• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 12:55:43 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 12:55:43 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426686
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 73
Guests: 74
Total: 147
xeniam
Kass
gp6
stavros0201
kmargaritis
mimaki
Fotis Roukoutakis
mike_x
bit11
jimalexoud
athena_apo
cchristodoulou
menelaras
dkoui
dmoral
glavdakis
paristetos
Carot1456
aggp
ZontanosThrylos
freakyy
Mardouk75
Ntinomanolo123
tasos gourd
NickSpan
mariaxalk
Limpolits
salonis
Farmakis Aggelos
tmpadasn
gkougeor
dimivage
dim13
pavlaras
kkon
panagiot
pipitsenko
chriskazakos
vasillikiiiiii
Fraser
soule
pkontzogl
Yamal
Petran25
mpilas_giwrgos
JTS
DimKaratzas
panapasc05
Mari0s
nikolihss
pdiamantis
dkoukn
Ntinouu
John120196
mhtsakos02
kvas
dimitavram
gkaramp
kzmekos
Tserk
Pakapis5
anastasimi
mpizos
victoria
vajulin
mike1996
George_RT
chaniotism
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Ποιος έπρεπε να νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο;
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] 3 4 5 Go Down Print
Author Topic: Ποιος έπρεπε να νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο;  (Read 8597 times)
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
Re: Ποιος έπρεπε να νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο;
« Reply #15 on: February 23, 2008, 13:21:15 pm »

Δεν σταθήκατε όμως καθόλου απ'ότι βλέπω στα λόγια του ίδιου του Κύρκου.

Quote from: gepeltek on February 22, 2008, 23:05:47 pm
  " Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο […] θα είχαμε υπουργό Οικονομικών τον Μπαρτζώτα, θα είχαμε υπουργό της Παιδείας π.χ. τον Στρίγγο, θα είχαμε υπουργό των Εσωτερικών τον άλλον, τον ανεκδιήγητο άνθρωπο […], τον Βλαντά, ο οποίος ήταν για την εποχή εκείνη ένας ήρωας για τη νεολαία […] Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν."

Τί έχετε να σχολιάσετε για αυτόν τον άνθρωπο;
Κατ΄εμε αν πιάνει τρόμο τον Λεωνίδα Κύρκο η σκέψη και μόνο ότι μπορεί να νικούσε η Αριστερά, τότε καταλαβαίνουμε τι πρέπει να πιάνει όλους τους άλλους. Το πιο συγκλονιστικό σημείο της συνέντευξης ήταν η εξομολόγησή του: πάλι καλά που δεν πέτυχε η επανάσταση.

Παραθέτω και ολόκληρη την συνέντευξη όπως την βρήκα στο νετ.

Στο '89 φτάσαμε υπό την επίδραση της ομοβροντίας του Τύπου, όπου οι πάντες μιλούσαν για σκάνδαλα, μιλούσαν για συγκεκριμένα αυτά και εκείνα κ.λπ., κι εμείς αποφύγαμε να πάρουμε θέση στο ζήτημα, γιατί δεν θέλαμε να εμπλακούμε στην υπόθεση των σκανδάλων, δεν είχαμε εξάλλου εμείς οι ίδιοι στοιχεία. Αλλά, όταν οι πάντες μιλούσαν για σκάνδαλα, ήταν σκάνδαλο να μη μιλήσουμε εμείς. Το λάθος μας είναι ότι δεχτήκαμε και εμείς την ύπαρξη αποχρώντων λόγων και ενδείξεων και δεν εμβαθύναμε στο να ζητήσουμε πραγματικά, αντικειμενικά στοιχεία.

«Εγώ καταλογίζω στον εαυτό μου λάθος και πολιτικό και προσωπικό, ότι δεν αντιτάχθηκα στην παραπομπή του Ανδρέα, μολονότι ήμουν κοινοβουλευτικός αντιπρόσωπος τότε του Συνασπισμού και ξαναείδα τα κείμενά μου, δεν έχουν τίποτα υπερβολικό ή υβριστικό. Παρ' όλα αυτά, ίσως ήμουν ο μόνος που θα έπρεπε να αντιταχθώ στην παραπομπή του Ανδρέα. Όχι στην υπόθεση κάθαρσης, αλλά στην παραπομπή του Ανδρέα. Και για λόγους προσωπικούς είχα κάθε λόγο να αντιταχθώ. Και επειδή δεν είχα καμία ισχυρή ένδειξη ότι αυτά για τα οποία κατηγορούνταν ήταν ακριβή. Δεν είχα ισχυρή ένδειξη. Και αφού δεν είχα ισχυρή ένδειξη, νομίζω ότι θα έπρεπε να πω όχι στην παραπομπή του Ανδρέα».

«Ήρθε μια στιγμή που μπορούσα να δω πολλά πράγματα από τη συμπεριφορά του Ζαχαριάδη, δεν τα είδα. Και νιώθω μια ευθύνη. Δεν ασκούσα, βέβαια, τότε καμιά απολύτως επιρροή. Ημουν ένα στελεχάκι της βάσης, που δεν μετείχε στις πολιτικές διεργασίες, που δεν είχε την πληροφόρηση, αλλά δεν είχε και το κουράγιο να δει κατάματα τους ανθρώπους, οι οποίοι στα μάτια του παρουσιάζονταν γιγάντιοι.
Και είδα, ότι όλοι αυτοί, ας μην τους πω όλους, ήταν περιτρίμματα.

«Με πιάνει τρόμος άμα σκεφτώ ότι π.χ. αν νικούσε τότε η επανάστασή μας θα είχαμε πρωθυπουργό τον Μάρκο, έναν γελοίο άνθρωπο -τον είδα από κοντά και κατάλαβα τι γελοίος άνθρωπος ήταν- . Άνθρωποι γελοίοι, χωρίς καμιά παιδεία για να παίξουν έναν ουσιαστικό ρόλο, σαν αυτόν που φιλοδοξούσαν να παίξουν. Κι όμως εκείνη την εποχή, τους έβλεπα μεγάλους, σαν γίγαντες.

«Πιστεύω ότι ήταν λάθος του Ανδρέα που επηρέασε την πορεία των εσωτερικών μας πραγμάτων. Που δεν κατάλαβε, που δεν θέλησε να καταλάβει ότι ήταν μοναδική ευκαιρία να συναντηθούμε, διότι υπήρχε μια προσωπική εμπιστοσύνη ανάμεσα στα δύο πρόσωπα που ηγούνταν αυτών των προσπαθειών, δεν υπήρχε δυσπιστία, δεν υπήρχε εχθρότητα, συνεπώς θα μπορούσαμε να κάνουμε πάρα, μα πάρα πολλά πράγματα, τα οποία δεν κάναμε
«Έχασα τη μάχη και μέσα στο κόμμα μου. Σήμερα είμαι απόβλητος και από το κόμμα μου. Με θεωρούν δεξιό, με θεωρούν ότι τους πάω στην ουρά του ΠΑΣΟΚ, σήμερα φυσικά μου πέφτει πολύ λιγότερος λόγος από ό,τι άλλοτε, αλλά πιστεύω ότι αυτή η ευκαιρία χάθηκε για την Ελλάδα. Θα μπορούσε να γίνει μια πολύ μεγάλη παράταξη, δημοκρατική, που να κυβερνήσει για χρόνια τον τόπο και να τον κυβερνήσει με έμπνευση, όχι μπακάλικα».

«Θεωρώ ότι ήμουν υπερβολικά δημοκρατικός άνθρωπος και δεν θέλησα ποτέ να κάνω χρήση και πολύ περισσότερο κατάχρηση αυτής της δύναμης που μου έδινε η ακτινοβολία μου. Είχα πράγματι μια ακτινοβολία. Δεν είχα όμως το άλλο στοιχείο, το ηγετικό, που χρειαζόταν σε τέτοιες περιπτώσεις. Αν το είχα, μπορεί να έκανα μεγαλύτερο κακό, δεν ξέρω. Αλλά πάντα ήταν μια έλλειψη αυτή και στις εσωκομματικές συγκρούσεις πάντα προσπαθούσα να βρω τη λύση, της συμφιλιωτικής διεξόδου, αυτό ήταν ίσως κακό, μου έλειψε όμως. Αυτό που είναι απαραίτητο σε έναν ηγετικό χαρακτήρα. Αλλά αν θα μπορούσε η ζωή μου να ήταν διαφορετική; δεν έχω καταλήξει σε ένα τέτοιο συμπέρασμα»
.

Quote from: aliakmwn on February 23, 2008, 11:47:25 am
Ενω η δεξια... Grin

Πλακα κανεις ρε φιλε? Η νικητρια δεξια, μετα απο 60 χρονια ολοκληρωτικης κυριαρχιας, με χουντες, ξερονησια, εκτελεσεις και βασανισμους, τρομοκρατια, καταστροφη ολοκληρης της χωρας και καταληστευση του λαου, θυμαται σημερα να "ζητησει συγνωμη"? Απο ποιον και για τι?
Συγνωμη απο τα φαντασματα των νεκρων? Απο τα παιδια που δε γεννηθηκαν?
Και συγνωμη γιατι? Που ακομα και σημερα κυβερναει?

Γελοιοτητες και καθωσπρεπισμοι... Πανηγυριστε τη νικη σας αγορι μου, οπως το κανετε τοσα χρονια. Δεν πειραζει, δεν ειναι κακο. Παιξατε και κερδισατε, μην ανησυχεις δεν ειναι "αμαρτια" να χαιρεσαι που νικησες τον αντιπαλο σου.

Μιας και μάλλον με έχεις ήδη κατηγοριοποιήσει στα φαντάσματα του εθνικοσοσιαλισμού και εγω απ'οτι φαίνεται σε εχω κατηγοριοποιήσει στους αστέγους της πτώσης του φασισμού της ΕΣΣΔ θα σου πω πια ειναι η βασική διαφορά μας στο φορουμ αυτό Στάθη. Οτι εγω δεν ειμαι οργανωμένος σε κανένα κόμμα, ιδιαίτερα ακροδεξιο. Οχι απλά δεν συμφωνώ με τις βασικές αρχές τους αλλά δεν σπαταλάω καν χρόνο να συζητησω για τα φασιστοειδή της ακροδεξιας. Σε αυτα τα πλαίσια δηλώνω τον εαυτό μου απλά ως φιλελεύθερο και επίσης δηλώνω πως απεχθάνομαι την υποκρισία από όπου και αν προέρχεται. Αν με παρακολουθούσες στην καθημερινότητα μου θα διαπίστωνες ότι όποτε βλέπω τον κύριο "Χέρι-χερι" να μιλαει στη Βουλή και να μας πουλάει πατριωτισμό, όταν όπως είπε και ο Juan άτομα του δικού του πολιτικού χώρου συνεργάστηκαν τόσο αβίαστα με τους ρουφιάνους των Γερμανών, φουντώνω άσχημα, πολύ πιο άσχημα από όταν με βρίζεις εσύ..

Αντιθέτως  Σταθη εσύ είσαι δηλωμένος και οργανωμένος στο κόμμα του λαου το ΚΚΕ καθώς και στη νεολαία του την ΚΝΕ. Οποτε και να ήθελες να παραδεχτεις κατι δεν το κανεις φυσικα για λόγους σκοπιμοτήτων. Δεν μπορεις να αρχίσεις να παραδεχεσαι πράγματα απ'την στιγμη που είσαι δηλωμένος κνίτης. Κάνω λάθος;

Οπότε απο αυτην την σκοπια εγώ είμαι ελευθερος να κράζω όποιον θέλω όποτε θέλω, ενώ εσύ έχεις κατα κάποιον τροπο τα χέρια σου δεμένα.. Και είναι λογικό να θέλεις να θάψεις ένα τέτοιο νήμα εξου και η επιθετικότητα της μονοπλευρης παρέμβασης σου, η οποία κρατάει ελάχιστα, όσο μας χρειάζεται για να μας οδηγήσεις στα άκρα και πιθανόν στον καδο. Βέβαια η παρεκτροπή από το κυρίως θέμα είναι και σαφώς δική μου ευθύνη και για αυτό σου δηλώνω πως δεν πρόκειται να έρθω σε ευθεια αντιπαραθεση μαζί σου γιατι πολύ απλά ξέρω πως εν προκειμένω αυτός είναι ο σκοπός σου.. Εαν εχεις κατι ουσιαστικό να μας πεις κανε το και ίσως αντιπαρατεθω, ειδάλλως καλύτερα για σενα ασε αυτα τα πικαντικα σχολια κατα μέρους διότι σε εκθέτουν.. Ειναι φως φαναρι πλεόν για όποιον παρακολουθει τον τρόπο που γράφεις, πότε πραγματικά δεν έχεις τίποτα να μας πεις...

Πάντως δεδομένου των αποκαλύψεων που έχουν αρχίσει να βλέπουν το φως και της δημοσιότητας με την απελευθέρωση των λαών της πρώην ΕΣΣΔ δεν έχουμε δει ακόμα τίποτα στην ελλάδα. Επαναλαμβάνω οτι η συνειδητοποίηση της πραγματικής ιστορίας της αριστεράς από τον μέσο νεοέλληνα είναι θέμα χρόνου. Και ο βασικός μοχλός θα είναι τι άλλο, το διαδίκτυο η ελευθερία και ο πλουραλισμός που το διακρίνει.

υγ1: Στο σημειο αυτό να πω πως σύντομα θα ασχοληθω στο γνωστό τόπικ με την περιβόητη "Μαυρη βιβλο του Κομμουνισμου", συλλογικό έργο μιας ομάδας γάλλων ιστορικών και δημοσιογράφων, υπό την επιμέλεια του Στεφάν Κουρτουά.

υγ2:
Quote from: 4Dcube on February 23, 2008, 13:17:21 pm
Τι άλλο θα δούμε... ποιος έπρεπε να νικήσει στον εμφύλιο πόλεμο...!

Το μόνο συν του τίτλου είναι πως περιέχει το οξύμωρο σχήμα. Το όποιο νοητικο ερέθισμα καταστρέφεται θορυβωδώς αν διαβάσει κανείς το κείμενο.
Οι ευσεβείς πόθοι είναι ανάγνωσμα με πολύ συγκεκριμένο αναγνωστήριο... let the flames continue

Δεν κατάλαβα ακριβως το πρόβλημα που έχεις με τον τίτλο του άρθρου.

υγ3: 
Quote from: pandora on February 23, 2008, 12:58:35 pm
Quote from: gepeltek on February 23, 2008, 03:41:23 am

υγ: H εξεταστική τελείωσε.

Το καταλάβαμε  Grin
άνοιξαν όλα τα κομμουνιστοφοβικά τόπικ, που όταν τα διαβάζεις νομίζεις ότι πίσω από τις λέξεις κρύβεται κάποιος βασανιστής των φυλακών στα ξερονήσια του '60.

Oπως ακριβώς όσο έλειπα μας κατέκλυσε το τσουνάμι της αντιεθνικής προπαγάνδας.
Με τη διαφορά ότι εγώ δεν κάνω προπαγάνδα γιατι όπως είπε και ο αλιάκμωνας δεν έχω κατι να κερδίσω.. Είμαι ήδη νικητης!   Wink  Το τόπικ εχει ιστορικο χαρακτήρα και ολες οι απόψεις είναι δεκτες αρκει να μην περιορίζονται σε σχόλια τύπου "μπακαλικες γελοιότητες", "δεξιάντζες του κερατα" κτλ που δεν συνάδουν θαρρώ με το επίπεδο μας..

Δηλαδή τι; Δεν είμαστε ικανοι να κάνουμε μια ομαλή, εποικοδομητικη συζητηση χωρίς να μαλώνουμε μεταξύ μας, ακόμα και με αφορμη ενα κείμενο αμφιβόλου αξιοπιστιας..;
   Wink Πάντα φιλικα...
« Last Edit: February 23, 2008, 13:34:43 pm by gepeltek » Logged
anonymous-root
Veteran
Καταστραμμένος

What do you want to troll today?

View Profile
« Reply #16 on: February 23, 2008, 13:34:21 pm »

Quote from: gepeltek on February 23, 2008, 13:21:15 pm
Δηλαδή τι; Δεν είμαστε ικανοι να κάνουμε μια ομαλή, εποικοδομητικη συζητηση χωρίς να μαλώνουμε μεταξύ μας, ακόμα και με αφορμη ενα κείμενο αμφιβόλου αξιοπιστιας..;
   Wink Πάντα φιλικα...

Όχι...
« Last Edit: February 23, 2008, 13:39:24 pm by anonymous-root » Logged
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #17 on: February 23, 2008, 13:46:11 pm »

gpeltek, δεν επικοινωνείς μου φαίνεται. Αυτό το βγάζω από το "πάντα φιλικά" που σημείωσες.
Έχεις ανοίξει ένα τόπικ με πολιτικές θέσεις - δεν βλέπω ίχνος ιστορίας στο ποστ - στον πίνακα ιστορία.
Κάνεις αίτηση για εποικοδομητική συζήτηση.

Είναι λάθος ο πίνακας. Το θέτω με το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά πολλοί άλλοι δεν είναι διατεθημένοι να δίνουν άλλες ευκαιρίες.
Δεν είναι σαφές το θέμα για το οποίο επιζητείς μια εποικοδομητική συζήτηση, όχι μετά από τις απαντήσεις των άλλων και τις δικές σου.

Προσωπικά σχολιάσα το άρθρο του Χατζή και μόνο. Δεν είναι μόνο ο τίτλος με τον οποίο ασχολήθηκα, ο ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει ότι κύριο ερώτημα του άρθρου είναι η ερώτηση που έχει βάλει για τίτλο. Αν δεν κατάλαβες το μήνυμά μου, να πω σε περίληψη ότι δε μ'άρεσε το άρθρο.

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #18 on: February 23, 2008, 13:59:15 pm »

"Κατά την περιοδο που ακολουθεί τον σχηματισμό της πρώτης μεταπελευθερωτικής κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου (13 Οκτωβρίου 1944), η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, και κυρίως στην Αθήνα, επιδεινώνεται, ραγδαία και δραματικά. Ο πρωθυπουργός και οι Βρετανοί, αξιοποιώνταςσ τις συμφωνίες της Καζέρτας και του Λιβάνου, απαιτούν τον άμεσο αφοπλισμό του ΕΑΜ (ή την υπαγωγή του στις διαταγές του Βρετανού αρχηγού των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγού Σκόμπι), ενώ το ΚΚΕ αντιπαραθέτει την ανάγκη άμεσου πλήγματος κατά των ενόπλων οργανώσεων της άκρας δεξιάς (και ιδίως των ακόμη άθικτων Ταγμάτων Ασφαλείας ), που επιδίδονται σε πράξεις βίας εναντίον των οπαδών της αριστεράς.

Ο συσχετισμός δυνάμεων κίνει σταδιακά υπέρ της αντι-εαμικής πλευράς, ιδίως μετά την έλευση της Ορεινής Ταξιαρχίας του Ρίμινι στην Αθήνα στις 9 Νοεμβρίου και την αναδιοργάνωση της Χωροφυλακής. Στις 21 Νοεμβριου γίνονται κάποιες προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, που όμως αποτυγχάνουν. Η ρήξη θα επανέλθει την 1η Δεκεμβρίου με την απαίτηση του Παπανδρέου για ουσιαστική παράδοση του ΕΑΜ και την ομαδική παραίτηση των 6 υπουργών από την κυβέρνηση (Μ. Πορφυρογένη, Ι. Ζεύγου, Α. Σβώλου, Η. Τσιριμώκου, Α. Αγγελόπουλου και Ν. Ασκούτση).

Στις 3 Δεκεμβρίου το ΕΑΜ οργανώνει διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, το πλήθος όμως δέχεται πυρά  από τα Παλαιά Ανάκτορα και τη Διεύθυνση της Αστυνομίας και σκοτώνονται δεκάδες άτομα. Τα επεισόδια επαναλαμβάνονται και την επόμενη μέρα (κατά την κηδεία των θυμάτων) και τα πράγματα εξωθούνται πλέον στην ένοπλη αναμέτρηση.
Η αναμέτρηση αυτή θα ξεκινήσει από τη νύχτα της 3ης προς 4η Δεκεμβρίου και θα εξελιχθεί σκληρή, ολομέτωπη και αδυσώπητη, με ανυπολόγιστο αριθμό θυμάτων.... [...]

Πηγή : "100+6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ" Α' ΤΟΜΟΣ - Όθων Τσουνάκος, Ιωάννα Πεπελάση (+ αρχείο της εφημερίδας  ΤΑ ΝΕΑ).
Εκδόσεις Μανιατέα

* Καζέρτα - Λίβανος : Το Μάϊο του 1944 συνέρχεται το συνέδριο του Λιβάνου, με τη συμμετοχή της εξόριστης κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των αντιστασιακών οργανώσεων. Οι εργασίες λήγουν με την κατ' αρχήν αναγνώριση της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου από το ΚΚΕ. Λίγους μήνες αργότερα, στη διάσκεψη της Καζέρτας (26 Σεπτεμβρίου) το ΚΚΕ δέχεται να εντάξει τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ υπό τις διαταγές του Βρετανού στρατηγού Ρ. Σκόμπι.[/u]

Όπως βλέπουμε από την παραπάνω παράγραφο, οι απάτριδες και προδότες ΕΑΜίτες και κομμουνιστές, δέχτηκαν στην αρχή να συμμαχήσουν ακόμα και με τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους (δυτικό μπλόκ) προκειμένου να μη χυθεί αίμα. Παρόλα αυτά η άλλη πλευρά συνέχισε τις δολοφονίες αριστερών, και μάλιστα με τον πλέον υπουλο - και άνανδρο - τρόπο, δλδ πυροβολώντας διαδηλωτές από παράθυρα. Αλλά έχει δίκιο ο Juan.... πάντα τέτοιες μεθόδους μεταχειρίζονταν οι δεξιοί στην Ελλάδα. Πολύ αντρίκιες.  Grin

* Συμφωνία της Βάρκιζας : Στις 12/2/1945 υπογράφεται στη Βάρκιζα η ομώνυμη συμφωνία με την οποία τερματίζεται η εμφύλια δεκεμβριανή αναμέτρηση. Από την πλευρά της κυβέρνησης υπογράφουν Ι. Σοφιανόπουλος, Π. Ράλλης, και Ι. Μακρόπουλος, ενώ από την πλευρά του ΕΑΜ οι Γ. Σιάντος, Δ. Παρτσαλίδης. Με βάση τη συμφωνία διαλυεται ο ΕΛΑΣ και παραδίδεται ο οπλισμός του, ενώ παράλληλα αμνηστεύονται όλα τα πολιτικά αδικήματα που έγιναν από τις 3 Δεκεμβρίου, εκτός από τα "συναφή αδικήματα κατά της ζωής και της περιουσίας, τα οποία δεν ήσαν απαραιτήτως αναγκαία δια την επιτυχία του πολιτικού αδικήματος".
Η Συμφωνία της Βάρκιζας θα αποδειχθεί λάθος της τότε ηγεσίας του ΚΚΕ. Πιό συγκεκριμένα, θ' ανοίξει το δρόμο για την ολοκληρωτική επικράτηση των πολεμίων του αφοπλισμένου πλέον ΕΑΜ, οι οποίοι - παρά τα συμφωνηθέντα - θα εξαπολύσουν μαζικές διώξεις εναντίον οποιουδήποτε πήρε μέρος στο εαμικό κίνημα εθνικής αντίστασης κατά των κατακτητών.

ps google is not my - only - friend  Grin

ps 2 Σε λίγο επειδή προβλέπω η οποιαδήποτε προσπάθεια τεκμηριωμένης συζήτησης να αποδειχθεί άκαρπη, gepeltek δες τον Θίασο του Αγγελοπουλου

« Last Edit: February 23, 2008, 14:03:53 pm by pandora » Logged
auroraTM
Θαμώνας

View Profile WWW
« Reply #19 on: February 23, 2008, 15:07:26 pm »

Εδώ ο κόσμος καίγεται και εσείς ασχολείστε τι έγινε 60 χρόνια πριν .....
Τώρα τι κάνουμε.... Undecided
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #20 on: February 23, 2008, 15:26:50 pm »

Το τόπικ ειναι άκρως εμπρηστικό, οπως και το ύφος του αρθρογράφου της "Κ", αλλα αποδεικνύει οτι ο Εμφύλιος Πόλεμος καλα κραττεί μετα απο 60 χρόνια...ισως και να επανήλθε στο προσκήνιο γιατι πλεον οι κοινωνικές αντιθέσεις εχουν γινει και παλι εντονες και υπάρχει μεγάλη οργή...

Θα προσθέσω 2 πράγματα:
 Πρωτον, οτι οι "ακραιοι δεξιοι" που τοσο αποστρέφεται ο αρθρογράφος ηταν ουσιαστικά δεκανίκια των φιλελεύθερων υπερατλαντικών οικονομικών συμφερόντων, αρα ό,τι και να λέει σίγουρα τους προτιμα. Προφανως, οι οικονομικα ισχυροι προτιμουν τη Χουντα παρα να χασουν την ιδιοκτησια τους.
 Δευτερον, ο Λ.Κύρκος δεν είναι και τόσο του ΚΚΕ...ανηκε στην "ανανεωτικη" πτερυγα και παντα έκλεινε το μάτι στην κεντροαριστερα...

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #21 on: February 23, 2008, 15:33:06 pm »

O αρθρογράφος όμως είχε την "ευελιξία" να αποστασιοποιηθεί από τους νικητές (τους οποίους τους θεωρεί ακραίους) δηλώνοντας ότι έχει και τη γνώση του τι έγινε 60 χρόνια μετά.

Για το ερώτημα που θέτει (και απαντά) το άρθρο, η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω, είναι αυτή του 4Dcube.

byeeee
gtpp
Guest
« Reply #22 on: February 23, 2008, 15:43:02 pm »

Quote from: auroraTM on February 23, 2008, 15:07:26 pm

Πρεπει να αποδειξει ο καθενας στην πατρονα του την αφοσιωση του.
Καλα κανεις και δεν ασχολεισαι.

Ο συνετος βλεπει μπροστα.
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #23 on: February 23, 2008, 15:46:35 pm »

Quote from: gtpp on February 23, 2008, 15:43:02 pm

O συνετός κοιτάει το συμφέρον του. Και γνωρίζει οτι διλλήματα που τέθηκαν στο παρελθόν θα τεθουν ξανα (ειναι και...η Αιωνια Επιστροφή).

Και η αδιαφορία παλι κίνηση συμφέροντος είναι.

gtpp
Guest
« Reply #24 on: February 23, 2008, 16:07:41 pm »

Quote from: Karaμazoβ on February 23, 2008, 15:46:35 pm

O συνετός κοιτάει το συμφέρον του. Και γνωρίζει οτι διλλήματα που τέθηκαν στο παρελθόν θα τεθουν ξανα (ειναι και...η Αιωνια Επιστροφή).

Παντου βλεπεις συμφεροντα.
Η αδιαφορια ειναι ενδειξη σιχαμαρας.

Ο εμφυλιος ειναι ο χειροτερος πολεμος και οι δυο πλευρες ειναι ηλιθιες ασχετως τι σκατα παιχθηκε τοτε.
Ουτε ξερω ουτε θελω να μαθω.
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #25 on: February 23, 2008, 16:18:10 pm »

Quote from: gtpp on February 23, 2008, 16:07:41 pm

Παντου βλεπεις συμφεροντα.
Η αδιαφορια ειναι ενδειξη σιχαμαρας.

Ο εμφυλιος ειναι ο χειροτερος πολεμος και οι δυο πλευρες ειναι ηλιθιες ασχετως τι σκατα παιχθηκε τοτε.
Ουτε ξερω ουτε θελω να μαθω.

H σιχαμάρα δεν αποκλείει το ενδιαφέρον ή την υποχρέωση κάποιου να ασχοληθεί.

Και οι βόθροι κάπως καθαρίζονται.

byeeee
gtpp
Guest
« Reply #26 on: February 23, 2008, 16:32:05 pm »

Quote from: Turambar on February 23, 2008, 16:18:10 pm
Και οι βόθροι κάπως καθαρίζονται.

Γαμησε τα λες και θα βρεις ακρη.
Εσενα σε νοιαζει μολις χεσεις να τραβηξεις το καζανακι.

ps. Εμενα με τραβαει και το χεσιμο στην υπαιθρο. Grin
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #27 on: February 23, 2008, 16:34:27 pm »

Quote from: Karaμazoβ on February 23, 2008, 15:26:50 pm
Το τόπικ ειναι άκρως εμπρηστικό, οπως και το ύφος του αρθρογράφου της "Κ", αλλα αποδεικνύει οτι ο Εμφύλιος Πόλεμος καλα κραττεί μετα απο 60 χρόνια...ισως και να επανήλθε στο προσκήνιο γιατι πλεον οι κοινωνικές αντιθέσεις εχουν γινει και παλι εντονες και υπάρχει μεγάλη οργή...

Θα προσθέσω 2 πράγματα:
 Πρωτον, οτι οι "ακραιοι δεξιοι" που τοσο αποστρέφεται ο αρθρογράφος ηταν ουσιαστικά δεκανίκια των φιλελεύθερων υπερατλαντικών οικονομικών συμφερόντων, αρα ό,τι και να λέει σίγουρα τους προτιμα. Προφανως, οι οικονομικα ισχυροι προτιμουν τη Χουντα παρα να χασουν την ιδιοκτησια τους.
 Δευτερον, ο Λ.Κύρκος δεν είναι και τόσο του ΚΚΕ...ανηκε στην "ανανεωτικη" πτερυγα και παντα έκλεινε το μάτι στην κεντροαριστερα...

Quote from: Turambar on February 23, 2008, 15:33:06 pm
Για το ερώτημα που θέτει (και απαντά) το άρθρο, η μόνη απάντηση που θα μπορούσα να δώσω, είναι αυτή του 4Dcube.

Το ερώτημα πιστευω είναι ρητορικό.. Τι θα πει "ποιος έπρεπε ν κερδίσει στον εμφύλιο? "  Δεν έπρεπε καν να γίνει εμφύλιος, ιδιαίτερα μετα από αυτα που περάσαμε ως Ελληνες στην κατοχη.. Και οι δύο πλευρες σφάλλανε, και οι δυο πλευρες κανανε ακρότητες που οφειλουν να παραδεχτουν.. Και οι δυο εφόσον δεν τα παραδέχονται, πρέπει να δέχονται κριτικη από κάθε σκεφτόμενο Νεοέλληνα..

Οπως είπα και στον 4Dcube σε pm το τοπικ έχει ιστορικο χαρακτηρα, εμείς καλουμαστε να ξετυλίξουμε τις οποιες ιστορικες μας γνώσεις, ο καθένας από την δική του πλευρα και έτσι οχι μονο να αποδειξουμε κατα πόσο το κείμενο σφάλλει ιστορικα ή οχι, αλλα κυρίως να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε κάπου (αν μπορουμε), όλα αυτα ως σκεπτομενη νεολαια, με κάποιο πνευματικο επίπεδο κιόλας.. Γιάυτο το καταχώρησα στην Ιστορια.. Απλα ήθελα να βάλω ενα κείμενο ως συνοδευτικο της όποιας συζήτησης.. Ως αφορμή...  Το θεώρησα περιεκτικο και αιχμηρο.. Οχι όμως εμπρηστικο.

Τέλος όσον αφορά την ακροδεξια, θα συμφωνησω εν μερει με οσα λεει ο Καραμαζωφ (εγώ θα τους ονομαζα υποχείριο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και των απανταχου πολυεθνικών) και θα ήθελα να προσθέσω δυο πραγματακια.. Πρώτον ότι ακόμη και μετά από 60 χρόνια και πλέον χρόνια, η ακροδεξιά παραμένει στην Ελλάδα το ίδιο αυτιστική, αντιδραστική, δογματική, ανελαστική και αρτηριοκληρωτική, αληθηνη τροχοπέδη για την ανάπτυξη της χώρας.. Αλλα και η ελληνική Αριστερά ποτέ δεν ζήτησε συγνώμη για τα δικά της ολέθρια λάθη που αιματοκύλησαν την χώρα.. Εγώ δεν είδα πουθενα ίχνος αυτοκριτικής σε κατα καιρους διακηρύξεις του ΚΚΕ.. Την ίδια στιγμη φρόντισαν να “αγιοποιήσουν” και τον τελευταίο αντάρτη του ΔΣΕ με σωρεία “απομνημονευμάτων”. Για τους αδικοχαμένους φαντάρους του Ελληνικού στρατού που στο τέλος-τέλος έκαναν το καθήκον τους, τα στρατιωτικά νεκροταφεία χορταριάζουν ξεχασμένα.

Η περιοδος εκείνη ηταν μια μαυρη σελιδα για την ιστορια της χώρας μας, αυτο είναι το μόνο σίγουρο.

Θα ήθελα επίσης να σταθουμε λίγο παραπάνω στην εξομολόγηση του Λεωνίδα Κυρκου και όχι μόνο στο ότι "παντα έκλεινε το μάτι στην κεντροαριστερα" ..

+100
Πράγματι έτσι είναι...

Και κατι άλλο ρε παιδια.. Στην Ιστορια το καταχώρησα το τοπικ.. Εαν δεν σας ενδιαφερει η ιστορια μην συμμετεχετε σε αυτο.. Δεν ζήτησα εγώ να ξεχάσουμε όλα τα αλλα μας προβλήματα..

Με την λογική σας δεν πρέπει να ανοιγουμε καθόλου ιστορικα νήματα..
« Last Edit: February 23, 2008, 16:37:21 pm by gepeltek » Logged
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
« Reply #28 on: February 23, 2008, 16:56:52 pm »

Εγώ δε καταλαβαίνω γιατί πρέπει να ζητήσει συγνώμη ο χαμένος, δαρμένος, κυνηγημένος και σκοτωμένος..

Αν τώρα θέλουμε να ρίξουμε την ευθύνη της τέλεσης του εμφυλίου και μόνο, σαν ιστορικό γεγονός, το οποίο θεωρούμε ότι έπρεπε να αποφευχθεί, υπάρχει σίγουρα μία ασάφεια..

Σε ποιον οφείλεται? Σε αυτούς που θέλαν να εξοντώσουν τους συμπατριώτες τους κομμουνιστές (ήταν της μόδας τότε) και γι' αυτό το λόγο συνεργάστηκαν με τους συνεργάτες των Ναζί..? Στους κομμουνιστές που είδαν ότι είχαν όπλα στα χέρια και κίνησαν να πάρουν την εξουσία? Αβέβαιο.. (γιατί αν δε γινόταν το ένα, ίσως να γινόταν το άλλο..) Αλλά τί έγινε τελικά?

Αυτό που τώρα μου φαίνεται πιο λογικό είναι ότι εκείνη την εποχή, κομμουνιστής = εγκληματίας, άρα και οι του ΕΑΜ έχοντας όπλα στα χέρια τους, αμύνθηκαν ως ένα βαθμό στους διωγμούς που έρχονταν εκ των πραγμάτων..

Αν ζούσα τότε, χωρίς καν να είμαι κομμουνιστής, με απλή λογική, θα ντρεπόμουν με την πλευρά που υποθάλπτει φασιστικά στοιχεία και συνεργάτες των Ναζί.

Και αν μία εξέλιξη θα ήταν καλή για τη χώρα, θα ήταν οι δημοκρατικές δυνάμεις της, αυτές που αντιστάθηκαν κατά την κατοχή (αριστερά, κέντρο, κεντροδεξιά) να συνεργαστούν με τη λήξη του πολέμου για να αποτινάξουν και να ξεκαθαρίσουν τα ελληνικά φασιστικά στοιχεία που είχαμε. Αυτό δεν έγινε προφανώς και πιστεύω ότι την ευθύνη φέρουν καταρχήν οι.. ισχυροί.
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
« Reply #29 on: February 23, 2008, 17:04:20 pm »

Και gepeltek.. μη συγχέεις το ΚΚΕ με όλη την αριστερά και όλο τον κόσμο της αριστεράς...

Το ΚΚΕ είναι ένα από τα κόμματα του αριστερού χώρου, με τη δικιά του "ορθόδοξη" και ολίγον... ξερή γραμμή...

Τις θέσεις του τις στηρίζει απόλυτα και ολοκληρωτικά ένα πολύ μικρό κομμάτι του ελληνικού λαού σήμερα ενώ λαμβάνει ψήφους και από τους ευρύτερα αριστερούς που θέλουν μια κάποια αλλαγή καθώς και από παραδοσιακούς ανθρώπους που πιστεύουν λόγω.... ονόματος! Τα μέλη του σήμερα είναι γύρω στο 7 με 8% των μελών που είχε το παλιό.. ΚΚΕ.

Αν το πάρουμε ουσιαστικά η τότε αριστερά ίσως είχε ένα 25 με 30% στον ελληνικό λαό.. σήμερα είναι κατά βάση στο χώρο του ΣΥΝ και του ΠΑΣΟΚ.

γμτ, τελικά έγραψα κι άλλα  Cheesy
Pages: 1 [2] 3 4 5 Go Up Print
Jump to: