• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
July 01, 2025, 17:10:58 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
July 01, 2025, 17:10:58 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Mr Watson
[Today at 16:48:29]

Αστείες Φωτογραφίες!
by Katarameno
[Today at 13:23:14]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Mr Watson
[Today at 12:04:46]

Ποιητής του Μήνα - Παράσι...
by Mr Watson
[Today at 12:01:02]

Μέλος του μήνα - Ιούνιος ...
by Mr Watson
[Today at 03:00:23]

Η άχρηστη πληροφορία της ...
by Giopan
[June 30, 2025, 22:54:29 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by chatzikys
[June 30, 2025, 20:28:04 pm]

[Τεχνολογία Ηλεκτροτεχνικ...
by Nikos_313
[June 30, 2025, 19:21:42 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 30, 2025, 11:27:40 am]

[Ηλεκτρικά Κυκλώματα Ι] Γ...
by nmpampal
[June 30, 2025, 02:07:32 am]

[Η/Μ Πεδίο ΙΙ] Ανάλυση πα...
by Juror8
[June 29, 2025, 13:27:54 pm]

[Ηλεκτρολογικά Υλικά] Απο...
by nmpampal
[June 28, 2025, 17:39:03 pm]

Τα παράσιτα ανάμεσά μας
by Nikos_313
[June 28, 2025, 14:19:42 pm]

[Αξιοπιστία Συστημάτων] Ν...
by Agios Gewrgios Printezis
[June 28, 2025, 11:30:11 am]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by george14
[June 27, 2025, 17:39:27 pm]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 27, 2025, 17:31:52 pm]

Σύνθεση νέων Πρυτανικών Α...
by Katarameno
[June 27, 2025, 16:07:02 pm]

Νέα Δημοκρατία (and Co. I...
by Katarameno
[June 27, 2025, 15:40:14 pm]

Ποιος πιστεύετε ότι θα εί...
by Nikos_313
[June 27, 2025, 14:01:27 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 27, 2025, 13:37:27 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9971
Latest: Ganastop
Stats
Total Posts: 1427153
Total Topics: 31723
Online Today: 183
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 68
Guests: 76
Total: 144
freedom
chriskazakos
DLHERRO
rafa98p
Κaraflodaimonas
Roidos
folas
filippos
Tzatzikaki
freakyy
giorgosc
dimitris_nisi
Sanaia
Nekt
Mr Watson
acapulco
georkala
iliaskou
aris123321
_Trob
SPYRDREP
mdimitrig
odysseaskar
george14
mkoutsouk
akmilios
iliaspapam
Captain
filkilkis
tsaliki
stavros0201
themis01
adamchatz
DPARASIOU
jimalexoud
dnikoa
sunagrida
Deviate
anon
mmikelo
nick_slendy
msandr
AlexAlexiou
alexfot
elio
gkaramp
chris123
zontos
kakousios
anmata
chaniotism
Giopan
arkou
le papillon
vasilikitsatsi
Kouges
geo66
xeniam
micelethe
teteros
xorxe
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για οποιοδήποτε πρόβλημα με register/login, στείλτε email στο contact@thmmy.gr.
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Κινητοποιήσεις - Πρωτοβουλίες Φοιτητών (Moderators: Starki, MomostheGreen) > [Αρ.Δι.Ν] Ανακοίνωση για τον νέο νόμος-πλαίσιο
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: [Αρ.Δι.Ν] Ανακοίνωση για τον νέο νόμος-πλαίσιο  (Read 534 times)
ManTerz
Νεούλης/Νεούλα
*
Posts: 27


View Profile
[Αρ.Δι.Ν] Ανακοίνωση για τον νέο νόμος-πλαίσιο
« on: June 11, 2022, 18:28:53 pm »

Νέος νόμος-πλαίσιο: ΑΕΙ σούπερ-μάρκετ πτυχίων, ΑΕΙ της κανονικοποιημένης υποχρηματοδότησης, ΑΕΙ υποταγμένα στους όρους της αγοράς!

Στις 26/5 το Υπουργείο Παιδείας παρουσίασε το νέο πλαίσιο νόμου για την εκπαίδευση με τίτλο «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα: Ενίσχυση της ποιότητας, της λειτουργικότητας και της σύνδεσης των ΑΕΙ με την κοινωνία και λοιπές διατάξεις». Το νομοσχέδιο έρχεται να νομοθετήσει αλλαγές  στην Ανώτατη Εκπαίδευση που έχουν θεσμοθετηθεί και προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και πάνω από 25 χρόνια. Έρχεται να ολοκληρώσει ένα έργο που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Ελλάδα από την περίοδο πριν την κρίση, με το νόμο «Διαμαντοπούλου» και που υπηρετήθηκε και προχώρησε με τη βοήθεια όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

Το νομοσχέδιο περιέχει πληθώρα αλλαγών. Πολλές αλλαγές είναι γνωστές, καθώς ήδη εφαρμόζονται, ενώ πολλές από τις νέες είναι αρκετά ριζικές! Το νομοσχέδιο μπορεί να χωριστεί σε δύο άξονες:

1. Εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης: Κανονικοποιείται η υποχρηματοδότηση, λειτουργία του πανεπιστημίου ακόμα περισσότερο με τους όρους της αγοράς και με όρους εσόδων εξόδων. Ο νέος νόμος-πλαίσιο φέρνει μια σειρά αλλαγές που θεσμοθετούν την υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ. Τα ΑΕΙ πλέον και επισήμως δεν θα πρέπει να περιμένουν από το κράτος να τα χρηματοδοτεί, καθώς θα έχουν απελευθερωμένες όλες τις δυνατότητες να συνεργαστούν με ιδιωτικούς φορείς, να τους εντάξουν στα προγράμματα σπουδών, να τους αναθέσουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά κ.α. Αυτό θα εντείνει την εξάρτηση των τμημάτων από την χρησιμότητα τους στην αγορά εργασίας, καθώς από αυτήν τη χρησιμότητα θα εξαρτάται και η χρηματοδότηση τους, καθεστώς που οικοδομείται από το 2019 με την θέσπισης της αξιολόγησης της ΕΘΑΑΕ. Πιο απλά αν ένα τμήμα δεν μπορέσει να βρει τους κατάλληλους «χορηγούς» θα παρακμάζει ενώ τα «ακμάζοντα» τμήματα θα λειτουργούν σε συνθήκες ανταγωνισμού για το ποιο θα είναι το πιο κερδοφόρο και άρα ποιο θα επιβιώσει. Επιπλέον θα προωθείται η επιχειρηματικότητα μέσα στα ίδια τα πανεπιστήμια με το να δίνονται επιβραβεύσεις σε μέλη ΔΕΠ που θα «κάνουν μπίζνες» με φοιτητές, ή σε φοιτητές που θα ξεκινούν start-ups , ενώ η έρευνα αφήνεται να εννοηθεί πως θα είναι εντελώς εξαρτημένη με το αν κάποια επιχείρησή αναζητεί κάποιον ερευνητή, υποψήφιο διδάκτορα ή μεταπτυχιακό για να υλοποιήσει κάποιο συγκεκριμένο project.

To επιστέγασμα όλων αυτών είναι το νέο μοντέλο διοίκησης που φέρνει το Υπουργείο. Δημιουργείται ένα 11μελές Συμβούλιο Διοίκησης το οποίο θα ασκεί κυρίως διοικητικές, οικονομικές, διαχειριστικές και στρατηγικές αρμοδιότητες, όλες δηλαδή τις αρμοδιότητες που αφορούν τις «σημαντικές» αποφάσεις για ένα ίδρυμα. Το Συμβούλιο θα αποτελείται από 6 μέλη εσωτερικά του ΑΕΙ και από 5 μέλη εκτός ΑΕΙ, πρόσωπα ευρείας αναγνώρισης και συμβολής σε κάποιον τομέα. Επιπλέον θα μπορεί να επιλέγεται από το Συμβούλιο και ένας Εκτελεστικός διευθυντής, που θα μπορεί να είναι και πρόσωπο άσχετο με το ίδρυμα, με αρμοδιότητα να φροντίζει για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου. Στην ουσία τα Πανεπιστήμια πλέον θα διοικούνται από ένα όργανο που θα περιλαμβάνει μέλη άσχετα με την ακαδημαϊκή κοινότητα, μέλη εταιριών και όχι μόνο.  Το όργανο θα έχει πολλές φορές μεγαλύτερες εξουσίες από το Υπουργείο, και ,προφανώς, από τη σύγκλητο. Αν πχ το Συμβούλιο αποφασίσει πως η αύξηση των διδάκτρων σε ένα μεταπτυχιακό  θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα καλυφθούν οι ελλείψεις δεν θα μπορεί κανένας να το σταματήσει.

Στο κομμάτι της διοίκησης εντάσσονται και οι αλλαγές που αφορούν στην εκπροσώπηση των φοιτητών και στις φοιτητικές εκλογές. Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, οι εκλογές θα αφορούν πια μόνο την ανάδειξη εκπροσώπων των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, θα γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και ηλεκτρονικά, όπως και όλες οι υπόλοιπες εκλογές εντός των Πανεπιστημίων. Είναι σαφής η κατεύθυνση αποπολιτικοποίησης των συλλόγων και η απαξίωση των διαδικασιών τους. Στόχος ένα πανεπιστήμιο αποστειρωμένο, χωρίς χώρο για συζήτηση, αντίσταση κα αμφισβήτησής του πλαισίου λειτουργίας του, όπου η «πολιτική ενασχόληση» θα περιορίζεται στην ηλεκτρονική ψήφο στις εκλογές.

2. Τα ΑΕΙ σε ρόλο σούπερ-μάρκετ πτυχίων και προγραμμάτων σπουδών. Το νομοσχέδιο, στα πλαίσια του «εκσυγχρονισμού» και της «ανταγωνιστικότητας» των Πανεπιστημίων προβλέπει πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο θα σπουδάζει κανείς. Πλέον θα υπάρχει δυνατότητα επιλογής μαθημάτων από άλλα Τμήματα αλλά και ελληνικό «Erasmus» ενώ θα επιτρέπεται στα τμήματα να ιδρύουν κοινά ή διπλά προγράμματα σπουδών. Χοντρικά κάποιος που θα μπαίνει σε μια σχολή θα μπορεί να «διευρύνει» το επιστημονικό του αντικείμενο διαλέγοντας και άλλα μαθήματα από τα προβλεπόμενα, είτε φοιτώντας σε κάποιο άλλο τμήμα για ένα εξάμηνο, ή ακόμα και να βρίσκεται σε ένα πρόγραμμα μισό-μισό από 2 διαφορετικά τμήματα. Το αποτέλεσμα θα είναι πλήρης διάσπαση των πτυχίων και των όποιων επαγγελματικών δικαιωμάτων κατοχυρώνονται από αυτά. Τα ΑΕΙ θα λειτουργούν σαν super market που θα παρέχουν έναν αριθμό μαθημάτων από τα οποία ο φοιτητής θα διαλέγει και θα δημιουργεί το δικό του ξεχωριστό πτυχίο. Δηλαδή 2 άτομα που φοίτησαν στην ίδια σχολή δεν θα έχουν ούτε τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε και τις ίδιες ευκαιρίες για εργασία, Αν υποθέσουμε βέβαια πως θα είχαν ευκαιρίες με ένα πτυχίο κουρελόχαρτο και χωρίς καμία επιπλέον κατάρτιση από μεταπτυχιακά, σεμινάρια και εξειδικεύσεις επι πληρωμή.

Τα παραπάνω που αναφέρθηκαν μπορεί να μη φαίνονται πολύ παράταιρα, πολύ ξένα, ούτε και πολύ αρνητικά σε πολλούς νέους ή και φοιτητές.

Ο λόγος που δεν φαίνονται ξένα είναι κυρίως γιατί έχουν εφαρμοστεί στην πλειοψηφία των χωρών της Δύσης. Η Ελλάδα αποτελεί μια «κακή» εξαίρεση που έχει αργήσει να εφαρμόσει τις αναδιαρθρώσεις στο μοντέλο εκπαίδευσης που έχει θεσπιστεί από την ΕΕ.

Ο λόγος που δεν φαίνονται κακά είναι πως για έναν νέο σήμερα είναι μονόδρομος η αναζήτηση προσόντων μήπως και βρει μια θέση σε εταιρία και δεν καταλήξει να δουλεύει σεζόν σε συνθήκες ακραίας εκμετάλλευσης. Είναι μονόδρομος το να σκεφτεί μια «καλή επιχειρηματική ιδέα» μήπως και ξεφύγει από το μέλλον που περιμένει τη γενιά μας. Είναι τύχη να έχουν οι γονείς του χρήματα να τον συντηρούν ενώ σπουδάσει και να τον βοηθήσουν στα πρώτα του βήματα μετά τις σπουδές.

Οπότε γιατί να είναι κακό το να αρχίσει να λειτουργεί το Πανεπιστήμιο με όρους αγοράς; Γιατί να μην μπουν μέσα εταιρίες μήπως σταθεί και κανένας τυχερός και βρει δουλειά;

Στις ερωτήσεις αυτές μπορούμε να απαντήσουμε αν  δούμε τα αποτελέσματα στις δυτικές χώρες που το μοντέλο έχει εφαρμοστεί για χρόνια. Έγιναν τα Πανεπιστήμια καλύτερα; Σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία ή η Αμερική τα αποτελέσματα είναι εμφανή. Η πρόσβαση στην εκπαίδευση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Τα επί χρόνια υποχρηματοδοτούμενα Πανεπιστήμια θεσπίζουν δίδακτρα για να καλύψουν τα έξοδα, δεν μπορεί κανένας να σπουδάσει στο εξωτερικό αν δεν έχει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό να διαθέσει. Επιδιώκεται η όλο και μεγαλύτερή μείωση του κόστους λειτουργίας των ιδρυμάτων με την όλο και αυξανόμενη μείωση του μόνιμου προσωπικού και την πρόσληψη συμβασιούχων και ωρομίσθιων ώστε ένα μπορέσει το ίδρυμα να επιβιώσει,. Τέτοια παραδείγματα έχουμε ήδη δει και στα Ελληνικά Πανεπιστήμια με όλο και περισσότερα μαθήματα να ανατίθενται σε συμβασιούχους ερευνητές για την αποφυγή πρόσληψης καθηγητών. Η ε επισφάλεια είναι ένα φαινόμενο που δεν λείπει και από τις χώρες που έχουν τα υποτιθέμενα «καλά Πανεπιστήμια».  Στην Αμερική τα κρατικά Πανεπιστήμια που προορίζονται για τους «φτωχούς» είναι τόσο υποβαθμισμένα και με τόσο ρευστά προγράμματα σπουδών που η εργασιακή προοπτική είναι άπιαστο επίτευγμα για τους αποφοίτους τους. Είναι συνεπώς αυτή μια καλή προοπτική για την Ελληνική Εκπαίδευση;  Το αποτέλεσμα του μοντέλου αυτού είναι μια παιδεία εμπορευματοποιημένη και κατακερματισμένη.. Αυτό το μοντέλο παιδείας είναι για λίγους, θα χωρά μόνο όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να την ακολουθήσουν για όσους έχουν να πληρώσουν και τα φροντιστήρια και το υψηλό κόστος φοίτησης και τα μεταπτυχιακά και τα σεμινάρια και οδηγεί στην εργασιακή επισφάλεια. Και όλα χωρίς να κουνιέται φύλλο στους φοιτητικούς και ακαδημαϊκούς χώρους.

Είναι αναγκαίος ένας αγώνας σύσσωμης της ακαδημαϊκής και πανεκπαιδευτικής κοινότητας, με ενότητα όλων των φορέων, προκειμένου να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο! Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να υπερασπιστούμε την Δημόσια και Δωρεάν εκπαίδευση!

Δεν θα τους αφήσουμε !

Να μην κατατεθεί στην βουλή το νεο νομοσχέδιο !
Logged
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...