• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 13:52:55 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 13:52:55 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by nmpampal
[Today at 00:16:23]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]

[Εφ.Θερμοδυναμική]Παλιά θ...
by Giannis Masterio
[June 12, 2025, 22:30:38 pm]

Paid Internships in a Eur...
by okan
[June 12, 2025, 22:30:02 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9959
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426669
Total Topics: 31711
Online Today: 201
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 52
Guests: 122
Total: 174
adamchatz
Nikos_313
AcDimitri
tinidou
chatzisot
apapathe
zille
Mr Watson
panagiwt1s
vasilis saitis
mmikelo
trelogauros7
Dimosthenis
geo66
Bill g
theodorevic
dimitris_diotis
serafeim
Antreas17
george14
Tesla_1
dseid
JoHn!
stefpapa21
coyg
giorgosss03
ONETWIN
Nianaro
vaggelisx
gcheristanidhs
jimalexoud
Soterd52
nchatzo
Domnious
dkoukn
prizas
Panagismark
Saint_GR
Steliosgkougkou
mkakale
Tonis Mpalonis
xarisvougiou
abcdefg
Pepe The Frog
DLHERRO
mgrivab
petralexiou
mrodi
anastasis_sid
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot, MomostheGreen) > Μοίρα: Υφίσταται;
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Μοίρα: Υφίσταται;
Ναι.
Όχι!
Δεν μπορώ να το γνωρίζω...

Pages: [1] 2 Go Down Print
Author Topic: Μοίρα: Υφίσταται;  (Read 6358 times)
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
Μοίρα: Υφίσταται;
« on: September 26, 2005, 03:13:02 am »

Ok, άνοιξα τέτοιο θέμα στο συγκεκριμένο forum δοσμένου του επιστημονικού προσανατολισμού των μελών. Δε σημαίνει ότι απαιτούνται γεωμετρικά (νομίζω έτσι λέγονται) επιχειρήματα στις απαντήσεις. Με επαγωγική (αλλά τεκμηριωμένη) σκέψη και σύνεση μπορεί ο καθένας να εκφράσει ό τι νομίζει έχει σχέση με το θέμα.

Όταν γράφω εδώ τον όρο "μοίρα", αναφέρομαι στο "κομμάτι από τη ζωή που ζει ο κάθε άνθρωπος". ->Για να αποφεύγονται οι παρεξηγήσεις. Έχω την εντύπωση ότι όλοι θυμάστε στο σχολείο που μας λέγανε (ιδιαίτερα σε εκείνον τον Όμηρο στο γυμνάσιο) ότι ο άνθρωπος ορίζει μόνος του τις πράξεις του και είναι υπεύθυνος γι' αυτές, κλπ. Είναι γεγονός ότι πολλά από αυτά που διδάσκονται στο σχολείο (ιδιαίτερα σε μικρές τάξεις) είναι επίτηδες "μίας κατεύθυνσης". Ο σκοπός είναι να μεγαλώνουμε εμείς οι διδασκόμενοι με συγκεκριμένες ιδέες, καλώς ή κακώς. Και γι' αυτό το λόγο, το θέμα είναι λίγο ξεχωριστό και επειδή δε νομίζω ότι θίγει την ολότητα και ψυχοσύνθεση του καθενός όσο άλλα θέματα (βλέπε θρησκευτικού είδους).

Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό το μονοπάτι που ακολουθεί ο κάθε άνθρωπος και που λέγεται ζωή δεν αλλάζει. Ακόμη και αν μου φέρουν μηχανές που χειρίζονται το χρόνο.
Κάθε αλλαγή στη ζωή που κάνουμε εμείς ή φέρνει το περιβάλλον μας σε μας, δεν αντιστρέφεται, με εξαρτημένη μεταβλητή τη ζωή και ανεξάρτητη το χρόνο.
Δηλαδή, έστω ότι παίρνουμε μια απόφαση και μετά την αλλάζουμε, μετά την ξαναλλάζουμε, κ.ο.κ. Μπορεί να έχουμε κάνει αυτές τις ενέργειες και να τις έχουμε αναιρέσει, ωστόσο η ενέργεια που ξοδέψαμε για να σκεφτούμε έχει χαθεί πια και δε γίνεται να αγνοηθεί.
Λόγοι, που με κάνουν να πιστεύω ότι ακόμα και αν ήξερα το μέλλον μου, ή πιο συγκεκριμένα φάσεις από αυτό, θα ακολουθούσα την πορεία που θα ακολουθήσω.
Ακούγεται μοιρολατρικό; Δεκτόν, αν αυτός είναι ο ορισμός.
Φαίνεται ότι, εφόσον πιστεύω στη μοίρα, ό τι είναι να γίνει, ας γίνει. Σύμφωνοι και "σε βλέπω μάτι με μάτι" και μέσα και έτσι. Εδώ είναι το αλλά: το λέω επειδή ζω τη ζωή μου και είμαι σίγουρος και υπεύθυνος για τις πράξεις μου και όχι σαν δικαιολογία για αστοχίες. Αυτοί που κάνουν το τελευταίο συνήθως το κάνουν για λόγους ανακούφισης ή και απελευθέρωσης, εξοστρακίζοντας τα όποια εχθρικά συναισθήματα των άλλων (των θυμάτων της αστοχίας) στην ιδεολογία τω πρώτων, πράγμα που δουλεύει απέναντι σε διαλλακτικούς ανθρώπους.

Χμμ, θα έγραφα κι άλλα αλλά πέρασε η ώρα Shocked. Περιμένω απόψεις.
 ^thumbup^ ^bagface^Είναι το πρώτο μου topic shifty.

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Απ: Μοίρα: Υφίσταται;
« Reply #1 on: September 26, 2005, 10:57:38 am »

Προφανώς και δεν υπάρχει.
έτσι απλα

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
dictator23
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Fat Bullshido oops... Aikido Mastah...

View Profile
Re: Μοίρα: Υφίσταται;
« Reply #2 on: September 26, 2005, 12:37:54 pm »

Aν υφισταται η μοιρα γιατι σκεφτεσαι;
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #3 on: September 26, 2005, 15:10:32 pm »

Δεν νομίζω πως υπάρχει μοίρα. Μάλλον είναι κάτι που γεννήσαν οι άνθρωποι για να δικαιολογούν τις ακατανίκητες επιθυμίες τους που ενίοτε τους οδηγούν στην καταστροφή του εαυτού τους ή στην πρόκληση κάποιων άσχημων γεγονότων που αφορούν τους ίδιους και άλλους ανθρώπους. Νομίζω πως όλοι μας συνειδητά έχουμε κάνει πράγματα τα οποία ξέρουμε πως προκάλεσαν κακό ή προβλήματα είτε σε μας είτε σε άλλους....

Quote from: 4Dcube on September 26, 2005, 03:13:02 am
Λόγοι, που με κάνουν να πιστεύω ότι ακόμα και αν ήξερα το μέλλον μου, ή πιο συγκεκριμένα φάσεις από αυτό, θα ακολουθούσα την πορεία που θα ακολουθήσω.

4Dcube πολύ ρομαντικό αυτό αλλά αν έφευγες εκδρομή και μάθαινες από πριν ότι μια μέρα μετά θα συμβεί κάτι τραγικό σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, παρόλαυτα θα έφευγες;;;; Ή μήπως θα έμενες για να το αποτρέψεις;;;

Θέλω να πω πως ακόμα και αν υπήρχε μοίρα τότε θα την γνωρίζαμε ή θα την μαθαίναμε και η γνώση του μέλλοντος οδηγεί στην αναίρεση του. Θα μου πείτε τώρα, ίσως να υπάρχει και να μην την μαθαίνουμε ποτέ....ίσως....για μένα όμως αυτό υπονοεί και καταδυκνύει ότι μοίρα δεν υπάρχει....

Άλλωστε θέλω να πιστεύω πως είμαι κύριος του εαυτού μου (ως ένα σημείο τουλάχιστον αν όχι πλήρως)
Προσωπική μου γνώμη πάντα....

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #4 on: September 26, 2005, 17:29:03 pm »

Quote from: Verminoz on September 26, 2005, 15:10:32 pm
Quote from: 4Dcube on September 26, 2005, 03:13:02 am

4Dcube πολύ ρομαντικό αυτό αλλά αν έφευγες εκδρομή και μάθαινες από πριν ότι μια μέρα μετά θα συμβεί κάτι τραγικό σε ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, παρόλαυτα θα έφευγες;;;; Ή μήπως θα έμενες για να το αποτρέψεις;;;

Η απάντηση απλή: για να "δω" τη σκηνή σαν όραμα και αν όντως είναι το μέλλον μια μέρα πριν, σημαίνει πως έχω κάνει ό τι μου περνά από το χέρι για να επηρεάσω τη ροή των γεγονότων και ακολούθησε αυτό που ακολούθησε.

Θέλω να πω πως ακόμα και αν υπήρχε μοίρα τότε θα την γνωρίζαμε ή θα την μαθαίναμε και η γνώση του μέλλοντος οδηγεί στην αναίρεση του.

Και ποιος σου λεέι ότι με το να γνωρίζουμε το μέλλον το αλλάζουμε; Ίσως το μέλλον να έρχεται (και να το βλέπουμε έτσι) δοσμένου ότι "γνωρίζουμε".

Θα μου πείτε τώρα, ίσως να υπάρχει και να μην την μαθαίνουμε ποτέ....ίσως....για μένα όμως αυτό υπονοεί και καταδυκνύει ότι μοίρα δεν υπάρχει....

Σωστός, υπό την έννοια ότι δεν έχει νόημα αυτό το οποίο δεν αντιλαμβάνεσαι. Όμως ο αντίλογος είναι: ό τι δεν αντιλαμβάνεσαι ή δεν καταλαβαίνεις δεν υπάρχει;

Άλλωστε θέλω να πιστεύω πως είμαι κύριος του εαυτού μου (ως ένα σημείο τουλάχιστον αν όχι πλήρως)
Προσωπική μου γνώμη πάντα....

Εδώ τα είπες όλα. (Ψιλο-off topic)Για να το γενικεύσουμε λίγο, πάντα οι άνθρωποι επιζητούσαμε την ελευθερία, την ανεξαρτησία αλλά στην πραγματικότητα θέλουμε να έχουμε γύρω τους ομοϊδεάτες, συναδέλφους, ομόθρησκους, κλπ. Ο άνθρωπος, το κοινωνικό θηρίο, βλέπετε. Ή αλλιώς, η δύναμη της μάζας. Απόλυτη ελευθερία είναι μοναξιά... Την ελευθερία πολλοί αγάπησαν, τη μοναξιά ουδείς.(/Ψιλο-off topic)
Επίσης. Οι γνώμες, αν εκφράζονται, σεβαστές.
Και sorry που ασχολήθηκα τόσο με τις θέσεις σου αλλά ήταν ο μόνος αντίλογος.

Quote from: dictator23 on September 26, 2005, 12:37:54 pm
Aν υφισταται η μοιρα γιατι σκεφτεσαι;

:???:Αναφέρεσαι σε μένα; Αν ναι, τι εννοείς; Γιατί σκέφτεσαι αφού δεν υπάρχεις; Roll Eyes

dictator23
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Fat Bullshido oops... Aikido Mastah...

View Profile
« Reply #5 on: September 26, 2005, 19:19:03 pm »

Με βαση αυτα που καταλαβαινουμε μεχρι τωρα: καθε ανθρωπος εχει ενα ευρος σκεψης και προσπαθει να κανει προβλεψεις για το μελλον του (τις πιο πολλες φορες δεν κανει καθεται).Οι προβλεψεις εχουν χωρικο και χρονικο συσχετισμο.Περα απο αυτο που αντιλαμβανεται ο ανθρωπος υπαρχουν πολλα περισσοτερα προφανως ετσι λοιπον κατι που δεν προβλεπεται απο την ανθρωπινη νοηση και συμβει μπορει να το πει κανεις μοιρα αλλα εγω το λεω απλα τυχαιο γεγονος.Αν μιλας για ντετερμινισμο τοτε ισως μπορουσε καποιος πολυ πολυ εξυπνος(μαλλον ΑΙ) να αποδειξει οτι οι φυσικες καταστασεις  ειναι απειρες αλλα αριθμησιμες,κατι ομως που αρκετοι δεν το συμμεριζονται μιας και μιλανε και για δημιουργια φυσικου κοσμου απτο τπτ σχεδον.Δλδ δημιουργουνται συνεχως νεες καταστασεις και απτο πουθενα οποτε παει περιπατο ο ντετερμινισμος και η οποιαδηποτε μοιρα.Εκτος βεβαια αν μπορεις να πεις οτι υπαρχει ντετερμινισμος για μυριοστα του μυριοστου.Προσφατα διαβασα οτι ο Πενροουζ ενας απτους τελευταιους διεπιστημονες αρχισε να ενστερνιζεται τον Πλατωνα και τον κοσμο τον ιδεων...Δλδ εχουμε επικοινωνια ως οντα με κατι πολυ περισσοτερο απτον φυσικο κοσμο...Τρεχα γυρευε...Μη σταματας να σκεφτεσαι παντως και θα δεις οτι η μοιρα δεν φαινεται τουλαχιστον με
 την εννοια που δινανε καποτε.Ευρος γεγονοτων ισως να υπαρχει σε περιορισμενο χωρο και χρονο.Μετρα ομως ποσο χωρο και ποσο χρονο μετρας...
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #6 on: September 26, 2005, 19:41:09 pm »

Αναπόφευκτα σε μια συζήτηση για τη μοίρα έρχονται και οι "προβλέψεις".
Να θυμίσω ότι τις προβλέψεις τις έθεσα ως παράδειγμα και ότι ο βασικός προβληματισμός είναι η ευθύτητα της ζωής. Γιατί όπως έγραψα με τον όρο μοίρα εννοώ το
"κομμάτι από τη ζωή που ζει ο κάθε άνθρωπος".

@δικτάτορα: Κατάλαβα νομίζω τι θέλεις να πεις σχετικά με προβλέψεις α λα επιστημονικά (ΑΙ, πιθανότητες, ντετερμινισμός). Όμως αυτές οι προβλέψεις, όπως και αν γίνονται, δεν εξηγούν γιατί και πώς η πάροδος του χρόνου είναι αυτή που είναι. Το άλλο "...να σκέφτεσαι" και κάτι μετρήσεις για χώρο και χρόνο ομολογώ δεν τα καταλαβαίνω αν και φαίνονται ενδιαφέροντα. Νομίζω πάντως ότι το ανθρώπινο μυαλό δε θα χωράει άπειρο χρόνο και χώρο...

Zorbas-E-
Guest
« Reply #7 on: September 26, 2005, 23:36:55 pm »

Μοίρα... Κάθε εποχή και κάθε έθνος ή λαός ή θρησκευτική ομάδα έχει ίσως και μια διαφορετική άποψη-ερμηνεία. Η μονοθεϊστικές θρησκείες και ειδικά η εβραϊκή διδάσκουν μια πολύ μικρή ελευθερία του ανθρώπου για επίδραση στον κόσμο ή τη ζωή του, με λίγα λόγια όλα είναι θέλημα θεού... Ξέρω να καταθέσω όμως την άποψη των Ελλήνων επι του θέματος χωρίς να το πάω μακριά. Για την άποψη αυτή πείστηκα ως προς την ορθότητά της (μέχρι ανταποδείξεως) όταν επέλεξα τα Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά του κ Μάργαρη.

Στη γλώσσα μας τρείς λέξεις εκφράζουν την έννοια της μοίρας 1)αντιπεπονθώς   (αντί+πάθος)
                                                                                      2) πεπρωμένο     (πεπραγμένο)
                                                                                      3)ειμαρμένη         (μείρομαι=τραβώ λαχνό, παίρνω το μερίδιό μου κτλ. εξ'ου και η λέξη μερίδα κτλ.)

Η μοίρα εκφράζει το μέλλον.Αυτό που πρόκειται να συμβεί. Αναρωτιόμουν για ποιό λόγο οι παραπάνω λέξεις είναι μετοχές παρακειμένου αφου ρε γαμώτο θέλουν να εκφράσουν το μέλλον!

1) αντιπεπονθώς ==> αντί + αυτό που έχεις πάθει-κάνει
2) αυτό που έχει πραχθεί
3) ο κλήρος σου, αυτό που επέλεξες κτλ.

Άρα με βάση τη γλώσσα μας η μοίρα (το μέλλον δηλαδή) είναι άμεση συνάρτηση του παρελθόντος. Η μοίρα δηλαδή εξαρτάται από τις επιλογές μας στο παρελθόν. Η μοίρα επιφυλλάσει στον καπνιστή, τον αντιαθλητικό τύπο και τον λαίμαργο ένα εγκεφαλικό , καρδιακό κτλ κτλ. όχι γιατί έτσι θέλησε ο θεός αλλά γιατί έτσι επιβάλλει η ισορροπία του συστήματος στους νόμους του οποίου υποκείμεθα. (παράδειγμα ε; :'()

Βιομηχανικά Ηλεκτρονικά - Η αντίφαση του προβλήματος του αυτόματου ελέγχου

|Fcl(s) + Sgp(s)|=1       ===>  "το πρόβλημα του ελέγχου είναι καθαρά ένα πρόβλημα διαχείρησης του περιεχομένου συχνοτήτων των σημάτων"

Αυτή είναι η ελληνική κοσμοθέαση, ελπίζω όσοι ασχολήθηκαν με το παραπάνω μάθημα και επέμειναν σε αυτή την εξίσωση όσο ο κος Μάργαρης να συλλαμβάνουν τους συνειρμούς μου
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #8 on: September 27, 2005, 12:39:37 pm »

Quote from: 4Dcube on September 26, 2005, 17:29:03 pm
Η απάντηση απλή: για να "δω" τη σκηνή σαν όραμα και αν όντως είναι το μέλλον μια μέρα πριν, σημαίνει πως έχω κάνει ό τι μου περνά από το χέρι για να επηρεάσω τη ροή των γεγονότων και ακολούθησε αυτό που ακολούθησε.

Εννοούσα υποθετικά, πες ότι ερχόταν ένα μέντιουμ οικειοθελώς και σου το έλεγε...υποθετικά πάντα....

Και ποιος σου λεέι ότι με το να γνωρίζουμε το μέλλον το αλλάζουμε; Ίσως το μέλλον να έρχεται (και να το βλέπουμε έτσι) δοσμένου ότι "γνωρίζουμε".

Ακόμα δεν μου απάντησες όμως....θα έφευγες όπως δηλαδή θα έκανες αν δεν σου είχε πει το μέντιουμ αυτό που σου είπε ή θα έμενες;;;; Σκέψου όμως πως όλα αυτά είναι απομονωμένα από τις επιδράσεις του υπόλοιπου κόσμου.
Εγώ πιστεύω πως θα έμενες βέβαια χώρις όμως να σημαίνει ότι θα κατάφερνες να αποτρέψεις το τραγικό συμβάν. Και αυτό γιατί έκανα (εσκεμμένα) μία λανθασμένη παραδοχή: εκμηδένισα τις επιδράσεις του υπόλοιπου κόσμου και των γεγονότων του.
Πιστεύω λοιπόν πως το μέλλον είναι μια υπερπολύπλοκη συνάρτηση του παρελθόντος. Κάθε μικρή λεπτομέρεια συμβάλλει στην διαμόρφωση του μέλλοντος. Και ακριβώς αυτή η πολυπλοκότητα ήταν που ανάγκασε τους ανθρώπους να ερμηνεύσουν κάποια πράγματα βασιζόμενοι σε θεωρίες που δεν υπακοούν στους κανόνες του αιτίου-αποτελέσματος (θεωρία αβεβαιότητας του Heisenberg, θεωρία του Χάους, θεωρία των Καταστροφών)

Σωστός, υπό την έννοια ότι δεν έχει νόημα αυτό το οποίο δεν αντιλαμβάνεσαι. Όμως ο αντίλογος είναι: ό τι δεν αντιλαμβάνεσαι ή δεν καταλαβαίνεις δεν υπάρχει;

Έχεις δίκιο όμως όταν κάτι μένει μόνο στα λόγια καταντάει μάλλον μύθος. Αφού δεν έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει μοίρα είναι μια σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρχει. Είναι σαν το τέρας του Λοχ Νες. Όλοι μιλάν γι αυτό, κάποιοι λένε ότι το έχουν δει, αλλά από τις δεκάδες εξωνυχιστικές έρευνες που έχουν γίνει καμία δεν απέδειξε ότι υπάρχει....μήπως τελικά δεν υπάρχει;;;;

Η ελευθερία είναι συνιφασμένη με την μοναξιά χωρίς όμως να σημαίνει πως ελευθερία => (συνεπάγεται απαραιτήτως) μοναξιά. Αυτό πιστεύω εξαρτάται από το εκάστοτε κοινωνικό γίγνεσθαι....

4DCube κανένα πρόβλημα...κουβέντα κάνουμε.... Wink Grin

Zorbas-E- επιστημονικότατη η εξήγηση σου!!!  Grin Αντιπροσωπευτικό του ότι είσαι ηλεκτρολόγος.... Smiley
Κι όμως αν και η γλώσσα μας δείχνει αυτό που λες, αντιθέτως οι εφευρεύτες της, οι άρχαιοι ημών πρόγονοι, ήταν μοιρολάτρες και πιστεύαν μάλιστα πως η μοίρα τους βρίσκεται πολλές φορές στα χέρια των "άκυρων" θεών τους. Οξύμωρο ε;;;  Grin

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #9 on: September 27, 2005, 15:53:10 pm »

Είμαι της άποψης ότι δεν υπάρχει μοίρα με την έννοια της προδιαγεγραμμένης πορείας της ζωής. Και αυτό γιατί κάθε δευτερόλεπτο παίρνονται εκατομύρρια αποφάσεις και γίνονται ακόμα περισσότερες συμπτώσεις οι οποίες είναι αδύνατο να βαδίζουν σε μια συγκεκριμένη πορεία. Άλλωστε αν υπάρχει η μοίρα ποιός είναι αυτός που την καθορίζει; Βέβαια μπορείς να πεις στο παράδειγμα που μας έδωσε ο Verminoz ότι αν τελικά μείνεις τότε θα ήταν η μοίρα σου να μείνεις! Μπορείς όμως αλήθεια να το πεις; Γιατί τελικά εσύ θα είσαι αυτός που θα αποφασίσει αν θα μείνει η όχι!

4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #10 on: October 01, 2005, 21:39:38 pm »

@Zorbas-E-

ΟΚ, οι μετοχές που έχεις γράψει είναι ελληνικές λέξεις( Shocked).
Δεν καταλαβαίνω γιατί κατευθείαν λες ότι θέλουν να εκφράσουν το μέλλον(άσε που ως προσδιορισμοί πρέπει να προσδιορίζουν τον προσδιοριστέο όρο). Ο παρακείμενος, ο χρόνος δλδ των μετοχών αυτών, φτιάχθηκε για να εκφράζει το παρόν μέσω του πρόσφατου παρελθόντος. Δεν καταλαβαίνω πού κολλάει το μέλλον. Αν κολλούσε, θα μιλούσαμε για συντελεσμένο μέλλοντα (εκεί να δεις χρονικές περιπλοκές).

Μήπως μπερδεύεις τη μοίρα με το μέλλον, όπως νομίζω ότι πήρε το μάτι μου  shifty;

Quote from: Zorbas-E- on September 26, 2005, 23:36:55 pm
Άρα με βάση τη γλώσσα μας η μοίρα (το μέλλον δηλαδή)

Μα η μοίρα, όπως το λέει και η ίδια η λέξη (αρχαιοτάτη και αυτή) είναι "το κομμάτι από τη ζωή που ζει ο κάθε άνθρωπος" όπως έχω ξαναγράψει. Άρα, το μέλλον είναι μόνο το 33% της μοίρας (έστω). Στην καθημερινή ομιλία βέβαια όταν λέμε μοίρα εννοούμε ΚΑΙ το μέλλον. Θα έλεγα btw ότι στην καθημερινή ομιλία λέμε οτινάναι ώστε να συννενοηθούμε Roll Eyes. Ωστόσο από την αρχή, στο πρώτο μου ποστ, διευκρίνισα ότι μοίρα είναι ...μπλαμπλαμπλα (βλέπε πάνω).

Τεσπα, απ' ό τι κατάλαβα (καταλαβαίνω/δεν καταλαβαίνω πολλά πράγματα, γενικά  Undecided) έκανες την αρχαιοελληνική αναφορά για να δείξεις την άποψή σου... Η οποία σε τελική ανάλυση ποια είναι;;; Ότι το μέλλον εξαρτάται από το παρελθόν;;; question

Όμορφη παρατήρηση και αναδεικνύει πολύ τη γλώσσα μας. Αλλά μάλλον ξέχασες κάπου το παρόν γιατί αυτό που γράφεις είναι αυτονόητο.

Από την εξίσωση του ΑΕ δεν κατάλαβα Χριστό... Είσαι έτη μπροστά... ^top^

4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #11 on: October 01, 2005, 23:01:44 pm »

@Verminoz
Quote from: Verminoz on September 27, 2005, 12:39:37 pm
Εννοούσα υποθετικά, πες ότι ερχόταν ένα μέντιουμ οικειοθελώς και σου το έλεγε...υποθετικά πάντα....

Με το να το λες αυτό, αν ερχόταν μέντιουμ και μου έλεγε το μέλλον, παραδέχεσαι ότι υπάρχει ένα μονοπάτι και ότι ο χρόνος έχει μια οδό. Και αν το πάρεις υποθετικά όπως λες, έρχεσαι στη θεωρία μου, οπότε δεν καταλαβαίνω πώς μπορείς να με αντικρούσεις έτσι. Φαύλος κύκλος.
Τι δλδ, να γράφω ίδια πράγματα ξανά και ξανά; Ή περιμένεις από εμένα να διατυπώσω μια θεωρία που να συμφωνεί με τα πιστεύω σου;

Ορίστε λοιπόν μια θεωρία που περίμενα να δω. Αν διαβάζατε μικροί κανένα marvel comic θα είχατε υπόψη σας τη θεωρία με τα πολλαπλά/παράλληλα σύμπαντα που προφανώς ξεσήκωσε ο stan lee (συγγραφέας πολλών τέτοιων κόμικς) από κάποιο επιστημονικό δοκίμιο και που λέει ότι με κάθε επιλογή που εμφανίζεται στη ζωή των ανθρώπων δημιουργείται το ανάλογο - ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα - μέλλον (ή κάτι τέτοιο). Να μια χαοτική κατάσταση που βολεύει συγγραφέα φαντασίας του λόγου του.

Έχεις δίκιο όμως όταν κάτι μένει μόνο στα λόγια καταντάει μάλλον μύθος. Αφού δεν έχουμε αποδείξεις ότι υπάρχει μοίρα είναι μια σοβαρή πιθανότητα να μην υπάρχει. Είναι σαν το τέρας του Λοχ Νες. Όλοι μιλάν γι αυτό, κάποιοι λένε ότι το έχουν δει, αλλά από τις δεκάδες εξωνυχιστικές έρευνες που έχουν γίνει καμία δεν απέδειξε ότι υπάρχει....μήπως τελικά δεν υπάρχει;;;;

Ξαναρωτώ: π.χ. δε βλέπεις την αντιύλη. Πριν έλεγες ότι δεν υπάρχει, αν και γινόταν λόγος γι ' αυτή σε όποιες εμφανίσεις της στην ανθρώπινη ιστορία. Αλλά βρέθηκε με επιστημονικούς τρόπους που είναι αποδεκτοί ότι υπάρχει. Η θέση σου;

Η ελευθερία είναι συνιφασμένη με την μοναξιά χωρίς όμως να σημαίνει πως ελευθερία => (συνεπάγεται απαραιτήτως) μοναξιά. Αυτό πιστεύω εξαρτάται από το εκάστοτε κοινωνικό γίγνεσθαι....

Σύμφωνοι. Όμως έγραψα ΑΠΟΛΥΤΗ ελευθερία και υποστηρίζω ισοπεδωτικά ότι
(απόλυτη ελευθερία)=>(μοναξιά)      i.e.πρέπει να 'σαι μόνος σου για να είσαι πραγματικά ελεύθερος.
Το ενδιαφέρον είναι ότι αν είσαι απόλυτα ελεύθερος, η ελευθερία σου δεν έχει νόημα γιατί δεν μπορείς να τη συγκρίνεις! Roll Eyes

Zorbas-E- επιστημονικότατη η εξήγηση σου!!! Grin Αντιπροσωπευτικό του ότι είσαι ηλεκτρολόγος.... Smiley
Κι όμως αν και η γλώσσα μας δείχνει αυτό που λες, αντιθέτως οι εφευρεύτες της, οι άρχαιοι ημών πρόγονοι, ήταν μοιρολάτρες και πιστεύαν μάλιστα πως η μοίρα τους βρίσκεται πολλές φορές στα χέρια των "άκυρων" θεών τους. Οξύμωρο ε;;; Grin

Πιπέρι στο στόμα (ή στο... χέρι) Smiley!! Τι είναι αυτά που γράφεις για τους θεούς των αρχαίων ελλήνων! Οι έλληνες ήταν οι μόνοι ανοιχτόμυαλοι που με απόλυτο σύστημα αναφοράς δημιούργησαν τους θεούς τους, δηλαδή χωρίς να τους ξεχωρίσουν από καλούς-κακούς, όπως έκαναν όλοι οι άλλοι. Κατά συνέπεια, ούτε οι ίδιοι οι θεοί είχαν πρόσβαση στη διαχείριση της μοίρας. Όσο για τις τρεις μοίρες, ήταν οι προσωποποιήσεις της δημιουργίας της υποπερίπτωσης του απόλυτου συστήματος αναφοράς την οποία υποπερίπτωση εμείς βιώνουμε και δεν αλλάζει! (ώπα, υπερφόρτωση) Tongue
Από πού κατάλαβες ότι οι έλληνες ήταν μοιρολάτρες; Από το ότι λάτρευαν τους θεούς τους; Τις μοίρες πάντως δεν τις λάτρευαν, ως κάτι υπεράνω. Χμ, από αυτήν την άποψη όντως μοιρολατρούσαν. Undecided 8)

Alexkasgr
Honoured Member - Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Έτη φωτός μπροστά...

View Profile
Απ: Re: Μοίρα: Υφίσταται;
« Reply #12 on: October 01, 2005, 23:43:16 pm »

Quote from: 4Dcube on October 01, 2005, 23:01:44 pm
με κάθε επιλογή που εμφανίζεται στη ζωή των ανθρώπων δημιουργείται το ανάλογο - ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα - μέλλον (ή κάτι τέτοιο). Να μια χαοτική κατάσταση που βολεύει συγγραφέα φαντασίας του λόγου του.

Αυτή ακριβώς είναι η άποψή μου για το θέμα χωρίς να την έχω διαβάσει κάπου από ότι θυμάμαι.
Την έχω σκεφτεί από 2α Γυμνασίου. Η μοίρα για μένα είναι ένα διακλαδιζόμενο δένδρο επιλογών, ωστόσο ο χαοτικά μεγάλος αριθμός των διακλαδώσεων που υπάρχουν καθιστά το αποτέλεσμα επιμέρους αποφάσεων που παίρνουμε σε διάφορα στάια της ζωής μας μερικώς αναστρέψιμο, άρα δεν καθορίζει απόλύτως το μέλλον μας.
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #13 on: October 02, 2005, 00:03:12 am »

Quote from: Alexkasgr on October 01, 2005, 23:43:16 pm
Quote from: 4Dcube on October 01, 2005, 23:01:44 pm
με κάθε επιλογή που εμφανίζεται στη ζωή των ανθρώπων δημιουργείται το ανάλογο - ανεξάρτητο από τα υπόλοιπα - μέλλον (ή κάτι τέτοιο). Να μια χαοτική κατάσταση που βολεύει συγγραφέα φαντασίας του λόγου του.

Αυτή ακριβώς είναι η άποψή μου για το θέμα χωρίς να την έχω διαβάσει κάπου από ότι θυμάμαι.
Την έχω σκεφτεί από 2α Γυμνασίου. Η μοίρα για μένα είναι ένα διακλαδιζόμενο δένδρο επιλογών, ωστόσο ο χαοτικά μεγάλος αριθμός των διακλαδώσεων που υπάρχουν καθιστά το αποτέλεσμα επιμέρους αποφάσεων που παίρνουμε σε διάφορα στάια της ζωής μας μερικώς αναστρέψιμο, άρα δεν καθορίζει απόλύτως το μέλλον μας.

Πού ήσουν για να το πεις;

Επίσης, η δική μου θέση σε αυτά που λες είναι ότι το αποτέλεσμα επιμέρους αποφάσεων είναι μη αναστρέψιμο.

Alexkasgr
Honoured Member - Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Έτη φωτός μπροστά...

View Profile
« Reply #14 on: October 02, 2005, 00:21:01 am »

Θα προτιμούσα να εκφραστώ πιο λεπτομερώς αλλά δεν είχα την ευκαιρία.
Όπως βλέπεις η διαφορά της προσέγγισής μου από τη δική σου είναι μόνο στην "ελαστικότητα":
υπάρχει δυνατότητα μερικής αναστροφής κάποιων συνεπειών ρων πράξεών μας. Δεν είναι όλα πήρα μια απόφαση και μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα.
Παρεμπιπτόντως αυτήν την αρχή της ελαστικότητας την έχω σε μεγάλη εκτίμηση και προσπαθώ σε όλες μου τις αποφάσεις να αφήνω όσο το δυνατόν πιο πολλές ανοιχτές επιλογές. Μήπως θα με κατηγορήσεις ότι δεν παίρνω αποφάσεις γιατί φοβάμαι τη μοίρα μου??  Shocked Tongue
Pages: [1] 2 Go Up Print
Jump to: