε αυτήν την κατάστασξ η χώρα, να χρωστάει παντού ό,τι έχει και δεν έχει...αυτή τη στιγμή χρωστάμε μία πόλη σαν την Αθήνα για όσους δεν το έχουν καταλάβει ακόμα...

αν έχεις να πεις κάτι επί της ουσίας να το πεις...κουώταρε συγκεκριμένα πράγματα που είπα και γράψε τα επιχειρήματα σου... το μόνο που κάνεις είναι να γράφεις ό,τι ασυνάρτητο σου κατεβαίνει και στην ερώτηση σου δεν απάντησα ότι δε θα δεχόμουν τη μείωση αλλά ούτε και ότι θα τη δεχόμουν γτ είναι πολύ αόριστη και χωρίς βάση...
Γράφω όσο σοβαρά γράφεις κι εσύ  Smiley
Αυτό άλλωστε φαίνεται από το πόσο σοβαρά σε εκλαμβάνουν και οι υπόλοιποι  Smiley
Αν δε με λάμβανες σοβαρά κούκλα δε θα πόσταρες εξαρχής αναφερόμενη σε εμένα  Cool
άσε τα κουκλα και πανουκλα και κράτα τις αποστάσεις που πρέπει
θα στο συνιστούσα

σόρρυ που σε είπα κούκλα...έπρεπε να σε πω μπούφο όπως με είπες εσύ μάλλον ε? Grin

Που ακριβώς αναφέρθηκαν οι αγρότες?

αχα...μάλιστα...δλδ το τι θα γίνει στο δημόσιο είναι ένα θέμα που αφορά την οικονομία της χώρας αλλά δεν έχει σχέση με το τι γίνεται σε έναν από τους 3 παραγωγικούς τομείς της χώρας (οι άλλοι 2 είναι ναυτιλία και τουρισμός)...είσαι και κοντόφθαλμη με λίγα λόγια...
Είπε κανείς από τους συνομιλητές σου ότι οι αγρότες δεν επηρεάζουν την οικονομία?
Και αν είπε περιμένω να δείξεις πόστ.
Αυτό που είπα προσωπικά εγω είναι ότι είναι συγκεκριμένη και ιδιαίτερη κατηγορία. Δε τους δικαίωσα ούτε και τους στηλίτευσα. Είπα ότι είναι άλλη κατηγορία παραγωγικής τάξης από τους δ.υ. (ούτε τους δ.υ δικαίωσα, αλλά ούτε και τους τσουβάλιασα βέβαια). Αυτό που λές κι εσυ. Η διαφωνία σου που έγκειται?
Αν θέλεις να ανοιξουμε άλλο θέμα για τους αγρότες άνοιξε το, με κανονική άποψη/ πρόταση για το πρόβλημά τους. Ένα τσιτάτο στο τελος ενός κειμένου που μιλάει για δ.υ, έχει τόση σχέση με το αγροτικό πρόβλημα στην παρούσα φάση όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Το αγροτικό προβλημα μετράει 20 χρόνια και η βασική του πτυχή είναι οι ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, το πώς αυτες χρησιμοποιούνται, η αποτυχία των συναιτερισμών τους, η λάθος εκμετάλλευση και διακίνηση των προϊόντων μέχρι να φτάσουν στην αγορά κτλ.
Η μόνη προφανής σχέση είναι ότι ζητάνε και αυτοί χρήματα από το κράτος. Ακόμη κι αν κόψεις τους μισθούς των Δ.Υ. στο 50%, μπορείς να μου εξηγήσεις πώς θα σταματήσεις τους αγρότες από τις διεκδικήσεις τους?
Επίσης θέλω εμπεριστατωμένη αιτιολόγηση για το κατα πόσο οι αγρότες θεωρείται ότι παράγουν περισσότερο και σπαταλούν λιγότερο το δημόσιο χρήμα από έναν Δ.Υ. του υπεχωδέ που κάνει μελέτες, από ένα γιατρό του ΕΣΥ που  σώζει κατα μέσο όρο 15 ασθενείς την ημέρα ή από έναν καθηγητή που θα μάθει σε ένα παιδί στην Κάρπαθο Βιολογία και μαθηματικά. Ή αν προσφέρει λιγότερα, που ακριβώς υπάρχει η σύγκριση και που ακριβώς δεν έχει δικαίωμα ο αγρότης να διεκδικεί καλύτερες συνθήκες για το επάγγελμά του.

έχεις γράψει ένα σωρό γραμμές χωρίς να έχεις εκφράσει ούτε μία σωστή άποψη...

Αν θέλεις να ανοιξουμε άλλο θέμα για τους αγρότες
Διάβασε τον τίτλο του τόπικ ...αγράμματη είσαι?

Ένα τσιτάτο στο τελος ενός κειμένου που μιλάει για δ.υ
έχεις καταλάβει γιατί αναφέρονται οι δημόσιοι υπάλληλοι στο παρόν τόπικ? οεο?

Η μόνη προφανής σχέση είναι ότι ζητάνε και αυτοί χρήματα από το κράτος
έχεις διαβάσει πουθενά τα αιτήματα των αγροτών ή ακούς μόνο ό,τι σου λένε οι άλλοι?
Οι αγρότες ζητάνε
1ον) τις επιδοτήσεις που ήταν να πάρουν το 2009 και οι οποίες καθυστέρησαν λόγω αμέλειας του κράτους
2ον) τη διαφάνεια στη διακίνηση των προϊόντων ώστε να φαίνεται στον καταναλωτή πέρα από το πόσο κοστίζει το προϊόν  και το πώς διαμορφώθηκε αυτή η τιμή (αμερικάνικο στυλ)
3ον) ελάχιστες τιμές κάθε χρόνο για τα προϊόντα τους (αυτό θα μπορούσε ένας αδαής να το εκλάβει σαν χρήματα από το κράτος αλλά στην πράξη ειναι μία εγγύηση για τη συνέχεια παραγωγής προϊόντων στην Ελλάδα και μάλιστα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατευθυνόμενη εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας μέσω της θέσπισης μεγαλύτερων ελάχιτων τιμών σε κάποια προϊόντα μέχρι να έχουμε την επιθυμητή ποσότητα της παραγωγής)

επιπλέον μας λες ότι δεν βλέπεις άλλη σχέση  Shocked οεο? το ότι το κράτος και μαζί με αυτό οι αγρότες όπως και όλοι οι έλληνες χρωστάνε λεφτά (300 δις ευρώ) για δάνεια που έκανε και κάνει η χώρα μας που ως επι το πλείστον πηγαίνουν στο δημόσιο τομέα για μισθούς, συντάξεις και νέους οργανισμούς δεν το βλέπεις ή δεν το ξες και αγρόν αγοράζεις? ¨Εγιναν και κάποια  έργα από τα δάνεια αυτά από τον καραμανλή πριν το 80...ο παπανδρεου παρέλαβε το χρέος 30% τους ΑΕΠ το 81 και το έφτασε 80% του ΑΕΠ το 89...και όλοι ξέρουμε πόσο διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας εκείνη τη δεκαετία και το ότι διπλασιάστηκαν οι μισθοί στο δημόσιο σε μία νύχτα...να μην αναφέρω τις εταιρείες που έφυγαν λόγω της φορολογίας που επέβαλλε ο ακατανόμαστος...
2ον) το ότι χωρίς πρωτογενή τομέα δεν μπορείς να έχεις δευτερογενή και τριτογενή τομέα δεν το ξες? πρέπει να σε ενημερώσω εγώ για να καταλάβεις τη σύνδεση που υπάρχει με το παρόν τόπικ?...μπορούμε να πουλήσουμε ήλιο και θάλασσα στους τουρίστες...μόνο που οι τουρίστες θα αγοράσουν προϊόντα του εξωτερικού...
3ον)το ότι ο αγρότικός τομέας (μαζί με τις βιμηχανίες μεταποίησης) μαζί με τη ναυτιλία και τον τουρισμό είναι η καρδιά της οικονομίας μας και οι τομείς που θα παράξουν πλούτο για να λειτουργήσουν όλα τα υπόλοιπα δεν το ξες? και αυτό από μένα θα το μάθεις? Βγάλε από την ελλάδα τους τομείς που ανέφερα μαζί με το ανθρώπινο δυναμικό και άσε τους υπόλοιπους (ανάμεσα τους σχεδόν όλοι οι δυ) να δεις τι ωραία και παραγωγική οικονομία θα έχεις...σχεδόν μόνο τα παράσιτα θα μείνουν

Και που κολλάνε στη συγκεκριμένη συζήτηση?

Τα δάνεια που θα πάρουμε για να πληρωθούν οι μισθοί των αντιπαραγωγικών δ.υ. και οι συντάξεις θα χρεωθούν και στους αγρότες οι οποίοι θα κληθούν στο μέλλον να παράξουν πλούτο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρεή της η Ελλάδα...επίσης ήσουν πολύ κοντόφθαλμη για να δεις αυτήν την απλή σύνδεση...πάμε παρακάτω
Το ΑΕΠ της Ελλάδος στηρίζεται δηλαδή κατα βάσιν στην αγροτική παραγωγή και όχι στον τριτογενή τομέα όπως ισχυρίζονται κάποιοι άλλοι.
Πηγές, άρθρα, εφημερίδες. Περιμένουμε.

ποιοι άλλοι? Ο Μπάμπη ο σουγιάς?  Grin
1ον)έγραψα εγώ πουθενά ότι το αεπ της ελλάδας στηρίζεται στον αγροτικό τομέα? πας καλα? παίρνεις ληγμένα μήπως? εγώ σου γράφω το πώς επηρεάζεται μία παραγωγική κοινωνική ομάδα της χώρας από τους μισθούς των δυ και την κακοδιαχείρηση στο δημόσιο γενικά και εσύ ακόμα μου λες το που κολλάνε στην υπόθεση?

τσίμπα ένα ποστ μου για να μάθεις να διαβάζεις πριν γράψεις

Quote from: EAJ on February 01, 2010, 20:46:32 pm
Και στη χώρα αυτή χρήμα φέρνουν 3 τομείς
1)Ο αγροτικός τομέας μαζί με κάποιες βιομηχανίες μεταποίησης
2)Ο τομέας της ναυτιλίας
3)Ο τουρισμός

και ως εκ τούτου ναι τους ταΐζουμε τους δημοσίους υπαλλήλους γτ δεν παράγουν τίποτα...μόνο υπηρεσίες προσφέρουν τις οποίες θα μπορούσαν να προσφέρουν και οι μισοί υπάλληλοι από αυτούς που έχουμε σήμερα...

η αντίληψη σου περί κυριαρχίας του τριτογενή τομέα είναι αυτή που μας έφερε σε αυτή τη θέση...ουτε ΠΑΣΟΚ να ήσουν  Grin

Σε οποιαδήποτε οικονομία αντιμετωπίζονται σαν ξεχωριστή κατηγορία εργαζομένων, εσύ πώς τους τσουβάλιασες με τους υπόλοιπους?

Όλα τα επαγγέλματα είναι ξεχωριστές κατηγορίες αλλά αλληλοσυνδέονται με κάποιες σχέσεις...η εξέλιξη της οικονομίας είναι το αποτέλεσμα αυτών των αλληλοσυσχετίσεων και το πώς θα παραμετροποιηθούν...ακόμα δεν έχεις καταλάβει ότι όλα συνδέονται στην οικονομία και ότι οι όταν οι παραγωγοί έχουν πρόβλημα τότε οι υπηρεσίες θα έχουν και αυτές?
Αυτονόητο, μιλάς για να μιλάς, και δε διαφωνεί και κανείς σε αυτό.
Μπλα μπλα μπλα μπλα.

Grin Grin Grin Grin Grin Grin
Τώρα είναι σχολιασμός ή απάντηση αυτό? Διαπιστώνεις κάτι το οποίο αντικρούω και μετά μου λες ότι κανείς δε διαφωνεί μαζί μου?  Cheesy Grin

Ποιά οικονομία πάει καλά ? Grin
ποιός αναφέρθηκε σε αυτο?  Grin

Όταν μας λες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δε θα δεχτείς μειώσεις και ότι θα αγωνιστείς για τη διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων μας λες ουσιαστικά ότι δεν τρέχει τίποτα στην οικονομία της χώρας και όλα είναι μια χαρρρρρρρρα...σε αυτό το σημείο το έχασες τελείως και δεν αντιλαμβανόσουν και αυτά που έγραψες πρωθύστερα...σε δικαιολογώ λόγω καψίματος , ώρας και εξετάσεων  Grin
Η πρωταρχική λύση σε ένα οικονομικό πρόβλημα είναι η μείωση των συντάξεων, και όχι η αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας, μάλιστα.
Φταίει το 350ευρο που δίνει το κράτος στον ΟΓΑ, σε πολύ κάτω από 500.000 συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν πληρώσει ένσημα (δλδ υποθήκευσαν τα χρήματά τους στα κρατικά ταμεία για να τα επενδύσει και να τα πολλαπλασιάσει το κράτος).
Εδώ το κράτος ετοιμάζεται να δώσει για συστηματα μηχανογράφησης δημοσίων υπηρεσιών μερικά εκατομμύρια ευρώ για μερικά χρόνια. Αυτό το ξέρουν οι "κλίκες" σου ή όχι?

οεο? Cheesy
είπα εγώ πουθενά να μην αυξηθεί η παραγωγικότητα ή η ανταγωνιστικότητα? οεο?  Cheesy
είπα εγώ να δωθούν λεφτά σε αντιπαραγωγικούς τομείς? οεο?  Cheesy
να το κόψεις...σε χαλάει...
Το πρόβλημα που έχει η Ελλάδα αυτόν τον καιρό δεν είναι απλώς η κρίση αλλά ο συνδυασμός κρίσης και δημόσιου χρέους!!! ΠΟυ ζεις? ΣΕ άλλο πλανήτη? Το να δανείζεται το κράτος για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις σε περιοχές που δε θα παράξουν πλούτο τη στιγμή που ο πλούτος που παράγεται μειώνεται (δε μειώνεται πάντα αλλά μένει απούλητος πλέον) είναι το ίδιο χαζό με το να δανείζεται ένας άνεργος λεφτά για να κάνει διακοπές και να μείνει στο Χίλτον...δε χρειάζεται να είναι κανείς ιδιοφυΐα για να το κατανοήσει αυτό...
Λεφτά για μηχανογραφήσεις δίνονται εδώ και χρόνια ειδικά από την ΕΕ...έχω φίλο που δουλεύει σε εταιρεια προγραμματισμού και έχει πάρει μέρος στη δημιουργία λογισμικού που χρειάστηκαν κάποια υπουργεία...ξες ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της μηχανογράφησης? Το αποτέλεσμα θα είναι το δημόσιο να γίνει πιο αποδοτικό αλλά ταυτόχρονα θα περισσέψουν και μερικές χιλιάδες δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι θα παραμείνουν στο δημόσιο λόγω μονιμότητας και θα συνεχίσουν να πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν...

Θέλω να μου βρείς το πόστ που επικαλέστηκα ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύω ότι είναι κατα των ιδιωτικών πανεπιστημίων και όχι ότι απλώς λέει έτσι για να καμουφλάρει (το δεύτερο αντιθέτως το έχω πεί πολλάκις).
Τέλος, δεν κάηκα τι λέει και τι δε λέει το ΠΑΣΟΚ. Ποιό πολύ με ενδιαφέρουν άλλοι πολιτικοί χώροι.
Εσύ που καίγεσαι ιδιαίτερα ψάξτο.

εγώ δεν καίγομαι για το τι λες εσύ, αλλά το τι λέει το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντικό μιας και είναι κυβέρνηση
Τώρα θα ψάξω το ποστ σου για να φανεί άλλη μία φορά το πόσο αλλοπρόσαλες απόψεις έχεις και συγκεκριμένα του στυλ...τη μία έτσι...την  άλλη γιουβέτσι

και ναι το βρήκα το ποστ με τη βοήθεια της αναζήτησης του φόρουμ...δεν περίμενα να δουλέψει μουχαχαχα

αφιερωμένο σε σένα πανδώρα

Quote from: Αθάνατος on June 25, 2007, 20:46:37 pm
Quote from: pandora on June 25, 2007, 20:23:05 pm
Quote from: Αθάνατος on June 25, 2007, 20:02:45 pm
Quote from: pandora on June 25, 2007, 18:15:27 pm
Quote from: gepeltek on June 25, 2007, 10:00:12 am

Εχω ποστάρει 200 δημοσιευσεις σε αυτό το τοπικ.. Εγω θα έπρεπε να αισθάνομαι ότι μιλάω σε παιδιά Α' δημοτικου όχι εσύ.. Γιατί ακριβώς με ρωτατε τα ίδια και τα ιδια (δες και την απάντηση μου στη superfilmet) αποφευγοντας εντεχνιεντως να απαντησετε σημείο προς σημείο στις ερωτήσεις μου

Αν πάρεις τα στατιστικά στοιχεία του τόπικ (δηλ. το ποιός καταλαβαίνει ποιόν) θα σου βγούνε λίγο ανάποδα οι χαρακτηρισμοί. Το 80% συμφωνεί μαζί μου - και καταλαβαίνει τί λέω - και ένα 20% μαζί σου (και καταλαβαίνει τί λές).Οπότε το ποιός μιλάει στην Α' Δημοτικού θα το κρίνουν όσοι παρακολουθούν τη συζήτηση. Μου θυμίζει λίγο το ανέκδοτο με τον Πόντιο που ανέβαινε ανάποδα τον μονόδρομο και λέει : "μα καλά, είναι δυνατόν 10000000 βλάκες να ανεβαίνουν ανάποδα τον δρόμο?"  Grin Grin Grin Grin Grin

Προσπαθείς να αυτοεπιβεβαιωθείς, αλλά χωρίς στατιστικά στοιχεία το μόνο που καταφερες είναι ίσως να γελοιοποιηθείς
Το 85% του Ελληνικού πληθυσμού που είναι ΠΑΣΟΚ & ΝΔ συμμερίζονται τους νόμους της ελεύθερης αγοράς και καταδικάζουν αυτά που μας λες εσύ, που ανάμεσα σε άλλα είναι η μη ιδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Τα κόμματα της βουλής που συμφωνούν με εσένα είναι τα ΚΚΕ και ΣΥΝ που αθροιστικά μας βγαίνουν γύρω στο ~8%

Δεν έχω καμία ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης. Η συζήτηση εδώ μέσα  μιλά από μόνη της για τα συμπεράσματα που μπορούν να βγούν. Το 85% του Ελληνικού πληθυσμού είναι άνθρωποι που δεν συμμερίζονται, λόγω ηλικίας ή λόγω μικροαστισμού και βολέματος, τον προβληματισμό μας γύρω από τα πολιτικά συστήματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχεις υπ 'όψιν σου ότι είναι υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού?? Εδώ και 30 χρόνια, σε ενημερώνω. Άρα για ποιά ελεύθερη αγορά μιλάμε? Επίσης η επίσημη θέση του αυτή τη στιγμή ως κόμματος για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ΚΑΤΑ(σου θυμίζω ότι ίδια ήταν η επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και εξακολουθούν τα περισσότερα στελέχη του να την ασπάζονται
- άλλωστε υποτίθεται πώς και αυτοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για "ιδιωτικά πανεπιστήμια", μίλησαν για "μή κρατικά, μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου" - κουραφέξαλα βέβαια, αλλά την λέξη ιδιωτικά δεν την ανέφεραν ποτέ), και το ξέρω γιατί άτομα του συγγενικού μου περιβάλλοντος είναι μέλη του συγκεκριμένου κόμματος.
Στην προσπάθειά σου εσύ να αυτοεπιβεβαιωθείς λές του κόσμου τις ανακρίβειες. Η επιχειρηματολογική σου  γύμνια φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

Θα σου πω μερικά συνθήματα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

"ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"
"Τιμές Αθηνών και όχι Βρυξελλών"

Βέβαια όταν βγήκε στην κυβέρνηση το '81 δε  μας έβγαλε από την τότε ΕΟΚ

Το 90-93 όταν ο Μητσοτάκης προχωρούσε στις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών, ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτετσης και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ μιλούσε για "Ξεπούλημα της Εθνικής μας κληρονομιάς"
Βέβαια αργότερα με το Σημιτη το ΠΑΣΟΚ προχώρησε και αυτό στο "Ξεπούλημα της εθνικής μας κληρονομιάς"...

Το ότι αποχώρησαν από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 δε σημαίνει ότι δεν τη θέλουν.
Απλώς είδαν τις αντιδράσεις και σκέφτηκαν να τις εκμεταλευτούν και να μιλήσουν για καλύτερη αναθεώρηση του άρθρου 16.
Αν σε ξεγελάει το όνομα ΠΑΣοσιαλιστικόΚ τότε σε λυπάμαι Kiss

http://programma.pasok.gr/?page_id=38

Μετά την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών και εσωτερικών κανονισμών των Πανεπιστημίων και την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής των νέων οργάνων διοίκησης σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, κάθε ΑΕΙ θα προτείνει στο Υπουργείο ένα τετραετή προγραμματισμό δραστηριοτήτων, με βάση τον οποίο θα γίνει και η συμφωνία με το κράτος για χρηματοδότηση του πανεπιστημίου. Η δημόσια χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες που θα δημιουργούν οι συμφωνημένοι στόχοι. Η πρόταση των πανεπιστημίων, θα περιλαμβάνει, μεταξύ των άλλων, μετρήσιμους στόχους με βάση την επίτευξη των οποίων θα αξιολογούνται συνεχώς. Θα ιδρυθεί μια Ανεξάρτητη Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης που θα αξιολογεί και θα πιστοποιεί και τα κρατικά και αργότερα τα μη κρατικά Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
.
.
.
Μη-κρατικά κοινωφελή ιδρύματα με ποιότητα και δημόσιο έλεγχο. Βάζουμε τέλος στο σημερινό άναρχο τοπίο των ιδιωτικών ιδρυμάτων. Θεσπίζουμε αυστηρές προδιαγραφές λειτουργίας και εξετάσεων στα μη-κρατικά, κοινωφελή ιδρύματα και αυστηρό έλεγχο της λειτουργίας τους από τη Αρχή Αξιολόγησης και Πιστοποίησης. Καθορίζουμε κριτήρια δεοντολογίας για την αποκλειστική απασχόληση του διδακτικού προσωπικού των δημοσίων ιδρυμάτων και την αποφυγή ετεροαπασχόλησης σε ανταγωνιστικά μη-κρατικά ιδρύματα. Για την έναρξη της λειτουργίας τους θέτουμε συγκεκριμένες οικονομικές προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη λειτουργία τους. Για τη διασφάλιση της διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητάς τους και την αποφυγή κερδοσκοπικής συμπεριφοράς, θέτουμε συγκεκριμένα κριτήρια χρηματοδότησης των υποδομών καθώς και της έρευνας και τεχνολογίας από τους πόρους των μη-κρατικών ιδρυμάτων.

« Last Edit: February 02, 2010, 19:06:17 pm by EAJ » Logged

Αν ανατρέξεις στα ποστ μου θα βρεις:
Τη φωνή της επιστήμης, της αλήθειας και της ελευθερίας...

Νόμπελ Οικονομικών
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #112 on: February 02, 2010, 17:26:29 pm »

ρε EAJ, δεν αυτοπροτείνεσαι για το νόμπελ να τελειώνουμε?...
τόσα χρόνια δεν κουράστηκες ακόμη? βρες κατι καλύτερο να κάνεις στη ζωή σου από τις κόντρες στο φόρουμ, πραγματικά δηλαδή...

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
ant
Guest
« Reply #113 on: February 02, 2010, 17:28:03 pm »

Quote from: corina on February 02, 2010, 17:26:29 pm
ρε EAJ, δεν αυτοπροτείνεσαι για το νόμπελ να τελειώνουμε?...
τόσα χρόνια δεν κουράστηκες ακόμη? βρες κατι καλύτερο να κάνεις στη ζωή σου από τις κόντρες στο φόρουμ, πραγματικά δηλαδή...

ρε παιδια αφηστε τα τωρα αυτα και ελατε να με βοηθησετε στα εφαρμοσμενα  Grin
καιγεται ο κωλος μου  Sad :'(
EAJ
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #114 on: February 02, 2010, 17:29:55 pm »

χθες και σήμερα πόσταρα, με κουωτάρουν μανιωδώς οι άλλοι και εγώ χάνω το χρόνο μου με κόντρες στο φόρουμ τόσα χρόνια? οεο? Cheesy Grin

Νόμπελ Οικονομικών
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #115 on: February 02, 2010, 17:31:17 pm »

whatever...δε θα ξανασχολιάσω τη μεγαλομανία σου και το ύφος του ξερόλα, τα ξέραμε από παλιότερα

πάω για κανα καφέ να με δει ο ήλιος Smiley
καλό απόγευμα

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Αιμιλία η φτερωτή χελώνα
Διεστραμμένος

Έξω η μπουχεσαρία απ'το ΤΗΜΜΥ

View Profile WWW
« Reply #116 on: February 02, 2010, 17:33:50 pm »

Ο ηλιος ο πρασινος?! Roll Eyes Cheesy

"Όσοι περιμένουν να βρουν πατημένα χνάρια θα απογοητευτούν γρήγορα. Όσοι δεν είναι έτοιμοι να πέσουν και να ξανασηκωθούν, να χάσουν τον δρόμο τους και να τον ξαναβρούν, να αγγίξουν όχι μια και δύο αλλά δέκα και εκατό φορές τον πάτο της έσχατης αμφιβολίας για τα σχέδια τους, για τις ιδέες τους, για τους συντρόφους τους, και για τους ίδιους τους εαυτούς τους, να αναμετρηθούν με τα χίλια δυο πρόσωπα της απόγνωσης και να ξανανέβουν στον αφρό, είναι καλύτερα να περιμένουν την κοινωνική αλλαγή απ' τον Αι Βασίλη ή, πράγμα που δεν διαφέρει πολύ, από κάποια αψεγάδιαστη δικαιωμένη "πρωτοπορία" .Εμείς δεν έχουμε να προσφέρουμε παρά την άχαρη γοητεία της καινούριας προσπάθειας, την ιστορική βεβαιότητα για τον σκοπό, την πάλη για τον ποιοτικό εμπλουτισμό του μαζί με την αδιάκοπη κριτική για τα μέσα, την στράτευση σε μια υπόθεση που χρειάζεται μαχητές αλλά θέλει να καταργήσει τους στρατιώτες"

https://www.facebook.com/arage.eaak  Knuppel
EAJ
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #117 on: February 02, 2010, 18:09:10 pm »

του Γιώργου Παγουλάτου (Αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Τα στάδια της κρίσης

Mια μεγάλη οικονομική κρίση ασκεί διπλή, αντιφατική, επίδραση στο εσωτερικό της κοινωνίας. Διαιρεί και ταυτόχρονα ενώνει. Από τη μια, η κρίση ανακατεύει την τράπουλα και διασαλεύει την κοινωνική γαλήνη. Πολλαπλασιάζει τα προβλήματα, καθιστώντας το βάρος τους αφόρητο για τις πιο ευάλωτες ομάδες. Μειώνει τους διαθέσιμους πόρους, οξύνοντας τον ανταγωνισμό για τη διανομή τους. Μισθωτοί εναντίον ελεύθερων επαγγελματιών. Ιδιωτικοί εναντίον δημοσίων υπαλλήλων. Μόνιμοι εναντίον συμβασιούχων. Συνεπείς δανειολήπτες εναντίον των «μπαταχτσήδων». Ο «Αγιος Παντελεήμονας» εναντίον των μεταναστών. Οι αγρότες εναντίον των πάντων.

Από την άλλη, η κρίση βιώνεται ως συλλογική δοκιμασία από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας. Δημιουργεί κοινότητα προβλημάτων, που ενθαρρύνουν την αλληλεγγύη. Υποχρεώνει τους ανθρώπους να μειώσουν ταχύτητα, να παρατηρήσουν τον γείτονα, να πουν καλημέρα στον διπλανό τους. Αναδεικνύει συλλογικότητες, υπενθυμίζει ότι τα προβλήματα είναι κοινά, ότι, θέλοντας και μη, αν και σε διαφορετικές θέσεις, είμαστε όλοι στο ίδιο τρένο. Σχετικοποιεί την επιτυχία όσο και την αποτυχία, κλαδεύει κάτι από την οίηση των ισχυρών, μας καθιστά όλους σεμνότερους στην κοινή αίσθηση αδυναμίας.

Ενα μετά το άλλο εξελίσσονται τα στάδια της κρίσης. Στο στάδιο 1, από τα τέλη του 2008, είδαμε το διεθνές χρηματοπιστωτικό κραχ, τη συρρίκνωση των πιστώσεων, τα εθνικά πακέτα στήριξης των τραπεζών. Στο στάδιο 2, εγκαθίσταται η δημοσιονομική κρίση: διόγκωση των ελλειμμάτων από την κάμψη της παραγωγής και τα πακέτα αναθέρμανσης της οικονομίας. Στο στάδιο 3, η κρίση απλώνεται πια στην πραγματική οικονομία, η ύφεση βαθαίνει, επιχειρήσεις απολύουν μαζικά, η ανεργία καλπάζει.

Στη στροφή του σταδίου 2, η μεγαλύτερη διεθνής κρίση των τελευταίων 60 ετών συναντήθηκε με τις διαρθρωτικές μας αδυναμίες: μεγάλο δημόσιο έλλειμμα και χρέος, υστέρηση ανταγωνιστικότητας, υψηλότερος πληθωρισμός, ελλειμματικό ισοζύγιο, ελλιπής προστασία του ανταγωνισμού, δομική ανεπάρκεια του κράτους, αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον, φαύλο συνταξιοδοτικό σύστημα, υστέρηση στο τρίγωνο της γνώσης – εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία. Το αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν εκρηκτικό. Ολες οι χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία) εκδήλωσαν παρόμοια προβλήματα διπλών ελλειμμάτων και δημόσιου χρέους. Ομως μόνο η Ελλάδα τα συγκέντρωσε όλα σε ένα τόσο εκρηκτικό μείγμα, και με τόσο ολέθριο επιπλέον έλλειμμα αξιοπιστίας μετά το 2004. Γι’ αυτό μας γρονθοκοπούν αλύπητα οι αγορές.

Η κρίση σε μια κοινωνία μεταβιομηχανική, διαφοροποιημένη, προϊούσας κατανάλωσης και ευημερίας, βιώνεται τραυματικά. Δεν είναι μόνο τα ευπαθή στρώματα που αυξάνονται αντιμετωπίζοντας το φάσμα της οξείας φτώχειας. Είναι και τα έως πρόσφατα ευημερούντα μεσοστρώματα, που αντικρίζουν ένα διευρυνόμενο χάσμα μεταξύ προσδοκιών και δυνατοτήτων, συνηθειών και νέων δυσμενών συνθηκών. Η ύφεση και ανεργία απειλεί πλέον με αυξανόμενη ένταση τα μεσαία στρώματα. Δεν τα απειλεί ακόμα με το φάσμα της φτώχειας – σώζει ακόμα το παραδοσιακό μαξιλαράκι ασφάλειας που παρέχει η μεσογειακή οικογένεια. Η δοκιμασία τους δεν θα είναι δοκιμασία επιβίωσης, αλλά απώλειας κοινωνικής ταυτότητας, δικτύωσης και αυτοεκτίμησης. Δεν θα πρόκειται για στρώματα νεόφτωχα με την κυριολεκτική έννοια, όσο για ομάδες που βιώνουν μαζικά την κοινωνική καθίζηση: παππούς αγρότης, πατέρας επιστήμονας, γιος πτυχιούχος και προσοντούχος άνεργος. Αυτή η κρίση απειλεί να δημιουργήσει μια νέα κοινωνική ομάδα: την πρώην μεσαία τάξη.

Μια κοινωνία υπό κρίση κλείνεται στον εαυτό της. Γίνεται απαισιόδοξη, αμυντική, ξενοφοβική, υστερική, επιθετική. Οι οργίλες αντιδράσεις ενάντια στην –περιορισμένη– χορήγηση ιθαγένειας σε παιδιά νόμιμων μεταναστών που αποκτούν ελληνική παιδεία, προβληματίζουν. Είμαστε άραγε ακόμα η ίδια χώρα, που μόλις πριν από έξι χρόνια έσφυζε από αυτοπεποίθηση υποδεχόμενη την υφήλιο στους Ολυμπιακούς του 2004;

Η ιστορία υποδεικνύει ότι αν το στάδιο 3 παραταθεί, ακολουθεί το στάδιο 4: εκεί η οικονομική κρίση μετεξελίσσεται σε κοινωνική και πολιτική. Αποδοκιμασία του δημοκρατικού συστήματος και ριζοσπαστικοποίηση των άκρων, στα οποία θα έχουν προστεθεί οργισμένες ομάδες νεόφτωχων αποκομμένων από τον κοινωνικό κορμό. Ανεξέλεγκτες κοινωνικές εκρήξεις, εγκληματικότητα, ανομία, τρομοκρατία και βία εναντίον όλων. Προεπισκόπηση επεισοδίων έχουμε ήδη δει. Τα πράγματα μπορούν να γίνουν πολύ χειρότερα.

Το πολιτικό στοίχημα είναι να αποτραπεί το στάδιο 4. Οσο ακόμα βρισκόμαστε στις αρχές του σταδίου 3, να εγκαθιδρυθούν το ταχύτερο δυνατόν οι πρώτες σοβαρές ενδείξεις αντιστροφής του κλίματος. Λόγω της συμμετοχής μας στο ευρώ, το κορυφαίο οικονομικό στοίχημα της χώρας είναι δημοσιονομικό. Από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, την αντιστροφή των αρνητικών δημοσιονομικών προσδοκιών, θα εξαρτηθεί το αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να οικοδομήσει έναν συνασπισμό εμπιστοσύνης στα ηγετικά και μεσαία στρώματα, για να αντισταθμίσει το στρατόπεδο ανασφάλειας, φόβου και οργής που θα διευρύνεται. Η συγκυρία και η λειτουργία μας στο πλαίσιο της ΟΝΕ και των διεθνών αγορών υποχρεώνουν την κυβέρνηση να δώσει την πιο κρίσιμη μάχη της στο μέτωπο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, κι ας επικρέμαται δίπλα το φάσμα της ύφεσης. Αν κερδηθεί το κορυφαίο δημοσιονομικό στοίχημα, μπορεί να γίνει η αρχή ενός ενάρετου κύκλου. Αν χαθεί, χάνονται και όλα τα άλλα.

Γιώργος Παγουλάτος

Δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή στις 24/1/2010
Πηγή
e-rooster.gr
ή εναλλακτικά
kathimerini.gr

Νόμπελ Οικονομικών
EAJ
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #118 on: February 02, 2010, 18:17:55 pm »

Ιαν 17th, 2010
Καθαρές κουβέντες για την οικονομία

Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα σχετικά με την οικονομία. Ολοι σήμερα αναγνωρίζουν τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και που μέχρι πριν μερικά χρόνια οι περισσότεροι πεισματικά αρνούνταν. Για δεκαετίες η χώρα ζούσε με δανεικά. Η παραγωγή της, σχηματικά, ήταν κοντά στο εκατό και κατανάλωνε περίπου τριακόσια. Αναπόφευκτα το αδιέξοδο θα έφθανε κάποια στιγμή. Μια και ο δανεισμός θα στέρευε. Κάτι στο οποίο οδηγηθήκαμε γρηγορότερα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Που δυσκόλεψε την δανειακή λειτουργία των Τραπεζών αλλά έκανε και τους εκτιμητικούς οίκους προσεκτικότερους και αυστηρότερους.

Το πρόβλημα της χώρας είναι διαρθρωτικό. Εχουμε ανοιχτεί σε παροχές, υπηρεσίες και συστήματα που δεν δικαιολογούνται από το οικονομικό μας επίπεδο και την παραγωγική μας δυναμική. Και τώρα ήρθε δυστυχώς η ώρα να πληρώσουμε τον σχετικό λογαριασμό. Αυτά που ακούγονται από τους δήθεν “ειδικούς” των τηλεοπτικών καναλιών αλλά κι από μερικούς κομματικούς λαικιστές, πως δήθεν τα χρήματα που λείπουν τα έκλεψαν οι πολιτικοί η μοιράσθηκαν σε ορισμένες οικογένειες, είναι τουλάχιστον αστειότητες. Τα χρήματα πήγαν σε παροχές, μισθούς και στην δημιουργία νέων δημόσιων φορέων και οργανισμών.

Το γεμάτο αντιφάσεις, αδικίες κι’ ευνοιοκρατικές ρυθμίσεις ελληνικό οικονομικό και κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα έχει φθάσει πλέον στα όριά του. Σχεδόν κανείς δεν απολαμβάνει παροχές σε σχετική αναλογία με όσα προσφέρει. Οι περισσότεροι απαιτούν με κριτήριο τις υποτιθέμενες ανάγκες τους. Κι όχι την πραγματική τους συνεισφορά. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχισθεί άλλο. Κανείς πλέον δεν δέχεται να μας σέρνει στην πλάτη του.

Το πρόβλημα πλέον βρίσκεται στα χέρια τα δικά μας. Για να αποτραπεί η καταστροφή είναι απαραίτητο να μειώσουμε το δημόσιο οικονομικό έλλειμμα και να εξασφαλίσουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και στα δύο αυτά οι πάντες συμφωνούν. Διαφωνούν όμως στην μεθοδολογία για την επίτευξή τους. Να καταλάβουμε πως δίχως πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή η προοπτική είναι ανατριχιαστική και μονοδιάστατη. Το επισημαίνω σαν ανησυχητικό ενδεχόμενο από τον περασμένο Νοέμβριο: Εξοδος δηλ. με δική μας πρωτοβουλία από το ευρώ, ώστε να μπορέσει η κυβέρνηση να τυπώσει χρήμα και να πληρώσει μέσα στο 2010 μισθούς και συντάξεις.

Ολοι οι διεθνείς φορείς που ενασχολούνται με την οικονομία μας συνιστούν περικοπές δαπανών. Όπως, εξ άλλου, κάποιοι από εμάς δεν κουραζόμασταν να ζητάμε εδώ και πολλά χρόνια. Το πολιτικό όμως προσωπικό της χώρας, και ιδιαίτερα της κυβέρνησης, δίνει έμφαση στην αύξηση των εσόδων. Με επίκεντρο βέβαια τους νέους και μεγαλύτερους φόρους. Σε μια οικονομία όμως σε κρίση, η αύξηση των φόρων ισοδυναμεί με κίνηση αυτοχειριασμού. Οι διευρυνόμενες επιβαρύνσεις δε της ιδιοκτησίας οδηγούν τα πράγματα στα άκρα. Σε λίγο κανείς δεν θα φέρνει χρήματα, ούτε και θα επενδύει, στη χώρα.

Για τον φόβο του πολιτικού κόστους κανείς δεν ακουμπάει το εξωπραγματικό μέγεθος του κράτους. Για πραγματική μείωση δαπανών. Υπονομεύεται έτσι και η οποιαδήποτε προοπτική ανάπτυξης. Που για να έχει ελπίδες είναι απαραίτητο να χρηματοδοτηθεί από πόρους που θα αφαιρεθούν από τον δημόσιο τομέα. Και που για να επιζήσει είναι απαραίτητο να απαγκιστρωθεί από την σημερινή ασφυκτική δημόσια γραφειοκρατία. Που την τρέφει βέβαια και την συντηρεί ο μεγάλος δημόσιος τομέας.

Η ανάπτυξη δεν έρχεται μέσω δημοσίων επενδύσεων και χρηματικών παροχών σε (και ιδιωτικές ακόμη) επιχειρήσεις. Η αναποτελεσματικότητα των σχετικών πρωτοβουλιών σε ΗΠΑ και Βρετανία αποδεικνύουν του λόγου το ασφαλές. Αυτή επιτυγχάνεται με την ανακούφιση του ιδιωτικού τομέα μέσω κατάργησης πολλών φορολογικών επιβαρύνσεων. Που σήμερα συνιστούν πόρους που απορροφούνται από το μεγάλο κράτος. Λιγότερο κράτος (άρα και λιγότερη γραφειοκρατία), λιγότεροι φόροι, περισσότερα χρήματα διαθέσιμα στον ιδιωτικό τομέα, περισσότερη ανάπτυξη. Αυτή είναι η μοναδική φόρμουλα επιτυχίας για το αύριο.

Ανδρέας Ανδριανόπουλος

Πηγή
e-rooster.gr

Νόμπελ Οικονομικών
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #119 on: February 02, 2010, 18:20:34 pm »

Quote from: EAJ on February 02, 2010, 17:15:36 pm

Δεν έχω καμία ανάγκη αυτοεπιβεβαίωσης. Η συζήτηση εδώ μέσα  μιλά από μόνη της για τα συμπεράσματα που μπορούν να βγούν. Το 85% του Ελληνικού πληθυσμού είναι άνθρωποι που δεν συμμερίζονται, λόγω ηλικίας ή λόγω μικροαστισμού και βολέματος, τον προβληματισμό μας γύρω από τα πολιτικά συστήματα.

Το ΠΑΣΟΚ έχεις υπ 'όψιν σου ότι είναι υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού?? Εδώ και 30 χρόνια, σε ενημερώνω. Άρα για ποιά ελεύθερη αγορά μιλάμε? Επίσης η επίσημη θέση του αυτή τη στιγμή ως κόμματος για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι ΚΑΤΑ(σου θυμίζω ότι ίδια ήταν η επίσημη άποψη του ΠΑΣΟΚ επί Σημίτη και εξακολουθούν τα περισσότερα στελέχη του να την ασπάζονται - άλλωστε υποτίθεται πώς και αυτοί μέσα στο ΠΑΣΟΚ που μίλησαν για "ιδιωτικά πανεπιστήμια", μίλησαν για "μή κρατικά, μή κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου" - κουραφέξαλα βέβαια, αλλά την λέξη ιδιωτικά δεν την ανέφεραν ποτέ), και το ξέρω γιατί άτομα του συγγενικού μου περιβάλλοντος είναι μέλη του συγκεκριμένου κόμματος.
Στην προσπάθειά σου εσύ να αυτοεπιβεβαιωθείς λές του κόσμου τις ανακρίβειες. Η επιχειρηματολογική σου  γύμνια φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού.

αδυναμία κατανόησης των λεγομένων του συνομιλητή σου
επιβεβαιώνεις τα λεγόμενά μου πανηγυρικά
(ότι θυμαμαι πολυ καλά τι είπα και που)
η μάσκα του πασοκ για την αποδοχη των ιδιωτικών περνουσε μεσα από τη φράση "μη κρατικά μη κερδοσκοπικά"
ουσιαστικά ναι, τυπικά οχι

είσαι απελπισμένος

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 10 ... 28 Go Up Print
Jump to: