• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 22:11:33 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 22:11:33 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[Today at 21:32:50]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[Today at 21:25:42]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[Today at 20:59:13]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 19:46:54]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[Today at 18:56:22]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426698
Total Topics: 31710
Online Today: 242
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 61
Guests: 133
Total: 194
tzortzis
dtsiamis
aachmet
Raphael
andreassifo
stergiosb
vagelismo
iakov
Ioakeim Zisis
Eleniiii
mmikelo
unreasonable
ThanosKoutsoump
pordozoumis
pavlaras
geo66
Giannis Masterio
Soterd52
nikos123321
eirinistyl
elenak
ecevz
mdimitrig
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
ΦΙδανης Αριστοτελης
alexanton
apapathe
Balourdos
pkoko
giorgosm05
Fenia04
Lemonia
chrisg
Νικη
Local Rider
glavdakis
gpapadimi
zaroumaria
Nekt
Farmengineer
Nikos_313
blacknick
ariadnipm
andyy
difis
Nikikouss
ikallima
swthrhs
Vasilikikr
elias_farhood
akonstb
domb765
george14
theofr
CHRISTOFO CHATZIANTONIOU
CodeBro
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πληροφορίες Καθηγητών
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Go Down Print
Author Topic: Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!  (Read 22722 times)
marauber
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
Re: Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!
« Reply #135 on: March 03, 2007, 17:36:42 pm »

Quote from: Kat on March 03, 2007, 13:15:22 pm

Όσον αφορά στην καταλληλότητα του παραδείγματος, ποιο καθεστώς κατά τη γνώμη σου έχει "δικαιότερα" χαρακτηριστικά, ως προς την μη καταπίεση των ανθρώπινων και πολιτικών ελευθεριών;

Αν και δε ρωτάς εμένα Cheesy
Πιστεύω ότι σε ένα καθεστώς όπως το σημερινό στην Ελλάδα οι ελευθερίες διαφυλάσσονται σε μεγάλο βαθμό. Πράγματα που σήμερα τα θεωρούμε αυτονόητα σε πολλά καθεστώτα δεν είναι, όπως στα εναπομείναντα "σοσιαλιστικά" (Βόρεια Κορέα, Κούβα). Όπως βέβαια δεν ήταν σε κανένα από τα παλιότερα κομμουνιστικά κράτη που έρχονται στο μυαλό μου, αλλά και σε ορισμένα καπιταλιστικά όπως στην Αμερική του Μακαρθισμού.
Για μένα είναι αυτονόητο πως μόνο το δημοκρατικό πολίτευμα έχει τα δικαιότερα χαρακτηριστικά ως προς την μη καταπίεση των ανθρώπινων και πολιτικών ελευθεριών. Και δε μου έρχεται στο μυαλό κανένα κράτος του υπαρκτού σοσιαλισμού που να το χαρακτηρίζω δημοκρατικό. Κατά συνέπεια θεωρώ ένα δημοκρατικό (αμιγώς καπιταλιστικό ή και σοσιαλδημοκρατικό) ως αναγκαία συνθήκη. Το αν θα είναι και ικανή, αυτό εξαρτάται από τους κυβερνώντες.

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #136 on: March 03, 2007, 17:45:36 pm »

Quote from: Turambar on March 03, 2007, 06:45:48 am

Η ελευθερία όταν δεν υπάρχει ισότητα είναι υποκρισία.

Ακόμη περισσότερο το να υπάρχει ισότητα χωρίς να υπάρχει ελευθερία. Smiley

wav

Συμφωνώ απόλυτα.

Όσον αφορά στην καταλληλότητα του παραδείγματος, ποιο καθεστώς κατά τη γνώμη σου έχει "δικαιότερα" χαρακτηριστικά, ως προς την μη καταπίεση των ανθρώπινων και πολιτικών ελευθεριών;

Η αναρχία!

Quote from: gepeltek on March 03, 2007, 13:09:06 pm

Ναι σε μία ουτοπική κοινωνία οπου θα κυριαρχούσε το σύνθημα: "Ολοι για έναν και ένας για όλους"..
Τότε ναι μαζί σου είμαι..
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά..
Γιατί αν ο χ-ψ διπλανος σου κάποια στιγμη σε ζηλέψει για αυτό που κατάφερες με τον κόπο σου, φθονήσει την ευτυχία της οικογένειας σου επειδή ο ίδιος είναι ανίκανος, τότε θα σε υπονομευσει Turambar, θα σε κατηγορήσει στις κρατικές αρχές, που θα έχουν βέβαια το ρολο του συντονιστή του όλου συστήματος..
Και τότε ο Θεος και η ψυχή του..
Μα έχω μιλήσει για όλα αυτά, γιατί επανερχόμαστε;

Γιατί να με ζηλέψει αφού δεν θα έχω ποτέ τίποτε παραπάνω από αυτόν; Ικανοποιώ ανάγκες ανάλογες με την εργασία που προσφέρω, και δεν συσσωρεύω πλούτο!
Και σε αυτό που προτείνω δεν υπάρχει κρατική οντότητα, υπάρχει κοινότητα.

byeeee
Νessa
Guest
« Reply #137 on: March 03, 2007, 17:46:41 pm »

Quote from: gepeltek on February 27, 2007, 02:32:31 am
Εσύ τί λες λοιπόν στους (απ'ότι κατάλαβα συμφώνησες και εσύ) πατριώτες Παλαιστίνιους, στους αφρικάνικους λαούς, στους Κουβανούς, στους λατινοαμερικάνους, στους Άραβες, στους Κούρδους και σε όσους λαούς που αγωνίζονται για τη ΓΗ και την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της πατρίδας τους ..!
ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ..;
Γι'αυτούς άραγε Nessa τί είναι πατρίδα..;
Και ποιος σου ειπε οτι αγωνιζονται για την πατριδα τους; Αγωνιζονται για να να μην τους σκοτωνουν και να μην τους καταπιεζουν! Στο βα8μο που εχουν οποιαδηποτε αναφορα σε πατριδα, κανουν λα8ος.
Quote from: gepeltek on February 27, 2007, 12:14:15 pm
Γι' αυτό και ο "Μεγάλος Πατριωτικός" πόλεμος της ΕΣΣΔ εις βάρος των Ναζί (ούτε με αυτόν συμφωνείς;)
Ουτε. Γενικα ο πατριωτισμος ειναι ηλι8ιος.

Edit: Είχα βρίσει τον aliakmwn γιατί νόμιζα ότι είπε κάτι τελείως άκυρο γι'αυτά που γράφω. Τελικά λογικά αναφερόταν στον gepeltek.
« Last Edit: March 04, 2007, 10:52:42 am by Νessa » Logged
Νessa
Guest
« Reply #138 on: March 03, 2007, 17:51:31 pm »

Quote from: Aurelius on February 27, 2007, 14:49:31 pm
Εγω διαφωνω με την Νεσσα, οτι αν γινεις για οποιονδηποτε λογο πολεμος, πρεπει να μεινεις με σταυρωμενα χερια, και να κατσεις να την φας.

ΑΥΤΟ ΕΙΠΑ; Μου αρεσει που το ξεκα8αρισα κιολας ρε Aurelius!!!
Νessa
Guest
« Reply #139 on: March 03, 2007, 18:00:42 pm »

Quote from: aliakmwn_banned on February 27, 2007, 15:06:07 pm
Οταν ομως η κατασταση φτανει εκει, δεν εχουμε επιλογη, ή σκοτωνουμε ή πεθαινουμε.
Ετσι νομιζεις.
Quote from: aliakmwn_banned on February 27, 2007, 17:12:29 pm
Οι κομμουνιστες ταυτιζουν τα συμφεροντα της πατριδας με τα συμφεροντα ΤΟΥ ΛΑΟΥ, και κατ' επεκταση ολων των λαων - μια και ολοι οι λαοι εχουν κοινα συμφεροντα.
Ειναι παραπλανητικο αυτο που λες . Δεν το πιστευουν ολοι οι κομμουνιστες αυτο. Εμεις πχ (ΔΕΑ - και τροτσκιστες γενικοτερα) ειμαστε κα8ετα αντι8ετοι. Καταρχας δεν αναγνωριζουμε την εννοια του "λαου" και υστερα πιστευουμε οτι η εργατικη ταξη δεν εχει απολυτως τιποτα να κερδισει απο τον πατριωτισμο.

Η επανασταση ειναι ο μοναδικος τροπος με τον οποιο ο λαος θα παρει την εξουσια στα χερια του.
Ακριβως, και γι'αυτο χρειαζεται ενα κομμα που να βαζει την προοπτικη της επαναστασης, και οχι του γραφειοκρατικου ρεφορμισμου... Roll Eyes
Νessa
Guest
« Reply #140 on: March 03, 2007, 18:30:35 pm »

Quote from: aliakmwn_banned on March 01, 2007, 18:37:51 pm
Τα περισσοτερα απο αυτα που περιγραφεις, περι ανελευθεριας, απαγορευσης συνδικαλισμου, εκμεταλλευσης κλπ ανηκουν μονο στη σφαιρα της φαντασιας σου.
Εισαι εντελως ανιστορητος και εκτι8εσαι... διαβασε το Συνταγμα της ΕΣΣΔ το '36...

Μεχρι τωρα (σελιδα 7 εχω φτασει στο τοπικ) δεν εχεις καταφερει να απαντησεις οuσιαστικα σε τιποτα απο αυτα που λεει ο gepeltek για το σοσιαλισμο. 8α απαντησω εγω, το βραδυ ομωσ, που 8α ειμαι σπιτι, γιατι τωρα δεν προλαβαινω να γραψω ολοκληρωμενη απαντηση.
Νessa
Guest
« Reply #141 on: March 03, 2007, 18:34:49 pm »

Quote from: Jalk on March 02, 2007, 03:28:43 am
ή  αν πραγματικά υπερασπίζεται αυτόν το κομμουνισμό....

...ας τα παρατήσει αυτός.
Εγω του το λεω τοσον καιρο...
aliakmwn
Guest
« Reply #142 on: March 03, 2007, 18:37:06 pm »

Quote from: Kat on March 03, 2007, 00:48:49 am
Μία παρατήρηση πάντως, στο πνεύμα του Καραμαζώφ. Το γεγονός ότι κάποιοι ή πολλοί ανατολικογερμανοί νοσταλγούν το παλιό καθεστώς λέει αρκετά πράγματα, αλλά δεν αποδεικνύει αυτό που θέλεις να πεις.

Εξηγούμαι: είναι σαφές ότι επί ΛΔΓ υπήρχαν λιγότερες οικονομικές ακρότητες, λιγότερη ανεργία, οικονομική ανασφάλεια, περισσότερος ελεύθερος χρόνος, εξασφάλιση ότι όλοι έπαιρναν (τουλάχιστον την βασική) μόρφωση επί ίσοις όροις.

Είναι γνωστό ότι όταν έγινε η συνένωση με την Δυτική Γερμανία ουσιαστικά οι Ανατολικοί ήταν αυτοί που έπρεπε να προσαρμοστούν στους Δυτικούς, από τα πιο μικρά ως τα μεγαλύτερα πράγματα-και όχι το αντίθετο. Στη συνέχεια, είχαν να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό στην αγορά εργασίας (έχοντας μάλιστα συχνά πολύ διαφορετικά προσόντα από αυτά που είχαν οι Δυτικοί), την προκατάληψη των δυτικών (π.χ. ότι ήταν τεμπέληδες), την ανεργία. Στην συνέχεια, έγιναν επενδύσεις στην πρώην Ανατολική Γερμανία, αλλά όπως διάβαζα πριν κάποιο καιρό, σε λάθος πράγματα-σε εξαιρετικά κτίρια, αναπαλαιιώσεις κτλ, αλλά όχι πχ στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που κρατούν τον κόσμο εκεί. Υπό αυτές τις συνθήκες ανεργίας και οικονομικής ανασφάλειας, δεν είναι να εκπλήσσεται κανείς με τους ανθρώπους που νοσταλγούν το παλιό καθεστώς. Βέβαια, ένα ερώτημα είναι πάντοτε ποιοι το νοσταλγούν, και τι ακριβώς είναι αυτό που εντέλει νοσταλγούν: νέοι άνθρωποι που ήταν τότε παιδιά (κατά το "η πατρίδα σου είναι η παιδική σου ηλικία"), alternative τύποι που νοσταλγούν μία υπέροχη pop culture που χάθηκε για πάντα, παππούδες που έχασαν τις συντάξεις τους με την κατάρρευση και ζουν στην εξαθλίωση, πολιτικοί υποστηρικτές του κομμουνισμού, συνήθεις άνθρωποι σαν εσάς, εμάς, και τους γονείς μας;

Και από την άλλη, αναρωτιέμαι-αξίζει η εργασιακή ασφάλεια και τα δικαιώματα, η καλή ποιότητα ζωής, η τάξη και η ασφάλεια, θανάτους, απομόνωση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και τείχη γύρω-γύρω, έναν απίστευτο αριθμό υπαλλήλων του κράτους αφιερωμένων στην παρακολούθηση των συνανθρώπων τους, έλεγχο της τέχνης και λογοκρισία; Τα νομιμοποιούν;

Η ταπεινή μου γνώμη είναι ότι, αν η αριστερά αρνείται να αναγνωρίσει αυτά τα ζητήματα, τότε απλώς δίνει πάτημα στον gepeltek και στον κάθε gepeltek (με τον οποίο δεν συμφωνώ γενικώς) να την κολλάει στον τοίχο. Αλλά έτσι δεν γίνεται συζήτηση...

Ειλικρινα χαιρομαι να διαβαζω καλοπροαιρετες αποψεις, ανθρωπων που πραγματικα ενδιαφερονται να συζητησουν κι οχι να αυτεπιβεβαιωθουν ως προς το κολλημα τους.

Επι της ουσιας: Σηκωνει πολυ μεγαλη συζητηση το τι πραγματικα ισχυε στα καθεστωτα εκεινα, τι συνεβαινε και τι οχι, καθως και το απο πού σχηματιζει σημερα η πλειοψηφια την εντυπωση για ολα τα παραπανω. Η φαση θυμιζει λιγο δικη που γινεται σημερα, αλλα ο κατηγορουμενος εχει πεθανει προ 20ετιας..

Η πιο λογικη απαντηση ειναι "μα οι ιδιοι οι ανθρωποι που εζησαν εκει τα λενε". Δεν διαφωνω οτι ολα αυτα προερχονται απο μαρτυριες ανθρωπων, αλλα ας μην ξεχναμε οτι οι νικητες και οι μηχανισμοι τους ειναι που επιλεγουν ποιοι απο τους ανθρωπους των καθεστωτων εκεινων θα προβληθουν, ποιανων οι αποψεις θα φτασουν στον κοσμο. Κι οσοι απο τους υπερασπιστες προβαλονται (μιλαω για ανθρωπους που εζησαν) ωθουνται στον αυτοεξευτελισμο. Χαρακτηριστικα ειχα δει πριν απο χρονια, σε ντοκυμαντερ, εναν ρωσο παππου να φιλαει με δακρυα την εικονα του Σταλιν. Τοτε κουβαλουσα αλλα μυαλα και συμφωνησα με το δημοσιογραφο που σχολιασε "δειτε τι καθεστως θεϊκης προσωπολατριας ειχαν επιβαλει τοτε στους ανθρωπους"... Σκεφτομενος ομως λιγο πιο ψυχραιμα, ανακαλυψα (ουαου!) οτι ο παππους βιντεοσκοπηθηκε να προσκυναει το Σταλιν περιπου 20 χρονια μετα την πτωση του υπαρκτου, και 50 μετα το θανατο του ιδιου του Σταλιν! Αντε, ακομα κι αν χαριν συζητησης δεχτουμε πως ειχε επιβληθει με τη βια καταπιεστικη προσωπολατρια, γιατι υπαρχει ακομα και σημερα, πώς δικαιολογειται? Και μετα αρχιζουν οι μεταφυσικες θεωριες... Αραγε ρωτησε κανενας τον ρακενδυτο αυτο γερακο, πώς ζουσε τοτε και πώς ζει σημερα? Τι μελλον ειχαν τα παιδια του τοτε, και τι μελλον εχουν τα εγγονια του σημερα? Και διπλα σ' αυτον, ολο το λαο...
Κακη η προσωπολατρια (τι να λεμε τωρα, εδω και το ιδιο το Κομμα την καταδικασε, και οχι εκ των υστερων αλλα μεσα στο συστημα!) αλλα δεν ειναι μονο αυτο ο σοσιαλισμος. Οποιος πιστευει πως εχει το "αλανθαστο", ας ξεκινησει να κατηγορει.

Επειτα, οι ιστοριες γι' αγριους σχετικα με τις μυστικες υπηρεσιες που.. παρακολουθουσαν ολους τους πολιτες... Δεν αμφισβητω οτι οντως υπηρχε ζητημα, αμφισβητω ομως το ποσο εντονο ηταν ως φαινομενο (δεν πιστευω σε καμια περιπτωση τις προπαγανδιστικες ταινιες τυπου "Η ζωη των αλλων" - αυτο ελειπε, να πιστευουμε πως για καθε πολιτη υπηρχε κι ενας χαφιες!!! Και τους χαφιεδες ποιος τους χαφιεδιζε, αλλοι χαφιεδες? Και τους χαφιεδες των χαφιεδων? Η παρουσιαση αυτη θυμιζει μεταφυσικες του τυπου "πανταχου παρων") Και μηπως σημερα δεν υπαρχει, δεν εντεινεται? Το αν ειναι "καλο" ή "κακο" ειναι αλλη κουβεντα, και δε νομιζω πως μπορει να παρει οποιονδηποτε απο τους χαρακτηρισμους αυτους. ΕΞαρταται απο τις συνθηκες. Και παλι ομως, αυτα ειναι ζητηματα που λυνονται, και δεν εχουν σχεση με το συστημα. Δεν ειναι αυτοι οι δομικοι προσανατολισμοι του συστηματος!
Το ανεφερα και πιο πανω, ή σε αλλο topic, αλλα το βαζω κι εδω: Η ΕΣΣΔ ειχε ατομικη βομβα. Επισης, ειχε πανισχυρο στρατο. Ναι, ειναι γεγονος οτι ειχε. Αυτο ομως δεν γεννα αυτοματα την αποψη "αρα ο σοσιαλισμος δεν αναιρει τη στρατοκρατια". Ποιο συστημα κατασκευασε πρωτο την ατομικη βομβα? Μηπως το καπιταλιστικο? Ε και η ΕΣΣΔ τι θα κανει, θα μεινει ανοχυρωτη, ευαλωτη στην παραμικρη επιθεση? Αντιστοιχα με το στρατο...
Και για να παμε και σε συγχρονα παραδειγματα: Βορεια Κορεα. Κατηγορειται (και μαλλον δικαιως) οτι αναλογικα ειναι το πιο στρατοκρατουμενο κρατος στον κοσμο. Ναι αλλα, γνωριζετε οτι οι δυο Κορεες ειναι ακομα σε πολεμο? Δεν εχει ληξει ο πολεμος, σε εμπολεμη κατασταση ειναι ακομα, ΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ εχει κυρηχθει αλλα οχι ληξη του πολεμου. Η δε Νοτια Κορεα εχει απο πισω της ΗΠΑ, Ιαπωνια και ολο τον ιμπεριαλιστικο κοσμο να τη στηριζουν και να την ενισχυουν. Οι βορειοι οχι μονο δεν εχουν καποιον, αλλα ειναι και κομματι της οργανωσης τους η αυταρκεια, η "juche" οπως την αποκαλουν, και ηδη απο την εποχη της παλαι ποτε ΕΣΣΔ, ηταν αποστασιοποιημενοι καί απο τα δυο σοσιαλιστικα κεντρα.
Αραγε οι ΗΠΑ γιατι δεν ξεκαθαριζουν ειλικρινως, σαφεστατα και κατηγορηματικα, οτι δεν θα εισβαλουν ποτε στην Βορεια Κορεα? Και πώς να σηκωσει κεφαλι αυτος ο λαος, αυτο το συστημα, οταν ολος ο κοσμος οχι μονο ειναι εναντιον του, αλλα τον απειλει κιολας αμεσα με πολεμο!

Ολα αυτα γιατι δεν τα λαμβανουμε υποψην μας?

Κανενα κρατος, κανενα συστημα, κανενα καθεστως δεν μπορει να ειναι πολυ πιο μπροστα απο την εποχη του. Το ζητημα ειναι τι βασεις θετει για το μελλον, τι μελλον μπορει να χτιστει πανω του.

Και πραγματι, το βιωτικο επιπεδο στις χωρες αυτες (του πρωην ανατολικου μπλοκ) ανεβαινει - θα ηταν τυφλος οποιος δεν το παραδεχοταν. Το ερωτημα ειναι, προς τα πού ανεβαινει, για ποιους και για ποσους!
Δεχομαι οτι στις λαϊκες δημοκρατιες κανενας δεν απολαμβανε πολυτελεια. Καλυπτονταν ομως οι βασικες αναγκες ολων. Και στις βασικες αναγκες ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ο πολιτισμος, η δημιουργικοτητα, η διασκεδαση.

Στο δυτικο κοσμο οι επιλογες ειναι, υποτιθεται, περισσοτερες, μονο που αυτο ισχυει για λιγους. Και ισχυει, παντα στις πλατες αλλων.

Το ξαναλεω, και θα το κανω συνθημα: Καπιταλισμος δεν ειναι μονο η Σουηδια, ειναι και η Ζιμπαμπουε, ειναι και το Ιρακ, ειναι και οι αφρικανικες χωρες.
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #143 on: March 03, 2007, 18:42:46 pm »

Επειδή παρακολουθούσα το τόπικ αυτό στην αρχή του και ορμώμενος από τις απορίες του αρκά αλλά και
του gepeltek ποστάρω μια ομιλία του Μπακούνιν που περιγράφει κάπως το σκεπτικό των αναρχικών.Πρέπει να πω βέβαια πως διάλεξα την πιο ήπια από τις ομιλίες του, θα ακολουθήσουν και άλλες που μιλούν και για ολοκληρωτική κατάργηση της προσωπικής περιουσίας, κείμενα που για να μπορέσουν να τα διαβάσουν οι προοδευτικοί και ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι του forum, θα χρειαστούν υπογλώσσια.

Οι ιδρυτές του Διεθνούς Σωματείου των Εργαζομένων έδρασαν με μεγαλύτερη φρόνηση, αποφεύγοντας να θέσουν θέματα φιλοσοφικών ή πολιτικών αρχών, ως προυπόθεση υπάρξεως αυτού του Σωματείου. Και περιβάλλοντάς το από αρχής με κύρια του αποστολή την οικονομική διαπάλη της εργασίας εναντίον του κεφαλαίου. Έιχαν την πεποίθηση ότι από την στιγμή κατά την οποία ο εργαζόμενος θα λάβει θέση σ’αυτόν τον χώρο, από την στιγμή κατά την οποία θα πεισθεί για το δίκαιό του και εμπιστευθεί την αριθμητική του δύναμη και αρχίσει μαζί  με τους συναδέλφους του έναν αγώνα αλληλοσυμπράξεως εναντίον της αστικής εκμεταλλεύσεως, θα οδηγηθεί κατ’ ανάγκη υπό την φορά των πραγμάτων και από την εξέλιξη αυτής της διαπάλης   πρός την ταχεία αναγνώριση όλων πολιτικών σοσιαλιστικών και φιλοσοφικών αρχών της Διεθνούς, αρχών οι οποίες  στην πρακτική δεν συνιστούν τίποτε λιγότερο από την δίκαια έκφραση της αρχής της  πορείας του, του σκοπού του.
   Από πολιτικής και κοινωνικής πλευράς, έχουν ώς αναπόδραστη συνθήκη την κατάργηση των τάξεων, επομένως και της αστοκρατίας, η οποία σήμερα είναι η δεσπόζουσα τάξη. Επίσης την κατάργηση όλων των πολιτικών κομμάτων, όλων των κατά τόπους χωρών  και στα συντρίμμια τους την ανοικοδόμηση της μεγάλης διεθνούς συμμαχίας όλων των παραγωγικών τάξεων, τοπικών και εθνικών. Από φιλοσοφικής πλευράς, εκκινώντας από την υλοποίηση του ανθρωπίνου ιδανικού, δηλαδή της ανθρώπινης ευτυχίας, της ισοτιμίας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας στην γή, ρέπουν προς την αχρήστευση των.....ουράνιων συμπληρωμάτων και όλων των οραμάτων ενός καλύτερου κόσμου, πράγμα το οποίο θα είχε ώς επίπτωση την κατάργηση της τυπικής λατρείας και των θρησκευτικών συστημάτων.
   Ευαγγελισθείτε αυτούς τους δύο στόχους σε αγράμματους εργαζομένους αλλοτριωμένους και αποηθικοποιημένους από την καθημερινή εργασία, σε δηλητηριασμένους, τρόπος του λέγειν, σκοπίμως από τις ανήθικες επιστήμες, τις οποίες οι κυβερνήσεις με συναίνεση και των προνομιούχων τάξεων, παπαδοκρατία, αριστοκρατία, αστοκρατία τις παρέχουν αφειδώλως, και θα τους προκαλέσετε φόβο.Θα σας αντικρούσουν ίσως. Δεν υποψιάζονται όμως ότι όλες αυτές οι ιδέες δεν είναι τίποτα  άλλο από ειμή η πιστότερη έκφραση των δικαίων τους, ότι αυτές οι απόποιρες τους οδηγούν πλησιέστερα προς την υλοποίση των ακριβών τους πόθων. Και ότι, το εναντίον, οι πολιτικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις –στο όνομα των οποίων θα αντιδράσουν ίσως – είναι η βασική αιτία της συνεχίσεως της δουλείας και της εξαθλιώσεώς τους.
   Επιβάλλεται να διαχωρίσουμε προσεκτικά τις προκαταλήψεις των λαικών τάξεων από εκείνες της προνομιούχου τάξεως.  Οι προκαταλήψεις των λαικών τάξεων, όπως προαναφέραμε βασίζονται στην άγνοια και αντιτίθενται τελείως στα συμφέροντά τους, ενώ εκείνες της αστοκρατίας βασίζονται πράγματι στα συμφέροντα της τάξεως αυτής και συντηρούνται χάρις στην γενική εγωπάθεια των αστών, παρά την υπονομευτική επίδραση της αστικής επιστήμης. Ο λαός θέλει, αλλά αγνοεί. Η αστοκρατία γνωρίζει, αλλά δεν θέλει. Ποιος από τους δύο είναι ο ασθενής; Η αστοκρατία αναμφίβολα.
   Γενικός όρος: Είναι αδύνατον να μεταστρέψεις τις απόψεις άλλων, ειμή μόνο εκείνων, οι οποίοι έχουν αισθητή την ανάγκη της μεταβολής, αυτοί οι οποίοι έχουν στα ένστικτά τους ή την εξαθλίωση της καταστάσεώς τους, εξωτερικής ή εσωτερικής, αυτό το οποίο θέλετε να τους δώσετε. Είναι αδύνατο να μεταστρέψετε τις απόψεις εκείνων, οι οποίοι δεν αισθάνονται την αναγκαιότητα καμμιάς μεταβολής, ούτε και  εκείνοι οι οποίοι θέλοντας να απαλλαγουν από μία κατάσταση δυσάρεστη εξωθούνται από τη διάσταση των ηθικών, διανοητικών και κοινωνικών τους  συνηθειών στην διερεύνηση ενός κόσμου ο οποίος αφίσταται από την ιδεολογία τους.
   Προσκαλέστε στον σοσιαλισμό έναν «ευγενή», ο οποίος τρέφει βουλιμία για πλουτισμό, έναν αστό, ο οποίος επιθυμούσε να ήταν «ευγενής», ή ακόμα έναν εργάτη, ο οποίος θα επιθυμούσε με όλη την δύναμη του είναι του, να καταστεί αστός! Μεταπείστε ακόμη έναν αριστοκράτη πραγματικό ή φανταστικό, του πνεύματος, έναν ο οποίος στην αλήθεια να είναι σοφός:όλος, μισός, ενός τετάρτου, ενός δεκάτου, ενός εκατοστού σοφός, πλήρης επιστημονικής επιδείξεως, επειδή του έτυχε να ενδιατρίψει καλώς-κακώς σε ορισμένα βιβλία, όλος αλαζονική περιφρόνηση προς τις αμόρφωτες τάξεις και ο οποίος πλάθει στην φαντασία του πως τον προκάλεσαν να δημιουργήσει μία νέα, κυρίαρχη, δηλαδή εκμεταλλεύτρια τάξη.
   Καμμία λογική, καμμία εκδήλωση διαφωτίσεως δεν θα καταστεί δυνατή να μεταβάλλει αυτούς τους δυστυχείς. Προκειμένου να αλλάξουν νοοτροπία, μόνον ένας δρόμος υπάρχει : είναι ο δρόμος της πρακτικής δράσεως, είναι η εξάλειψη οποιασδήποτε δυνατότητος προνομιακών θέσεων, οποιασδήποτε κυριαρχίας και εκμεταλλεύσεως. Είναι ο δρόμος της κοινωνικής επαναστάσεως η οποία ανατρέποντας ό,τι συνιστά την ανισότητα στον κόσμο, θα τους καταστήσει ηθικότερους εξωθώντας τους να αναζητήσουν την ευτυχία τους μέσα στην ισότητα και την αλληλοσυμπαράταξη.
   Τα πράγματα διαφέρουν με τους σοβαρους εργαζομένους. Υπό τον όρο «σοβαροί εργαζόμενοι» εννοούμε όλους εκείνους οι οποίοι πιέζονται υπό το βάρος της εργασίας τους. Όλους εκείνους, οι οποίοι διαβιούν υπό όρους πολύ άθλιους έτσι, ώστε κανείς, πέρα ασυνήθιστων περιπτώσεων, δεν θα διανοείτο να επιδιώξει μόνος, για λογαριασμό του μέσα στις δεδομένες σημερινές οικονομικές συνθήκες και τη σημερινή οικονομική συγκυρία, μια θέση βελτιωμένη(από την υφιστάμενη). Να καταστεί παραδείγματος χάριν με την σειρά του αφεντικό ή Σύμβουλος του κράτους.Στην κατηγορία αυτή εντάσσουμε αναμφίβολα τους σπάνιους και θαρραλέους εργαζόμενους οι οποίοι, αν και ατομικά έχουν τα προσόντα να υπερκεράσουν την εργατική τάξη, αποστέργουν να επωφεληθούν των καταστάσεων, αποδεχόμενοι  να συνυποφέρουν με τους συντρόφους της φτώχειας και της αστικής εκμεταλλεύσεως επί λίγο χρόνο ακόμη, αντί μετατροπής τους σε εκμεταλλευτές με την σειρά τους. Αυτοί δεν έχουν χρειά αλλαγής. Είναι καθάριοι σοσιαλιστές.
   Αναφερόμαστε στην εργατική τάξη, η οποία εξουθενωμένη από την καθημερινή της εργασία, είναι αμαθής και εξαθλιωμένη. Αυτή εδώ, οποιεσδήποτε και αν είναι οι θρησκευτικές προλήψεις και πολιτικές προκαταλήψεις, τις οποίες επιχείρησαν και κατά ένα μέρος δυνήθηκαν να εμβάλλουν στην συνείδηση της, είναι σοσιαλιστική εν αγνοία της. Είναι στο βάθος του υποσυνειδήτου της και υπό την πίεση της ίδιας της καταστάσεώς της, ουσιαστικότερα, αληθέστερα σοσιαλιστική, τόσο, όσο δεν είναι όλοι οι επιστήμονικοι σοσιαλιστές από κοινού. Είναι τέτοια, λογώ των καταστάσεων, της βιολογικής της θέσεως, λόγω των αναγκών της υπάρξεώς της, αν και οι τελευταίες παράγονται από τις ανάγκες της της σκέψεώς της. Και στα πλαίσια της πραγματικής ζωής οι υπαρξιακές ανάγκες έχουν πάντοτε μία δύναμη ισχυρότερη από εκείνες της σκέψεως, εφ’ όσον η τελευταία υπήρξε πάντοτε η έκφραση της υπάρξεως, η αντανάκλαση των αποτελεσματικών εξελίξεών της, αλλά ουδέποτε η αρχή της.
   Εκείνο το οποίο λείπει από τους εργαζομένους, δεν είναι η πραγματικότητα, η ουσιαστική ανάγκη των σοσιαλιστικών αναπνοών, είναι μόνο η σοσιαλιστική διανοητική διεργασία. Εκείνο το οποίο ο καθείς εργαζόμενος ποθεί από καρδιάς: μία οντότητα τελείως εξανθρωπισμένη, υλική ευμάρεια και διανοητική εξέλιξη, βασιζόμενη στην δικαιοσύνη, ήγουν στην ισοτιμία και την ελευθερία του καθενός(καθ’έκαστα και όλων από κοινού) στην εργασιακή προσπάθεια. Αυτό το ενστικτώδες ιδανικό του καθενός, ο οποίος δεν αποζεί ειμή από την εργασία του, είναι αδύνατο να υλοποιηθεί στον σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό κόσμο, ο οποίος οικοδομήθηκε στην αδικοπραγία και την στυγνή εκμετάλλευση της εργασίας των εργατών. Επομένως ένας σοβαρός εργάτης είναι αυτοχρήμα ένας σοσιαλιστής επαναστάτης, εφ’όσον η χειραφέτησή του δεν δυνατόν να επέλθει αλλοιώς ειμή μόνο με την ανατροπή των δεδομένων του σύγχρονου κόσμου. Ή αυτή η διοργάνωση της αδικοπραγίας, μ’όλη την διακόσμηση των αποτρόπαιων νόμων και των προνομιούχων ιδρυμάτων, επιβάλλεται να εξαλειφθεί, ή οι εργατικές τάξεις θα παραμείνουν σε μια αιώνια δουλεία.
   Ιδού η σοσιαλιστική αντίληψη, της οποίας τα σπέρματα ενυπάρχουν στο υποσυνείδητο του καθενός σοβαρού εργαζομένου. Άρα ο στόχος συνίσταται στην παροχή σ’αυτόν δυνατότητας ολοκληρωμένης συνειδητοποιήσεως του επιδιωκόμενου, στην πρόκληση μιας σκέψεως η οποία να ταυτίζεται με την έμφυτη κλίση του, διότι αφ’ ότου η αντίληψη των εργαζομένων τάξεων προχωρήσει στο ύψος του υποσυνειδήτου τους, η βούλησή τους θα καταστεί αποφασιστικότερη και η δύναμή τους απροσμάχητη.
   Όμως σε τι συνίσταται αυτό, το οποίο προβάλλει εμπόδια στην ταχυρρυθμότερη διεργασία εξελίξεως αυτής της ζωτικής αντίληψεως στα πλαίσια των εργατικών τάξεων; Η άγνοιά τους αναμφιβόλως και κατά μέγιστο βαθμό οι πολιτικές και θρησκευτικές τους προλήψεις, με τις οποίες οι ενδιαφερόμενες τάξεις αποσκοπούν να υπερφαλλαγίσουν την συνείδησή τους και την φυσική τους διανοητική ικανότητα. Με ποιο τρόπο θα εξαλείψουμε αυτήν την άγνοια, πώς θα εξαφανίσουμε αυτές τις νοσηρές προλήψεις; Με την παιδεία και την ενημέρωση;
   Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλα και ωραία μέσα. Όμως στην δεδομένη θέση των εργατικών τάξεων είναι ανεπαρκή. Ο μεμονωμένος εργαζόμενος είναι εξουθενωμένος από την εργασία του  και τις καθημερινές του μέριμνες, ώστε να είναι αδύνατο να αφιερώσει τον ωφέλιμο χρόνο για την επιμόρφωσή του. Άλλωστε τί θα προσφέρει αυτή η ενημέρωση; Είναι δυνατόν να υπάρξουν ορισμένοι φιλότιμοι σοσιαλιστές, προερχόμενοι από την αστοκρατία, οι οποίοι εμφορούνται από μεγαλόψυχη βούληση, αναμφίβολα, αλλά οι οποίοι είναι ελάχιστοι προκειμένου τόν εργαζόμενο κόσμο και θα του προκαλέσουν μία περισσότερο ή λιγότερο δικαιολογημένη δυσπιστία;
   «Η χειραφέτηση των εργατών, πρέπει να είναι θέμα απόλυτης αποκλειστικότητάς τους» αναφέρει το προοίμιο του γενικού μας καταστατικού. Και δικαιολογείται τούτο απόλυτα. Αποτελεί το βάθρο του σωματείου μας. Αλλά ο εργαζόμενος κόσμος είναι γενικά αμόρφωτος. Η θεωρητική κατάρτηση του λείπει τελείως. Επομένως δεν υπολείπεται ειμή ένας μόνο δρόμος: εκείνος της χειραφετήσεως διά της πρακτικής. Αλλά ποια είναι δυνατόν και επιβάλλεται να είναι η πρακτική;
   Έχει μοναδικότητα: Είναι η αλληλέγγυα διαπάλη των εργαζομένων εναντίον των αφεντικών. Είναι οι συντεχνίες, η διοργάνωση και η συνένωση των ταμείων της αντιστάσεως.

Από το βιβλίο: «αντιεξουσιαστικός σοσιαλισμός» του Μιχαήλ Μπακούνιν

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
aliakmwn
Guest
« Reply #144 on: March 03, 2007, 19:49:08 pm »

Quote from: aliakmwn_banned on March 03, 2007, 18:37:06 pm
Και για να παμε και σε συγχρονα παραδειγματα: Βορεια Κορεα. Κατηγορειται (και μαλλον δικαιως) οτι αναλογικα ειναι το πιο στρατοκρατουμενο κρατος στον κοσμο. Ναι αλλα, γνωριζετε οτι οι δυο Κορεες ειναι ακομα σε πολεμο? Δεν εχει ληξει ο πολεμος, σε εμπολεμη κατασταση ειναι ακομα, ΠΑΥΣΗ ΠΥΡΟΣ εχει κυρηχθει αλλα οχι ληξη του πολεμου. Η δε Νοτια Κορεα εχει απο πισω της ΗΠΑ, Ιαπωνια και ολο τον ιμπεριαλιστικο κοσμο να τη στηριζουν και να την ενισχυουν. Οι βορειοι οχι μονο δεν εχουν καποιον, αλλα ειναι και κομματι της οργανωσης τους η αυταρκεια, η "juche" οπως την αποκαλουν, και ηδη απο την εποχη της παλαι ποτε ΕΣΣΔ, ηταν αποστασιοποιημενοι καί απο τα δυο σοσιαλιστικα κεντρα.
Αραγε οι ΗΠΑ γιατι δεν ξεκαθαριζουν ειλικρινως, σαφεστατα και κατηγορηματικα, οτι δεν θα εισβαλουν ποτε στην Βορεια Κορεα? Και πώς να σηκωσει κεφαλι αυτος ο λαος, αυτο το συστημα, οταν ολος ο κοσμος οχι μονο ειναι εναντιον του, αλλα τον απειλει κιολας αμεσα με πολεμο!

Και για του λογου το αληθες, σημερινο αρθρο της Ελευθεροτυπιας:

«Συγγνώμη, λάθος» από ΗΠΑ στη Β. Κορέα

«Συγγνώμη, λάθος» ίσως αναγκαστούν να πουν τώρα οι ΗΠΑ, αναφερόμενες σε έκθεση των μυστικών τους υπηρεσιών, η οποία «υπερεκτίμησε» τις δυνατότητες του πυρηνικού προγράμματος της Β. Κορέας, προκαλώντας την επιβολή αυστηρότατων κυρώσεων στη χώρα και τη διαταραχή των σχέσεων της Πιόνγκγιανγκ με τη διεθνή κοινότητα την τελευταία τετραετία. Σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της CIA που κατατέθηκε το Νοέμβριο του 2002 στο Κογκρέσο, η Β. Κορέα φερόταν, παράλληλα με τον εμπλουτισμό πλουτωνίου, να διεξάγει και εμπλουτισμό ουρανίου, από τον οποίο θα μπορούσε να εξασφαλίσει τις πρώτες ύλες για «παραγωγή τουλάχιστον δύο πυρηνικών όπλων ετησίως». Με βάση τη συγκεκριμένη έκθεση, που είδε τώρα το φως της δημοσιότητας, οι ΗΠΑ διέκοψαν το 2002 την παροχή πετρελαίου στη Β. Κορέα, ενώ ως «απάντηση» η Πιόνγκγιανγκ έδιωξε τους διεθνείς παρατηρητές και επιτάχυνε το πρόγραμμα εμπλουτισμού πλουτωνίου. Το τελευταίο «λάθος» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών κλονίζει περαιτέρω την ήδη αμφισβητούμενη αξιοπιστία τους, καθώς δεν βρέθηκαν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 03/03/2007

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=16393804

Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πα`
« Reply #145 on: March 03, 2007, 19:57:20 pm »

Επειτα, οι ιστοριες γι' αγριους σχετικα με τις μυστικες υπηρεσιες που.. παρακολουθουσαν ολους τους πολιτες... Δεν αμφισβητω οτι οντως υπηρχε ζητημα, αμφισβητω ομως το ποσο εντονο ηταν ως φαινομενο (δεν πιστευω σε καμια περιπτωση τις προπαγανδιστικες ταινιες τυπου "Η ζωη των αλλων" - αυτο ελειπε, να πιστευουμε πως για καθε πολιτη υπηρχε κι ενας χαφιες!!! Και τους χαφιεδες ποιος τους χαφιεδιζε, αλλοι χαφιεδες? Και τους χαφιεδες των χαφιεδων? Η παρουσιαση αυτη θυμιζει μεταφυσικες του τυπου "πανταχου παρων") Και μηπως σημερα δεν υπαρχει, δεν εντεινεται?

Χωρίς σε καμία περίπτωση να αποδέχομαι τις ταινίες ως ιστορική αλήθεια, εδώ είσαι λίγο άδικος. Η ταινία δεν μιλά για την παρακολούθηση απλών ανθρώπων, αλλά καλλιτεχνών, και μάλιστα συγγραφέων (θεατρικών και μη), δηλαδή ανθρώπων που δυνητικά μπορούν να επηρεάσουν την κοινή γνώμη. Ακόμη, μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρακολούθηση του θεατρικού συγγραφέα δεν οφειλόταν τόσο σε πολιτικούς λόγους όσο σε προσωπικούς. Κάτι που δυστυχώς είναι αναπόφευκτο όταν εφαρμόζεις τέτοιες μεθόδους.

Μία ακόμη παρατήρηση πάνω στον αριθμό των κατασκόπων: το θέμα δεν είναι μόνο το πόσους κατασκόπους απασχολείς ως κράτος ή τι μέσα παρακολούθησης έχεις γενικώς, αλλά και το τι αίσθηση δημιουργείς στους πολίτες σου σε σχέση με τις δυνατότητες παρακολούθησής τους.

Το αν ειναι "καλο" ή "κακο" ειναι αλλη κουβεντα, και δε νομιζω πως μπορει να παρει οποιονδηποτε απο τους χαρακτηρισμους αυτους. ΕΞαρταται απο τις συνθηκες. Και παλι ομως, αυτα ειναι ζητηματα που λυνονται, και δεν εχουν σχεση με το συστημα. Δεν ειναι αυτοι οι δομικοι προσανατολισμοι του συστηματος!

Με ανησυχεί το γεγονός ότι, αν καταλαβαίνω καλά, θεωρείς ότι η παρακολούθηση πολιτών, και μάλιστα σε καιρό ειρήνης, μπορεί να είναι "καλή" ή "κακή", ανάλογα με τις συνθήκες. Τι ακριβώς εννοείς, μπορείς να γίνεις πιο συγκεκριμένος;

Το θέμα, πάντως, δεν είναι καθόλου trivial ούτε λύνεται τόσο εύκολα, και ο δρόμος για την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις. Προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένη να δεχθώ παρακολούθηση της ζωής μου (προσωπικής και επαγγελματικής) ή επιβολή περιορισμών στην έκφραση και στην τέχνη, στο όνομα της οποιασδήποτε ασφάλειας. Όχι γιατί κάνω κάτι κακό-και όταν κάνω σεξ δεν κάνω κάτι κακό, αλλά δεν θέλω να με παρακολουθούν.

Επίσης, έχω μία άλλη παρατήρηση σχετικά με το κατά πόσον η παρακολούθηση είναι δομικό στοιχείο του συστήματος. Λες:

Οι κομμουνιστες ταυτιζουν τα συμφεροντα της πατριδας με τα συμφεροντα ΤΟΥ ΛΑΟΥ, και κατ' επεκταση ολων των λαων - μια και ολοι οι λαοι εχουν κοινα συμφεροντα.

Ακόμη και στη συζήτησή μας (και σε οποιαδήποτε συζήτηση) είναι σαφές ότι δεν υπάρχει κοινότητα απόψεων ούτε για το ποια είναι τα συμφέροντα "της πατρίδας μας" ούτε για τον τρόπο που αυτά μπορούν να εξασφαλιστούν. Ποιος αποφασίζει τελικά για το ποια είναι η σωστή τακτική ανά περίπτωση; Ακόμη και "ο λαός" έχει πάντοτε δίκιο, αν αυτός είναι που αποφασίζει; Για να σου δώσω ένα παράδειγμα, "ο λαός" στην Ελλάδα πιθανόν να πιστεύει ότι οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να "θεραπευτούν" από την ομοφυλοφιλία τους. Δεν έχει δίκιο, έχει;

Έστω ότι ξεπερνάμε αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένα άλλο, ακόμη σοβαρότερο για μένα: εγώ πιστεύω ότι τόσο οι νόμοι του κράτους όσο και οι αποφάσεις του είναι συμβάσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν από ισχυρή μέχρι εξαιρετικά ασθενή σχέση με το δίκαιο ή το καλό. Μου είναι σαφές, επίσης, ότι, καθώς στις περισσότερες αποφάσεις που λαμβάνει ένα κράτος, ας πούμε στα εσωτερικά του, συγκρούονται συμφέροντα κοινωνικών ομάδων, κανείς προσπαθεί να βρει ένα συμβιβασμό, άλλοτε περισσότερο και άλλοτε λιγότερο πετυχημένο (αν υποθέσουμε φυσικά ότι το κράτος δεν εξυπηρετεί απλώς συγκεκριμένα συμφέροντα).

Στη δική σου συλλογιστική καταλαβαίνω ότι υπάρχουν συγκεκριμένα και καλώς ορισμένα συμφέροντα του λαού, και μάλιστα όλων των λαών-μία κοινή αλήθεια, αν θέλεις, την οποία υπηρετεί το κράτος, καθώς και ένας ενδεδειγμένος τρόπος δράσης. Κατά τη γνώμη μου, αυτό οδηγεί αφ'ενός σε υπερβολική εξουσία του κράτους (καθώς αυτή μεταφράζεται όχι σε συγκεκριμένες επιλογές, αλλά στην υλοποίηση του "σωστού") και αφ'ετέρου στην στοχοποίηση των αντιφρονούντων (οι οποίοι πλέον δεν διαφωνούν απλά, αλλά εναντιώνονται στα γνωστά και καλώς ορισμένα συμφέροντα και δίκια του λαού τους).

Εάν ένα καθεστώς βασίζεται σε αυτή τη συλλογιστική, τότε θεωρώ ότι δυστυχώς η παρακολούθηση είναι πολύ πιθανή, μαζί με κάθε είδους έλεγχο απόψεων που εκφράζονται τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια.
« Last Edit: March 03, 2007, 22:00:43 pm by Kat » Logged
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #146 on: March 03, 2007, 20:45:58 pm »

Quote from: Turambar on March 03, 2007, 17:45:36 pm

Quote from: gepeltek on March 03, 2007, 13:09:06 pm

Ναι σε μία ουτοπική κοινωνία οπου θα κυριαρχούσε το σύνθημα: "Ολοι για έναν και ένας για όλους"..
Τότε ναι μαζί σου είμαι..
Δυστυχώς όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά..
Γιατί αν ο χ-ψ διπλανος σου κάποια στιγμη σε ζηλέψει για αυτό που κατάφερες με τον κόπο σου, φθονήσει την ευτυχία της οικογένειας σου επειδή ο ίδιος είναι ανίκανος, τότε θα σε υπονομευσει Turambar, θα σε κατηγορήσει στις κρατικές αρχές, που θα έχουν βέβαια το ρολο του συντονιστή του όλου συστήματος..
Και τότε ο Θεος και η ψυχή του..
Μα έχω μιλήσει για όλα αυτά, γιατί επανερχόμαστε;

Γιατί να με ζηλέψει αφού δεν θα έχω ποτέ τίποτε παραπάνω από αυτόν; Ικανοποιώ ανάγκες ανάλογες με την εργασία που προσφέρω, και δεν συσσωρεύω πλούτο!
Και σε αυτό που προτείνω δεν υπάρχει κρατική οντότητα, υπάρχει κοινότητα.

Ξαναλέω λοιπον για την περιβόητη πάλη των τάξεων δεν φταίει η κοινωνία η ένοχη η παλιοκοινωνία αλλα το μυαλό του καθ ενός..
Αν αύριο γίνει μοιρασιά στα πάντα κι έχουμε όλοι τα ίδια σε πόση ώρα φαντάζεσαι εσύ ότι θα υπάρχει και πάλι κοινωνική διάφορα..;
Σε ένα τέταρτο..
Γιατί εσύ αυτό που πήρες θα κοιτάξεις να το δουλέψεις για να φας εσύ και τα παιδία σου ,κάποιος ανεγκέφαλος όμως θα πάει να τα παίξει στα χαρτιά ,άλλος σε γυναίκες άλλος στα μπουζούκια και μετά τι γίνετε θα του φταίει η κοινωνία η ένοχη..;
Και με τα από κάποια χρόνια τι θα γίνει το παιδί το δικό του που δεν θα έχει μια, τι θα λέει ότι φταίει η κοινωνία η "Μαλακίες γονέων παιδευουση τέκνα ;"

Καταλάβετε επιτέλους ότι ο κάθε άνθρωπος
γεννιέται με διαφορετικά ψυχικά πνευματικά και σωματικά χαρίσματα από κάποιον άλλον είναι νόμος της φύσεως και δεν γίνετε ν αλλάξει..
Δεν γίνετε να είμαστε όλοι ίσοι η να παίρνουμε τα ίδια..
Ισονομία ναι συμφωνώ αλλά από εκεί και πέρα αφού δεν θα παίρνουν όλοι τα ίδια αλλά σύμφωνα με τα προσόντα τους και τις δυνατότητες του πώς να μιλήσουμε για αταξική κοινωνία..

Η ελευθέρια και ισότητα είναι έννοιες που αντιφάσκουν μεταξύ τους
γι αυτό και δεν μπορούν να εφαρμοστούν παράλληλα..

Δεν μπορείς παράλληλα να εφαρμόσεις ελευθέρια και ισότητα
διότι όταν παρέχεις ελευθέρια αυτός που ξεχωρίζει θα προωθηθεί σύμφωνα με τα χαρίσματα που του έχει δώσει η φύση ,τι να κάνουμε να του ρίξουμε σφαλιάρα για να είναι ίσος με τους άλλους..
Πάντα θα υπάρχουν διάφορες ,η διάφορες δημιουργούνται από τη φύση την ίδια..
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #147 on: March 03, 2007, 21:39:44 pm »

Μα βρε gepeltek, φυσικά θα έχουμε την ανισότητα σε μισή ώρα, αν ακουλουθούνται καπιταλιστική οικονομία. Αυτό προσπαθώ να σου πω σε τόοοοοόσα που έγραψα.

Ο καπιταλισμός εξ ορισμού, δημιουργεί οικονομική ανισότητα. Είναι βασική αρχή του. Άλλος έχει, άλλος δουλεύει. Τελεία. Παύλα.

φαντάσου έναν κόσμο όμως χωρίς χρήματα, χωρίς ιδιοκτησία.
Μπορείς;

@Fenix: Πολύ ωραίο το κείμενο.

byeeee
marauber

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
« Reply #148 on: March 03, 2007, 22:08:57 pm »

Quote from: Turambar on March 03, 2007, 21:39:44 pm
Μπορείς;

Αυτό μου θυμίζει το τραγούδι Between Angels and Insects των Papa Roach Cheesy Cheesy
Το τραγούδι τα σπάει βέβαια, αλλά από νοήματα...
Κόσμο χωρίς χρήματα μπορώ να φανταστώ (εν τέλει όλοι θα έχουμε μια χρεωστική-πιστωτική κάρτα και χαρτονομίσματα και κέρματα θα εξαφανιστούν Grin Grin). Κόσμο χωρίς ιδιοκτησία ούτε θέλω ούτε μπορώ να φανταστώ. It's human nature, after all...

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
Guybrush
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #149 on: March 03, 2007, 22:12:12 pm »

Quote from: Turambar on March 03, 2007, 21:39:44 pm
Μα βρε gepeltek, φυσικά θα έχουμε την ανισότητα σε μισή ώρα, αν ακουλουθούνται καπιταλιστική οικονομία. Αυτό προσπαθώ να σου πω σε τόοοοοόσα που έγραψα.

Ο καπιταλισμός εξ ορισμού, δημιουργεί οικονομική ανισότητα. Είναι βασική αρχή του. Άλλος έχει, άλλος δουλεύει. Τελεία. Παύλα.

Μπορείς;

Ενώ στην αναρχία πως θα προχωρησει το σύστημα? Είσαι σίγουρος ότι εάν τους αφήσεις τελείως ελέυθερους, δε θα υπάρχουν λουφαδόροι και πρόβατα?

extra:
Όταν λες χωρίς χρήματα εννοείς ανταλλαγή προιόντων ?
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 Go Up Print
Jump to: