• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 17:23:37 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 17:23:37 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by asemas
[Today at 16:20:27]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426690
Total Topics: 31710
Online Today: 218
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 89
Guests: 120
Total: 209
examino
vaiatyr
sterlouk
G.V.
dkoukn
fungi
Ioannakoliou
iJasonOP
vasillikiiiiii
Gianbou
thaliatsk
kostas1507
Konstantinoy
Annapar
ioathemar
ANDVRONTZOS
Pcsc
jimalexoud
geftihiakos
maestros
mkakale
karadimitras
lemonjuicy
Gray139
mgrivab
george14
gp6
noimaginationforthis
mpournaz
rafa98p
jojos
kostaspap
Yamal
Zoifouka
Thalasotsanta
Nekt
dimitrisadamou
anon
Vaantoniadis
Vangelan
apob
vasilis saitis
MomostheGreen
stnanou
aachmet
hacky
Saint_GR
Roidos
anastas1a
asemas
angelos
savvastzan
giorgosss03
Evripidis
evangeliaap
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
tmpadasn
myrto
gsifnio
victoria
athenamits
Τρου Ντετεκτιβ
chaniotism
EvP
Toaoutplasedakitoubiseswa
gpapailio
Bill g
thathas12
Giannis Masterio
lefterish
kchatziae
georkala
nikolith
kakousios
akyros51h
nataliakara
Belafonte
mailon
pkoko
Ntinomanolo123
AODON
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Ενεργειακού Κύκλου > 8ο Εξάμηνο > Σύγχρονες Μηχανές (Moderators: Mr Watson, Nikos_313) > [Σύγχρονες Μηχανές] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 42 Go Down Print
Author Topic: [Σύγχρονες Μηχανές] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες  (Read 88829 times)
Γρια
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
Re: [Hλεκτρικές Μηχανές Γ] Παλιά θέματα - Σχολιασμός και απορίες
« Reply #405 on: February 16, 2016, 14:30:46 pm »

Quote from: sophie22 on February 16, 2016, 10:33:40 am
Quote from: anza on February 15, 2016, 23:33:29 pm
Quote from: zumo naranja on February 15, 2016, 23:14:17 pm

Quote from: anza on February 15, 2016, 23:09:37 pm
Θέμα 2 Φεβρουάριος 2014: είδα προηγούμενο ποστ με λύσεις αλλα δεν πολυσυμφωνώ. Το χει λύσει κανείς αλλός?

Το εχω προσπαθησει, αλλα δεν εχω κρατησει αποτελεσματα. Θα το ξανακανω τωρα, αν θες να τσεκαρουμε νουμερα.

Το προσπάθησα και εγώ αλλα βγάζω θετική δ ενώ είναι κινητήρας οπότε κάτι λάθος κάνω μάλλον..Αν βρείς πιο λογικά αποτελέσματα let me know pls!
Ανεβάζω μια λύση με κάθε επιφύλαξη
Τα ιδια αποτελεσματα εχω βγαλει και εγω!
iokasti
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #406 on: February 16, 2016, 16:56:48 pm »

Αν έχει λύσει κάποιος το 2ο θέμα του Φεβ´15 είναι εύκολο να το ανεβάσει;  Roll Eyes
emmae
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #407 on: February 16, 2016, 17:21:27 pm »

Quote from: iokasti on February 16, 2016, 16:56:48 pm
Αν έχει λύσει κάποιος το 2ο θέμα του Φεβ´15 είναι εύκολο να το ανεβάσει;  Roll Eyes

+1
pol
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #408 on: February 16, 2016, 19:12:09 pm »

Quote from: pocitician on February 16, 2016, 13:33:27 pm
Φεβρουάριος 2011 - Θεωρία:

Ένας σύγχρονος κινητήρας λειτουργεί στο 50% του ονομαστικού του φορτίου. Μία αύξηση του ρεύματος διέγερσης του προκαλεί μείωση του ρεύματος του στάτη. Πριν την αύξηση του ρεύματος διέγερσης, ο κινητήρας απορροφούσε ή έδινε επαγωγική άεργο ισχύ;

Απάντηση (δική μου):

Θεώρησα ότι εφόσον δεν λέει κάτι για το φορτίο περισσότερο, η ισχύς του φορτίου θα παραμείνει σταθερή μετά την αύξηση του ρεύματος διέγερσης. Άρα αφού η ισχύς είναι ανάλογη του γινόμενου Ea sinδ (και του Ia cosφ), τα γινόμενα αυτά θα πρέπει να μείνουν σταθερά. Αντιμετωπίζοντας δηλαδή το πρόβλημα αυτό διανυσματικά, αν είχαμε χωρητικό φορτίο πριν την αύξηση του Ιf τότε το Ιa θα έπρεπε να αυξηθεί περισσότερο. Η απάντηση μου είναι ότι έχουμε επαγωγικό συντελεστή ισχύος πριν την αύξηση του If, και έτσι με την αύξηση του Ιf, το Ιa μειώνεται (αρχικά) γίνεται έπειτα ο cosφ=1 και το Ιa γίνεται το ελάχιστο και έπειτα αυξάνεται και ο cosφ γίνεται χωρητικός. Άρα το φορτίο ήταν επαγωγικό και ο κινητήρας απορροφούσε επαγωγική άεργο ισχύ.

Είναι σωστό όπως το είπα; Τα μπέρδεψα; Όποιος γνωρίζει, ας βοηθήσει, thanks εκ των προτέρων Smiley

δεν ξέρω εγώ πάντως θα έλεγα ότι από τις καμπύλες V βλέπουμε ότι το Ια αυξάνεται με το Ιf όταν cosφ είναι χωρητικό αρά έδινε άεργο ισχύ...
pocitician
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #409 on: February 16, 2016, 19:39:03 pm »

Quote from: pol on February 16, 2016, 19:12:09 pm

Ένας σύγχρονος κινητήρας λειτουργεί στο 50% του ονομαστικού του φορτίου. Μία αύξηση του ρεύματος διέγερσης του προκαλεί μείωση του ρεύματος του στάτη. Πριν την αύξηση του ρεύματος διέγερσης, ο κινητήρας απορροφούσε ή έδινε επαγωγική άεργο ισχύ;

Απάντηση (δική μου):

Θεώρησα ότι εφόσον δεν λέει κάτι για το φορτίο περισσότερο, η ισχύς του φορτίου θα παραμείνει σταθερή μετά την αύξηση του ρεύματος διέγερσης. Άρα αφού η ισχύς είναι ανάλογη του γινόμενου Ea sinδ (και του Ia cosφ), τα γινόμενα αυτά θα πρέπει να μείνουν σταθερά. Αντιμετωπίζοντας δηλαδή το πρόβλημα αυτό διανυσματικά, αν είχαμε χωρητικό φορτίο πριν την αύξηση του Ιf τότε το Ιa θα έπρεπε να αυξηθεί περισσότερο. Η απάντηση μου είναι ότι έχουμε επαγωγικό συντελεστή ισχύος πριν την αύξηση του If, και έτσι με την αύξηση του Ιf, το Ιa μειώνεται (αρχικά) γίνεται έπειτα ο cosφ=1 και το Ιa γίνεται το ελάχιστο και έπειτα αυξάνεται και ο cosφ γίνεται χωρητικός. Άρα το φορτίο ήταν επαγωγικό και ο κινητήρας απορροφούσε επαγωγική άεργο ισχύ.

Είναι σωστό όπως το είπα; Τα μπέρδεψα; Όποιος γνωρίζει, ας βοηθήσει, thanks εκ των προτέρων Smiley

δεν ξέρω εγώ πάντως θα έλεγα ότι από τις καμπύλες V βλέπουμε ότι το Ια αυξάνεται με το Ιf όταν cosφ είναι χωρητικό αρά έδινε άεργο ισχύ...

Μα η άσκηση σου δίνει δεδομένο ότι αυξάνει το If και μειώνεται το Ia. Και από τις καμπύλες V βγαίνει. Σκέψου ότι είσαι πάνω σε μια καμπύλη V. Ο μόνος τρόπος ώστε αυξάνοντας το If να μειωθεί το Ia είναι να είσαι σε επαγωγικό φορτίο. Γιατί αυξάνοντας το χIf, το Ιa θα μειωθεί, θα γίνει ελάχιστο (για cosφ=1) και έπειτα θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς θα γίνει χωρητικό. Smiley

iokasti
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #410 on: February 16, 2016, 20:10:46 pm »

Οι καμπύλες V όταν είναι για κινητήρα, τα cosφ επαγωγικά κτλ αναφέρονται στο δίκτυο σωστά; Π.χ. Από καμπύλη για cosφ επαγωγικό σημαίνει οτι ο κινητήρας δίνει άεργο ισχύ ε;  Smiley
quino
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #411 on: February 16, 2016, 20:44:10 pm »

Quote from: zumo naranja on February 15, 2016, 22:21:58 pm
Quote from: anza on February 15, 2016, 22:20:11 pm

Quote from: zumo naranja on February 15, 2016, 22:08:50 pm
Quote from: emmae on February 15, 2016, 21:08:38 pm
Quote from: chibi-usa on February 15, 2016, 20:23:11 pm
Quote from: Γρια on February 15, 2016, 20:07:26 pm
Quote from: emmae on February 15, 2016, 20:05:12 pm
Εχεις λυσει κανεις Φεβρουάριο 2015 να δώσει αποτελέσματα να συγκρίνουμε;
1ο θεμα: Στο α) If=2.69 β) If=3.68.
βγαζω 3,67 και στα δυο  Sad

Εγώ 4,035 Α

Κι εγω 4,035 το βρηκα. Παρασκευη ελπιζω να το 'χεις λαθος  Roll Eyes

Εγω βρίσκω 4,035 στο (α) και 3.675 στο (β)

Nαι, ναι. Επιβεβαιωνω κι εγω αυτα τα αποτελεσματα.
+1 κι εγώ αυτά βγάζω (οκ περίπου, έχω μια διαφορά στο 3ο δεκαδικό) τώρα που έκανα τις πράξεις αναλυτικά ! Τελικά συμφωνήσαμε ? ποιός τρόπος είναι σωστός?  Smiley
emmae
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #412 on: February 16, 2016, 20:45:54 pm »

Αν έχει λύσει κάποιος το 2ο θέμα του Φεβ´15 είναι εύκολο να το ανεβάσει;
quino

View Profile
« Reply #413 on: February 16, 2016, 20:58:03 pm »

Ανεβάζω το 1ο του Φεβρουαρίου του 15 που το καθαροέγραψα μόλις , περιμένω παρατηρήσεις !
pol
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #414 on: February 16, 2016, 20:59:01 pm »

Quote from: pocitician on February 16, 2016, 19:39:03 pm
Quote from: pol on February 16, 2016, 19:12:09 pm

Απάντηση (δική μου):

Μα η άσκηση σου δίνει δεδομένο ότι αυξάνει το If και μειώνεται το Ia. Και από τις καμπύλες V βγαίνει. Σκέψου ότι είσαι πάνω σε μια καμπύλη V. Ο μόνος τρόπος ώστε αυξάνοντας το If να μειωθεί το Ia είναι να είσαι σε επαγωγικό φορτίο. Γιατί αυξάνοντας το χIf, το Ιa θα μειωθεί, θα γίνει ελάχιστο (για cosφ=1) και έπειτα θα αρχίσει να αυξάνεται καθώς θα γίνει χωρητικό. Smiley

ότι να ναι...έχεις δίκιο...διάβασα άλλο πράγμα..
Give_Life_Back
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #415 on: February 16, 2016, 21:27:17 pm »

Quote from: quino on February 16, 2016, 20:58:03 pm
Ανεβάζω το 1ο του Φεβρουαρίου του 15 που το καθαροέγραψα μόλις , περιμένω παρατηρήσεις !

Σωστά μου φαίνονται αυτά που κάνεις. Εγώ χρησιμοποίησα διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση. Είναι πολύ πιθανό να έχω κάνει λάθος.

edit Όσο τόσο το κοιτάω τόσο μου φαίνεται ότι έχω κάνει λάθος στο πρώτο ερώτημα. Το έχω λάθος γιατί αλλάζουν τα Ια στο pu που εγώ θεώρησα ότι είναι ένα. Οπότε scratch that αλλά το 2ο νομίζω στέκει.
« Last Edit: February 16, 2016, 21:29:59 pm by Give_Life_Back » Logged

"Wubba lubba dub-dub!"
emmae
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #416 on: February 16, 2016, 21:31:10 pm »

Quote from: Give_Life_Back on February 16, 2016, 21:27:17 pm

Σωστά μου φαίνονται αυτά που κάνεις. Εγώ χρησιμοποίησα διαφορετική προσέγγιση στην άσκηση. Είναι πολύ πιθανό να έχω κάνει λάθος.

edit Όσο τόσο το κοιτάω τόσο μου φαίνεται ότι έχω κάνει λάθος στο πρώτο ερώτημα. Το έχω λάθος γιατί αλλάζουν τα Ια στο pu που εγώ θεώρησα ότι είναι ένα. Οπότε scratch that αλλά το 2ο νομίζω στέκει.

To 2 ηθελα να γραψω!!!
quino

View Profile
« Reply #417 on: February 16, 2016, 21:54:47 pm »

Κι εγώ νομίζω ότι το 2ο είναι σωστό και σίγουρα γλιτώνει χρόνο ! Επειδή cosφ=1 όντως μπορείς να θεωρήσεις P=Vt*Ia  Smiley
Give_Life_Back
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #418 on: February 16, 2016, 21:58:15 pm »

Quote from: quino on February 16, 2016, 21:54:47 pm

Κι εγώ νομίζω ότι το 2ο είναι σωστό και σίγουρα γλιτώνει χρόνο ! Επειδή cosφ=1 όντως μπορείς να θεωρήσεις P=Vt*Ia  Smiley

Επίσης έχει αρκετό ενδιαφέρον το γεγονός ότι και με τον δικό μου τρόπο, όταν θεώρησα Ια=1 pu στο πρώτο ερώτημα φτάσαμε σε ίδια σχέση για την Εf στα 40 Ηz, βέβαια εγώ δεν έκανα μετά αναγωγή στο σύστημα 50 hz ( και εκεί είναι το δικό μου λάθος ) αλλά βγάλαμε ίδια. Αυτό λογικά έγινε γιατί θεώρησες και εσύ cosφ=1 στην ονομαστική λειτουργία. Δεν ξέρω πόσο νόημα βγάζει ότι μεταβάλλεται το ρεύμα διέγερσης ενώ το Ia μένει σταθερό.

"Wubba lubba dub-dub!"
quino

View Profile
« Reply #419 on: February 16, 2016, 22:07:36 pm »

Quote from: Give_Life_Back on February 16, 2016, 21:58:15 pm
Quote from: quino on February 16, 2016, 21:54:47 pm

Κι εγώ νομίζω ότι το 2ο είναι σωστό και σίγουρα γλιτώνει χρόνο ! Επειδή cosφ=1 όντως μπορείς να θεωρήσεις P=Vt*Ia  Smiley

Επίσης έχει αρκετό ενδιαφέρον το γεγονός ότι και με τον δικό μου τρόπο, όταν θεώρησα Ια=1 pu στο πρώτο ερώτημα φτάσαμε σε ίδια σχέση για την Εf στα 40 Ηz, βέβαια εγώ δεν έκανα μετά αναγωγή στο σύστημα 50 hz ( και εκεί είναι το δικό μου λάθος ) αλλά βγάλαμε ίδια. Αυτό λογικά έγινε γιατί θεώρησες και εσύ cosφ=1 στην ονομαστική λειτουργία. Δεν ξέρω πόσο νόημα βγάζει ότι μεταβάλλεται το ρεύμα διέγερσης ενώ το Ia μένει σταθερό.
Δεν ξέρω, σίγουρα ο συντελεστής ισχύος μένει σταθερός, οπότε η άεργος είναι πάντα 0 και δεν πετυχαίνεις κάποια ρύθμιση ως προς αυτό αλλάζοντας το Ιf ! Αλλά από την άλλη  η μαγνητική ροή στις 2 περιπτώσεις είναι διαφορετική , άλλωστε στο Β ο λόγος V/f δεν είναι σταθερός. Οπότε ίσως εκεί να ωφείλεται το ότι απαιτείται διαφορετικό ρεύμα διέγερσης. Βέβαια ανάμεσα στις 2 περιπτώσεις αλλάζει και η απαίτηση για ενεργό ισχύ, κυρίως επειδή αλλάζει και η ταχύτητα περιστροφής της μηχανής, οπότε είναι λογικό να αλλάζει το Ια  Smiley

Δεν ξέρω πόσο νόημα βγάζουν αυτά που έγραψα Tongue
Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 42 Go Up Print
Jump to: