• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:20:17 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:20:17 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 68
Guests: 113
Total: 181
skopsinos
valco08
George_RT
mhtsakos02
ansia
kostas.de
NickSpan
evgeniaz
georkala
vmanousi
teosimeon
aachmet
Ma8hths Indou
Nicotre
stelinas
jojos
mike1996
dimitrisblioumis
Avoiding Existence
mariachatz
Nianaro
JoHn!
bilbo
Lazaros8585
ggalamat
papatmaria
Saint_GR
Papadopoulosthanos
kevangelo
ioannisdamantis
KG03
tsaliki
ioannis
vasilis saitis
kpapama
dkoukn
stavrosk
vagk
Panagismark
stloukas
Stathiss
PrepeiNaDiavasw
stefpapa21
fkaravi
Farmakis Aggelos
WeirdAlex
PurpleWitch
mrodi
chris123
ΡΙΤΟΣΧΑ
tasos gourd
elctricalbill
cealexop
manos_diakakis
ioannisfa
thegreekbaron
Antreas17
kakousios
alex_g
George15
Chrisvb17
smoul
themis01
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Συμβουλές καλής χρήσης του φόρουμ: Youtube embed code and links, Shoutbox, Notify, ...
Δείτε περισσότερα εδώ...
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot, MomostheGreen) >  Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2 3 ... 5 Go Down Print
Author Topic: Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...  (Read 11372 times)
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...
« on: January 30, 2006, 16:34:48 pm »

Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...

Μια χθεσινή είδηση μου θύμισε ένα θέμα που πάντα με προβληματίζει.

Σε έρευνα της Eurostat οι Έλληνες παραμένουν πρώτοι σε εθνική υπερηφάνεια. Το ποσοστό τους έπεσε (ήταν κάποτε στα 90%, τώρα στα 80) αλλά παραμένει διπλάσιο από τον μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαίων.

Γιατί;

Δεν έχουν οι άλλοι Ευρωπαίοι λόγους να είναι υπερήφανοι; Οι Ιταλοί, με τους αρχαίους Ρωμαίους, την Αναγέννηση, την ζωγραφική τους και την όπερα; Οι Ισπανοί και Βρετανοί που κάποτε κυβερνούσαν την υφήλιο; (Ας αφήσουμε τον Σαίκσπηρ και τον Θερβάντες). Οι Γάλλοι που με τη γλώσσα τους και τον πολιτισμό τους κυριαρχούσαν επί αιώνες σε όλη την Ευρώπη. Οι Γερμανοί με τους γίγαντες της μουσικής και της φιλοσοφίας...

-Μα οι αρχαίοι Έλληνες...

Η αξία δεν κληρονομείται ούτε μεταφέρεται. Ο γιος του νομπελίστα δεν είναι κληρονομικώ δικαιώματι καλύτερος. Υπερήφανος μπορεί να είναι κάποιος μόνο για τα πράγματα που πέτυχε ο ίδιος.

Όποτε ακούω την φράση «μας έκανε εθνικά υπερήφανους…» (π. χ. η Εθνική Ποδοσφαίρου ή το χρυσό μετάλλιο κάποιου Έλληνα (ή Ελληνοποιημένου) αθλητή, απορώ.

Ας αναλύσουμε την κοινότοπη αυτή φράση: πίσω από τις λέξεις «εθνικά υπερήφανος» κρύβονται δύο παραδοχές: α) ότι το ΄Έθνος είναι μία διαχρονική κοινότητα αίματος όπου όλοι είμαστε συγγενείς και συγκοινωνούντα δοχεία και β) ότι η νίκη ενός από εμάς αποδεικνύει την ανωτερότητα του συνόλου (άρα και του καθενός – εξ ου και η ατομική υπερηφάνεια).

Αυτές οι «φυλετικές» θεωρίες για το έθνος, είναι σκέτος εθνικισμός. Ιστορικά αστήρικτες, έγιναν αιτία για πολλούς πολέμους, γενοκτονίες και το Ολοκαύτωμα. Σήμερα η επιστήμη δέχεται ότι τα έθνη είναι «φαντασιακές κοινότητες» που δημιουργήθηκαν πριν από δύο με τρεις αιώνες και μάλλον έχουν ημερομηνία λήξεως.

Άλλωστε, στις πολυπολιτισμικές μας κοινωνίες κανένα από τα χαρακτηριστικά με τα οποία όριζαν οι παλιοί το έθνος δεν ισχύει πια: ούτε το «όμαιμον», ούτε το «ομόγλωσσον», ούτε το «ομόθρησκον». Ο Νιγηριανός τρίτης γενιάς, που αύριο μπορεί να γίνει καλός Έλληνας ποιητής, θα αντλεί την αξία του από τον Πίνδαρο;

Το έθνος είναι μία σύμβαση ανθρώπων που αποφάσισαν να πορεύονται μαζί – ένα «καθημερινό δημοψήφισμα» όπως το ονόμασε ο Ρενάν.

Τελικά νομίζω πως αυτή η εθνική υπερηφάνεια είναι αποτέλεσμα της εθνικής μας ανασφάλειας. Μία υπεραναπλήρωση, που μας κάνει ζημιά. Οδηγεί στη θεωρία του «περιούσιου» λαού, που, ακριβώς επειδή νιώθει ξεχωριστός, αισθάνεται συνεχώς ριγμένος. Συνδέεται με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία μας (κι εκεί πρώτοι στην Eurostat). Και μας κάνει να κοιτάμε συνεχώς πίσω, αντί για μπροστά.

ΠΗΓΗ:nikosdimou.blogspot.com

www.twitter.com/apostolos1986
abbis
Guest
Re: Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...
« Reply #1 on: January 30, 2006, 17:39:35 pm »

Χρυσαυγίτες έστειλαν στο νοσοκομείο 25χρονο

Απρόκλητη επίθεση από Χρυσαυγίτες δέχτηκε το μεσημέρι του Σαββάτου ένας 25χρονος στο κέντρο της Αθήνας. Διερχόμενοι και θαμώνες αλυσίδας καφέ-εστιατορίου είδαν περίπου 6-7 άτομα να χτυπούν με μανία έναν νεαρό και μάλιστα «έναν από αυτούς να τον χτυπά με μεγάλη πέτρα στο κεφάλι τουλάχιστον δύο φορές», όπως κατήγγειλαν στην «Ε».

Εντρομοι οι περαστικοί, που δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους, έσπευσαν να ειδοποιήσουν την Αστυνομία. «Συνολικά ήταν περίπου 20 άτομα, όλοι με ξυρισμένα κεφάλια, μέλη της "Χρυσής Αυγής". Παγώσαμε. Ετρεξα στην Παλαιά Βουλή, όπου βρήκα δύο αστυνομικούς και έναν τροχονόμο και τους ενημέρωσα για ό,τι συνέβαινε. Το ίδιο έκαναν και άλλοι περαστικοί», ανέφερε ένας από τους καταγγέλλοντες. Τότε -όπως είπε- ήταν και η τελευταία φορά που είδε τον νεαρό. «Εχασε τις αισθήσεις του και έπεσε στο πεζοδρόμιο. Τότε ένας από αυτούς πήγε από πάνω και του φώναζε "Είσαι καλά;"».

Οι αστυνομικοί κάλεσαν από τον ασύρματο ενισχύσεις. Ο νεαρός, ηλικίας περίπου 25 χρόνων, μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο «Ερυθρός», απ' όπου αποχώρησε αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Τα μέλη της «Χρυσής Αυγής» είχαν χθες συγκέντρωση στην πλατεία Κολοκοτρώνη, στις 7 το απόγευμα, για τα 10 χρόνια από τα Ιμια. Ανάλογο περιστατικό ξυλοδαρμού έγινε και στην Κόρινθο. Οπως καταγγέλθηκε στην «Ε», μέλη της «Χρυσής Αυγής», οπλισμένα με αλυσίδες, επιτέθηκαν σε δύο νεαρούς που μοίραζαν φυλλάδια στον πεζόδρομο της Κορίνθου και τους τραυμάτισαν. Και οι δύο μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ο ένας αφού του έγιναν ράμματα αποχώρησε, ενώ ο άλλος νοσηλεύεται ακόμη. Δεν έγινε γνωστό αν ακολούθησαν συλλήψεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 30/01/2006

http://www.enet.gr/online/online_text?c=112&id=96856704
chabos4
Guest
« Reply #2 on: January 30, 2006, 17:41:40 pm »

Απόστολε για να τα λες αυτά μάλλον δεν έχεις ζήσει στην Γαλλία...
Καλύτερα εθνικά υπερήφανος παρά σωβινιστής.
Έχεις διαβάσει το Ταλμούδ?
Καλύτερα θα ήταν να έχεις ως πηγή την ίδια την έρευνα της Eurostat.

Εσύ όταν πετυχαίνει κάτι σπουδαίο ο πατέρας σου δεν νιώθεις οικογενειακά υπερήφανος?
Αντίστοιχα όταν πετυχαίνει κάτι σπουδαίο ένας ομοεθνής κάποιος μπορεί να αισθάνεται εθνικά υπερήφανος.
Αλλά απ' ότι κατάλαβα το πρόβλημά σου είναι πως κανονικά κανείς δεν είναι ομοεθνής με κανέναν...
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
Απ: Είμαι Έλλην, το καυχώμαι...
« Reply #3 on: January 30, 2006, 17:51:17 pm »

Ούτε σωβινιστής είμαι ούτε εθνικά υπερήφανος χωρίς λόγο....
Δεν ήμουν εθνικα υπερήφανος για το ποδοσφαίρο πόσο μάλλον για τη Eurovision...
Για τις επιτυχίες κάποιων ελλήνων στον αθλητικό τομέα χάρηκα και μάλιστα πάρα πολύ...
Αλλα δεν ένιωσα ούτε εθνικά υπερήφανος , ούτε ανώτερος από άλλους λαούς...
Επίσης ΔΕ ΜΕ ΕΝΔΙΑΡΕΡΕΙ τι κάνουν οι άλλες χώρες , εμένα με ενδιαφέρει για τη χώρα μου...

Mια διευκρίνηση το κείμενο φυσικα δεν είναι δικό μου ,το κείμενο είναι του Νίκου Δήμου ,άρα δεν τα λεώ , απλως συμφωνώ μαζί του..

Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #4 on: January 30, 2006, 18:02:03 pm »

Απόστολε εν μέρει έχεις δίκιο όμως ξεχνάς ότι αν και πολυεθνική πλέον η κοινωνία μας είναι κατά την πλειοψηφία Έλληνες. Τι σημαίνει άραγε Έλληνες ή γενικά έθνος; Ένα σύνολο ανθρώπων που μιλάν την ίδια γλώσσα, έχουν την ίδια θρησκεία και κυρίως γεννήθηκαν και μεγάλωσαν κάτω από συγκεκριμένα κοινωνικά πρότυπα και νοοτροπίες. Τα τρία αυτά κοινά χαρακτηριστικά μπορούν να κάνουν την ομάδα αυτή των ανθρώπων να νιώθει...ως...ένα! Ναι ως ένα σε πράγματα που αφορούν την χώρα γενικότερα. Όλα τα κοινά χαρακτηριστικά διαμορφώθηκαν ανά τους αιώνες από γενιά σε γενιά οπότε ναι, υπάρχει μια σύνδεση με τους προγόνους μας. Μπορεί να μην φτάνει μέχρι την Αρχαία Ελλάδα (εκτός από την γλώσσα που φτάνει μέχρι εκεί) αλλά είναι αποτέλεσμα αιώνων.

Τώρα γιατί οι Έλληνες έχουμε αυξημένο αυτό το αίσθημα;;;
1) Λόγω...ποδοσφαίρου και Euro2004
2) Ρώτα τον Λιακόπουλο. Δηλαδή πολλοί Έλληνες έχουν την απατηλή εντύπωση ότι επειδή ο αρχαίος πολιτισμός μας υπήρξε βάση για πολλές τέχνες και επιστήμες τότε τα παντα είναι ελληνικά (κάτι αρχαία κτίρια στην Β.Αμερική, οι πυραμίδες, ο Χριστός ήταν έλληνας, τα αεροπλάνα τα, τα διαστημόπλοια κτλ κτλ κουφά που ακούς στον Λιακό)

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
chabos4
Guest
« Reply #5 on: January 30, 2006, 18:03:11 pm »

Εθνικά υπερήφανος δεν σημαίνει ότι νιώθεις ανώτερος από άλλους λαούς. Μην το ταυτίζεις με το όμαιμον.

Εγώ για παράδειγμα στο Euro γούσταρα που άτομα που χορεύουν ζειμπεκιές και τρώνε σουβλάκια έπαιξαν 'καλύτερη' μπάλα από τον Tierry Anry.

Το ότι ανήκουμε όλοι στο ίδιο έθνος δεν ταυτίζεται με το ότι όλοι έχουμε το ίδιο αίμα. Υπάρχουν και τα κοινά πολιτιστικά στοιχεία.

Αν ο εθνικά υπερήφανος πίστευε πως το αίμα του είναι ανώτερο τότε θα ήταν προσωπικά υπερήφανος για τις επιτυχίες των ομοεθνών του και όχι εθνικά.
apostolos1986
Veteran
Επιβεβαρυμένος

View Profile
« Reply #6 on: January 30, 2006, 18:11:08 pm »

Παραθέτω τις δηλώσεις της Χαλκια μετά τον τελικό τηε ουμπιάδας στην Αθήνα (πού χάθηκε αυτή η ψυχή... )

"Οι Ελληνες είμαστε γεννημένοι πρώτοι. Τα υπόλοιπα είναι για τους δεύτερους. Το αποδεικνύουμε εδώ και χιλιάδες χρόνια σε όλον τον κόσμο. Το έχουμε στα κύτταρα μας και είναι το μεγαλύτερο δώρο. Είναι κρίμα να το αμφισβητούμε. Οταν υπάρχει ελληνική ψυχή και πίστη στον Θεό, μπορείς να κατακτήσεις την κορυφή του κόσμου. Ζω υπέροχες στιγμές. Μου το έλεγαν άλλοι Ολυμπιονίκες, όμως όταν το ζεις είναι υπέροχο. Ζω ένα όνειρο. Ενιωθα ότι γίνεται σεισμός στο στάδιο. Η συμπαράσταση του κόσμου ήταν εκπληκτική και πραγματικά ήταν αυτός που με ώθησε στην γραμμή του τερματισμού. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω γι΄ αυτούς ήταν να πάρω το χρυσό μετάλλιο"

Δυστυχώς πολλοί ομοεθνείς μου συμμερίζονται τις απόψεις της....

Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #7 on: January 30, 2006, 18:28:33 pm »

Ξαναπαραθέτω για να το τονίσω:
Quote from: apostolos1986 on January 30, 2006, 16:34:48 pm
Η αξία δεν κληρονομείται ούτε μεταφέρεται. Ο γιος του νομπελίστα δεν είναι κληρονομικώ δικαιώματι καλύτερος. Υπερήφανος μπορεί να είναι κάποιος μόνο για τα πράγματα που πέτυχε ο ίδιος.
« Last Edit: January 30, 2006, 18:30:43 pm by Netgull » Logged

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #8 on: January 31, 2006, 01:19:07 am »

Καλά αυτό το "εθνικά υπερήφανους" για τα αθλήματα κτλ είναι σχήμα του λόγου που έχει επικρατήσει. Δε νομίζω ότι κανένας λογικός άνθρωπος λέει ότι ήμαστε ανώτεροι ως όντα και τέτοια. Απλά ήμαστε κατά κάποιο τρόπο στην ίδια "ομάδα" και χαιρόμαστε όπως π.χ. οι μπαογκτζήδες χαίρονται όταν νικάει ο μΠΑΟΚ.
Τα εθνικιστικά φαινόμενα είναι παρόντα παντού. Άλλωστε το να λέγαμε "οι Έλληνες είναι εθνικιστές" δε θα ήταν ρατσιστικό; Wink

damien667
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

Κλέφτης επαγγελματικών δικαιωμάτων ηλεκτρολόγων

View Profile WWW
« Reply #9 on: January 31, 2006, 03:07:27 am »

Γενικά νομίζω ότι το θέμα είναι ίσως το πιο περίπλοκο που υπάρχει από φιλοσοφικής άποψης. Πιο περίπλοκο και από τη θρησκεία. Αν και θα μπορούσες να το δεις σαν ένα άλλο είδους θρησκεία. Ένα νέο είδωλο. Μια ακόμα πίστη. Όπως και ο μΠΑΟΚ.

Ας συγκρίνουμε καταστάσεις με την αρχαία Ελλάδα. Στην αρχαιότητα όταν ήρθαν οι Πέρσες (ο Δαρείος-Ξέρξης βασικά) οι πόλεις-κράτη συνασπίστηκαν σχεδόν αυθόρμητα. Παρά το ότι είχαν μεγάλες αντιπαλότητες ακόμα και σε πολιτειακό επίπεδο (ολιγαρχία-δημοκρατία) συνασπίστηκαν για να πολεμήσουν τον κοινό εχθρό. Τους ένωναν προφανώς κοινά πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία. Εγώ έτσι αντιλαμβάνομαι την έννοια του έθνους. Και βλέπω ότι αυτή η έννοια έχει ουσιαστικά σταματήσει να υφίσταται εδώ και πολλούς αιώνες, γιατί μοιραία ανακατεύθηκαν οι πληθυσμοί και οι πολιτισμοί. Με την πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και το μπάχαλο που επικράτησε εμφανίσθηκε κυρίαρχη δύναμη η Εκκλησία. Τότε κανείς δεν ένιωθε εθνική συνείδηση, μόνο θρησκευτικό φανατισμό. Τα έθνη όπως είναι σήμερα είναι δημιουργήματα, και εθνική έννοια πλέον έχει ταυτιστεί με την έννοια του κράτους. Στην Αρχαία Ελλάδα στις μάχες όλοι πολεμούσαν δίπλα δίπλα για τα ίδια ιδανικά. Ο αριστοκράτης με τον περίοικο στην ίδια σειρά. Σήμερα ο φτωχός "πολεμάει για την πατρίδα" και ουσιαστικά εξυπηρετεί σκοπούς των πλουσίων και των αφεντικών γενικότερα (βλέπε Αμερική και Ιράκ).
Απαντήστε μου γιατί στην αρχαιότητα δεν είχαν σημαία; Γιατί δεν έχουν τα σύμβολα και τα άλλα στοιχεία που εντρυφούν και εγκαθιδρύουν πίστη;
Και τελικά μήπως κάθε τέτοιου είδους πίστη είναι λανθασμένη;

Πάντως μπορεί να είναι λανθασμένη αλλά σίγουρα είναι ευχάριστη ίσως και μερικές φορές απαραίτητη. Είναι σαν ναρκωτικό, όπιο του λαού...
Ας πούμε κι εγώ είμαι μΠΑΟΚτσής και γουστάρω τρελά όταν νικάμε τον γάβρο. Όπως και γούσταρα το τρίποντο του Διαμαντίδη στον ημιτελικό. Μπορεί όμως τελικά να μην έχω ξεπεράσει κι εγώ πλήρως μια πλάνη..

Το σεξ είναι η μόνη εγωιστική πράξη που ικανοποιεί όλους τους συμμετέχοντες.<br />διόρθωση* και η φιλανθρωπία το ίδιο!
dictator23
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Fat Bullshido oops... Aikido Mastah...

View Profile
« Reply #10 on: January 31, 2006, 04:00:17 am »

Νομιζω ολα ξεκινανε απο την αναγκη του ανθρωπου να εντασσεται σε ενα συνολο το οποιο εχει ορισμενα χαρακτηριστικα που εξυπηρετουνε τη ζωη του πρακτικα η απλα του προσφερουν μια αισθηση ασφαλειας
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #11 on: January 31, 2006, 09:15:51 am »

Πολλοί οι οποίοι ο φίλτατος Χάμπος δεν θεωρεί έλληνες, έχουν τα χαρακτηριστηκά που περιέργαψες βέρμινοζ.

Η δημιουργία εθνικής υπερηφάνιας είναι κάτι που μαθαίνουμε στο σχολείο. Στόχος είνναι όχι η υπεράσπιση της αλήθειας, ή μετάδοση βασικών μαθημάτως ιστορίας, αλλά το να νιώσουμε ωραία που είμαστε έλληνες, και να πιστούμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.

Έχει υποθεί και απο τον σκοταδιστή σε κάποιο θέμα, μπορεί να το έχω γράψει και εγώ, το απόσπασμα από το βιβλίο ΛΟΣΤΡΕ
"Εμείς γαμάμε τους άλλους με τα αρχίδια των αρχαίων"
ως πότε;

(οι αθλητικές και οι καλλιτεχνικές επιτυχίες, παραμένουν αυτό που είναι, δεν είναι εθνικές)

byeeee
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #12 on: January 31, 2006, 11:17:06 am »

Δεν θα το έλεγα Τουραμπάρ;; Δηλαδή ποιοί;

damien667 ναι έχεις δίκιο, η εθνική υπερηφάνεια καλλιεργείται από το σχολείο κυρίως. Όμως δεν μπορούμε να εκμηδενίσουμε την τάση του ανθρώπου να κοινωνικοποιείται. Τα έθνη δημιουργήθηκαν κάπως αφθόρμητα. Απλά η έννοια τους ενισχύθηκε αργότερα για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι επι του παρόντος.
Όμως μία κοινωνία ανθρώπων καθώς περνάει ο χρόνος γίνεται σαν ΕΝΑ ζωντανό ον. Γιατί τα μέλη της συνδέονται στενά μεταξύ τους. Θεωρώ κύριο συνδετικό κρίκο την γλώσσα. Σκεφτείτε μόνο ότι "βάρβαρος" για τους αρχαίους έλληνες ήταν αυτός που δεν μιλούσε καμία ελληνική διάλεκτο. Άρα η γλώσσα ήταν εκείνη που τους ένωσε σαν έθνος εναντίον των Περσών. Αλλιώς θα καθόταν να υπερασπιστεί ο καθένας την πόλη-κράτος του.

Επίσης σκεφτείτε ότι κάποτε οι άνθρωποι δεν μετακινούνταν τόσο εύκολα. Δεν υπήρχε αεροπλάνο να το πάρεις και να πας ταξιδάκι μακριά.  Οπότε μία κοινωνία ανθρώπων απαρτιζόταν κυρίως από γηγενείς πληθυσμούς. Έτσι οι άνθρωποι ήταν όλο και πιο συνδεδεμένοι μεταξύ τους.

Έτσι διαμορφώνεται η αγνή έννοια του έθνους. Ύστερα βέβαια ήρθαν οι φανατικές θρησκείες και ενίσχυσαν την έννοια του έθνους για πολιτικούς λόγους κτλ κτλ

Δηλαδή η έννοια του έθνους δεν είναι αποκλειστικά δουλειά του σχολείου. Τώρα βέβαια η φιλοσοφία "Τους γ**** όλους με τα α****** των αρχαίων" πλησιάζει επικίνδυνα σε φασίζουσες απόψεις, σε αυτό τον ελληνοφασισμό που έχουν καλλιεργήσει κάποιοι τα τελευταία χρόνια μέσω της τηλεόρασης, αλλά τεσπα. Άλλο κεφάλαιο αυτό.

Υ.Γ: Συγγνώμη για την έκταση
« Last Edit: January 31, 2006, 11:19:48 am by Verminoz » Logged

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #13 on: January 31, 2006, 12:38:45 pm »

Δεν έχει να κάνει με φασισμό ή οτιδήποτε... είναι η ουσία...

αν πεις τον Χάμπο για παράδειγμα, γιατί είσαι περήφανος... θα σου αρχίσει τους πλάτωνες τους αριστοτέληδες, (τους έψιλλον αλλα αυτό είναι άλλη ιστορία) και άλλους τέτοιους.

Συγγνώμη, το μόνο που θα μπορούσαν να μου προκαλέσουν εμένα, εάν υποθέσουμε ότι έχω ευθεία καταγωγή από αυτούς, είναι ντροπή και αίσχος. Που δεν έχω καμία σχέση με αυτούς.

Και όποιες δικαιολογίες με τουρκοκρατίες και τα υπόλοιπα... μεγαλώνει τη ντροπή μου.

byeeee
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #14 on: January 31, 2006, 13:57:08 pm »

Οι αρχαίες ελληνικές πόλεις συνασπίστηκαν έναντι των Περσών γιατί αν δεν το έκαναν θα έχαναν τον πόλεμο. Χαζοί δεν ήταν τότε οι άνθρωποι, το συμφέρον τους το ήξεραν. Τα περί κοινού πολιτισμού αποτέλεσαν την πρόφαση, όχι την αιτία.
Pages: [1] 2 3 ... 5 Go Up Print
Jump to: