• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 18:22:51 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 18:22:51 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 16:30:35]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9959
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426674
Total Topics: 31711
Online Today: 203
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 77
Guests: 121
Total: 198
dtkyriak
tasos_ntv
Captain
victoria ginikopoulou
valentini
Elenit
Amalia
DidosK
Guts
useranknown
PurpleWitch
gp6
nikitask
ONETWIN
Angelos Asim
DespoinaKarategou
Gone_Forever
thaliatsk
rafa98p
parzival
giorgosss03
karaths.d
dkoukn
ekyriakos
kourkou
akontel
AggelosZ
chidi anagonye
Xontroulis
Saint_GR
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
noys
itsikou
mpournaz
dinoschalv
aorologas
dimitris585
kourasan!
marnas
Mr Z
Ks
noimaginationforthis
abcdefg
giorgos_skl
Ioannakoliou
atampakc
Panagismark
Pepe The Frog
Crainer
Kv
Local Rider
despoina15
alexbaroutes
Antreas17
kosovi
kathrin_p
mavrhs
Δημητρης Αξιμιωτης
Argyriou
JiMan5
Sanaia
chryssana
kkon
HlektrikhPatata
andreaspaper
nmpampal
Minmaxeng
Antonis Mak
moutdimi
aggp
AristeidisM
George_RT
Nikos_313
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πληροφορίες Καθηγητών
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Διάφορα > Ψυχαγωγία Μελών > Συναντήσεις thmmy.gr (Moderators: Don, Nikos_313, chatzikys, Tasos Bot) > Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Go Down Print
Author Topic: Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ  (Read 17047 times)
Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Απ: Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
« Reply #60 on: February 27, 2006, 02:37:38 am »

Καλημέρα και από εμένα.

Κατ'αρχάς, να πω ότι ελπίζω το παιδί που είναι στο νοσοκομείο να γίνει καλά, και να μην έχει προβλήματα υγείας στο μέλλον λόγω του σοβαρότατου τραυματισμού του.

Από ό,τι έχω αντιληφθεί, δεν φαίνεται να υπάρχει καμία διχογνωμία ή παρεξήγηση για το πώς έγιναν τα πράγματα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάτι σοβαρό σε σχέση με το προχθεσινό βράδυ το οποίο δεν έχουμε πληροφορηθεί. Με αυτή την επιφύλαξη, παραθέτω τις σκέψεις μου:

Το πανεπιστήμιο, η ζωή και η λειτουργία σε αυτό προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, μία σημαντική κατάκτηση. Οι παράμετροι του πανεπιστημιακού ασύλου εκτείνονται από την προστασία της ελεύθερης σκέψης και της έρευνας μέχρι την προστασία της σωματικής ακεραιότητας. Δεδομένου ότι, λόγω του ασύλου, δεν μπορεί να υπάρχει αστυνόμευση μέσα στο πανεπιστήμιο, και καλά κάνει, η προστασία της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας της σκέψης, επαφίεται στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Είναι προφανές ότι το χώρο του πανεπιστημίου χρησιμοποιούν για τη στέγαση, τη σίτιση, την επιβίωσή τους ίσως άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν σχέση με το πανεπιστήμιο. Αυτό δεν με πειράζει. Για να είμαι ειλικρινής, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η πρόνοια για πολλές κοινωνικές ομάδες στον έξω κόσμο, ίσως αυτό να είναι μία κάποια λύση. Αυτό που με πειράζει είναι να γίνεται εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου για πράξεις οι οποίες είναι αξιόποινες, και για να είμαι πιο συγκεκριμένη, πράξεις οι οποίες είναι εγκληματικές. Και αυτό να φαίνεται πως γίνεται κατ'εξακολούθηση.

Εάν πράγματι η συγκεκριμένη ομάδα των 20 ατόμων ζει στο πανεπιστήμιο και έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο παρελθόν, δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να συνεχίσει να στεγάζεται στο πανεπιστήμιο, απολαμβάνοντας τα οφέλη που αυτό συνεπάγεται (δηλαδή την ασυδοσία). Εάν ήταν γνωστό ότι η συγκεκριμένη ομάδα ήταν επικίνδυνη, τότε δεν ξέρω γιατί επιτρεπόταν η παραμονή της στα λυόμενα. Στο δικό μου το μυαλό, ίσως αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί (πριν την αστυνομία) με διακοπή της παροχής ρεύματος και νερού στο συγκεκριμένο χώρο, εάν αυτό είναι δυνατόν. Και ίσως θα έπρεπε να έχουν γίνει ενέργειες και από την πλευρά της αστυνομίας, πριν φτάσουμε στο σημείο να κινδυνεύει η ανθρώπινη ζωή. Το αν αυτό δεν συνέβη επειδή η συγκεκριμένη ομάδα προστατεύεται από την αστυνομία δεν μπορώ να το ξέρω-αυτό που σίγουρα ξέρω είναι ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας είναι τουλάχιστον αμελής.

Κατά τα άλλα: πιστεύω ότι συμφωνούμε στο ότι το μέγιστο αγαθό, το οποίο πρέπει να προστατεύει οποιαδήποτε κοινωνία, είναι η ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. Αυτό δεν σημαίνει, φυσικά, ότι δεν προστατεύεται η περιουσία των πολιτών, αλλά αυτό είναι δευτερεύον. Όποιος έχει αμφιβολίες για αυτό, ας σκεφτεί πρακτικά αν θα προτιμούσε να σώσει τη ζωή του (ή τη ζωή του φίλου/συντρόφου/συγγενή του/συμφοιτητή του/αγνώστου εντέλει) από το αμάξι του. Αν η απάντηση είναι "το αμάξι του", τότε μάλλον δεν υπάρχει κοινή βάση συζήτησης.

Για να πάμε τώρα στο συγκεκριμένο περιστατικό: όπως έγραψα και παραπάνω, φαίνεται ότι στην περίπτωση της Παρασκευής υπήρξε καθαρά και ξάστερα απειλή της ανθρώπινης ζωής. Η ομάδα αυτή μπήκε στο χώρο της Πολυτεχνικής, με σκοπό να κλέψει υπολογιστές και τα παιδιά που έκαναν το πάρτυ προσπάθησαν να αποτρέψουν την κλοπή (το οποίο νομίζω θα προσπαθούσε, ή τουλάχιστον θα έπρεπε να προσπαθήσει, να κάνει ο καθένας από μας). Στη συνέχεια, μέλη της ομάδας αυτής φαίνεται πως στράφηκαν εναντίον των παιδιών που έκαναν το πάρτυ με σιδηρολοστούς. Δεν νομίζω πως κανείς μπορεί να κουβαλάει σιδηρολοστό νομίζοντας πως είναι ακίνδυνος. Επίσης, δεν μπορώ να πιστέψω πως κανείς μπορεί να χρησιμοποιήσει σιδηρολοστό εναντίον συνανθρώπου του, νομίζοντας ότι δεν μπορεί να του προκαλέσει σοβαρή ζημιά. Ακόμη, φαίνεται πως τα παιδιά του πάρτυ, τα θύματα αυτής της επίθεσης, ήταν άοπλα (τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα τίποτε διαφορετικό).

Αυτά τα πράγματα είναι αξιόποινες πράξεις. Και, βεβαίως, αυτό που κυρίως εμένα με καίει πολύ περισσότερο από την απόπειρα κλοπής, είναι η στροφή ενάντια στην ανθρώπινη ζωή.

Βασικό αξίωμα στην κοινωνία όπου ζούμε είναι το δικαίωμα της δίκαιης δίκης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, εφ'όσον υπάρχουν αξιόποινες πράξεις, και μάλιστα μάλλον αρκετές, και μάλιστα σοβαρές, θεωρώ ότι το θέμα πρέπει να καταλήξει σε δίκη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να γίνουν μηνύσεις από τους παθόντες (το οποίο διάβασα ότι έγινε) και πρέπει να μπορούν να προσαχθούν οι (φερόμενοι ως) ένοχοι στο δικαστήριο. Αν αποφασιστεί ότι είναι ένοχοι για τις κατηγορίες που θα τους απαγγελθούν, θα πρέπει να επωμιστούν τις συνέπειες. Δεδομένου ότι τα μέλη αυτής της ομάδας που είναι υπεύθυνοι για το περιστατικό μάλλον βρίσκονται ακόμη στο πανεπιστήμιο, ο μόνος τρόπος να συλληφθούν είναι να γίνει προσωρινή άρση του ασύλου. Για το σκοπό αυτό και μόνον για αυτό. Θεωρώ ότι η άρση του ασύλου για το σκοπό αυτό δεν περιορίζει ούτε τις ακαδημαϊκές ελευθερίες ούτε τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα-στην συγκεκριμένη περίπτωση, αντίθετα, μάλλον προσπαθεί να τα προστατεύσει. Αν, μάλιστα, ισχύουν αυτά που έγραψε ο Turambar, ότι δηλαδή υπάρχει προηγούμενο άρσης του ασύλου, και μάλιστα για πολύ λιγότερο σοβαρό θέμα (τουλάχιστον για τα δικά μου-και ελπίζω για τα κοινά- αξιολογικά κριτήρια), τότε δεν καταλαβαίνω γιατί να μην γίνει άρση στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όσον αφορά το αν τα άτομα που έκαναν την επίθεση είναι από μόνα τους προβληματικά ή η κοινωνία τους έκανε έτσι, και κατά πόσον η ίδια η κοινωνία έχει ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί και συνεπαγωγικά για τις πράξεις τους, αυτό είναι ένα σοβαρό ερώτημα, που άπτεται τόσο της φιλοσοφίας του δικαίου όσο και της κοινωνιολογίας. Δεν νομίζω ότι είναι ένα ερώτημα χωρίς νόημα, αλλά αυτό που έχω να πω είναι ότι ούτε ο ίδιος ο νόμος αξιολογεί εξίσου το να κλέψεις φαγητό, γιατί πεινάς, και το να κλέψεις οτιδήποτε, απλά για το κέφι σου (και το ίδιο ισχύει για όλες τις αξιόποινες πράξεις, προφανώς) ούτε βέβαια και στο δικαστήριο γίνεται κρίση ανεξάρτητα από την κατάσταση του κατηγορουμένου (ψυχική, διανοητική, ηλικία, το αν βρισκόταν υπό την επήρρεια ναρκωτικών ή  όχι, το αν βρισκόταν εν βρασμώ ή όχι, το αν ήταν σε αυτοάμυνα και όλα αυτά). Επειδή όμως εγώ ούτε μπροστά ήμουν, για να ξέρω σε τι ακριβώς κατάσταση ήταν οι επιτιθέμενοι, ούτε τζάμπα δικαστής εκ του μακρόθεν έχω οριστεί από κανέναν, αυτό που έχω να πω είναι ότι για αυτό υπάρχουν τα δικαστήρια. Για να ακούν, να κρίνουν και να αποφασίζουν. Για το ότι τελέστηκε αξιόποινη πράξη, όμως, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Το αν εγώ μέσα στο μυαλό μου δικαιολογώ την πράξη αυτών που επιτέθηκαν ή όχι (που από αυτά που έχω ακούσει, δεν τη δικαιολογώ) είναι μία εντελώς άλλη ιστορία από τι τι μέλλει γενέσθαι επί του πρακτέου.

Όσον αφορά, δε, στο ίδιο το φιλοσοφικό ερώτημα, θα συμφωνήσω σε μεγάλο βαθμό με την Κατερίνα. Οι κοινωνικές, οικογενειακές, ατομικές ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου βεβαίως παίζουν τεράστιο ρόλο στο τι θα κάνει στη ζωή του. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που θεωρούν ότι η πράξη είναι ανεξάρτητη αυτού που την έκανε. Από την άλλη, θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι υπό τις ίδιες συνθήκες δεν αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο. Δεν καταλήγουν όλα τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά βιαστές, για παράδειγμα. Αυτό δεν το γράφω ως επιχείρημα του τύπου "Στον Καιάδα! Και άλλοι πέρασαν δύσκολα, αλλά δεν έγιναν το τέρας που είσαι εσύ", αλλά ως υπενθύμιση τους εαυτούς μας.

Αυτά είχα να πω.
electroSOK
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ!

View Profile
Re: Απ: Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
« Reply #61 on: February 27, 2006, 02:57:32 am »

Quote from: Kat on February 27, 2006, 02:37:38 am
Ακόμη, φαίνεται πως τα παιδιά του πάρτυ, τα θύματα αυτής της επίθεσης, ήταν άοπλα (τουλάχιστον εγώ δεν κατάλαβα τίποτε διαφορετικό).

Άοπλα ήταν τα παιδιά. Αλλά και όπλα να είχαν δεν νομίζω να τα στρέφαν ενταντίον των πάνκηδων. Γιατί πολύ απλά σέβονται την ανθρώπινη ζωή.

Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το μέτωπο προς τον ήλιο. Για να μπορεί αυτός, καίγοντάς το να το σημαδεύει με αξιοπρέπεια. Αν ο άνθρωπος σκύψει το κεφάλι, χάνει την αξιοπρέπειά του.
Ernesto Che Guevara

Ουτοπία είναι αυτό που όταν κάνεις ένα βήμα για να το φτάσεις εκείνο κάνει δύο πίσω. Όταν κάνεις και δεύτερο βήμα για να το φτάσεις, εκείνο κάνει αλλά δυο πίσω.
Και τότε σε τι χρησιμεύει η ουτοπία???
Σε κάνει να βαδίζεις μπροστά!

Eduardo Galeano Ουρουγουανός ποιητής

Ο κόσμος πάει μπροστά κυνηγώντας την ουτοπία και το όνειρο!
Δυστυχής η κοινωνία που οι νέοι της δεν κάνουν όνειρα.
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Re: Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
« Reply #62 on: February 27, 2006, 03:35:02 am »

Quote from: Rattlehead on February 26, 2006, 18:16:22 pm
Εγώ δηλώνω άγνοια για τη συγκεκριμένη ομάδα. Μπορεί να μας πει κάποιος αυτά τα λυόμενα ποιός τους τα παραχώρησε και γιατί; Επίσης κάποιος ανέφερε ότι έχουν δωρεάν ρεύμα. Δηλαδή από που το παίρνουν και ποιος το πληρώνει; Σε γενικές γραμμές προτείνω να τους "ξε-παραχωρηθούν" τα λυόμενα.
"Παραχωρήθηκαν" εξαιτίας κάποιων συγκυριών.
Συγκεκριμένα, η παιδαγωγική λειτουργούσε προσωρινά (αν μπορεί να θεωρηθεί προσωρινά μια δεκαετία και βάλε)
στις 4 λυόμενες εγκαταστάσεις ώσπου χτίστηκε ο γνωστός (κεκλιμένος) πύργος.

Οι "αίθουσες" διδασκαλίας καθώς και το κυλικείο, το οποίο σημειωτέτον ήταν η μονη μη λυόμενη εγκατάσταση,
στεγάζονται πλέον στο νέο κτίριο (πύργο).
Ο χώρος του παλιού κυλικείου και ο προαύλιος αυτού είναι αυτός που χρησιμοποιείται σήμερα,
από μια ομάδα αναρχικών αντρων και γυναικών.
Στον προαύλιο χώρο του κυλικείου υπήρχε και εκεί λυόμενη εγκατάσταση, η οποία όμως αποξηλώθηκε, όχι απο τους αναρχικούς αλλά από κάποια κρατική υπηρεσία, επειδή είχαν ανιχνευθεί ίχνη αμιάντουε.

Στα υπόλοιπα 3 λυόμενα κτήρια, γίνονται και σήμερα μαθήματα (αυτά δεν περιέχουν αμίαντο; ),
με συνέπεια να προκύπτει ένα αξιοσημείωτο ερώτημα.
Ταυτίζεται πράγματι η ομάδα που διέπραξε το χτεσινό επεισόδιο με την ομ΄δα που ζει τα τελευταία 2+ χρόνια,
στο παλιο κυλικείο της παιδαγωγικής; Και εάν ταυτίζεται, γιατί ποτέ δεν έχουν δημιουργήσει κανένα επεισόδιο στο χώρο που είναι κυριολεκτικά δίπλα τους;

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Tsihiro
Θαμώνας

View Profile
« Reply #63 on: February 27, 2006, 03:46:37 am »

Quote from: electroSOK on February 27, 2006, 00:38:57 am
Το άσυλο κατακτήθηκε στη λογική το Πανεπιστήμιο να είναι σαν δεύτερο σπίτι μας και να πηγαίνουμε σ'αυτό όχι μόνο για τα μαθήματα, αλλά να είμαστε εκεί για να το ομορφαίνουμε οργανώνοντας εκδηλώσεις (μουσικές εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές ομάδες, γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις). Και βεβαίως να το υπερασπιζόμαστε και να το φροντίζουμε όπως κάνουμε και στο σπίτι μας. Αντί να συμβαίνει αυτό όμως, ξέρετε ότι τον τελευταίο καιρό οι πολιτιστικές ομάδες του Πολυτεχνείου μαραζώνουν λόγω έλλειψης κόσμου να της στηρίξει και να συμμετάσχει σ'αυτές? Που είναι επιτέλους η διάθεσή μας για δημιουργικότητα? Αν στο Πανεπιστήμιο πηγαίνουμε μόνο για τα μαθήματά μας, οπότε μετά τις 8 το Πανεπιστήμιο είναι άδειο, λογικό δεν είναι να σκάσουν μύτη οι διάφορες συμμορίες που θέλουν να το ληστέψουν? ΝΑ τι μπορούμε να κάνουμε. Να μπουμε στις πολιτιστικες ομαδες, να φτιαξουμε και αλλες αν χρειαζεται και να κραταμε το Πανεπιστημιο σε ζωή με πολλούς φοιτητές μέσα μέχρι αργά το βράδυ. Να το κάνουμε το δεύτερο σπίτι μας.

Συμφωνώ απολύτως.Αυτή είναι μια ρεαλιστική,εφικτή και μακρυπρόθεσμη λύση στο θέμα.
Οταν το πανεπιστήμιο είναι άδειο απο φοιτητές στις 9 το βράδυ επειδή τότε τελειώνουν τα μαθήματα μας, είναι προφανές ότι αφήνουμε το πεδίο ελεύθερο για κακή χρήση του ασύλου απο εξωπανεπιστημιακούς και όχι μόνο.Εφόσον λοιπόν δεν θέλουμε -τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος φοιτητών- κατάργηση του ασύλου και επέμβαση της αστυνομίας στους χώρους του πανεπιστήμιου,πρέπει εμεις να 'φυλάμε' το πανεπιστήμιο: αυτό σημαίνει αύξηση και τόνωση των πολιτιστικών ομάδων και γενικά της δραστηριότητας στο πανεπιστήμιο.

αν αυτό δεν είναι εφικτό και η πλειοψηφία βλέπει το πανεπιστήμιο τελικά μόνο σαν ένα "φροντιστήριο" για να πάρουμε το πτυχίο, τότε το άσυλο δεν έχει κανένα απολύτως νόημα και εξυπηρετεί μόνο τέτοιους άθλιους τύπους.Τότε η κατάργηση του ασύλου θα ήταν η καλύτερη λύση. (αφού το πανεπιστήμιο δεν χρησιμοποειται απο τους φοιτητές για διακίνηση ιδεών,για έρευνα,για ψυχαγωγία κλπ,παρά μόνο για μάθηση.Άλλωστε ενα φροντιστήριο,αν το σκεφτούμε αναλογικά, δεν είναι λογικό και σωστό να έχει τις πόρτες κλειστές το βράδυ και μια φύλαξη απο κάποια εταιρεία σεκιουριτι?).

αν όμως η πλειοψηφία των φοιτητών ενδιαφέρεται για το πανεπιστήμιο και  το βλέπει σαν δεύτερο σπίτι,που λέει κι ο τάσος, σαν χώρο που μπορείς να εξασκήσεις τα χόμπι σου,να συζητήσεις,να διαμορφωσεις άποψη,να διασκεδάσεις και έχει την όρεξη να το αποδείξει εμπράκτως, τότε προφανώς και η κατάργηση του ασύλου θα περιορισει την ελευθερία μας.

Ελπίζω μετά απο το γεγονός να μην φοβηθούμε και αφήσουμε στην τύχη του το πολυτεχνείο.
Εύχομαι ακόμα το παιδί να γίνει εντελώς καλά.

Φίλε aliakmwn όπως προείπαν κάποια παιδιά δεν είναι δυνατόν να ασχοληθούμε με τα κίνητρα που έφεραν αυτούς τους άνθρωπους στη θεση να διαπράξουν τόσο φρικτό έγκλημα-όχι επειδή δεν έχει νοημα και ουσία μια τέτοια συζήτηση,το αντίθετο- απλώς δεν θα φτάσουμε ποτέ στο σημείο να εξαλείψουμε τις συνθήκες αυτές που γεννούν το έγκλημα τουλάχιστον τα επόμενα 200 χρόνια,και επιπλέον επειδή θα καταλήξουμε σίγουρα σε διαφωνίες,και όχι στη λύση του προβλήματος.
mmjrules
Νεούλης/Νεούλα
*

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

View Profile WWW
« Reply #64 on: February 27, 2006, 04:05:17 am »

Quote from: Rattlehead on February 26, 2006, 17:25:35 pm
Το άσυλο δεν είναι και τόσο εύκολο να αρθεί προσωρινά.
Στο νόμο που μας έστειλε στη λίστα ο κ. Λιτσαρδάκης αναφέρει :

Επέμβαση δημόσιας δύναμης χωρίς την άδεια του αρμόδιου οργάνου του Α.Ε.Ι. επιτρέπεται μόνο εφ'όσον διαπράττονται αυτόφωρα κακουργήματα ή αυτόφωρα εγκλήματα κατά της ζωής.

Άρα, έχουν το δικαίωμα να το κάνουν από μόνοι τους, δεν χρειάζονται καμία άρση.

Quote from: Rattlehead on February 26, 2006, 17:25:35 pm
Κι εγώ είμαι υπέρ για το συγκεκριμένο γεγονός αλλά είμαι 100% σίγουρος ότι αν γινόταν κάτι τέτοιο θα έβγαινε μια άλλη Cyberkat που θα κατηγορούσε τους μπάτσουν ότι μπαίνουν στο πανεπιστήμιο να ελέγξουν και τέτοια. Επίσης αν θέλουμε να τους πιάνουνε σε εξωπανεπιστημιακούς χώρους να μην παραπονιόμαστε όταν βλέπουμε αστυνομικούς στη Ναυαρίνου. Τέλος αυτά περί συνεργασίας φασιστών κτλ ακούγονται γελοίες προβοκάτσιες.

Αστείο που το λες, αλλά έτσι έγινε:
http://athens.indymedia.org/display.php?articleId=8724

Δεν κάνουν τη δουλειά τους?
Άχρηστοι!
Κάνουν τη δουλειά τους?
Φασίστες!
« Last Edit: February 27, 2006, 04:27:16 am by mmjrules » Logged

Draco Dormiens Nunquam Titillandus!
kalko
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #65 on: February 27, 2006, 06:06:18 am »

Καταρχάς, να ευχηθώ περαστικά στο παιδί που χτύπησαν, και  ταχεία ανάρρωση.
Τώρα, όσον αφορά το άσυλο...
Κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο γεγονός, κάποιοι σε ψηλές καρέκλες τρίβουν τα χέρια τους, καθώς πιστεύουν πως η ώρα που θα ξεμπερδεύουν με αυτόν τον "αναχρονιστικό" θεσμό πλησιάζει όλο και περισσότερο. Η αλήθεια όμως είναι η παρακάτω.
Την Παρασκευή, κάποιοι τραμπούκοι, με την εξουσία που τους δίνει η βία των λοστών τους, κατέλυσαν το άσυλο. Δεν το καταχράστηκαν, το κατέλυσαν. Κάπως έτσι το είχαν καταλύσει, δια της βίας, και κάποιοι τύποι, ένα βράδυ του Νοέμβρη, πριν από κάμποσα χρόνια..
Οι φασίστες επιθυμούν πιο πολύ από τον καθένα μας να καταργηθεί επιτέλους το άσυλο, για να μπορούν επιτέλους με τη βία (τον μόνο τρόπο που ξέρουν) να σταματούν κάθε φωνή με την οποία διαφωνούν. Μην τους κάνουμε το χατίρι τόσο εύκολα. Το άσυλο δεν είναι μόνο το να μην μπαίνει η αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Το άσυλο η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης κάθε μορφής, είτε αυτή η έκφραση είναι οργανωμένη ή ανοργάνωτη, ανεξάρτητη ή καθοδηγούμενη, σύμφωνη με τα πιστεύω μας ή ριζικά αντίθετη, έναντι σε κάθε μορφή εξουσίας αποπειραθεί να την περιορίσει. Είτε αυτή η εξουσία είναι ο ένστολος, είτε η βία μιας ομάδας.

Και κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο που οι τραμπούκοι χτυπήσαν το παιδί στο κεφάλι. Είναι απωθημένο των φασιστών να σπάνε κεφάλια. Θυμηθείτε τον Λαμπράκη. Θυμηθείτε τις επιθέσεις των Χρυσαυγιτών. Αυτοί οι "πάνκηδες", είναι φασίστες, εφόσον χρησιμοποιούν φασιστικές μεθόδους, και ας αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν, δεν πα' να λένε ότι είναι και οικολόγοι.
electroSOK

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΙΣΩ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ!

View Profile
Re: Απ: Το παρτυ ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ
« Reply #66 on: February 27, 2006, 13:22:41 pm »

Quote from: kalko on February 27, 2006, 06:06:18 am
Δεν το καταχράστηκαν, το κατέλυσαν.

Πες τα χρυσόστομε.

Quote from: kalko on February 27, 2006, 06:06:18 am
Οι φασίστες επιθυμούν πιο πολύ από τον καθένα μας να καταργηθεί επιτέλους το άσυλο, για να μπορούν επιτέλους με τη βία (τον μόνο τρόπο που ξέρουν) να σταματούν κάθε φωνή με την οποία διαφωνούν. Μην τους κάνουμε το χατίρι τόσο εύκολα. Το άσυλο δεν είναι μόνο το να μην μπαίνει η αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιο. Το άσυλο η υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης κάθε μορφής, είτε αυτή η έκφραση είναι οργανωμένη ή ανοργάνωτη, ανεξάρτητη ή καθοδηγούμενη, σύμφωνη με τα πιστεύω μας ή ριζικά αντίθετη, έναντι σε κάθε μορφή εξουσίας αποπειραθεί να την περιορίσει. Είτε αυτή η εξουσία είναι ο ένστολος, είτε η βία μιας ομάδας.

Ξαναπέστα χρυσόστομε.

ShoutΝα πω οτι η σημερινη συνάντηση μεταξύ φοιτητών στις 16:00 δεν θα γίνει τελικά στο στέκι στο Βιολογικό. Θα γίνει στο τρίγωνο του Πολυτεχνείου (πάνω ακριβώς από το κυλικείο).

Ο άνθρωπος πρέπει να περπατάει με το μέτωπο προς τον ήλιο. Για να μπορεί αυτός, καίγοντάς το να το σημαδεύει με αξιοπρέπεια. Αν ο άνθρωπος σκύψει το κεφάλι, χάνει την αξιοπρέπειά του.
Ernesto Che Guevara

Ουτοπία είναι αυτό που όταν κάνεις ένα βήμα για να το φτάσεις εκείνο κάνει δύο πίσω. Όταν κάνεις και δεύτερο βήμα για να το φτάσεις, εκείνο κάνει αλλά δυο πίσω.
Και τότε σε τι χρησιμεύει η ουτοπία???
Σε κάνει να βαδίζεις μπροστά!

Eduardo Galeano Ουρουγουανός ποιητής

Ο κόσμος πάει μπροστά κυνηγώντας την ουτοπία και το όνειρο!
Δυστυχής η κοινωνία που οι νέοι της δεν κάνουν όνειρα.
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #67 on: February 27, 2006, 13:59:55 pm »

Το πανεπιστήμιο, η ζωή και η λειτουργία σε αυτό προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, μία σημαντική κατάκτηση. Οι παράμετροι του πανεπιστημιακού ασύλου εκτείνονται από την προστασία της ελεύθερης σκέψης και της έρευνας μέχρι την προστασία της σωματικής ακεραιότητας.

Το σημαντικό εδώ είναι να καταλάβουμε τι στο διάλο επιτέλους κάνει το άσυλο.
Πράγμα που, ούτε κι ο ίδιος έχω καταλάβει.
Αλλά δε δέχομαι εδώ τον ορισμό σου.
Κατ, γράφεις ότι το άσυλο "προστατεύει". Αυτό το ρήμα δε στέκει μόνο του. Είναι αναγκαίο, για να καταλάβω τι λέει το ρήμα αυτό να γράψεις και ΠΟΙΟΝ προστατεύει και ίσως ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ. Εδώ είναι όλο το ζουμί.
Γιατί, με αυτά που γράφεις, είναι σα να λες ότι όλοι προστατεύονται από όλα/όλους. Free for all, δηλαδή. Εκτός του ότι έτσι οδηγούμαστε σε νόμους της ζούγκλας, άρα κατακριτέο, είναι και το ότι αυτό δεν ισχύει, εφόσον όπως σωστά τόνισε ο mmjrules μπορεί να γίνει εξωτερική παρέμβαση.
Άρα, στο άσυλο που μας δίνει το πανεπιστήμιο ΔΕΝ είμαστε ελεύθεροι.

Τελικά, τι είναι το άσυλο, που να με πάρει και να με σηκώσει;

Έπιασα ότι οι πρεζάκηδες που μπούκαραν στο πάρτυ μάλλον το παραβίασαν, άλλοι λεν το κατέλυσαν. Μια στιγμή. Το ένα ρήμα λέει ότι απλά δικαιούνται τιμωρία από τις αρχές και το άλλο ρήμα λέει ότι το άσυλο δεν υπάρχει! Υποθέτω ότι αναφέρονται (οι...καταλυτές) στο γεγονός ότι αυτά τα άτομα έμεναν μέσα στο πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, το ρήμα "κατέλυσαν" σαν προβοκάτσια μου φαίνεται για άρση του ασύλου! Εξηγηθείτε παρακαλώ...

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #68 on: February 27, 2006, 15:36:50 pm »

4Dcube, το άσυλο ουσιαστικά δεν ισχύει όσο αυτοί αλωνίζουν ελεύθερα μέσα στο Πανεπιστήμιο και μας κάνουν ό,τι θέλουνε.
NetBuster

View Profile
« Reply #69 on: February 27, 2006, 15:38:52 pm »

Δηλαδή εσείς που είστε υπέρ της διατήρησης του ασύλου σε κάθε περίπτωση, η δολοφονία ενός ανθρώπου δεν απότελει επιδειξη φασισμού προς τα ιδανικά που υποτίθεται πως η ύπαρξη του ασυλου βοηθά να προωθηθούν(δημοκρατία,ασφάλεια,κοινωνική γαλήνη και προστασία του πολίτη από καθε είδους αυθαιρεσίες);
Δηλαδή μόνον οι δυνάμεις δημόσιας τάξης κάνουν κακό και φέρονται αλαζονικά;Αυτοί που δολοφονούν εν ψυχρώ είναι καλύτεροι η μήπως έχουν το δικαίωμα ως ακρο-αριστεροι η -δεξιοι να το κάνουν;Ε χρυσόστομοι;
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #70 on: February 27, 2006, 15:42:11 pm »

Δες τι προτάθηκε πριν... να μην ξαναλέμε τα ίδια και τα ίδια.
elmaya
Guest
« Reply #71 on: February 27, 2006, 16:06:37 pm »

4Dcube νομίζω ότι προσπαθείς να μεταφράσεις από λεξικό τα αυτονόητα...

Quote from: 4Dcube on February 27, 2006, 13:59:55 pm
Το πανεπιστήμιο, η ζωή και η λειτουργία σε αυτό προστατεύονται από το πανεπιστημιακό άσυλο, μία σημαντική κατάκτηση. Οι παράμετροι του πανεπιστημιακού ασύλου εκτείνονται από την προστασία της ελεύθερης σκέψης και της έρευνας μέχρι την προστασία της σωματικής ακεραιότητας.

Κατ, γράφεις ότι το άσυλο "προστατεύει". Αυτό το ρήμα δε στέκει μόνο του. Είναι αναγκαίο, για να καταλάβω τι λέει το ρήμα αυτό να γράψεις και ΠΟΙΟΝ προστατεύει και ίσως ΑΠΟ ΠΟΙΟΥΣ. Εδώ είναι όλο το ζουμί.
Γιατί, με αυτά που γράφεις, είναι σα να λες ότι όλοι προστατεύονται από όλα/όλους. Free for all, δηλαδή. Εκτός του ότι έτσι οδηγούμαστε σε νόμους της ζούγκλας, άρα κατακριτέο, είναι και το ότι αυτό δεν ισχύει, εφόσον όπως σωστά τόνισε ο mmjrules μπορεί να γίνει εξωτερική παρέμβαση.

Όπως είπε και η Kat το άσυλο προστατεύει την ελεύθερη σκέψη και την έρευνα και εκτείνεται και σε όλες αυτές τις έννοιες που επαναδιατυπώθηκαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπως η αξία της ανθρώπινης ζωής κτλ. Συνεπώς δε θέλει το άσυλο ως έννοια να απειλείται η ανθρώπινη ζωή. Ας διατυπωσω τώρα το δικό μου ορισμό o οποίος δεν διαφέρει από αυτόν που έδωσε η Kat.

Το άσυλο είναι ένας θεσμός ο οποίος προστατεύει τους αδυνάτους από τους έχοντες την εξουσία. Δηλαδή είναι ένα μία τεχνητή αξία η οποία προστατεύει τον οποιονδήποτε να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του χωρίς το φόβο τραμπουκισμών είτε αυτή προέρχεται από την εξουσία, είτε από επιτήδιους (και πίστεψέ με αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας). Για να το πετύχει αυτό η κοινωνία έχει αναθέσει στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα την περιφρούρησή του. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως π.χ. απειλή ανθρώπινης ζωής, όπου η άρση μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα (όπως και θα έπρεπε να έχει γίνει στην περίπτωσή μας).

Κατά τα άλλα οι συνεπαγωγές σου είναι γενικές και περίεργες. Θα σχολιάσω μόνο ότι ΝΑΙ όλοι προστατεύονται από όλους, αρκεί αυτό που κάνουν να είναι μέσα στα πλάισια των πανανθρώπινων αξιών.
Περισσότερα μπορείς να βρεις παρακάτω
http://www.un.org/english/
http://www.parliament.gr/politeuma/default.asp

Έπιασα ότι οι πρεζάκηδες που μπούκαραν στο πάρτυ μάλλον το παραβίασαν, άλλοι λεν το κατέλυσαν. Μια στιγμή. Το ένα ρήμα λέει ότι απλά δικαιούνται τιμωρία από τις αρχές και το άλλο ρήμα λέει ότι το άσυλο δεν υπάρχει! Υποθέτω ότι αναφέρονται (οι...καταλυτές) στο γεγονός ότι αυτά τα άτομα έμεναν μέσα στο πανεπιστήμιο. Με άλλα λόγια, το ρήμα "κατέλυσαν" σαν προβοκάτσια μου φαίνεται για άρση του ασύλου! Εξηγηθείτε παρακαλώ...

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεραίνεις ότι το άσυλο δεν υπάρχει. Το ότι καταλύεις ένα θεσμό σημαίνει ότι υπάρχει και με τη συμπεριφορά σου τον κάνεις σαν να μην υπάρχει. Η παραβίαση αναφέρεται σε κάποια βίαιη συμπεριφορά και εισχώρηση σε χώρο που υποτίθεται ότι απαγορεύεται να εισέλθει κάποιος. Ως εδώ με τα παιχνίδια των λέξεων. Ας μη χάνουμε την ουσία.

Αυτά προς το παρόν
« Last Edit: February 27, 2006, 16:12:41 pm by elmaya » Logged
Cyberkat
Guest
Ο μηδενιστικός φόνος
« Reply #72 on: February 27, 2006, 18:46:22 pm »

"Κάθε επαναστατημένος, με την ενέργεια που τον ξεσηκώνει ενάντια στον καταπιεστή, υπερασπίζεται τη ζωή, στρατεύεται για να παλέψει ενάντια στη σκλαβιά, το ψέμα και την τρομοκρατία και βεβαιώνει, για όσο κρατάει μια αστραπή, πως τούτες οι τρεις μάστιγες κάνουν τη σιωπή να βασιλεύει ανάμεσα στους ανθρώπους, ρίχνουν σκοτάδι ανάμεσά τους και τους εμποδίζουν να συναντηθούν στη μοναδική αξία που μπορεί να τους σώσει απ΄το μηδενισμό, τη μακρόχρονη συνωμοτικότητα των ανθρώπων που παλεύουν με το πεπρωμένο τους.
Όσο κρατάει μια αστραπή. Αλλά αυτό φτάνει προσωρινά για να πούμε πως η ακρότατη ελευθερία, η ελευθερία του φόνου, δεν συμβιβάζεται με τις αιτίες της εξέγερσης. Η εξέγερση δεν είναι με κανένα τρόπο μια διεκδίκηση ολοκληρωτικής ελευθερίας. Αντίθετα η εξέγερση κάνει τη δίκη της ολοκληρωτικής ελευθερίας. Αμφισβητεί ακριβώς αυτή την απεριόριστη εξουσία που δίνει το δικαίωμα σ' έναν ανώτερο να παραβιάζει το απαγορευμένο σύνορο. Ο επαναστατημένος, αντί να διεκδικεί μια γενική ανεξαρτησία, θέλει να αναγνωριστεί πως η ελευθερία έχει τα όρια της παντού όπου βρίσκεται μια ανθρώπινη ύπαρξη και το όριο είναι ακριβώς η δυνατότητα εξέγερσης αυτής της ύπαρξης.  Εδώ βρίσκεται η βαθύτερη αιτία της επαναστατημένης αδιαλλαξίας. Όσο περισσότερο συνειδητοποιεί η εξέγερση πως διεκδικεί ένα δίκαιο όριο, τόσο περισσότερο αλύγιστη είναι. Ο επαναστατημένος απαιτεί αναμφίβολα μια κάποια ελευθερία για τον εαυτό του, αλλά δε ζητά ποτέ το δικαίωμα να καταστρέψει την ύπαρξη και την ελευθερία κάποιου άλλου. Δεν ταπεινώνει κανέναν. Την ελευθερία που θέλει την ζητάει για όλους. Εκείνη που αρνιέται, την απαγορεύει για όλους. Δεν είναι μόνο δούλος ενάντια σ' αφέντη αλλά και άνθρωπος ενάντια σ' έναν κόσμο αφέντη και δούλου. Χάρη στην εξέγερση λοιπόν, υπάρχει κάτι περισσότερο στην ιστορία εκτός από την σχέση κυριαρχίας και δουλείας. Η απεριόριστη δύναμη δεν είναι ο μόνος νόμος στην ιστορία. Ο επαναστατημένος υποστηρίζει στο όνομα μιας άλλης αξίας ότι είναι αδύνατη η ολοκληρωτική ελευθερία, ενώ ταυτόχρονα ζητάει για τον εαυτό του τη σχετική ελευθερία που είναι αναγκαία για την αναγνώριση αυτής της αδυναμίας. Κάθε ανθρώπινη ελευθερία έχει τη βαθύτερη ρίζα της και έτσι είναι σχετική. Η απόλυτη ελευθερία -η ελευθερία να σκοτώνει κανείς- είναι το μόνο που δεν ζητάει, όπως δε ζητάει αυτό που την περιορίζει και την εξαλείφει. Τότε ξεκόβει από τις ρίζες της, περιπλανιέται τυχοδιωκτικά σα μια αφηρημένη και κακοποιός σκιά, έως ότου βρει κάποιον τρόπο να αποκτήσει σώμα στην ιδεολογία"

Ο μηδενιστικός φόνος
"Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ"
Αλμπερ Καμυ
« Last Edit: February 27, 2006, 18:48:41 pm by Cyberkat » Logged
Cyberkat
Guest
« Reply #73 on: February 27, 2006, 18:58:19 pm »

«Η Αστυνομία πήρε δακτυλικά αποτυπώματα από τον χώρο ύστερα από άδεια ειδικής επιτροπής που επιλαμβάνεται τέτοιων περιπτώσεων και χωρίς να γίνει άρση του πανεπιστημιακού ασύλου», ανέφερε ο κοσμήτορας της σχολής. Αυτεπάγγελτη προανάκριση διενεργεί η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της βαριάς σωματικής βλάβης και λαμβάνει καταθέσεις με σκοπό να φτάσει στον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών, επισήμανε ο διευθυντής Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, ταξίαρχος Στέλιος Αποστολίδης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 27/02/2006

Σίγουρα θα τους πιάσουνε! Την ίδια μέρα που θα βρούνε με έλεγχο DNA σε ποιο κορφοβούνι κρύβεται ο Παλαιοκώστας...
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #74 on: February 27, 2006, 19:53:29 pm »

Quote from: elmaya on February 27, 2006, 16:06:37 pm

4Dcube νομίζω ότι προσπαθείς να μεταφράσεις από λεξικό τα αυτονόητα...

Το λεξικό δε μεταφράζει, εξηγεί. Ο άνθρωπος μεταφράζει... (και τι λεξικό? αυτό με το προστατεύω μάλλον...συντακτικό είναι)
Και τι αυτονόητα; Ο καθένας έχει διαφορετικό σύστημα συντεταγμένων, ιδιαίτερα σε ευαίσθητα θέματα.

Όπως είπε και η Kat το άσυλο προστατεύει την ελεύθερη σκέψη και την έρευνα και εκτείνεται και σε όλες αυτές τις έννοιες που επαναδιατυπώθηκαν κατά την περίοδο της Αναγέννησης, όπως η αξία της ανθρώπινης ζωής κτλ. Συνεπώς δε θέλει το άσυλο ως έννοια να απειλείται η ανθρώπινη ζωή. Ας διατυπωσω τώρα το δικό μου ορισμό o οποίος δεν διαφέρει από αυτόν που έδωσε η Kat.

Το άσυλο είναι ένας θεσμός ο οποίος προστατεύει τους αδυνάτους από τους έχοντες την εξουσία. Δηλαδή είναι ένα μία τεχνητή αξία η οποία προστατεύει τον οποιονδήποτε να διατυπώνει ελεύθερα την άποψή του χωρίς το φόβο τραμπουκισμών είτε αυτή προέρχεται από την εξουσία, είτε από επιτήδιους (και πίστεψέ με αυτό είναι πολύ συχνό φαινόμενο ακόμα και στις μέρες μας). Για να το πετύχει αυτό η κοινωνία έχει αναθέσει στην ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα την περιφρούρησή του. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως π.χ. απειλή ανθρώπινης ζωής, όπου η άρση μπορεί να γίνει και αυτεπάγγελτα (όπως και θα έπρεπε να έχει γίνει στην περίπτωσή μας).

Κατά τα άλλα οι συνεπαγωγές σου είναι γενικές και περίεργες. Θα σχολιάσω μόνο ότι ΝΑΙ όλοι προστατεύονται από όλους, αρκεί αυτό που κάνουν να είναι μέσα στα πλάισια των πανανθρώπινων αξιών.
Περισσότερα μπορείς να βρεις παρακάτω
http://www.un.org/english/
http://www.parliament.gr/politeuma/default.asp

Τι να σου πω, αυτός ο ορισμός που δίνεις δεν με ικανοποιεί. Αυτό που λες για την ελευθερία λόγου ισχύει και όταν είσαι έξω από το πανεπιστημιακό άσυλο. Το θέμα είναι να μην σου κάνουν τίποτα στο κορμί, όχι στο μυαλό. Θέλω να πω ότι η ιδέα του ασύλου μέσα στο μυαλό μας μπερδεύεται με άλλα πράγματα, π.χ. το άσυλο των ναών στην αρχαιότητα ή και στο μεσαίωνα.
Ωστόσο, σε μισής ώρας έρευνα που έκανα στο νετ, δεν είδα ΠΟΥΘΕΝΑ να μιλάει για πανεπιστημιακό άσυλο.
Ούτε καν στο λινκ της βουλής που παράθεσες. Πούντο? Δε διατυπώνεται στο σύνταγμα???

Και σχετικά με την έρευνα στα πανεπιστήμια("ελεύθερη σκέψη και έρευνα")... μάλλον άκυρο μου φαίνεται. Λειτουργούν σαν φροντιστήρια και όχι σαν ερευνητικά κέντρα. (τουλάχιστο τα ελληνικά)

Και αυτό που λες ότι το άσυλο προστατεύει τους αδύνατους...
Άκυρο.
Ο βουλευτής που έχει άσυλο είναι αδύνατος?
Το άσυλο της οικίας δηλώνει αδυναμία?(μπορείς να ταμπουρωθείς στο σπίτι σου ή έστω να κοιμηθείς ρε παιδί μου)
Δηλαδή, το άσυλο επινοήθηκε από τον άνθρωπο για να προστατεύονται προσωρινά κάποιοι άνθρωποι που έχουν πει ή κάνει πράγματα αντίθετα προς μια κοινωνική επιταγή.

Όμως, το θέμα είναι τι γίνεται με το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ.
Όταν ήταν οι καθεδρικοί ναοί που ενέπνεαν δέος και μπορούσαν να προσφέρουν άσυλο σε πολιτικούς (π.χ.) εγκληματίες, αυτό γινόταν ΜΕ ΤΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ. Αλλιώς, μπουκάρανε οι στρατιώτες και πιάνανε τον ατασθαλή χαλαρό ιδεάτη.

Τελικά, νομίζω ότι το άσυλο προσφέρεται και δεν προσφέρεται. Το θέμα είναι να γίνεται αυτό αντιληπτό. Ότι δηλαδή πρέπει η κοινότητα με τον αντιπρόσωπό της να δώσει έγκριση, αν πρόκειται για κάτι σοβαρό, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

Να πω και την εξής ιστοριούλα από τη μυθολογία μας(που την έχω πρόσφατη):
Η Αταλάντη (ξέρετε, εκείνη που έτρεχε γρήγορα και που συμμετείχε στο κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου), όταν νικήθηκε στο τρέξιμο από τον Ιππομένη, ΄δεχτηκε να τον παντρευτεί. Και πήγανε σε ένα ναό του Δία εκεί κοντά και βγάλανε τα μάτια τους. Οι ναοί του Δία(και όχι μόνο), ξέρετε, παρείχαν άσυλο. Ωστόσο, ο Δίας τα πήρε στην κράνα που...κάνανε κατάχρηση και τους μεταμόρφωσε σε λιοντάρια.

Δεν μπορώ να καταλάβω πώς συμπεραίνεις ότι το άσυλο δεν υπάρχει. Το ότι καταλύεις ένα θεσμό σημαίνει ότι υπάρχει και με τη συμπεριφορά σου τον κάνεις σαν να μην υπάρχει. Η παραβίαση αναφέρεται σε κάποια βίαιη συμπεριφορά και εισχώρηση σε χώρο που υποτίθεται ότι απαγορεύεται να εισέλθει κάποιος. Ως εδώ με τα παιχνίδια των λέξεων. Ας μη χάνουμε την ουσία.
Εφόσον καταλύεις κάτι και η κατάλυση τελειώσει, το προηγούμενο προϊόν δεν υπάρχει πια! (από τα λεγόμενα άλλων, εννοείται ότι γίνεται ολοκληρωτική κατάλυση->μονόδρομη αντίδραση και όχι αμφίδρομη, μη μου την μπει κανένας της χημείας)
Σχετικά με τα παιχνίδια λέξεων.
Αυτό λέω κι εγώ! Δεν το έκανα εγώ το σχόλιο με την κατάλυση, άλλοι το έκαναν! Αν είναι να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα μας να το κάνουμε σωστά! (μη μας διαβάσει κανάς δημοσιογράφος και καταλάβει άλλα αντί άλλων)

Ωραίος και ο Καμύ που παρατέθηκε από cyberkat.
Τον αγόρασα, ύστερα από πρόταση γνωστού ποταμού Wink, αλλά κάθεται στο ράφι. Μου φαίνεται θα τον διαβάσω.
Μόνο μην μπερδέψουμε ότι η μη-επαναστάτης είναι φασίστας...
« Last Edit: February 27, 2006, 19:56:52 pm by 4Dcube » Logged

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
Pages: 1 ... 3 4 [5] 6 7 Go Up Print
Jump to: