• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:09:00 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 14:09:00 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426709
Total Topics: 31711
Online Today: 215
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 77
Guests: 99
Total: 176
DLHERRO
chatzikys
parispoll
Nikos_313
annaparask
Lykaonia
tzortzis
gp6
kash_stp
Pumpakos
gourgaris
Tasaras
Ast
apostchris
Alex Kosmas
dionmant
palladas
Kazi
kostas1507
thanoswyd
nikpapoutsi
Xris
theodoradr
faidonchatz
alexiosmara
george14
HamesJetfield
Konstantinoy
gkg
Fotis Roukoutakis
tasakis
alexlad
Kpavlaras
ELEF
nikd
s4327063
Aris★
distillery
kostaspap
apos34
tasos gourd
Domnious
immo
andreas2000
asantor
BossiTsif
pxanthob
nikosmonov
eplysia
gpapmtb
babistso
PanosPapaspirou
kalantzopoulos
PAPARI69
gpr000
lina_zs
abiki
gtapalis
salonis
mpizos
mgrivab
melisste22
mariaxalk
stefpapa21
antontsiorvas
mikrosdia
Spyrtos14
rafa98p
George_RT
grepanis
stathiskek
Anita
glavdakis
et7gr
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για οποιοδήποτε πρόβλημα με register/login, στείλτε email στο contact@thmmy.gr.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 56 Go Down Print
Author Topic: Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...  (Read 123611 times)
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
Re: Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...
« Reply #180 on: May 30, 2007, 18:55:47 pm »

Καταλαβαίνεις λοιπόν Γιώργο, ότι όσα λέμε μέχρι τώρα είναι δύσκολα εφαρμόσιμα. Αυτό που προτείνεις, είναι μεν πολύ ωραίο στη θεωρία, αλλά δεν ξέρουμε καθόλου το κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστέι στην πράξη. (Τις ταινίες τις έχω δει, και ακριβώς επειδή είναι σπάνιες περιπτώσεις, έγιναν και ταινίες)

Στην ίδια λογική, και ο σοσιαλισμός ιδεατά βασιζόταν σε διάφορες αρχές, οι οποίες στην πράξη ναυάγησαν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον καπιταλισμό, γι' αυτό πηγαίνουμε κατά διαόλου...

Εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι ρίχνουμε στον καιάδα ένα σύστημα που ναυάγησε, και  μιλάμε για τα εντελώς θεωρητικά "καλά" που θα μπορούσε να έχει ένα άλλο σύστημα, αν ποτέ εφαρμοζόταν όπως θα θέλαμε. Αντίστοιχα, αν ο σοσιαλισμός εφαρμοζόταν όπως θα θέλαμε, θα είχε διάφορα καλά....

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #181 on: May 30, 2007, 18:59:39 pm »

Quote from: corina on May 30, 2007, 18:55:47 pm
Εκείνο που θέλω να πω, είναι ότι ρίχνουμε στον καιάδα ένα σύστημα που ναυάγησε, και  μιλάμε για τα εντελώς θεωρητικά "καλά" που θα μπορούσε να έχει ένα άλλο σύστημα, αν ποτέ εφαρμοζόταν όπως θα θέλαμε. Αντίστοιχα, αν ο σοσιαλισμός εφαρμοζόταν όπως θα θέλαμε, θα είχε διάφορα καλά....

μία φιλευθερη σοσιαλδημοκρατία ;    Undecided Smiley
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
« Reply #182 on: May 30, 2007, 19:01:28 pm »

Οι ταινίες Γιώργο, είναι το μοναδικό πράγμα που έχει στον καπιταλισμό happy end.

Οι πολλοί μικροί μέτοχοι, είναι αδύνατο να ελέγξουν τον μεγάλο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #183 on: May 30, 2007, 19:06:05 pm »

Quote from: Juan on May 30, 2007, 19:01:28 pm
Οι ταινίες Γιώργο, είναι το μοναδικό πράγμα που έχει στον καπιταλισμό happy end.

Οι πολλοί μικροί μέτοχοι, είναι αδύνατο να ελέγξουν τον μεγάλο. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει.

Ακριβώς αυτό...

Quote from: gepeltek on May 30, 2007, 18:59:39 pm

όχι, ακριβώς όπως το γράφω: ό,τι ήθελε ο κόσμος τότε να είναι ο σοσιαλισμός, αλλά δεν κατάφερε να είναι...κοινώς, το ιδεατό του θέματος...

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #184 on: May 30, 2007, 19:11:06 pm »

@gepeltek:Ξέρω ότι μπορείς να απαντάς όπως θέλεις σε αυτά που σε ρωτάω.Ο τρόπος με τον οποίο το κάνεις κατά την γνώμη μου δεν είναι σωστός, καθώς αυτά που σε ρωτάω δεν υπάρχουν και δίνεις πάνω κάτω απαντήσεις ψιλογενικόλογες  και μου δίνεις την αμυδρή εντύπωση ότι υπεκφεύγεις.Φυσικά δεν μπορώ να σε αναγκάσω να απαντήσεις με quote, σημείο προς σημείο όπως σου απαντάω πάντα εγώ και πρέπει να σου πω ότι δεν με έπεισες για τις αγνές προθέσεις σου αλλά και ότι εξακολουθώ να πιστεύω ότι δεν τα έχεις σκεφτεί καλά τα πράγματα.Επίσης δεν κατάλαβες το τελευταίο μου ερώτημα και απάντησες σε άλλο πράγμα.Όταν σε ρώτησα τι κατάλαβες από τα παραπάνω, δεν σου μιλούσα για όλο το πόστ μου αλλά μόνο για το τελευταίο κομμάτι που μιλούσε για Ρούσβελτ, Κευνς, Τρούμαν. Αν θες μπορείς να απαντήσεις τώρα. Στη συνέχεια θα σχολιάσω και το δεύτερο "ήπιο" πόστ σου και περιμένω και εκεί τα σχόλιά σου.

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #185 on: May 30, 2007, 19:12:19 pm »

Quote from: corina on May 30, 2007, 19:06:05 pm

όχι, ακριβώς όπως το γράφω: ό,τι ήθελε ο κόσμος τότε να είναι ο σοσιαλισμός, αλλά δεν κατάφερε να είναι...κοινώς, το ιδεατό του θέματος...

όχι εννοώ μήπως μια φιλευθερη σοσιαλδημοκρατία είναι τελικά η λύση..; Τέσπα...
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #186 on: May 30, 2007, 19:15:45 pm »

Quote from: gepeltek on May 30, 2007, 19:12:19 pm
Quote from: corina on May 30, 2007, 19:06:05 pm

όχι εννοώ μήπως μια φιλευθερη σοσιαλδημοκρατία είναι τελικά η λύση..; Τέσπα...

Ίσως και να είναι...Αλλά εκεί θα περιμένω και εγώ το σχόλιό σου σε αυτά που πόσταρε ο Fenix, και στις πηγές που παρέθεσα κι εγώ παρακάτω...

Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #187 on: May 30, 2007, 19:24:08 pm »

Quote from: gepeltek on May 29, 2007, 10:47:47 am
Όλα αυτά τα ωραία που λέω κατα τη γνώμη μου μόνο υπο τη σκεπή του καπιταλισμού (σαν οικονομκό σύστημα μπορεί να επιτευχθούν.. Με τις προυποθέσεις όμως που έθεσα..
Mε τις προυποθέσεις που θέτεις αυτό που μένει δεν είναι καπιταλισμός, μαλλόν προς σοσιαλισμό μου φέρνει.

Μόνο όταν ξυπνήσουμε από το λίθαργο και συμμετέχουμε και εμείς στη διακυβέρνηση του κόσμου..
Μόνο όταν χαλιναγωγήσουμε τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές, μόνο όταν πατάξουμε τη διαφθορα και τις καταχρήσεις, μόνο όταν όλοι ενωμένοι απαιτήσουμε κράτος πρόνοιας και ουσιαστική παιδεία, μόνο όταν και οι ίδιοι μας ξεκολλήσουμε από την αφάνεια μας και απωλέσουμε τα μικροπολιτικά συμφέροντα, μόνο όταν συνδικαλιστούμε και διεκδικήσουμε..

Ένα δάκρυ κυλά στο αναρχικό μου μάγουλο, μόλις περιέγραψες την μεγάλη επανάσταση που ονειρεύομαι (μόνο που στο χαλιναγωγήσουμε εγώ βάζω εξαφανίσουμε και στο κράτος βάζω το σύστημα του φεντεραλισμού).

Μην ξεχνάτε δημοκρατία έχουμε.. Ας σηκωθούμε από τον καναπέ μας και ας συμμετέχουμε κ εμείς..
Αυτό είναι αλήθεια. Το να πείσεις όμως τον άλλο να κουνηθεί είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη γη. Για να στο αποδείξω να σου κάνω μια ερώτηση:Ποιά ήταν η τελευταία φορά που εσύ σηκώθηκες από τον καναπέ σου και τί ακριβώς διεκδίκησες όταν το έκανες;

Με την προυπόθεση όμως να μην κοιτάζει ο καθένας την πάρτη του και ξεκινώντας από σήμερα να αλλάξει η νοοτροπία του ατόμου.. Γιατί μπερδευεις όμως την ελευθερία με την ισότητα;
Σε προηγούμενο πόστ είπες ότι ο στον καπιταλισμό κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας και από την δική μας πρόοδο τελικά θα ωφεληθεί ο συνάνθρωπος.Εδώ έχω δύο ερωτήματα 1ον :Αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις την κράση του Μητσοτάκη και δεν ζήσεις αρκετά ώστε να γίνεις τόσο πλούσιος και  να αρχίσεις μετά να φροντίζεις για τον διπλανό σου τότε τί γίνεται;Μήπως θα έχεις ζήσει 80 χρόνια σαν τομάρι τρώγοντας τους γύρω σου για να τους ξεπληρώσεις στο μέλλον;
2ον :Τί από τα δύο είναι η άποψη σου τελικά; Πρώτα η πάρτη μας ή πρώτα ο δίπλα μας;

Γιατί μπερδευεις όμως την ελευθερία με την ισότητα;
Γιατί ακόμα και έτσι να είναι όπως τα λες, ακόμα και αν ακόμη φθάσουμε στο σημείο διαζευκτικής εκλογής: ελευθερία με ανισότητα, ή ανελευθερία με ισότητα - νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν την ελευθερία. Εδώ κάποιοι προτιμούνε την ελευθερία από την ίδια τη ζωή!
Γιατί η μία πηγάζει μέσα από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβεις αυτό.Ας δούμε αναλυτικά το δίλημμα που μας θέτεις.Αρχικά να θέσουμε την βάση της ανισότητας, κάτι που εσύ δεν κάνεις και που νομίζω είναι πολύ σημαντικό για να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα, σαν οικονομική (κατά την γνώμη μου αυτήν έχεις και εσύ στο μυαλό σου). Πρέπει λοιπόν να σου πω, πώς μόνο όταν ο σημερινός άνθρωπος λύσει το οικονομικό του πρόβλημα μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος. Πόσο ελεύθερος είναι κάποιος που χρωστάει σε 5 τράπεζες και είναι υποθηκευμένος αυτός  τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του; Πόσο ελεύθερος είναι κάποιος να καλλιεργήσει και να βελτιώσει τον εαυτό του όταν ο μισθός του μόλις που φτάνει για να καλύψει βασικές ανάγκες; Τί μπορώ να  κάνω με την απόλυτη ελευθερία μου όταν γυρίζω σπίτι πτώμα και το μόνο που σκέφτομαι είναι να φάω και κοιμηθώ; Μήν γελιέσαι, αν γελιέσαι δηλαδή και δεν προσπαθείς απλώς να γελάσεις εμάς, η ελευθερία του ανθρώπου περνάει μόνο μέσα από την οικονομική του ελευθερία.   

Κατά τη γνώμη μου ο κομμουνισμός ήταν ένα όραμα που απέτυχε, και τώρα είναι απλώς μια ιδεολογία διαμαρτυρίας..
Αλλά δε πάμε έτσι μπροστά
Κατά την γνώμη μου και ο καπιταλισμός σιγά σιγά τα τρώει τα ψωμιά του. Κάποια στιγμή η μάζα των φτωχών θα φτάσει στο κρίσιμο σημείο και το μπάμ θα είναι μεγαλειώδες.

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #188 on: May 30, 2007, 19:38:40 pm »

Φίλε γκεπέλτεκ περιμένω και καθώς περιμένω τα προστατευτικά ξόρκια της πανδόρας και της κορίνας αδυνατίζουν.

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #189 on: May 30, 2007, 19:42:00 pm »

Φενιξ καθησες και σχολιασες ενα προηγουμενο μου ποστ χωρις να σχολιασεις το τελευταιο μου ποστ οπου ήμουν πολυ πιο σαφής και συγκεκριμένος..
Ειναι αστοχο και παραλογο αυτό που κανεις και με οδηγει σε επαναλήψεις..
Ελπίζω μόνο να μην το κανεις επίτηδες..
Εν τούτοις.........
Quote from: Fenix on May 30, 2007, 19:24:08 pm
Mε τις προυποθέσεις που θέτεις αυτό που μένει δεν είναι καπιταλισμός, μαλλόν προς σοσιαλισμό μου φέρνει.
Όχι με τις προυποθέσεις που έθεσα μπορεί να λειτουργήσει ο καπιταλισμός προς όφελος όλων, όπως τον ονειρευτηκαν οι πατερες του.. εξήγησα και σε άλλο μου ποστ ποιες είναι αυτές οι προυποθέσεις..

Ένα δάκρυ κυλά στο αναρχικό μου μάγουλο, μόλις περιέγραψες την μεγάλη επανάσταση που ονειρεύομαι (μόνο που στο χαλιναγωγήσουμε εγώ βάζω εξαφανίσουμε και στο κράτος βάζω το σύστημα του φεντεραλισμού).
Εσύ.. εγώ όχι, είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε τώρα ;

Μην ξεχνάτε δημοκρατία έχουμε.. Ας σηκωθούμε από τον καναπέ μας και ας συμμετέχουμε κ εμείς..
Αυτό είναι αλήθεια. Το να πείσεις όμως τον άλλο να κουνηθεί είναι το πιο δύσκολο πράγμα στη γη. Για να στο αποδείξω να σου κάνω μια ερώτηση:Ποιά ήταν η τελευταία φορά που εσύ σηκώθηκες από τον καναπέ σου και τί ακριβώς διεκδίκησες όταν το έκανες;
Οραμα μου είναι αυτό, και δεν προκειται τώρα να δώσω λογαριασμό σε κανέναν.. Η ερώτηση που μου κάνεις δεν είναι ερώτηση, αλλα μπηκτή και σου ξαναλεώ ότι δεν με γνωρίζεις καθόλου οπότε μην λες και μεγάλες κουβέντες για το άτομο μου..

Με την προυπόθεση όμως να μην κοιτάζει ο καθένας την πάρτη του και ξεκινώντας από σήμερα να αλλάξει η νοοτροπία του ατόμου.. Γιατί μπερδευεις όμως την ελευθερία με την ισότητα;
Σε προηγούμενο πόστ είπες ότι ο στον καπιταλισμό κοιτάμε πρώτα τον εαυτό μας και από την δική μας πρόοδο τελικά θα ωφεληθεί ο συνάνθρωπος.Εδώ έχω δύο ερωτήματα 1ον :Αν υποθέσουμε ότι δεν έχεις την κράση του Μητσοτάκη και δεν ζήσεις αρκετά ώστε να γίνεις τόσο πλούσιος και  να αρχίσεις μετά να φροντίζεις για τον διπλανό σου τότε τί γίνεται;Μήπως θα έχεις ζήσει 80 χρόνια σαν τομάρι τρώγοντας τους γύρω σου για να τους ξεπληρώσεις στο μέλλον;
2ον :Τί από τα δύο είναι η άποψη σου τελικά; Πρώτα η πάρτη μας ή πρώτα ο δίπλα μας;
Επίσης εξήγησα πολλές φορές.. Ξανακάνεις τον ίδιο φαυλο κύκλο, δες ξανα τα ποστ μου..
Σου είπα το κέρδος κινεί τους ανθρώπους, ο ανταγωνισμός τους βελτιώνει και τους προστατεύει..
Η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής. Η επιλογή είναι η ηδονή της ελευθερίας..
Σου είπα ότι ο καπιταλισμός είναι το μόνο που οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα προϊόντων και υπηρεσιών, σε αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων μας..
Σε παρακαλώ μην ξανασχολιασεις την τελευταία μου φραση, δες την σαν σύνολο με ότι έχω μέχρι τώρα πει..

Γιατί μπερδευεις όμως την ελευθερία με την ισότητα;
Γιατί ακόμα και έτσι να είναι όπως τα λες, ακόμα και αν ακόμη φθάσουμε στο σημείο διαζευκτικής εκλογής: ελευθερία με ανισότητα, ή ανελευθερία με ισότητα - νομίζω πως οι περισσότεροι άνθρωποι θα προτιμούσαν την ελευθερία. Εδώ κάποιοι προτιμούνε την ελευθερία από την ίδια τη ζωή!
Γιατί η μία πηγάζει μέσα από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να το καταλάβεις αυτό.Ας δούμε αναλυτικά το δίλημμα που μας θέτεις.Αρχικά να θέσουμε την βάση της ανισότητας, κάτι που εσύ δεν κάνεις και που νομίζω είναι πολύ σημαντικό για να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα, σαν οικονομική (κατά την γνώμη μου αυτήν έχεις και εσύ στο μυαλό σου). Πρέπει λοιπόν να σου πω, πώς μόνο όταν ο σημερινός άνθρωπος λύσει το οικονομικό του πρόβλημα μπορεί να είναι πραγματικά ελεύθερος. Πόσο ελεύθερος είναι κάποιος που χρωστάει σε 5 τράπεζες και είναι υποθηκευμένος αυτός  τα παιδιά του και τα παιδιά των παιδιών του; Πόσο ελεύθερος είναι κάποιος να καλλιεργήσει και να βελτιώσει τον εαυτό του όταν ο μισθός του μόλις που φτάνει για να καλύψει βασικές ανάγκες; Τί μπορώ να  κάνω με την απόλυτη ελευθερία μου όταν γυρίζω σπίτι πτώμα και το μόνο που σκέφτομαι είναι να φάω και κοιμηθώ; Μήν γελιέσαι, αν γελιέσαι δηλαδή και δεν προσπαθείς απλώς να γελάσεις εμάς, η ελευθερία του ανθρώπου περνάει μόνο μέσα από την οικονομική του ελευθερία.
Και σε αυτό έχω ξανααπαντήσει και σε σενα και στην Κορίνα.. Απάντηση έδωσε και ο Αθάνατος..
Επίτηδες με ρωτάς τα ίδια και τα ίδια.. 

Κατά τη γνώμη μου ο κομμουνισμός ήταν ένα όραμα που απέτυχε, και τώρα είναι απλώς μια ιδεολογία διαμαρτυρίας..
Αλλά δε πάμε έτσι μπροστά
Κατά την γνώμη μου και ο καπιταλισμός σιγά σιγά τα τρώει τα ψωμιά του. Κάποια στιγμή η μάζα των φτωχών θα φτάσει στο κρίσιμο σημείο και το μπάμ θα είναι μεγαλειώδες.
Γνώμη σου.. σεβαστή.. ξαναλέω, είναι ανάγκη να συμφωνούμε..

Σε λιγο θα απαντήσω και στο φαινόμενο Κεϊνς..
αυτα προς το παρόν..
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #190 on: May 30, 2007, 19:47:29 pm »

Quote from: Fenix on May 30, 2007, 19:38:40 pm
Φίλε γκεπέλτεκ περιμένω και καθώς περιμένω τα προστατευτικά ξόρκια της πανδόρας και της κορίνας αδυνατίζουν.

Φενιξ πάλι επι του προσωπικού λοιπον..

Σου απάντησα και πριν με ενα μακροσκελές ποστ... δεν το είδες;
Δεν το σχολίασες καθολου παρα μόνο ένα πολύ παλιότερο ποστ μου, αυτό δειχνει αδυναμια επιχειρηματων και αδυναμία να δεχτεις την αντίθετη άποψη..
Μηπως κάνεις πως δεν το είδες..;
Στο παραδίδω λοιπόν ξανα ..

Quoting myself...
Quote from: gepeltek on May 30, 2007, 18:02:53 pm
Quote from: Fenix on May 30, 2007, 12:08:23 pm
Ελπίζω να απάντησα στο καυστικό σου ερώτημα και τώρα να σου κάνω και εγώ ένα ερώτημα όχι τόσο καυστικό, από αυτά που διάβασες παραπάνω τί συμπέρασμα έβγαλες;

Για το ενδεχόμενο μίας "φιλελευθερης σοσιαλδημοκρατίας θα σου πρότεινα να διαβάσεις το βιβλίο των Τάκη Μίχα και Δημήτρη Σκάλκου, «Φιλελεύθερη Σοσιαλδημοκρατία»..

Όσο για τα υπόλοιπα, είναι η σεβαστή η άποψη σου και δεν έχω παρα μόνο λίγες ενστάσεις..

Καταρχας ξεχνάς (μάλιστα δεν αναφέρθηκες καθόλου) ότι οι σύγχρονοι εργαζόμενοι πλέον συνδικαλίστηκαν, οργανώθηκαν, συνασπίσθηκαν..
 Με το όπλο της απεργίας, με το βάρος της ψήφου τους, κατέλυσαν πολλές φορές την ασυδοσία (όπως και οι δύο συμφωνούμε) των αφεντικών..
 Πανίσχυρα συνδικάτα καθορίζουν σήμερα όρους και θεσμούς - σε μερικές χώρες μάλιστα ελέγχουν και την πορεία της οικονομίας..
Εδώ μπαίνει ο ρόλος λοιπόν του σωστού συνδικαλισμού, που δεν θα είναι και αυτός άρρηκτα συνδεδεμένος με μικροκομματικα συμφέροντα, θα είναι ανεξάρτητος, συσπειρωμένος και προπαντων μαζικός..
Αλλά όπως βλεπεις σε πολλές χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα, οι συνδικαλιστές είναι πιο διεφθαρμένοι και απο τα μεγάλα αφεντικά..
Ετσι λοιπόν προσδιορίζω τον όρο "σωστος συνδικαλισμος"..

Επειτα είπα ότι όταν λέω αντιπολίτευση, εννοώ όχι δικομματισμός, δεν έριξα καμια ευθυνη σε κανένα ΠΑΣΟΚ.. Είναι απλά τα πράγματα, όταν υπάρχει ισχυρη πολυκομματική αντιπολίτευση τότε τίθενται οι βάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των καταχρήσεων, και επίσης γίνεται πολυ πιο δυνατή η διεκδίκηση από την εκάστοτε κυβέρνηση ενός κράτους πρόνοιας..

Σε αυτό μπορούν να συμβάλλει τα μέγιστα και τα ΜΜΕ σαν αντιπρόσωποι του λαού, και όχι σαν φερέφωνα του εκάστοτε πολιτικού κόμματος.. Δημοσιογράφοι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί , δημοσιογράφοι που θα παλευουν μόνο για τα συμφέροντα του λαου.. Μην ξεχνάς ότι υποτίθεται αποτελούν και μία από τις εξουσίες..
Αλήθεια που πήγε αυτή η εξουσία στις μέρες μας..;

Ανθρωπιστική παιδεία όταν λέω, εννοώ αυτό ακριβώς που λέει και η λέξη, μία παιδεία δλδ που θα έχει ως πρώτο στόχο την καλλιέργεια του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης στον άνθρωπο, συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην αλλαγή της νοοτροπίας του ατόμου.. Και το τελευταίο είναι απαραίτητη προυπόθεση για να πετύχει αυτό που εγώ ονειρέυομαι..
Και δεν καταλαβα, γιατί η μόρφωση του λαου να είναι προυπόθεση για να πετύχει ο σοσιαλισμός, και όχι αντίστοιχη βοήθεια στο να επανελθει ο καπιταλισμός σε αυτό που ονειρευτηκαν και πραγματωσαν οι θεμελιωτές του..

Και φυσικά όλα τα παραπάνω εκτός από την καταπολέμηση της διαφθοράς και της διεκδίκησης των δικαιωμάτων του λαου μπορούν να θέσουν τις προυποθέσεις και για τη χαλιναγώγηση των μονοπωλίων και των πολυεθνικών που μας κυβερνούνε..

Δες μερικές και από τις σκέψεις του πατέρα της οικονομικής επιστήμης, του Adam Smith, όπως αμέτρητα λογία των θεωρητικών του κομμουνισμού έχουμε κατα καιρούς διαβάσει (Έρευνα για τη φύση και τις αιτίες του Πλούτου των Εθνών, 1776).

«Δεν περιμένουμε το φαγητό μας να προέλθει από την καλοσύνη του χασάπη, του ζυθοποιού, ή του φούρναρη, αλλά από μέριμνα για το προσωπικό τους συμφέρον».

«Καμία κοινωνία δεν μπορεί να ευημερεί και να ευτυχεί ενόσω το κατά πολύ μεγαλύτερο μέρος πένεται και δυστυχεί».

«Η κατανάλωση είναι ο μοναδικός σκοπός και λόγος ύπαρξης ολόκληρης της παραγωγής».

«Το μονοπώλιο είναι ένας μεγάλος εχθρός της καλής διαχείρισης, που δεν είναι δυνατόν να καθιερωθεί σε μια χώρα, παρά μόνο μέσω του ελεύθερου και γενικού ανταγωνισμού, ο οποίος αναγκάζει κάθε άτομο να καταφύγει σε αυτόν, για την υπεράσπιση των ιδίων του συμφερόντων, με αποτέλεσμα να προκύπτει έτσι το γενικότερο καλό της κοινωνίας».

«Η πολιτική της Ευρώπης, με το να μην αφήνει τα πράγματα ελεύθερα, προκαλεί άλλες ανισότητες, πολύ μεγαλύτερης σημασίας».

«Το συμφέρον των επιχειρηματιών είναι πάντα η διεύρυνση της αγοράς και ο περιορισμός του ανταγωνισμού. Η διεύρυνση της αγοράς ενδέχεται συχνά να συμβαδίζει σε σημαντικό βαθμό με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αλλά ο περιορισμός του ανταγωνισμού είναι πάντα αντίθετος με αυτά, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει στους επιχειρηματίες τη δυνατότητα να επιβάλουν, για δικό τους λογαριασμό, ένα αυθαίρετο φόρο επί των άλλων συμπολιτών τους, μέσω της αύξησης των κερδών τους πάνω από τα φυσικά τους επίπεδα».

Εγώ τουλάχιστον όταν διαβάζω αυτές τις φράσεις καταλαβαίνω ότι μεγάλος εχθρός και του Adam Smith, αντίθετα από ό,τι πιστεύεται, είναι τα κάθε είδους μονοπώλια.

Πες μου τώρα σε παρακαλώ, αυτές οι πολυεθνικές εταιρίες για ποιανού λογαριασμό πιστευεις στην τελική πως δουλεύουν ;
Μα των μετόχων τους φυσικά. Και ποιοι είναι αυτοί οι μέτοχοι;
 "Μα οι πέντε-δέκα Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι, βέβαια... " θα μου πεις.

Λάθος λοιπόν, φίλε μου - οι μέτοχοι των πολυεθνικών είναι εκατομμύρια άνθρωποι. Οι μισοί, π.χ., Αμερικανοί έχουν μετοχές τους. Οι μέτοχοι της Τζένεραλ Μότορς είναι δεκάδες χιλιάδες άτομα - και κανένας δεν έχει πάνω από το 2% των μετοχών. Το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις πολυεθνικές. Ο σημερινός καπιταλίστας, είναι η κυρα-Μαρία.
 Μα, θα μου πείς, τελικά και στις πολυεθνικές αποφασίζουν οι γραφειοκράτες. (Δηλαδή γραφειοκράτες και στον καπιταλισμό όπως και στον κομμουνισμό). Ίσως, αλλά τουλάχιστον εδώ οι γραφειοκράτες έχουν 3 ελέγχους: 1) τους μετόχους, 2) τον ανταγωνισμό, και 3) την κυβέρνηση. Από... κει δεν έχουν κανένα. Γιάννης κερνάει και πίνει.

Αν ξυπνήσει λοιπόν η κυρα-Μαρία και με τις προυποθέσεις που ανέλυσα πιο πάνω, ασκήσει τον έλεγχο που δικαιούται, αν όλοι μας ξυπνήσουμε και συμμετέχουμε στη διακυβέρνηση του κόσμου (γιατί πιστευω ότι μπορούμε, συμμετοχική δημοκρατία έχουμε εξάλλου) τότε μόνο θα βελτιώσουμε αρκετά πράγματα..

Έτσι σας ξαναλεώ για να μην με ρωτάτε συνέχεια ότι πιστευω στον καπιταλισμό, ως ελευθερη αγορά και οικονομία και για όλα τα θετικα του που ανέφερα σε άλλα μου ποστ και επειδή δεν θεωρώ δυνατό ένα δημοκρατικό σοσιαλισμό.. Και τέλος με τις προυποθέσεις που ανέλυσα πιο πάνω πιστευω ακόμα ότι μπορούμε να βελτιώσουμε το ίδιο το σύστημα (που έχει εκφυλιστεί) και άρα ολόκληρο τον κόσμο..

Αυτή εν ολίγοις είναι η θέση μου Φενιξ και δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε ουτε απαιτώ από κανέναν να ασπαστεί τις απόψεις μου..

xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #191 on: May 30, 2007, 19:49:50 pm »

αγαπητέ fenix...

υπάρχουν καλλιέργειες και καλλιέργειες...

πχ...πατάτας

ixic_
« Last Edit: May 30, 2007, 19:52:00 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #192 on: May 30, 2007, 19:54:03 pm »

και τώρα που το ξανασκέφτομαι....

από την πατάτα μπορείς να φτιάξεις ωραιότατο πελτέ....γευστικότατος...τρυφή της γλώσσας...και πλούσιος σε άμυλο...

(που δυστυχώς δεν γράφεται με γιώτα -5?!-)

ixic_

βαθειά...
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #193 on: May 30, 2007, 19:56:11 pm »

και είπε η παράγωγος στη δύναμη.... ....κατέβα κάτω ρε νούμερο...

ixic_/tha parakaleso tous entimotatous kai sevasmious sintonistes mas...an den to krinoun akros aparaitito ...na afisoun ta ligosta mou logia edo pera...

βαθειά...
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #194 on: May 30, 2007, 20:04:01 pm »

Quote from: Fenix on May 30, 2007, 12:08:23 pm
Quote from: gepeltek on May 29, 2007, 01:13:38 am
Κλείνω με ένα τελευταίο καυστικό ερώτημα (που το έχω θίξει ουκ ολίγες φορές)..
Μπορούν ο φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία να συνυπάρξουν ή ακόμη και να συνθέσουν ένα νέο πολιτικό όραμα;
Μπορούν και έχει δοκιμασθεί στην Αμερική.Όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ρούσβελτ μαζί του είχε και τον άγγλο οικονομολόγο Τζών Μάυναρντ Κέυνς (1886-1946). Ο Ρούσβελτ ήταν υποδειγματικός δημοκράτης και φιλοσοσιαλιστής (είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Στάλιν και πολλοί πιστέυουν ότι αν είχε ζήσει ακόμα 2-3 χρόνια ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός) ενώ η οικονομική θεωρία του Κέυνς Η γενική θεωρία της απασχόλησης του τόκου και του χρήματος κατά πολλούς είναι το σημαντικότερο οικονομικό σύγγραμα μετά το Κεφάλαιο του Μαρξ.Στο έργο αυτό την ίδια σημασία με τον παραγωγό έχει και ο καταναλωτής ενώ ο ίδιος ο Κέυνς ήταν κλασικός φιλελεύθερος και εμπνευστής του New Deal, ενός σχεδίου που θα στηριχθεί στον κρατικό παρεμβατισμό.Ο Τρούμαν που ακολούθησε θεωρούσε τον Ρούσβελτ φιλοσοσιαλιστή και φιλοσοβιετικό και η κατάρρευση του κευνσιανισμού στις ΗΠΑ με τον θάνατο του Ρούσβελτ θα είναι μία από τις αιτίες του Ψυχρού Πολέμου.Ελπίζω να απάντησα στο καυστικό σου ερώτημα και τώρα να σου κάνω και εγώ ένα ερώτημα όχι τόσο καυστικό, από αυτά που διάβασες παραπάνω τί συμπέρασμα έβγαλες;
Σου ξαναβάζω το ερώτημά μου με μια τελευταία ελπίδα να πάρω απάντηση και μετά θα τοποθετηθώ. Να στο κάνω πιο λιανά: Ο Ρούσβελτ (Αμερικάνος πρόεδρος) και ο Κευνς (Άγγλος οικονομολόγος), με συγκεκριμένα πιστεύω και ακόμα πιο συγκεκριμένα οράματα έβαλαν σε λειτουργία ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που λες πιο πάνω και δούλεψε μια χαρά.Ένας άλλος πρόεδρος με διαφορετικά πιστεύω το διέλυσε και έβαλε τον κόσμο στον ψυχρό πόλεμο.Από αυτά τί συμπέρασμα βγάζεις;

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Pages: 1 ... 11 12 [13] 14 15 ... 56 Go Up Print
Jump to: