• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:44:31 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:44:31 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 79
Guests: 96
Total: 175
George_RT
kzmekos
immo
mixkats
fafafa
Athinaaz
ekyriakos
Giannis_Kako
Mr Z
tasos gourd
elias_farhood
Geoth
Zaxarenia
mimaki
Tasaras
Maria Golia
tzortzis
pdiamantis
kpapama
george14
A-TheITGuy
Christina07
gkg
Tsomp
coyg
parzival
JoHn!
Konstantina Karamani
andrkott
ggalamat
nick_slendy
PrepeiNaDiavasw
Ampajohn
mkakale
NickSpan
Papadopoulosthanos
vmanousi
Giopan
smoul
Captain
Ioakeim Zisis
freskoulhs
vaggelis.ntokas
abiki
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
sterlouk
Saint_GR
Leou
pave
EiriniGeo
myrto
LambisTr
stavr0s16
mpournaz
fkacori
WeirdAlex
georkala
manolitsis
ligditsa
Aris★
skopsinos
tzimika
Farmakis Aggelos
Vromofona Kathikia
nikolakys
Andreas04
Guts
DimKaratzas
IBOURAS
Alex Kosmas
nataliapap
ioannisdamantis
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 7ο Εξάμηνο > Σχεδίαση Ενεργών Φίλτρων (πρώην Σύνθεση Ενεργών & Παθητικών Κυκλωμάτων) (Moderators: geo66, Elliot Alderson, sassi) > [Σύνθεση Ενεργών & Παθητικών Κυκλ.] Απορίες στις ασκησεις 2017-2018
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 22 Go Down Print
Author Topic: [Σύνθεση Ενεργών & Παθητικών Κυκλ.] Απορίες στις ασκησεις 2017-2018  (Read 33009 times)
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: [Σύνθεση Ενεργών & Παθητικών Κυκλ.] Απορίες στις ασκησεις 2017-2018
« Reply #45 on: February 22, 2018, 18:33:53 pm »

Quote from: dhmhtrhs on February 22, 2018, 17:14:33 pm
Στο BE έχω n=4 και δεν έχω πουθενά ωz=ω0 οπότε δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω Notch. Τις 4 μονάδες πώς τις υλοποιούμε σ' αυτήν την περίπτωση; 2 LPN και 2 HPN;;
Ανάλογα με το τι σου λέει η εκφώνηση σχετικά με το ΑΕΜ θα πάρεις ή τα απλά η τα Boctor.Όλα αυτά θεωρούνται φίλτρα Notch,ανάλογα με το ωζ και ω0 είναι τα  ωz<ω0 high pass Notch(HPN), ωz>ω0 low pass Notch(LPN) και όταν  ωz=ω0 τα λέει απλά Notch.Αν κατάλαβα δηλαδή καλά αυτό που ρώτησες
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #46 on: February 22, 2018, 18:39:17 pm »

Αν και έχει συζητηθεί περίπου το θέμα για την ακρίβεια των στοιχείων σε παλιά post,ξέρετε γενικά αν έχει κανένα θέμα με την ακρίβεια των τιμών των στοιχείων,δηλαδή αν βάλουμε πχ μια αντίσταση με πολλά δεκαδικά του στιλ 50.5035 Ω να πει ότι ξέρω γω δεν υπάρχει τέτοια αντίσταση ή οτι δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική τιμή;,μιλάω για την υλοποίηση  στο multisim.
Mr K
Guest
« Reply #47 on: February 22, 2018, 19:03:15 pm »

Quote from: fanaks on February 22, 2018, 18:39:17 pm
Αν και έχει συζητηθεί περίπου το θέμα για την ακρίβεια των στοιχείων σε παλιά post,ξέρετε γενικά αν έχει κανένα θέμα με την ακρίβεια των τιμών των στοιχείων,δηλαδή αν βάλουμε πχ μια αντίσταση με πολλά δεκαδικά του στιλ 50.5035 Ω να πει ότι ξέρω γω δεν υπάρχει τέτοια αντίσταση ή οτι δεν ανταποκρίνεται σε πραγματική τιμή;,μιλάω για την υλοποίηση  στο multisim.

Δεν έχει κανένα θέμα, γενικά βαθμολογεί πολύ καλά. Εξάλλου στο εμπόριο πωλούνται και mΩ.   
karthos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #48 on: February 22, 2018, 22:22:20 pm »

Στο Band Elimination με Inverse Chebyshev έχω μια μονάδα HPN που πρέπει να υλοποιηθεί με Boctor σύμφωνα με το ΑΕΜ. Τρέχω την BoctorHighPass, αλλά το κύκλωμα βγάζει bode τελείως διαφορετικό από το θεωρητικό που υπολογίζω με το MatLab. Για σιγουριά, έκανα και την απλή HPN μονάδα (όχι Boctor) και το bode αυτής είναι πολύ κοντά στο θεωρητικό. Τι μπορεί να φταίει με το Boctor;
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #49 on: February 22, 2018, 23:41:53 pm »

Quote from: karthos on February 22, 2018, 22:22:20 pm
Στο Band Elimination με Inverse Chebyshev έχω μια μονάδα HPN που πρέπει να υλοποιηθεί με Boctor σύμφωνα με το ΑΕΜ. Τρέχω την BoctorHighPass, αλλά το κύκλωμα βγάζει bode τελείως διαφορετικό από το θεωρητικό που υπολογίζω με το MatLab. Για σιγουριά, έκανα και την απλή HPN μονάδα (όχι Boctor) και το bode αυτής είναι πολύ κοντά στο θεωρητικό. Τι μπορεί να φταίει με το Boctor;
Μήπως όταν παίρνεις τις τιμές απο την συνάρτηση κάνεις κλιμακοποίηση, επειδή η συνάρτηση επιστρέφει έτοιμες τις τελικές τιμές.
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #50 on: February 22, 2018, 23:43:06 pm »

Quote from: Big Mom on February 22, 2018, 19:03:15 pm
Δεν έχει κανένα θέμα, γενικά βαθμολογεί πολύ καλά. Εξάλλου στο εμπόριο πωλούνται και mΩ.   
Κομπλέ,thanks
karthos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #51 on: February 22, 2018, 23:44:25 pm »

Quote from: fanaks on February 22, 2018, 23:41:53 pm
Μήπως όταν παίρνεις τις τιμές απο την συνάρτηση κάνεις κλιμακοποίηση, επειδή η συνάρτηση επιστρέφει έτοιμες τις τελικές τιμές.

Όχι, απευθείας τις τιμές χρησιμοποιώ
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #52 on: February 23, 2018, 02:38:00 am »

Quote from: karthos on February 22, 2018, 23:44:25 pm
Όχι, απευθείας τις τιμές χρησιμοποιώ
Κοίτα έτσι όπως τα λες από την στιγμή που βρήκες το σύστημα δηλαδή τα ω0,ωz και Q και σου βγαίνει η απόκριση στο matlab και με άλλο κύκλωμα σωστά τότε δεν υπάρχει θέμα με αριθμητικά και λάθη σε πράξεις, το θέμα είναι καθαρά στην κατασκευή του Boctor καθώς η συνάρτηση Boctor με το που της βάλεις τα ω0,ωz και Q σου δίνει έτοιμα τα στοιχεία.Οπότε θα σου έλεγα να ξανά κάνεις το κύκλωμα από την αρχή μόνο του γιατί μερικές φορές στο multisim δείχνει ότι κάποια στοιχεία είναι συνδεδεμένα αλλά δεν είναι.Μέχρι τώρα είσαι σίγουρος για πράξεις,και για την κατασκευή στο multisim,αν συνεχίζεις να έχει θέμα τότε ακολουθείς λογικά λάθος λογική κάπου στην αντικατάσταση των στοιχείων.Τι να πω αν δεν βγάλεις άκρη και θες ανέβασε καμιά φώτο από συνδεσμολογία,τιμές,ότι νομίζεις γιατί τώρα μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.
Mr K
Guest
« Reply #53 on: February 23, 2018, 13:55:38 pm »

Quote from: karthos on February 22, 2018, 22:22:20 pm

Μην φτιάχνεις τη συνάρτηση μεταφοράς απο τα στοιχεία του κυκλώματος. Χρησιμοποίησε κατευθείαν πόλους και μηδενικά που βρίσκεις. Ματαιοπονεις με ένα τεράστιο τύπο (και το matlab έχει περίεργη σειρά προτεραιότητας πράξεων) μόνο για να επαληθεύσεις. Η επαλήθευση αυτή είναι κομμάτι της εργασίας και θα την κάνεις αναγκαστικα παρακάτω στο multisim. (Είχα ρωτήσει το διδακτορικό και μου είπε αυτά που σας λέω)

Υ.Γ. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα σωστά το πρόβλημα σου.
karthos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #54 on: February 23, 2018, 14:42:17 pm »

Quote from: Big Mom on February 23, 2018, 13:55:38 pm
Μην φτιάχνεις τη συνάρτηση μεταφοράς απο τα στοιχεία του κυκλώματος. Χρησιμοποίησε κατευθείαν πόλους και μηδενικά που βρίσκεις. Ματαιοπονεις με ένα τεράστιο τύπο (και το matlab έχει περίεργη σειρά προτεραιότητας πράξεων) μόνο για να επαληθεύσεις. Η επαλήθευση αυτή είναι κομμάτι της εργασίας και θα την κάνεις αναγκαστικα παρακάτω στο multisim. (Είχα ρωτήσει το διδακτορικό και μου είπε αυτά που σας λέω)

Υ.Γ. Δεν είμαι σίγουρος ότι κατάλαβα σωστά το πρόβλημα σου.

Τη συνάρτηση μεταφοράς στο MatLab την φτιάχνω απευθείας από τους πόλους και τα μηδενικά και κάνω το bode.

Quote from: fanaks on February 23, 2018, 02:38:00 am
Κοίτα έτσι όπως τα λες από την στιγμή που βρήκες το σύστημα δηλαδή τα ω0,ωz και Q και σου βγαίνει η απόκριση στο matlab και με άλλο κύκλωμα σωστά τότε δεν υπάρχει θέμα με αριθμητικά και λάθη σε πράξεις, το θέμα είναι καθαρά στην κατασκευή του Boctor καθώς η συνάρτηση Boctor με το που της βάλεις τα ω0,ωz και Q σου δίνει έτοιμα τα στοιχεία.Οπότε θα σου έλεγα να ξανά κάνεις το κύκλωμα από την αρχή μόνο του γιατί μερικές φορές στο multisim δείχνει ότι κάποια στοιχεία είναι συνδεδεμένα αλλά δεν είναι.Μέχρι τώρα είσαι σίγουρος για πράξεις,και για την κατασκευή στο multisim,αν συνεχίζεις να έχει θέμα τότε ακολουθείς λογικά λάθος λογική κάπου στην αντικατάσταση των στοιχείων.Τι να πω αν δεν βγάλεις άκρη και θες ανέβασε καμιά φώτο από συνδεσμολογία,τιμές,ότι νομίζεις γιατί τώρα μόνο υποθέσεις μπορώ να κάνω.

Το κύκλωμα το έχω φτιάξει από την αρχή πολλές φορές. Ανεβάζω το κύκλωμα και τα δύο διαγράμματα bode, του MatLab και του Multisim
fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #55 on: February 23, 2018, 18:56:03 pm »

Quote from: karthos on February 23, 2018, 14:42:17 pm
Τη συνάρτηση μεταφοράς στο MatLab την φτιάχνω απευθείας από τους πόλους και τα μηδενικά και κάνω το bode.

Το κύκλωμα το έχω φτιάξει από την αρχή πολλές φορές. Ανεβάζω το κύκλωμα και τα δύο διαγράμματα bode, του MatLab και του Multisim
Ααα νομίζω κατάλαβα τι εννοείς,καταρχάς στην συνάρτηση στο matlab δεν έχεις συνυπολογίσει το κέρδος Η των υψηλών που έχει ο τύπος 7-121 και προκύπτει από την (7-137),το κύκλωμα όμως το έχει αυτό το κέρδος οπότε θα φανεί στην απόκριση του,πολλαπλασίασε την συνάρτηση στο matlab με αυτό το κέρδος και νομίζω ότι θα είσαι κομπλέ. Cool
Βασικά τα μπέρδεψα,το κέρδος στο δίνει κατευθείαν η συνάρτηση ίσο με Η =2,παρόλα αυτά η συνάρτηση στο matlab έχει κάποιο θέμα με το κέρδος σίγουρα.Δεδομένου ότι έχει κέρδος 2 η συνάρτηση πρέπει να είναι σίγουρα της μορφής (2s^2+a)/(s^2+bs+c).Δηλαδή το s^2 του αριθμητή πολλαπλασιασμένο με 2 και του παρονομαστή με 1.Εν ολίγοις ξανά δες με τι πολλαπλασιάζεις.
« Last Edit: February 23, 2018, 19:06:42 pm by fanaks » Logged
karthos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #56 on: February 23, 2018, 19:56:14 pm »

Quote from: fanaks on February 23, 2018, 18:56:03 pm
Ααα νομίζω κατάλαβα τι εννοείς,καταρχάς στην συνάρτηση στο matlab δεν έχεις συνυπολογίσει το κέρδος Η των υψηλών που έχει ο τύπος 7-121 και προκύπτει από την (7-137),το κύκλωμα όμως το έχει αυτό το κέρδος οπότε θα φανεί στην απόκριση του,πολλαπλασίασε την συνάρτηση στο matlab με αυτό το κέρδος και νομίζω ότι θα είσαι κομπλέ. Cool
Βασικά τα μπέρδεψα,το κέρδος στο δίνει κατευθείαν η συνάρτηση ίσο με Η =2,παρόλα αυτά η συνάρτηση στο matlab έχει κάποιο θέμα με το κέρδος σίγουρα.Δεδομένου ότι έχει κέρδος 2 η συνάρτηση πρέπει να είναι σίγουρα της μορφής (2s^2+a)/(s^2+bs+c).Δηλαδή το s^2 του αριθμητή πολλαπλασιασμένο με 2 και του παρονομαστή με 1.Εν ολίγοις ξανά δες με τι πολλαπλασιάζεις.

Εντάξει, αυτό το ξέρω, είναι απλά το κέρδος το οποίο απλά το άλλαξα σε κάποιες πράξεις. Η μορφή σε κάθε περίπτωση είναι σωστή. Το Multisim είναι αυτό που δεν βγάζει σωστή απόκριση. Το 'σωστό' Matlab είναι αυτό
Mr K
Guest
« Reply #57 on: February 23, 2018, 20:04:23 pm »

Quote from: karthos on February 23, 2018, 19:56:14 pm
Εντάξει, αυτό το ξέρω, είναι απλά το κέρδος το οποίο απλά το άλλαξα σε κάποιες πράξεις. Η μορφή σε κάθε περίπτωση είναι σωστή. Το Multisim είναι αυτό που δεν βγάζει σωστή απόκριση. Το 'σωστό' Matlab είναι αυτό

Ναι ειναι λαθος το multisim. Συνηθισμενα λαθη: 1) Να ειναι 1.5 kOhm και να βαζεις 1.5 Ohm. 2)Το ιδιο με τους πυκνωτες που συνηθως τους παραβλέπεις, 3) Αναποδα ο τελεστικος, δηλαδη να εχεις βαλει αναποδα τα + και -, 4)Να ξεχνας το καλωδιο της ανατροφοδοτησης (πανω απο τον τελεστικο, 4) Να χρησιμοποιεις λαθος βιβλιοθηκη για τα στοιχεία σου (αν και αυτο φαινεται μονο στο fourier.

fanaks
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #58 on: February 23, 2018, 20:49:08 pm »

Quote from: karthos on February 23, 2018, 19:56:14 pm
Εντάξει κατάλαβα,τι να πω μου φαίνεται πολύ περίεργο.Φαίνεται σαν να είναι θέμα του multisim.Αν δεν έχεις πειράξει τον κώδικα που δίνει για τα Boctor, φτιάχνεις ένα κύκλωμα μόνο του στο multisim,βάζεις τις τιμές που σου δίνει,είσαι σίγουρος ότι οι συνδέσεις είναι κομπλέ και παίρνεις τέτοιο αποτέλεσμα δεν ξέρω μάλλον τα έχει βάλει μαζί σου το multisim. Στην τελική αν δεν έχεις άλλη εναλλακτική ξανά εγκατέστησε multisim,τι να πω. 
karthos
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

View Profile
« Reply #59 on: February 23, 2018, 21:03:45 pm »

Quote from: fanaks on February 23, 2018, 20:49:08 pm
Εντάξει κατάλαβα,τι να πω μου φαίνεται πολύ περίεργο.Φαίνεται σαν να είναι θέμα του multisim.Αν δεν έχεις πειράξει τον κώδικα που δίνει για τα Boctor, φτιάχνεις ένα κύκλωμα μόνο του στο multisim,βάζεις τις τιμές που σου δίνει,είσαι σίγουρος ότι οι συνδέσεις είναι κομπλέ και παίρνεις τέτοιο αποτέλεσμα δεν ξέρω μάλλον τα έχει βάλει μαζί σου το multisim. Στην τελική αν δεν έχεις άλλη εναλλακτική ξανά εγκατέστησε multisim,τι να πω. 

Το κύκλωμα φαίνεται σωστό, έτσι;
Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 22 Go Up Print
Jump to: