• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:07:40 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:07:40 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426709
Total Topics: 31711
Online Today: 215
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 75
Guests: 97
Total: 172
tzortzis
kash_stp
Pumpakos
gp6
gourgaris
Tasaras
Ast
apostchris
Alex Kosmas
dionmant
palladas
Kazi
kostas1507
thanoswyd
Nikos_313
nikpapoutsi
Xris
theodoradr
faidonchatz
alexiosmara
Lykaonia
george14
HamesJetfield
Konstantinoy
gkg
Fotis Roukoutakis
tasakis
alexlad
Kpavlaras
ELEF
nikd
s4327063
Aris★
distillery
kostaspap
apos34
tasos gourd
Domnious
immo
andreas2000
asantor
BossiTsif
pxanthob
nikosmonov
eplysia
gpapmtb
babistso
PanosPapaspirou
kalantzopoulos
PAPARI69
gpr000
lina_zs
abiki
gtapalis
salonis
mpizos
mgrivab
melisste22
mariaxalk
stefpapa21
antontsiorvas
mikrosdia
Spyrtos14
rafa98p
George_RT
grepanis
stathiskek
Anita
glavdakis
et7gr
tasos_ntv
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Συζήτηση περι κοινωνικών συστημάτων
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 3 [4] Go Down Print
Author Topic: Συζήτηση περι κοινωνικών συστημάτων  (Read 5626 times)
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
Απ: Συζήτηση περι κοινωνικών συστημάτων
« Reply #45 on: September 04, 2006, 00:15:21 am »

Εχω την εντυπωση οτι γυρναμε στην εποχη, οπου οι Δελφοι θεωρουνταν το κεντρο του κοσμου. Η ακομη καλυτερα η Γη το κεντρο του Συμπαντος....

Εμενα ολοι οι φιλοι μου τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα ----->  ολοι οι ανθρωποι στην Ελλαδα τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα ------> κατ' επεκταση, αφου στην Ελλαδα ειναι ετσι, αρα και σε ολες τις χωρες του κοσμου τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα. Εκτος αν δεν ειναι χριστιανοι.

Αυτοι

http://www.unicefusa.org/site/c.duLRI8O0H/b.865783/k.54A2/Children_and_Poverty__UNICEF_Issues__Viewpoints__Who_We_Are__US_Fund_for_UNICEF.htm

μαλλον δεν ζουν στο κοσμο μας, αλλιως θα περνουασν καλα, θα τρωγαν καλα και τα Χριστουγεννα θα ειχαν και Γαλοπουλα. Μαλλον ειναι σε εναν αλλο γαλαξια.

ΟΥΑΟΥ .............. ΑΝΑΚΑΛΥΨΑ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ..........

ΘΕΛΩ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΛΩ ΤΩΡΑ...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #46 on: September 04, 2006, 00:21:41 am »

Επισης για τις φτωχες και πλουσιες χωρες αλλα δυο links

http://www.worldrevolution.org/news/article1699.htm

http://www.unicef-icdc.org/publications/pdf/repcard1e.pdf#search=%22poverty%20unicef%22

Αν αυτοι ειναι το 5%, αρα συνολικα θα ειμαστε 20.000.000.000 ανθρωποι σε αυτον τον κοσμο. Τι σου ειναι τα νεα μετρα της κυβερνησης για τους πολυτεκνους....

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
marauber
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
« Reply #47 on: September 04, 2006, 01:21:51 am »

Quote from: Aurelius on September 04, 2006, 00:15:21 am
Εχω την εντυπωση οτι γυρναμε στην εποχη, οπου οι Δελφοι θεωρουνταν το κεντρο του κοσμου. Η ακομη καλυτερα η Γη το κεντρο του Συμπαντος....

Εμενα ολοι οι φιλοι μου τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα ----->  ολοι οι ανθρωποι στην Ελλαδα τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα ------> κατ' επεκταση, αφου στην Ελλαδα ειναι ετσι, αρα και σε ολες τις χωρες του κοσμου τρωνε καλα. Περνανε καλα. Εχουν λεφτακια και τα Χριστουγεννα τρωνε γαλοπουλα. Εκτος αν δεν ειναι χριστιανοι.

Αν εννοείς εμένα με αυτά που γράφεις, έχω την εντύπωση ότι παρεξήγησες ότι γράφω. Συνεπώς θα σε παραπέμψω στα σύντομα( Cheesy) μηνύματα που έχω αναρτήσει.
Α, και το Νόμπελ (λογοτεχνίας έτσι; ) θα χρειαστεί να περιμένει λίγο ακόμη Wink

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #48 on: September 04, 2006, 01:41:28 am »

Οχι δεν μιλαω μονο για σενα. Πολλοι γυρω μας εχουν αυτην την ντιληψη. Και εγω πολλες φορες. Απλα απο καποιο σημειο αι μετα μερικα πραγματα ειναι τοσο εξοφθλμα που το ματι κρεμεται απο την κογχη.

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
Re: Συζήτηση περι κοινωνικών συστημάτων
« Reply #49 on: September 04, 2006, 02:58:46 am »

Quote from: marauber on September 03, 2006, 19:18:13 pm
Καταρχάς διαφωνώ με την άποψη ότι ο καπιταλισμός δε μπορεί να κάνει χωρίς ιμπεριαλισμό. Τα οφέλη από την εκμετάλλευση των υπανάπτυκτων κρατών δεν τα καρπώνονται "τα μοσχαναθρεμένα μας οπίσθια" αλλά τα οπίσθια λίγων και εκλεκτών. Προφανώς και αυτό πρέπει να σταματήσει, ο καπιταλισμός για να λειτουργήσει δεν έχει ανάγκη τέτοιες πρακτικές.

Κοίτα να δεις που κατα δικά μας οπίσθια βολεύονται. Γιατί, για να γεμίσει με τον πολύ παρά ο λίγος και εκλεκτός, πρέπει εμείς να καταναλώσουμε αρκετά.

Έτσι στην ουσία ο καπιταλισμός αυτοπραγματώνεται όταν εκμεταλευόμενος τους υπερβολικά αδύνατους, πουλάει σε καλές τιμές στους κοιμισμένους (εμάς) και τα τσεπώνει τρελά ο ίδιος. Αν δεν φτιάχναν φτηνούς υπολογιστές στις Ασίες, εγώ δεν θα είχα υπολογιστή με 1000?

Συμφωνώ με τα γεγονότα που περιγράφεις. Πράγματι η κατάσταση είναι δύσκολη σε αρκετές περιπτώσεις. Πράγματι ο καπιταλισμός δεν έχει καταφέρει να λύσει όλα τα προβλήματα του κόσμου. Σε αρκετά από αυτά όμως πιστεύω ότι δε φταίει το σύστημα αλλά η ανθρώπινη φύση.
Μιλώντας για την ανθρώπινη φύση, πιστεύω ότι αν δεν υπήρχε κακία και αδιαφορία στον κόσμο, τότε δε θα υπήρχε ανάγκη για κανένα σύστημα. Γιατί θα τα βρίσκαμε μεταξύ μας.
Επειδή όμως η κακία συνυπάρχει στην ανθρώπινη φύση, θα πρέπει να βρούμε ένα σύστημα που θα περιθωριοποιεί, που θα ελαχιστοποιεί την επίδραση της. Αντίθετα ο σοσιαλισμός έδειξε τη χειρότερη πλευρά της. Έδειξε πόσο τραγικά διαφορετική μπορεί να είναι η θεωρία από την πρακτική της εφαρμογή.

Εγώ από την άλλη πιστεύω ότι εμείς μόνοι μας μια χαρά θα τα βρίσκαμε. Τα συστήματα είναι αυτά που μας γαμάνε και οι ανταγωνισμοί. Αν προσπαθούσε για το κοινό καλό χωρίς να φοβόμαστε ότι από τον κόπο μας εμείς δεν θα ανταμειφθούμε αλλά ο άλλος, τότε χαλάει το πράγμα. Και αυτό προσπάθησε να κάνει ο σοσιαλισμός.

Ο καπιταλισμός από την άλλη είναι ένα σύστημα πιο απόλυτο, πιο σκληρό. Είναι πιο απαιτητικός από τον κάθε άνθρωπο, αλλά και πιο αποδοτικός όσο αφορά την εξέλιξη που μπορείς να έχεις. Δεν υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια, αλλά γι'αυτό είναι και πιο εφαρμόσιμος. Καταλαβαίνω ότι δεν κάνει για όλους, κάνει όμως για τους περισσότερους. Γι'αυτό εγώ θα τον προτιμήσω. Γιατί παρόλα τα άσχημα του δεν μπορώ να παραβλέψω πως άλλαξε τη ζωή των ανθρώπων μέσα σε μερικούς αιώνες, πως επέτρεψε τη δημιουργία μιας πολυάριθμης αστικής τάξης. Γιατί παρά τις ανισότητες, ποτέ ξανά στην ιστορία τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν ζούσαν τόσο καλά. Και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε αυτό το ποσοστό να το αυξήσουμε!

Αντίθετα ο σύγχρονος καπιταλισμός στηρίζεται στο τάξιμο των λαγών και πετραχείλια. Δες τον φίλτατο Ολύμπιο τι ωραία που τα έχει σχεδιάσει. Θα πάρει το δανειάκι, θα βρει την τρομερή ιδέα, θα δουλέψει και σκληρά μερικά χρονάκια και μετά θα τρώει με χρυσά πιρούνια.
Οι άνθρωποι εγκλωβίζονται στον καπιταλισμό γιατί πιστεύουν ότι τα χάλια τους τα μαύρα είναι προσωρινά. Ότι τα πράγματα θα στρώσουν. Μόλις πάρουν το δάνειο και πάρουν σπίτι μετά θα γλιτώσουν από τα νοίκια και θα ησυχάσουν. Μόλις ξεπληρώσουν το δάνειο μετά θα γλιτώσουν και θα ησυχάσουν. Μόλις ξεπληρώσουν το δάνειο που πήραν για να ξεπληρώσουν το δάνειο, θα γλιτώσουν και θα ησυχάσουν.

Μερικοί δε θυσιάζονται σε αυτόν τον αγώνα προσφέροντας τα πάντα στα παιδιά τους, με την λογική ότι τα παιδιά τους τουλάχιστον θα ζήσουν καλύτερη ζωή. Και μεγαλώνουν μές την σχετική άνεση τα παιδιά, σπουδάζουν βγαίνουν στην δουλειά και ξεσκίζονται μετά για να μπορούν να απολομβάνουν τα αγαθά που επιβάλλεται να έχουν.

Φαύλος κύκλος φίλε μου ποτέ δεν σταματά. Και ξέρεις τι πιστεύω ότι καταστρέφει τα πάντα στην ζωή του ανθρώπου? Η ιδιοκτησία. Είμαστε κολλημένη με την ιδιοκτησία.

Έχω έναν σκύλο. Τον Φρόντο. Γενικά δεν θυμώνει όταν του πειράζουμε το φαγητό εκτός από τα κόκκαλά (μεγάλα να μη σπάνε του δίνουν μερικές φορές παρά τις αντιρρήσεις μου γιατί του αρέσουν πολύ) του. Όταν του δίνει ο πατέρας μου καμιά φορά πάει να του το πάρει στα ψέμματα για να τον κάνει να γρυλίσει. Εγώ του φωνάζω που τον κοροϊδεύει αλλά θα συμφωνήσω ότι είναι πολύ αστείος με το πως πάει να υπερασπιστεί αυτό που θεωρεί δικό του.

Το ίδιο γελίοι μου φαίνονται οι άνθρωποι, που έχουν μπει στην διαδικασία να έχει ο καθένας τα δικα΄του πράγματα αντί να μπουν όλοι μαζί και να συνεργαστούν.

Φαντάσου σε κάθε οικοδομή να πληρώναν 2 συνδέσεις 2ΜΒps όλοι μαζί και να μοιραζόντουσαν τους πόρουμ. Το κόστος θα ήταν μηδαμινό για όλους και θα είχαν πολύ ικανοποιητική ταχύτητα.
Σκέψουν να είχαν μαζί πλυντήρια. Ή κουζίνες!
Ξέρω φίλους φοιτητές που ζουν σε εστίες και (εκτός του μπανιου που είναι λίγο πιο λεπτό το ζήτημα) το γεγονός ότι πρέπει να μοιράζονται την κουζίνα τους με άλλους 6-7 τους χαλάει πολύ.

Επίσης δε νομίζω ότι υπάρχουν και πολλοί που αναπολούν το παλιό-σοβιετικού τύπου-καθεστώς. Για παράδειγμα, οι Ρώσοι ποτέ δεν ήταν τόσο πλούσιοι όσο τώρα. Οι Ρώσοι και οι Κινέζοι έχουν γίνει οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του καπιταλισμού.

Σε πληροφορώ ότι υπάρχουν πολλοί.
Και οι συνθήκες για τους περισσότερους ανθρώπους σε θέματα επιβίωσης είναι πολύ περισσότερο δυσμενείς.
Και οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του καπιταλισμού είναι αυτοί που τα έχουν, που στις χώρες αυτές στην ουσία η μεσσαία τάξη είναι ανύπαρκτη.

Μην συγχαίεις την αμερικανοφιλία, αυτό είναι άλλο πράγμα.

Τέλος, όσον αφορά τα νούμερα, συμφωνώ ότι επιδέχονται πολλών ερμηνειών, αλλά εντούτοις δείχνουν μια γενικότερη τάση. Όταν η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση αλλά κάποιες χώρες έχουν σημαντική άνοδο στο ΑΕΠ, τότε αυτό κάτι λέει.
Όσον αφορά τα δάνεια, η γνώμη μου είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά είναι υπερβολικά. Γενικά είμαι ενάντια στη λήψη δάνειων και αν αυτή γίνει, πρέπει να γίνει έπειτα από μελέτη και με σιγουριά ότι μπορεί να αποπληρωθεί. Δυστυχώς όμως αυτό το λάθος γίνεται συχνά. Δεν πιστεύω ότι αυτό αποτελεί κατεξοχήν οικονομικό πρόβλημα αλλά κοινωνικό. Παρότι ζούμε καλύτερα από ότι στο παρελθόν, η καταναλωτική μανία στη σημερινή εποχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Προκειμένου λοιπόν κάποιος να ανταπεξέλθει στην εικόνα που η σημερινή κοινωνία τον κάνει να νομίζει ότι πρέπει να έχει, παίρνει δάνειο. Θέλω να πω δηλαδή, ότι αρκετά από τα δάνεια που παίρνουμε δεν τα έχουμε ανάγκη. Αυτό βέβαια είναι άλλο θέμα και ξεφεύγει από τα πλαίσια αυτού του θέματος, γι΄αυτό σταματώ εδώ.

Να σχολιάσω ότι για να πάρεις δάνειο θα πρέπει να εξασφαλίσεις το εξής:

Μέχρι την αποπληρωμή του δανείου, ο σκοπός της λήψης του να μην πάψει να καλείπτεται.

Δηλαδή, αν αλλάζεις αυτοκίνητο κάθε 5 χρόνια (λέμε τώρα) το να πάρεις ένα δάνειο που αποπληρώνεται σε 6 χρόνια, είναι παράλογο.

Φαντάσου τώρα τι συμβαίνει με τα εορτοδάνια και διαποκοδάνεια.

Να σημειώσω ότι τα δάνεια είναι σήμερα ο θεμέλειος λίθος του καπιταλιστικού συστήματος. Χωρίς αυτά πολλά θα είχαν καταρεύσει. Άνθρωποι μπορεί να πήγαιναν φυλακή, πολλές δουλειες δεν θα είχαν ανοίξει, και οι άνθρωποι θα έκαναν περισσότερη οικονομία με την ζημιά που θα έφερνε αυτό στην αγορά.

Αυτή τη στιγμή όμως, με το νόμο, οι Τράπεζες έχουν άπειρους ανθρώπους να δουλεύουν για χάρη του. Η σύχγρονη δουλεία.

byeeee
marauber

View Profile
« Reply #50 on: September 04, 2006, 04:05:11 am »

Δυο σχόλια θα κάνω μόνο, γιατί τα άλλα που λες μου φαίνονται υποκειμενικές απόψεις.

1ον, φυσικά και υπάρχει αυτή τη στιγμή μεσαία τάξη στη Ρωσία. Οι Ρώσοι πέρασαν δύσκολα χρόνια στις αρχές του 90, ορθοπόδησαν όμως τώρα και συνεχίζουν όλο και καλύτερα. Θα αντιγράψω κάποια αποσπάσματα από τον οδηγό πόλης του Lonely Planet για τη Μόσχα (που θα επισκεφτώ τον Οκτώβρη καλώς εχόντων των πραγμάτων) που έχουν μεγάλη σχέση με το θέμα.  

With the same purposeful optimism that their predecessors looked "forward to communism!", Muscovites today are looking forward to the opportunities promised by the New Russia. They are exploring the possibilities of consumesrism, creativity and career.

Soviet workers used to joke that "we pretend to work and they pretend to pay us". It was funny because it was all true. New Russia has a new work ethic, and nowhere is it more evident than Moscow. Eager young Muscovites are working long hours, so they too can partake of the good life they see going on around them.

2ον, καταλαβαίνω τι θες να πεις με την ιδιοκτησία. Είναι αλήθεια ότι είμαστε κολλημένοι με αυτήν, αυτό είναι που μας ευχαριστεί όμως. Συμφωνώ ότι σε κάποια πράγματα το συμφέρον είναι "κοινόχρηστο" σίγουρα όμως υπάρχουν πρακτικά προβλήματα συντονισμού. Πχ μπορώ να συννενοηθώ εγώ με τον παππού τις πολυκατοικίας για την γραμμή των 4ΜΒps; Grin Με τους υπόλοιπους φοιτητές μπορώ να συννενοηθώ, αργότερα όμως θα καταριέμαι την ώρα και τη στιγμή που το έκανα, όταν ο άλλος κατεβάζει μέρα-νύχτα και θα τρώει όλο το bandwidth. Αν το καλοσκεφτείς, αυτό γίνεται και με τα DSLAM. Σου λένε έχεις ονομαστική ταχύτητα 512 αλλά το bandwidth της γραμμής του DSLAM είναι το 1/20*(512*τους χρήστες). Δηλαδή υποχρεωτικά μας αναγκάζουν να συνεργαστούμε. Η διαφορά είναι ότι δεν μπορώ να πάω να διαμαρτυρυθώ στον γείτονα επειδή δεν έχω πολύ bandwidth. Εν τέλει τι θα προτιμούσα; Να πάρω τη σύνδεση μαζί με τον παππού, επειδή αυτός δε θα τη χρησιμοποιούσε σχεδόν ποτέ. Εκμετάλλευση δηλαδή.

Πολύ ειδικό το παράδειγμα θα μου πεις, αλλά πιστεύω ότι δίνει ένα κλίμα. Δείχνει ότι
63;ε κάτι συλλογικό κάποιος θα προσπαθήσει συχνά να το εκμεταλλευτεί εις βάρος των άλλων.
Το θέμα είναι ότι πολλοί θα προτιμήσουν κάτι το οποίο να τους ανήκει αποκλειστικά ώστε να το κάνουν ότι θέλουν, ακόμα και αν θα πρέπει να πληρώσουν παραπάνω για αυτό. Εσένα από ότι φαίνεται σου αρέσει η συλλογικότητα, πολλοί θα πλήρωναν για να αποκτήσουν την ανεξαρτησία τους. It's human nature after all. Δεν μπορείς να τους κατακρίνεις.

Εν κατακλείδει  η ιδιοκτησία είναι ένα δικαίωμα, που μπορεί εσένα να μη σου αρέσει, δε μπορείς όμως να το στερήσεις από τους άλλους. Νομίζω ότι κατά βάση είναι εγωιστικό. Και η ίδια η ανθρώπινη φύση όμως είναι κατά βάση εγωιστική...

Υ.Γ. Λόγω του περασμένου της ώρας το μυαλό μου υπολειτουργεί, συνεπώς είναι αρκετά πιθανό ορισμένες σκέψεις μου να είναι σκόρπιες και όχι ολοκληρωμένες. Σε παρακαλώ να αντιμετωπίσεις τέτοια διανοητικά άλματα με επιείκεια.
« Last Edit: September 04, 2006, 14:22:28 pm by marauber » Logged

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #51 on: September 04, 2006, 04:25:54 am »

Quote from: marauber on September 04, 2006, 04:05:11 am
Δυο σχόλια θα κάνω μόνο, γιατί τα άλλα που λες μου φαίνονται υποκειμενικές απόψεις.

μα φυσικά είναι υποκειμενικές απόψεις.. όπως και οι δικές σου βρε marauber.

Όσο για το Lonely planet, μπορείς να δώσεις λινκ από όπου το κόπιαρες;

Πριν σχολιάσω την πηγή σου, να καταλάβω τι εννοείς.

byeeee
marauber

View Profile
« Reply #52 on: September 04, 2006, 04:36:46 am »

Quote from: Turambar on September 04, 2006, 04:25:54 am
Quote from: marauber on September 04, 2006, 04:05:11 am

μα φυσικά είναι υποκειμενικές απόψεις.. όπως και οι δικές σου βρε marauber.

Όσο για το Lonely planet, μπορείς να δώσεις λινκ από όπου το κόπιαρες;

Πριν σχολιάσω την πηγή σου, να καταλάβω τι εννοείς.

Θέλω να πω ότι δεν έχω κάτι να σχολιάσω για τα υπόλοιπα στην παρούσα φάση, όχι ότι συμφωνώ μαζί τους αλλά ότι...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Δεν έχω link να σου δώσω για το Lonely planet. Βιβλίο έχω! Δεν νομίζω αυτά που τα πουλάνε να τα έχουν και ελεύθερα στο internet. Πάντως από αυτές τις εκδόσεις θεωρούνται ότι βγαίνουν οι καλύτεροι τουριστικοί οδηγοί. Αν πας σε ένα βιβλιοπωλείο και κοιτάξεις θα καταλάβεις. Τα αποσπάσματα δεν τα έκανα copy-paste, τα αντέγραψα πληκτρολογώντας τα.

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #53 on: September 04, 2006, 04:45:41 am »

Ναι λογικό... Σκέφτηκα ότι μπορεί να το βρήκες στο σάιτ. Τα άλλα είναι κλειδωμένα φυσικά.

Πάντως όπως και να έχει, οι ταξιδιωτικοί οδηγοί δεν είναι και το πιο κατάλληλο μέσο για να επιχειρηματολογήσεις μια μη τουριστικού ενδιαφέροντος άποψη (ότι το Κολλοσαίων είναι στη Ρώμη πχ.). Ειδικά όταν μιλάμε για κάτι που στην ουσία δε μετριέται. Που και αν μετριόταν δεν είναι απαραίτητο ότι θα γραφόταν σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό.

Πάντως αν η άποψη για τον κόσμο σχηματίζεται μέσα από ταξιδιωτικούς οδηγούς... Τότε η Γη είναι (mostly) Harmless.

byeeee
Nessa
Guest
« Reply #54 on: September 04, 2006, 10:01:36 am »

Βρε παιδιά, όταν λέμε να μην υπάρχει ιδιοκτησία δε σημαίνει ότι θα μοιραζόμαστε τα πάντα. Δηλαδή πώς το φαντάζεστε, κάθε πολυκατοικία να έχει ένα μπάνιο, ένα φούρνο μικροκυμάτων, ένα λεμονοστίφτη...; Grin Εννοούμε βασικά τα μέσα παραγωγής. Τα... ρούχα που φοράς είναι δικά σου, ντάξει...
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #55 on: September 04, 2006, 19:59:21 pm »

Εγώ λέω και αυτά...

Ειδικά τον λεμονοστίφτη και τον φούρνο μικροκυμάτων. Σε τι ωφελεί να έχουμε από 1 λεμονοστίφτη όταν τον χρησιμοποιούμε 2 λεπτά την ημέρα το πολύ;

Δε μιλάω όμως για κατάργηση της ιδιοκτησία αλλά επέκταση της κοινοχρηστο-σύνης (ας μου επιτραπεί ο όρος).

Και το παράδειγμα με την πολυκατοικία, προφανώς να πληρώνουν αυτοί που θέλουν και το χρησιμοποιούν το κάθε τι, όχι όλοι χωρίς να θέλουν...

Γενικότερα, αυτό απαιτεί ο πλανήτης μας, όχι το να κάνουμε οικονομία:

http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=3640.0

ξεφύγετε από τη λογική:
οικονομική μεγέθυνση = πανάκεια

byeeee
Pages: 1 2 3 [4] Go Up Print
Jump to: