• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 15:20:41 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 15:20:41 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426689
Total Topics: 31710
Online Today: 200
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 57
Guests: 105
Total: 162
dirac1
nikos.a
TMNF pro
george14
Liamos
vagk
vasilis saitis
mkakale
HoodLibre
Lygkouras_c
Saint_GR
BlackBeard
athena_apo
dsaragiotis
Nikos_313
PeriklisL
Joannapet
Maximos7
HlektrikhPatata
glavdakis
eleftheria
simosilias
chaniotism
alex_g
ThanosKoutsoump
bit11
ELEF
kkotsopo
tzortzis
ntina
kkon
gkaramp
MrGreekArrow
harischris
goustafson
mike1996
sigklitiki
kesha
stelinas
kourasan!
antontsiorvas
stefpapa21
Stelios Leivas
George15
csimaiof
Jordann
Sofiana
argiris2006
Pakapis5
hraklis2002
maria_s
Nekt
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για αλλαγή του public name σας, επικοινωνήστε με έναν από τους Admins.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 [2] 3 4 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 263345 times)
Mourgos
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Απ: Πιστεύετε??
« Reply #15 on: March 20, 2005, 02:46:00 am »

Να κάνω και εγώ μια ερώτηση γιατί  θα με φάει η απορία...

Ποια είναι η ειδοποιός διαφορά μεταξύ ενός θέματος με τίτλο "Πιστεύετε??" και ενός με τίτλο "Υπάρχει θεός;" τρεις γραμμές πιο κάτω;

Edit: Και μερικές απορίες ακόμα...

Λοιπον επειδη γνωριζω την απαντηση ηδη θα πω οτι αφου καποιος ειναι αθεος και το δηλωνει περιτρανα  θα πρεπει να το υποστηριζει οπου και να βρεθει...

Δηλαδή το να μην τον ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο το τι πιστεύεις εσύ, και να μην έχει καμία απολύτως διάθεση να σου δείξει το φως το αληθινό, δεν υπάρχει σαν σενάριο;

πηγες στην αστυνομια να ζητησεις να σου αλλαξουν το θρησκευμα μιας και εισαι αθεη??

Γιατί να το κάνει αυτό κάποιος; Γιατί πιστεύεις οτί έχουν όλοι την ανάγκη να καταθέσουν στους υπόλοιπους την δήλωση της πίστης τους;

ποτε δεν κοινωνισες??
ποτε δεν πηγες εκκλησια εστω το πασχα η τα χριστουγεννα??

Έχει κάποια σημασία; Δηλαδή αν κάποτε σαν παιδί κοινώνισε ακολουθώντας το παράδειγμα του περίγυρού του, θα αποτελούσε απόδειξη πίστης ή έστω μη αθεϊας; Κι αν δηλαδή κοινωνούσε ανελιπώς κάθε εβδομάδα μέχρι χθες, δεν μπορεί να αλλάξει γνώμη και να θεωρεί ότι όλα αυτά που έκανε τόσα χρόνια ήταν ανούσια;

ζητησες απο τον καθηγητη σου στα θρησκευτικα να σε απαλλαξει απο το μαθημα μιας και δεν πιστευεις (εκτος αν καθοσουν μεσα για καθαρα εκπαιδευτικους λογιυς)??

Δηλαδή κάποιος γεννιέται άθεος; Δεν μπορεί να παρακολούθησε το μάθημα των θρησκευτικών και να αποφάσισε ότι όλα αυτά που άκουγε τόσα χρόνια δεν τον κάλυψαν; (Επίσης ένα μάθημα θρησκευτικών από ορισμού του ασχολείται με την ύπαρξη η όχι θεού, και τις διαφορές του θρησκεύματος από κοινωνία σε κοινωνία, κι όχι με την κατήχηση του μαθητή σε μία θρησκεία. Αυτό που διδάσκεται στην Ελλάδα, καλώς ή κακώς είναι άποψη του καθενός και δεν με ενδιαφέρει στην προκείμενη, δεν είναι μάθημα θρησκευτικών αλλά κατήχηση στον ορθόδοξο χριστιανισμό.)

Και για να λύνουμε και κάποιες απορίες όταν μπορούμε...

εσυ ποτε δεν εκανες τον σταυρο σου πριν πας να γραψεις πανελληνιες??

Βασικά εγώ πριν να δώσω πανελλήνιες διάβασα. Δεν ξέρω αν σε κάλυψα. Πάντως δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιος κάνοντας τον σταυρό του πιστεύει ότι ο θεός θα τον βοηθήσει να "φάει" την θέση κάποιου άλλου στην σχολή που επιθυμεί.Ίσως η αντίφαση να βρίσκεται στο μυαλό μου μόνο τελικά...
« Last Edit: March 20, 2005, 03:31:13 am by Mourgos » Logged

Αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, ΘΑ πάει στραβά...
Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #16 on: March 20, 2005, 03:15:10 am »

Και τωρα πηγαινω σε ενα σφαλμα: δεν υπαρχει ανθρωπος που να θελει να υπαρχει θεος και να μην πιστευει οτι υπαρχει!! Γιατι??? Γιατι πολυ απλα τον θεο ειτε τον αποδεχεσαι ειτε οχι.Το θελω να υπαρχει ισοδυναμει με το πιστευω οτι υπαρχει γιατι η υπαρξη του παραμενει αγνωστη!! Με αυτην την προταση δειχνεις οτι δεν εισαι σιγουρη για κανενα απο τα 2 αφου θα ηθελες να υπαρχει αλλα πιστευεις οτι δεν υπαρχει ενω μπορει και να υπαρχει αφου το θες και δεν εισαι 100% σιγουρη οτι δεν υπαρχει!! Ετσι η προταση ειναι αντιφατικη... (αν σε μπερδεψα πες μου το να το ξαναπω διαφορετικα).
΅
Παράδειγμα: Εγώ θα ήθελα να υπάρχει ένας Θεός που θα ήταν πανάγαθος και παντοδύναμος γιατί τότε δεν θα επέτρεπε να πεθαίνουν παιδια κάθε μέρα από την πεινα. Παρ όλα αυτά η εμπειρία μου δείχνει ότι δεν υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που να παρεμβαίνει για να το εμποδίσει αυτό, γι αυτό και δεν πιστεύω σε αυτή.
Αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος που θέλει να υπάρχει, αλλά δεν το πιστεύει τελικά;
Το πρώτο πρόσωπο χάριν παραστατικότητας.

Πουθενα δεν ειπα οτι ειναι ο μοναδικος αλλα μονη σου ειπες οτι ειναι ενας απο αυτους!! Θα προσθεσω ομως οτι στην σημερινη κοινωνια το καλο και το κακο οριζεται κατα κορον απο την θρησκεια αφου η φιλοσοφια τεινει να εξαλειφθει...(δυστυχως)
Οχι απαραιτητα (μιας και σε συμπαθω πολυ Wink) αλλα θα μου ηταν πολυ πιο ευκολο μιας και δεν θα βασανιζομουν απο τυψεις και ενοχες!!

Και εξακολουθείς να εμμένεις στην ίδια παραδοχή. Δεν αρνούμαι και εγώ ότι η θρησκεία είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες δημιουργίας ενοχής. Παρ ότι όμως λες ότι δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, ουσιαστικά λέγοντας ότι δεν θα είχες ενοχές αν δεν υπήρχε για σένα θεός,το αναιρείς.
Εγώ δεν θα το προσδιόριζα ούτε καν σε δύο παράγοντες (θρησκεία-φιλοσοφία) αλλά σε άπειρους. Η κοινωνία, η οικογένεια, το ίδιο το άτομο με τη σκέψη του μερικοί από τους βασικούς.

Γιατί αρνείσαι στον άνθρωπο την δυνατότητα να έχει μια συνείδηση ,έστω και αν δεν μπορεί να προσδιορίσει τους παράγοντες που επιδρούν πάνω σε αυτή και τον τρόπο που λειτουργεί, η οποία δεν θα είναι κατασκεύασμα μιας ανώτερης δύναμης, αλλά αλληλεπίδραση βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων;
Γιατί αρνείσαι την ατομική ηθική; Η μάλλον γιατί θέτεις ως προϋπόθεση για την ατομική ηθική τη θρησκεία;

και το κυριοτερο οτι θα πολεμουσα για την θρησκεια μου...
  Shocked
Και μετά έχει το κοράνι ακραίες απόψεις και εμείς "αγαπάμε αλλήλους"...
Να με συγχωρείς αλλά για μένα ένα σύστημα ηθικής που θέτει ως υπέρτατη αξία το δικαίωμα στη ζωή είναι χιλιάδες φορές καλύτερο από την οποιαδήποτε θρησκεία που ζητάει αίμα στο όνομα υπαρκτών ή ανύπαρκτων θεών.

@Mourgos
Ίσως εκείνο το "Πιστεύετε??" σε χτυπάει πιο πολύ μιας και είναι ερώτηση σε δεύτερο πρόσωπο και άρα πιο άμεση από μία αφηρημένη ερώτηση σε τρίτο πρόσωπο.  Tongue... Καλά μια εκδοχή είπα και γω!

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
Andrikos
Guest
« Reply #17 on: March 20, 2005, 03:45:05 am »

Quote from: Netgull on March 20, 2005, 03:15:10 am
Και μετά έχει το κοράνι ακραίες απόψεις και εμείς "αγαπάμε αλλήλους"...
Να με συγχωρείς αλλά για μένα ένα σύστημα ηθικής που θέτει ως υπέρτατη αξία το δικαίωμα στη ζωή είναι χιλιάδες φορές καλύτερο από την οποιαδήποτε θρησκεία που ζητάει αίμα στο όνομα υπαρκτών ή ανύπαρκτων θεών.

Μα τι λες τωρα??? Με τον ορο πολεμω εννοω υπερασπιζομαι... Α εχετε ξεφυγει πολυ εδω περα... Undecided

Παράδειγμα: Εγώ θα ήθελα να υπάρχει ένας Θεός που θα ήταν πανάγαθος και παντοδύναμος γιατί τότε δεν θα επέτρεπε να πεθαίνουν παιδια κάθε μέρα από την πεινα. Παρ όλα αυτά η εμπειρία μου δείχνει ότι δεν υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που να παρεμβαίνει για να το εμποδίσει αυτό, γι αυτό και δεν πιστεύω σε αυτή.
Αυτός δεν είναι ένας άνθρωπος που θέλει να υπάρχει, αλλά δεν το πιστεύει τελικά;

Το παραδειγμα κολλαει σε 2 σημεια... Αρχικα που ξερεις εσυ οτι δεν υπαρχει λογος για αυτο το συμβαν και για ολα τα συμβαντα που συμβαινουν καθημερινα στον κοσμο... Αλλωστε "αγνωσται αι βουλαι του Κυριου".
Επισης να ξερεις οτι καμια εμπειρια κανενος ανθρωπου στον κοσμο δεν μπορει να βγαλει συμπερασμα για τον Θεο!!

Και εξακολουθείς να εμμένεις στην ίδια παραδοχή. Δεν αρνούμαι και εγώ ότι η θρησκεία είναι ένας από τους πρωταρχικούς παράγοντες δημιουργίας ενοχής. Παρ ότι όμως λες ότι δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας, ουσιαστικά λέγοντας ότι δεν θα είχες ενοχές αν δεν υπήρχε για σένα θεός,το αναιρείς.
Εγώ δεν θα το προσδιόριζα ούτε καν σε δύο παράγοντες (θρησκεία-φιλοσοφία) αλλά σε άπειρους. Η κοινωνία, η οικογένεια, το ίδιο το άτομο με τη σκέψη του μερικοί από τους βασικούς.

Γιατί αρνείσαι στον άνθρωπο την δυνατότητα να έχει μια συνείδηση ,έστω και αν δεν μπορεί να προσδιορίσει τους παράγοντες που επιδρούν πάνω σε αυτή και τον τρόπο που λειτουργεί, η οποία δεν θα είναι κατασκεύασμα μιας ανώτερης δύναμης, αλλά αλληλεπίδραση βιολογικών και περιβαλλοντικών παραγόντων;
Γιατί αρνείσαι την ατομική ηθική; Η μάλλον γιατί θέτεις ως προϋπόθεση για την ατομική ηθική τη θρησκεία;

Η κοινωνια η οικογενεια ειναι ηδη επηρεασμενες απο την θρησκεια του τοπου με αποτελεσμα οσες αξιες και αν μεταδωσουν στο νεο ατομο αυτες να ειναι ηδη εμποτισμενες απο την θρησκεια.

Διοτι πολυ απλα η συνειδηση δεν δημιουργειται απο απλες βιολογικες και περιβαλλοντικες διεργασιες. Ειναι κατι μυστηριο για το οποιο δεν υπαρχει καμια θεωρια που να το εξηγει απολυτα. Ποιος αρνηθηκε την ατομικη ηθικη?? Απλως πιστευω οτι ενσωματωνεται μεσα στις αρχες που δινει η θρησκεια.

Εγω ενα πραγμα μπορω να πω και με αυτο θα ηθελα να κλεισω:
Μην προσπαθειτε να ακυρωσετε την υπαρξη του θεου μεσα απο λογικα επιχειρηματα και παραδειγματα γιατι αν θεωρησετε οτι ειναι ανωτερος απο τους ανθρωπους τοτε ολα αυτα τα λογικα επιχειρηματα πεφτουν στο κενο αφου υπαρχουν πραγματα που ο ανθρωπινος νους αδυνατει να εξηγησει...

@Μοurgos
Το ηξερα και εγω οτι υπαρχουν αυτες οι απλοικες απαντησεις... Δεν τις εβαλα για να τις απαντησετε απλα ηθελα να πω οτι οι περισσοτεροι αθεοι κανουν συνειδητα καποια πραγματα τα οποια αντιβαινουν σε αυτο που πιστευουν (στην συγκεκριμενη περιπτωση στην αθεεια) ετσι δεν ειναι τοσο "φανατικοι" αθεοι οσο θελουν να δειξουν!!!

Α και κατι τελευταιο: ο Θεος μαζι σας  Wink Wink
« Last Edit: March 20, 2005, 03:54:59 am by Αndrikos » Logged
~Michelle~

View Profile WWW
« Reply #18 on: March 20, 2005, 04:25:24 am »

@Mourgos: Το ενα θέμα αναφερεται στην υπαρξη ή μη του Θεου ενώ το άλλο στο αν πιστεύετε ή οχι στον χριστιανισμο! Είναι διαφορετικα θέματα! Απλά αναφέρονται και τα 2 σε θέματα θρησκειας!
ΠΑρεπιπτόντως, μια παράκληση: Μείνετε στο θέμα μας, το οποίο είναι αν είναι αληθή ή οχι  τα όσα υποστηρίζει ο Χριστιανισμος. Δεν σημαινει ότι όποιος δεν πιστεύει σε μια θρησκεία είναι και άθεος! Έγω πχ πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη (αν και δεν είμαι σίγουρη ακόμα) αλλά πιστεύω ότι η φύση του ανθρώπου ειναι πολυ αδύναμη για να προσδιορίσει το οτιδήποτε γι'αυτην (αν υπάρχει όντως), άρα καθε θρησκεία είναι άκυρη. Πιστεύω ότι υπήρξε Χριστός αλλά όχι οτι ήταν και θεος.

Επίσης να πω και κάτι που έχω παρατηρήσει με τους χριστιανούς... Ότι δεν μπορουν να εξηγήσουν πετάνε ένα "Αγνωσται αι βουλαι του Κυρίου" οπότε τίποτα δεν τους κάνει να αμφισβητούν αυτά που πιστεύουν ακόμη κι αν η λογική τους τους δείχνει μερικές φορές ότι δεν στέκουν...:/

www.e-steki.gr
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #19 on: March 20, 2005, 04:27:43 am »

Μα τι λες τωρα??? Με τον ορο πολεμω εννοω υπερασπιζομαι... Α εχετε ξεφυγει πολυ εδω περα... Undecided
Να με συγχωρείς, γι αυτό υπάρχει και το ρήμα υπερασπίζομαι ή ακόμα καλύτερα και πιο ήπια υποστηρίζω.
Αρχικα που ξερεις εσυ οτι δεν υπαρχει λογος για αυτο το συμβαν και για ολα τα συμβαντα που συμβαινουν καθημερινα στον κοσμο... Αλλωστε "αγνωσται αι βουλαι του Κυριου".
Επισης να ξερεις οτι καμια εμπειρια κανενος ανθρωπου στον κοσμο δεν μπορει να βγαλει συμπερασμα για τον Θεο!!
Η φτωχή μου ανθρώπινη αντίληψη απλά δεν μπορεί να δεχτεί ένα λόγο αρκετό για να δικαιολογήσει το θάνατο χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Δεν προσπάθησα να βγάλω κανένα συμπέρασμα για το θεό, απλά σου έδειξα ένα παράδειγμα ανθρώπου που θέλει να πιστέψει αλλά τελικά δεν πιστεύει.

Ελπίζω μόνο να δέχεσαι ότι με το να τοποθετούμε την ύπαρξη του θεού έξω από τα όρια της ανθρώπινης αντίληψης (και δε λέω ότι δεν είναι) μπορεί κάποιος το ίδιο καλά να ισχυριστεί ότι υπάρχει ή ότι δεν υπάρχει.
Επίσης ότι όπως εσύ θεωρείς ότι η θρησκεία δίνει τις κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση της ατομικής ηθικής μπορώ εγώ κάλλιστα να υποστηρίξω ότι η κοινωνία δίνει τις κατευθύνσεις για τη διαμόρφωση της θρησκείας.
Στο τελευταίο μάλιστα ίσως να μπορούσα να επιχειρηματολογήσω και λίγο αλλά δεν νομίζω ότι έχει ιδιαίτερο νοήμα.

Στην τελική καταλήγουμε πάλι ότι υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία κάποιος πιστεύει γιατί απλά έτσι είναι.
Η κάθε προσέγγιση είναι σαφώς σεβαστή και πρέπει να ακούγεται. Το αν η θρησκεία, η κοινωνία ή και γω δεν ξέρω ποιος άλλος ακατανόμαστος ίσως παράγοντας οδήγησε στη διαμόρφωση αυτών των πιστεύω δεν έχει και τόση σημασία. Εμένα μου αρκεί να μην δυστυχούν άνθρωποι στο όνομα αυτών των (αυθαίρετων;) πιστεύω. Είτε λέγονται θρησκείες, είτε ιδεολογίες, είτε όπως αλλιώς...

Edit: Michelle μάλλον έχεις δίκιο ίσως ξεφύγαμε λίγο. Απλά η τροπή της συζήτησης... Αν θες κάνε τον κόπο να μεταφέρεις τα εκτός topic μηνύματα στο άλλο topic.Σορρυ για τη φασαρία!
« Last Edit: March 20, 2005, 04:32:05 am by Netgull » Logged

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
Mourgos
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #20 on: March 20, 2005, 04:32:07 am »

Το ηξερα και εγω οτι υπαρχουν αυτες οι απλοικες απαντησεις... Δεν τις εβαλα για να τις απαντησετε απλα ηθελα να πω οτι οι περισσοτεροι αθεοι κανουν συνειδητα καποια πραγματα τα οποια αντιβαινουν σε αυτο που πιστευουν (στην συγκεκριμενη περιπτωση στην αθεεια) ετσι δεν ειναι τοσο "φανατικοι" αθεοι οσο θελουν να δειξουν!!!

Βασικά ήταν απλοϊκές απορίες κι όχι απαντήσεις που δημιουργήθηκαν από άστοχα ( ; ) επιχειρήματα. Δεν έχω την απαίτηση να μου απαντήσεις, απλά η συλλογιστική σου πορεία μου φάνηκε ελλιπής, και έκανα αυτές τις αυθόρμητες ερωτήσεις για αποσαφήνιση της άποψής σου...

Και θα μου συγχωρήσεις και μία τελευταία απορία...

Τι σημασία έχει το να κάνεις συνειδητά κάτι από την στιγμή που δεν έχει κανένα νόημα/σημασία/βαρύτητα για σένα; Αν δεν πιστεύεις σ' αυτό που εκφράζει η εκκλησία τι σημασία έχει κι αν πηγαίνεις στην εκκλησία το Πάσχα για εθιμοτυπικούς λόγους;

Edit: Όντως ίσως να ξεφύγαμε κομματάκι, αλλά συζήτηση είναι, δεν είναι δυνατόν να μένει αυστηρά πάνω σε ένα θέμα. Το θέμα εξελίσσεται όσο προχωράει η κουβέντα. Δε νομίζω να έχει νόημα να μεταφερθούν κάπου αλλού τα μυνήματα γιατί κατ' αρχάς δεν θα βγαίνει και πολύ νόημα για κάποιον αν είναι αποκομμένα από το υπόλοιπο κείμενο, και αφ' ετέρου γιατί κάλλιστα όποιος θέλει μπορεί να συνεχίσει από εδώ την συζήτηση από εκεί που την αφήσαμε...
 Τώρα αν τα θεωρείτε τελείως παράταιρα όλα τα παραπάνω, μετακινήστε τα, απλά τον λόγο δεν βλέπω...
« Last Edit: March 20, 2005, 04:48:43 am by Mourgos » Logged

Αν υπάρχει και η παραμικρή πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, ΘΑ πάει στραβά...
Andrikos
Guest
« Reply #21 on: March 20, 2005, 12:51:08 pm »

Το αποτελεσμα ολης αυτης της συζητησης (η οποια και εγω συμφωνω οτι εχει ξεφυγει λιγο) ειναι οτι κανενας δεν προκειται να πεσει τον αλλον...
Ο καθενας προβαλλει επιχειρηματα και δεν προκειται ποτε να πειστει απο τον αλλον αφου σε τετοιου ειδους θεματα υπαρχει το ενδεχομενο της αμφιβολιας!! 

Quote from: Mourgos on March 20, 2005, 04:32:07 am
Και θα μου συγχωρήσεις και μία τελευταία απορία...

Τι σημασία έχει το να κάνεις συνειδητά κάτι από την στιγμή που δεν έχει κανένα νόημα/σημασία/βαρύτητα για σένα; Αν δεν πιστεύεις σ' αυτό που εκφράζει η εκκλησία τι σημασία έχει κι αν πηγαίνεις στην εκκλησία το Πάσχα για εθιμοτυπικούς λόγους;

Απλως θελω να πω οτι αφου καποιος ειναι αθεος γιατι να παει στην εκλησια?? Αφου δεν το πιστευει... Πχ. εγω ποτε δεν θα πηγαινα σε ενα τζαμι?? Να κανω τι?? Αφου δεν το πιστευω... Και κατα την γνωμη μου στην πιστη δεν χωρανε εθιμοτυπικοι λογοι. Αν καποιος πιστευει κατι επειδη υπαρχουν εθιμοτυπικοι λογοι τοτε τζαμπα το πιστευει. Το θεμα ειναι να πιστευεις γιατι ειλικρινα σε εκφραζει οχι για την παραδοση.
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #22 on: March 20, 2005, 13:50:50 pm »

Quote from: Αndrikos on March 20, 2005, 02:16:20 am
Αν καποιος αγνοει για την υπαρξη του Θεου τοτε δεν κανουμε λογο για αυτον γιατι εδω μιλαμε για ανθρωπους που συνειδητα επελεξαν να μην πιστευουν στο Θεο!! Δηλαδη εχουν την γνωση για το τι ειναι Θεος και μετα απο ωριμη σκεψη την απορριπτουν!! Αν καποιος ταλαντευεται στο αν υπαρχει η οχι τοτε πρωτα θα πρεπει να κατασταλαξει και μετα να ασχοληθει με αυτα τα ζητηματα.
Άλλο να ξέρεις τι είναι Θεός (δηλαδή να έχεις ακούσει την εκδοχή μιας ή και περισσότερων θρησκειών) και άλλο να ξέρεις ότι υπάρχει. Εγώ μιλάω για ανθρώπους σαν εμένα, που δεν πιστεύουν ότι υπάρχει Θεός. Αν υποθέσουμε ότι όντως υπήρχε, τότε εγώ δε θα το ήξερα. Θα είχα άγνοια. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα της πρότασης "Αν καποιος αγνοει για την υπαρξη του Θεου τοτε δεν κανουμε λογο για αυτον γιατι εδω μιλαμε για ανθρωπους που συνειδητα επελεξαν να μην πιστευουν στο Θεο!!" Αν δεν πιστεύεις σε κάτι (=το απορρίπτεις συνειδητά) ενώ αυτό υπάρχει, τότε αγνοείς (=δεν ξέρεις) την ύπαρξή του... υπάρχει κάτι που μου διαφεύγει;

Και τωρα πηγαινω σε ενα σφαλμα: δεν υπαρχει ανθρωπος που να θελει να υπαρχει θεος και να μην πιστευει οτι υπαρχει!! Γιατι??? Γιατι πολυ απλα τον θεο ειτε τον αποδεχεσαι ειτε οχι.Το θελω να υπαρχει ισοδυναμει με το πιστευω οτι υπαρχει γιατι η υπαρξη του παραμενει αγνωστη!!
Με κάλυψε ο Netgull σχετικά με αυτό... εγώ απλά θα προσθέσω ότι το να θέλω να συμβαίνει κάτι δεν ισοδυναμεί με το να πιστεύω ότι συμβαίνει. Αυτό ισχύει μόνο στους ψυχωτικούς, που ζουν στον κόσμο τους. Κάποιος που έχει σώας τας φρένας κρίνει και σχηματίζει άποψη για το τι γίνεται στον κόσμο ανάλογα με τα γεγονότα, όχι ανάλογα με τις επιθυμίες του. Φαντάσου δηλαδή να λειτουργούσαμε έτσι. Πχ αργείς στο μάθημα: "Όχι δεν άρχισαν όχι δεν άρχισαν όχι δεν άρχισαν..." Μπαίνεις λοιπόν μέσα από τη μπροστινή πόρτα και σε κοιτάνε όλοι. Λέει ο καθηγητής "Την άλλη βδομάδα τελειώνει η προθεσμία για την παράδοση της εργασίας." Εσύ: "Αχ όχι δεν το είπε αυτό!" Πας την άλλη βδομάδα απροετοίμαστος. Βλέπεις λοιπόν ότι το να πιστεύεις αυτό που θέλεις δεν είναι καθόλου συμφέρον.

Με αυτην την προταση δειχνεις οτι δεν εισαι σιγουρη για κανενα απο τα 2 αφου θα ηθελες να υπαρχει αλλα πιστευεις οτι δεν υπαρχει ενω μπορει και να υπαρχει αφου το θες και δεν εισαι 100% σιγουρη οτι δεν υπαρχει!!
Μα είμαι 100% σίγουρη ότι δεν υπάρχει! Το ότι θέλω κάτι δε σημαίνει ότι πιστεύω και ότι υπάρχει πιθανότητα να συμβεί. Πχ αργείς 40 λεπτά στο μάθημα. Δε θέλεις να έχουν αρχίσει, αλλά είναι τρελό να πιστεύεις το αντίθετο!

Οποιος πιστευει στην υπαρξη του θεου επηρεαζεται απο αυτον αφου τα εργα του κρινονται απο τον ιδιο με βαση τις αρχες της πιστης του!!
Όλα τα χελιδόνια είναι πουλιά, αλλά όλα τα πουλιά δεν είναι χελιδόνια... δεν ξέρω αν με εννοάς.

Οχι απαραιτητα (μιας και σε συμπαθω πολυ Wink) αλλα θα μου ηταν πολυ πιο ευκολο μιας και δεν θα βασανιζομουν απο τυψεις και ενοχες!!
ΟΚ επαναδιατυπώνω: Αν αυτή τη στιγμή σε έπειθα ότι δεν υπάρχει Θεός ξαφνικά θα σταματούσες να αισθάνεσαι τύψεις;

εσυ ποτε δεν εκανες τον σταυρο σου πριν πας να γραψεις πανελληνιες??
Όχι βέβαια. Ούτε όταν τρομάζω ούτε όταν βρίσκομαι σε ανάγκη. Το σταυρό μου τον έκανα στην πρωινή προσευχή, γιατί αλλιώς θα γινόταν θέμα. Για τα άλλα με κάλυψαν τα παιδιά παραπάνω.

Λοιπον επειδη γνωριζω την απαντηση ηδη θα πω οτι αφου καποιος ειναι αθεος και το δηλωνει περιτρανα  θα πρεπει να το υποστηριζει οπου και να βρεθει...
Με την ίδια λογική οι κρυπτοχριστιανοί τον καιρό της Τουρκοκρατίας δεν ήταν στην πραγματικότητα χριστιανοί αλλά μουσουλμάνοι, κι ας πίστευαν στο Χριστό.

Και επισης θα αρνιομουν να προσπαθει ο αλλος να με πεισει οτι η θρησκεια του ειναι καλυτερη απο την δικια μου...
Έέέέέτσι σε θέλω, ανοιχτό και ευπροσήγορο. Grin

Quote from: Αndrikos on March 20, 2005, 03:45:05 am
Διοτι πολυ απλα η συνειδηση δεν δημιουργειται απο απλες βιολογικες και περιβαλλοντικες διεργασιες. Ειναι κατι μυστηριο για το οποιο δεν υπαρχει καμια θεωρια που να το εξηγει απολυτα.
Η σύγχρονη ψυχιατρική επιστήμη έχει εξηγήσει πολλά πράγματα και για τη συνείδηση (συνάψεις μεταξύ νευρώνων) αλλά και για τη θρησκευτικότητα (πχ είναι γνωστό ότι με κατάλληλα μαγνητικά πεδία μπορείς να κάνεις τον άλλο να αισθανθεί μια "μεταφυσική παρουσία"). Από εκεί και πέρα, ο καθένας πιστεύει ό,τι θέλει...

Μην προσπαθειτε να ακυρωσετε την υπαρξη του θεου μεσα απο λογικα επιχειρηματα και παραδειγματα γιατι αν θεωρησετε οτι ειναι ανωτερος απο τους ανθρωπους τοτε ολα αυτα τα λογικα επιχειρηματα πεφτουν στο κενο αφου υπαρχουν πραγματα που ο ανθρωπινος νους αδυνατει να εξηγησει...
Δε συμφωνώ με αυτό (κάθε θέμα μπορείς να το διαπραγματευτείς με λογικά επιχειρήματα), αλλά έτσι κι αλλιώς κανείς μας εδώ δεν προσπάθησε να αποδείξει τη μη ύπαρξη του Θεού. Αυτό που προσπαθώ να σου αποδείξω εγώ τουλάχιστον δεν είναι καθόλου υπαρξιακό, είναι κάτι πολύ γήινο: ότι, όντας άθεη, έχω συνείδηση όπως όλοι οι άνθρωποι.

Απλως θελω να πω οτι αφου καποιος ειναι αθεος γιατι να παει στην εκλησια?? Αφου δεν το πιστευει...
Πλάκα μου κάνεις; Όταν πάει το σχολείο πχ στην εκκλησία άντε να πει ο μαθητής "εγώ δεν πάω γιατί είμαι άθεος". Τι αντιμετώπιση θα έχει; Ή να μην πάει η οικογένεια το Πάσχα στην εκκλησία. Τι θα πει το παιδάκι μετά στο σχολείο; Ή άντε να αφήσεις τα παιδιά σου αβάπτιστα. Τι θα πει ο κόσμος; Ή να δηλώσεις το παιδί σου άθεο... και μετά να το αντιμετωπίζουν ρατσιστικά.

Τέτοια είναι η κοινωνία μας. Εγώ τώρα που μεγάλωσα επιλέγω να μην πάω στην εκκλησία (γιατί δε θεωρώ ότι θα αντιμετωπίσω κανένα πρόβλημα), αλλά παλιότερα έτσι έκανα...
bouzias
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #23 on: March 20, 2005, 14:04:32 pm »

Εγώ επίσης θα ήθελα αυτός ο Θεός να σέβεται την ελευθερία του ανθρώπου. Νομίζω ότι για το θάνατο των παιδιών μάλλον ευθύνονται οι άνθρωποι που παρατάν τα παιδιά αβοήθητα (βλ χώρες Αφρικής). Τι φταίει ο Θεός αν οι "προηγμένες" και "πολιτισμένες" χώρες πλουτίζουν εις βάρος τρίτων; Τουλάχιστον να αφήναμε τις χώρες της Αφρικής (πχ) ελεύθερες να αναπτυχθούν. Εμείς όμως τις θέλουμε υποδουλωμένες για να πλουτίζουμε εις βάρος τους. Και μετά φταίει ο Θεός που δεν επεμβαίνει. Εμένα αυτό μου θυμίζει το "συν Αθηνά και χείρα κίνει"...

Quote from: Michelle on March 20, 2005, 04:25:24 am
Έγω πχ πιστεύω ότι υπάρχει κάποια ανώτερη δύναμη (αν και δεν είμαι σίγουρη ακόμα) αλλά πιστεύω ότι η φύση του ανθρώπου ειναι πολυ αδύναμη για να προσδιορίσει το οτιδήποτε γι'αυτην (αν υπάρχει όντως), άρα καθε θρησκεία είναι άκυρη.

Εκτός κι αν ο ίδιος ο Θεός ερχόταν και έλεγε "εγώ είμαι ο Θεός σε μένα να πιστεύετε". Φαντάζεσαι να γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο; Φαντάζεσαι να έχει γίνει και εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι;

Quote from: Michelle on March 20, 2005, 04:25:24 am
Πιστεύω ότι υπήρξε Χριστός αλλά όχι οτι ήταν και θεος.

Ο ίδιος όμως τι λέει για τον εαυτό Του;

«Αν οι ζητιάνοι σαν κι εμέ δεν έχυναν το αίμα,
Οι καπετάνιοι σαν και σε δε θα φορούσαν στέμμα!»

"Ματρόζος" του Γεωργίου Στρατήγη
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #24 on: March 20, 2005, 14:38:48 pm »

Πιστεύω οτι δεν είναι δυνατόν να οριστει το Καλό και το Κακό χωρίς την πίστη στην ύπαρξη ανωτέρου/ων όντος/ων.Αυτό παρατηρείται οπουδήποτε στο πλανήτη,οι ανθρώποι θεωρούν(έστω και υποσυνειδητα) οτι η ηθική εκπορευέται απο δυνάμεις ανωτερες του ανθρώπου.Γι'αυτο και οι ιδέες αυτες εχουν διάρκεια στο χρόνο:ο άνθρωπος είναι εφήμερος,ο/οι Θεος/οι ειναι για πάντα.Ακόμα και οι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με ήθικα θέματα(Σωκράτης,Πλάτων,Πλούταρχος,Στωικοί κα) πίστευαν σε Θεο/ους κ αναφέρονταν σε αυτούς ως την πηγή της ηθικής.

Στην αθεία ομως προκύπτουν εμφανή προβλήματα στον ορισμό του Καλού και του Κακού.Εφόσον δεν υπάρχει Θεός,δεν υπάρχουν και θεικοί νόμοι.Είναι άχρηστοι διότι η αποστολή τους,σε κάθε πίστη(οχι απαραιτητα μεσα σε μια θρησκεία),είναι η λυτρωση-φωτιση,ωστε να οδηγήσει στο Ανώτερο Ών.Επομένως ενας πραγματικός αθεος ,κατα την άποψή μου,ή θα απορρίψει την ύπαρξη Καλού-Κακού ή θα καταφύγει στη σκέψη των Επικουρίων φιλοσόφων.Οι επικούριοι λοιπόν,επειδή ήταν υπερ του υλισμού ξεκινούσαν να ορίσουν το Καλό-Κακό απο μηδενική βάση και ,συμφωνα με αυτούς,λογικά πλαίσια.Έτσι κατέληγαν οτι το Καλό ταυτίζεται με την ήδονη,την ευχαρίστηση,και το Κακο μετ ην έλλειψη της,τη δυσαρέσκεια.Επομενως για τους επικουριους η ηδονή,οποια κι αν ειναι αυτη,ειναι το ανώτερο αγαθό.

Δεν λέω οτι ενας άθεος θα έπρεπε κανονικα να σκοτώνει τους πάντες,αλλά λογικα ο μόνος λόγος για να μην το κάνει ειναι τα προβλήματα που θα εχει με την αστυνομία και με τόν κοινωνικό του περίγυρο.Φυσικά , πολλοί αθεοι έχουν τις ηθικές επιρροες της οικογένειας ,οι οποιες τους εχουν εντυπωθεί υποσινειδητα,αλλά κ αυτές οι ηθικές επιρροές μαλλον θρησκευτική προέλευση είχαν.Έκτος αν ο αθεος ,δεν ειναι πραγματικός άθεος,αλλα πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού χωρίς όμως να ανοικει σε καποια θρησκεία.Αυτό ομως ειναι κατι άλλο.

" Άν δεν υπάρχει Θεός,όλα επιτρέπονται" Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι-Οι Αδερφοί Καραμαζόβ

Nessa NetMonster
Guest
« Reply #25 on: March 20, 2005, 15:09:24 pm »

Ρε παιδιά... σας λέω ότι είμαι άθεη... και ότι έχω συνείδηση όπως όλος ο κόσμος... γιατί δε με πιστεύετε; Undecided

Καραμάζοφ, απορρίπτω μεν το "θεϊκό νόμο", αλλά έχω το δικό μου σύστημα αρχών, θες από ένστικτο, θες από ξεροκεφαλιά, και το τηρώ όσο μπορώ. Οι επικούριοι καλά τα λέγανε, αλλά εγώ θα επέκτεινα την έννοια της ηδονής και στην Αριστοτελική ευτυχία (και φυσικά όχι μόνο τη δική μου, αλλά και των ανθρώπων ύρω μου).

Οι άνθρωποι χωρίς ηθικές αναστολές είναι ψυχασθενείς. Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά. Νομίζω ότι και στο εγκεφαλογράφημα φαίνεται η διαφορά τους από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Ενώ ο καθένας από εμάς αισθάνεται φρίκη στη σκέψη να βλάψει/αδικήσει κάποιον συνάνθρωπό του, αυτοί δεν αισθάνονται τίποτα. Αυτό που τους λείπει είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή δε μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να κατανοήσουν τον πόνο του.
~Michelle~

View Profile WWW
« Reply #26 on: March 20, 2005, 15:42:34 pm »

Quote from: bouzias on March 20, 2005, 14:04:32 pm

Εκτός κι αν ο ίδιος ο Θεός ερχόταν και έλεγε "εγώ είμαι ο Θεός σε μένα να πιστεύετε". Φαντάζεσαι να γινόταν ποτέ κάτι τέτοιο; Φαντάζεσαι να έχει γίνει και εμείς να μην παίρνουμε χαμπάρι;

E ωραία, εγώ όμως δεν πιστεύω ότι έχει γίνει! Δεν με πείθει βρε παιδί μου, πώς το λένε??

Ο ίδιος όμως τι λέει για τον εαυτό Του;

Τι σημασία έχει? Αν πχ ένας ψυχασθενής πει "Είμαι δέντρο", σημαίνει ότι είναι? Και για να εξηγηθώ... Δεν θεωρώ οτι ο Χριστός ήταν ψυχασθενής. Απεναντίας πιστεύω ότι ήταν ένας πολυ χαρισματικός ανθρωπος, ιδιοφυής με πολύ επαναστατικές για την εποχή του απόψεις (και με τις περισσότερες συμφωνω κιολας πχ "αγαπάτε αλλήλους"). Επειδή οι άνθρωποι εκείνης της εποχής δεν ήταν έτοιμοι να τα δεχτούν αυτά, τα "εβαλε" σε μια θρησκεία, συνδυάζοντας τα με υπάρχοντα πιστεύω τους.

Και κάτι τελευταίο:
"Η θρησκεία είναι το όπιο του λαου"
Καρλ Μαρξ
« Last Edit: March 20, 2005, 16:00:17 pm by Michelle » Logged

www.e-steki.gr
Andrikos
Guest
« Reply #27 on: March 20, 2005, 17:58:53 pm »

Quote from: Karaμazoβ on March 20, 2005, 14:38:48 pm
Πιστεύω οτι δεν είναι δυνατόν να οριστει το Καλό και το Κακό χωρίς την πίστη στην ύπαρξη ανωτέρου/ων όντος/ων.Αυτό παρατηρείται οπουδήποτε στο πλανήτη,οι ανθρώποι θεωρούν(έστω και υποσυνειδητα) οτι η ηθική εκπορευέται απο δυνάμεις ανωτερες του ανθρώπου.Γι'αυτο και οι ιδέες αυτες εχουν διάρκεια στο χρόνο:ο άνθρωπος είναι εφήμερος,ο/οι Θεος/οι ειναι για πάντα.Ακόμα και οι φιλόσοφοι που ασχολήθηκαν με ήθικα θέματα(Σωκράτης,Πλάτων,Πλούταρχος,Στωικοί κα) πίστευαν σε Θεο/ους κ αναφέρονταν σε αυτούς ως την πηγή της ηθικής.

Στην αθεία ομως προκύπτουν εμφανή προβλήματα στον ορισμό του Καλού και του Κακού.Εφόσον δεν υπάρχει Θεός,δεν υπάρχουν και θεικοί νόμοι.Είναι άχρηστοι διότι η αποστολή τους,σε κάθε πίστη(οχι απαραιτητα μεσα σε μια θρησκεία),είναι η λυτρωση-φωτιση,ωστε να οδηγήσει στο Ανώτερο Ών.Επομένως ενας πραγματικός αθεος ,κατα την άποψή μου,ή θα απορρίψει την ύπαρξη Καλού-Κακού ή θα καταφύγει στη σκέψη των Επικουρίων φιλοσόφων.Οι επικούριοι λοιπόν,επειδή ήταν υπερ του υλισμού ξεκινούσαν να ορίσουν το Καλό-Κακό απο μηδενική βάση και ,συμφωνα με αυτούς,λογικά πλαίσια.Έτσι κατέληγαν οτι το Καλό ταυτίζεται με την ήδονη,την ευχαρίστηση,και το Κακο μετ ην έλλειψη της,τη δυσαρέσκεια.Επομενως για τους επικουριους η ηδονή,οποια κι αν ειναι αυτη,ειναι το ανώτερο αγαθό.

Δεν λέω οτι ενας άθεος θα έπρεπε κανονικα να σκοτώνει τους πάντες,αλλά λογικα ο μόνος λόγος για να μην το κάνει ειναι τα προβλήματα που θα εχει με την αστυνομία και με τόν κοινωνικό του περίγυρο.Φυσικά , πολλοί αθεοι έχουν τις ηθικές επιρροες της οικογένειας ,οι οποιες τους εχουν εντυπωθεί υποσινειδητα,αλλά κ αυτές οι ηθικές επιρροές μαλλον θρησκευτική προέλευση είχαν.Έκτος αν ο αθεος ,δεν ειναι πραγματικός άθεος,αλλα πιστεύει στην ύπαρξη του Θεού χωρίς όμως να ανοικει σε καποια θρησκεία.Αυτό ομως ειναι κατι άλλο.

" Άν δεν υπάρχει Θεός,όλα επιτρέπονται" Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι-Οι Αδερφοί Καραμαζόβ

Επιτελους καποιος που να λεει οσα νομιζω και εγω... Καλυφθηκα απολυτα...

Quote from: Michelle on March 20, 2005, 15:42:34 pm
Και κάτι τελευταίο:
Καρλ Μαρξ

Ενταξει το ειπε ο Μαρξ και κατι τρεχει στα γυφτικα...
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #28 on: March 20, 2005, 18:17:41 pm »

Καραμάζοφ, απορρίπτω μεν το "θεϊκό νόμο", αλλά έχω το δικό μου σύστημα αρχών, θες από ένστικτο, θες από ξεροκεφαλιά, και το τηρώ όσο μπορώ.

Απο που πιστεύεις οτι προέρχεται αυτό το σύστημα αρχών;Εχει εντυπωθεί υποσυνειδητα απο το περιβάλλον ή ειναι ενστικτώδες;Πάντως αν συμβαινει το 2ο,θα πρέπει να σου γεννήθουν έντονες μεταφυσικές-μυστικιστικές ανησυχίες...

Οι άνθρωποι χωρίς ηθικές αναστολές είναι ψυχασθενείς. Ο εγκέφαλός τους λειτουργεί διαφορετικά. Νομίζω ότι και στο εγκεφαλογράφημα φαίνεται η διαφορά τους από τους φυσιολογικούς ανθρώπους. Ενώ ο καθένας από εμάς αισθάνεται φρίκη στη σκέψη να βλάψει/αδικήσει κάποιον συνάνθρωπό του, αυτοί δεν αισθάνονται τίποτα. Αυτό που τους λείπει είναι η ενσυναίσθηση, δηλαδή δε μπορούν να μπουν στη θέση του άλλου και να κατανοήσουν τον πόνο του.

Δεν θα τους έλεγα ψυχασθενείς.Μάλλον "υπερλογικούς".Έχουν απωλέσει καθε ηθική ,διοτι αρνούνται καθε πίστη.Γιατι σου λέει ο αλλος:"Αν δεν υπάρχει ανώτερος σκοπός σε αυτή τη ζωή και ,μαλλον οταν πεθάνω...τέρμα(γιατι για μένα η μεταθανάτια κατάσταση-αθανασια της ψυχης σχετίζεται αμεσα με την υπαρξη του Θεου),τότε ας κάνω ότι γουστάρω για να περασω καλά,ακόμα κι αν πατησω επι πτωμάτων.Μόνο προσοχη μη με πάρουν πρέφα οι αρχές ήι δυσαρεστήσω κάποιους ισχυρότερους".Δεν είναι σαν τους μανιακους δολοφόνους , που βλάπτουν τους άλλους ενστικτωδώς,επειδη ειναι αρρωστοι.Αυτοί πράττουν σκεπτόμενοι μηδενιστικά και μόνο με την λογική και τις αισθήσεις τους.Αυτοί είναι οι "αυθεντικοί" αθεοι...

Και κάτι τελευταίο:
Καρλ Μαρξ

Το όπιο είναι η θρησκεία του λαού! crazy

Andrikos
Guest
« Reply #29 on: March 20, 2005, 18:31:48 pm »

Quote from: Karaμazoβ on March 20, 2005, 18:17:41 pm
Δεν θα τους έλεγα ψυχασθενείς.Μάλλον "υπερλογικούς".Έχουν απωλέσει καθε ηθική ,διοτι αρνούνται καθε πίστη.Γιατι σου λέει ο αλλος:"Αν δεν υπάρχει ανώτερος σκοπός σε αυτή τη ζωή και ,μαλλον οταν πεθάνω...τέρμα(γιατι για μένα η μεταθανάτια κατάσταση-αθανασια της ψυχης σχετίζεται αμεσα με την υπαρξη του Θεου),τότε ας κάνω ότι γουστάρω για να περασω καλά,ακόμα κι αν πατησω επι πτωμάτων.Μόνο προσοχη μη με πάρουν πρέφα οι αρχές ήι δυσαρεστήσω κάποιους ισχυρότερους".Δεν είναι σαν τους μανιακους δολοφόνους , που βλάπτουν τους άλλους ενστικτωδώς,επειδη ειναι αρρωστοι.Αυτοί πράττουν σκεπτόμενοι μηδενιστικά και μόνο με την λογική και τις αισθήσεις τους.Αυτοί είναι οι "αυθεντικοί" αθεοι...

Ο ορισμος του original αθεου...(ωραια διατυπωση)
Pages: 1 [2] 3 4 ... 127 Go Up Print
Jump to: