• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 15:50:24 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 15:50:24 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Aναζωπύρωση των εχθροπραξ...
by Katarameno
[Today at 15:09:50]

[Τεχνολογία Ηλεκτροτεχνικ...
by nectar
[Today at 14:46:20]

Αιτήσεις Ορκωμοσίας ΤΗΜΜΥ...
by Mr Watson
[Today at 09:55:52]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 07:09:33]

H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426727
Total Topics: 31712
Online Today: 209
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 64
Guests: 130
Total: 194
mgrivab
Jimis123
kutsukellis
zoi
apob
kpapama
smaragdis
dkoui
gmpatsol
Billyskotsikas
ant2946
gpr000
tmpadasn
akoil
chrisg
Antigoni
Minmaxeng
kokkinosgior
kvas
Lazaros8585
lina_zs
ariadnipm
nikolith
ekyriakos
G.V.
nikos123321
Orgianelis
ThanosTheTT
Νικη
george14
Nekt
Tents
xeniam
nectar
antreassv
tsaliki
andripappa
whatdoesthefoxsay
nikos.a
thalia fokianou
nicksterghs
glavdakis
giorgosss03
iakov
ඞ
pkoko
manwlakhs
anastas1a
cheinopor
Antreas17
George_G
Giannis Masterio
stavrosk
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
alex_g
Giannis_Kako
aggelina
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πληροφορίες Καθηγητών
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά > Πολιτικές Φυσιογνωμίες (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας  (Read 1371 times)
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« on: February 19, 2008, 19:32:18 pm »

Τέλος εποχής
Ιστορική αποχώρηση του Φιντέλ Κάστρο έπειτα από μισό αιώνα στην εξουσία

Αβάνα

Έπειτα από σχεδόν μισό αιώνα στην εξουσία, ο Φιντέλ Κάστρο ανακοίνωσε την απόφασή του να μην επιστρέψει ξανά στην προεδρία της Κούβας με μήνυμά του στην εφημερίδα Granma, επίσημο όργανο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας.

«Προς τους αγαπητούς συμπατριώτες μου, οι οποίοι μου έδωσαν πρόσφατα την ανυπολόγιστη τιμή να με εκλέξουν μέλος του Κοινοβουλίου (...) απευθύνω μήνυμα ότι δεν θα θελήσω ούτε θα αποδεχτώ (...) το αξίωμα του προέδρου και του ανώτατου διοικητή», αναφέρει το μήνυμα του Κάστρο.

«Θα ήταν αντίθετο στη συνείδησή μου να αναλάμβανα ευθύνες που θα απαιτούσαν μετακινήσεις και ολοκληρωτική δέσμευση, κάτι το οποίο δεν είμαι, από βιολογικής πλευράς, σε θέση να προσφέρω.

»Προτεραιότητά μου ήταν να προετοιμάσω, ψυχολογικά και πολιτικά, τον λαό για την απουσία μου, μετά από τόσα χρόνια αγώνων. Δεν σας αποχαιρετώ. Θέλω απλώς να μάχομαι ως στρατιώτης της ιδεολογίας», αναφέρει ο Κάστρο επισημαίνοντας θα συνεχίσει να γράφει.

Ο 81χρονος Κάστρο είχε παραδώσει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ από την 1η Ιουλίου του 2006 όταν υπεβλήθη σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση στο έντερο.

Από τότε ο Φιντέλ Κάστρο δεν είχε εμφανιστεί δημοσίως και τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο να αποχωρήσει.

Ο Ραούλ Κάστρο αναμένεται να οριστεί από την κουβανική Εθνοσυνέλευση ως διάδοχος του Φιντέλ.

Με την παραίτηση του Κάστρο κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του 20ού αιώνα. Πρόκειται για τον ηγέτη που δημιούργησε και διατήρησε, παρά τις προσπάθειες δέκα Αμερικανών προέδρων, ένα κομμουνιστικό κράτος στο κατώφλι των ΗΠΑ. Για τόσο πολύ μάλιστα ώστε τα τρία τέταρτα των Κουβανών να μην έχουν γνωρίσει άλλο ηγέτη.

Ο Κάστρο ανέλαβε την εξουσία το 1959 έπειτα από την είσοδο των «στρατιωτών της Eπανάστασης» στην Αβάνα και την ανατροπή της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα.

Αρχικά κυβέρνησε ως πρωθυπουργός και στη συνέχεια, ως γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, συγκέντρωσε στο πρόσωπό του τα αξιώματα του προέδρου του κράτους και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο πέρασμα των χρόνων απεδείχθη «εφιάλτης» ενός ολόκληρου συστήματος, επιβιώνοντας της απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων, δολοφονικών αποπειρών, του πιο μακροχρόνιου εμπορικού εμπάργκο της Ουάσινγκτον και της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης.

Ως χαρισματικός ηγέτης ο Φιντέλ Κάστρο προκάλεσε τα πιο αντίθετα συναισθήματα: το μίσος των αντιπάλων του, που τον θεωρούσαν σύμβολο ολοκληρωτικής εξουσίας, και τη λατρεία εντός και εκτός της Κούβας, ιδιαίτερα μάλιστα στον λεγόμενο Τρίτο Κόσμο.

Newsroom ΔΟΛ


in,gr
Logged

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Re: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« Reply #1 on: February 19, 2008, 19:33:49 pm »

Αλλού χαρά, αλλού λύπη
Ανακούφιση και συγκίνηση στη διεθνή κοινότητα από την απόφαση του Φιντέλ Κάστρο

Πεκίνο


Η είδηση της αποχώρησης του Φιντέλ Κάστρο από την εξουσία έγινε δεκτή με αισθήματα ανακούφισης στις ΗΠΑ, την ώρα που η κινεζική πολιτική ηγεσία χαιρέτησε με νοσταλγία έναν «παλιό φιλό».

«Ο πρόεδρος Κάστρο είναι ένας επαναστάτης ηγέτης, που ο κουβανικός λαός αγαπά βαθιά και είναι επίσης ένας παλιός φίλος του κινεζικού λαού» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο ίδιο κείμενο αναφέρεται ακόμα: «Η Κίνα και η Κούβα είναι φίλες χώρες. Η Κίνα θα συνεχίσει να σταθεροποιεί και να αναπτύσσει τις σχέσεις φιλικής συνεργασίας».

Σε άλλο μήκος κύματος ασφαλώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Από τη Ρουάντα, ο Μπους εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποχώρηση Κάστρο θα σημάνει την αρχή της μετάβασης της Κούβας στη δημοκρατία.

«Πιστεύω ότι η αλλαγή από τον Φιντέλ Κάστρο πρέπει να σημάνει το ξεκίνημα μιας περιόδου δημοκρατικής μετάβασης» εξήγησε.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το πρώτο βήμα θα πρέπει να είναι η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων και η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εργαστεί μαζί με τους Κουβανούς για να αρχίσει η οικοδόμηση θεσμών απαραίτητων για τη δημοκρατία.

Ως προς το εμπάργκο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τζον Νεγκροπόντε τόνισε ότι δεν μπορεί να φανταστεί σύντομα άρση των κυρώσεων στην Κούβα.

«Η απόφαση του Φιντέλ Κάστρο να παραιτηθεί από την προεδρία της Κούβας προσφέρει τώρα στη χώρα την ευκαιρία μίας  ειρηνικής μετάβασης προς μία πλουραλιστική δημοκρατία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν.

Στη Βαρσοβία, ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αποχώρηση του «κομμουνιστή τυράννου» Φιντέλ Κάστρο.

Στην Κοπεγχάγη, ο πρωθυπουργός της Δανίας Φογκ Ράσμουσεν δήλωσε ότι δεν θα του λείψει ο Κάστρο σε πολιτικό επίπεδο.

Στη Στοκχόλμη, ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ δήλωσε ότι η απόφαση του Κάστρο να παραιτηθεί δημιουργεί την ελπίδα για περισσότερη δημοκρατία.

Στο Παρίσι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι η Γαλλία εύχεται να δει την Κούβα να «δεσμεύεται στον δρόμο της δημοκρατίας και στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».


in.gr
Logged

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 20652

μη νοιάζεσαι


View Profile
Re: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« Reply #2 on: February 19, 2008, 19:37:29 pm »

Για γέλια πάντως οι αποκρίσεις των αρχηγών...

η Κίνα να μιλάει για επαναστάτες
ο Μπους για πολιτικούς κρατούμενους


Μπράβο στον Κάστρο. Και πολύ άργησε...
Logged

byeeee
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
*******
Posts: 4056


Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...


View Profile
Re: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« Reply #3 on: February 20, 2008, 11:48:28 am »

Quote from: Turambar on February 19, 2008, 19:37:29 pm
Για γέλια πάντως οι αποκρίσεις των αρχηγών...

η Κίνα να μιλάει για επαναστάτες
ο Μπους για πολιτικούς κρατούμενους


Μπράβο στον Κάστρο. Και πολύ άργησε...
++
Logged

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Re: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« Reply #4 on: February 21, 2008, 12:49:35 pm »

Εκτιμήσεις για την επόμενη ημέρα
Ο Κάστρο θα παραμείνει ιδεολογικός ηγέτης σε μία Κούβα που δεν θα αλλάξει πολύ

Αβάνα

Τον ρόλο του ιδεολογικού ηγέτη και καθοδηγητή της Κούβας θα έχει στο μέλλον ο Φιντέλ Κάστρο, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του διά του Τύπου ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει ξανά τη θέση του προέδρου. Την ίδια στιγμή, στο απόηχο της ιστορικής ανακοίνωσης, οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στην οικονομική πολιτική που χάρασσε επί πέντε δεκαετίες ο Κάστρο.

Η αντίδραση των Κουβανών στην ανακοίνωση της αποχώρησης υπήρξε γενικά συγκρατημένη ενώ, σύμφωνα με τις αναφορές, οι ίδιοι οι Κουβανοί δεν προβλέπουν ότι θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο μέλλον. Στο παρελθόν, πολλοί είχαν προβλέψει ότι η παραίτηση ή ο θάνατος του Φ.Κάστρο θα ωθούσε τους Κουβανούς σε διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις με απαίτηση για μεταρρυθμίσεις.

Τώρα πλέον οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι αλλαγές στην οικονομική πολιτική θα είναι μικρής κλίμακας. Τα μέτρα θα είναι προσεκτικά και θα βασίζονται στην τόνωση των μικρομεσαίων δραστηριοτήτων, εκτιμά οικονομικός αναλυτής

Παρά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που προέκυψαν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης -ήταν ο κυριότερος προμηθευτής της Κούβας- η χώρα ανέκαμψε. Μετά το 2004 έγινε πιο στενή η οικονομική και πολιτική συνεργασία με την Βενεζουέλα ενώ έγιναν επενδύσεις από την Κίνα. Ταυτόχρονα, οι τιμές του νικελίου που εξάγει η Κούβα αυξήθηκαν και πολλά -αν και όχι όλα- από τα προβλήματα εξομαλύνθηκαν ενώ βελτιώθηκαν και οι κρατικές υποδομές.

Κουβανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την πολιτική των τιμών και για την γεωργία, δύο τομείς που αφορούν και επηρεάζουν άμεσα τον γενικό πληθυσμό. Τονίζουν όμως, καταγράφει το Reuters, ότι ίσως υπάρξουν προβλήματα με την γραφειοκρατία στην Κούβα ενώ υπάρχουν σημαντικά δομικά προβλήματα στην οργάνωση των αγορών.

Μετά την απόσυρσή του από το προσκήνιο το καλοκαίρι του 2006 για να υποβληθεί σε εγχείρηση, ο Φιντέλ Κάστρο παρέδωσε προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ Κάστρο. Η Εθνοσυνέλευση αναμένεται να ορίσει και επίσημα τον Ραούλ Κάστρο στην θέση του προέδρου όταν θα συνεδριάσει την Κυριακή.

Ο Φιντέλ Κάστρο θα διατηρήσει την θέση του πρώτου γενικού γραμματέα του Κομουνιστικού Κόμματος της Κούβας.



in.gr
Logged

Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Re: Αποχωρεί ο Φιντέλ Κάστρο απο την ηγεσία της Κούβας
« Reply #5 on: February 21, 2008, 12:57:29 pm »

638 απόπειρες διά χειρός CIA

«Εάν η επιβίωση από απόπειρες δολοφονίας ήταν ολυμπιακό άθλημα, τότε θα κέρδιζα το χρυσό μετάλλιο», είχε πει κάποτε ο Φιντέλ Κάστρο. Και από την πλευρά του, δεν θα είχε άδικο.

Ο Φαμπιάν Εσκαλάντε, για χρόνια υπεύθυνος ασφαλείας του Κουβανού ηγέτη, είχε μετρήσει ακριβώς 638 τέτοια σχέδια και απόπειρες, όλα ενορχηστρωμένα από τη CIA. Υπό τον τίτλο «638 Ways to Kill Castro» είχαν κάποια από αυτά παρουσιαστεί στις 28 Νοεμβρίου 2006, σε ντοκιμαντέρ του βρετανικού τηλεοπτικού σταθμού Channel 4.

Ομως αποτελεί πραγματική γροθιά στο στομάχι για τις ηθικές αξίες του ίδιου του Αμερικανικού Συντάγματος ένα σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο πριν από την απόβαση στον Κόλπο των Χοίρων τον Απρίλιο του 1961. Επισήμως το παραδέχτηκε η CIA μετά τη δημοσίευση, με εντολή του διευθυντή της υπηρεσίας Μάικλ Χέιντεν, στις 25 Ιουνίου 2007, σχεδόν όλου του περιεχομένου των «Family Jewels»: σημαίνει «Οικογενειακά Κοσμήματα» και δεν είναι άλλο από μία σειρά ογκωδέστατων φακέλων με τις άκρως απόρρητες και πλέον βρόμικες δραστηριότητες της CIA τις δεκαετίες του '50, του '60 και του '70.

Σύμφωνα λοιπόν με τα «Family Jewels», έπειτα από προσωπική εντολή του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Ρόμπερτ Κένεντι, τα κεφάλια της αμερικανικής Μαφίας προσεγγίστηκαν από τη CIA με την πρόταση να αναλάβουν τη δολοφονία του Κάστρο! Τις σχετικές συναντήσεις είχε χρεωθεί ο πράκτορας Ρόμπερτ Μάχιου. Παρόντες στα ραντεβού (Σεπτέμβριος 1960) ήταν ο διάδοχος του Αλ Καπόνε στο Σικάγο, ο Σαλβατόρε Τζιανκάνα, ο Τζόνι «Ωραίος» Ροσέλι και το «δεξί τους χέρι», ο «κάπο» της Μαφίας του Μαϊάμι, Σάντος Τραφικάντε. Οι μαφιόζοι είχαν δεχτεί να κάνουν τζάμπα τη «δουλειά» (θα δηλητηρίαζαν τον Κάστρο με χάπια) αποκρούοντας την αμοιβή των 150.000 δολαρίων της CIA. Το σχέδιο προχώρησε, αλλά εγκαταλείφθηκε γιατί μεσολάβησαν τα γεγονότα του Κόλπου των Χοίρων.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 20/02/2008






 Shocked Shocked Shocked
Logged

Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...