|
Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη. Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Show Posts
|
Pages: 1 [2] 3 4 ... 14
|
17
|
Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα / Φυσική και Αστρονομία / Όλική έκλειψη σελήνης 9 Νοε 03
|
on: November 08, 2003, 22:21:50 pm
|
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 9 Νοεμβρίου οι πληθυσμοί του μεγαλύτερου μέρους του Δυτικού Ημισφαίριου και της Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν - αν βέβαια το επιτρέψει ο καιρός - μια ολική σεληνιακή έκλειψη Ας δούμε όμως μερικά στοιχεία. Σεληνιακή έκλειψη συμβαίνει μία ή δύο φορές το χρόνο, όταν η Σελήνη, η Γη και ο Ήλιος ευθυγραμμίζονται τόσο καλά, ώστε η Σελήνη κρύβεται στη σκιά της Γης. Μέσα σε μερικές ώρες η Σελήνη σκοτεινιάζει έως ότου εμβαπτιστεί ολόκληρη στη σκιά, οπότε παίρνει μια βαθυκόκκινη χροιά. Αντίθετα προς τα όσα ισχύουν για τις ηλιακές εκλείψεις, η παρακολούθηση μιας σεληνιακής έκλειψης είναι απόλυτα ασφαλής χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό (φίλτρα κ.τ.λ.). Η παρατηρούμενη λαμπρότητα είναι μικρότερη από της Πανσέληνου. Η έκλειψη θα αρχίσει τυπικά στις 00:15 ώρα Ελλάδας, αλλά η συσκότιση δεν θα είναι εμφανής παρά μία ώρα αργότερα, για την ακρίβεια στις 01:32. Το κέντρο της έκλειψης (μέγιστη έκλειψη) τοποθετείται στις 03:19. Οπτικά η έκλειψη θα έχει ολοκληρωθεί στις 05:05 ώρα Ελλάδας. Το φαινόμενο θα είναι ορατό στο σύνολό του από την Αμερική, την Ευρώπη και την Αφρική, και εντελώς αθέατο από την Ασία και την Αυστραλία. Αυτή θα είναι η δεύτερη έκλειψη μέσα στο 2003. Η πρώτη έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο και ήταν ορατή από τις ίδιες περίπου περιοχές της Γης. Η επόμενη ολική σεληνιακή έκλειψη θα είναι ορατή από την Ευρώπη και την Ασία στις 4 Μαΐου 2004. πηγή: www.astronomy.gr
|
|
|
18
|
Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα / Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι / Η δύναμη της Ελληνικής Γλώσσας
|
on: November 03, 2003, 16:01:24 pm
|
διαβάστε αυτό το κείμενο......αν και μεγάλο αξίζει το κόπο, ειλικρινά και στείλτε το όπου μπορείτε .....πρέπει όλοι κάποτε να καταλάβουμε τη δύναμη του θησαυρού που λεγεται "Eλληνική Γλώσσα"
###################
'Hellenic Quest' τιτλοφορείται ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, που το CNN άρχισε να διανέμει παγκοσμίως και προορίζεται σε πρώτο στάδιο για αγγλόφωνους και ισπανόφωνους. Η μέθοδος διδασκαλίας συνίσταται στην προβολή πληροφοριών στην οθόνη του Η/Υ με ταυτόχρονη μετάδοση ήχου και κινούμενης εικόνας. Το πρόγραμμα παράγεται από τη γνωστή εταιρία Η/Υ 'Apple' και ο πρόεδρός της είναι ο Τζων Σκάλι λέει σχετικά:
«Αποφασίσαμε να προωθήσουμε το πρόγραμμα εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, επειδή η κοινωνία μας χρειάζεται ένα εργαλείο που θα της επιτρέψει να αναπτύξει τη δημιουργικότητά της, να εισαγάγει καινούριες ιδέες και θα της προσφέρει τόσες γνώσεις - περισσότερες απ' όσες ο άνθρωπος έχει έως τώρα ανακαλύψει». Ίσως και να πρόκειται για μία εκδήλωση της τάσης για επιστροφή του παγκόσμιου πολιτισμού στο πνεύμα και τη γλώσσα των Ελλήνων...
ʼλλη συναφής είδηση: Οι Βρετανοί επιχειρηματίες προτρέπουν τα ανώτερα στελέχη να μάθουν αρχαία ελληνικά «επειδή αυτά περιέχουν μία ξεχωριστή σημασία για τους τομείς οργάνωσης και διαχείρισης επιχειρήσεων».
Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγήθηκαν μετά από διαπιστώσεις Βρετανών ειδικών ότι: «Η Ελληνική Γλώσσα ενισχύει τη λογική και τονώνει τις ηγετικές ικανότητες. Γι' αυτό έχει μεγάλη αξία, όχι μόνο στην πληροφορική και στην υψηλή τεχνολογία, αλλά και στον τομέα οργάνωσης και διοίκησης».
Αυτές οι ιδιότητες της Ελληνικής ώθησαν το Πανεπιστήμιο Ιρβάϊν της Καλιφόρνια, να αναλάβει την αποθησαύριση του πλούτου της. Επικεφαλής του προγράμματος τοποθετήθηκε η γλωσσολόγος και Ελληνίστρια Μακ Ντόναλι και δίπλα της οι καθηγητές της ηλεκτρονικής Μπρούνερ και Πάκαρι. Στον Η/Υ 'Ίβυκο' αποθησαυρίστηκαν 6 εκατομμύρια λεκτικοί τύποι της γλώσσας μας όταν η αγγλική έχει συνολικά 490.000 λέξεις και 300.000 τεχνικούς όρους. Δηλαδή, ως γλώσσα είναι μόλις το 1/100 της δικής μας! Επίςης, στον 'Ίβυκο' ταξινομήθηκαν 8.000 συγγράμματα 4.000 αρχαίων Ελλήνων και το έργο συνεχίζεται...
Επ' αυτού, ο καθηγητής Μπρούνερ λέει: «Σε όποιον απορεί, γιατί τόσα εκατομμύρια δολάρια για την αποθησαύριση των λέξεων της Ελληνικής απαντούμε: Μα πρόκειται για τη γλώσσα των προγόνων μας! Και η επαφή μας μ' αυτούς θα βελτιώσει τον πολιτισμό μας».
Οι υπεύθυνοι του προγράμματος υπολογίζουν ότι οι ελληνικοί λεκτικοί τύποι θα φθάσουν στα 90 εκατομμύρια, έναντι των 9 εκατομμυρίων της λατινικής. Το ενδιαφέρον για την Ελληνική Γλώσσα, προέκυψε από τη διαπίστωση των επιστημόνων πληροφορικής και υπολογιστών ότι οι Η/Υ προχωρημένης τεχνολογίας δέχονται ως 'νοηματική' γλώσσα μόνον την Ελληνική και όλες τις άλλες γλώσσες τις χαρακτήρισαν «σημειολογικές». 'Νοηματική γλώσσα', όπως είναι γνωστό, θεωρείται η γλώσσα στην οποία το 'σημαίνον', δηλαδή η λέξη και το 'σημαινόμενον', δηλαδή αυτό που η λέξη εκφράζει (πράγμα, ιδέα, κατάσταση) έχουν μεταξύ τους πρωτογενή σχέση. Ενώ, 'σημειολογική' είναι η γλώσσα στην οποία ορίζεται αυθαίρετα ότι το 'σημαινόμενον' εννοείται με το... 'σημαίνον'!
Η Ελληνική Γλώσσα, είναι η μόνη γλώσσα της οποίας οι λέξεις έχουν 'πρωτογένεια' (π.χ. Γεωμετρία = γη + μετρώ), ενώ σε όλες τις άλλες, οι λέξεις είναι συμβατικές. Σημαίνουν κάτι, επειδή απλά, έτσι συμφωνήθηκε μεταξύ εκείνων που τις χρησιμοποιούν. Υπάρχει δηλαδή, αιτιώδης σχέση μεταξύ λέξεως - πράγματος, που είναι κάτι ανύπαρκτο στις άλλες γλώσσες. Τα πιο τέλεια προγράμματα 'Ίβυκος', 'Γνώσεις' και 'Νεύτων', αναπαριστούν τους λεκτικούς τύπους της Ελληνικής σε ολοκληρώματα και σε τέλεια σχήματα παραστατικής, πράγμα που αδυνατούν να κάνουν για τις άλλες γλώσσες. Κι αυτό επειδή η Ελληνική Γλώσσα, έχει μαθηματική δομή που επιτρέπει την αρμονική γεωμετρική τους απεικόνιση.
Ιδιαιτέρως χρήσιμα είναι τα ελληνικά προσφύματα '-ΙΣΜΟΣ', '-ΛΑΝΔΗ', 'ΤΗΛΕ', 'ΜΙΚΡΟ', 'ΜΕΓΑ', 'ΣΚΟΠΟ', 'ΣΥΝ' κ.ά. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές θεωρούν την Ελληνική Γλώσσα ως 'μη οριακή', δηλαδή ότι μόνο σε αυτή δεν υπάρχουν όρια. Έτσι, γι' αυτό είναι αναγκαία στις νέες επιστήμες όπως η Πληροφορική, η Ηλεκτρονική, η Κυβερνητική κ.ά. Αυτές οι επιστήμες μόνο στην Ελληνική Γλώσσα βρίσκουν τις νοητικές εκφράσεις που χρειάζονται, χωρίς τις οποίες η επιστημονική σκέψη αδυνατεί να προχωρήσει.
Γι' αυτούς τους λόγους οι Ισπανοί ευρωβουλευτές ζήτησαν να καθιερωθεί η Ελληνική Γλώσσα ως η επίσημη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι το να μιλά κανείς για Ενωμένη Ευρώπη χωρίς την Ελληνική, είναι σαν να μιλά σε έναν τυφλό για χρώματα...
ΠΗΓΗ: Το κείμενο αυτό αποτελεί είδηση, που το βράδυ της 21ης Σεπτεμβρίου 2003 έκανε τον γύρο του κόσμου με e-mail. Για πρώτη φορά δημοσιοποιήθηκε στο διαδίκτυο, πριν περίπου ένα χρόνο και τώρα έγινε η αναπαραγωγή της είδησης με νέα στοιχεία.
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2003
|
|
|
23
|
Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα / Χιούμορ - Ανέκδοτα - Φωτογραφίες / Κομπιουτερίστικα!!
|
on: October 01, 2003, 12:19:55 pm
|
"Θυμηθείτε μαζί μου"
Για αυτούς που γνωρίσαν το πρώτο λειτουργικό του PC... "Θυμηθείτε μαζί μου" Πως μπορείτε να κάνετε κάτι με το DOS και πως ακριβώς το ίδιο πράγμα σε WINDOWS. Μη νομίζεται ότι υπάρχει και μεγάλη διαφορά. Διαβάστε παρακάτω.........
ΕΠΙΛΟΓΗ ΦΑΚΕΛΟΥ
Σε DOS:
Γράφουμε: cd docοκτώβριοςκείμεναεργασία
Σε Windows:
- Ανοίγεις το My Computer - Ανοίγεις το C: - Ψάχνεις ανάμεσα στα πολλά εικονίδια τον φάκελο "Doc" - Aνοίγεις το φάκελο "Doc" - Ψάχνεις ανάμεσα στα πολλά εικονίδια τον φάκελο "Οκτώβριος" - Ανοίγεις το φάκελο "Οκτώβριος" - Ψάχνεις ανάμεσα στα πολλά εικονίδια τον φάκελο "Κείμενα" - Ανοίγεις το φάκελο "Κείμενα". - Λες "άντε #$@#$@#, πάρα πολλά παράθυρα ανοιχτά". - Κλείνεις το My Computer - Κλείνεις το C: - Κλείνεις το Doc - Ξανανοίγεις τον φάκελο "Κείμενα" που εν τω μεταξύ είχες κλείσει κατά λάθος. - Ψάχνεις ανάμεσα στα πολλά εικονίδια τον φάκελο "Εργασία" - Κλείνεις το φάκελο "Οκτώβριος" - Κλείνεις το φάκελο "Εργασία" - Ξαναπροσπαθείς γιατί ο φάκελος δεν κλείνει - Πατάς CTRL-ALT-DEL - Παρουσιάζεται σφάλμα στον explorer και φτου κι απ' την αρχή.
ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΦΑΚΕΛΟΥ
DOS:
deltree c: emp
Windows:
- Είσαι σίγουρος ότι θέλεις να διαγράψεις το φάκελο TEMP? Ναι - Μα στ' αλήθεια θες να διαγράψεις το φάκελο TEMP? Ναι - Μπορώ να μιλήσω με τους γονείς σου πρώτα; - Όχι - Αδύνατο να διαγραφτεί το αρχείο PR2~~11.TMP. Το αρχείο χρησιμοποιείται από τον Explorer. Θέλετε να κλείσει ο Explorer; - .... - Τώρα μπορείτε να κλείσετε τον υπολογιστή σας.
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ
DOS:
edit text.txt
Windows
- Start => Programs => Accessories => Νοtepad File => open=> Text.txt - To αρχείο είναι πολύ μεγάλο για το notepad. - Θέλετε να ανοίξει με το WordPad? Ναι. - Το WordPad δεν είναι εγκατεστημένο. Το αρχείο θ' ανοίξει με το Word... (10 λεπτά αργότερα) - Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση φίλτρου για τη μετατροπή του αρχείου σε μορφή doc. - Τοποθετήστε το CD του Office. (Μισή ώρα αργότερα) - Θέλετε να μετατρέψετε το απλό κείμενο σε μορφή doc; - Nαι (Μετά από 20 λεπτά ξεκινάς)
EKTYPVSH PERIEXOMENOY FAKELOY
DOS:
dir >LPT1:
Windows:
- Ή πρέπει να εγκαταστήσεις κάποια ειδική utility ή πρέπει να πας σε DOS καθ'ότι η εκτύπωση του περιεχομένου φακέλου είναι αδύνατη σε Windows.
ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΟΘΟΝΗΣ
DOS:
Πατάς PrintScreen
Windows:
- Πατάς PrintScreen - Ανοίγεις ένα πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας (αν δεν έχεις δεν μπορείς να κάνεις τίποτα) - Edit => Paste => New immage - File => Print - Παρακαλώ περιμένετε να εκτυπώσω, παρακαλώ περιμένετε να εκτυπώσω, παρακαλώ περιμένετε να εκτυπώσω, παρακαλώ περιμένετε να εκτυπώσω, παρακαλώ περιμένετε να εκτυπώσω,
ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ
DOS:
τον σβήνεις και αυτό ήταν!
Windows: - Start => Shut down=> shut down - To αρχείο Text.txt άλλαξε. θέλετε να σώσετε τις αλλαγές; - Ναι - Το αρχείο είναι σε μορφή doc. Θέλετε να το μετατρέψετε σε απλό κείμενο; Ναι (περιμένετε 40 λεπτά) - It's impossibel to close the program automatically. Do you want to close anyway? Yes (περιμένετε 5 λεπτά) - SYSTRAY has performed an illegal operation and will shut down. (περιμένετε 15 λεπτά) - ScanDisk: Scan C: - Φεύγεις; Σε 27,3 λεπτά, αν δεν ανοίξει το screen saver, ο υπολογιστής θα κλείσει από μόνος του.
EOF
|
|
|
|
|