από τη: "
ΛΕΣΧΗ, φτιάχνοντας τα τετράδια της ανυπότακτης θεωρίας"
Αυτό είναι το πρώτο σε μια σειρά άρθρων για την «άλλη Αμερική». Η «Λέσχη» θα προσπαθήσει να ενημερώσει για τις απεργίες στο Ουισκόνσιν και τη γενικότερη αντεργατική επίθεση που λαμβάνει χώρα στις ΗΠΑ. Θα μεταφέρουμε ανταποκρίσεις μιας σειράς εναλλακτικών μέσων και εντύπων, όπως το The Nation, το Democracy Now κ.α.
Το άρθρο της Sara Jerving δημοσιεύτηκε στο The Nation στις 21 Φεβρουαρίου και είναι μια πρώτη περιγραφή της επίθεσης που δέχονται τα σωματεία αλλά και γενικότερα η δημόσια εκπαίδευση στη πολιτεία του Ουισκόνσιν.Το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης και των σωματείων διακυβεύεται στο Ουισκόνσιν
Της Sara Jerving
Δυναμικά συνεχίζουν οι διαδηλώσεις αυτή την εβδομάδα στο Ουισκόνσιν, καθώς τα δημόσια σχολεία είναι κλειστά για τέταρτη συνεχή μέρα, ενώ οι διαδηλωτές προετοιμάζονται για την επόμενη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο της πολιτείας.
Οι διαδηλώσεις ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο του Σκοτ Ουόκερ που εξαλείφει τη δυνατότητα συλλογικής διαπραγμάτευσης, αποκορυφώθηκαν το Σάββατο [19.02] με 80000 στο δρόμο ενώ πραγματοποιήθηκε και αντισυγκέντρωση του «tea party» με λίγους χιλιάδες. Το προηγούμενο βράδυ ο αιδεσιμότατος. Tζες Τζάκσον απευθύνθηκε στους χιλιάδες λέγοντας ότι ”ζουν στιγμές Μάρτιν Λούθερ Κινγκ”.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σαββάτου του Συλλόγου Βοηθών Καθηγητών ΤΑΑ, πρωτοπόρο κομμάτι στην διοργάνωση των κινητοποιήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μάντισον Ουισκόνσιν ”ο σύλλογος θα προσπεράσει το διαλυτικό για τα σωματεία νομοσχέδιο με δεκάδες χιλιάδες που διαδηλώνουν ενάντια στις αντεργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου”.
Οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών που εγκατέλειψαν τη πολιτεία με σκοπό να μποϊκοτάρουν τις προσπάθειες των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν βιαστικά το νομοσχέδιο, βρίσκονται ακόμα στο Ιλιονόις.Ο (ηγέτης της πλειοψηφίας της Συγκλήτου) Σκοτ Φιτζέραλντ επεσήμανε ότι η Σύγκλητος θα συνεδριάσει τη Τρίτη με σκοπό να περάσει μη δημοσιονομικής φύσης μέτρα, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη παρουσία των Δημοκρατικών, ασκώντας τους έτσι πίεση να επιστρέψουν στο Ουισκόνσιν.
Αυτό που έγινε σαφές την περασμένη εβδομάδα στους διαδηλωτές, είναι ότι εκτός από την επίθεση στα σωματεία, το νομοσχέδιο του Ουόκερ είναι κομμάτι μιας ευρύτερης επίθεσης στους εργαζόμενους, τις οικογένειες τους αλλά και στη δημόσια εκπαίδευση.
”Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο έχει σημασία αυτός ο αγώνας είναι το μέλλον της δημόσιας παιδείας”. Ο Κρις Χέις του Νation επισημαίνει
” η βασική κατεύθυνση είναι να αλλάξει το μοντέλο της εκπαίδευσης που υπάρχει σ αυτή τη χώρα, εδώ και χρόνια.Τα σωματεία των καθηγητών είναι οι βασικοί προασπιστές της δημόσιας παιδείας που είναι το βασικότερο στοιχείο της πολιτικής ζωής”Το ίδιο το παρελθόν του Ουόκερ δείχνει πως ως κυβερνήτης υπονομεύει την δημόσια παιδεία. Όταν ήταν ακόμα υπεύθυνος της κομητείας του Μιλγουόκι εφάρμοσε για πρώτη φορά μαζικά το πείραμα με τα
κουπόνια για ιδιωτική εκπαίδευση και πάνω σε αυτό στήριξε την προεκλογική του καμπάνια, λέει ο Χέις.
Όσον αφορά τον υπο αμφισβήτηση αυτόν νόμο, η τοπική αστυνομία,η πυροσβεστική και ο στρατός θα διατηρήσουν το δικαίωμα στη συλλογική διαπραγμάτευση-τα σωματεία τους στήριξαν τον Ουόκερ κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του. Τα σωματεία των δασκάλων που ήταν στο πλευρό των Δημοκρατικών στις εκλογές του φθινοπώρου και άλλοι εργαζόμενοι στο δημόσιο χάνουν αυτό το προνόμιο.
Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ,σύμφωνα με τον Ουόκερ, προσπαθεί να εξισορροπήσει τον προϋπολογισμό του κράτους και να αποφύγει τις απολύσεις. Ωστόσο παρά την πρόταση των εργαζόμενων του δημοσίου να κάνουν οικονομικές παραχωρήσεις αντί για την αποποίηση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης, ο κυβερνήτης αρνείται να εγκαταλείψει το σχέδιο του.
Σε δηλώσεις του το περασμένο Σάββατο, ο Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζον Έρπενμπας, αναφέρει πως η πρόταση των εργαζόμενων στο Δημόσιο ”είναι μια νόμιμη και σοβαρή πρόταση που τίθεται από τους εργαζόμενους και εξισορροπεί το προυπολογισμό στου Γερουσιαστή Ουόκερ”
”Η απόρριψη αυτής της πρότασης αναδεικνύει το γεγονός ότι η πρόθεση του Ουόκερ δεν είναι μόνο η διάλυση του δικαιώματος της συλλογικής διαπραγμάτευσης αλλά καταστρατηγεί και την επίλυση του προβλήματος του κρατικού προϋπολογισμού” αναφέρει ο Έρπενμπας.
Οι βοηθοί καθηγητών έχουν διοργανώσει ένα” teach-out” (αποχή) για την Τρίτη για να επιτρέψουν στους φοιτητές να παρευρεθούν στο Καπιτώλιο και να διαδηλώσουν μαζί τους στο συμβούλιο του Assembly. Παράλληλα βοήθησαν στην διοργάνωση teach in (ημερίδα) μέσα στο σαββατοκύριακο στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου με σκοπό την ενημέρωση των φοιτητών σε σχέση με το πως τους επηρεάζει ο νόμος αυτός.
Οι τελειόφοιτοι που είναι βοηθοί καθηγητών συντονίζουν το 85% των μαθημάτων-συζητήσεων και πραγματοποιούν σχεδόν το 20% των διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Ουισκόνσιν-Μάντισον. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει τόσο στις παροχές τους όσο και στην δυνατότητα τους να διαπραγματεύονται συλλογικά πάνω στην επιστροφή διδάκτρων. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ζήτημα: δηλώσεις που δημοσιεύτηκαν από την ΤΑΑ το Σάββατο αναφέρουν ότι το tuition επιστροφή διδάκτρων είναι το ισχυρότερο όπλο του πανεπιστημίου και η κατάργηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης στο τομέα αυτό θα έχει επίπτωση στην ποιότητα σπουδών και έρευνας στο Πανεπιστήμιο.
Μέσα στη προηγούμενη εβδομάδα, ομάδες φοιτητών ήρθαν από πανεπιστήμια από άλλες πολιτείες για να συμμετάσχουν στις διαδηλώσεις στο Μάντισον. Η Ρέιτσελ Μάτεσον μέλος του ”Students for a Democratic Society” στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν-Μιλουόκι ήρθε στο Καπιτώλιο για να αγωνιστεί.
”Η επίθεση στους καθηγητές και στους βοηθούς των καθηγητών επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της εκπαίδευσης. Οι φοιτητές το αντιλαμβάνονται αυτό. Πολλοί από εμάς αποφοιτούμε σύντομα και μπαίνουμε στο δημόσιο τομέα, άρα αυτή είναι μια επίθεση που πλήττει και τα δικά μας δικαιώματα ”αναφέρει η Μάτεσον στη Nation.
260 μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας στο πανεπιστήμιο του Μάντισον συνέταξαν ένα κείμενο στο οποίο αντιτίθενται στο νομοσχέδιο ”Αναγνωρίζουμε ότι το κράτος αντιμετωπίζει σοβαρό έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Έχουμε ήδη υποστεί περικοπή προνομίων για να βοηθήσουμε στο πρόβλημα και ξέρουμε ότι θα κάνουμε περεταίρω θυσίες στο μέλλον. Ωστόσο η εξάλειψη των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν θα επιλύσει το πρόβλημα. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σ’αυτή τη κρίση να υπονομεύσει την παράδοση της χώρας που αφορά τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.”
Καθηγητές των δημόσιων σχολείων απ’ όλη τη πολιτεία διαδηλώνουν στο Καπιτώλιο καθ’όλη τη διάρκεια της εβδομάδας .Την Κυριακή μετά από τετράωρες διαπραγματεύσεις για το πως θα υπάρξει ισορροπία μεταξύ της αντίθεσης τους προς το νομοσχέδιο και των καθηγητικών τους καθηκόντων , αποφάσισαν να επιστρέψουν στη δουλειά την Τρίτη.
Δεν απειλείται μόνο το δικαίωμα στην συλλογική διαπραγμάτευση των καθηγητών ,αλλά αναμένεται το κόστος του (που αναλαμβάνει το κράτος) ανά φοιτητή να μειωθεί στα 500 δολάρια το χρόνο.Ταυτόχρονα , κάτι το οποίο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις είναι η πρόταση που προβλέπεται να συμπεριληφθεί στο σχέδιο του Ουόκερ που είναι η αποκοπή του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν Μάντισον από το υπόλοιπο πανεπιστημιακό σύστημα-δίκτυο.
Ειδικοί ανησυχούν ότι το γεγονός αυτό θα εκτινάξει τα δίδακτρα στα ύψη.
Μετάφραση: Άρτεμη Παναγιώτου
Προσωπικό σχόλιο: Μη τα βλέπετε τόσο μακρινά, αναλογικά χειρότερα έρχονται να εφαρμοστούν και δω
(δεν ξέρω αν το βλέπετε και σεις αλλα αυτό το emoticon έχει τρελαθεί και κουνιέται πολύ γρήγορα στο δικό μου πισι)