• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 02:11:41 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 02:11:41 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 00:16:23]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:18 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]

[Εφ.Θερμοδυναμική]Παλιά θ...
by Giannis Masterio
[June 12, 2025, 22:30:38 pm]

Paid Internships in a Eur...
by okan
[June 12, 2025, 22:30:02 pm]

[ΔΣΗΕ] Γενικές απορίες, α...
by tasos_ntv
[June 12, 2025, 21:38:52 pm]

[Ηλεκτρονική Ι] Απορίες σ...
by RogueSoftware
[June 12, 2025, 12:19:21 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by chris_krkls
[June 12, 2025, 11:20:29 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9957
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426662
Total Topics: 31711
Online Today: 201
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 30
Guests: 115
Total: 145
thaliatsk
Rick_Sanchez
chrismzag
andyy
χασλμαλικι
arkou
Nmparkas
mike_x
Giorgosklin
evax
Theosarm
chaniotism
HlektrikhPatata
kpapama
Papadopoulosthanos
koutsoure
Guts
kokkinosgior
engineer2030
efthmakr
Διάλεξις
eed
teosimeon
MarakiT
Fraser
abunchofcells
lasef
jojos
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών > Κατάληψη (Moderator: Starki) > Κατάληψη και ΜΜΕ
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] 3 4 ... 32 Go Down Print
Author Topic: Κατάληψη και ΜΜΕ  (Read 62439 times)
Starr
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Gender: Male
Posts: 247



View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #15 on: May 27, 2006, 13:24:50 pm »

Αποφασισμένοι οι πανεπιστημιακοί

Να μην περάσει ο νόμος, να μη χαθεί η εξεταστική


Με βασικό μέλημα να μη χαθεί η εξεταστική περίοδος, αλλά αποφασισμένοι να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αλλαγές που σχεδιάζει για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εμφανίζονται οι πανεπιστημιακοί μετά την (προχθεσινή) απόφασή τους για απεργία διαρκείας από την 1η Ιουνίου.

Αν και με την προοπτική τής επ' αόριστον διακοπής της λειτουργίας των πανεπιστημίων -κινδυνεύει η επερχόμενη εξεταστική περίοδος, οι ίδιοι οι πανεπιστημιακοί αναζητούν λύσεις, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι εξετάσεις δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ποτέ δεν ήταν διακύβευμα στο πανεπιστήμιο».

Αναστολή της εξεταστικής

Μέχρι την παραμονή της έναρξης της απεργίας (31 Μαΐου), η ΠΟΣΔΕΠ, το συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών, καλεί τους συλλόγους να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε «να διευκολυνθεί κάθε εκπαιδευτική λειτουργία, η οποία δεν είναι δυνατόν να αναβληθεί», ενώ σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις, προτείνουν σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά όργανα και τους φοιτητές να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε «να ανασταλεί η έναρξη της εξεταστικής περιόδου και αυτή να πραγματοποιηθεί σε εύθετο χρόνο».

Προς την κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων. Σε επικοινωνία της «Ε» με πρυτανικές αρχές αρκετών ιδρυμάτων, καταγράφηκε ήδη ο σχετικός προβληματισμός αλλά και η πεποίθηση ότι θα εξευρεθούν τρόποι ώστε να ξεπεραστεί ο κίνδυνος να χαθεί η εξεταστική. Αλλωστε, όλοι τόνιζαν ότι είναι ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά και με γνώμονα πάντα το συμφέρον των φοιτητών. Αυτή είναι, άλλωστε, και η πρόθεση της ΠΟΣΔΕΠ η οποία, στη ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την απόφασή της, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Οι εξετάσεις αποτελούν εσωτερική λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας και αντιμετωπίζονται από τα ακαδημαϊκά όργανα με τη συμμετοχή και συναίνεση των διδασκόντων και φοιτητών, δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Ποτέ δεν ήταν διακύβευμα στο πανεπιστήμιο».

Κατά τ' άλλα, ανυποχώρητοι ως προς τις διαθέσεις τους, προβαίνουν σε κάλεσμα ακόμη και των βουλευτών «να δεσμευτούν δημόσια ότι δεν θα νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους, σε αντίθεση με ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα και έξω από κάθε δημόσιο διάλογο, την ψήφιση νέου νόμου-πλαισίου και την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος». Ο στόχος, αμετάβλητος:

*Να ασκηθεί στην κυβέρνηση η μέγιστη δυνατή πίεση και να υποχρεωθεί να αλλάξει στάση απέναντι στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και τους πανεπιστημιακούς.

*Να υποχρεωθεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να ικανοποιήσει τις ανάγκες και προτεραιότητες των πανεπιστημίων και

*Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.

«Αυτή τη στιγμή όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και φοιτητές σε συντονισμό απαιτούν η κυβέρνηση να εφαρμόσει το Σύνταγμα και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο πανεπιστήμιο», δηλώνει στην «Ε» ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Γιάννης Μαΐστρος καλώντας τους βουλευτές όλων των κομμάτων «να μη συναινέσουν με την ψήφο τους την αλλοίωση του χαρακτήρα και του ρόλου του πανεπιστημίου (νόμο-πλαίσιο) και να μην προχωρήσει η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και παραδοθεί το σύστημα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις ιδιωτικές επιχειρήσεις».

Οι φοιτητές

Στο μεταξύ, οι φοιτητικοί σύλλογοι, που έχουν ήδη λάβει αποφάσεις για κατάληψη των σχολών τους, συνεδριάζουν καθημερινά προκειμένου να επικυρώσουν τη συνέχιση των δικών τους κινητοποιήσεων. Μέχρι τώρα, οι φοιτητές προσδιορίζονται σε 240 τα τμήματα που τελούν υπό κατάληψη ανά τη χώρα, ενώ καθοριστική ήταν η συμμετοχή στην προχθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση της ΠΟΣΔΕΠ, όπου και ελήφθη η απόφαση για την απεργία διαρκείας.

*Την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ καταγγέλλει ο Σύλλογος Φοιτητών ΜΜΕ και Δημοσιογραφίας επειδή «δεν σφραγίζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την κατάληψη της σχολής» στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. «...ο πρόεδρος της σχολής απαιτεί την εκκένωση του χώρου, αφού θεωρεί την κατάληψη του συλλόγου παράτυπη και τη σχολή εκτός πανεπιστημιακού ασύλου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Logged

Αν δεν στηρίζεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς απάνω της.
Starr
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Gender: Male
Posts: 247



View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #16 on: May 27, 2006, 13:26:39 pm »

Απόψεις

Παιδείας άγος


ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ σχολών και με το κλείσιμο από την 1η Ιουνίου των πανεπιστημίων απαντούν οι πανεπιστημιακοί, με την υποστήριξη και των φοιτητών, στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αυθαίρετα, χωρίς καν διάλογο, τις αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο και να προωθήσει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

ΠΡΟΘΕΣΗ της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου, είναι να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον νόμο-πλαίσιο από το θερινό τμήμα της Βουλής, δηλαδή όταν θα λείπουν οι ενδιαφερόμενοι σε διακοπές και δεν θα είναι δυνατόν να εκδηλωθούν αντιδράσεις ή έστω να ακουστούν οι αντίθετες απόψεις. Η υπουργός δεν θέλει και δεν επεδίωξε τον διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα.

ΑΠΕΦΥΓΕ τον διάλογο η κυρία Γιαννάκου διότι, με τις αλλαγές που προωθεί, θίγονται η αυτονομία και η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων. Δημιουργείται έτσι ένα γραφειοκρατικό καθεστώς, προκειμένου η εξουσία με ανθρώπους της να ελέγχει τα πανεπιστήμια. Τίθεται, επομένως, και ζήτημα παραβίασης των συνταγματικών διατάξεων, που διασφαλίζουν την αυτοτέλεια των πανεπιστημίων.

ΑΝ ΕΙΧΕ πράγματι αγαθές προθέσεις η κυβέρνηση και ειλικρινές ενδιαφέρον για την Ανώτατη Παιδεία, που χρειάζεται αναβάθμιση και ενίσχυση, θα έπρεπε να ζητήσει διάλογο με την πανεπιστημιακή κοινότητα, να συζητήσει τα θέματα και να ακούσει τα επιχειρήματα που προβάλλονται.

ΟΔΗΓΕΙ η άρνηση του διαλόγου στις κινητοποιήσεις -τις πρώτες μετά το 2003- και ήδη από τις 330 σχολές όλης της χώρας, βρίσκονται υπό κατάληψη οι 240. Είναι φανερό ότι κινδυνεύει η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου, δημιουργώντας ανωμαλία και σοβαρό πρόβλημα για τους φοιτητές της επαρχίας.

ΚΑΙ ΑΥΤΗ τη φορά θύματα της κυβερνητικής προχειρότητας και αυθαιρεσίας είναι και οι φοιτητές μαζί με τους πανεπιστημιακούς, που εξωθούνται σε έσχατα μέσα αντίδρασης.

ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ δικαιολογημένα στις αλλαγές υποβάθμισης και στη θολή εξαγγελία για μη κρατικά πανεπιστήμια -δήθεν μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα- όπως και στην ίδρυση νέων δημόσιων πανεπιστημιακών σχολών.

ΠΡΟΒΑΛΛΕΤΑΙ το λογικό αίτημα της ουσιαστικής ενίσχυσης των πανεπιστημίων που ήδη υπάρχουν, τα οποία δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες τους - δηλαδή, φως, νερό, τηλέφωνο κ.τ.λ. Για τις εξευτελιστικές αποδοχές των πανεπιστημιακών δεν γίνεται καν λόγος.

ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΝ, άραγε, και οι σημερινοί κυβερνήτες, όταν ανέξοδα διακηρύσσουν ότι η καλύτερη επένδυση είναι στην Παιδεία; Ποια επένδυση; Η δημόσια ή η ιδιωτική; Η Παιδεία πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και να προσφέρεται δωρεάν σε όλη την κλίμακά της σε όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού.

ΜΕ ΑΥΤΟ το αίτημα, λοιπόν, καλώς γίνονται οι καταλήψεις, στις οποίες θα πρέπει να πάρουν μέρος και οι γονείς και όλοι οι πολίτες, που ανησυχούν για το μέλλον και την προκοπή του τόπου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Logged

Αν δεν στηρίζεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς απάνω της.
jimi
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 1273


Live Free or Die...


View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #17 on: May 27, 2006, 13:48:06 pm »

Δηλαδή μας έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τους καθηγητές???ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!Αυτοί δημιουργούν και συντηρούν την κατάντια μέσα στα πανεπιστήμια.Αυτοι έχουν καταντήσει το πανεπιστήμιο ένα κέντρο εξετάσεων.Τώρα επικεντρώθηκαν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προσπαθούν να αποτρέψουν την ίδρυσή τους...Μήπως άρχισαν να τρίζουν οι καρέκλες κάποιων???Λάθος επιχειρήματα μια ζωή.Απροσανατολισμός και βλακεία.....

Υ.Σ:Δε μιλάω για το σύνολο των καθηγητών αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό.
Logged

Καιρός να  αφήσουμε τους εγωισμούς και να κοιτάξουμε λίγο τον εαυτό μας.....
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος
******
Posts: 8962


Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...


View Profile
Re: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #18 on: May 27, 2006, 13:54:00 pm »

Quote from: jimi on May 27, 2006, 13:48:06 pm
Δηλαδή μας έχουν βάλει στο ίδιο τσουβάλι με τους καθηγητές???ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ!!!!!!!!!Αυτοί δημιουργούν και συντηρούν την κατάντια μέσα στα πανεπιστήμια.Αυτοι έχουν καταντήσει το πανεπιστήμιο ένα κέντρο εξετάσεων.Τώρα επικεντρώθηκαν στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και προσπαθούν να αποτρέψουν την ίδρυσή τους...Μήπως άρχισαν να τρίζουν οι καρέκλες κάποιων???Λάθος επιχειρήματα μια ζωή.Απροσανατολισμός και βλακεία.....

Υ.Σ:Δε μιλάω για το σύνολο των καθηγητών αλλά για ένα μεγάλο ποσοστό.

Ά ρε τζιμ στο είπα να έρθεις στη χτεσινή συζήτηση Smiley
Το συμπέρασμα που βγήκε (όσο ήμουν εκεί-γιατί μετά επρεπε να ετοιμάσουμε και το φαγητό για το λαό ) ήταν ότι
αγωνιζόμαστε μαζί κατά του νόμου έχοντας ίσως διαφωνίες σε επιμέρους σημεία του τελευταίου
Logged

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Starr
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Gender: Male
Posts: 247



View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #19 on: May 27, 2006, 14:22:26 pm »

Το θέμα είναι πρωτοσέλιδο στην Ελευθεροτυπία, και προσωπικά το καταχάρηκα! Smiley
Γιατί καταρχάς δεν αντιμετωπίζει το θέμα με τη γνωστή τρομολαγνεία. Στον αέρα η εξεταστική, χιλιάδες φοιτητές και γονείς αγωνιούν, κάτω οι κακές καταλήψεις και οι ασυνείδητοι φοιτητές που δεν καταλαβαίνουν πως το μόνο που πρέπει να κάνουν είναι να διαβάζουν... Επαναστάτες χωρίς αιτία για να γλιτώσουν το διάβασμα. Οι αργόσχολοι...

Όσον αφορά τους καθηγητές φυσικά και τους θέλουμε στο πλευρό μας (και όχι στις παραλίες) ενάντια στην κατάργηση του άρθρου 16 και της ανάληψης επιτέλους από το κράτος της (συνταγματικής) ευθύνης του απέναντι στο πανεπιστήμιο.

Και αυτό τέλος που προβάλλουν και τα δύο άρθρα είναι η ουσία. Δεν είναι εμφύλιος, δεν είναι θύματα των φοιτητών οι άλλοι φοιτητές (οι οποίοι αντιδρούν -κακά τα ψέματα- επειδή ανησυχούν για τη μετάθεση της εξεταστικής, η οποία όμως δεν προκειται να χαθεί, ούτε είναι προς το συμφέρον κανενός να χαθεί) αλλά η στάση της κυβέρνησης (η κυβερνητική προχειρότητα και αυθαιρεσία όπως πολύ ωραία γράφει το παραπάνω άρθρο) η οποία εξωθεί φοιτητές και πανεπιστημιακούς δασκάλους σε έσχατα μέσα αντίδρασης.

Και είναι στ'άλήθεια δικαιολογημένη, έγκαιρη και υγιής η αντίδραση των φοιτητών ώστε να μη φθάσουμε στο πιο βαθύ σκοτάδι, που λέει και ο ποιητής...
Logged

Αν δεν στηρίζεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς απάνω της.
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος
******
Posts: 8962


Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...


View Profile
Re: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #20 on: May 27, 2006, 14:38:35 pm »

Ήταν και στα Νέα όπως είδα σε μια εφημερία που έφερε συμφοιτητής μας χτες στην ομιλία
Logged

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
emmanuel
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 3830


πλάκα με κανεις?


View Profile WWW
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #21 on: May 27, 2006, 16:54:10 pm »

φυσικά για να γίνει αυτό έπρε να κηρύξει απεργία η ΠΟΣΔΕΠ (συμφωνώ με τον κ.Μαργαρη ότι δενπ πρεπει να στηριζόμαστε στους καθηγητές,αλλά τα ΜΜΕ δυστυχώς στηρίζονται σαυτούς....

το΄σημερινό άρθρο απο ΤΑ ΝΕΑ

Tινάζεται στον αέρα η εξεταστική στα AEI. Yπό κατάληψη 155 Σχολές πανελλαδικά

Aναβρασμός στα Πανεπιστήμια

Οι συνελεύσεις αποφασίζουν για απεργία διαρκείας και καταλήψεις

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Χαρακτηριστικά εξέγερσης επιχειρούν να δώσουν στην κρίση που ξέσπασε στα Πανεπιστήμια ορισμένοι συνδικαλιστές πανεπιστημιακοί και οι όσοι φοιτητές συμφωνούν με τις καταλήψεις και τις απεργίες.

H ερχόμενη εβδομάδα θα είναι κρίσιμη, καθώς οι γενικές συνελεύσεις των πανεπιστημιακών σε κάθε Ίδρυμα και οι αντίστοιχες των φοιτητών θα κληθούν να αποφασίσουν αν οι πρώτοι θα ακολουθήσουν την προχθεσινή πρόταση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του κλάδου (ΠΟΣΔΕΠ) για απεργία διαρκείας από την 1η Ιουνίου και αν οι δεύτεροι θα συνεχίσουν ή όχι τις καταλήψεις, που σήμερα γίνονται σε 155 Σχολές πανελλαδικά.

Σημειώνεται ότι η απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ για απεργία διαρκείας, η οποία τινάζει στον αέρα την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου που -πιθανότατα -θα αναβληθεί, ελήφθη κατά πλειοψηφία από τους πανεπιστημιακούς που πρόσκεινται στις διάφορες παρατάξεις της ευρύτερης Αριστεράς. Οι πανεπιστημιακοί που στηρίζουν την κυβέρνηση δεν ήθελαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά και όσοι πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ διαχώρισαν τη θέση τους, προτείνοντας άλλες τρεις μέρες απεργία και κατόπιν επάνοδο των πανεπιστημιακών στα αμφιθέατρα από τις 5 Ιουνίου. «Το κόστος της ανευθυνότητας του υπουργείου Παιδείας δεν πρέπει να το πληρώσουν οι φοιτητές, οι διδάσκοντες και κατ' επέκταση η ελληνική οικογένεια», είπαν χαρακτηριστικά. Στο στρατόπεδο των φοιτητών πάντως, εκτός από τους προσκείμενους στις παρατάξεις της Αριστεράς, με τις καταλήψεις συμφωνούν και αρκετοί προσκείμενοι στην ΠΑΣΠ, η οποία έχει διαχωρίσει τη θέση της από το ΠΑΣΟΚ ειδικά στο ζήτημα των ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Τα TEI πάντως -που χθες παρέμειναν κλειστά με 24ωρη απεργία -δεν έχουν προς το παρόν μπει στον χορό των κινητοποιήσεων διαρκείας.

Οι πανεπιστημιακοί που συμφωνούν με τις κινητοποιήσεις ζητούν από τους φοιτητές συμπαράσταση και φορτίζουν το κλίμα των καταλήψεων, θεωρώντας ότι έτσι θα ασκήσουν αποτελεσματικότερη πίεση στην κυβέρνηση να αποσύρει τους πρόσφατους εκπαιδευτικούς νόμους (μεταξύ των οποίων και αυτός για την αξιολόγηση), να αυξήσει τις οικονομικές επιχορηγήσεις των AEI και να μην ιδρύσει ιδιωτικά Πανεπιστήμια.



ΤΑ ΝΕΑ , 27/05/2006
 
Logged

tu/e
Starr
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη
***
Gender: Male
Posts: 247



View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #22 on: May 28, 2006, 12:42:29 pm »


Ανώτατη εξέγερση

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ 

Με κατειλημμένες τουλάχιστον 150 σχολές σ' όλη τη χώρα από τους φοιτητές και απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών θα αρχίσει η εξεταστική περίοδος στα ΑΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα οι φοιτητές... δίνουν εξετάσεις στη δημιουργία ενός νέου κινήματος που ξεπερνά σε μέγεθος και αγωνιστικότητα τις μεγάλες κινητοποιήσεις επί υπουργίας Αρσένη.

Μόνο που τώρα έχει διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο με τους καθηγητές τους, η ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΣΔΕΠ), σε μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε απεργία διαρκείας. Αύριο και μεθαύριο θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις των σχολών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να επικυρώσουν την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ και απ' την Τετάρτη τα πανεπιστήμια βάζουν λουκέτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές δεν προτάσσουν συντεχνιακά αιτήματα, αλλά αντιδρούν στις θεσμικές αλλαγές που δρομολογούνται στα πανεπιστήμια. Σημείο αιχμής η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι αλλαγές που έχουν ήδη εξαγγελθεί στο νόμο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ο περιορισμός του φοιτητικού ασύλου, η διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών», η κατάργηση του ενός δωρεάν συγγράμματος, η εισαγωγή μάνατζερ στη διοίκηση των ιδρυμάτων και ο περιορισμός της φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές που προτάθηκαν από την επιτροπή «σοφών» του ΕΣΥΠ αλλά και την επιτροπή πρυτάνεων, αποτελούν κόκκινο πανί για τους φοιτητές, που ζητούν επίσης την απόσυρση των νόμων για την αξιολόγηση και τη διά βίου εκπαίδευση.

* «Αυτή δεν είναι "άλλη μια απεργία". Ανάστατη όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτεί να σταματήσει η εκποίηση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, η πειθάρχηση των διδασκόντων και η τιμωρία των φοιτητών», διακηρύσσει ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Γιώργος Μαΐστρος. Το ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πλαισίωσαν καταληψίες φοιτητές και από επαρχιακές πόλεις ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου κινήματος. «Οσοι δεν μας σεβάστηκαν ήρθε η ώρα να μας φοβηθούν. Δεν αποχωρούμε - θα νικήσουμε», έγραφε το κεντρικό πανό.

* «Οι πρώτες καταλήψεις πριν το Πάσχα που προσπαθούσαν να φέρουν τη Γαλλία των φοιτητικών και εργατικών εκρήξεων στην ελληνική πραγματικότητα, έδωσαν μόνο ένα δείγμα γραφής γι' αυτό που θα ακολουθούσε από το φοιτητικό κίνημα. Η διαδήλωση της Πέμπτης συγκέντρωσε πάνω από 10.000 φοιτητές και ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών», μας λέει ο καταληψίας, Δημήτρης Γράψας, από το Φυσικό Αθήνας. «Η προσπάθεια της Μαριέττας Γιαννάκου να καταθέσει και τρίτο νομοσχέδιο, μετά από αυτά της αξιολόγησης και της διά βίου εκπαίδευσης στο θερινό τμήμα της Βουλής -τι άραγε φοβάται;- τούτη τη φορά θα πέσει στο κενό».

* Το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού. Αλλωστε οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» και των πρυτάνεων έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και μήνες. Επιτελείς του υπουργείου δηλώνουν ότι η σύνταξη του επίμαχου νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο διαρροές στον τύπο προοιωνίζονται την κατάργηση των ελεύθερων μεταφορών μαθημάτων από εξάμηνο σε εξάμηνο, θεσμός που θεωρείται κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος από τη δεκαετία του '70. Το συγκεκριμένο μέτρο ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της φοιτητικής έκρηξης.

Πηγή: Ελευθεροτυπία
Logged

Αν δεν στηρίζεις το ένα σου πόδι έξω απ' τη Γη, ποτέ σου δεν θα μπορέσεις να σταθείς απάνω της.
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
*******
Posts: 4056


Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...


View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #23 on: May 28, 2006, 13:58:50 pm »

Παιδια το email που εστειλα στο mega. Αν θελετε, αντιγραψτε, αλλαξτε το λιγο αν θελετε ή γραψτε κατι τελειως διαφορετικο. Αλλα στειλτε το....

Ειμαι φοιτητης του τμηματος Ηλεκτρολογων Μηχανικων και Μηχανικων Υπολογιστων του ΑΠΘ. Σας στελνω αυτο το email για να εκφρασω την εντονη δυσαρεσκεια, τοσο δικη μου οσο και υπολοιπων συμφοιτητων μου, για την χειριστη συμπεριφορα της δημοσιογραφου που ειχατε στειλει να καλυψει την συνεντευξη τυπου των συντονιστικων των καταληψεων στην Θεσσαλονικη. Πιο συγκεκριμενα, αντι να ζητησει πληρη ενημερωση και να πραγματοποιησει ερωτησεις που θα εξεφραζαν ολε τις πλευρες, ηθελε ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΙΚΑ να προβαλλει μεσω του σταθμου σας αυτα τα οποια υποστηριζε. Ολα αυτα, ενω οι καταληψεις ειναι πανελλαδικες (240 σχολες) και με μεγαλη πλειοψηφια των γενικων συνελευσεων. Θα ηθελα να τονισω οτι το ανωθεν γεγονος δεν τιμαει καθολου τον σταθμο σας και δειχνει ποσο χειραγωγουμενα απο την εκαστοτε εξουσια τα τηλεοπτικα μεσα ειναι. Θα σας παρακαλουσα, αλλη φορα να μην επαναληφθει αντιστοιχο γεγονος. Επισης καλο θα ηταν να προβαλλετε τους αγωνες των φοιτητων, που παλευουν συσσωμοι για μια καλυτερη παιδεια, ενα καλυτερο μελλον.
Logged

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 20652

μη νοιάζεσαι


View Profile
Re: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #24 on: May 28, 2006, 14:21:11 pm »

έστειλα και εγώ κάτι Smiley
Logged

byeeee
meltemi
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Female
Posts: 2491



View Profile WWW
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #25 on: May 28, 2006, 14:29:31 pm »

Στέλνω κι εγώ.  Wink
Logged
!!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..)
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 1006


ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ 180 φέτος και συνεχίζουμε για την Πρωτιά


View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #26 on: May 28, 2006, 14:39:33 pm »

και εγώ..
Logged

ΠΑΣΠ Ηλεκτρολόγων
http://www.youtube.com/watch?v=rlykK_zd95w


Φτάνει πια.
Φτάνει πια η κοροϊδία.
Φτάνει πια η ανικανότητα.
!!DUO!!(Αγγίζοντας την τελειότητα..)
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Gender: Male
Posts: 1006


ΠΑΣΠ ΗΜΜΥ 180 φέτος και συνεχίζουμε για την Πρωτιά


View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #27 on: May 28, 2006, 15:03:20 pm »

Το δικό μου......

Κύριοι/κυρίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA

Είμαι φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΑΠΘ.
Στις 26 Μαϊου μία δημοσιογράφος του σταθμού σας ήλθε να καλύψει δημοσιογραφικά τις συνεχιζόμενες καταλήψεις στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης έπειτα εκδήλωσης που έλαβε χώρα στην Πολυτεχνική Σχολή με πρωτοβουλία του συντονιστικού των καταλήψεων με σκοπό την έγκυρη πληροφόρηση της κοινής γνώμης

Η εν λόγω δημοσιογράφος σας στη μοναδική ερώτησή της ζήτησε να απολογηθούν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών προς τους φοιτητές που χάνουν την εξεταστική τους (λες και την κατάληψη την οργανώνει μια μικρή πλειοψηφία..). Όταν οι φοιτητές προσπάθησαν να εκθέσουν τα αιτήματα της κατάληψης, αρνήθηκε να τα ακούσει, λέγοντας ότι εκείνη δεν συμφωνεί μ'αυτά και δεν πρόκειται να προβάλλει τίποτα τέτοιο.

Δεν γνωρίζω αν ήταν προσωπικές της γνώμες ή ήταν κατευθυνόμενη από "υπόγειες" δυνάμεις..

Ας ελπίσω ότι συνέβη το πρώτο αφού ως νέοι και ιδεαλιστές ακόμη (φευ!) πιστεύουμε σε έναν κόσμο ιδεατά πλασμένο όχι σύμφωνα με τις σκοπιμότητες αλλά σύμφωνα με το κοινό καλό.

Θα σας παρακαλούσα να προβείτε σε άμεση επίπληξη της δημοσιογράφου σας αφού δεν υπηρέτησε με την πρέπουσα δεοντολογία το λειτούργημά της.

Παράλληλα θα σας παρακαλούσα να ενημερώνετε την κοινή γνώμη για τον αναβρασμό των Πανεπιστημίων σε όλη τη χώρα συνεχώς και όχι με 5λεπτα σποτάκια και τίτλους τέλους.

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

Με τιμή

Γκρέμος Ιωάννης
Logged

ΠΑΣΠ Ηλεκτρολόγων
http://www.youtube.com/watch?v=rlykK_zd95w


Φτάνει πια.
Φτάνει πια η κοροϊδία.
Φτάνει πια η ανικανότητα.
electroSOK
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr
******
Posts: 1648


ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ!


View Profile
Re: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #28 on: May 28, 2006, 15:24:19 pm »

Μπραβο βρε παιδια, στειλτε στειλτε στους καφρους του ΜΕΓΚΑ.

Α! Ενας εναλλακτικος τροπος να προπαγανδισουμε αυτο που συμβαινει αυτες τις μερες στις σχολες ειναι αυτο που θα κανουμε αυριο πρωι. Συγκεκριμενα αύριο Δευτέρα πρωί μια ομάδα από μας θα πάει στις αφετηρίες των λεοφωρείων του ΟΑΣΘ και θα κολλήσει πάνω στα αστικά στράτσα που θα λένε διάφορα (πχ. ενα λεει "240 σχολές είναι υπό κατάληψη, αυτές ξέρουν" και άλλα αναφέρουν τα αιτήματα μας (πχ. δημόσια & δωρεάν παιδεία) ). Έτσι, τα λεωφορεία διασχίζοντας την πολη θα προβάλουν τα αιτήματά μας  Wink !
Logged

Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το μέτωπο προς τον ήλιο. Για να μπορεί αυτός, καίγοντάς το να το σημαδεύει με αξιοπρέπεια. Αν ο άνθρωπος σκύψει το κεφάλι, χάνει την αξιοπρέπειά του.
Ernesto Che Guevara


Ουτοπία είναι αυτό που όταν κάνεις ένα βήμα για να το φτάσεις εκείνο κάνει δύο πίσω. Όταν κάνεις και δεύτερο βήμα για να το φτάσεις, εκείνο κάνει αλλά δυο πίσω.
Και τότε σε τι χρησιμεύει η ουτοπία???
Σε κάνει να βαδίζεις μπροστά!

Eduardo Galeano Ουρουγουανός ποιητής

Ο κόσμος πάει μπροστά κυνηγώντας την ουτοπία και το όνειρο!
Δυστυχής η κοινωνία που οι νέοι της δεν κάνουν όνειρα.
Alexkasgr
Honoured Member - Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
**********
Gender: Male
Posts: 4577


Έτη φωτός μπροστά...


View Profile
Απ: Κατάληψη και ΜΜΕ
« Reply #29 on: May 28, 2006, 15:25:41 pm »

Τελικά δεν έστειλα μόνο εγώ... Tongue
Logged
Pages: 1 [2] 3 4 ... 32 Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...