• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 01:05:38 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 01:05:38 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Yamal
[June 16, 2025, 23:46:31 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426678
Total Topics: 31710
Online Today: 164
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 39
Guests: 117
Total: 156
mavropan
astepoul
gogolhs
dimitris585
Fraser
zgeorgitz
Yamal
christina02
parvanitid
maestros
jim_sklab
Το παγώνι
victoria
Katarameno
dr.giorgos
Anatolim
0restis
Nekt
Zaxarenia
mayia psarikoglou
ThanosV
HlektrikhPatata
fpapat
sofoklhs_pizza
Born_Confused
jm555
al3xts
fkagk
ඞ
Nikos_313
acolak
Saint_GR
panos98
Athinaaz
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για αλλαγή του public name σας, επικοινωνήστε με έναν από τους Admins.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Κοινωνία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Οι σοσιαλιστικές μας παραδόσεις
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 Go Down Print
Author Topic: Οι σοσιαλιστικές μας παραδόσεις  (Read 15526 times)
Guybrush
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: Οι σοσιαλιστικές μας παραδόσεις
« Reply #45 on: June 24, 2008, 16:25:27 pm »

1)Για τα υπερκέρδη των superMarket. Προφανώς δεν μπορούμε να τους πούμε θα περιοριστεί η αύξηση της κερδοφορίας σου θα έχει max το 20% (για τεχνικούς λόγους λόγω πολλών προϊόντων). Εννοείς πιθανώς ότι θα τους φορολογεί το κράτος ώστε να ισχύει η παραπάνω φραγή;
2)Από το χωράφι στον πάγκο είναι περίπου η ίδια περίπτωση. Νομίζω πως κάτι τέτοιο ισχύει, αν δεν κάνω λάθος στο ποσοστό κέρδους των μεσαζόντων.

Κάποιες ενστάσεις: Ποιος θα καθορίζει το ποσοστό κέρδους που επιτρέπεται; Θα είναι δίκαιο αυτό; Δε θα οδηγήσει και πάλι σε αδικίες;
Ο περιορισμος του κέρδους αυτομάτως συνεπάγεται περιορισμό της διάθεσης της αγοράς. Θα οδηγηθούμε πάλι σε πιέσεις να μειωθεί το κόστος στον παραγωγό, δηλαδή σε συμπίεση του εισοδήματός του. Και σε ποσοστό το ίδιο είναι εφόσον όλοι θέλουν απόλυτα κέρδη.

Για την τομάτα που λες, απάντησα στον Aurelius επειδή το ανέφερε. Έχω υπόψη μου τη βιομηχανική τομάτα και ιδιαίτερα της περιοχής της Ηλείας.
Εκεί το βλέπω κάθε χρόνο αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα εργοστάσιο και γίνεται συνεχώς έκκληση για να παρέμβει κάποιος πολιτικός ώστε να ανέβει λίγο η τιμή στον παραγωγό ή να διατεθούν όλες οι ποσότητες. Μιλάμε για το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Μόνοι τους ισοπεδώνουν τις τιμές και μετά ζητούν να ανέβουν.(Χωρίς να λάβουμε υπόψη την τεράστια αδικία των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, η οποία ήδη γυρνάει μπουμερανγκ)

Τα καρπούζια ( σε καιρούς κανονικούς και όχι με έντονες χαλαζοπτώσεις, όπως συνέβη φέτος) στην εποχή τους πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, γιατί εφόσον πουλήθηκαν (προς Ιταλία κυρίως), τα όψιμα παραμένουν στα χωράφια.
Όμοια για φράουλες, που πάντα ξεκινούν ακριβές και καταλήγουν σε πιο φυσιολογικές τιμές.

Το ελαιόλαδο αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση. Τα τελευταία 3 χρόνια καταστράφηκαν διαδοχικά οι παραγωγές Ιταλίας και Ισπανίας και μειώθηκε η προσφορά εντός ΕΕ. Τότε βρέθηκε το ελληνικό λάδι και κάλυψε τη ζήτηση με εξαγωγές. Θεωρήθηκε αυτό μεγάλη ευκαιρία για γίνουμε εξωστρεφείς πουλώντας λάδι. Πράγματι τα τελευταία 2 χρόνια η τιμή ανέβηκε κατά 20%.Σε νοιάζει γιατί τα κέρδη που έχει ο άλλος θα τα ρίξει στην ελληνική αγορά, για να συνεχίσει να παράγει, εφόσον ο ίδιος ζει στην Ελλάδα. Θα έπρεπε (ένα οικονομικό έπρεπε) το λάδι να είναι πιο φτηνό στην Ελλάδα; Ναι θα έπρεπε αν βάλεις κάτω τα ταξίδια που θα κάνει. Αλλά εδώ παίζουν και τα marginalities

Quote from: Fenix on June 24, 2008, 15:45:17 pm
Quote from: Guybrush on June 24, 2008, 14:54:16 pm
Ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει γιατί ο καταναλωτής δεν τους δείχνει ότι ξέρει να διαλέγει. Ελεύθερη οικονομία δεν υπάρχει γιατί οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή περναέι μέσα από τη γραφειοκρατία (=κόστος και μίζα) από το κράτος. Η κερδοσκοπία των επιχειρήσεων, βασική ιδέα του οικονομικού συστήματος, χαλιναγωγείται πολύ εύκολα, όταν ο επίδοξος κερδοσκόπος βλέπει ότι το προϊόν του δεν τραβάει στην αγορά οσο θέλει επειδή είναι ακριβό.
Καλό το παραπάνω αλλά τί γίνεται όταν αυτοί που ελέγχουν την αγορά είναι 5 "οικογένειες" και γουστάρουν να κερδοσκούν; (Σε παρακαλώ μη μου πεις πάλι για νέους καπιταλιστές που περιμένουν και θέλουν μόνο μια ευκαιρία να μας δείξουν πόσο καλύτεροι είναι αυτοί από τους άλλους)
Τι θες να σου πω;
Εφόσον το κράτος διαπλέκεται με τις 5 οικογένειες(πολύ κλισέ, είναι παραπάνω απλά δεν είναι όλοι γνωστοί) και δε θέλει να βάλει άλλους στο παιχνίδι, αυτό θα συμβαίνει. Θα δημιουργούνται ολιγοπώλια.

Τι θα έπρεπε να κάνει;
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #46 on: June 24, 2008, 17:32:49 pm »

Quote from: Guybrush on June 24, 2008, 16:25:27 pm
1)Για τα υπερκέρδη των superMarket. Προφανώς δεν μπορούμε να τους πούμε θα περιοριστεί η αύξηση της κερδοφορίας σου θα έχει max το 20% (για τεχνικούς λόγους λόγω πολλών προϊόντων). Εννοείς πιθανώς ότι θα τους φορολογεί το κράτος ώστε να ισχύει η παραπάνω φραγή;
Προφανώς θα υπάρχει προς τα πάνω στρογγυλοποίηση (δέχομαι να είναι προς όφελος του Βασιλόπουλου) για να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες λόγω πολλών ειδών. Γιατί δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα αυξήσεις την κερδοφορία σου πάνω από 20% για παράδειγμα; Σου φαίνεται λίγο αν είχε κέρδη 6.000.000 ευρώ του χρόνου να βγάλει 7.200.000; Κατά τη γνώμη μου εδώ είναι που "μπάζει" η θεωρία σου. Δεν εννοώ να τους φορολογεί, μειώνοντας το ποσόστό αύξησης του κέρδους τον αναγκάζεις να πουλάει φθηνότερα ή έστω να μην ανεβάζει κάθε λίγο τις τιμές.

2)Από το χωράφι στον πάγκο είναι περίπου η ίδια περίπτωση. Νομίζω πως κάτι τέτοιο ισχύει, αν δεν κάνω λάθος στο ποσοστό κέρδους των μεσαζόντων.
Αν ισχύει πως είναι δυνατόν βασικά προϊόντα (πατάτα πχ) να εμφανίζουν 200% περίπου αύξηση; Αν ο καθένας υποτίθεται ότι βγάζει περίπου 15%(οι μεταπωλητές) πως φτάνουν τα πράγματα τόσο ακριβά σε εμάς; Άρα μήπως μπορώ να διαδηλώσω για να ζητήσω από το κράτος να εφαρμόσει τους θεσπισμένους νόμους;

Κάποιες ενστάσεις: Ποιος θα καθορίζει το ποσοστό κέρδους που επιτρέπεται; Θα είναι δίκαιο αυτό; Δε θα οδηγήσει και πάλι σε αδικίες;
Ποιός καθορίζει την αύξηση που θα πάρει ο εργαζόμενος (3 + 3,7%); Ο ίδιος. Γιατί φοβάσαι τόσο να αδικηθεί στο υπερκέρδος ο βιομήχανος/σουπερμαρκετατζής; Πόσο άδικο είναι να ζητήσεις σε κάποιον να περιορίσει τις ανάγκες του στα 8.000.000 ευρώ το χρόνο και πόσο να του ζητάς να ψάχνει 2 ώρες για φτηνή μαγιονέζα και στο τέλος να τρώει αυτό που θα αγοράσει με τα λίγα λεφτά του;

Ο περιορισμος του κέρδους αυτομάτως συνεπάγεται περιορισμό της διάθεσης της αγοράς. Θα οδηγηθούμε πάλι σε πιέσεις να μειωθεί το κόστος στον παραγωγό, δηλαδή σε συμπίεση του εισοδήματός του. Και σε ποσοστό το ίδιο είναι εφόσον όλοι θέλουν απόλυτα κέρδη.
Έλα τώρα ρε guybrush, πίεση να ζήσεις με 3 porche αντί με 4; Νομίζω μια χαρά θα διατηρηθεί η διάθεση του Μασούτη, μπορεί να φάει κανά φασιανό λιγότερο αλλά καλύτερα για να κάνει και οικονομία. Γιατί δέχεσαι a priori ότι ό,τι και να γίνει θα πρέπει να πιεστεί ο παραγωγός ή ο καταναλωτής; Ο πρώτος είναι ο μόνος που παράγει και ο δεύτερος με το χρήμα του βάζει βενζίνη στο ελικόπτερο του κάθε "μεγάλου". Γιατί σαν αντανακλαστικό δεν έχεις να βγάζει λιγότερα αυτός που έχει ήδη υπερβολικά πολλά;

Για την τομάτα που λες, απάντησα στον Aurelius επειδή το ανέφερε. Έχω υπόψη μου τη βιομηχανική τομάτα και ιδιαίτερα της περιοχής της Ηλείας.
Εκεί το βλέπω κάθε χρόνο αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα εργοστάσιο και γίνεται συνεχώς έκκληση για να παρέμβει κάποιος πολιτικός ώστε να ανέβει λίγο η τιμή στον παραγωγό ή να διατεθούν όλες οι ποσότητες. Μιλάμε για το απόλυτο θέατρο του παραλόγου. Μόνοι τους ισοπεδώνουν τις τιμές και μετά ζητούν να ανέβουν.(Χωρίς να λάβουμε υπόψη την τεράστια αδικία των επιδοτήσεων στους Έλληνες αγρότες, η οποία ήδη γυρνάει μπουμερανγκ)
Εγώ αναφερόμουν στην κρητική ντομάτα,που ουσιαστικά είναι η ελληνική ντομάτα (εννοώ μονοπωλεί την αγορά κυρίως τον χειμώνα), η οποία γαμάει.

Τα καρπούζια ( σε καιρούς κανονικούς και όχι με έντονες χαλαζοπτώσεις, όπως συνέβη φέτος) στην εποχή τους πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές, γιατί εφόσον πουλήθηκαν (προς Ιταλία κυρίως), τα όψιμα παραμένουν στα χωράφια.
Όμοια για φράουλες, που πάντα ξεκινούν ακριβές και καταλήγουν σε πιο φυσιολογικές τιμές.
Το υπογραμμισμένο δεν βγάζει νόημα νομίζω, αν μπορείς να το πεις ξανά για να το καταλάβω.

Το ελαιόλαδο αποτελεί ιδιάζουσα περίπτωση. Τα τελευταία 3 χρόνια καταστράφηκαν διαδοχικά οι παραγωγές Ιταλίας και Ισπανίας και μειώθηκε η προσφορά εντός ΕΕ. Τότε βρέθηκε το ελληνικό λάδι και κάλυψε τη ζήτηση με εξαγωγές. Θεωρήθηκε αυτό μεγάλη ευκαιρία για γίνουμε εξωστρεφείς πουλώντας λάδι. Πράγματι τα τελευταία 2 χρόνια η τιμή ανέβηκε κατά 20%.Σε νοιάζει γιατί τα κέρδη που έχει ο άλλος θα τα ρίξει στην ελληνική αγορά, για να συνεχίσει να παράγει, εφόσον ο ίδιος ζει στην Ελλάδα. Θα έπρεπε (ένα οικονομικό έπρεπε) το λάδι να είναι πιο φτηνό στην Ελλάδα; Ναι θα έπρεπε αν βάλεις κάτω τα ταξίδια που θα κάνει. Αλλά εδώ παίζουν και τα marginalities
Υποθέτω ότι ο παραγωγός ρίχνει τα κέρδη του για να μεγαλώσει την παραγωγή αλλά και για να βελτιώσει την ποιότητα του προϊόντος του. Ξανά λοιπόν, εμένα σαν καταναλωτή, που δεν πουλάω μηχανήματα ή που δεν είμαι εργάτης για να δουλέψω στα χωράφια του πως με ωφελεί αυτή η πρόοδος; Τί να το κάνω αν η μόνη επαφή που έχω με τον κλάδο είναι η στιγμή που παίρνω το μπουκάλι από το ράφι; Τί είναι marginalities δεν ξέρω και μη μου εξηγήσεις, αλλά αν υπάρχει θεωρία που εξηγεί πως εγώ τρώω το ελληνικό λάδι ακριβότερα από το γερμανό και πρέπει να πω "τι να κάνουμε υπάρχουν και τα marginalities " δε νομίζεις ότι είναι καλύτερα να αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του καπιταλισμού;

Τι θες να σου πω;
Εφόσον το κράτος διαπλέκεται με τις 5 οικογένειες(πολύ κλισέ, είναι παραπάνω απλά δεν είναι όλοι γνωστοί) και δε θέλει να βάλει άλλους στο παιχνίδι, αυτό θα συμβαίνει. Θα δημιουργούνται ολιγοπώλια.

Τι θα έπρεπε να κάνει;
Αρά αυτό που είπες περί εύκολης χαλιναγώγησης των κερδοσκόπων από τον καταναλωτή δεν ισχύει. Αυτό που λέω γενικά είναι ότι με γιγαντωμένα 10 ή και 20 μαγαζιά για να μην είμαστε κλισε, όλα τα μέτρα που προτείνετε αλλά και οι ελπίδες που τρέφετε για την νέα γενιά καπιταλιστών που θα σώσει το σύστημα και θα φέρει το φτηνό οτιδήποτε στο λαό είναι μούφα. Όπως έχω ξαναπεί το μόνο που μας σώζει είναι το restart.

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
Guybrush
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #47 on: June 24, 2008, 18:15:51 pm »

Quote from: Fenix on June 24, 2008, 17:32:49 pm
Προφανώς θα υπάρχει προς τα πάνω στρογγυλοποίηση (δέχομαι να είναι προς όφελος του Βασιλόπουλου) για να καλυφθούν οι ιδιαιτερότητες λόγω πολλών ειδών. Γιατί δεν μπορούμε να τους πούμε ότι δεν θα αυξήσεις την κερδοφορία σου πάνω από 20% για παράδειγμα; Σου φαίνεται λίγο αν είχε κέρδη 6.000.000 ευρώ του χρόνου να βγάλει 7.200.000; Κατά τη γνώμη μου εδώ είναι που "μπάζει" η θεωρία σου. Δεν εννοώ να τους φορολογεί, μειώνοντας το ποσόστό αύξησης του κέρδους τον αναγκάζεις να πουλάει φθηνότερα ή έστω να μην ανεβάζει κάθε λίγο τις τιμές.
Ναι ρε σου μιλάω τεχνικά. Πως θα τον αναγκάσεις να πουλάει με 20 % κερδος max? Αφου θα πρέπει να το κάνει για κάθε ένα από τα προϊόντα. Δε δουλεύει έτσι το σύστημα. Αλλού κερδίζεις με 30% και αλλού με 5%. Άρα εφαρμόζεις το όριο με φορολογία στα υπερκέρδη.

Γενικά αν βάλεις όριο στο σύστημα, και ο Μασούτης και ο Σκλαβενίτης θα δουλεύουν με 20%. Κανείς δε θα πέφτει πιο κάτω.
Σαφώς και αυτό θα ωφελήσει τον καταναλωτή, αλλά όπως εξηγώ μόνο μεσοβραχυπρόθεσμα. In the long term, το σύστημα θα αδρανήσει.
Είμαι σχετικά πρόθυμος να δεχτώ τον Keyns (  Shocked ), αλλά δεν είμαι σίγουρος πως είναι όπως παλιά τα πράγματα. Είναι άλλες οι -βασικές- αιτίες αυτή τη φορά.

Αν ισχύει πως είναι δυνατόν βασικά προϊόντα (πατάτα πχ) να εμφανίζουν 200% περίπου αύξηση; Αν ο καθένας υποτίθεται ότι βγάζει περίπου 15%(οι μεταπωλητές) πως φτάνουν τα πράγματα τόσο ακριβά σε εμάς; Άρα μήπως μπορώ να διαδηλώσω για να ζητήσω από το κράτος να εφαρμόσει τους θεσπισμένους νόμους;
Ισχύει, υπάρχει νόμος κατά της κερδοσκοπίας και των ολιγοπωλίων, μπορείς να διαδηλώσεις εναντίον του κράτους που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία. Μη μείνεις μόνο εκεί, θα απογοητευτείς(-ουμε).

Ποιός καθορίζει την αύξηση που θα πάρει ο εργαζόμενος (3 + 3,7%); Ο ίδιος. Γιατί φοβάσαι τόσο να αδικηθεί στο υπερκέρδος ο βιομήχανος/σουπερμαρκετατζής; Πόσο άδικο είναι να ζητήσεις σε κάποιον να περιορίσει τις ανάγκες του στα 8.000.000 ευρώ το χρόνο και πόσο να του ζητάς να ψάχνει 2 ώρες για φτηνή μαγιονέζα και στο τέλος να τρώει αυτό που θα αγοράσει με τα λίγα λεφτά του;
Μιλάω για εντελώς διαφορετικό πράγμα, δεν αναφέρομαι σε αυτήν την αντίθεση μεταξύ καταναλωτή-βιομηχάνου/smατζή. Αναφέρομαι στην πολύ πιθανη περίπτωση ένα διεφθαρμένο κράτος να αδικήσει τους ιδιοκτήτες sm σε σχέση με τους βιομηχάνους γάλακτος. Και μην πεις δε σε νοιάζει. Η αδικία αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο του ενός. Τελικά, σε μονοπώλιο.

Εφόσον συμβεί αυτό,
Έλα τώρα ρε guybrush, πίεση να ζήσεις με 3 porche αντί με 4; Νομίζω μια χαρά θα διατηρηθεί η διάθεση του Μασούτη, μπορεί να φάει κανά φασιανό λιγότερο αλλά καλύτερα για να κάνει και οικονομία. Γιατί δέχεσαι a priori ότι ό,τι και να γίνει θα πρέπει να πιεστεί ο παραγωγός ή ο καταναλωτής; Ο πρώτος είναι ο μόνος που παράγει και ο δεύτερος με το χρήμα του βάζει βενζίνη στο ελικόπτερο του κάθε "μεγάλου". Γιατί σαν αντανακλαστικό δεν έχεις να βγάζει λιγότερα αυτός που έχει ήδη υπερβολικά πολλά;
Δε μιλάμε συναισθηματικά εδώ. Μιλάμε με οικονομικούς όρους. Αν υπάρξει πίεση στην αγορά θα πιεστούν όλοι. Πρώτος από όλους θα πιεστεί αυτό που φέρει το κόστος. Αυτός είναι ο παραγωγός. Μετά θα πιεστεί ο καταναλωτής. Και τελευταίος ο μεσάζων.

Δεν είναι θέμα αντανακλαστικού.  Κερδος = Τιμή Πώλησης - Κόστος

Εγώ αναφερόμουν στην κρητική ντομάτα,που ουσιαστικά είναι η ελληνική ντομάτα (εννοώ μονοπωλεί την αγορά κυρίως τον χειμώνα), η οποία γαμάει.
Δεν έχω ιδέα τι παίζει. Σίγουρα παίζουν 2-3 μεσάζοντες που έχουν το ελεύθερο από το κράτος ελέγχου να κερδίζουν μόνον αυτοί.

Το υπογραμμισμένο δεν βγάζει νόημα νομίζω, αν μπορείς να το πεις ξανά για να το καταλάβω.
ΟΚ. Μόνον εγώ καταλαβα τι είπα  Tongue

Τα καρπούζια πωλούνται στο εξωτερικό (προφανώς όχι όλα, ούτε καν τα περισσότερα) ανάλογα με τη ζήτηση(δηλαδή την τιμή που πετυχαίνουν οι παραγωγοί τους).
Όταν οι παραγγελίες μειώνονται στα μέσα Ιουλίου, το καρπουζάκι είναι τσάμπα και, κυριολεκτικά, σαπίζει τα χωράφια.
Είναι η λεγόμενη όψιμη περίοδος, που βγάζει τα πιο γλυκά.

Υποθέτω ότι ο παραγωγός ρίχνει τα κέρδη του για να μεγαλώσει την παραγωγή αλλά και για να βελτιώσει την ποιότητα του προϊόντος του. Ξανά λοιπόν, εμένα σαν καταναλωτή, που δεν πουλάω μηχανήματα ή που δεν είμαι εργάτης για να δουλέψω στα χωράφια του πως με ωφελεί αυτή η πρόοδος; Τί να το κάνω αν η μόνη επαφή που έχω με τον κλάδο είναι η στιγμή που παίρνω το μπουκάλι από το ράφι; Τί είναι marginalities δεν ξέρω και μη μου εξηγήσεις, αλλά αν υπάρχει θεωρία που εξηγεί πως εγώ τρώω το ελληνικό λάδι ακριβότερα από το γερμανό και πρέπει να πω "τι να κάνουμε υπάρχουν και τα marginalities " δε νομίζεις ότι είναι καλύτερα να αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει κάτι σάπιο στο βασίλειο του καπιταλισμού;
Σε νοιάζει, αν δε βλέπεις πέρα από τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα κέρδη των εξαγωγών βοηθούν πολύ μία οικονομία σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδήματος. Αν εσύ τρως πιο ακριβό λάδι από το Γερμανό φταίει που οι Γερμανοί αγοράζουν πιο πολύ από εσένα. Κανονικά λόγω μεταφορικών θα έπρεπε, ίσως, να έχεις πιο φτηνό λαδι, ναι. Υπάρχει κερδοσκοπία, κυρίως σε ότι αφορά τις επανεισαγωγές. Μεγάλη κερδοσκοπία
Δε φταίει ο καπιταλισμός για αυτό. Εξασφαλίζει φτηνό λάδι στους Γερμανούς και σε εσένα φτηνό σιτάρι από τη Ρωσία(λέμε τώρα).

Το τελευταίο που λες δεν προκύπτει από αυτό που σου παρουσιάζω. Για το restart, συμφωνώ μερικώς, τα έχουμε κάνει σκατά. Προτιμώ το shock.
(Όχι οι καπιταλιστές όμως)

υγ Όχι άλλα quotes. Διάβασμα τώρα.
promitheas
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Ελληνική Λαϊκή Δημοκρατία ....ΤΩΡΑ!!!!!

View Profile
« Reply #48 on: June 24, 2008, 19:37:14 pm »

2)Συνεταιρισμοί. Συμφωνώ το έχω ξαναπροτείνει. Ποιος όμως βγαίνει με αίτημα να βοηθήσει το Κράτος να γίνουν συνεταιρισμοί(μειώνοντας την απαραίτητη γραφειοκρατία και επιδοτώντας) ώστε η αλυσίδα παραγωγός-καταναλωτής να χάνει κρίκους;

Το ΚΚΕ έχει μια επεξεργασμένη πολιτική αποκλειστικά υπέρ των συνετερισμών σε όλο το φάσμα της αγροτικής - κτηνοτροφικής παραγωγής.
Βασική επιδίωξη είναι το ξεβρώμισμα (ετσι μιλάω εγώ απέναντι στο σύστημα και αν γουσταρεις "κοσμιε" Gaybrush) των παρασίτων μεσαζόντων απο την αλυσίδα παραγωγή - κατανάλωση.

Να διαμορφώσεις τις τιμές ή να κρατικοποιήσει την παραγωγή ντομάτας;

Να κρατικοποιήσει τα βασίκα και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής (βιομηχανία - μεταφορές - εξωτερικό εμπόριο κτλ ) και οι συνετερισμοί σε συνεργασία με την κεντρική σχεδιοποίηση της οικονομίας να διαμορφώνουν την παραγωγή και την κυκλοφορία (χρηματιστική κυκλοφορία - τιμές) των προϊόντων με βάση τις λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος

ελευθερη οικονομία σημαίνει αναρχία στην παραγωγή και ανισομετρη ανάπτυξη διότι απόλυτο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος και οχι η ικανοποίηση των αναγκών.
το προϊόν μετασχηματίζεται σε εμπόρευμα και επάνω του αντανακλάται όλη η αλλοτρίωση των παραγωγικών σχέσεων

δηλαδή, όσα πλαφόν και να βάλουμε, όσοι κρατική παρέμβαση και να επιδιώξουμε, άν δεν λυθεί η αντίθεση καφαλαίου - εργασίας παντα θα γυρναμε στη συγκεντρωση και συγκεντρωποιήση του κεφαλαίου, στα μονωπόλια, τα καρτέλ, τους μεσάζωντες κτλ.
..βεβαια, κάποια μέτρα, υπερ των παραγωγών - λαικών στρωμάτων και κατα των μεσαζόντων μπορούν να γίνουν αλλα είδαμε όλα αυτα τα χρόνια τις προθέσεις των 2 μεγάλων κομματων...
Για παράδειγμα είδαμε ποιος ενίσχυσε την τελευταία 25ετία τους μεγαλομπακάλιδες.
Βλέπε και την αγορά παιχνιδίου όπου τα τελευταία 15 χρόνια εξαφανίστηκαν και τα μικρά μαγαζάκια τις γειτονίας με παιχνίδια και ήρθαν τα Jumbo - Koυ κου.

Και έχουμε τις γελοιότητες αυτές που γίνονται και μόδα (καταναλωτικά κινήματα - οργανώσεις κτλ) που σου λένε κόψε το φαί την Πέμπτη και το Σάββατο, και να συσκοτίζουν την πλεύρα του ενόχου. Ετσι κάνανε, και οι βιομήχανοι γαλατάδες πήρανε ακόμα πιο φτηνα το γάλα απο τον μικρό παραγωγό - κτηνοτρόφο.

Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για αλλαγή των σχέσεων παραγωγής.
 Λαϊκή οικονομία - σοσιαλιστικός σχεδιασμός - εργατικός έλεγχος για να περάσει η ανθρωπότητα απο την Προϊστορία στην Ιστορία (που έλεγε και ο Κάρολος)

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΡΕΕΕΕ!!!!!!!
Guybrush
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #49 on: June 24, 2008, 19:44:25 pm »

ετσι μιλάω εγώ απέναντι στο σύστημα και αν γουσταρεις "κοσμιε" Gaybrush

Είναι Guybrush, να διαβάζεις καλύτερα και να το διορθώσεις σε παρακαλώ.

Μίλα όπως θες εσύ απέναντι στο σύστημα, εγώ τις βρισιές τις κόβω.
Το προηγούμενό σου ποστ θα βρίσκεται στον Κάδο Ανακύκλωσης, ώστε να το ευπρεπίσεις, εφόσον θες.

Εκ του Συντονισμού
G

« Last Edit: June 24, 2008, 19:46:47 pm by Guybrush » Logged
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #50 on: June 24, 2008, 20:16:24 pm »

Quote from: Guybrush on June 24, 2008, 18:15:51 pm
Ναι ρε σου μιλάω τεχνικά. Πως θα τον αναγκάσεις να πουλάει με 20 % κερδος max? Αφου θα πρέπει να το κάνει για κάθε ένα από τα προϊόντα. Δε δουλεύει έτσι το σύστημα. Αλλού κερδίζεις με 30% και αλλού με 5%. Άρα εφαρμόζεις το όριο με φορολογία στα υπερκέρδη.
Και εγώ τεχνικά σου μιλάω. Απλά πράγματα, φέτος με αυτές τις συνθήκες και με αυτή την ποικιλία προϊόντων έβγαλες τόσα του χρόνου σου επιτρέπω να αυξήσεις το κέρδος σου μόνο τόσο και κόψε το κεφάλι σου. Καθαρά πράγματα.

Σαφώς και αυτό θα ωφελήσει τον καταναλωτή, αλλά όπως εξηγώ μόνο μεσοβραχυπρόθεσμα. In the long term, το σύστημα θα αδρανήσει.
Είμαι σχετικά πρόθυμος να δεχτώ τον Keyns (  Shocked ), αλλά δεν είμαι σίγουρος πως είναι όπως παλιά τα πράγματα. Είναι άλλες οι -βασικές- αιτίες αυτή τη φορά.
Σου προτείνω ποσοστιαία αύξηση των (ήδη τεράστιων) κερδών κάθε χρόνο και μου λες ότι αυτό θα κάνει το σύστημα να αδρανήσει. Πραγματικά πιστεύω ότι εδώ είναι όλο το ζουμί, η διατήρηση δηλαδή πάση θυσία του δικαιώματος του σουπερμαρκετατζή να κερδοσκοπεί και μετά να προτείνουμε τρόπους για να σταματήσουμε μια ανάπτυξη που πλέον χαρακτηρίζεται και αντικαπιταλιστική. Φαύλος κύκλος μου μυρίζει.

Ισχύει, υπάρχει νόμος κατά της κερδοσκοπίας και των ολιγοπωλίων, μπορείς να διαδηλώσεις εναντίον του κράτους που δεν εφαρμόζει τη νομοθεσία. Μη μείνεις μόνο εκεί, θα απογοητευτείς(-ουμε).
Το ξέρω. Δε θα μείνω μόνο εκεί αλλά τουλάχιστον θα έχω αρχίσει από κάπου και θα έχω κάνει κάτι άλλο από το να κατηγορώ τον καταναλωτή όπως κάνει ο κ. Μανδραβέλης.

Μιλάω για εντελώς διαφορετικό πράγμα, δεν αναφέρομαι σε αυτήν την αντίθεση μεταξύ καταναλωτή-βιομηχάνου/smατζή. Αναφέρομαι στην πολύ πιθανη περίπτωση ένα διεφθαρμένο κράτος να αδικήσει τους ιδιοκτήτες sm σε σχέση με τους βιομηχάνους γάλακτος. Και μην πεις δε σε νοιάζει. Η αδικία αυτή θα οδηγήσει σε κλείσιμο του ενός. Τελικά, σε μονοπώλιο.
Αν απορρίπτεις κάτι χρησιμοποιόντας σαν επιχείρημα το ενδεχόμενο του διεφθαρμένου κράτους, αυτόματα καταρρίπτεις όλα τα δικά σου παλιότερα επιχειρήματα για την τόνωση του ανταγωνισμού, αφού σε όλα σου τα παραδείγματα πρέπει να καταφύγεις στο κράτος, τελικά, για να δώσει τη λύση. Ένα παράδειγμα, έλεγες κάπου να υπάρχουν συνεταιρισμοί αλλά να απογορεύονται οι συγχωνεύσεις πέρα από κάποιο όριο, ποιος θα εφαρμόσει αυτή την απαγόρευση; Το κράτος, ναι αλλά αν αυτό είναι διεφθαρμένο; Συνεχίζοντας να σου πω ότι από μια τέτοια φάση όπως λες και εσύ μεσοβραχυπρόθεσμα θα ωφεληθώ, θα ήθελα να το δω να γίνεται έτσι για δοκιμή. Όπως σου είπα το ίδιο κράτος που με αδικεί στις αυξήσεις του μισθού μου θα ήθελα να δω τί θα κάνει στην περίπτωση των μεγάλων ψαριών.

Δε μιλάμε συναισθηματικά εδώ. Μιλάμε με οικονομικούς όρους. Αν υπάρξει πίεση στην αγορά θα πιεστούν όλοι. Πρώτος από όλους θα πιεστεί αυτό που φέρει το κόστος. Αυτός είναι ο παραγωγός. Μετά θα πιεστεί ο καταναλωτής. Και τελευταίος ο μεσάζων.
Δεν είναι θέμα αντανακλαστικού.  Κερδος = Τιμή Πώλησης - Κόστος
Δεν μιλάω συναισθηματικά, απλά δεν κατάλαβες τον συλλογισμό μου. Πάμε ξανά, σου λέω να περιορίσεις την αύξηση κέρδους του Μασούτη και μου λες ότι αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να πιεστεί ο παραγωγός. Γιατί; Για να πιεστεί ο παραγωγός σημαίνει ότι δεν θα πάρει αυτά που του αναλογούν από την αύξηση που πήρε ο έμπορος. Πρόσεξε δε σου λέω να παγώσεις την αύξηση του κέρδους του ¨μεγάλου¨ σου λέω να την περιορίσεις και εσύ εξακολουθείς να μου λες ότι αυτό θα πιέσει τον παραγωγό. Αλήθεια ο όρος υπερκέρδος είναι καλός ή κακός;

Σε νοιάζει, αν δε βλέπεις πέρα από τη συγκεκριμένη στιγμή. Τα κέρδη των εξαγωγών βοηθούν πολύ μία οικονομία σε επίπεδο απασχόλησης και εισοδήματος. Αν εσύ τρως πιο ακριβό λάδι από το Γερμανό φταίει που οι Γερμανοί αγοράζουν πιο πολύ από εσένα. Κανονικά λόγω μεταφορικών θα έπρεπε, ίσως, να έχεις πιο φτηνό λαδι, ναι. Υπάρχει κερδοσκοπία, κυρίως σε ότι αφορά τις επανεισαγωγές. Μεγάλη κερδοσκοπία
Δε φταίει ο καπιταλισμός για αυτό. Εξασφαλίζει φτηνό λάδι στους Γερμανούς και σε εσένα φτηνό σιτάρι από τη Ρωσία(λέμε τώρα).
Και πάλι συναντάμε το ίδιο πρόβλημα, θα έπρεπε να λειτουργεί αλλά δεν. Πως θα λειτουργήσει; Με τον ανταγωνισμό και την πλήρη απελευθέρωση, και οι ήδη δυνατοί που περιμένουν; Θα τους φτιάξει το κράτος, πώς; Με νόμους(εδώ μπαίνουμε σε άλλο for περί μικρού μεγάλου και μεσαίου κράτους), και αυτοί που υπάρχουν τώρα και δεν εφαρμόζονται; Αυτοί θα εφαρμοστούν, γιατί; Γιατί έτσι.

Το τελευταίο που λες δεν προκύπτει από αυτό που σου παρουσιάζω. Για το restart, συμφωνώ μερικώς, τα έχουμε κάνει σκατά. Προτιμώ το shock.
(Όχι οι καπιταλιστές όμως)
Όπως λένε και οι αμερικάνοι ποτεϊτο,ποτατο.
« Last Edit: June 24, 2008, 20:24:14 pm by Fenix » Logged

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
smo
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

aoum

View Profile
« Reply #51 on: June 24, 2008, 20:38:05 pm »

Ρε φενιξ οκ δεν ειναι τοσο ασχημα αυτα που λες (ισως ειναι εν μερει ανεφαρμοστα αλλα οκ δεν στεκομαστε εκει) αλλα το θεμα ειναι τι θα κανεις? Θα περιοριζεις μονιμα το κερδος των επιχειρησεων σαν κρατος? Το θεμα ειναι να εξυγειανεις την οικονομια και να της δωσεις μια δομη (σωματια,συνδεσμους κλπ) η οποια θα δουλευει σωστα και θα αφηνει ικανοποιημενους και τους μεν και δε και να εχει και περιθωριο για επενδυσεις. Ο ρολος του κρατους πρεπει να ειναι εντονος αλλα παροδικος και μετα να παρει ενα ελεγκτικο (αδιαφθορο) ρολο, οχι να παιζει μονιμως τον μπαμπουλα.

oblivion
pmousoul
Guest
« Reply #52 on: June 24, 2008, 20:48:17 pm »

Κάποια μέτρα κατά της ακρίβειας που θα ληφθούν στην Κύπρο :

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=561996

..."Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας Καταναλωτών του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού"...

Υπάρχει αντίστοιχη υπηρεσία στην Ελλάδα?

Στο internet πάντως δεν βρήκα τίποτα...
« Last Edit: June 24, 2008, 20:51:03 pm by ngine13 » Logged
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #53 on: June 24, 2008, 20:53:16 pm »

υπάρχει η επιτροπή ανταγωνισμού... αλλά και αυτή απαξιώθηκε με τα πρόσωπα που την στελέχωσαν...και τώρα πλέον νομίζω θα διορίζονται απευθείας από τον υπουργό...ούτε καν τα προσχήματα μέσω βουλής...

www.twitter.com/apostolos1986
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #54 on: June 25, 2008, 00:05:26 am »

Quote from: ngine13 on June 24, 2008, 08:12:50 am
Λες και ο εργαζόμενος όταν σχολάσει από την δουλειά του έχει κανένα δίωρο στην διάθεσή του να κάνει έρευνα αγοράς σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων για να βρει το καλύτερο και φθηνότερο προϊόν. Αυτήν την άνεση από την άλλη την έχει ο πολιτικός που πληρώνεται για να κάνει αυτούς τους ελέγχους. Γιατί η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να μεταφέρεται στον λαό? 

Αλλά να το πάμε παραπέρα... Μήπως δεν είναι "ανευθυνότητα της κυβέρνησης" η αισχρή κερδοσκοπία? Μήπως αυτοί που κερδοσκοπούν είναι αυτοί που μας στηρίζουν οικονομικά στις εκλογές και δεν πρέπει να τους ελέγξουμε?

Υ.Γ. : Εν τέλει για ποιο πράγμα θέλει να μας πείσει ο συγγραφέας? Ότι σε ένα κεφαλαιοκρατικό σύστημα, στο οποίο κουμάντο δεν μπορεί να κάνει ούτε το ίδιο το κράτος, θα πρέπει να μπορεί να κάνει ο καταναλωτής?

Οσον αφορά το χρόνο που έχει ή δεν έχει ο εργαζόμενος για έρευνα αγοράς, έλα τώρα μην γίνεσαι τόσο μελοδραματικός και να παραδέχεσαι κάποια πράγματα, όπως τη βλαχογκλαμουρια και την επιδειξιομανία που διέπει τον νεοέλληνα. Ξαναλέω ότι ο συγγραφέας δεν τα έβαλε με τον καταναλωτη, μίλησε για πλεονάζουσα ζήτηση των ακριβότερων προιόντων κάτι που πρώτον συντηρεί τις ακριβές τιμές και δεύτερον αποδεικνύει ότι "υπάρχει ευρύτερη της καταγραφόμενης μεσαία τάξη που μπορεί να στηρίξει αυτή την πλεονάζουσα ζήτηση". Εάν διάβαζες καλύτερα το άρθρο θα διαπίστωνες ότι ο Μανδραβέλης μόνο με το κράτος δεν είναι εν προκειμένω.

Τώρα σε αυτό που είπες για τους κερδοσκόπους που στηρίζουν προεκλογικά την κυβέρνηση θα σου πω ότι συμφωνώ απόλυτα, και θα σου πω ακόμα ότι η λύση είναι μία και το έχω ξαναπει πολλές φορές, όπως επίσης το ανέλυσα και στην αρχή αυτης της συζήτησης. Περιορισμός του ρόλου του κράτους στην οικονομία, να μην μπορεί ένας απλός δημόσιος υπάλληλος ή ένας βουλευτης να λαδωθεί για να εξοπλιστεί ο ΟΤΕ από τη Siemens και οχι την ABB γιατι απλά δεν θα είναι σε θέση να αλλάξει κατι, δεν θα εχει απλούστατα τη δικαιοδοσία μίας παρέμβασης που θα στρεβλώσει την αγορά προς όφελος κάποιων λίγων, και εις βάρος των πολλών. Επίσης όπως είπα και πριν, εξασφαλιση προϋποθεσεων για ταχεια αναπτυξη νεων εμπορικων επιχειρησεων για δυνατο ανταγωνισμο. Οι νέες επιχειρήσεις (μικρότερες στην αρχή αλλά πιο ευέλικτες) αν χρειαστεί θα συνασπιστουν προκειμένου να φανε το μεγάλο ψάρι. Γιατι το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό μόνο όταν το έχει εγλωβισμένο.
Αυτα δεν ειναι αφηρημενες θεωριες, ειναι φαινομενα που τα παρατηρουμε συνεχως. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε τη διαφάνεια στην αγορά και στην οικονομία γενικότερα, κάτι που φυσικά θα δράσει στη συνέχεια προς όφελος και των καταναλωτών. Η διασφαλιση καποιας στοιχειώδους ασφαλειας και ισονομίας για όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά, η δυνατοτητα ελευθερου και δυνατού ανταγωνισμου χωρις να φοβασαι τα αθέμιτα αντιποινα απο όσους έχουν τα κονέ με το κράτος ειναι απο τις βασικες προϋποθεσεις για να λειτουργησει ομαλά η ελεύθερη οικονομία.

Η περισσοτερη παρεμβαση λοιπόν ειναι το τελευταιο που πρεπει να κανει το κρατος.
Πρέπει να κυνηγήσουμε να φτιάξουμε ένα σύστημα που θα λειτουργεί έτσι ωστε η καινοτομος επιχειρηση, αυτή που θα μπορεί να συνδυάσει ποιότητητα με χαμηλή τιμή να προοδευει ραγδαια και οι αντιπαραγωγικες επιχειρησεις να κλεινουν. Αντιθετα το ελληνικο συστημα ειναι φτιαγμενο για να επιβιωνει η πιο σαπια επιχειρηση που όμως τυγχάνει να έχει τις καλυτερες πολιτικες διασυνδεσεις.
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #55 on: June 25, 2008, 00:13:28 am »

Quote from: Aurelius on June 24, 2008, 14:33:22 pm
Παντως δεν νομιζω να εμποδιστηκε ποτε καμια πολυεθνικη να ανοιξει παραρτημα στην Ελλαδα. Οποτε για ποιο λογο δεν υπαρχει ελευθερη οικονομια? Αντιθετα τα μικρα μαγαζια ειναι δυσκολο να επιβιωσουν, καθως ειναι καταδικασμενα ή να κλεισουν ή να απορροφηθουν.

Ειδικά όταν το κράτος βάζει τόσα υπεράριθμα γραφειοκρατικά εμπόδια στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων προς όφελος των ήδη ιστάμενων τα πράγματα γίνονται πολύ δυσκολότερα.

gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #56 on: June 25, 2008, 00:23:21 am »

Quote from: promitheas on June 24, 2008, 19:37:14 pm
ελευθερη οικονομία σημαίνει αναρχία στην παραγωγή και ανισομετρη ανάπτυξη διότι απόλυτο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος και οχι η ικανοποίηση των αναγκών.
το προϊόν μετασχηματίζεται σε εμπόρευμα και επάνω του αντανακλάται όλη η αλλοτρίωση των παραγωγικών σχέσεων

Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι η ελέυθερη αγορά εφευρέθηκε για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, ότι δηλαδή όλοι αποσκοπούν στο κέρδος. Σε μια ελεύθερη αγορά κάθε συναλλαγή είναι μεν κερδοσκοπία, αλλά διπλή. Και αυτός που αγοράζει αλλά και αυτός που πουλάει κάτι θέλει να κερδίσει. Αν θεωρήσει εαυτόν θιγμένο από την επικείμενη συναλλαγή πάει παρακάτω. Το θέμα όμως είναι να υπάρχει παρακάτω και το πρόβλημα πολλών αγορών όπως πχ της ελληνικής είναι αυτή η έλλειψη.
promitheas
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #57 on: June 25, 2008, 01:20:35 am »

Quote from: gepeltek on June 25, 2008, 00:23:21 am
Quote from: promitheas on June 24, 2008, 19:37:14 pm

Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι η ελέυθερη αγορά εφευρέθηκε για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, ότι δηλαδή όλοι αποσκοπούν στο κέρδος. Σε μια ελεύθερη αγορά κάθε συναλλαγή είναι μεν κερδοσκοπία, αλλά διπλή. Και αυτός που αγοράζει αλλά και αυτός που πουλάει κάτι θέλει να κερδίσει. Αν θεωρήσει εαυτόν θιγμένο από την επικείμενη συναλλαγή πάει παρακάτω. Το θέμα όμως είναι να υπάρχει παρακάτω και το πρόβλημα πολλών αγορών όπως πχ της ελληνικής είναι αυτή η έλλειψη.

δεν είναι έτσι, παλικάρι μου!!!
αυτος που πουλάει (βιομήχανος) δεν "παίζει" το παιχνίδι υπο ίσης όρους με αυτόν που αγοράζει (εργάτης). Το κέρδος, όπως χαρκτηριστικά ανεφέρες για τον αγοραστή, δεν εχει την ίδια εκταση και βάθος (ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά) με αυτό του πωλήτη. Και αυτό γιατι αλλη ειναι η θέση του ιδιοκτήτη των μέσων παραγωγής στην κοινωνία και αλλη του μισθωτού εργάτη. Το σύνολο της παραγωγής σήμερα δεν είναι κατακερματισμένο σε πολλούς μικρούς παραγωγούς όπως καποια άλλη εποχή. Η παραγωγή και τα πρϊόντα της είναι συγκεντρωμένα σε λίγα χέρια και αυτό δίνει μεγάλη κοινωνική (οικονομική - πολιτική) εξουσία επάνω στους πολλούς καταναλωτες.
Η παραγώγη ωθειται (θέλει δε θελει) απο την εξέλιξη της επιστημονικοτεχνικής προόδου αλλα και απο τις ποσοτικές ανάγκες της κοινωνίας για πολλα υλικά αγαθά  να αναπτύσσει την βιομηχανία ολο ένα  και σε μεγαλύτερες και πιο συγκεντρωμένες παραγωγικές δομές. Αυτές τώρα οι παραγωγικές δομές (εργοστάσια, βιομηχανικά κέντρα, ναυπηγία κτλ), είναι τα φυσικά ορυχεία του πλούτου και τις εξουσίας, και αυτοι που τα κατέχουν (ιδιοκτησιακά) την ασκούν σε αυτούς  που δεν τα κατέχουν.
Για αύτο λέμε οτι τα μέσα παραγωγής πρέπει να γίνουν Λαϊκή Ιδιοκτησια και να περάσουν σε κοινωνικο έλεγχο
Βλέπουμε τώρα ότι δεν μπορούν να μπούν στο ίδιο τσουβάλι οι "πωλητές" με τους "αγοραστές".
Ο "αγοραστης" στο υποτιθέμενο κέρδος που λές οτι αναζητάει, ψάχνει να βρεί μια ανάσα για να ελαφρύνει απο τη θήλια οικονομικής πιεσης,
που του ασκειται απο τον "πωλητη",  μέσω της ακριβείας, της ανεργίας κτλ.
Και απο την άλλη δεν μπορούν να υπάρχουν πολλοι "πωλητές" για να "ανταγωνιστούν" μεταξύ τους, για τους λόγους συγκεντροποίησης των κεφαλαίων (οικονομική νομοτέλεια).
Ετσι λοιπόν άλλο το κέρδος του ενός και άλλο του άλλου.

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #58 on: June 25, 2008, 01:23:10 am »

Παραπέμπω ολους τους συμμετεχοντες στον ορισμό που δίνει η κοινωνιολογία στο Κράτος (Γ Λυκειου νομίζω), ωστε να δουμε και τι σκοπό εχει σε μια οικονομια...γιατι ο νεοφιλευθερισμός θα βγάλει το κρατος (το σημερινο εννοω) εναντια στις επιχειρησεις και θα μας τρελάνει όλους.

promitheas
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #59 on: June 25, 2008, 01:44:43 am »

2 ερωτήσεις:

1) Αν αφήσουμε τελείως ελευθερη την οικονομία δηλαδή το δικαιωμα ιδιοκτησίας να είναι παντου και καθολικό (υλικά αγαθά, υπηρεσίες, δημόσια κοινωφελή αγαθα, γή, δαση,  παιδεία, πολιτισμό, υγεία κτλ) πια θα είναι η εξέλιξη της κοινωνίας?

2) Μπορεί κάποιος πολιτικός φορέας (κυβερνηση κτλ) να διατηρησει την ισορροπία του κρατικού παρεμβατισμού (όπως τον υπερασπίζονται όλα τα κόμματα, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ) στην ελεύθερη ή μερικά ελεύθερη οικονομία ή νομοτελειακά θα οδηγηθούμε μεσοπρόθεσμα στην ασυδοσία της ελεύθερης οικονομίας και των μονοπωλίων? Τι έχει δείξει η πείρα όλων των χωρών και της Ελλάδας?

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 7 Go Up Print
Jump to: