• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
May 21, 2025, 19:10:54 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
May 21, 2025, 19:10:54 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by Nikos_313
[Today at 17:44:31]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by paul
[Today at 17:40:22]

Υποβιβασμός Τριφασικής Εγ...
by george14
[Today at 13:01:04]

[Ηλεκτρονική ΙΙ] Γενικές ...
by tzortzis
[Today at 12:34:11]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Le ece
[Today at 11:30:08]

H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[Today at 11:18:45]

PhD Position: Computing &...
by psermpez
[Today at 10:12:44]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by Nikos_313
[Today at 00:04:13]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by George_RT
[May 20, 2025, 23:17:11 pm]

Συντελεστής Ισχύος και Πα...
by George_RT
[May 20, 2025, 22:57:56 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Nikos_313
[May 20, 2025, 20:40:35 pm]

Απόψεις για Eurovision 20...
by Katarameno
[May 20, 2025, 20:11:20 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Fraser
[May 20, 2025, 11:00:30 am]

[ΔΥΣ] Γενικές απορίες και...
by tzortzis
[May 20, 2025, 09:34:16 am]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by tzortzis
[May 20, 2025, 09:27:46 am]

Αξίζουν οι πτυχιακές εξετ...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 21:53:37 pm]

[ΣΦ Ηλ - Μηχ] Αποτελέσματ...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 21:50:17 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 15:23:44 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[May 19, 2025, 00:08:58 am]

Hackάραν λογαριασμό Insta...
by Katarameno
[May 18, 2025, 23:58:48 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9951
Latest: argiris2006
Stats
Total Posts: 1426376
Total Topics: 31698
Online Today: 139
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 31
Guests: 87
Total: 118
georkala
george14
engineer2030
Yamal
bit11
Kelly Tsimpouri
Captain
tzortzis
nick_h
Nikos_313
eirinikompselidou
apapathe
bsp
mike1996
akonstb
Katarameno
Domnious
Theislander
victoria ginikopoulou
sassi
Mr Watson
Nekt
filippovna
Local Rider
chaniotism
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Επίσημη ενημέρωση για Αντιστοίχηση Μαθημάτων ΝΠΣ με ΠΠΣ και η συζήτηση στο forum.
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. > Ηλεκτρολογικές... απορίες (Moderators: hjalmar, chatzikys) > Υποβιβασμός Τριφασικής Εγκατάστασης
georkala, Nikos_313 and 2 Guests are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Υποβιβασμός Τριφασικής Εγκατάστασης  (Read 335 times)
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Υποβιβασμός Τριφασικής Εγκατάστασης
« on: May 20, 2025, 22:14:04 pm »

Λοιπόν για άλλη μια φορά μου γεννήθηκε άλλη μια ηλεκτρολογικής φύσεως απορία.. Roll Eyes Πήγα στο σπίτι μιας κοπέλας από την νομική και κάτι που μου τράβηξε προσοχή, όπως κάθε φορά που πηγαίνω σε έναν νέο χώρο, ήταν ο ηλεκτρολογικός της πίνακας.

Λοιπόν, πρόκειται για μια τριφασική εγκατάσταση με 22* ασφάλειες συνολικά! Το σπίτι είναι ούτε 100 τ.μ. και υποθέτω παλιότερα ήταν επαγγελματικός χώρος με μηχανήματα (καμία βιοτεχνία μάλλον). Πλέον, έγινε διαμέρισμα όμως και το τριφασικό σύστημα αχρήστευέ, επομένως προχώρησε σε υποβιβασμό σε μονοφασικό, αλλά όχι τυπικά... άτυπα!  Shocked
Και τι πάω να πω με αυτό, είχε έναν κεντρικό διακόπτη όπου οι τρείς αγωγοί μπαίνανε σε τρεις διαφορετικές υποδοχές και βγαίνανε όλοι μαζί από μια έξοδο (φυσικά οι άλλες δύο έξοδοι του τριφασικού διακόπτη ήταν άχρηστες). Έτσι, ουσιαστικά στην έξοδο ένωνε και τους τρεις αγωγούς και έκανε το τριφασικό σύστημα... μονοφασικό!

Οπότε, η απορία μου είναι, πως θα μπορούσαμε να κάνουμε άτυπο υποβιβασμό σε τριφασική εγκατάσταση σωστά; Τι θα χρειαζόταν να κάνουμε με τα άλλα δύο καλώδια που ερχόνται από τον μετρητή; Θα τα αφήνατε να αιωρούνται στον αέρα; Τι είδους ασφάλειες θα βάζατε; Μονοφασικές ή τριφασικές;

Πήρα τηλέφωνο έναν φίλο μου τεχνικό ηλεκτρολόγο για να το συζητήσουμε και κάτι έλεγε για γέφυρα μετά το τριφασικό για να γίνει μονοφασικό; Ισχύει κάτι τέτοιο; Τι εννοούν αυτοί με τον όρο "γέφυρα"; Μήπως συνδεσμολογία αστέρα;  Undecided

*Περιττό να πω ότι ήταν άχρηστες οι 22 ασφάλειες, σίγουρα υπήρχαν πολλές ασφάλειες που δεν συνδεόταν πουθενά  Tongue
« Last Edit: May 20, 2025, 23:17:54 pm by Nikos_313 » Logged
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: Υποβιβασμός Τριφασικής Εγκατάστασης
« Reply #1 on: May 20, 2025, 22:24:07 pm »

Μην ρωτάτε πως είδα τον πίνακα και τις συνδέσεις και τα παρατήρησα όλα αυτά, ο πίνακας δεν είχε πλαστικό ήταν 4αρων σειρών και δεν είχε καμία προστασία εκτός από ένα πορτάκι  Tongue
Με μεγάλη προσοχή δεν άγγιξα τπτ γιατί όλα ήταν υπό τάση.
George_RT
Veteran
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #2 on: May 20, 2025, 23:07:09 pm »

Το βασικό ερώτημα είναι, πως βλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ τη παροχή. Τριφασική η μονοφασική ;

Είναι κλασική περίπτωση, απο 3Φ εγινε 1Φ αλλά ο πίνακας έμεινε ο ίδιος. ΔΔΡ έχει ο πίνακας;
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #3 on: May 20, 2025, 23:10:34 pm »

Quote from: George_RT on May 20, 2025, 23:07:09 pm
Το βασικό ερώτημα είναι, πως βλέπει ο ΔΕΔΔΗΕ τη παροχή. Τριφασική η μονοφασική ;

Είναι κλασική περίπτωση, απο 3Φ εγινε 1Φ αλλά ο πίνακας έμεινε ο ίδιος. ΔΔΡ έχει ο πίνακας;
Τριφασική.
Όχι δεν έχει ΔΔΡ. Εδώ δεν είχε τα βασικά. Αλλά εδώ, θα έμπαινε ΔΔΡ μονοφασικός ή τριφασικός;
Όπως είπα από την ασφάλεια και κάτω το σπίτι γίνεται δια μαγείας μονοφασικό Tongue (πατέντα κάποιου τεχνίτη μάλλον)
George_RT
Veteran
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #4 on: May 20, 2025, 23:23:11 pm »

Εαν συνεχίζει να είναι 3Φ η γραμμή, έρχονται οι 5 αγωγοι μέχρι τον πινάκα, ασφαλίζονται και μετά παει στα φορτία. Τα οποια μπορει να ειναι και μονοφασικά, εαν εννοεις αυτο.
Με οτι ειναι η παροχή σου πας, εαν ειναι 3Φ θα πρεπει να μπει 3Φ, ΔΔΡ.

Αυτο που γράφεις εδω : (Έτσι, ουσιαστικά στην έξοδο ένωνε και τους τρεις αγωγούς και έκανε το τριφασικό σύστημα... μονοφασικό) ειναι πρακτικά αδύνατον, εαν συνεχίζει να είναι 3Φ η γραμμή.
« Last Edit: May 20, 2025, 23:25:28 pm by George_RT » Logged
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #5 on: May 20, 2025, 23:25:28 pm »

Quote from: George_RT on May 20, 2025, 23:23:11 pm
Εαν συνεχίζει να είναι 3Φ η γραμμή, έρχονται τα 5 καλώδια μέχρι τον πινάκα, ασφαλίζονται και μετά παει στα φορτία. Τα οποια μπορει να ειναι και μονοφασικά, εαν εννοεις αυτο.
Με οτι ειναι η παροχή σου πας, εαν ειναι 3Φ θα πρεπει να μπει 3Φ, ΔΔΡ.

Αυτο που γράφεις εδω : (Έτσι, ουσιαστικά στην έξοδο ένωνε και τους τρεις αγωγούς και έκανε το τριφασικό σύστημα... μονοφασικό) ειναι πρακτικά αδύνατον, εαν συνεχίζει να είναι 3Φ η γραμμή.
Ναι, αλλά στην τελική οι δύο φάσεις ήταν άχρηστες, αφού ήταν στον "αέρα"...

Το ερώτημα μου ήταν πως θα έκανες σωστά την υποβάθμιση πρακτικά. Μπορεί να θέλεις ο ΔΕΔΔΗΕ να συνεχίσει να σου δίνει 3Φ γιατί σκέφτεσαι την περίπτωση να χρειαστεί στο μέλλον...
« Last Edit: May 20, 2025, 23:28:30 pm by Nikos_313 » Logged
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #6 on: May 20, 2025, 23:40:20 pm »

Για να δώσω και ένα σχήμα για να φανεί πιο κατανοητό, δίνω το παρακάτω:

Συγχωρέσατε με προκαταβολικά, δεν είμαι μάστερ του MS paint!  Grin
George_RT
Veteran
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #7 on: May 20, 2025, 23:43:41 pm »

Από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τριφασικά φορτία. Και δεν υπάρχουν αρκετές καταναλώσεις, ώστε να μοιραστούν σωστά στις 3 φάσεις, άφησαν 2 φάσεις έτσι.

Quote from: Nikos_313 on May 20, 2025, 23:40:20 pm
Για να δώσω και ένα σχήμα για να φανεί πιο κατανοητό, δίνω το παρακάτω:

Συγχωρέσατε με προκαταβολικά, δεν είμαι μάστερ του MS paint!  Grin

Νταξ εδω εκαναν χοντρή πατάτα, βαρέθηκαν να βγάλουν εντελως τους αγωγους και τους πεταξαν πανω στη μια φάση, αφου ειναι αχρηστες. Ποιος ξερει τι χαος ειναι ολη η εγκατασταση  Sad
« Last Edit: May 20, 2025, 23:45:55 pm by George_RT » Logged
george14
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #8 on: Today at 01:21:57 »

Γενικά δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί να υποβιβασεις την εγκατάσταση, πέρα από το (μάλλον) ακριβότερο πάγιο. Απλά μοιράζεις τις καταναλώσεις στις 3 φάσεις και τέλος. Είναι αχρείαστο να πληρώνεις 3Φ και να έχεις 2 φάσεις στον αέρα. Ίσως είναι και επικίνδυνο γιατί ο ουδέτερος στο 3Φ είναι (νομίζω) μικρότερος από ό,τι στο 1Φ καθώς τα ρεύματα (εάν είναι σωστά μοιρασμένα τα φορτία) αθροιζονται κοντά στο μηδέν.

Πάντως αν θες έτσι απλά να το κάνεις 1Φ απλά μονωνεις τις άλλες 2 φάσεις και ελέγχεις αν αρκεί ο ουδέτερος. Αλλά ξανά, νομίζω ότι δεν έχει πρακτική σημασία.
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #9 on: Today at 11:11:07 »

Quote from: george14 on Today at 01:21:57
Γενικά δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί να υποβιβασεις την εγκατάσταση, πέρα από το (μάλλον) ακριβότερο πάγιο. Απλά μοιράζεις τις καταναλώσεις στις 3 φάσεις και τέλος. Είναι αχρείαστο να πληρώνεις 3Φ και να έχεις 2 φάσεις στον αέρα. Ίσως είναι και επικίνδυνο γιατί ο ουδέτερος στο 3Φ είναι (νομίζω) μικρότερος από ό,τι στο 1Φ καθώς τα ρεύματα (εάν είναι σωστά μοιρασμένα τα φορτία) αθροιζονται κοντά στο μηδέν.
Έλα, δεν το σκέφτηκα αυτό με τον ουδέτερο είναι η αλήθεια!
Απλά με έκανε εντύπωση που ο τεχνίτης που πήρα τηλ ήξερε περί εγκαταστάσεων τριφασικών που υποβιβάζονται σε μονοφασικές (μάλλον είναι συχνό) και με είπε ότι κάπου βάζουν κάποια γέφυρα για να τα ενώσουν ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Τέλος με είπε ότι αυτός θα έβαζε αφου το υποβίβαζε, μονοφασικό ρελέ και μια ασφάλεια και όχι τρείς. Δεν ξέρω αν μου τα λέει καλά ή απλά είναι κάτι που σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει εκείνη την στιγμή.
Katarameno
Διεστραμμένος

Music@ ♫♪♯ https://mixupload.com/u/Katarameno/ ♫♪♯

View Profile WWW
« Reply #10 on: Today at 11:16:09 »

Ο σκοπός ήταν να την εντυπωσιάσεις με τις γνώσεις σου ή με τον χαρταετό ξέρω γω, με κάτι τέλος πάντων, όχι να πετάς χαρταετό,  να κολλήσεις με τον πίνακα και να ανοίξεις τόπικ  Grin
sent from mTHMMY  

©2008-2025, Καταραμένο Αροξόλ™ | Μουσικούλα για να (μην) διαβάζετε (καλύτερα) ♫♪♯ https://mixupload.com/u/Katarameno/creative ♫♪♯ & https://www.patreon.com/Katarameno ♫♪♯ ή από καλύτερους dj: https://www.bassdrive.com/ / https://mixing.dj/ / https://lifefm.tv/ / https://nubreaks.com/stream-links/nubreaks-podcast/ ♫♪♯
ΝΔ: Στα Εξάρχεια (στους πρόσφυγες, στους φοιτητές, στους φτωχούς) μαγκιές, στο Μαρινάκη πίπες
george14
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #11 on: Today at 12:29:59 »

Quote from: Nikos_313 on Today at 11:11:07
Έλα, δεν το σκέφτηκα αυτό με τον ουδέτερο είναι η αλήθεια!
Απλά με έκανε εντύπωση που ο τεχνίτης που πήρα τηλ ήξερε περί εγκαταστάσεων τριφασικών που υποβιβάζονται σε μονοφασικές (μάλλον είναι συχνό) και με είπε ότι κάπου βάζουν κάποια γέφυρα για να τα ενώσουν ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Τέλος με είπε ότι αυτός θα έβαζε αφου το υποβίβαζε, μονοφασικό ρελέ και μια ασφάλεια και όχι τρείς. Δεν ξέρω αν μου τα λέει καλά ή απλά είναι κάτι που σκέφτηκε ότι πρέπει να κάνει εκείνη την στιγμή.

Δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που θα έκανε ένα 3Φ σύστημα 1Φ. Για να γίνει αυτό πρέπει να μετατρέψεις τις τάσεις να έχουν την ίδια φάση (γωνία). Πώς θα το κάνεις αυτό; Αυτή η "γέφυρα" τι ακριβώς συνδέει; Μάλλον κάτι ανάλογο με αυτό που είδες εννοεί. Δηλαδή κάπως απομονωνονται οι 2 φάσεις.

Όσον αφορά τις ασφάλειες, αν θεωρήσουμε ότι υποβιβασμός=μονωνω τις 2 φάσεις και τις αφήνω στην άκρη, τότε ναι όλες 1Φ θα είναι. Δε θα είχε νόημα να βάλεις 3Φ εφόσον οι 2 φάσεις μένουν μέσα στον πίνακα και δεν πάνε πουθενά.

Πάντως και πάλι όλη η διαδικασία δε μου φαίνεται σωστή. Δε θεωρώ ότι είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ασφαλείας.
Nikos_313
Administrator
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #12 on: Today at 12:34:32 »

Quote from: george14 on Today at 12:29:59
Πάντως και πάλι όλη η διαδικασία δε μου φαίνεται σωστή. Δε θεωρώ ότι είναι σύμφωνη με τα πρότυπα ασφαλείας.
Σίγουρα! Να φανταστείς η εγκατάσταση είναι παμπάλεα και έχει λιωμένες ασφάλειες και καλώδια πάνω ο πίνακας από λιώσιμο των μονώσεων των καλωδίων λόγω λειτουργίας σε τριφασικό φορτίο με καλώδια πολύ λεπτής διατομής! Δεν ξέρω τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση, πάντως άκουσα ότι η ιδιοκτήτρια δεν είναι πρόθυμη να ασχοληθεί με όλο αυτό το θέμα. Μάλλον όταν πάρει φωτιά το σπίτι, θα ασχοληθούν περεταίρω. Grin
george14
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #13 on: Today at 13:01:04 »

Quote from: Nikos_313 on Today at 12:34:32
Σίγουρα! Να φανταστείς η εγκατάσταση είναι παμπάλεα και έχει λιωμένες ασφάλειες και καλώδια πάνω ο πίνακας από λιώσιμο των μονώσεων των καλωδίων λόγω λειτουργίας σε τριφασικό φορτίο με καλώδια πολύ λεπτής διατομής! Δεν ξέρω τι κάνεις σε αυτή την περίπτωση, πάντως άκουσα ότι η ιδιοκτήτρια δεν είναι πρόθυμη να ασχοληθεί με όλο αυτό το θέμα. Μάλλον όταν πάρει φωτιά το σπίτι, θα ασχοληθούν περεταίρω. Grin

Μάλλον δεν καταλαβαίνει ότι αν γίνει κάτι θα μπει φυλακή...
Pages: [1] Go Up Print
Jump to: