• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 15:46:11 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 15:46:11 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426689
Total Topics: 31710
Online Today: 200
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 65
Guests: 112
Total: 177
salonikios
Νικηφόρος Πατσιούρας
Rizotto
EvanTsir
tsintsi
Fotis Roukoutakis
Geoth
stavrospk
giorgos_skl
genethalsss74
ValKar
Theoxarhs Bladimiros
chriskazakos
lelenia
alexpap
sassi
kouf
chrisg
savvastzan
DimKaratzas
thomasdt
chrysolog
Le ece
ioathemar
skoloni
mitsos753905
Billyskotsikas
giatieimaiedw
DLHERRO
kkotsopo
Billy K
slivarda
superkolios
Mikekmp
harischris
karadimitras
Solon
Gianbou
Marihouan820
Don Corleone
konssidiro
pdiamantis
Ntinomanolo123
ThanosKoutsoump
agkentzi
Papadopoulosthanos
dimant
george14
URI
Nicotre
sigklitiki
johnk
thomassamaras
unreasonable
Cloud Strife
akontel
aachmet
stefpapa21
George_RT
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Επίσημη ενημέρωση για Αντιστοίχηση Μαθημάτων ΝΠΣ με ΠΠΣ και η συζήτηση στο forum.
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 263374 times)
Nessa NetMonster
Guest
Απ: Πιστεύετε??
« Reply #45 on: March 21, 2005, 16:25:51 pm »

Quote from: Rattlehead on March 21, 2005, 14:26:11 pm
Το τι έκαναν κάποιοι άνθρωποι επικαλούμενοι κάποια θρησκεία ή οι οποίοι ήταν πιστοί σε κάποια θρησκεία δεν χαρακτηρίζει το σύνολο.
Μα φυσικά! Εγώ ουδέποτε υπονόησα ότι όλοι οι θρησκευόμενοι είναι ανήθικοι, σε αντίθεση με κάποιους από εδώ που ισχυρίζονται ότι όλοι οι άθεοι είναι ανήθικοι.
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #46 on: March 21, 2005, 16:30:44 pm »

Quote from: fugitive on March 21, 2005, 13:01:27 pm
Quote from: Nessa NetMonster on March 21, 2005, 11:45:05 am
Πώς μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι οι άθεοι είναι ανήθικοι, τη στιγμή που οι θρησκευόμενοι έχουν κάνει τρισχειρότερα;

Όχι. Λάθος.
Οι αληθινοί χριστιανοί,
αυτοί που ζούνε σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας,
ουδέποτε έπραξαν κάτι τέτοιο.
Αυτοί (θρσηκευόμενοι) στους οποίους αναφέρεσαι
είτε χρησιμοποιούν το χριστιανισμό όπως προανέφερα,
είτε είναι κατα φαντασίαν χριστιανοί
είτε θέλουν να είναι αλλά κάπου στην πορεία πήραν λάθος δρόμο.
Και πάλι όμως θρησκευόμενοι είναι, αφού πιστεύουν στην ύπαρξη του Θεού.

Τώρα για το πόσο ηθικός μπορεί να είναι ένας άθεος...
αυτό σηκώνει άλλες 3 σελίδες συζήτησης σε νέο τόπικ.
Εγώ απλά θα ρωτήσω εσένα (επειδή δηλώνεις άθεη)
ποιοε είναι οι ηθικοί κανόνες στους οποίους υπόκειται ένας άθεος;
Ποιος τους ορίζει;
Μήπως αυτο-ορίζονται από τον καθένα άθεο ώστε να είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του;
^top^
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #47 on: March 21, 2005, 16:59:36 pm »

Πιστευω οτι πλεον ο αθεισμος εχει γιανι πιο πολυ της μοδας και αυτο αποδεικνυεται και μονο απο το topic. Γιατι αν δεν ειχατε την αναγκη να αυτοεπιβεβαιωθειτε, δεν θα χρειαζοταν να βαλετε τετοιο θεμα.
ΟΚ πρώτα απ'όλα αυτός που έβαλε το θέμα ήταν ο Αντρίκος, οπότε δεν τέθηκε για την "αυτοεπιβεβαίωση" κανενός. Δεύτερον, σκέφτηκες ότι ίσως το ποσοστό των αθέων να αυξάνεται λόγω της διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού και ειδικά του ορθολογισμού; Σ'αυτόν τον τρόπο σκέψης οφείλουμε όλη μας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, η οποία τα τελευτία 50 χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ο κόσμος βλέπει τα επιτεύγματα της επιστήμης και αφενός αποκτά εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις (δεν αισθανόμαστε πια τόσο αβοήθητοι απέναντι στη φύση), άρα δεν αισθάνεται την ανάγκη ενός προστάτη-Θεού, αφετέρου καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της ορθολογικής προσέγγισης του κόσμου και την ασπάζεται. Δε θα έλεγα ότι αυτό είναι "μόδα".

Γιατι αυτο που νομιζεται καλο να ειναι πραγματικο καλο;;;; Γιατι να μην ειναι καλο να πουλαω ναρκωτικα, να βγαζω λεφτα και να περναω καλα;;; Ποιος μπορει να μου αποδειξει το αντιθετο. Για μενα ειανι καλο η γυναικα να φοραι μαντιλα και να μην την βλεπει κανενας(παραδειγμα προφανως). Αμα το κανωβ αυτο θα με πειτε φαλλοκρατη, μαλ..., κοκ. Γιατι;;;
Προφανώς είναι κακό αυτό που βλάπτει τον άλλο, ή που τον κάνει δυστυχισμένο. Δε χρειάζομαι κανένα θεό να μου το πει αυτό. Έχουμε μια σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, κυρίως γιατί ανήκουμε στο ίδιο είδος και ένα από τα βασικότερα ένστικτά μας είναι να φροντίζουμε για το είδος μας, όπως και να προσέχουμε τον εαυτό μας.
~Michelle~
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile WWW
« Reply #48 on: March 21, 2005, 17:30:06 pm »

Quote from: Aurelius on March 21, 2005, 13:24:33 pm
Τωρα αν νομιζετε οτι ειστε πραγματικα αθεοι, εγω για πολυ λιγους θα το πιστευα και κυριως για ατομα που το εχουν ψαξει πραγματικα. Οχι για αυτους που απλα κατεληξαν σε καποια συμπερασματα. Οχι για καποιο αλλο λογο αλλα γιατι κι αλλοι υπηρξαν αθεοι αλλα στις δυσκολες στιγμες και δεν μιλω για πανελληνιες, αυτοι που κοροιδευαν προσευχονταν. Πιστευω οτι πλεον ο αθεισμος εχει γιανι πιο πολυ της μοδας και αυτο αποδεικνυεται και μονο απο το topic. Γιατι αν δεν ειχατε την αναγκη να αυτοεπιβεβαιωθειτε, δεν θα χρειαζοταν να βαλετε τετοιο θεμα.

Κοίτα, το θέμα το έβαλα εγώ, και όπως είπα πιο πρίν δεν είμαι άθεη. Απλά δεν πιστεύω σε κάποια θρησκεια.

www.e-steki.gr
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #49 on: March 21, 2005, 18:03:59 pm »

Quote from: aliakmwn on March 21, 2005, 17:28:31 pm
Τότε όμως έχουμε κανόνες και νόμους ηθικής σύμφωνους με κάθε εποχή αλλά τελείως διαφορετικούς μεταξύ τους.
Και αναρωτιέμαι πώς γίνεται αυτό που είναι καλό για μια εποχή να είναι κακό για μια άλλη.
Η απάντηση είναι μάλλον ότι ένα από τα δυο είναι λάθος.
Επομένως,αντί να αναρωτιέμαι εάν έχω τύχειι να ζω στην εποχή των λάθος κανόνων
δεν είναι καλύτερο να ακολουθήσω τους κανόνες μια θρησκείας
(αυτής που θα κρίνω εγώ καλύτερη/ορθότερη)
που θεσπίζει κανόνες πέρα από το χρόνο;

Μα φυσικα και οι ηθικοι κανονες αλλαζουν απο εποχη σε εποχη!!! Και εννοειται πως, αλλαζοντας, καποιοι θα ερθουν σε συγκρουση με τους παλαιοτερους! Γιατι το παρουσιαζεις ως προβλημα ή εστω αξιο αποριας? Δηλαδη ο κοσμος σημερα ειναι ιδιος με την προηγουμενη δεκαετια, εκατονταετια, χιλιετια?
Μια καλυτερη προσεγγιση θα μπορουσε να γινει αν αφηναμε στην ακρη το "σωστο" και το "λαθος". Γιατι ειναι αυθαιρετα. Το σωστο και το λαθος, το καλο και το κακο, το θετικο και το αρνητικο (κλπ κλπ κλπ) ειναι λεξεις χωρις καμια απολυτως βαση. Εξαρτωνται απο τις συνθηκες. Οποτε, αφου αλλαζουν οι συνθηκες, αλλαζουν και οι εννοιες! Φυσικα η ηθικη του προηγουμενου αιωνα ειναι ισως και λαθος σημερα, αλλα δεν ειναι περισσοτερο λαθος απο οσο λαθος θα ηταν η σημερινη ηθικη τοτε!

Και εσύ προτιμάς αυτή τη διαρκή ταλάντωση;

ΥΓ:Τα υπόλοιπα θα τα σχολιάσω αργότερα;, τωρα δεν έχω χρόνο

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Andrikos
Guest
« Reply #50 on: March 21, 2005, 21:48:15 pm »

Quote from: Rattlehead on March 21, 2005, 14:26:11 pm
Τωρα αν νομιζετε οτι ειστε πραγματικα αθεοι, εγω για πολυ λιγους θα το πιστευα και κυριως για ατομα που το εχουν ψαξει πραγματικα. Οχι για αυτους που απλα κατεληξαν σε καποια συμπερασματα. Οχι για καποιο αλλο λογο αλλα γιατι κι αλλοι υπηρξαν αθεοι αλλα στις δυσκολες στιγμες και δεν μιλω για πανελληνιες, αυτοι που κοροιδευαν προσευχονταν. Πιστευω οτι πλεον ο αθεισμος εχει γιανι πιο πολυ της μοδας και αυτο αποδεικνυεται και μονο απο το topic.

Πέστααααααα! shifty

Ε καλα... Ειναι κοινοτυπο πια το ρητο "φοιτητης=επαναστατης=αθεος" Tongue

Quote from: aliakmwn on March 21, 2005, 17:27:52 pm
Και επειδη σε συζητηση με γνωστους, καποιος μου ανεφερε τον γεροντα Παϊσιο, σας παραπεμπω στο ιδιο του το βιβλιο οπου απορριπτει την αγιοτητα του και αυτοπαρουσιαζεται σαν αμαρτωλος...

Μα αυτη ακριβως ειναι η φραση που δηλωνει την αγιοτητα του... Η ταπεινοσυνη του.
Εχω και αλλον στο μυαλο μου αν γουσταρεις...Τον πρωην μητροπολιτη Φλωρινης!

Quote from: Nessa NetMonster on March 21, 2005, 16:59:36 pm
ΟΚ πρώτα απ'όλα αυτός που έβαλε το θέμα ήταν ο Αντρίκος, οπότε δεν τέθηκε για την "αυτοεπιβεβαίωση" κανενός.

Grin Grin Grin
« Last Edit: March 21, 2005, 21:52:00 pm by Αndrikos » Logged
Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
Re: Πιστεύετε??
« Reply #51 on: March 21, 2005, 22:38:04 pm »

Quote from: Nessa NetMonster on March 21, 2005, 16:59:36 pm
Πιστευω οτι πλεον ο αθεισμος εχει γιανι πιο πολυ της μοδας και αυτο αποδεικνυεται και μονο απο το topic. Γιατι αν δεν ειχατε την αναγκη να αυτοεπιβεβαιωθειτε, δεν θα χρειαζοταν να βαλετε τετοιο θεμα.
ΟΚ πρώτα απ'όλα αυτός που έβαλε το θέμα ήταν ο Αντρίκος, οπότε δεν τέθηκε για την "αυτοεπιβεβαίωση" κανενός. Δεύτερον, σκέφτηκες ότι ίσως το ποσοστό των αθέων να αυξάνεται λόγω της διάδοσης των ιδεών του Διαφωτισμού και ειδικά του ορθολογισμού; Σ'αυτόν τον τρόπο σκέψης οφείλουμε όλη μας την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, η οποία τα τελευτία 50 χρόνια έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ο κόσμος βλέπει τα επιτεύγματα της επιστήμης και αφενός αποκτά εμπιστοσύνη στις δικές του δυνάμεις (δεν αισθανόμαστε πια τόσο αβοήθητοι απέναντι στη φύση), άρα δεν αισθάνεται την ανάγκη ενός προστάτη-Θεού, αφετέρου καταλαβαίνει ότι όλη αυτή η πρόοδος είναι αποτέλεσμα της ορθολογικής προσέγγισης του κόσμου και την ασπάζεται. Δε θα έλεγα ότι αυτό είναι "μόδα".

Γιατι αυτο που νομιζεται καλο να ειναι πραγματικο καλο;;;; Γιατι να μην ειναι καλο να πουλαω ναρκωτικα, να βγαζω λεφτα και να περναω καλα;;; Ποιος μπορει να μου αποδειξει το αντιθετο. Για μενα ειανι καλο η γυναικα να φοραι μαντιλα και να μην την βλεπει κανενας(παραδειγμα προφανως). Αμα το κανωβ αυτο θα με πειτε φαλλοκρατη, μαλ..., κοκ. Γιατι;;;
Προφανώς είναι κακό αυτό που βλάπτει τον άλλο, ή που τον κάνει δυστυχισμένο. Δε χρειάζομαι κανένα θεό να μου το πει αυτό. Έχουμε μια σύνδεση με τους άλλους ανθρώπους, κυρίως γιατί ανήκουμε στο ίδιο είδος και ένα από τα βασικότερα ένστικτά μας είναι να φροντίζουμε για το είδος μας, όπως και να προσέχουμε τον εαυτό μας.
Κατ αρχην ο διαφωτισμος υπηρξε πριν 300 χρονια. Τωρα δεν βρισκομαστε πλεον σε αυτη την περιοδο. Και αν θες να ξερεις η μεγαλυτερη αυταπατη του ανθρωπου ειανι να πιστεψει οτι εγινε ο ιδιος θεος, οπως το διατυπωνεις εσυ τωρα. Γιατι εγω δεν βλεπω την σιγουρια που διακρινει εσενα;;; Αν ολα ειναι τοσο ορθολογικα, επιστημονιακ εξηγησιμα και προβλεψιμα γιατι η εποχη μας μαστιζεται απο αβεβαιοτητα. Πριν απο 2 μηνες τα παλλιροικα κυματα σκοτωσαν 200.000 ανθρωπους. Αν εσυ νοιωθεις ασφαλης με τοσα που γινονται δεν ξερω τι να σου πω. Και οχι οτι ολα αυτα που λεω αποδεικνυουν την υπαρξη του θεου, αλλα οχι οτι σταματησαν οι ανθρωποι να πιστευουν επειδη κατεκτησαν μια ελαχιστη γνωση. Εσυ ξερεις πως προεκυψε η ζωη;;; Απο που προηλθε;;; Γιατι προεκυψε;;; Εδω αλλοι χρονια και χρονια ψαχνουν τα βασικα ερωτηματα υπαρξης και αναλυουν θεωριες. Εδω ο ΜΕΓΑΣ Σωκρατης ειπε: εν οιδα οτι ουδεν οιδα- και εσυ λες τοσο ευκολα οτι οι ανθρωποι κατεκτησαν την γνωση. Τιποτα δεν ξερουμε ακομα. Η μαλλον ξερουμε πολυ λιγα. Και αυτα δεν ειανι αρκετα να μας προστατεψουν. Αν αυριο επεφτε ενας μετεωριτης στην επιφανεια της γης ξερεις τι θα γινοταν;;; Θα εξαφανιζοταν καθε ειδος ζωης. Για πες μου πως εσυ πιστευεις οτι θα το αντιμετωπιζες;;;;

Τωρα οσον αφορα για ναρκωτικα και ετσι να στο θεσω αλλιως. Δεςι το φτωχο Αφγανισταν, που δεν εχει πορους και καλλιεργει οπιο. Ξερεις ποσοι στηριζονται οικονομικα απο αυτες τις επιχειρησεις. Ε  η παραγωγη αυτη δεν κανει τεραστιο καλο σε αυτους τους ανθρωπους.
Το οτι το 60,70,80% καπνιζει δεν μου κανει κακο;;; Γιατι δεν το απαγορευουν. Και γιατι στο κατω κατω να σκεφτεσαι τους αλλους. Οχι οτι η θρησκεια ντε και καλα σε κανει ηθικο- σε καμια περιπτωση. Αλλα η φιλοσοφια μιας θρησκειας μπορει να σε κανει πιο ηθικο. Γιατι οπως ειπε και ο aliakmwn ισως ο μονος χριστιανος να ηταν ο Χρηστος. Γιατι οι ανθρωποι ποτε δεν θα μπορεσουν να ειανι απολυτως ηθικοι. Και οχι και οτι ολα οσα ειχε πει ο Χρηστος ειναι σωστα. Για παραδειγμα αυτο με το μαγουλο...

Quote from: Michelle on March 21, 2005, 17:30:06 pm
Τωρα αν νομιζετε οτι ειστε πραγματικα αθεοι, εγω για πολυ λιγους θα το πιστευα και κυριως για ατομα που το εχουν ψαξει πραγματικα. Οχι για αυτους που απλα κατεληξαν σε καποια συμπερασματα. Οχι για καποιο αλλο λογο αλλα γιατι κι αλλοι υπηρξαν αθεοι αλλα στις δυσκολες στιγμες και δεν μιλω για πανελληνιες, αυτοι που κοροιδευαν προσευχονταν. Πιστευω οτι πλεον ο αθεισμος εχει γιανι πιο πολυ της μοδας και αυτο αποδεικνυεται και μονο απο το topic. Γιατι αν δεν ειχατε την αναγκη να αυτοεπιβεβαιωθειτε, δεν θα χρειαζοταν να βαλετε τετοιο θεμα.

Κοίτα, το θέμα το έβαλα εγώ, και όπως είπα πιο πρίν δεν είμαι άθεη. Απλά δεν πιστεύω σε κάποια θρησκεια.

Καλα πως γινεται να μην πιστευεις σε καποια θρησκεια και να μην εισαι ταυτοχρονα. Οτι και να πιστευεις και στο νερο να πιστευεις ανηκεις σε καποια θρησκεια,τον παγανισμο. Αν δεν πιστευεις σε καποια θρησκεια τοτε εισαι αθεη.

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Nessa NetMonster
Guest
Απ: Re: Πιστεύετε??
« Reply #52 on: March 21, 2005, 23:11:08 pm »

Quote from: Aurelius on March 21, 2005, 22:38:04 pm
Κατ αρχην ο διαφωτισμος υπηρξε πριν 300 χρονια. Τωρα δεν βρισκομαστε πλεον σε αυτη την περιοδο. Και αν θες να ξερεις η μεγαλυτερη αυταπατη του ανθρωπου ειανι να πιστεψει οτι εγινε ο ιδιος θεος, οπως το διατυπωνεις εσυ τωρα. Γιατι εγω δεν βλεπω την σιγουρια που διακρινει εσενα;;; Αν ολα ειναι τοσο ορθολογικα, επιστημονιακ εξηγησιμα και προβλεψιμα γιατι η εποχη μας μαστιζεται απο αβεβαιοτητα. Πριν απο 2 μηνες τα παλλιροικα κυματα σκοτωσαν 200.000 ανθρωπους. Αν εσυ νοιωθεις ασφαλης με τοσα που γινονται δεν ξερω τι να σου πω. Και οχι οτι ολα αυτα που λεω αποδεικνυουν την υπαρξη του θεου, αλλα οχι οτι σταματησαν οι ανθρωποι να πιστευουν επειδη κατεκτησαν μια ελαχιστη γνωση. Εσυ ξερεις πως προεκυψε η ζωη;;; Απο που προηλθε;;; Γιατι προεκυψε;;; Εδω αλλοι χρονια και χρονια ψαχνουν τα βασικα ερωτηματα υπαρξης και αναλυουν θεωριες. Εδω ο ΜΕΓΑΣ Σωκρατης ειπε: εν οιδα οτι ουδεν οιδα- και εσυ λες τοσο ευκολα οτι οι ανθρωποι κατεκτησαν την γνωση. Τιποτα δεν ξερουμε ακομα. Η μαλλον ξερουμε πολυ λιγα. Και αυτα δεν ειανι αρκετα να μας προστατεψουν. Αν αυριο επεφτε ενας μετεωριτης στην επιφανεια της γης ξερεις τι θα γινοταν;;; Θα εξαφανιζοταν καθε ειδος ζωης. Για πες μου πως εσυ πιστευεις οτι θα το αντιμετωπιζες;;;;
1) Δεν είπα ότι βρισκόμαστε στην περίοδο του Διαφωτισμού, απλά οι ιδέες του έγιναν δημοφιλείς στις μέρες μας για τους λόγους που ανέφερα.
2) Δεν είπα ότι ο άνθρωπος έγινε θεός.
3) Φυσικά δε νιώθω απόλυτα ασφαλής, αλλά σίγουρα νιώθω πολύ πιο ασφαλής από όσο ένιωθαν αυτοί που ζούσαν στο Μεσαίωνα και αποδεκατίζονταν από τις αρρώστειες... και χωρίς καν να ξέρουν τι είναι αυτό που τους σκοτώνει!
4) Η άποψη ότι όλα μπορούν να εξηγηθούν με τη λογική δεν ισοδυναμεί με το ότι τα έχουμε εξηγήσει κιόλας. Φυσικά και γνωρίζουμε ακόμα πολύ λίγα σε σχέση με το απέραντο σύμπαν. Γνωρίζουμε όμως αρκετά για να έχουμε έναν σημαντικό - αν και όχι απόλυτο (ακόμα τουλάχιστον) - έλεγχο στη ζωή μας.

Και γιατι στο κατω κατω να σκεφτεσαι τους αλλους.
Επ'αυτού νομίζω πως εξηγήθηκα επαρκώς στο προηγούμενο μήνυμλα μου.

Και οχι και οτι ολα οσα ειχε πει ο Χρηστος ειναι σωστα. Για παραδειγμα αυτο με το μαγουλο...
Για μένα μια χαρά είναι αυτό που είπε με το μάγουλο... άλλο αν κανένας δε μπορεί να το τηρήσει.
~Michelle~

View Profile WWW
« Reply #53 on: March 21, 2005, 23:17:28 pm »

Καλα πως γινεται να μην πιστευεις σε καποια θρησκεια και να μην εισαι ταυτοχρονα. Οτι και να πιστευεις και στο νερο να πιστευεις ανηκεις σε καποια θρησκεια,τον παγανισμο. Αν δεν πιστευεις σε καποια θρησκεια τοτε εισαι αθεη.

Απλά δεν πιστεύω σε κάποια θρησκεία απο τις ήδη υπάρχουσες. Δεν με καλύπτει καμία. Όπως είπα και πιο πριν πιστεύω ότι ναι μεν υπάρχει μια ανώτερη δύναμη αλλά ο άνθρωπος είναι πολύ αδύναμος για να προσδιορίσει κάτι γι'αυτην, αρα ολες οι θρησκείες είναι άκυρες. Σε ποια θρησκεία πιστεύω λοιπον? Προφανώς αφού πιστεύω οτι υπαρχει θεος (=κάποια ανώτερη δύναμη) δεν είμαι αθεη! Για πες μου λοιπον σε ποια θρησκεία πιστεύω?
« Last Edit: March 23, 2005, 15:44:45 pm by Michelle » Logged

www.e-steki.gr
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #54 on: March 22, 2005, 02:37:49 am »

Quote from: aliakmwn on March 21, 2005, 17:27:52 pm
Και επειδη σε συζητηση με γνωστους, καποιος μου ανεφερε τον γεροντα Παϊσιο, σας παραπεμπω στο ιδιο του το βιβλιο οπου απορριπτει την αγιοτητα του και αυτοπαρουσιαζεται σαν αμαρτωλος...

Δεν θα σχολιάσω (ακόμα) τη φράση σου.
Χρησιμοποιώντας μια δικιά σου θα σε προτείνω
να ξαναδιαβάσεις προσεχτικά αυτό που έγραψες.

Nessa NetMonster
Guest
« Reply #55 on: March 22, 2005, 13:08:45 pm »

Κάποιος που λέει "είμαι αμαρτωλός" είναι σίγουρα αμαρτωλός. Γιατί δε γίνεται να λέει ψέματα - το ψέμα είναι αμαρτία, έτσι δεν είναι;
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #56 on: March 22, 2005, 14:26:45 pm »

Quote from: aliakmwn on March 22, 2005, 13:58:46 pm
Quote from: Nessa NetMonster on March 22, 2005, 13:08:45 pm
Κάποιος που λέει "είμαι αμαρτωλός" είναι σίγουρα αμαρτωλός. Γιατί δε γίνεται να λέει ψέματα - το ψέμα είναι αμαρτία, έτσι δεν είναι;

ΕΓΡΑΨΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Grin Grin Grin

Αυτό μου θυμίζει την κωμωδία των Μόντυ Πάηθον
"ένας προφήτης μα τι προφήτης"
Σε ένα σημείο λοιπόν, ο όχλος είχε αυτο-πειστεί
ότι ο Μπράυαντ είναι ο Μεσσίας.
Του λένε λοιπόν.

-Εισαι ο Μεσσίας;
-Όχι, βέβαια.
-Ζήτω!.. μόνο ο αληθινός Μεσσίας αρνείται τη φύση του.
-Καλά, τότε είμαι ο Μεσσίας!
-Ζήτω!... είναι ο Μεσσίας, κύριε σε προσκυνούμε.

ότι και να'λεγε ο καημένος πάντα το ίδιο συμπέρασμα θα έβαζε ο όχλος  Embarrassed

Έτσι λοιπόν εάν ο π.Παίσιος έλεγε το αντίθετο δλδ "είμαι αναμάρτητος,"
θα κατηγορούταν ως "ο καβαλήσας την κάλαμο"
ο μέγας αλαζόνας.

Επανερχομαι ομως: Παραδεχομαστε οτι ο μονος αναμαρτητος ηταν ο Χριστος (οι πιστοι του δηλαδη το παραδεχονται). Ε, τοτε, δεν μπορω να καταλαβω, τι ειδους βιτσιο ειναι αυτο που σας κραταει πιστους σε μια θρησκεια η οποια σας θεωρει σκαρτους, αχρηστους, ελαττωματικους, ανικανους να βρειτε την αρετη και να κανετε το καλο?????????? Τουλαχιστον αφου θελετε θεο να πιστεψετε, γινετε βουδιστες, οπου εκει ο ανθρωπος δεν ειναι εξ αρχης αποτυχημενο προϊον!

Αχ, ρε Αλιάκμων, ενώ σε άλλα θέματα δείχνεις πολύ καλά ενμερωμένος,
στα θέματα της εκκλησίας φανερώνεις μια ημιμάθεια
που ως γνωστόν είναι χειρότερη από την αμάθεια.
Ενημερώσου καλύτερα
ή τουλάχιστον μην υποστηρίζεις με τόσο σθένος την άποψή σου
γιατί έτσι εκτίθεσαι.

Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #57 on: March 22, 2005, 14:58:28 pm »

Και εσύ προτιμάς αυτή τη διαρκή ταλάντωση;

Κατ αρχήν είναι ένα θέμα προς συζήτηση εάν πρόκειται για ταλάντωση. Εγώ θα το χαρακτήριζα αλλαγή. Με την έννοια ότι δεν επανέρχεσαι στο ίδιο σημείο.
Τώρα ως απάντηση (έστω κι αν η ερώτηση δεν απευθυνόταν σε μένα  Tongue) θα σου πω ότι φυσικά και προτιμώ μια διαρκώς ανανεούμενη και μη δογματική ηθική η οποία θα θέτει τα πάντα σε αμφισβήτηση (ναι ακόμα και την αγάπη) για να τα ξαναεπιβεβαιώσει συνειδητά, από μία αποδοχή ενός "πακέτου" αξιών που είναι αιώνιες, αλάνθαστες και αδιαμφισβήτητες. Η ανάγκη για αιώνιες και "σταθερές" αξίες που δημιουργεί και την ανάγκη για την θεϊκή προέλευσή τους, προκύπτει από την δειλία μας να αντιμετωπίσουμε την έμφυτη αβεβαιότητα και ρευστότητα του κόσμου κατά πρόσωπο.Και θεωρεί ότι τα "ανθρώπινα" (όπως ένα σύστημα ηθικής βασισμένο στη λογική και στην εμπειρία) είναι αυτόματα και κατώτερα, δηλαδή για μένα υποτιμά την ανθρώπινη αξία. Μόλις αποκτήσαμε λίγο παραπάνω εμπιστοσύνη στον εαυτό μας (βλ. Διαφωτισμός και πίστη στον ορθό λόγο) ήρθε και η αμφισβήτηση. Και φυσικά η δημιουργία ενός συστήματος ηθικής για μια αρμονική συνύπαρξη σε αυτόν τον πλανήτη δεν προϋποθέτει να γνωρίζεις τα πάντα ούτε να μπορείς να ελέγξεις όλους τους παράγοντες. Ίσα ίσα το μοντέλο που προτιμώ εγώ είναι ευπροσάρμοστο στα νέα δεδομένα (όπως και κάθε επιστημονική θεωρία) σε αντίθεση με το μοντέλο που προτείνει η κάθε θρησκεία.

Προσοχή για να μην παρεξηγηθώ, δεν λέω ότι οι αξίες δεν είναι απαραίτητες σε μία κοινωνία. Ούτε ότι πρέπει να καταργήσουμε την έννοια του ηθικά σωστού και λάθους. Απλά το σωστό και το λάθος να είναι αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής και κριτικής και όχι εξωτερικής επιβολής. Όπως είπαν και τα παιδιά πιο πριν νομίζω ότι με  κατάλληλη παιδεία προκύπτει αρκετά φυσικά η ανάγκη για το σεβασμό της ζωής και της αξιοπρέπειας του συνανθρώπου.

Η φιλοσοφια του χριστιανισμου δεν εκανε τον κοσμο καλυτερο. Οπως δεν εκανε καλυτερο τον κοσμο η προσπαθεια εφαρμογης της μαρξιστικης θεωριας!

Και όμως η φιλοσοφία (και του χριστιανισμού) έκανε τον κόσμο καλύτερο. Η ίδια η φιλοσοφία αποτελεί αντικείμενο προβληματισμού και αυτόματα παρακαταθήκης σκέψης για τις επόμενες γενιές. Εσύ σήμερα μπορεί να υποστηρίζεις την ανάγκη σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, αλλά η δυνατότητά σου να το υποστηρίξεις αυτό και πολύ περισσότερο η δυνατότητά σου να το σκεφτείς αυτό έχουν διαμορφωθεί και από τον χριστιανισμό και από τον μαρξισμό, όσο και αν δε σου αρέσει. Είναι εύκολο να ακυρώνεις ένα ολόκληρο κομμάτι ιστορίας λεκτικά, αλλά πνευματικά, είτε το θες είτε όχι, κουβαλάς ένα κομμάτι του.  Wink
« Last Edit: March 22, 2005, 15:01:35 pm by Netgull » Logged

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #58 on: March 22, 2005, 15:12:27 pm »

Έτσι λοιπόν εάν ο π.Παίσιος έλεγε το αντίθετο δλδ "είμαι αναμάρτητος,"
θα κατηγορούταν ως "ο καβαλήσας την κάλαμο" ο μέγας αλαζόνας.

Την τρίτη πιθανότητα απλά να μην σχολιάσει το γεγονός γιατί την αγνοούμε;
Οι "άγιοι' δεν χρειάζονται διακυρήξεις ούτε άμεσα ούτε έμμεσα (διακυρήττωντας ότι δεν είναι αμαρτωλοί για να κερδίσουν την αρετή της μετριοφροσύνης - δεν λέω ότι το έκανε γι αυτό, σκέψεις κάνω).
Ή και την τέταρτη ο άνθρωπος απλά να έλεγε την πραγματικότητα. Ήμουν αμαρτωλός, έκανα λάθος. Που είναι το μεμπτόν;
Το σχολιάζω μόνο και μόνο για να τονίσω αυτό που έγραψα παραπάνω. Γιατί να υπάρχει η τελειότητα (ή η "θεϊκή τάξη" αν θέλετε) ;

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #59 on: March 22, 2005, 21:59:34 pm »

Quote from: aliakmwn on March 22, 2005, 15:35:56 pm
Διαφωνεις με το οτι η θρησκεια σου σε αντιμετωπιζει ως ενα αχρηστο παραστρατημενο κατασκευασμα που οσο και να αγωνιζεται δεν θα καταφερει ποτε να φτασει το δρομο της αρετης, που παντα θα ειναι επιρρεπες σε πειρασμους, που η σχεση του με τον αφεντη-θεο ειναι αποκλειστικα η "αμαρτανω, μετανιωνω, ζητω συγχωρεση, μού την προσφερεις, ξαναμαρτανω, ξαναμετανιωνω .........................." που εχει καταστρεψει τον αγγελικα πλασμενο κοσμο του και περιμενει τη δευτερα παρουσια για την κριση και την λυτρωση ή τιμωρια του?
Ή μηπως αμφισβητεις πως η βουδιστικη θρησκεια σεβεται πολυ περισσοτερο τον ανθρωπο απο τη χριστιανικη (θα ηθελα να δω πού διαβασες το αντιθετο)

Λυπάμαι που θα στο πω αλλά
επιβεβαιώνεις για άλλη μια φορά την ημιμάθειά σου.
Δυστυχώς αγνοείς ακόμα και τα βασικά.
Αυτά που όπως λες σταμάτησαν στα μέσα του 20αιώνα.

Λάθος πρώτο:
Η χριστιανική θρησκεία είναι η μόνη (αν δε με απατά η μνήμη μου)
όπου ο άνθρωπος έχει εξέχουσα θέση.
Είναι "κατ'εικόνα και καθ'ομοίωση Θεού".
Για αυτό και λέμε ότι ο άνθρωπος έχει απώτερο σκοπό τη θέωση.
Πες με εσύ ποια μεγαλύτερη τιμή μπορεί να δοθεί σε ένα "κατασκεύασμα"
(όπως λαθεμένα το παρουσιάζεις)
από το να μοιάσει στο δημιουργό Του;

Λάθος δεύτερο:
Η σχέση ανθρώπου-Θεού είναι σχέση πατέρα-γιου.
Δεν υπάρχει αφέντης δεν υπάρχει σκλάβος τουλάχιστον όχι με την έννοια που το θέτεις εσύ.
Το παιδί κάνει λάθη, ο πατέρας συγχωρεί.

Λάθος τρίτο:
μεταξύ του αμαρτώνω μετανιώνω ξεχνάς ή απλά αγνοείς άλλες 1000 λέξεις-έννοιες.
Λέξεις όπως
βοήθεια, ευλογία, παρέμβαση, αγάπη, κοινωνία.
Και μια και είπαμε για κοινωνία
για πες με σε ποια θρησκεία υπάρχει το μυστήριο
(έστω ότι προς στιγμήν αποδεχόμαστε όλα τα μυστήρια των θρησκειών)
της κοινωνίας
"Σώματος και αιματος Του Χριστού" δλδ Του ίδιου του Θεού.

Λάθος πρώτο συνέχεια:
Συνεχίζοντας το σχολιασμό περί άχρηστου κατασκεύασματος.
Κατά τη διάρκεια της Θ.Λειτουργίας και συγκεκριμένα κατά την τέλεση του μυστηρίου της Θ.Κοινωνίας
προσφωνείται
"τα άγια τοις αγίοις".
άγια="Σώμα και αίμαι του Χριστού"
τοις αγίοις={δοτική} στους αγίους-ανθρώπους.
Τα άχρηστα κατασκευάσματα λοιπόν (άγιοι) που τους προσφέρεται ό,τι αγιότερο υπάρχει

Λάθος τέταρτο:
Περί βουδισμού.
Νομίζω ότι αυτό καλύφθηκε από τα προηγούμενα.

Λάθος πέμπτο:
"που οσο και να αγωνιζεται δεν θα καταφερει ποτε να φτασει το δρομο της αρετης"
ξαναδιάβασε το πρώτο λάθος στο σημείο περί θέωσης.
Επιπρόσθετα να πω ότι στη διάρκεια των 2000+ ετών ύπαρξης του χριστιανισμού
υπήρξαν χιλιάδες άχρηστα κατασκευάσματα που έφτασαν στην αρετή με κάποιους από αυτούς να
αποτελούν τους σημερινούς οσίους και αγίους.

Σταματώ εδώ το χορό των λαθών
και σε συμβουλεύω άλλη μια φορά
να ενημερωθείς.
Τα λεγόμενά σου φανερώνουν όλο και περισσότερο
την παντελή άγνοιά σου σε μερικά ζητήματα,
την ημιμάθεια σου σε άλλα
και την απεγνωσμένη προσπάθειά σου να καταδείξεις ζητήματα ως λαθεμένα.

Δέχομαι μετά χαράς να συζητήσουμε σε ότι αφορά το γενικότερο πλαίσιο της θρησκείας
αλλά δε θεωρώ τον εαυτό μου και τον αρμοδιότερο για να σε
ενημερώνει σε χριστιανικά θέματα.

Pages: 1 2 3 [4] 5 6 ... 127 Go Up Print
Jump to: