• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 06:43:41 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 06:43:41 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 00:16:23]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:18 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]

[Εφ.Θερμοδυναμική]Παλιά θ...
by Giannis Masterio
[June 12, 2025, 22:30:38 pm]

Paid Internships in a Eur...
by okan
[June 12, 2025, 22:30:02 pm]

[ΔΣΗΕ] Γενικές απορίες, α...
by tasos_ntv
[June 12, 2025, 21:38:52 pm]

[Ηλεκτρονική Ι] Απορίες σ...
by RogueSoftware
[June 12, 2025, 12:19:21 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by chris_krkls
[June 12, 2025, 11:20:29 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9958
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426662
Total Topics: 31711
Online Today: 201
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 5
Guests: 92
Total: 97
Yamal
Theislander
sigklitiki
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για οποιοδήποτε πρόβλημα με register/login, στείλτε email στο contact@thmmy.gr.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά > Ιδεολογικές Προσεγγίσεις (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του Μαρξ φέρνει η οικονομική κρίση
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του Μαρξ φέρνει η οικονομική κρίση  (Read 795 times)
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του Μαρξ φέρνει η οικονομική κρίση
« on: November 09, 2008, 12:36:53 pm »


Ρεβάνς από τον Μαρξ


Της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ


Ο Κάρολος Μαρξ ξανά στις προθήκες! Μετά τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, ο διανοητής είχε «αραχνιάσει» στα ράφια λίγων βιβλιοπωλείων. Η ήττα του συστήματος το οποίο παρήγαγε η οικονομική πολιτική του σκέψη, οδήγησε τουλάχιστον δύο γενιές να τον «αγνοήσουν».

Για το «come back» του χρειάστηκε η οικονομική κρίση που σαρώνει τον πλανήτη, η ήττα, αυτή τη φορά, των νεοφιλελεύθερων οικονομικών θεωριών.

Ετσι, Μαρξ και Κέινς γίνονται πλέον επίκαιροι και στο πεδίο των ιδεών και των πωλήσεων (βιβλίων), κερδίζουν έδαφος.

Στα βιβλία του Μαρξ, στους νομπελίστες Π. Κρούγκμαν και Τζ. Στίγκλιτς, στους Ν. Τσόμσκι, Τζ. Κ. Γκάλμπρεϊθ, Ε. Χομπσμπάουμ, Σ. Ζίζεκ και Ιμανουέλ Βάλερσταϊν (είναι κάποιοι μόνο από τους διάσημους θεωρητικούς) αρκετοί πολίτες αναζητούν τώρα τις αιτίες και τις λύσεις της πρόσφατης κρίσης.

**«Μπορεί οι αναγνώστες στην Ελλάδα να μην σχηματίζουν ουρές έξω από τα βιβλιοπωλεία, αγωνιώντας να διαβάσουν τα τελευταία πολιτικο-οικονομικά δοκίμια, όμως οι πωλήσεις των συγκεκριμένων βιβλίων δείχνουν ανοδική τάση, που δεν είναι απίθανο να σχετίζεται με την ανησυχία για την παρούσα οικονομική κρίση», μας λέει ο Γιάννης Καραχάλιος από το εκδοτικό τμήμα των «Ελληνικών Γραμμάτων».

«Ο καπιταλισμός στο μέλλον» του Ζακ Λικ Γκρέο και το «Κεφάλαιο ένα ημιτελές αριστούργημα» του Φ. Γουίν, μελετητή του Μαρξ, είναι τα βιβλία που παρουσίασαν ζήτηση στον συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο.

Επανέκδοση των βιβλίων

**«Παρατηρείται ένα ζωηρό ενδιαφέρον για το έργο του Μαρξ σε νέους ανθρώπους ειδικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες», εξηγεί ο ιδιοκτήτης του εκδοτικού Οίκου «Θεμέλιο» Θοδωρής Μαλικιώσης, ο οποίος προχωρεί σε επανέκδοση τεσσάρων βιβλίων των Μαρξ και Ενγκελς («Μισθωτή εργασία και κεφάλαιο», «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας», «Ουτοπιστικός σοσιαλισμός και επιστημονικός σοσιαλισμός», «Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το τέλος της κλασικής Γερμανικής Φιλοσοφίας -θέσεις για τον Φόυερμπαχ»).

«Προφανώς, υπάρχει στους αναγνώστες ένας νέος ιδεολογικοπολιτικός προβληματισμός για καίρια ζητήματα της οικονομικής πολιτικής και τις βαθύτερες λογικές των οικονομικών διαδικασιών», προσθέτει.

**Στο 30% προσδιορίζει την άνοδο στη ζήτηση των βιβλίων του Μαρξ από νέους πελάτες ο Αναστάσιος Δημητρούκας, υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου «Σύγχρονη Εποχή» (επιχείρηση που σχετίζεται με το ΚΚΕ).

Το όψιμο αυτό ενδιαφέρον νέων αναγνωστών, ειδικά για το «Κεφάλαιο» και το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο», το αποδίδει στη χρηματοπιστωτική κρίση: «Διαπιστώνουμε ότι ο κόσμος στρέφει και πάλι το ενδιαφέρον του στις ιδεολογικές σταθερές του μαρξισμού».

Μεγάλη κινητικότητα παρουσιάζουν αυτήν την εποχή και βιβλία ελλήνων συγγραφέων που διαπνέονται από τη μαρξιστική σκέψη. Ο κ. Καραχάλιος μας αναφέρει ενδεικτικά τα βιβλία των Ε. Μπιτσάκη, Γ. Μηλιού. Κ. Βεργόπουλου και Π. Παπακωνσταντίνου.

**Βιβλία των δύο τελευταίων, που εκδίδονται και από τον εκδοτικό Οίκο Λιβάνη, επίσης ενδιαφέρουν τους προβληματισμένους γύρω από τη σημερινή κρίση αναγνώστες.

Ξανά στις προτιμήσεις οι θεωρητικοί

Ο εκδότης Ηλίας Λιβάνης διαπιστώνει κινητικότητα όσον αφορά τα δοκίμια πολιτικοικονομικού περιεχομένου. Ωστόσο, δεν πιστεύει ότι αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις σε τίτλους βιβλίων. Μας λέει ότι, λόγω της κρίσης, οι αναγνώστες αναζήτησαν τα βιβλία του μεγάλου θεωρητικού Τζ. Κ. Γκάλμπρεϊθ» «Τα οικονομικά της αθώας απάτης», «Η καλή κοινωνία», «Οικονομική εφορία», «Το μεγάλο κραχ του 1929», αλλά και τα βιβλία του μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος, ειδικά το τελευταίο με τον εύγλωττο τίτλο «Η οικονομική κρίση του 2008 και η σημασία της».

**Ο υπεύθυνος του Βιβλιοπωλείου «Ιανός», Γ. Χατζηιακώβου, επιβεβαιώνει ότι όλοι οι επιφανείς θεωρητικοί της προοδευτικής σκέψης βρίσκονται στις προτιμήσεις των αναγνωστών το τελευταίο διάστημα.

Οι τίτλοι με τη μεγαλύτερη κίνηση στο βιβλιοπωλείο του είναι «Η συνείδηση ενός προοδευτικού» του Π. Κρούγκμαν (εκδ. «Πόλις»), «Η μεγάλη αυταπάτη» του Τζ. Στίγκλιτς (εκδ. Λιβάνη) και το βιβλίο του γάλλου αθεϊστή φιλοσόφου Αντρέ Κοντ Σπονβίλ «Είναι ηθικός ο καπιταλισμός;» (εκδ. «Κέδρος»).

**Η εκδότρια του «Εξάντα», Μάγδα Κοτζιά, μας ενημερώνει ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το βιβλίο του Ι. Βάλερσταϊν «Η παρακμή της αμερικανικής ισχύος». Σπεύδοντας να ανταποκριθεί στο ενδιαφέρον αυτό, εκδίδει το βιβλίο της Σοφίας Αντωνοπούλου «Σύγχρονος καπιταλισμός και παγκοσμιοποίηση», με πρόλογο για τη χρηματοπιστωτική κρίση.

**Η Χρύσα Γεωργακοπούλου των εκδόσεων «SCRIPTA» ασχολείται χρόνια και σχεδόν αποκλειστικά με το δοκίμιο. Τα βιβλία που ξαναγνωρίζουν άνθηση είναι του Γκορ Βιτάλ («Διαρκής πόλεμος για διαρκή ειρήνη»), του Σλαβόι Ζίζεκ («Καλωσήρθατε στην έρημο του πραγματικού»), του Νόαμ Τσόμσκι («Η χειραγώγηση των μαζών») και η «Βιογραφία του Μαρξ» του Ισάια Μπερλίν.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 09/11/2008


   
Logged

Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
*******
Posts: 4056


Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...


View Profile
Re: Αύξηση των πωλήσεων των βιβλίων του Μαρξ φέρνει η οικονομική κρίση
« Reply #1 on: November 10, 2008, 23:07:36 pm »

Καποια απο αυτα τα βιβλια φαινονται ιδιαιτερα ενδιαφεροντα. Εχει κανεις διαβασει καποιο απο αυτα ?

Οσον αφορα το θεμα, νομιζω οτι ειναι παροδικη αυτη η ταση. Εκτος και αν η οικονομια πεσει ακομα πιο βαθια στην κριση. Κρισιμο ρολο πιστευω βεβαια οτι θα παιξει η συμπεριφορα και οι κινησεις του Ομπαμα.
Logged

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...