• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:22:41 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:22:41 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by Don Corleone
[Today at 21:03:32]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[Today at 20:59:13]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 19:46:54]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Yamal
[Today at 19:07:04]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[Today at 18:56:22]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426696
Total Topics: 31710
Online Today: 242
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 74
Guests: 134
Total: 208
ntina
Cersei Tsoulannister
akinous
tzortzis
apapathe
chaniotism
Captain
nchatzo
elenak
kkotsopo
mantzjim
apol
Don Corleone
blacknick
ganasto
ichariti
lasef
amprozos
christina02
Tsomp
nikos.a
MASV
Tolizz
Kwstas
iodim
manwlakhs
Annapar
ioathemar
Phlikon
theodoridoueu
kiriakos234
Νικη
georkala
unreasonable
DKarakatsanis
Kaniki
rafa98p
smoul
vajim
Kass
HAHAHA
tsaliki
CasualUndergrad
BossiTsif
mamalakis
antontsiorvas
Δημητρης Αξιμιωτης
JiMan5
geo66
palladas
JoHn!
tsageo
Papadopoulosthanos
dkonst
George_RT
superkolios
dirac1
smanio
meliou
stefanos hios
Sofiana
Asozou
George15
dimitrisblioumis
Anastasiam
aorologas
msandr
mimaki
Eleniiii
HlektrikhPatata
melisste22
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 8ο Εξάμηνο > Υπολογιστική Νοημοσύνη (πρώην Ασαφή Συστήματα) > [Aσαφή συστήματα] Εργασίες
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 43 Go Down Print
Author Topic: [Aσαφή συστήματα] Εργασίες  (Read 88830 times)
ροζ θορυβος
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re: [Aσαφή συστήματα] Εργασίες
« Reply #390 on: August 14, 2019, 21:54:34 pm »

Quote from: georgopk on August 12, 2019, 16:54:21 pm
Η άσκηση ζητάει
Αυτό σημαίνει ότι η "or method"  θα είναι max???

Με κάθε επιφύλαξη, νομίζω το also έχει να κάνει με το πώς συνδυάζονται οι κανόνες μεταξύ τους, δηλαδή οι βαθμοί στους οποίους  αυτοί πληρούνται, οπότε το max ίσως αφορά το κομμάτι του aggregation και όχι του or.
Επισυνάπτω σχετικό παράδειγμα.

Why be a wallflower when you can be a Venus fly trap?
transparent_Man
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #391 on: August 15, 2019, 17:55:43 pm »

Kαλησπέρα,
Ας διατυπώσω και εγώ τις απορίες μου για την 1η εργασία.
Ομάδα 1 λοιπόν Τ7.
1) Στα ζητούμενα της εργασίας είναι και η βάση των κανόνων. Δεν μπορώ να καταλάβω αν τους κανόνες πρέπει να τους βγάλουμε εμείς εμπειρικά ή με κάποιον άλλον τρόπο.

2) Καμία ιδέα για πως να υλοποιηθει η τεχνική απο-ασαφοποίησης  cos;
KG8
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #392 on: August 16, 2019, 11:07:16 am »

Quote from: transparent_Man on August 15, 2019, 17:55:43 pm
Kαλησπέρα,
Ας διατυπώσω και εγώ τις απορίες μου για την 1η εργασία.
Ομάδα 1 λοιπόν Τ7.
1) Στα ζητούμενα της εργασίας είναι και η βάση των κανόνων. Δεν μπορώ να καταλάβω αν τους κανόνες πρέπει να τους βγάλουμε εμείς εμπειρικά ή με κάποιον άλλον τρόπο.

Στην παράγραφο 9.4 των σημειώσεων εξηγεί αναλυτικά πως επιλέγεται η βάση κανόνων. Για PI ελεγκτή ουσιαστικά παίρνεις U_dot = E_dot + E.
konsletr
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #393 on: August 16, 2019, 12:24:09 pm »

Στην εργασία 3, στον κώδικα για το grid search (superconductivity dataset) μου πετάει error, "Gaussian membership function must have nonzero sigma value." Το έψαξα στο google αλλά δεν βρήκα κάτι. Ξέρει κανείς πώς μπορώ να το αντιμετωπίσω; (χρησιμοποιώ FCM Clustering)
KG8
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #394 on: August 19, 2019, 16:24:38 pm »

Στην 3η εργασία στο πρώτο μέρος για το dataset CCPP, είναι λογικό το σφάλμα να είναι μεγάλο; Γιατί βλέπω ότι και οι τιμές των δειγμάτων είναι αρκετά μεγάλες.
00128419
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #395 on: August 19, 2019, 23:02:01 pm »

Quote from: KG8 on August 19, 2019, 16:24:38 pm
Στην 3η εργασία στο πρώτο μέρος για το dataset CCPP, είναι λογικό το σφάλμα να είναι μεγάλο; Γιατί βλέπω ότι και οι τιμές των δειγμάτων είναι αρκετά μεγάλες.

Μπορεις να κανονικοποιησεις τα δεδομενα στο διάστημα [0,1] για να παρεις πιο φυσιολογικες τιμές για το σφάλμα. Πάντως είναι λογικό να έχεις μεγάλο MSE για τον λόγο που είπες και δεν νομίζω να στο πάρει λάθος αμα το αφήσεις έτσι.

Έχει κανείς το τραπέζι στην 1η εργασία? Στην εκφώνηση λεει να πάρουμε συνάρτηση μεταφοράς ανοικτού βρόγχου το K(s+c)/(s+0.1)(s+10), αλλα αφου δινει επιμερους συναρτησεις τις K(s+c)/s και 25/(s+0.1)(s+10) δεν θα έπρεπε να έχουμε και εναν επιπλεον πόλο στο 0 στην τελικη συνάρτηση μεταφοράς? Έχει κάνει λάθος στην εκφώνηση?

konsletr
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #396 on: August 20, 2019, 22:59:26 pm »

Quote from: 00128419 on August 19, 2019, 23:02:01 pm
Μπορεις να κανονικοποιησεις τα δεδομενα στο διάστημα [0,1] για να παρεις πιο φυσιολογικες τιμές για το σφάλμα. Πάντως είναι λογικό να έχεις μεγάλο MSE για τον λόγο που είπες και δεν νομίζω να στο πάρει λάθος αμα το αφήσεις έτσι.

Έχει κανείς το τραπέζι στην 1η εργασία? Στην εκφώνηση λεει να πάρουμε συνάρτηση μεταφοράς ανοικτού βρόγχου το K(s+c)/(s+0.1)(s+10), αλλα αφου δινει επιμερους συναρτησεις τις K(s+c)/s και 25/(s+0.1)(s+10) δεν θα έπρεπε να έχουμε και εναν επιπλεον πόλο στο 0 στην τελικη συνάρτηση μεταφοράς? Έχει κάνει λάθος στην εκφώνηση?

Του έστειλα mail. Έχει ξεχάσει ένα s στα ερωτήματα
leukosaraphs!
Veteran
Καταστραμμένος

εφακ

View Profile
« Reply #397 on: August 23, 2019, 19:18:30 pm »

Καλησπερα μαγκες,

εχω την εξης απορια:
Εχω στην 1η εργασια τον κινητηρα (D3). Λεει στην εκφωνηση το πολυ 5% υπερυψωση, εγω για να κανω την ζωη μου ευκολη το απαιτησα 0. Αυτη η απαιτηση μου στον "κανονικο/σαφες" ελεγκτη τηρειται, δεν εχω ουτε λιγο υπερυψωση. Παιρνωντας τις απαραιτητες τιμες για να φτιαξω τις αρχικες τιμες του fuzzy ελεγκτη, παρατηρησα οτι:
α) οι αρχικες τιμες διναν ενα μεγαλo overshoot (πανω απο 4%, αλλα και παλι εντος του οριου της εργασιας).
β) παιζοντας με τις παραμετρους -κυριως το α και το Ke- το εφτασα το overshoot 0.505%, που προφανως ειναι εντος των οριων της εργασιας αλλα εγω απαιτησα 0.

Ψαχνω ψυλλους στα αχυρα ή οντως πρεπει να πετυχω 0% ? Undecided

+
λεει στην εκφωνηση
"να θεωρησουμε μια διεγερση e is PS και de is NS και να δειξουμε γραφικα ποιοι κανονες διεγειρονται."
Με κωδικα ξερω να το κανω, μεσω της evalfis, γραφικα ομως? ειναι καπoιο μαραφετι στο simulink?
« Last Edit: August 23, 2019, 20:23:24 pm by leukosaraphs! » Logged

-What  do you get  when you cross  an insomniac, an agnostic and a dyslexic?
-Someone who stays up all night wondering if there is a Dog.

You can't spell fart without art

Quote from: Xplicit on June 17, 2018, 20:03:39 pm
Συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τους Γερμανούς να φεύγουν ηττημένοι από τη Μόσχα  Grin
feugatos_#

.

View Profile
« Reply #398 on: August 23, 2019, 20:09:25 pm »

Quote from: leukosaraphs! on August 23, 2019, 19:18:30 pm
Καλησπερα μαγκες,

εχω την εξης απορια:
Εχω στην 1η εργασια τον κινητηρα (D3). Λεει στην εκφωνηση το πολυ 5% υπερυψωση, εγω για να κανω την ζωη μου ευκολη το απαιτησα 0. Αυτη η απαιτηση μου στον "κανονικο/σαφες" ελεγκτη τηρειται, δεν εχω ουτε λιγο υπερυψωση. Παιρνωντας τις απαραιτητες τιμες για να φτιαξω τις αρχικες τιμες του fuzzy ελεγκτη, παρατηρησα οτι:
α) οι αρχικες τιμες διναν ενα μεγαλo overshoot (πανω απο 4%, αλλα και παλι εντος του οριου της εργασιας).
β) παιζοντας με τις παραμετρους -κυριως το α και το Ke- το εφτασα το overshoot 0.505%, που προφανως ειναι εντος των οριων της εργασιας αλλα εγω απαιτησα 0.

Ψαχνω ψυλλους στα αχυρα ή οντως πρεπει να πετυχω 0% ? Undecided

+
λεει στην εκφωνηση
"να θεωρησουμε μια διεγερση e is PS και de is NS και να δειξουμε γραφικα ποιοι κανονες διεγειρονται."
Με κωδικα ξερω να το κανω, μεσω της evalfis, γραφικα ομως? ειναι καπιο μαραφετι στο simulink?
Αυτό που λες για την υπερύψωση μου έκανε και μενα εντύπωση, γιατί ενώ στο διάγραμμα του simulink φαίνεται να έχεις 0, γράφει ότι έχεις 0.505%. Δεν χρειάζεται να πετύχεις 0 πάντως. Θεωρώ πως είσαι καλυμμένος.
Για το δεύτερο που ρωτάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Rule Viewer του Fuzzy Toolbox και να βαλεις screenshots
leukosaraphs!
Veteran
Καταστραμμένος

εφακ

View Profile
« Reply #399 on: August 23, 2019, 20:20:04 pm »

Quote from: feugatos_# on August 23, 2019, 20:09:25 pm
Αυτό που λες για την υπερύψωση μου έκανε και μενα εντύπωση, γιατί ενώ στο διάγραμμα του simulink φαίνεται να έχεις 0, γράφει ότι έχεις 0.505%. Δεν χρειάζεται να πετύχεις 0 πάντως. Θεωρώ πως είσαι καλυμμένος.
γενικα για να το δω, προφανως εκανα full zoom στο σημειο Tongue παει στο 150.19κατι αντι για 150.
Αφου το εγραψα, διαβασα καλυτερα στην εκφωνηση και καπου αναφερει "...υπερυψωση σχεδον μηδενικη" αρα οντως καλα πρεπει να ειμαστε.
Quote from: feugatos_# on August 23, 2019, 20:09:25 pm
Για το δεύτερο που ρωτάς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Rule Viewer του Fuzzy Toolbox και να βαλεις screenshots
ααα γεια σου. ακριβως οτι εψαχνα. bonjour

Συνεχίστηκε η παράδοση που θέλει τους Γερμανούς να φεύγουν ηττημένοι από τη Μόσχα  Grin
00128419
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #400 on: August 26, 2019, 15:01:24 pm »

Στην 1η εργασία έχω το τραπέζι εργασίας. Ακολουθώ τις οδηγίες της εκφώνησης και επιλέγω μηδενικό c=0.2 και αναλογικό κέρδος Kp=2 και είμαι εντός προδιαγραφών (πετυχάινω άνοδο 0.3 s και υπερύψωση 6.3%). Σύμφωνα με σημειώσεις Θεοχάρη επιλέγω a=5 (το αντίστροφο του c δηλαδή), Ke=1 και K=2. Στην προσομοίωση παίρνω σχεδόν μηδενική υπερύψωση αλλά ο χρόνος ανόδου ξεφεύγει και είναι περίπου 10.5 s, αν ρυθμίσω τα κέρδη και μειώσω αρκετά το α, (το κάνω δηλαδή 0.2-0.3) αυξάνοντας τα Ke,K παίρνω καλά αποτελέσματα αλλά με προβληματίζει που έχω τόσο μεγάλη χρονική απόκλιση όταν τρέχω την προσομοίωση με τα αρχικά κέρδη. Τσάμπα ανησυχώ ή έχω κάνει κάπου λάθος?

Με τους κανόνες μου και το μοντέλο στο σιμουλινκ δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα γιατί τα δοκίμασα με δεδομένα απ τα παραδείγματα που έχει στις σημειώσεις και πήρα σωστά αποτελέσματα
Modiano
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #401 on: August 29, 2019, 03:53:39 am »

Quote from: 00128419 on August 26, 2019, 15:01:24 pm
Στην 1η εργασία έχω το τραπέζι εργασίας. Ακολουθώ τις οδηγίες της εκφώνησης και επιλέγω μηδενικό c=0.2 και αναλογικό κέρδος Kp=2 και είμαι εντός προδιαγραφών (πετυχάινω άνοδο 0.3 s και υπερύψωση 6.3%). Σύμφωνα με σημειώσεις Θεοχάρη...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Συνήθως οι FZ ελεγκτές, με αρχικά κέρδη αυτά των γραμμικών ελεγκτών, δεν δίνουν την καλύτερη απόκριση. (αυτό αναφέρεται στις σημειώσεις)

Η δικιά μου ερώτηση είναι σχετική. Στην εργασία με το δορυφόρο, ενώ ρυθμίζω τα κέρδη του γραμμικού ελεγκτή και παίρνω απόκριση εντός προδιαγραφών, μετά όταν εφαρμόζω τους τύπους για να πάρω τα κέρδη του FZ ελεγκτή, η απόκριση κάνει ταλάντωση προς το άπειρο. Μετά από πολύ tuning δεν πετυχαίνω σημαντικά πράγματα (φτιάχνει η απόκριση αλλά δεν πιάνω προδιαγραφές). Έχει αντιμετωπίσει κανείς ίδιο θέμα; Ή αν μπορεί κάποιος/α να παραθέσει τα κέρδη που χρησιμοποίησε και πήρε νορμάλ αποκρίσεις (σε γραμμικό και fuzzy) Smiley
leukosaraphs!
Veteran
Καταστραμμένος

εφακ

View Profile
« Reply #402 on: August 29, 2019, 23:55:32 pm »

Λοιπον, γιατι θα τρελαθω Roll Eyes Tongue

Στην εργασια 3, το 2ο μερος (με genfis3), για μερικους συνδυασμους NF και NR μου επιστρεφει NaN values στο Chech Error που επιστρεφει η anfis. Γενικα δεν γινεται για καθε συνδυασμο (και οχι καθε φορα για τον ιδιο συνδυασμο), συνηθως εμφανιζεται για NR>=15 και NF>10.

Αρχιζω να πιστευω οτι "πρεπει" να συμβαινει, απλα δεν εχω καλη εξηγηση. Συμβαινει και σε καναν αλλον?

feugatos_#

.

View Profile
« Reply #403 on: August 30, 2019, 04:12:04 am »

Quote from: leukosaraphs! on August 29, 2019, 23:55:32 pm

Στην εργασια 3, το 2ο μερος (με genfis3), για μερικους συνδυασμους NF και NR μου επιστρεφει NaN values στο Chech Error που επιστρεφει η anfis. Γενικα δεν γινεται για καθε συνδυασμο (και οχι καθε φορα για τον ιδιο συνδυασμο), συνηθως εμφανιζεται για NR>=15 και NF>10.

Αρχιζω να πιστευω οτι "πρεπει" να συμβαινει, απλα δεν εχω καλη εξηγηση. Συμβαινει και σε καναν αλλον?
Συμβαίνει και σε μένα αυτό. Εντωμεταξύ δεν ξέρω τι γίνεται σε εσάς αλλά για όλους τους συνδυασμούς που ζητάει και cross validation το ματλαμπ έτρεχε για περίπου 15 ώρες  ώστε να βγάλει αποτέλεσμα.
Μπιγκόνια
Veteran
Διεστραμμένος

View Profile
« Reply #404 on: August 30, 2019, 14:39:58 pm »

Quote from: leukosaraphs! on August 29, 2019, 23:55:32 pm

και σε εμένα πέρυσι το ίδιο γινόταν. Δεν θυμάμαι για ποια νούμερα, αλλά ήταν σίγουρα για τα μεγάλα.

Αν με πληρώσετε, καθαρίζω τις ανακοινώσεις μία στο τόσο.

I'm living in the strange days, I'm living in a world that I don't know
Get ready for the dark age, I'm living in the strange days, so
Say goodbye to the silence, We can dance to the sirens
Strange days, here we come

Quote from: Σούλης
το οριο ειναι o nyquist, δλδ αμα τα περασεις/διαβάσεις τουλαχιστον 2 φορες μαλλον πας για 5αρι
Pages: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 43 Go Up Print
Jump to: