• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:37:30 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:37:30 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 69
Guests: 96
Total: 165
stolieras
theresnocur3
amprozos
DK06
apsathas
dorapangeiou
ΦΙδανης Αριστοτελης
Σταυρος23
alexbaroutes
stefpapa21
gkyrodi
giannisd
jim_sklab
tasos gourd
thathas12
KZerenidis
mixkats
eleftheria
Roidos
cealexop
Notac
christinabisdeki
Spyros.kleanthous
superkolios
Nikos_313
grethem
bougatsa
xarisagraf
nmpampal
whatdoesthefoxsay
Fotis
BossiTsif
itsikou
qwertyuiop
mike1996
AA RE LEWN
mmikelo
christina02
thomassamaras
valco08
gpap
Deviate
vaggelis.ntokas
johnnypap
manos_diakakis
georkala
BENEDICTVS
IBOURAS
krith
gorilaki
DimKaratzas
diamantis
Argiris
moutdimi
mrotskos
NickSpan
Retroman07
mimaki
sassi
xarabalios
aalmpanb
mdimitrig
tasakis
andreaspaper
airam
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πληροφορίες Καθηγητών
THMMY.gr > Forum > Μαθήματα Κύκλου Ηλεκτρονικής & Υπολογιστών  > 8ο Εξάμηνο > Ψηφιακή Επεξεργασία Εικόνας > [Ψηφιακη Επεξεργασια Εικονας] 1η Εργασια 2016
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Go Down Print
Author Topic: [Ψηφιακη Επεξεργασια Εικονας] 1η Εργασια 2016  (Read 10625 times)
abadasa13
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: [Ψηφιακη Επεξεργασια Εικονας] 1η Εργασια 2016
« Reply #30 on: April 15, 2016, 18:08:55 pm »

Στο ζητούμενο 2.1, σύμφωνα με τη θεωρία απαιτείται zero padding και στους 2 πίνακες. Σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο έχω ψάξει στο net χρειάζεται ένα -γενναιόδωρο- zero-padding μόνο στο δεύτερο πίνακα για να "φτάσει" τις διαστάσεις του πίνακα του αποτελέσματος.

Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν ακολουθήσατε αυτή τη λογική ή κάνατε zero-padding και τους δύο πίνακες.

ytold
marmota
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #31 on: April 16, 2016, 14:40:15 pm »

Έχω κολλήσει με τη myconv2. Στην ουσία είναι η υλοποίηση της εξίσωσης της συνέλιξης, που μας δίνει στην εκφώνηση, στο matlab, σωστά;
Επειδή δε το χω ακόμη με τα vectors, το έχω κάνει με for. Μου βγάζει όμως ότι κάποια στοιχεία είναι εκτός των ορίων των πινάκων που χρησιμοποιώ.
Οι πίνακες των πεπερασμένων xe και he έχουν διαστάσεις [My x Ny]

Θα γράψω ένα παράδειγμα μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι σωστά στην υλοποίηση της εξίσωσης της συνέλιξης.
Έστω οι πίνακες των σημάτων εισόδου με διαστάσεις x [2x3] και h[2x2] άρα οι xe, he, y θα έχουν διαστάσεις [3,4].
Έστω ότι θέλω το στοιχείο y(1,1), θα έχω:

y(1,1)= xe(1,1) * he(0,0) + xe(1,2) * ye(0,-1) + xe(1,3) * he(0,-2) +  xe(2,1) * he(-1,0) + xe(2,2) * he(-1,-1) + xe(2,3) * he(-1,-2)

Tα στοιχεία  he(0,0) , he(0,-1) , he(0,-2),..  είναι εκτός των ορίων του πίνακα he και γι αυτό μου βγάζει το αντίστοιχο error. Αν μηδενίσω αυτά τα στοιχεία τότε το y(1,1)=0 που είναι λάθος. Τι δε βλέπω;
« Last Edit: April 16, 2016, 17:07:24 pm by marmota » Logged
abadasa13
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #32 on: April 16, 2016, 15:14:03 pm »

Δεν ξέρω τι έκανες λάθος αλλά εμένα με βοήθησε αυτό αρκετά για να βγάλω άκρη:

http://www.mathworks.com/help/vision/ref/2dconvolution.html

ytold
PanteGrv
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #33 on: April 16, 2016, 15:31:38 pm »

Προσπαθώ να τρέξω vectorized τα 2 εξωτερικά loops με meshgrid, όμως έχω εντολές της μορφής

min(n1,n)
max(n1,n)

όπου το n είναι αυτό που τρέχει στο αντίστοιχο for loop και το n1 σταθερός αριθμός (όχι array). Στην εκδοχή με το grid, πως θα υλοποιήσω αυτές τις εντολές, εφόσον τα Ν, Μ τώρα θα αντιστοιχούν στο grid, δηλαδή θα είναι 1D πίνακες, ενώ το n1 θα είναι σταθερά? Θέλω δλδ όπως θα γινόταν για κάθε node του mesh να παρθεί το corresponding n και m από τους Ν,Μ στις σχέσεις που τα εμπλέκουν, να γίνει αυτό και με εντολές min, max.Η διαφορά είναι ότι γενικά στις σχέσεις που εμπλέκουν τα n,m θα έχω μία δομή grid που προσαρμόζεται καθώς αλλάζω κόμβο (όλες όμως οι ποσότητες θα αντιστοιχούν σε ένα κόμβο) ενώ για το n1 δεν ισχύει αυτό. Θα μπορούσα να κάνω κάτι της μορφής:

N1(1:length(N))=n1  

και να έχω την έκφραση

min(Ν1,Ν)  ??

edit ουσιαστικά δεν μπορώ να βρω τρόπο να εφαρμόσω την min και την max elementwise σε πίνακες 2 διαστάσεων και να πάρω στην έξοδο έναν 2D πίνακα που θα έχει για κάθε σημείο το min ή το max από τα 2 corresponding στοιχεία των πινάκων.
« Last Edit: April 16, 2016, 16:41:15 pm by PanteGrv » Logged

“The strangest and most fantastic fact about negative emotions is that people actually worship them.”
P.D. Ouspensky
Ο Ουσπένσκι υποστηρίζει  ότι τα αρνητικά συναισθήματα(θυμός, λύπη, πίκρα, απογοήτευση), αν και υπαρκτά και δικαιολογίσιμα, αποκτούν διάρκεια και σημασία σαν οντότητες από το άτομο οικειοθελώς. Δηλαδή ο άνθρωπος "τραβάει" αυτές τις καταστάσεις στα όριά τους, εμμένει σε αυτές, στήνει τα σκηνικό του βασανιστηρίου του. Επειδή αυτή είναι η δική μου οπτική για αυτά που διάβασα,αξίζει κανείς να ψάξει το θέμα αυτό.
marmota
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #34 on: April 16, 2016, 18:22:31 pm »

Quote from: abadasa13 on April 16, 2016, 15:14:03 pm
Δεν ξέρω τι έκανες λάθος αλλά εμένα με βοήθησε αυτό αρκετά για να βγάλω άκρη:

http://www.mathworks.com/help/vision/ref/2dconvolution.html

Σε ευχαριστώ πολύ, βοήθησε αρκετά να καταλάβω τι παίζει.
Ο τρόπος υλοποίησης που περιγράφει βασίζεται στο κέντρο του πίνακα h. Αν όμως ο πίνακας h δεν έχει κέντρο (πχ. είναι 2x2 ή 3x4) με βάση ποιο στοιχείο του πίνακα κινείσαι;
marmota
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #35 on: April 16, 2016, 19:46:00 pm »

Στο ζητούμενο 3, η εικόνα x θα είναι ένας τυχαίος πίνακας διαστάσεων [NxN] όπου Ν=2^k, k=2,3,...,10
Για την εικόνα h που ζητάει να είναι σταθερών διαστάσεων τι θεωρούμε; Θα είναι κι αυτή [NxN] σαν τη x;
PanteGrv
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #36 on: April 16, 2016, 21:10:27 pm »

Quote from: marmota on April 16, 2016, 19:46:00 pm

Όταν είναι σταθερή η εικόνα τότε δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό της πολυπλοκότητας (θα έχει ίδιο πολλαπλασιαστικό παράγοντα) άρα μπορεί να θεωρηθεί οποιουδήποτε μεγέθους. Άρα μπορεί αυτό να το έκανε ο ντελόπουλος για να μην έχουμε μεγάλα running times. Στην πρώτη έκδοση της εργασίας δεν το έλεγε αυτό (όπως και έλεγε ότι θέλει μέχρι k=12 ενώ στην νέα έκδοση ζητάει μέχρι k=10).

“The strangest and most fantastic fact about negative emotions is that people actually worship them.”
P.D. Ouspensky
Ο Ουσπένσκι υποστηρίζει  ότι τα αρνητικά συναισθήματα(θυμός, λύπη, πίκρα, απογοήτευση), αν και υπαρκτά και δικαιολογίσιμα, αποκτούν διάρκεια και σημασία σαν οντότητες από το άτομο οικειοθελώς. Δηλαδή ο άνθρωπος "τραβάει" αυτές τις καταστάσεις στα όριά τους, εμμένει σε αυτές, στήνει τα σκηνικό του βασανιστηρίου του. Επειδή αυτή είναι η δική μου οπτική για αυτά που διάβασα,αξίζει κανείς να ψάξει το θέμα αυτό.
marmota
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #37 on: April 17, 2016, 15:23:34 pm »

Quote from: PanteGrv on April 16, 2016, 21:10:27 pm
Όταν είναι σταθερή η εικόνα τότε δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό της πολυπλοκότητας (θα έχει ίδιο πολλαπλασιαστικό παράγοντα) άρα μπορεί να θεωρηθεί οποιουδήποτε μεγέθους. Άρα μπορεί αυτό να το έκανε ο ντελόπουλος για να μην έχουμε μεγάλα running times. Στην πρώτη έκδοση της εργασίας δεν το έλεγε αυτό (όπως και έλεγε ότι θέλει μέχρι k=12 ενώ στην νέα έκδοση ζητάει μέχρι k=10).

Δηλαδή θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε εικόνα h διαστάσεων όσο και η μικρότερη εικόνα x [4x4] για k=2 ή ακόμη και [2x2] για παράδειγμα;
PanteGrv
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #38 on: April 17, 2016, 15:42:39 pm »

Quote from: marmota on April 17, 2016, 15:23:34 pm
Δηλαδή θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε εικόνα h διαστάσεων όσο και η μικρότερη εικόνα x [4x4] για k=2 ή ακόμη και [2x2] για παράδειγμα;

υποθέτω πως ναι, αν και είναι λίγο ξεφτίλα Tongue δεν θα έβαζα το μικρότερο προσωπικά, για θέματα robustness

P.D. Ouspensky
marmota
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #39 on: April 17, 2016, 16:00:15 pm »

Quote from: PanteGrv on April 17, 2016, 15:42:39 pm
υποθέτω πως ναι, αν και είναι λίγο ξεφτίλα Tongue δεν θα έβαζα το μικρότερο προσωπικά, για θέματα robustness

H αλήθεια είναι πως με τόσο μικρή εικόνα η conv2 είναι αρκετά πιο γρήγορη από τη myconv2freq, οπότε θα προτιμήσω μεγαλύτερη  Tongue
Απλά δεν εχω καταλάβει αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγεθος για όλα τα Ν. Δηλαδή για μια εικόνα [4x4] είναι οκ να χρησιμοποιήσουμε εικόνα h διαστάσεων [256x256];
PanteGrv
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #40 on: April 17, 2016, 16:09:28 pm »

Quote from: marmota on April 17, 2016, 16:00:15 pm
H αλήθεια είναι πως με τόσο μικρή εικόνα η conv2 είναι αρκετά πιο γρήγορη από τη myconv2freq, οπότε θα προτιμήσω μεγαλύτερη  Tongue
Απλά δεν εχω καταλάβει αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα μεγεθος για όλα τα Ν. Δηλαδή για μια εικόνα [4x4] είναι οκ να χρησιμοποιήσουμε εικόνα h διαστάσεων [256x256];

πρακτικά δεν νομίζω να παίζει μάσκα 256*256, ούτε προφανώς εικόνα 4*4. από εκεί και πέρα, your call

P.D. Ouspensky
απλυτος
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #41 on: April 17, 2016, 21:28:27 pm »

στα demo1b, demo1c και demo1d πρέπει να έχουμε δύο καμπύλες (πειραματική και θεωρητική πολυπλοκότητα) κατ' αντιστοιχία του ζητούμενου 1; αν ναι, τότε πως θα υπολογίσουμε την θεωρητική πολυπλοκότητα του conv2 στο demo1b; υπάρχει κάπου έτοιμη;

http://arage-e-a-a-k.blogspot.gr/
chrisrn
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #42 on: April 18, 2016, 12:53:40 pm »

Quote from: απλυτος on April 17, 2016, 21:28:27 pm
στα demo1b, demo1c και demo1d πρέπει να έχουμε δύο καμπύλες (πειραματική και θεωρητική πολυπλοκότητα) κατ' αντιστοιχία του ζητούμενου 1; αν ναι, τότε πως θα υπολογίσουμε την θεωρητική πολυπλοκότητα του conv2 στο demo1b; υπάρχει κάπου έτοιμη;
Σε mail εμένα πάντως μου απάντησε ότι ένα γράφημα με τις 3 καμπύλες είναι αρκετό (μαζί με σχολιασμό). Οπότε λογικά θέλει ξεχωριστά τα γραφήματα των demo και ένα γράφημα που τα έχει και τα 3. Όσο για πολυπλοκότητα που λες νομίζω απλά θέλει να του γράψεις ποια είναι και τίποτα παραπάνω.
απλυτος
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #43 on: April 18, 2016, 13:13:44 pm »

Quote from: chrisrn on April 18, 2016, 12:53:40 pm
Σε mail εμένα πάντως μου απάντησε ότι ένα γράφημα με τις 3 καμπύλες είναι αρκετό (μαζί με σχολιασμό). Οπότε λογικά θέλει ξεχωριστά τα γραφήματα των demo και ένα γράφημα που τα έχει και τα 3. Όσο για πολυπλοκότητα που λες νομίζω απλά θέλει να του γράψεις ποια είναι και τίποτα παραπάνω.

οκ. εμένα η δυσκολία μου φαίνεται οτι υπάρχει στη σύγκριση θεωρητικής - πειραματικής πολυπλοκότητας σε κοινό γράφημα. Εσείς πως το κάνατε, μέσω plotyy με διπλό y άξονα ή υπολογίζοντας την θεωρητική και βάζοντας έναν συντελεστή μπροστά για να έρθουν οι 2 καμπύλες σε κοινή κλίμακα y;

http://arage-e-a-a-k.blogspot.gr/
chrisrn
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #44 on: April 19, 2016, 12:24:47 pm »

Quote from: απλυτος on April 18, 2016, 13:13:44 pm
οκ. εμένα η δυσκολία μου φαίνεται οτι υπάρχει στη σύγκριση θεωρητικής - πειραματικής πολυπλοκότητας σε κοινό γράφημα. Εσείς πως το κάνατε, μέσω plotyy με διπλό y άξονα ή υπολογίζοντας την θεωρητική και βάζοντας έναν συντελεστή μπροστά για να έρθουν οι 2 καμπύλες σε κοινή κλίμακα y;
Τσέκαρε πιο πάνω είχα ρωτήσει το ίδιο. Εν τέλει το ίδιο είναι νομίζω.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7 Go Up Print
Jump to: