• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
May 25, 2025, 05:08:54 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
May 25, 2025, 05:08:54 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[May 24, 2025, 20:55:00 pm]

[Ηλεκτρονική ΙΙ] Γενικές ...
by Nikos_313
[May 24, 2025, 18:19:14 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[May 24, 2025, 18:08:35 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[May 24, 2025, 14:07:52 pm]

[Αρχιτεκτονική Υπολογιστώ...
by Λέσχη Επιστημόνων
[May 23, 2025, 20:22:56 pm]

Κινητοποίηση στον Ρέκανο ...
by Nikos_313
[May 23, 2025, 15:34:03 pm]

Ειδήσεις... γενικού περιε...
by Nikos_313
[May 22, 2025, 23:04:48 pm]

Υποβιβασμός Τριφασικής Εγ...
by George_RT
[May 22, 2025, 19:03:29 pm]

best username in THMMY.gr
by DarkMagiK06
[May 22, 2025, 14:35:26 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Roidos
[May 22, 2025, 14:22:20 pm]

Νέα Δημοκρατία (and Co. I...
by Katarameno
[May 22, 2025, 14:14:53 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[May 21, 2025, 22:35:32 pm]

[Στοχαστικά Σήματα και Δι...
by Nikos_313
[May 21, 2025, 22:34:28 pm]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by Nikos_313
[May 21, 2025, 17:44:31 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by paul
[May 21, 2025, 17:40:22 pm]

H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[May 21, 2025, 11:18:45 am]

PhD Position: Computing &...
by psermpez
[May 21, 2025, 10:12:44 am]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by George_RT
[May 20, 2025, 23:17:11 pm]

Συντελεστής Ισχύος και Πα...
by George_RT
[May 20, 2025, 22:57:56 pm]

Απόψεις για Eurovision 20...
by Katarameno
[May 20, 2025, 20:11:20 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9950
Latest: argiris2006
Stats
Total Posts: 1426418
Total Topics: 31698
Online Today: 121
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 0
Guests: 86
Total: 86
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 8ο Εξάμηνο > Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας > [Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας] 2η Εργασία 2020
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 Go Down Print
Author Topic: [Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας] 2η Εργασία 2020  (Read 16101 times)
kokirits
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
Re: [Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας] 2η Εργασία 2020
« Reply #90 on: June 05, 2020, 17:37:14 pm »

Quote from: koniotis on June 05, 2020, 17:23:42 pm
Ας στείλουμε όσο περισσότεροι μπορούμε να πριξουμε λίγο μπάλες να μας κανουν το χατίρι  Cheesy

Please don't.
koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #91 on: June 05, 2020, 17:52:23 pm »

Quote from: kokirits on June 05, 2020, 17:37:14 pm
Please don't.
Haha alrighty, i take that back  Tongue

I know it seems like all hope is lost, but together, you and I, we can defeat Capitalism.
allstarabey
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #92 on: June 05, 2020, 20:48:09 pm »

Kαλησπερα, εχω φτιαξει αυτον τον αλγοριθμο για τον υπολογισμο του accumulator matrix H
Παρολα αυτα συνεχιζει να εχει πολυ διαφορετικα αποτελεσματα απο τον hough της matlab
rho   = [ - diagonal , diagonal ]
theta = [-90 , 90 ]

τα εχω παιξει για να βρω το λαθος , καθε βοηθεια θα ηταν ευπροσδεκτη!!

Code:
  for i = 1:1:N1
        for j = 1:1:N2
            if (img_binary(i,j) > 0) % if it is an edge pixel     
                for k = 1:1:length(theta)-1

temp_theta  = ( theta(k) + theta(k+1))/2;

temp_rho  = j * cosd( temp_theta )  + i * sind( temp_theta);

rho_index = round(temp_rho) + 90  ;

if rho_index < 1
                        rho_index = 1;
                    end
                    if rho_index > length(rho)
                        rho_index = length(rho);
                    end           
                    H( rho_index , k) = H( rho_index , k) + 1;
                end 
            end
        end
    end

koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #93 on: June 05, 2020, 21:30:36 pm »

Quote from: snek on June 05, 2020, 17:17:30 pm
LazyScanner έφτασε κανείς ? Μήπως έχει να προτείνει καμοιά ιδεά για το πως θα υλοποιηθεί
Εγώ είμαι εκεί τώρα αλλά βρίσκω μόνο μια φωτογραφία από τις 2 στην im2, οπότε το ψάχνω ακόμα... Η γενική ιδέα που χρησιμοποίησα, είναι:
1) Χρησιμοποιώ edge detector στην εικόνα (προς το παρόν το τρέχω με edge detector του ματλαμπ, γιατί το δικό μου έχει κάτι θεματάκια) αφού έχω κάνει downsampling,smoothing κτλπ
2) Χρησιμοποιώ το myHoughTransform στην binary εικόνα και ψάχνω για γραμμές που σχηματίζουν ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Αν βρω ορθογώνιο, τότε βρίσκω τα σημεία τομής των ευθειών που σχηματίζουν το περίγραμμά του κι έπειτα σκανάρω γραμμή προς γραμμή την εικόνα μου για τιμές (x,y) που ανήκουν στο ορθογώνιο, ώστε να απομονώσω μια πιθανή εικόνα.

Μου φάνηκε αρκετά πολύπλοκο στην πράξη βέβαια  γιατί παίζουν πολλά υποπροβλήματα... Το παρουσιάζω συνοπτικά εδώ γιατί θα γράφω καμιά ώρα αλλιώς :Ρ Αν σκεφτεί κάποιος κάτι πιο εύκολο, ας το δοκιμάσει :Ρ

Έχω θέματα όμως προς το παρόν σε εικόνες που είναι στραμμένες. Συγκεκριμένα δεν εντοπίζονται ορθογώνια που με το μάτι φαίνεται ότι υπάρχουν, πχ ευθείες με κλίση 89,5 κ κλιση 0 δεν θα θεωρηθούν κάθετες και υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο πάει στραβά, απλώς αν βάλω κάποιο threshold "χαλαρότητας" στην καθετότητα τύπου +- 0,5 μοίρες έχω 157 χιλιάδες ορθογώνια κι ο κώδικας αργεί υπερβολικά να τρέξει.... Αν βρω άκρη θα ενημερώσω....

I know it seems like all hope is lost, but together, you and I, we can defeat Capitalism.
blackmirror
Θαμώνας

View Profile
« Reply #94 on: June 05, 2020, 21:40:35 pm »

157 χιλιάδες ορθογώνια; Πόσες ευθείες έχεις βάλει στο Hough να βρει;  (το n για τον πίνακα L εννοώ)
Εγώ προς το παρόν προσπαθώ να φιλτράρω τις duplicate ευθείες που έχω βρεί απο το myHoughTransform αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιo threshold τύπου: αν στον πίνακα L υπάρχουν ζεύγη (ρ,θ) που τα ρ διαφέρουν κατά εναν αριθμό (πχ 5)  και τα θ κατα έναν άλλο αριθμό (πχ 3)
αφαίρεσαι την duplicate ευθεία

Είναι αρκετά δύσκολο όμως να επιλέξεις τους σωστούς αριθμούς ώστε να αφαιρεθούν οι duplicate ευθείες και για τις 5 φωτογραφίες

koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #95 on: June 05, 2020, 21:49:05 pm »

Quote from: blackmirror on June 05, 2020, 21:40:35 pm
157 χιλιάδες ορθογώνια; Πόσες ευθείες έχεις βάλει στο Hough να βρει;  (το n για τον πίνακα L εννοώ)
Εγώ προς το παρόν προσπαθώ να φιλτράρω τις duplicate ευθείες που έχω βρεί απο το myHoughTransform αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται κάποιo threshold τύπου: αν στον πίνακα L υπάρχουν ζεύγη (ρ,θ) που τα ρ διαφέρουν κατά εναν αριθμό (πχ 5)  και τα θ κατα έναν άλλο αριθμό (πχ 3)
αφαίρεσαι την duplicate ευθεία

Είναι αρκετά δύσκολο όμως να επιλέξεις τους σωστούς αριθμούς ώστε να αφαιρεθούν οι duplicate ευθείες και για τις 5 φωτογραφίες
Θα μιλήσω για την im2 συγκερκιμένα. Για να βρω ευθείες που σχηματίζουν ορθογώνια γύρω από την πάνω εικόνα που δεν είναι στραμμένη, χρησιμοποιούσα συνήθως n=10 στα τεστ μου. Το θέμα με κάποια ορθογώνια που ανέφερα μου προκύπτει στην κάτω εικόνα που είναι στραμμένη όπου πρέπει να χρησιμοποιήσω n > 30, συνήθως n = 40 βάζω, κι υπάρχουν πολλές duplicate ευθείες που λες κι εσύ οπότε γαμιέται ο Δίας λιγάκι... :Ρ Αυτό που λες να κάνεις ignore κάποιες duplicate ευθείες με κάποιο threshold το σκέφτηκα κι εγώ να το κάνω, αλλά δεν έχω κάτσει να το γράψω ακόμα... Σκέφτηκα και μια πιο απλή brute force προσέγγιση, όπου θα έκανα rotate την εικόνα κατά 1 μοίρα περίπου τη φορά, πριν αρχίσω να την σκανάρω με Hough Transform και να ψάχνω μόνο για ορθογώνια με ευθείες περιγράμματος κάθετες στον x άξονα ή στον y άξονα μόνο. Προφανώς, πρέπει να δω πώς θα επιλέγεται και η σωστή τοποθέτηση της εικόνας μετά, δηλαδή αν θα κρατάω πχ την πάνω της im2 με περιστροφή 0 μοιρών ή 180....

Υ.Σ. Αυτή τη στιγμή παίρνω 3-4 duplicates της πάνω εικόνας (για n=10), οπότε πρέπει να κάνω κάποιο filtering κι εκεί...
« Last Edit: June 05, 2020, 21:51:21 pm by koniotis » Logged

blackmirror
Θαμώνας

View Profile
« Reply #96 on: June 05, 2020, 22:11:23 pm »

Το πρόβλημα είναι οτι το filtering των duplicate ευθειών είναι δύσκολο σε φωτόγραφίες σαν κι αυτή
Γιατί είναι διαφορετικές ευθείες αλλά επειδή το ρ2-ρ1 είναι μικρό μοιάζουν σαν duplicate
koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #97 on: June 05, 2020, 22:34:18 pm »

Quote from: blackmirror on June 05, 2020, 22:11:23 pm
Το πρόβλημα είναι οτι το filtering των duplicate ευθειών είναι δύσκολο σε φωτόγραφίες σαν κι αυτή
Γιατί είναι διαφορετικές ευθείες αλλά επειδή το ρ2-ρ1 είναι μικρό μοιάζουν σαν duplicate
Ναι ισχύει... Σκέφτηκα ότι θα μπορούσες να μην βάλεις αυτά τα thresholds σε κάποιο τμήμα της εικόνας που πιθανόν να υπάρχουν εικόνες. Δλδ να μην το εφαρμόζεις όταν το ρ ανηκει μεσα σε ενα διάστημα [ρ1,ρ2] το οποίο θα ορίζει ενα μικρότερο frame της αρχικής εικόνας, καθώς εικόνες θα έχεις σε κάποιο εύρος της αρχικής. Ετσι θα γλυτώνεις κάποιες duplicate ευθείες. Το tradeoff είναι οτι ίσως χανεις μαζεμενες μικρές εικόνες οταν ανήκουν σε περιοχή που εφαρμόζεται το threshold, αλλά στο πρόβλημα που έχουμε επειδή οι εικόνες ειναι μεγάλες δεν θα έχεις θέμα. 

blackmirror
Θαμώνας

View Profile
« Reply #98 on: June 05, 2020, 22:50:42 pm »

έχεις ένα point γι αυτό που είπες με την ανάλυση... όσο λιγότερο downsampling γίνει τόσο πιο δύσκολα θα βγουν false positive duplicates
snek
Θαμώνας

View Profile
« Reply #99 on: June 06, 2020, 00:17:49 am »

Quote from: koniotis on June 05, 2020, 21:30:36 pm
Εγώ είμαι εκεί τώρα αλλά βρίσκω μόνο μια φωτογραφία από τις 2 στην im2, οπότε το ψάχνω ακόμα... Η γενική ιδέα που χρησιμοποίησα, είναι:
1) Χρησιμοποιώ edge detector στην εικόνα (προς το παρόν το τρέχω με edge detector του ματλαμπ, γιατί το δικό μου έχει κάτι θεματάκια) αφού έχω κάνει downsampling,smoothing κτλπ
2) Χρησιμοποιώ το myHoughTransform στην binary εικόνα και ψάχνω για γραμμές που σχηματίζουν ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Αν βρω ορθογώνιο, τότε βρίσκω τα σημεία τομής των ευθειών που σχηματίζουν το περίγραμμά του κι έπειτα σκανάρω γραμμή προς γραμμή την εικόνα μου για τιμές (x,y) που ανήκουν στο ορθογώνιο, ώστε να απομονώσω μια πιθανή εικόνα.

Μου φάνηκε αρκετά πολύπλοκο στην πράξη βέβαια  γιατί παίζουν πολλά υποπροβλήματα... Το παρουσιάζω συνοπτικά εδώ γιατί θα γράφω καμιά ώρα αλλιώς :Ρ Αν σκεφτεί κάποιος κάτι πιο εύκολο, ας το δοκιμάσει :Ρ

Έχω θέματα όμως προς το παρόν σε εικόνες που είναι στραμμένες. Συγκεκριμένα δεν εντοπίζονται ορθογώνια που με το μάτι φαίνεται ότι υπάρχουν, πχ ευθείες με κλίση 89,5 κ κλιση 0 δεν θα θεωρηθούν κάθετες και υποψιάζομαι ότι κάτι τέτοιο πάει στραβά, απλώς αν βάλω κάποιο threshold "χαλαρότητας" στην καθετότητα τύπου +- 0,5 μοίρες έχω 157 χιλιάδες ορθογώνια κι ο κώδικας αργεί υπερβολικά να τρέξει.... Αν βρω άκρη θα ενημερώσω....

Πας μόνο να το λύσεις με την myHoughTransfrom ? Υπάρχει λόγος που είπε να κάνουμε και τις άλλες δυο (Harris Corner, Rotation ) , και γράφει η εκφώνηση να της χρησιμοποιήσουμε . Επίσης γράφει να μην παίζει ρόλο η εικόνα που έχουμε για το αποτέλεσμα , οπότε δεν μπορείς να λάβεις σαν δεδομένο ότι όλες θα είναι τέλεια ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Αυτός μετά θα τεστάρει τον κώδικα σου και με άλλες εικόνες ότι να ναι. Εγώ πάντως ακόμα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι legit που να μην γίνει μπουρδέλο ο κώδικας για να το κάνω χρησιμοποιώντας τις 3 συναρτήσεις που έχουμε
« Last Edit: June 06, 2020, 00:21:13 am by snek » Logged
koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #100 on: June 06, 2020, 01:31:31 am »

Quote from: snek on June 06, 2020, 00:17:49 am
Πας μόνο να το λύσεις με την myHoughTransfrom ? Υπάρχει λόγος που είπε να κάνουμε και τις άλλες δυο (Harris Corner, Rotation ) , και γράφει η εκφώνηση να της χρησιμοποιήσουμε . Επίσης γράφει να μην παίζει ρόλο η εικόνα που έχουμε για το αποτέλεσμα , οπότε δεν μπορείς να λάβεις σαν δεδομένο ότι όλες θα είναι τέλεια ορθογώνια παραλληλόγραμμα. Αυτός μετά θα τεστάρει τον κώδικα σου και με άλλες εικόνες ότι να ναι. Εγώ πάντως ακόμα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι legit που να μην γίνει μπουρδέλο ο κώδικας για να το κάνω χρησιμοποιώντας τις 3 συναρτήσεις που έχουμε
Όχι δεν πάω να την λύσω μόνο με Hough Transform. Εγώ έχω κάνει τα εξής:
1) Παίρνω την αρχική εικόνα, την κάνω downsample, της κάνω smoothing.
2) Χρησιμοποιώ ένα edge detector (προς το παρόν της ματλαμπ μέχρι να τελειοποιήσω το δικό μου) και παίρνω μια binary image
3) Στην binary image χρησιμοποιώ hough transform για να βρω ορθογώνια που πιθανόν να εμπεριέχουν εικόνα και ψάχνω να δω αν έχουν με κάποιους ελέγχους.
Λογική 1:
4) Βρίσκω όλες τις εικόνες με κατάλληλα ορθογώνια από το (3) κι έπειτα κάνω άλλους ελέγχους για να δω αν χρειάζονται κάποιες απο αυτές περιστροφή, μέσω της συνάρτησης που έφτιαξα
Λογική 2:
4) Στο (3) ψάχνω μόνο για συγκεκριμένα ορθογώνια, περιστρέφοντας αρχικά την εικόνα κάτα κάποιες αυθαίρετες μοίρες κι έτσι βρίσκω τις εικόνες στο τέλος χωρίς να χρειάζονται περιστροφή.

Όσο για το μπουρδέλο στον κώδικα, θα γίνει σίγουρα από ότι φαίνεται:Ρ Εγώ προσωπικά έχω φτιάξει 4-5 συναρτήσεις που καλούνται μέσω της LazyScanner, πέρα των 3 που καλούμαστε να υλοποιήσουμε... Τώρα αν πρέπει να είναι όλα μαζεμένα στο LazyScanner script για κάποιο αυθαίρετο λόγο, θα προσπαθήσω μετά να τα συμμαζέψω εκεί, αλλά τουλάχιστον λόγω θέματος οργάνωσης το έχω πάει έτσι.

Υ.Σ. Τη λογική 2 θα την δοκιμάσω τώρα γιατί στην 1 έχω κάποια θέματα...
« Last Edit: June 06, 2020, 01:34:49 am by koniotis » Logged

koniotis
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Thunderstruck

View Profile
« Reply #101 on: June 06, 2020, 01:43:06 am »

Quote from: blackmirror on June 05, 2020, 22:50:42 pm
έχεις ένα point γι αυτό που είπες με την ανάλυση... όσο λιγότερο downsampling γίνει τόσο πιο δύσκολα θα βγουν false positive duplicates
Δεν εννοούσα να κάνεις λίγοτερο downsampling, αλλά δοκίμασέ το. Παίζει να στέκει.

snek
Θαμώνας

View Profile
« Reply #102 on: June 06, 2020, 15:03:58 pm »

Το res που θέλει να επιστρέψουμε , θέλει το πλήθος το σημείων που δεν ανήκουν στις ευθείες , άρα σε φάση να βρούμε το μήκος κάθε ευθείας να το κάνουμε κάνα floor ή ceil και να τα αφαιρέσουμε από το συνολικό size της εικόνας ?
kanou_tom
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #103 on: June 06, 2020, 18:13:02 pm »

Για να μην έχει απαντήσει ακόμα, μάλλον το ενδεχόμενο παράτασης απομακρύνεται..
snek
Θαμώνας

View Profile
« Reply #104 on: June 06, 2020, 18:36:56 pm »

Στον harris corner μήπως κάνας άλλος είχε τέτοιο αποτέλεσμα ? Ο αλγόριθμος μου πιστεύω ότι δουλεύει σωστά
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 10 Go Up Print
Jump to: