• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:23:38 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:23:38 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 57
Guests: 85
Total: 142
elischat
swkraths
KZerenidis
Lemonia
andreassifo
thanaf_231
difis
Maximos7
mmikelo
kouf
Leftor
Nikos_313
despoina15
kokkinosgior
AcDimitri
xarisvougiou
ΚΟ
tzesi
Mr Watson
jimalexoud
cpapast
dinoschalv
chaniotism
andyy
Joannapet
kpa
Nicotre
filkilkis
ඞ
Konstantina Karamani
Giannis_Kako
Zoifouka
gkg
stelinas
Petross
Saint_GR
Angelagfb
Kelly Tsimpouri
BossiTsif
Thanasis_pap
papaloui
tzortzis
Katarameno
Born_Confused
mdimitrig
msandr
george14
bougatsa
thaliatsk
kostasf
Captain
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για αλλαγή του public name σας, επικοινωνήστε με έναν από τους Admins.
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Τηλεπικοινωνιακού Κύκλου > 7ο Εξάμηνο > Μαθήματα Επιλογής > Ηλεκτρακουστική Ι (Moderators: Don, kathrin_p) > [Ηλεκτρακουστική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός, απορίες
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 17 Go Down Print
Author Topic: [Ηλεκτρακουστική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός, απορίες  (Read 31785 times)
Hobo
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

...

View Profile
Re: [Ηλεκτρακουστική Ι] Παλιά θέματα - Σχολιασμός, απορίες
« Reply #195 on: June 06, 2018, 23:06:58 pm »

Quote from: afro on June 06, 2018, 20:49:25 pm
ε αν καταλάβεις τι δείχνει το διάγραμμα στη σελίδα 69 η 3 δεν είναι τόσο δύσκολη.Αυτές που καλύπτονται είναι κάτω από τις καμπύλες.Ανάλογα τι σου ζητάει βρίσκεις το σημείο και βλέπεις ποια καμπύλη είναι από πάνω του.Μάλλον η απάντηση είναι από 90 και πάνω.Για την 2 αν το ζητάει έτσι χωρίς πληροφορίες για το φασματικό περιεχόμενο σκέφτομαι ότι θα περιγράψεις το φίλτρο Α ποιες συχνότητες κόβει πιο πολύ και τα χαρακτηριστικα του ροζ θορύβου και γενικά θα μειωθεί η στάθμη κατά πόσο   Roll Eyes δεν ξέρω.γενικά  δεν ξέρω αν είμαι απόλυτα σωστή και είναι προτιμότερο να γίνεται συζήτηση...

Στο θέμα 2 , ίσως πρέπει να μεταφέρεις την στάθμη στο 1m για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το φίλτρο Α. Σωστά ;

Listen, Morty, I hate to break it to you, but what people call “love” is just a chemical reaction that compels animals to breed. It hits hard, Morty, then it slowly fades, leaving you stranded in a failing marriage. I did it. Your parents are gonna do it. Break the cycle, Morty. Rise above. Focus on science.
afro
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #196 on: June 06, 2018, 23:58:30 pm »

Quote from: Baba|Yaga on June 06, 2018, 23:06:58 pm
Στο θέμα 2 , ίσως πρέπει να μεταφέρεις την στάθμη στο 1m για να μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το φίλτρο Α. Σωστά ;
δεν το είχα σκεφτεί αλλά λέει ποια είναι εκεί(στα 10m) η ένδειξη.Αμα μιλήσεις για μείωση της στάθμης λόγω φίλτρου αυτό φαντάζομαι θα κόψει π.χ τα 200hz κατά -10 σύμφωνα με το διάγραμμα είτε στο 1m είτε στα 10m.Γενικά και λίγο με το ροζ θόρυβο θέλει προσοχή γιατί μειώνεται η πυκνότητα ισχύος ανα οκτάβα οπότε ήδη θα έχουμε χαμηλότερες ψηλές συχνότητες και το Α κόβει κυρίως τις χαμηλές.Ελπίζω να δώσει κάτι πιο συγκεκριμένο όπως ένα που είχε κάνει στην τάξη που σου έλεγε πόσο κόβει ανά οκτάβα  και σου έδινε και τις αρχικές στάθμες. Αφαιρούσες από αυτές (εκεί που έκοβε το φίλτρο ή πρόσθετες αν τυχόν ενισχύει) έβρισκες το νέο αποτέλεσμα για την κάθε οκτάβα και τα πρόσθετες για τη συνολική.

Επίσης για το θέμα με τα μεγαφωνα θεωρώ σημαντικό να ξέρεις για το feedback -χρειαζόμαστε 6 db διαφορά μεταξύ του ομιλητή και της στάθμης που παράγει το ηχείο στη θέση του μικροφώνου.Αυτό λέγεται και οριακή ευστάθεια.Χρειάζεται δηλαδή να σκεφτείς την απόσταση του ηχείου, αν έχουμε δύο ηχεία  και επίσης το gain του χώρου(σχετίζεται με την κρίσιμη απόσταση).Δυστυχώς δεν σημείωνα και δεν το έτρεξα αυτο που έκανε αλλά πιστεύω αν βάλει για ηχεία κάτι τέτοιο θα είναι.Επίσης αν τυχόν ρωτήσει για μείωση ισχύος στο μεγάφωνο σκεφτείτε το και αυτό λογαριθμικά.Δηλαδή αν έχει απόδοση 90 db στο 1m στο 1 watt στο μισό watt θα έχει -3db. Αν διπλασιαστεί +3
« Last Edit: June 07, 2018, 09:02:52 am by afro » Logged
chrispol
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #197 on: June 07, 2018, 00:21:20 am »

Να ρωτησω μαθαμε οτι χρειζεται να υπαρχει διαφορα απο το αρχικο σημα και το ανακλωμενο 50 ms για να ακούμε ηχω. 'Αρα απο οτι κατάλαβα πρεπει ενα εμποδιο να βρείσκεται σε αποσταση 8.5 m απο εμας όταν μιλαμε για να ακουμε ηχώ καθως για να παει και να ερθει χρειαζεται 2d  και ο ηχος ταξιδευει με 340m/s  2d=340*0.05 => d = 8.5 m . Σωστή η λογική μου????
afro
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #198 on: June 07, 2018, 00:42:45 am »

Quote from: chrispol on June 07, 2018, 00:21:20 am
Να ρωτησω μαθαμε οτι χρειζεται να υπαρχει διαφορα απο το αρχικο σημα και το ανακλωμενο 50 ms για να ακούμε ηχω. 'Αρα απο οτι κατάλαβα πρεπει ενα εμποδιο να βρείσκεται σε αποσταση 8.5 m απο εμας όταν μιλαμε για να ακουμε ηχώ καθως για να παει και να ερθει χρειαζεται 2d  και ο ηχος ταξιδευει με 340m/s  2d=340*0.05 => d = 8.5 m . Σωστή η λογική μου????
ναι γιατί όχι?αν μιλάς εσύ και το εμπόδιο είναι μπροστά σου αυτή είναι η ελάχιστη απόσταση.απλά νομίζω εξαρτάται και από την πηγή σού.Δηλαδή για μουσική μπορεί να χρειάζεται μεγαλύτερο διάστημα από τα 50ms  αλλά για ομιλία όπως ανέφερες πάνω από τα 50m θα έχουμε ηχώ σύμμφωνα με όσα εχουμε πει.
Hobo
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

...

View Profile
« Reply #199 on: June 07, 2018, 01:08:50 am »

Quote from: afro on June 06, 2018, 23:58:30 pm

Επίσης για το θέμα με τα μεγαφωνα θεωρώ σημαντικό να ξέρεις για το feedback -χρειαζόμαστε 6 db διαφορά μεταξύ του ομιλητή και της στάθμης που παράγει το ηχείο στη θέση του μικροφώνου.Αυτό λέγεται και οριακή ευστάθεια.Χρειάζεται δηλαδή να σκεφτείς την απόσταση του ηχείου, αν έχουμε δύο ηχεία  και επίσης το gain του χώρου(σχετίζεται με την κρίσιμη απόσταση).Δυστυχώς δεν σημείωνα και δεν το έτρεξα αυτο που έκανε αλλά πιστεύω αν βάλει για ηχεία κάτι τέτοιο θα είναι.Επίσης αν τυχόν ρωτήσει για μείωση ισχύος στο μεγάφωνο σκεφτείτε το και αυτό λογαριθμικά.Δηλαδή αν έχει απόδοση 90 db στο 1m στο 1 watt στο μισό watt θα έχει -3db. Αν διπλασιαστεί +3

Λογικά θα σου πει για πόσες οκτάβες θέλει , γιατί δεν μπορείς να προσθέσεις όλο το φάσμα συχνοτήτων. Αν δε σου λέει συγκεκριμένα, τότε απντάς πιο γενικά σε όλο το φάσμα τι κάνει το φίλτρο Α.

Listen, Morty, I hate to break it to you, but what people call “love” is just a chemical reaction that compels animals to breed. It hits hard, Morty, then it slowly fades, leaving you stranded in a failing marriage. I did it. Your parents are gonna do it. Break the cycle, Morty. Rise above. Focus on science.
alexfaki
Θαμώνας

View Profile
« Reply #200 on: June 07, 2018, 03:06:41 am »

πως βρισκω τα phons αν ξερω τη σταθμη?
atpvk
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #201 on: June 07, 2018, 03:35:33 am »

πως βρισκω τα phons αν ξερω τη σταθμη?
πηγαίνεις στο διάγραμμα ισοφωνικών καμπυλών και βλέπεις για εκείνη τη συχνότητα και εκείνη τη στάθμη σε ποια καμπύλη πέφτεις. αλλά για το 1KHz  θεωρείται γνωστό πως η στάθμη dB και phon συμπίπτει, όπως ίσως και ότι στις συχνότητες ομιλίας, π.χ. στα 3,5kHz για τα ίδια phon με το 1kHz είμαστε 6 dB κάτω

Γενικά και λίγο με το ροζ θόρυβο θέλει προσοχή γιατί μειώνεται η πυκνότητα ισχύος ανα οκτάβα οπότε ήδη θα έχουμε χαμηλότερες ψηλές συχνότητες και το Α κόβει κυρίως τις χαμηλές.Ελπίζω να δώσει κάτι πιο συγκεκριμένο όπως ένα που είχε κάνει στην τάξη που σου έλεγε πόσο κόβει ανά οκτάβα  και σου έδινε και τις αρχικές στάθμες. Αφαιρούσες από αυτές (εκεί που έκοβε το φίλτρο ή πρόσθετες αν τυχόν ενισχύει) έβρισκες το νέο αποτέλεσμα για την κάθε οκτάβα και τα πρόσθετες για τη συνολική.

θα μπορούσαμε αν μας έδινε 80dB στάθμη για τον ροζ θόρυβο να πούμε πως αφού σε κάθε οκτάβα έχουμε ίδιο ποσό ενέργειας να πάρουμε για ευκολία 8 οκτάβες και να το σπάσουμε σε 10db/octave; αυτό αν μας δίνει και κάποιο διάγραμμα για το φίλτρο Α
ilesgidi
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #202 on: June 08, 2018, 01:59:24 am »

Ταα θεματα σημερα ηταν μπορω να πω βατα , αλλα και παλι μας εδωσε χρονο 1 ωρα οποτε ολοι τρεχαμε να προλαβουμε Cheesy Cheesy

Θεμα 1
ηταν 2 πηγες 8 μ αποσταση απο τον παρατηρητη η μια δεξια και η αλλη αριστερα του, και ειχε 2 πλακες μια πανω και μια κατω (για ανακλαση η μια και η αλλη για περιθλαση οποτε ο ηχος απο τη μια πηγη πηγαινε μονο απευθειας ).ειχαν συχνοτητες 1hz και 100 hz
και αμα δεν κανω λαθος τα εμποδια ηταν απο την μεση της αποστασης καθε πηγης και 8m προς τα πανω το ενα και προς τα κατω το αλλο (εμποδια 4Χ4 m) και αμα η πηγη 1 ειχε 97db(100hz) και η 2 100db(1khz) τι ακουει ο παρατηρητης?

Λυση
λες οπως ειπα πριν οτι απο την πηγη 1 θα εχω περιθλαση(c/f1=3,45>0,4 συγγρισιμο μεγεθος) στο εμποδιο οποτε εχω μονο επευθειας διαδρομη με:
L1=97-20log(1/8)
και για την πηγη 2 εχω ανακλαση(c/f2=0,345<0,4 μη συγκρισσιμο) στο εμποδιο εχω ανακλαση οποτε :
L2=100-20log(1/8)      απευθειας διαδρομη
L3=100-20log(1/22,62)  διαδρομη ανακλασης (απο πυθαγωριο θεωρημα με το τριγωνο που σχηματιζει η ανακλαση)
αρα  Lολ=10log(10^(L1/10)+10^(L2/10)+10^(L3/10))

ΘΕΜΑ 2
αυτο ηταν πολυ κουλο διοτι δεν ειχαμε διαγραμα phon (δεν επετρεπε τιποτα απο βιβλια Cry) και η εκφωνηση ηταν καπως ετσι:

Εχω μια πηγη που εχει στο 4m L=73 db και θελω να μου βρειτε τι ακουει ενας ακρωατης σε αποσαση 8 m εαν ο ηχος παραγεται στα 3 khz

Λυση
Λες οτι η πηγη παραγει ηχο στα 8 m ισο με:
L8m=73-20log(4/8)=67dB
Και μετα (για αυτο δεν ειμαι 100% σιγουρος) λες οτι στα 3κ hz εχω ενα βαθουλωμα στο διαγραμμα phon οποτε ακουω 5db περισσοτερα απο αυτα στα οποια παραγεται ο ηχος.
αρα Lακωης=67+5=72db

Θεμα 3
Εδω δεν το θυμαμαι ακρηβως αλλα σου εδεινε διαφορες συχνοτητες και σε αυτες διαφορα db σε ενα εργοσασιο , και για τα db που εδεινε εδεινε και db(a) και ελεγε ποσα ζευγη μηχανιματων μπορει να βαλει επιπλεον για να μην υπερβαινω τα 85 db.

Λυση
εδω αρχικα πηρα καθε L για καθε συχνοτητα ξεχωριστα και προσθεσα με το σφαλμα db(a) που εδεινε και βρηκα ας πουμε 10 διαφορετικα Lτελ.

μετα προσθεσα τα επιμερους L λογαριθμικα! δηλαδη Lολ=10log(10^(L1/10)+10^(L2/10)+10^(L3/10)) και το βρηκα
Lολ=83 db
οποτε λες Lτελ=10log(Ν*10^(Lολ/10))
και αντικαθυστωντας Ν = 2 οποτε μπορω να προσθεσω ενα ζευγος.

Θεμα 4
δυστυχως αυτο δεν το θυμαμαι καλα.Ηταν ασκηση με Μεγαφωνα σε εναν κλειστο χωρο νομιζω καπως ετσι:
Σε εναν χωρο ειναι ενας ομιλητης που μιλαει σε αποστασε 0,25 m απο ενα μικροφωνο με 75 db , και εχει 2 μεγαφωνα σε αποσταση 4 μ απο αυτον που εχουν σαθμη 100 db τι αλλαγη πρεπει να κανω στην σαθμη των μεγαφωνων για να βρισκεται το συστημα σε ευσταθεια (dc=2,4).

Δεν το ελυσα το θεμα  Tongue
empargio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #203 on: September 21, 2018, 19:06:57 pm »

δινει κανεις?? μπορει καποιος να μου εξηγησει 1ο θεμα ιουνιου 2017 με τοδιαγραμμα και τις σταθμες κορυφης,φοντου κτλ πως βγαινουν?
Frenzyx
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #204 on: September 21, 2018, 20:46:47 pm »

Quote from: empargio on September 21, 2018, 19:06:57 pm
δινει κανεις?? μπορει καποιος να μου εξηγησει 1ο θεμα ιουνιου 2017 με τοδιαγραμμα και τις σταθμες κορυφης,φοντου κτλ πως βγαινουν?

Παρόμοια άσκηση έγινε στην τάξη νομίζω, μέσα στο ΣΚ θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να ανεβάσω τις φετινές σημειώσεις από το μάθημα
empargio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #205 on: September 22, 2018, 00:16:54 am »

πωωω αν το κανεις αυτο θα σε ευγνωμωνω!
empargio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #206 on: September 23, 2018, 14:40:31 pm »

Quote from: Frenzyx on September 21, 2018, 20:46:47 pm
Παρόμοια άσκηση έγινε στην τάξη νομίζω, μέσα στο ΣΚ θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να ανεβάσω τις φετινές σημειώσεις από το μάθημα

μηπως μπορεις να ανεβασεις αυτες τις ασκησεις που ελεγες?...η τουλαχιστον εκεινη με το ιστογραμμα θορυβου που δεν την εχω καταλαβει καθολου πως βγαινει...
Frenzyx
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #207 on: September 23, 2018, 17:48:50 pm »

Quote from: empargio on September 23, 2018, 14:40:31 pm
μηπως μπορεις να ανεβασεις αυτες τις ασκησεις που ελεγες?...η τουλαχιστον εκεινη με το ιστογραμμα θορυβου που δεν την εχω καταλαβει καθολου πως βγαινει...

Έλα, σήμερα που βρήκα χρόνο τις ανέβασα τελικά, μένει μόνο να το εγκρίνει κάποιος αντμίν για να φανεί στα Downloads! Ελπίζω να βγάλετε άκρη με τα γράμματα μου...
empargio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #208 on: September 24, 2018, 19:03:29 pm »

να σαι καλα!!!
chrispol
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #209 on: September 24, 2018, 23:09:56 pm »

Γίνεται κάνεις να μου περιγράψει αναλυτικά τις ασκήσεις  με τα μεγάφωνα και πως λύνονται;  πχ θέμα;  5 Ιούνιος 2018
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 17 Go Up Print
Jump to: