• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:28:41 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 21:28:41 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 70
Guests: 107
Total: 177
DK06
christina02
thomassamaras
valco08
itsikou
gpap
Deviate
AA RE LEWN
vaggelis.ntokas
johnnypap
amprozos
Nikos_313
manos_diakakis
georkala
BENEDICTVS
IBOURAS
krith
gorilaki
DimKaratzas
diamantis
Argiris
moutdimi
Notac
mrotskos
NickSpan
Retroman07
mimaki
sassi
xarabalios
giannisd
aalmpanb
superkolios
mdimitrig
qwertyuiop
tasakis
andreaspaper
airam
vagk
sigklitiki
jim_sklab
skopsinos
ddantono
thenoface
dimchin
sterlouk
dimitrisblioumis
Nefeli Nikita
pdiamantis
andyy
iropap
chrysaep
Andreas K
Soto Gonzalez
Stathiss
lapin
jojos
mkakale
george14
Fotis
agapi
mrodi
theofr
dem05
soktas
ioannisfa
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Μια σοβαρη θεολογικη απορια...
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 16 Go Down Print
Author Topic: Μια σοβαρη θεολογικη απορια...  (Read 29673 times)
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
Re: Μια σοβαρη θεολογικη απορια...
« Reply #30 on: October 17, 2008, 21:38:04 pm »

Quote from: gillan on October 17, 2008, 17:18:02 pm
Quote from: anonymous-root on October 17, 2008, 17:01:37 pm
Quote from: gillan on October 17, 2008, 15:08:17 pm
... που μου εχει γεννηθει το τελευταιο διαστημα και θα ηθελα καποιος χριστιανος να μου απαντησει.

Αφου συμφωνα με τους παπαδες, το σχολειο, το κατηχητικο κλπ κλπ μελη της εκκλησιας ειμαστε ολοι, μπορει να μου εξηγησει κανεις με ποιον τροπο μπορω να παρω το τμημα της περιουσιας μας που μου αντιστοιχει ;;; Οχι τιποτα αλλο αλλα εχω οικονομικα προβληματα τελευταια και αφου επισημως ειμαι ακομα μελος της εκκλησιας (κανεις δε με εχει ξεβαφτισει) θα με ενδιεφερε...

Ρε, μας δουλευουνε ρεεεεεεεεε!

έχεις δώσει ποτέ λεφτά στην εκκλησία;
εσύ αυτοθεωρείσαι χριστιανος;

Προφανως και οχι!!! Αυτο τι σχεση εχει ομως...;

Αν είχες δώσει κάποια στιγμή λεφτά θα μπορούσες τώρα να πάρεις μέρος στην κλήρωση που θα γίνει.
fourier
Guest
« Reply #31 on: October 17, 2008, 21:41:21 pm »

Αποσπασμα απο το βιβλιο
"Θρησκεια και πολιτικη στην Ελλαδα"
του Αποστολη Χαριση
εκδοσεις Συγχρονη Εποχη

(...)Στη δεκαετια του '80, το ΠΑΣΟΚ (που σαν κομμα ειχε διακηρυξει εξαρχης τις προθεσεις του για το διαχωρισμο εκκλησιας-κρατους) ειχε εκδηλωσει πρακτικα κυβερνητικες πρωτοβουλιες προς αυτη την κατευθυνση, με αφορμη κατ' αρχην την διευθετηση της εκκλησιαστικης περιουσιας, για να υπαναχωρησει στη συνεχεια1, οταν η ηγεσια της εκκλησιας απειλησε οτι θα αρει το "αυτοκεφαλο" και θα υπαχθει ξανα στη δικαιοδοσια του Πατριαρχειου Κωνσταντινουπολεως (κατι που μετετρεπε το θεμα και σε ζητημα εξωτερικης πολιτικης, αφου η εκκλησια της Ελλαδας θα διοικουνταν απο ενα θεσμο του τουρκικου κρατους, και αυτο συνεβη το 1987, δηλαδη σε μια περιοδο κορυφωσης της εντασης μεταξυ Ελλαδας-Τουρκιας.(...)

1: Ενδεικτικη ειναι η ιστορια του Νομου 1700/1987, του γνωστου και ως "νομου Τριτση", που εμεινε ανενεργος μετα απο δεσμευση του ιδιου του τοτε πρωθυπουργου της χωρας Α. Παπανδρεου.

smo

aoum

View Profile
« Reply #32 on: October 17, 2008, 22:17:15 pm »

Aρχικα θελω να ρωτησω chteflio αν ειναι σιγουρος γιαυτο που λεει στο ενα γιατι νομιζω οτι ναι μπορει ο καθε μητροπολιτης να διαχειριζεται την περιουσια της μητροπολης αλλα αυτη ανοικει στον εκαστωτε αρχιεπισκοπο.

Απο κει και περα θελω να πω 2 πραγματα και τα δυο τονιζω οτι ειναι απο ανθρωπους της εκκλησιας και οτι δεν τα εχω διασταυρωσει με καποιον δικηγορο ιστορικο η καποιον ασχετο τελος παντων που να εχει γνωση των πραγματων.

1) Η εκκλησια δινει γυρω στο 30% απο το  παγκαρι της για τους μισθους των παππαδων στο κρατος

2) Οχι η εκκλησια αλλα το πατριαρχειο (δια μεσω του Α.Ο) βοηθησε το ελληνικο δημοσιο 2 φορες μια φορα τον καιρο πριν τον πολεμο στα βαλκανια στις αρχες του 1900 οπου πουληθηκαν απο το πατριαρχειο εκτασεις στα βαλκανια και κυριως στη ρουμανια και αγοραστηκαν μερικα εκατομυρρια στρεμματα (νομιζω γυρω στο 1/3 της συνολικης εκτασης) στη μακεδονια για μην πεσει αυτη σε βουλγαρικα χερια, (τωρα μπορει να αρχισει να φανταζεται ο φιλος gillan την περιουσια της εκκλησιας εν γενει Tongue) , και στη μικρασιατικη καταστροφη το μεγαλυτερο μερος αυτης της εκτασης παραχωρηθηκε απο το πατρειαρχειο στους προσφυγες , οι περιουσια του πατριαρχειου στη βορεια ελλαδα εξακολουθει να ειναι τεραστια αλλα φανταζεσται σε τι επιπεδα ηταν καποτε τωρα οσον αφορα τα ακινητα ειναι καποια μεμονομενα (καθολου λιγα) απομειναρια εκεινης της τεραστιας αγορας. 

oblivion
chteflio
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
« Reply #33 on: October 18, 2008, 11:07:12 am »

smo, για αυτο που λες οτι το 30% των εσοδων του παγκαριου φορολογουνται, απο οτι ξερω αυτο συνεβαινε μεχρι προσφατα αλλα οχι τωρα πια. Οσον αφορα για το αν ανηκει η περιουσια στον Αρχιεπισκοπο, η εντυπωση μου ειναι (εφοσον ειμαστε αυτοκεφαλη εκκλησια και δεν υπαγομαστε κατευθειαν στο πατριαρχει- οπου δεν ξερω τι ισχυει) οτι ουσιαστικα ο Αρχιεπισκοπος ειναι απλα ενας ακομη μητροπολιτης που ομως τυχαινει να ειναι ο Προεδρος της Ιερας Συνοδου. Δεν μπορει σε καμια περιπτωση να αναμιχθει στα εσωτερικα θεματα μιας αλλης μητροπολης ουτε καν να την επισκεφτει αν δεν εχει την αδεια του οικειου μητροπολιτη. Στην ουσια η Ελλαδικη Εκκλησια δεν εχει προκαθημενο αλλα προκαθημενη (την Ιερα Συνοδο της Ιεραρχιας).

Τωρα για αυτα που λες οτι η Εκκλησια παραχωρησε εκτασεις στο δημοσιο, το εχω ακουσει κι εγω. Συγκεκριμενα οτι μετα απο την μικρασιατικη καταστροφη παραχωρηθηκαν εκτασεις στους προσφυγες. Και αυτο ειναι το σωστο πνευμα. Οταν υπαρχει προβλημα η εκκλησια να συντρεχει και οχι να κοιτα πως θα αρπαξει. Στο κατω κατω δεν θα τα παρουν και μαζι τους εκει που θα παν...

Τωρα για κατι που αναφερθηκε σχετικα με τα φιρμανια των σουλτανων, νομιζω πρεπει να ειμαστε προσεκτικοι. Το πατριαρχειο Κωνσταντινουπολεως και Ιεροσολυμων σε τετοια φιρμανια στηριζονται και υπαρχουν και πηγαινεις στους Αγ. Τοπους και βλεπεις στα μοναστηρια Ελληνικες σημαιες.
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #34 on: October 18, 2008, 11:14:11 am »

Τα παρακάτω είναι από chain mail που μου ήρθε - δεν ξέρω αν αληθεύουν:

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Ξεσφράγισαν το σφραγισμένο ιδιαίτερο δωμάτιο του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στο Παλαιό Ψυχικό και βρήκαν πάρα πολλά αντικείμενα μεγάλης χρηματικής αξίας. Τα κατέγραψε επιτροπή την οποία αποτελούσαν δικαστικές αρχές, ο διευθυντής της αστυνομίας, ο εκπρόσωπος της εφορίας, ένας συμβολαιογράφος, ο αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Χρυσικός, ο πρώην αρχιερατικός επίτροπος Θωμάς Συνοδινός, ο γνωστός Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός, και δύο διάκονοι του Χριστόδουλου.

Τα πράγματα που καταγράφηκαν βρίσκονταν τόσο στο ιδιαίτερο δωμάτιο του Χριστόδουλου όσο και στα βεστιάριά του(= ιματιοθήκες) και στο υπόλοιπο ανάκτορό του. Μόνο τα μικροαντικείμενα τρεχούσης χρήσεως του δωματίου του ξεπερνούν σε αξία το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Αραδιάζουμε μερικά χαρακτηριστικά από τα καταγραμμένα.

600 ζεύγη χρυσά ή αργυρά μανικετόκουμπα. Απ' αυτά τα 140 ζευγάρια έχουν διαμάντια και μερικά έχουν ζαφείρια.
Πάνω από 100 πολύτιμα χρυσά και αργυρά στυλό και πέννες ανεκτίμητης αξίας.
Πάρα πολλοί χρυσοί και αργυροί σταυροί ευλογίας με πολύτιμα πετράδια.
Πολλές αρχαίες εικόνες. 30.000 ευρώ και 9 χρυσές λίρες σε φάκελο για τον π. Θωμά Συνοδινό.
Ένας μεγάλος πολυτιμότατος πολυέλαιος Baccarat αξίας 50.000.ευρώ η ανώτερη φίρμα στον κόσμο.
Καναπέδες και πολυθρόνες του σαλονιού, των γραφείων και των δωματίων από τις δυό ακριβότερες φίρμες του κόσμου Versace και Armani.
Μεταξωτές κουρτίνες πολυτιμότατες από τις καλλίτερες φίρμες στον κόσμο σε όλο το ανάκτορο.
Εκατοντάδες λευκά πουκάμισα, τα περισσότερα μεταξωτά.
Εκατοντάδες μαύρα παντελόνια πανάκριβα.
Εκατοντάδες ζεύγη παπουτσιών όλα από τις δυό ακριβώτερες φίρμες του κόσμου Sebago και Church' s, απ' αυτά που φορούν μόνο οι Άγγλοι πρίγκηπες, λόρδοι και άλλοι αριστοκράτες. Ο Χριστόδουλος φορούσε μόνο τέτοια παπούτσια, που το κάθε ζεύγος τιμάται πάνω από 1.000 χίλια ευρώ. ( Όταν ανατράπηκε ο δικτάτωρ των Φιλιππίνων Μάρκος, βρέθηκε ότι η γυναίκα του είχε 80 ζεύγη παπουτσιών, ακριβά βέβαια αλλά συνηθισμένα).
Τρείς δεκάδες σέτ με καθημερινά δεσποτικά άμφια.
50 επίσημες και μεγαλοπρεπείς αρχιερατικές στολές αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ η κάθε μία.
12 στέμματα ( μίτρες ) από χρυσό και πολυτίμους λίθους αξίας κατά μέσον όρο 300.000 ευρώ το καθένα. Κυρίως έχουν διαμάντια.
100 εγκόλπια χρυσά και γεμάτα πολυτίμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ζαφείρια, αξίας 100.000 ευρώ το καθένα.
200 εγκόλπιοι σταυροί ίσης αξίας και παρόμοιας διακοσμήσεως ο καθένας.
25 ποιμαντορικές ράβδοι (πατερίτσες) χρυσές και αργυρές και ελεφάντινες (φιλντισένιες) γεμάτες πολυτίμους λίθους, κυρίως διαμάντια και ρουμπίνια, αξίας κατά μέσον όρο 100.000 ευρώ η κάθε μία. 40 απλές αργυρές ράβδοι (βακτηρίες, μπαστούνια) με ημιπολυτίμους λίθους, αξίας 20.000 ευρώ η κάθε μία..
Δύο υπερπολύτιμα δισκοπότηρα χρυσά, σκαλιστά έργα τέχνης, με πολυτίμους λίθους, δώρα το ένα του Βαρθολομαίου και το άλλο του πάπα Ρώμης Βενεδίκτου.
Δεκάδες χρυσά και αργυρά κηροπήγια (δικηροτρίκηρα).
Δεκάδες χρυσά και αργυρά επιτραπέζια κηροπήγια με πολυτίμους λίθους.
Πολλές δεκάδες αργυροί δίσκοι σερβιρίσματος και κεράσματος.
Δεκάδες αργυρές φρουτιέρες.
Εκατοντάδες δωδεκάδων ποτήρια αργυρά και κρυστάλλινα υψηλής αξίας. Εκατοντάδες πανάκριβα αργυρά κρυστάλλινα και πορσελάνινα σερβίτσια ανυπολόγιστης αξίας.
Εκατοντάδες δωδεκάδες πανάκριβα χρυσά και αργυρά κουταλομαχαιροπήρουνα φίρμας Christofie, που είναι η ακριβώτερη στον κόσμο.
Εκατοντάδες πορσελάνινες δωδεκάδες πιάτων.
Εκατοντάδες πορσελάνινες και αργυρές πιατέλλες.
Βαρύτιμες μεταξωτές κουρτίνες σε όλο το ανάκτορο.
Εκατοντάδες ζεύγη μεταξωτές μπιζάμες.
Δεκάδες μεταξωτές κλινοστρωμνές και μαξιλάρια.
Τέσσερες ζωγραφικοί πίνακες αμύθητης αξίας που ανήκουν στο Μουσείο Μπενάκη και τους νοίκιαζε με μηνιαίο μίσθωμα που του καθενός η αξία είναι όσο τα μηνιαία μισθώματα τριών μεγάλων και πολυτελών ρετιρέ.
Έξι γκραβούρες με πανάκριβο μηνιαίο μίσθωμα από το ίδιο Μουσείο.
Πάρα πολλά και πανάκριβα έπιπλα από πολύτιμα ξύλα υφάσματα μέταλλα και γυαλιά, φτιαγμένα από τις 4 μεγαλύτερες και ακριβώτερες φίρμες στον κόσμο.
Τα αρχιτεκτονικά σχέδια για δύο βίλλες-ανάκτορα του Χριστοδούλου, για να ξεκουράζεται, που θα κτίζονταν σε τεράστια οικόπεδά του πανύψηλης αξίας, ένα στην Ερμιονίδα και ένα στον Άγιο Ιωάννη Θεολόγο σε πανέμορφες τοποθεσίες.
Ένα τεράστιο ποσό (πολλά εκατομμύρια ευρώ ), για να κτιστή ειδικό μουσείο με την επωνυμία «Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος», για να φυλάγωνται και να εκτίθενται εκεί σε κοινή θέα οι στολές, οι μίτρες, οι πατερίτσες, και όλα τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κοσμήματα και σκεύη του Χριστόδουλου στους αιώνες των αιώνων, μαζί
και με τα έξοδα συντηρήσεως τόσο του μουσείου όσο και των εκθεμάτων, και με τους μισθούς των υπαλλήλων του μουσείου.

...Και μια ξεραμένη πορτοκαλάδα στο ποτήρι, πάνω στο γραφείο του, την οποία δεν πρόλαβε να πιή, γιατί πέθανε. Είχε μέσα και το καλαμάκι.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πρόεδρος δημοκρατίας ή πρωθυπουργός, πρώην και τωρινός, ή βιομήχανος ή εφοπλιστής που να έχη σπίτι με τέτοια οικοσκευή και τέτοια ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα.

Δεν έρχεται όμως πρώτος στον κόσμο ο Χριστόδουλος, αλλά μόλις τρίτος. Οι δυό πλουσιώτεροί του είναι η βασίλισσα της Αγγλίας και ο σουλτάνος του Βόρνεο.
Υπολογίζεται, ότι τον περνούσε και ο δικτάτωρ της Ρουμανίας Τσαουσέσκου.

Άνθρωποι του Χριστόδουλου λένε ότι στο χρηματοκιβώτιο του σπιτιού του υπήρχαν κατά τις τελευταίες ώρες του και 7 εκατομμύρια ευρώ για τις τρέχουσες ανάγκες (καθημερινά ψώνια κ.λ.π), τα οποία όμως παρ' όλες τις έρευνες δεν βρέθηκαν.

Και όλα αυτά ήταν μόνο το πρόχειρο πορτοφόλι του Χριστόδουλου για τα καθημερινά έξοδά του.
Αγνοείται, τελείως πού βρίσκονται οι κύριες καταθέσεις του στο εξωτερικό ή εσωτερικό, μετοχές, επενδύσεις, ακίνητα, κ.λ.π.
Θα πούν μερικοί κακοπροαίρετοι. «Και τι τα ήθελε όλ' αυτά ο αρχιεπίσκοπος ;».
Δεν σκέφτονται οι αδιάκριτοι και απερίσκεπτοι ότι ο Χριστόδουλος όλ' αυτά τα εξοικονόμησε, επειδή του χρειάζονταν για το εισιτήριο του στον παράδεισο;

Οι ευσεβείς χριστιανοί πρέπει να ζουν με λιτότητα και συνετή οικονομία, ώστε να ρίχνουν στο δίσκο της Εκκλησίας όσο μπορούν μεγαλύτερο οβολό, διότι είναι κρίμα ένας αρχιεπίσκοπος να μην μπορέση να συγκεντρώση το ποσό που του χρειάζεται για να κόψη ένα εισιτήριο για τον παράδεισο, σαν αυτό του αρχιεπισκόπου
Χριστόδουλου.

Αυτός είναι « Ο Χριστόδουλός σας»!

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
chteflio
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #35 on: October 18, 2008, 11:46:13 am »

Φιλεναδα, πολυ παραμυθι μου ακουγεται το ανωτερο email! και εγω εχω ακουσει για καποιες σπαταλες που εκανε το συγκεκριμενο ατομο (και σ' αυτο παντα θα επιμενω, δεν ειμαστε ολοι ιδιοι και συνεπως ουτε ολοι οι μητροπολιτες ειναι τετοιοι που προσπαθουν να παρουσιασουν το Χριστοδουλο). Αλλα αυτα που γραφει ο καταλογος παραειναι υπερβολικα. Να μου πεις ειχε 3 αμφια ή 3 ποιμαντορικες ραβδους  πανακριβες να το πιστεψω βρε αδερφε, αλλα για δεκαδες!!???!! ή για τα παπουτσια.... Ποσα παπουτσια να χρησιμοποιει ενας ανθρωπος και μαλιστα ενας ανθρωπος που ολα τα παπουτσια του πρεπει να ειναι μαυρα? Ξερεις, δεν υπαρχει το διλημμα: αχ, ποιο ζευγαρι παπουτσια ταιριαζει με το ρασο που θα φορεσω σημερα?  Οσο για το δισκοποτηρο που του εκανε δωρο ο Πατριαρχης Βαρθολομαιος, απλα αμφιβαλω οτι με τις τοσο "αριστες" σχεσεις που ειχανε θα του εκανε ποτε δωρο και μαλιστα τετοιο.
smo

aoum

View Profile
« Reply #36 on: October 18, 2008, 13:56:55 pm »

Εγω δεν ξερω αν ειναι αληθεια η οχι, το μονο που ξερω στα σιγουρα ειναι οτι η περιουσια της εκκλησιας της ελλαδος μπορει να δικαιολογησει τετοια πολυτελεια απο κει και περα αν ειναι αληθεια η οχι . . .

chteflio προφανως και η εκκλησια της ελλαδος δεν εχει καμμια σχεση με το πατρειαρχειο (διοικητικα)

ακομη μια αλλη επισημανση οταν λεμε για περιουσια της εκκλησιας καλο θα ηταν να γνωρισουμε ολοι οτι αναφερομαστε σε καταθεσεις σε ακινητα και σε λοιπες επιχειρησεις (πχ Meditteranean Cosmos) αλλα δεν εχει νοημα να αναφερουμε εικονες η κειμηλια μεγαλης αξιας αν μετρουσαμε κι αυτα θα μπορουσαν να αγορασουν ολο τον κοσμο οι παπαδες και μιλαω κυριολεκτικα.

oblivion
gillan
Guest
« Reply #37 on: October 18, 2008, 14:28:23 pm »

Quote from: sakaflias7 on October 17, 2008, 19:48:31 pm
απο την στιγμη ρε σεις που δεν συνεισφερετε ενεργα μ συνδρομη δεν ειστε ενεργα μελη αρα δεν εχετε τα δικαιωματα π ζητατε...

Συνεισφερω ενεργα μεσω των φορων μου και του κρατους.... Χωρις την εγκριση μου προφανως και αρα εχω καθε δικαιωμα να ζηταω την απολυτη δυμευση της περιουσιας της εκκλησιας.
chteflio
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #38 on: October 18, 2008, 14:43:54 pm »

Κατσε ενα λεπτο gillan! Απολυτη Δημευση? Εσυ μπορει να το ζητας, αλλα δεν νομιζω οτι το δικαιουσαι! Αν για παραδειγμα εγω παω μοναχη (λεμε τωρα) και συνεπως ολα τα περιουσιακα μου στοιχεια περασουν στη μονη δικαιουσαι εσυ να τα δημευσεις? ή πεθαινω και τα αφηνω κληρονομια σε καποια μητροπολη ή μοναστηρι. Αφου δεν τα αφηνω στο κρατος, δεν ειναι αυθαιρετο να παει το κρατος και να τα παρει με το ετσι θελω? Οποτε απολυτη δημευση δεν νομιζω οτι θα ηταν κατι δικαιο να ζηταει κανεις. Τωρα για εναν ενδεχομενο χωρισμο εκκλησιας-κρατους (που θα σημαινε και οτι δεν θα πληρωνονταν οι κληρικοι απο τους φορους μας) αν θελεις μπορουμε να το συζητησουμε.
Greg..
Θαμώνας

Λευτεριά..

View Profile
« Reply #39 on: October 18, 2008, 14:55:16 pm »

Ε, ρε gillian, δήμευση είναι..

gillan
Guest
« Reply #40 on: October 18, 2008, 14:55:51 pm »

Quote from: chteflio on October 17, 2008, 21:30:07 pm
Η γνωμη μου και οι γνωσεις μου σχετικα (για οσους ενδιαφερονται να την ακουσουν και δεν εχουν ηδη μεσα τους αμετακινητες θεσεις):

1ον) Η περιουσια της εκκλησιας της Ελλαδος δεν ειναι μια σουμα και ξεμπερδεψαμε... Καθε μητροπολη εχει δικη της περιουσια και τη διαχειριζεται ο εκαστοτε μητροπολιτης προς το συμφερον της μητροπολης (οπως καταλαβαινετε το συμφερον ειναι σχετικο. Αν ειναι καλος και φιλοτιμος ο μητροπολιτης- και ναι υπαρχουν και τετοιοι- κανει εργο φιλανθρωπικο κτλ αν οχι τα ξερετε...).

Οντως τα διαχειριζεται προς το οικονομικο συμφερον της Μητροπολης. Εγω απορω ακομα πως εσεις οι πιστοι δεχεστε ετσι αδιαμαρτυρητα να σας γραφουν ετσι στα @@ τους και να μη σας υπολογιζουν καθολου, ενω σας λενε διαρκως οτι εκκλησια ειμαστε ολοι...

2ον) Οσον αφορα  τους μισθους των παπαδων, νομιζω κατι παιχτηκε με τον νομο Τριτση ή καποιο αλλο σχετικο...δηλαδη η Εκκλησια παραχωρησε μεγαλες εκτασεις γης  στο δημοσιο με ανταλλαγμα να γινουν οι παπαδες δημοσιοι υπαλληλοι...αρα θεωρητικα αφου η εκλεγμενη απο εμας τοτε κυβερνηση ψηφισε αυτον τον νομο δεν εχει νοημα να μιλαμε (θελω να πω εχει ευθυνες κυριως η τοτε κυβερνηση).

Χεστηκα για ολα αυτα. Η περιουσια της πρεπει (και επρεπε και τοτε) να δημευτει και τελος! Δε γουσταρω να πληρωνω παπαδες (με οποιαδηποτε θεση στην ιεραρχεια) με τα λεφτα μου. Απλο ειναι... Οι πιστοι πληρωστε τους μονοι σας!

3ον)Οσον αφορα τον οβολο των πιστων στο παγκαρι, μια ταριφα παει στην Μητροπολη, που θεωρητικα εχει μεγαλυτερες αναγκες γιατι μπορει να κανει και πιο οργανωμενο εργο, για παραδειγμα να συντηρει καποιο γηροκομειο - και ναι υπαρχουν και τετοιες μητροπολεις (ειπαμε εξαρταται απο τον Μητροπολιτη) και τα υπολοιπα μενουν στην ενορια.  Και εδω ειναι η δυναμη μας ουσιαστικα να ελενξουμε την κατασταση... Αν βλεπεις οτι στην ενορια γινεται εργο (η ενορια ειναι σχετικα μικρη και εποπτευσιμη, για οσους βεβαια ενδιαφερονται να δουν τι γινεται και αν γινεται κατι), τοτε συνεισφερεις ενεργα και στηριζεις το εργο. Και δεν εννοω μονο χρηματικα. Οι κυριες της φιλοπτωχου ειναι μια ζωη κατι γιαγιαδες γιατι εμεις οι νεοτεροι δεν ενδιαφερομαστε να μπουμε στην φιλοπτωχο και να τρεξουμε και να δουμε και που πανε τα λεφτα...

Γενικα, για να θεσω μια νεα παραμετρο στημ κουβεντα, θεωρω πως οτι πιο εξοργιστικο κανει η εκκλησια (καθε αποχρωσης) ειναι τα διαφορα φιλανθρωπικα, φυλοπτωχα και οτι αλλο εργα! Εξηγουμε:

1) Η φιλανθρωπια (οπως και η φιλοζωια) ειναι πραξη καθετη, δηλαδη γινεται απο καποιον ανωτερο σε καποιον κατωτερο. Εχω αρκετα λεφτα, δινω και ενα ξεροκοματο σε καποιον για να ζησει. Πρακτικα ομως τον κανω να εξαρταται απο μενα χωρις να λυνεται το προβλημα του. Και βεβαια παντα η φιλανθρωπια εχει πρωσοπικο οφελος οπως εξωφυλλα σε περιοδικα, φοροαπαλλαγες, νεοι πιστοι.... Δεν λεω οτι ειναι κακο να δινεις χρηματα σε οσους εχουν αναγκη, αλλα απο αλληλεγγυη και οχι απο φιλανθρωπια. Και προφανως μονο σε οσους αγωνιζονται και προσπαθουν να αλλαξουν την κατασταση τους απο μονοι τους. Σε διαφορετικη περιπτωση απλα τον εξουσιαζεις και διαιωνιζεις την κατασταση του.

2)Δεν καταλαβα δηλαδη το κρατος γιατι το εχουμε????? Για να δινει λεφτα στην εκκλησια (και να περνει ψηφους η κυβερνηση) και να φτιαχνει αυτη γηροκομεια και οτι αλλο? Δηλαδη τοτε γιατι ψηφιζουμε (οσοι ψηφιζουν...) κυβερνηση και οχι μητροπολιτη? Το κρατος λειτουργει ετσι, ακριβως για να μην εχεις απαιτησεις απο αυτο. Τα διαφορα κοινωνικα εργα ειναι δουλεια του κρατους (βασικα ειναι δουλεια της κοινωνιας, αλλα χαριν της κουβεντας, δεχομαι οτι ειναι του κρατους) και μονο.

Και επισης προφανως υπαρχουν "καλοι" παπαδες, με τη χριστιανικη εννοια του καλου, αλλοι αυτη η εννοια για μενα ειναι ουτως η αλλως αρνητικη... Βεβαια δε πιστευω οτι ψηλοτερα στην ιεραρχεια υπαρχουν εστω τετοιοι...

Καλοι παπαδες ειναι για παραδειγμα αυτοι οι βουδιστες μοναχοι που εκαναν την εξεγερση στη Μιανμαρ, απλα επειδη ειναι κατι τελειως διαφορετικο απο τους δικους μας. Καλοι ειναι και οι λατινοαμερικανοι της θεολογιας της απελευθερωσης, που ειναι ενοπλοι και αντικαπιταλιστες. Προβληματα εχουν και αυτοι, αλλα τουλαχιστον τους σεβομαι.
Social_waste

View Profile
« Reply #41 on: October 18, 2008, 14:56:02 pm »

εγω που θεωρω την εκκλησια βλαβερη για το ατομο
(πολυ χειροτερη απο το καπνισμα)
καθως και για την κοινωνια, δικαιουμαι να ζηταω χωρισμο εκκλησιας
κρατους και βαρια φορολογηση? και μεγαλες πινακιδες εξω απο τους
ναους που να γραφουν "ο χριστιανισμος βλαπτει σοβαρα την διανοια"?

Vive le son
D'l'explosion!
chteflio
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #42 on: October 18, 2008, 16:03:03 pm »

Τι να σου πω βρε gillan? Η αποψη μου ειναι οτι ναι μεν αυτο που ονομαζουμε κρατος προνοιας ειναι ειναι εργο του κρατους μας, αλλα οταν το κρατος ειναι οτι να ναι, καλη ειναι και η ιδιωτικη πρωτοβουλια οπως ειναι αυτη της εκκλησιας. Σε αυτο που λες οτι η πραγματικη φιλανθρωπια δεν ειναι να πετας ενα ξεροκομματο αλλα να τον βοηθας να αλλαξει την κατασταση στην οποια βρισκεται, θα συμφωνησω απολυτα. Αλλα αυτο δεν ειναι παντα εφικτο και σε αυτες τις περιπτωσεις και το ξεροκομματο ειναι κατι. Οταν ο αλλος εχει βασικο προβλημα επιβιωσης δεν μπορεις να του πεις "συγγνωμη αφου δεν μπορω να σε βοηθησω να αλλαξεις κατασταση δεν σε βοηθαω καθολου". Αυτα τα περι καθετης πραξης και ανωτεροτητας ή κατωτερωτητας νομιζω βρισκονται μονο στο μυαλο μας, γιατι αντι να σκεφτεις οτι αυτος κανει φιλανθρωπια γιατι περνιεται για ανωτερος μπορεις να σκεφτεις οτι αυτος βοηθαει απο αλληλεγγυη ή επειδη καποτε βρεθηκε κι αυτος σε δυσκολη κατασταση. Αν θα κανεις καλη σκεψη ή κακη ειναι δικο σου θεμα αλλα αυτο δεν σημαινει οτι ξερεις τα κινητρα του αλλου.
Sand
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

It Takes a Lot to Laugh, It Takes a Train to Cry

View Profile
« Reply #43 on: October 18, 2008, 16:07:12 pm »

2ον) Οσον αφορα  τους μισθους των παπαδων, νομιζω κατι παιχτηκε με τον νομο Τριτση ή καποιο αλλο σχετικο...δηλαδη η Εκκλησια παραχωρησε μεγαλες εκτασεις γης  στο δημοσιο με ανταλλαγμα να γινουν οι παπαδες δημοσιοι υπαλληλοι...αρα θεωρητικα αφου η εκλεγμενη απο εμας τοτε κυβερνηση ψηφισε αυτον τον νομο δεν εχει νοημα να μιλαμε (θελω να πω εχει ευθυνες κυριως η τοτε κυβερνηση).

Όπως ήδη ειπώθηκε ο νόμος Τρίτση είναι ανενεργός και γενικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Δεν μπορώ να καταλάβω την επιμονή ορισμένων να υποστηρίζουν ότι η εκκλησία της Ελλάδος έχει μικρή περιουσία. Σε σχέση με το πατριαρχείο ίσως να έχει μικρότερη. Αλλά γενικά κολυμπούν στο χρήμα. Ο πιο πλούσιος Έλληνας πολίτης δεν έχει περιουσία συγκρίσιμη με αυτήν της εκκλησίας της Ελλάδος.

Κατά την γνώμη μου αυτοί είναι το αληθινό πρόβλημα, οι θρήσκοι και θρησκόληπτοι άνθρωποι (για 'μένα δεν έχει πρακτική σημασία ο διαχωρισμός των δύο αυτών εννοιών). Γιατί τι μπορεί να αλλάξει την ώρα που το παιχνίδι είναι καθαρά πολιτικό; Ποια κυβέρνηση θ' αναλάμβανε το πολιτικό κόστος να διαχωρίσει εκκλησία- κράτος, γεγονός που θα συνεπάγονταν μεγάλη απώλεια ψήφων;
(Μην ξεχνάμε κάτι γελοίοι τύποι σαν τον Άνθιμο με τις φαιδρότητες του επηρεάζει πολύ κόσμο..)

It's called the American dream because you have to be asleep to believe it.
chteflio
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #44 on: October 18, 2008, 16:11:10 pm »

Quote from: Social_waste on October 18, 2008, 14:56:02 pm
εγω που θεωρω την εκκλησια βλαβερη για το ατομο
(πολυ χειροτερη απο το καπνισμα)
καθως και για την κοινωνια, δικαιουμαι να ζηταω χωρισμο εκκλησιας
κρατους και βαρια φορολογηση? και μεγαλες πινακιδες εξω απο τους
ναους που να γραφουν "ο χριστιανισμος βλαπτει σοβαρα την διανοια"?

οπως ανεφερα και προηγουμενως, ο χωρισμος εκκλησιας και κρατους ειναι κατι που μπορουμε να το συζητησουμε. Οπως και η φορολογηση .αν και εκεινο το βαρια με χαλαει λιγο. Αν φορολογησεις θα φορολογησεις οπως ολους τους υπολοιπους αλλιως δεν υπαρχει ισονομια. Τα τελευταια για το "βλαπτει σοβαρα την υγεια" τα θεωρω προσβλητικα για οσους αγαπανε αυτο που λεγεται εκκλησια και συνεπως και για τον εαυτο μου. Σε ολες μου τις τοποθετησεις νομιζω μιλησα με σεβασμο στους υπολοιπους και χωρις να προκαλω και θα χαιρομουν να εβλεπα την αναλογη ωριμοτητα και σεβασμο και απο τους υπολοιπους.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 16 Go Up Print
Jump to: