• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 18:18:33 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 18:18:33 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by asemas
[Today at 16:20:27]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426690
Total Topics: 31710
Online Today: 218
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 90
Guests: 103
Total: 193
rigas_s
boulionis
G.V.
lefterish
θσερναμε
George_RT
dimitriskon
Yamal
Bigie_Cheese
cheefler
genethalsss74
Ulmo
johnnypap
VagT
Captain
swkraths
kapoutsi
Local Rider
kostas.de
glavdakis
giannisd
jimalexoud
sassi
Napoleontas
Νικη
tasos_ntv
stefpapa21
mprova
geo66
chaniotism
giorgosss03
Solon
maranageo
DKarakatsanis
Κaraflodaimonas
fpapat
athena_apo
stefanos123
Gianbou
difis
Evripidis
alexandra_
vpoug
kokkinosgior
hacky
IoannisMich
Carot1456
Dimos Bachlas
tzesi
andripappa
pxanthob
ariadnipm
marilita
Tasaras
Pastellaki
Cersei Tsoulannister
prigians
Born_Confused
fkaravi
Billyskotsikas
Νικηφόρος Πατσιούρας
grethem
summersunshine
σπυρτσιωμ
qwertyuiop
alex_g
tols1
dkoukn
redwolf
palladas
Nikos_313
LelisNiko
vasilikitsatsi
A-TheITGuy
bougatsa
Smaragda
kstavroulis
Vassoula
vasilis saitis
dmadarak
Athinaaz
abiki
gianst
BossiTsif
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 12 Go Down Print
Author Topic: Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας  (Read 19239 times)
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
Re: Πρόταση σύστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας
« Reply #30 on: January 23, 2008, 19:57:41 pm »

Quote from: SarumaN on January 23, 2008, 13:32:21 pm

Δε μου λες, στην οπλοκατοχη που ονειρευεσαι, οπλα θα μπορουν να εχουν μονο οι γνησιοι ελληνες εθνικοφρονες πατριωτες ή και οι "αναρχοαπλυτοι"?
Όσοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο

Όλοι οι επικίνδυνοι δολοφόνοι είχαν κάποτε λευκό ποινικό μητρώο.

Μπορείς, με δικά σου λόγια (όπως στο "Σκέφτομαι και γράφω" στο σχολείο), να μου προσμετρήσεις την αξία της ανθρώπινης ζωής?
Και μετά από αυτό τον ορισμό μπορείς να μου διαχωρίσεις ποιανού η ζωή λχ
α)Αξίζει πολύ
β)Αξίζει αρκετά
γ)Αξίζει μέτρια
δ)Αξίζει λίγο
ε)Δεν αξίζει καθόλου

έτσι ώστε να ξέρουμε και από ποιούς να αρχίσουμε να πυροβολούμε όταν μας δώσουν ένα όπλο.

Ο zlatalex δεν είναι αυτός που είχε γράψει ειρωνικά σχόλια για την γενοκτονία των Ποντίων
Δεν με νοιάζει αν ο Juan με θεωρεί ανεπιθύμητο εδώ, εγώ αυτές τις απόψεις έχω για το συγκεκριμένο άτομο(και άλλες που δεν μπορώ να τις δημοσιεύσω) και δεν τις αλλάζω με τίποτα. Αν έχετε πρόβλημα τότε ban, δικό σας φόρουμ είναι ότι θέλετε κάνετε
Πληροφοριακά απάντησα και με πμ

Το φόρουμ είναι όλων μας, όλων των φοιτητών. Δεν είναι "σας" ή "μας". Από κεί και περα ο καθένας με τη συμπεριφορά του επιλέγει να μπαίνει στην παρέα ή όχι. Ατομα που γράφουν φασιστικά και προκλητικά πράγματα είναι ακόμη μέλη αυτού του φόρουμ. Αν δεν  υπήρχε δημοκρατία και ελευθερία εκφρασης θα είχαν διαγραφεί. Συγκαταλέγεσαι σε αυτά btw.
+1 για το ανεπιθύμητος, όταν μιλάς έτσι για τους συνανθρώπους σου.

Είναι ο ίδιος ο λαός και η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα που θα βρεί τρόπους να εξαλείψει φαινόμενα βίας και καταστροφών
Ok, αν μου επιτεθούν τρία άτομα σήμερα τι θα κάνει η περιβόητη "ακαδημαική κοινότητα"; Ο φύλακας δεν μπορεί να με προστατέψει, αυτό νομίζω είναι σαφές. Οι περαστικοί δεν πρόκειται να βοηθήσουν όπως είπα παραπάνω.Ταεκ βο ντο δεν γνωρίζω.Chuck Norris δεν είμαι
Μήπως να σε πάρω τηλέφωνο να 'ρθείς με βοηθήσεις; Grin Grin

Ναι μπορεις να με φωνάξεις. Έχω και μαύρη ζώνη.
Παρατηρώ μετά λύπης ότι δεν φοβάμαι τόσο όσο εσύ για την σωματική μου ακεραιότητα αν και κοπέλα.

και θα βρεί τρόπους να "γιατρέψει" φαινόμενα όπως η κοινωνική ανισότητα και ο κοινωνικός αποκλεισμός που γεννούν τη βία.
Ουδέποτε υπήρξε κοινωνία με μηδενική εγκληματικότητα και ουδέποτε πρόκειται να υπάρξει, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Ότι και να κάνεις εγκληματίες θα υπάρχουν πάντα, κατά συνέπεια έχω το δικαίωμα να προστατεύω τον εαυτό μου με κάθε μέσο. Δεν με νοιάζει αν οι εγληματίες μεγάλωσαν σε φτωχές οικογένειες, αν τους έδερναν οι γονείς τους ή αν γενικά τους αδίκησε η κοινωνία, αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν υπάρχει έγκλημα να υπάρχει και τιμωρία

Αν σε ενδιέφεραν οι αιτίες που γεννούν την εγκληματικότητα θα μπορούσες να την συρρικνώσεις αρκετά. Τέτοιοι μοιρολατρισμοί δεν ταιριάζουν σε αυριανούς επιστήμονες.

Πέρα από την πλάκα, κάποιοι εκφράζετε απόψεις άκρως επικίνδυνες. Όχι μόνο για τη δημοκρατία, όχι μόνο για το Πανεπιστήμιο, αλλά και για τον εαυτό σας και τον διπλανό σας.
Εσύ ειδικά δεν έχεις δικαίωμα να μιλάς για επικίνδυνες απόψεις γιατί έχεις εκφράσει τέτοιες στο παρελθόν(θες να σου θυμίσω τα μαργαριτάρια σου;)

Το τί έχω δικαίωμα να πώ και τί όχι σου υπενθυμίζω ότι δεν θα το ορίσεις εσύ. Smiley
(είναι η δεύτερη φορά που μου το λές και είχες πάρει ακριβώς την ίδια απάντηση).
Να μου τα θυμίσεις αν θέλεις τα μαργαριτάρια μου, είμαι αρκετά περήφανη για όλα !!
 Smiley Smiley Smiley

wav
« Last Edit: January 23, 2008, 20:16:30 pm by pandora » Logged
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
Re: Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας
« Reply #31 on: January 23, 2008, 20:06:52 pm »

Ήρεμα. Συζήτηση γίνεται. Αλλιώς δεν έχει νόημα, να τα στείλουμε απευθείας κάδο. Δεν ανοίχτηκε το τόπικ για να πλακωθούμε.

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #32 on: January 24, 2008, 23:44:15 pm »

Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομιας...

Η αστυνομία είναι όργανο του κράτους σίγουρα, αλλα παράλληλα εξιχνιάζει και εγκλήματα...godhateusall μην είσαι τοσο απόλυτος για τον ρόλο της αστυνομίας, δεν μπορω να πιστεψω οτι ενας επιθεωρητης στο Ανθρωποκτονιων είναι τόσο καθικι όσο τα περιγραφεις.Και επειδή παντα αναμεσα στους άνθρωπους θα υπάρχουν εντάσεις (βιασμοι, φονοι κτλ) , θα υπάρχει και αστυνομία. Απλώς ως οργανο  καταστολής ειναι το πρόβλημα. 

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #33 on: January 25, 2008, 19:28:27 pm »

Quote from: gillan on January 25, 2008, 19:15:38 pm
Ενταξει ενας επιθεωητης ανθρωποκτονιων μπορει να μην καθικι, αλλα ποσοι ειναι αυτοι?

Μηδέν... στην Ελλάδα δεν έχουμε επιθεωρητές.

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
emmanuel
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

πλάκα με κανεις?

View Profile WWW
Απ: Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας
« Reply #34 on: January 25, 2008, 19:38:14 pm »

Quote from: gillan on January 25, 2008, 19:15:38 pm

ΜΑΤ: Δερνω φοιτητες, εργατες, δασκαλους, ναυτεργατες προστατευω τα συμφεροντα των αφεντικων εν γενει. Ειναι η δουλεια τους! (Και για να μην ξεχνατε πια ειναι η δουλεια σας - Σκυλια φυλαττε τα αφεντικα σας, που λεει και το συνθημα!)  Απλα! Κανεις δεν υποχρεωσε κανεναν να γινει ματατζης και αρα οποιος το κανει γουσταρει (η ειναι τοσο αναξιοπρεπεις ωστε να συνεχιζει!) Οπως και να εχει ειναι αρχιδια! ΟΛΟΙ!

@gillan: σου έχουν ξαναδιαγραφτεί καποια ποστ,πλεον έχεις καταλάβει κάποια πράγματα.Εδώ μέσα υπάρχουν κάποια όρια.
Αν πραγματικά θέλεις να είσαι μέλος αυτης της κοινότητας και να συμμετέχεις στο διάλογο,με την πλήρη σημασία του όρου,πρέπει να τα τηρείς.
Θα παρακαλούσα να προσπαθήσεις να μη σου ξαναγίνει σύσταση

« Last Edit: January 25, 2008, 19:40:19 pm by emmanuel » Logged

tu/e
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #35 on: January 25, 2008, 19:42:51 pm »

Gillan μαζέψου, τα παραλές.  Και ξέρεις πολύ καλά ότι και μένα έχουν δει τα ματάκια μου αρκετά από αυτά που λες. Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα όπως τα παρουσιάζεις. Για μένα τα παρουσιάζει υπερβολικά φουσκωμένα.

1) Ναι ο αστυνομικός στην περίπτωση του Κυρπίου τη γλίτωσε. Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος φταίει για αυτό? Αν νομίζεις ότι φταίει η αστυνομία ή οι συνάδελφοί του, τότε είσαι ή αφελής ή ανενημέρωτος. (που δεν πιστεύω ότι συμβαίνει κανένα από τα δύο)

2) Συνεχίζεις - με τέχνη, δε λέω - να παραβλέπεις το γεγονός ότι και η αστυνομία στους κόλπους της έχει ιεραρχία.Αντί να κατηγορούμε τον κάθε αστυνομικό που βλέπουμε μπροστά μας, καλό είναι να ανοίξουμε τα μάτια μας λιγάκι και να δούμε τα παιχνίδια εξουσίας που παίζονται εντός και εκτός αστυνομίας.

Τέλος, αν και δεν είναι πλέον στη δικαιοδοσία μου, θα έλεγα ότι δεν προσπαθείς να συζητήσεις αλλά να προκαλέσεις. Καλό είναι να αφήνουμε κάποιους χαρακτηρισμούς απέξω. ΑΝ σκοπό έχουμε να κράξουμε και να φύγουμε, εντάξει πάω πάσο. Αν σκοπό έχουμε να συζητήσουμε, τότε πρέπει να ακολουθούμε κάποιους κανόνες, γιατί κατά τα άλλα πολύ ωραία κρύβεται ο καθένας μας πίσω από μια οθόνη και δεν ξέρουμε κατά πόσο αυτά που λέμε μπορούν να προσβάλλουν κάποιον συνομιλητή μας, που μπορεί να μη φταίει και σε τίποτα.
« Last Edit: January 25, 2008, 19:45:59 pm by corina » Logged

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #36 on: January 25, 2008, 19:44:19 pm »

Ρε γιατί διαγράφετε τα ποστ του gillan;

Ας σβήσει τους χαρακτηρισμούς (πχ αρχίδια) αφού ενοχλούν τόσο πολύ... κατά τα άλλα, μια χαρά τα λέει.

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
emmanuel
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

πλάκα με κανεις?

View Profile WWW
Απ: Σχετικά με τον ρόλο της αστυνομίας
« Reply #37 on: January 25, 2008, 19:47:48 pm »

Αν θελει κάποιος να μη διαγράφονται μαζί με τα ξερά και τα χλωρά,πρέπει να προσέχει.

Δεν ειναι η δουλεια μας να ψαχνουμε αν μεσα στα σκατά υπάρχουν λουλούδια.

tu/e
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #38 on: January 25, 2008, 19:50:04 pm »

Quote from: corina on January 25, 2008, 19:42:51 pm
Ναι ο αστυνομικός στην περίπτωση του Κυρπίου τη γλίτωσε. Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος φταίει για αυτό?

Δεν έχει σχέση αυτό με αυτό που λέει ο gillan. Ο gillan σου λέει ότι όταν οι αστυνομικοί τα κάνουν αυτά ΠΑΝΤΑ τη γλιτώνουνε. Άρα ευνοούνται οι συμπεριφορές αυτές.

Ποιος φταίει που γλίτωσε ο συγκεκριμένος; Λάθος ερώτηση. Έπρεπε να ρωτάμε, τι φταίει; Όχι οι αστυνομικοί ως άτομα, αλλά ο ρόλος της αστυνομίας, ο ρόλος που παίζει σε ένα καπιταλιστικό κράτος.

Με την ανάλυση του gillan συμφωνώ 100% (πέρα από το γεγονός ότι την εκφράζει με άσχημο τρόπο).

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
4Dcube
Veteran
Καταστραμμένος

just.do.it.cut.carrots.

View Profile
« Reply #39 on: January 25, 2008, 19:54:48 pm »

Quote from: emmanuel on January 25, 2008, 19:47:48 pm
Δεν ειναι η δουλεια μας να ψαχνουμε αν μεσα στα σκατά υπάρχουν λουλούδια.
Σχετικά με το ρόλο της αστυνομίας του φόρουμ(για να είμαι και μες στο θέμα), να πω ότι τα σκατά είναι το καλύτερο λίπασμα για θαλερά λουλούδια!

Οτινάναι έγραψα πάλι

https://www.youtube.com/watch?v=6CAzdawCzhg
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #40 on: January 25, 2008, 19:55:58 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on January 25, 2008, 19:50:04 pm
Quote from: corina on January 25, 2008, 19:42:51 pm
Ναι ο αστυνομικός στην περίπτωση του Κυρπίου τη γλίτωσε. Αναρωτήθηκες ποτέ ποιος φταίει για αυτό?

Ποιος φταίει που γλίτωσε ο συγκεκριμένος; Λάθος ερώτηση. Έπρεπε να ρωτάμε, τι φταίει; Όχι οι αστυνομικοί ως άτομα, αλλά ο ρόλος της αστυνομίας, ο ρόλος που παίζει σε ένα καπιταλιστικό κράτος.

Πολύ "συνδικαλιστική"  - αν με πιάνεις - προσέγγιση. Το τι φταίει είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση αυτό που έγινε βόλευε την εξουσία και προσπαθήσαν να το κουκουλώσουν και να ξεχαστεί όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα.

Υποθέτω σε αυτό το σημείο ότι θα απαντήσεις: Ε, ναι, αυτός είναι ο ρόλος της αστυνομίας, να κάνει το ρουφιάνο στην εκάστοτε εξουσία.

Και φυσικά θα διαφωνήσω ως προς τη γενίκευση. Το πρόβλημα είναι στην ιεραρχία και στα τσιράκια, είτε αυτά είναι μπλε, είτε πράσινα. Από εκεί και πέρα όλα τα υπόλοιπα είναι πειθαρχία σε εντολές.
Για μία λοιπόν όχι τόσο απόλυτη προσέγγιση (τη δική μου εννοώ), το πρόβλημα ίσως δεν είναι η ίδια η ύπαρξη της αστυνομίας, αλλά η διαφθορά που υπάρχει αυτή τη στιγμή στους κόλπους της και η "παράλληλη" λειτουργία της με την εκάστοτε εξουσία.

Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #41 on: January 25, 2008, 20:03:00 pm »

Μα δε γίνεται να είναι αλλιώς... αυτό λέμε.

Αστυνομία και κράτος είναι ένα και το αυτό. "Εσείς είστε το κράτος" τους είχαν πει τότε που φάγανε τον Τεμπονέρα...

Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Doctor_Doctor
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

When the crowds are gone

View Profile
Re: Πρόταση σύστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας
« Reply #42 on: January 25, 2008, 20:03:30 pm »

Ουδέποτε υπήρξε κοινωνία με μηδενική εγκληματικότητα και ουδέποτε πρόκειται να υπάρξει, όποια και αν είναι η κυβέρνηση. Ότι και να κάνεις εγκληματίες θα υπάρχουν πάντα, κατά συνέπεια έχω το δικαίωμα να προστατεύω τον εαυτό μου με κάθε μέσο. Δεν με νοιάζει αν οι εγληματίες μεγάλωσαν σε φτωχές οικογένειες, αν τους έδερναν οι γονείς τους ή αν γενικά τους αδίκησε η κοινωνία, αυτό που με ενδιαφέρει είναι όταν υπάρχει έγκλημα να υπάρχει και τιμωρία

Στην περιοχή της Χούνζα (σσ στο Πακιστάν) οι άνθρωποι ξεπερνούν τα εκατό χρόνια ζωής σε τέλεια φυσική και πνευματική κατάσταση,ενώ οι άντρες γίνονται πατέρες και στα ενενήντα τους.Ακόμη,στη Χούνζα οι αρρώστιες είναι πολύ σπάνιες.Ο καρκίνος και η καρδιακή νόσος,η υψηλή πίεση και οι παιδικές επιδημίες είναι άγνωστες λέξεις. Δεν υπάρχουν φυλακές,αστυνομία ή στρατός,γιατί δε χρειάζονται.Την ώρα που η υπόλοιπη χώρα ζει με τον εφιάλτη του πυρηνικού ολοκαυτώματος,στη Χούνζα βασιλεύουν η ειρήνη,η αρμονία,η αδελφοσύνη και η αγάπη,ενώ δεν έχει αναφερθεί ούτε ένα έγκλημα τα τελευταία 130 χρόνια.Μήπως έπειτα απ' όλα αυτά το δίπολο πολιστισμός - υπανάπτυκτος κόσμος το βλέπετε λίγο διαφορετικά;
πηγή Κ.Ε. (πριν από 2-3 χρόνια)

Το κείμενο συνοδεύεται από μια υπέροχη φωτογραφία με ηληκιωμένες γυναίκες να δουλεύουν στα χωράφια τους,έναν άνδρα σε όρθια στάση να απαγγέλει (?) και φόντο μια καταπληκτική οροσειρά.

Η απορία μου έχει να κάνει ως προς το εξής: Γιατί πρέπει σώνει και καλά να φοβόμαστε; Ομολογώ πως έχω άγνοια κινδύνου. Στην πατρίδα μου, που είναι και νησί (όχι μικρό όμως), πάντα άφηνα ξεκλείδωτο το ποδήλατο μου όπου πήγαινα, ακόμη και καινούριο. Δεν το πείραξε κανείς και ποτέ.

Στη Θεσσαλονίκη γυρίζω μόνος μου τα βράδια με τα πόδια. Ίσως κάποια στιγμή με ληστέψουν. Τι θα πάρουν; Ένα μισοδιαλυμένο κινητό (χάρη θα μου κάνουν, αν το πάρουν), λίγα λεφτά που θα'χω μαζί και μερικά χρόνια από τη ζωή μου γιατί δεν είμαι και αναίσθητος, όσο ωραία κι αν τα λέω τώρα.
Αξίζει να ζεις μία ζωή μέσα στο φόβο για μια άτυχη στιγμή που μπορεί να σου τύχει, μπορεί και να μη σου τύχει ποτέ;
Ίσως μόνο τη φωτογραφική μηχανή μου να κλάψω αν έχω μαζί, πιο πολύ επειδή την αγαπάω και λιγότερο για την αξία της.

Να κάνω και μερικές αδόκιμες συγκρίσεις ακόμα;
Φοβάσαι πιο πολύ μη σε ληστέψουν στο δρόμο, ή να μην σκοτωθείς οδηγώντας το αμάξι σου; Οι στατιστικές τι λένε για τα θύματα;
Σε πειράζει πιο πολύ ο άγνωστος που σου πήρε το πορτοφόλι, ή που η κυβέρνηση θα ενοποιήσει το ταμείο σου (και τους κόπους σου) για να σώσει άλλο ταμείο και άλλες τσέπες; Τι βγάζει ένας πρόχειρος υπολογισμός για τα λεφτά ενός πορτοφολιού και για τις κρατήσεις μιας ζωής;

Να κάνω και μερικές ακόμα ατελείς γενικεύσεις: Οι αλλοδαποί κακοποιοί δέχομαι πως μπορεί να είναι περισσότεροι. Όχι για τα γονίδια τους, αλλά γιατί ίσως να είναι πιο αδίστακτοι, πιο απελπισμένοι. Δε μπαίνουμε όμως στον κόπο να σκεφτούμε γιατί μεταναστεύουν...Μάλλον όχι για τουρισμό όμως. Μήπως η καταπίεση των "ανεπτυγμένων κρατών" μετράει καθόλου; Λέω...Το πόσους σκοτώνει ένα "ανεπτυγμένο κράτος" στα σύνορα του, μας απασχολεί καθόλου; Α ξέχασα...Αυτοί είναι αναλώσιμοι!Δεν είμαστε και το ίδιο!

Δεν ονειροβατώ. Ξέρω πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να με ληστέψουν, και πως θα σοκαριστώ. Αλλά ούτε είμαι φοβικός ότι κάποιος μπορεί να με σκοτώσει χωρίς λόγο. Γιατί να το κάνει; Πιο πιθανό είναι έτσι αφηρημένος που είμαι να με πατήσει κανένα αυτοκίνητο...
« Last Edit: January 25, 2008, 20:06:09 pm by Doctor_Doctor » Logged

Where's the lights, turn 'em on again, one more night, to believe and then
Another note for my requiem, a memory to carry on
The story's over, when the crowds have gone

When the crowds are gone, and I'm all alone, playing the saddest song, now that the lights are gone
Turn them on again, one more time for me my friend, turn 'em on again!

So I play and I plan, and hope and I scheme, to the lure of a night, filled with unfinished dreams
And I'm holding on tight, to a world gone astray, as they charge me for years... I can  no  longer  pay!

And the lights, turn them off my friend. And the ghosts? Well just let them in
Cause in the dark, it's easier ...to see.
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #43 on: January 25, 2008, 20:08:22 pm »

Σωστός doctor...
Νεσσα, αναμενόμενη απάντηση, αλλά χωρίς πρακτικό αποτέλεσμα. Κοινώς, δε συμφωνώ με την προσέγγιση.

Doctor_Doctor
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

When the crowds are gone

View Profile
« Reply #44 on: January 25, 2008, 20:09:24 pm »

ΥΓ. Σε περίπτωση που το παραπάνω φαίνεται off-topic, να εξηγήσω ότι το σκεπτικό μου έχει να κάνει με μια ακατανόητη -κατά τη γνώμη μου- φοβία όλης της κοινωνίας ότι ανά πάσα στιγμή κινδυνεύει.

Και απαιτεί παρουσία προστάτη (βλ. αστυνομία) όσο πιο πολύ μπορεί. Το θέμα βέβαια που συζητιέται είναι αν αυτή κάνει καλά το ρόλο της, οπότε εκεί όντως ξεφεύγω λίγο. Σόρυ.

Where's the lights, turn 'em on again, one more night, to believe and then
Another note for my requiem, a memory to carry on
The story's over, when the crowds have gone

When the crowds are gone, and I'm all alone, playing the saddest song, now that the lights are gone
Turn them on again, one more time for me my friend, turn 'em on again!

So I play and I plan, and hope and I scheme, to the lure of a night, filled with unfinished dreams
And I'm holding on tight, to a world gone astray, as they charge me for years... I can  no  longer  pay!

And the lights, turn them off my friend. And the ghosts? Well just let them in
Cause in the dark, it's easier ...to see.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 12 Go Up Print
Jump to: