• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 00:58:30 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 00:58:30 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 47
Guests: 135
Total: 182
nick_slendy
thunder
Captain
swkraths
apal
eleftheria
Papalamprous humor
vasilis saitis
abunchofcells
Billyskotsikas
despoina15
void
evax
mitsos753905
apapagd
AODON
aurora
Maria Golia
stefanoskal
soktas
chris_p30
Denisivo
sterxz
Thanoskask
coyg
rikos4
Giorgosklin
kalantzopoulos
alexlabis
chriskazakos
geftihiakos
Mr Watson
Ma8hths Indou
apos34
pdiamantis
kofius
antreassv
_Stef
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Πιστεύετε??
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Poll
Question: Πιστεύετε στο Χριστιανισμό?
Ναι - 216 (55.5%)
Όχι - 173 (44.5%)
Total Voters: 469

Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 127 Go Down Print
Author Topic: Πιστεύετε??  (Read 264509 times)
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
Απ: Πιστεύετε??
« Reply #405 on: September 13, 2005, 22:16:33 pm »

Ακουσα Ντοστογιέφσκι κι ήρθα Grin

Τον συνιστω ανεπιφυλακτα σε όλους,δεν υπαρχει ομοιος του σε ολη την παγκοσμια λογοτεχνια.Εχει επηρεάσει κ πολλους Ελληνες πεζογραφους οπως ο Καζαντζακης(διαβαστε τι λεει για αυτον στο δοκίμιο του "Η ιστορία της Ρουσσικης Λογοτεχνιας"),τον Θεοτοκά,τον Τασο Αθανασιαδη(οι οποιοι στα εργα τους αναφερονται στα βιβλία του) και αλλους.Είναι μεγας ανατόμος του ανθρώπινου ψυχισμου.

Ο Ντοστογιεφσκι ηταν πιστος προς το τελος της ζωης του,αν και στην αρχη ηταν "ψαγμένος" αθεος.Καποια βιωματα του τον οδηγησαν να αλλαξει γνωμη.Παρα την πιστη του ομως ηταν ιδιαιτερα επικριτικος ως προς το ιερατειο(βλ. Αδελφοι Καραμαζοφ).Στα βιβλια του παντως ακουγονται κ οι 2 αποψεις.

Προσωπικα μου προκαλεσε "ηλεκτροσοκ" ο "Ηλιθιος" και κολλησα...Κορυφαιο βιβλιο κατ'εμε(με καποια απαισιοδοξια-πικρια οπως ολα τα βιβλια του).

Αναγνωριζω βεβαια οτι ειναι καπως δυσκολος στην αναγνωση.Αντε να δω ποτε θα τελειωσω τους "Δαιμονισμένους"...

Μην πω αλλα,διαβαστε τον.Κανεις δεν προκειται να χασει.

...Α και συγνωμη για το off-topic Smiley

rat_poison
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

The Dark Side of the Moon

View Profile
Re: Απ: Πιστεύετε??
« Reply #406 on: September 13, 2005, 23:14:30 pm »

Quote from: voyager on September 10, 2005, 16:31:11 pm
Quote from: Nessa NetMonster on September 10, 2005, 12:00:23 pm
Αφού τον έδιωξε από τον Παράδεισο. Εσύ άμα στο μέλλον σε παρακούσει το παιδί σου θα το διώξεις από το σπίτι;

Ποιός γονιός που αγαπά το παιδί του θα το έδιωχνε από κοντά του;;Κανείς..
Δείτε το όμως και από μια διαφορετική οπτική γωνία..
Φανταστείτε μια μέρα ξαφνικά,το παιδί σας να αποφάσιζε ότι γνωρίζει όσα εσείς,
ότι δεν χρειάζεται να έχει σχέση μαζί σας και ότι είναι έτοιμο να ζήσει μόνο του.
Να θεωρεί ξαφνικά ότι είναι πολύπειρο και υπεράνω όλων.
Αν το παιδί σας βρισκόταν σε μια τέτοια κατάσταση, θα μπορούσατε να το κρατήσετε
στο σπίτι;Δεν θα αναγνώριζε πια ότι είναι αυτό το σπίτι του..Δεν θα ήθελε να μείνει καν..
Θα το κρατούσατε με το ζόρι;;Κι αν ναι, πόσο θα άλλαζε αυτό την νοητική του κατάσταση,
ώστε να καταλάβει ποιο είναι και τι εξέλιξη πρέπει να ακολουθήσει μέχρι να γίνει δυνατό;

Ένας γονιός που αγαπά το παιδί του, και σέβεται την οντότητά του, πιστεύω πως θα το
άφηνε να φύγει από το σπίτι με τη δυνατότητα αν το ίδιο θελήσει ποτέ, να ξαναγυρίσει.
Σαν γονιός που αγαπάει όμως, δε θα έπαυε να νοιάζεται και να ενδιαφέρεται για αυτό
αλλά θα το βοηθούσε υπομονετικά και στοργικά όπου μπορούσε και πάνω από όλα,
όπου το ίδιο το παιδί του θα τού επέτρεπε..

Εγώ δε θα στερούσα ποτέ από το παιδί μου τη Γνώση του Καλού και του Κακού!
Μα το καταλαβαίνετε όσοι πιστεύετε ότι ο άνθρωπος έφυγε από τον Παράδεισο, γιατί τιμωρήθηκε η προσπάθεια του για γνώση; Δηλαδή εσύ ποτέ θα έλεγες στο παιδί σου "αυτό το βιβλίο μην το διαβάσεις ποτέ γιατί θα σου γνωρίσει το κακό;"
Εγώ το παιδί μου θα ήθελα να ξέρει περισσότερα από μένα! Αν ήμουν Παντοδύναμος και Πανάγαθος θα έφτιαχνα ανθρώπους καλύτερους από μένα, όχι επιρρεπείς στο να κάνουν πράξεις που εγώ όρισα ότι είναι κακές! Αν μπορούσα να φτιάξω ανθρώπους τέλειους, θα τους έφτιαχνα.
Τέλος πάντων, αυτά τα ανθρωπομορφικά παραδείγματα για το τι σκέφτεται ο θεός όταν ενεργεί τα βρίσκω πολύ ξεπερασμένης λογικής. Τι πάει να πει "οικογένεια του θεού"
Τι πάει να πει ο θεός έδιωξε τον άνθρωπο από τον Παράδεισο. Αφού Παράδεισος είναι παντού και ευλογημένος το ίδιο είναι όλος ο κόσμος, πώς είναι δυνατόν να απομακρυνθεί κανείς από το θεό αμαρτάνοντας;
Είναι το κλασσικό ανθρωπορφικό στοιχείο που δίνουν σχεδόν όλες οι ινδοευρωπαϊκές θρησκείες: Ο άνθρωπος επεζήτησε γνώση που δεν του επιτρεπόταν, και τιμωρήθηκε. (να σας θυμίσω τον Προμηθέα, και τα μήλα των εσπερίδων, δύο μύθοι με το ίδιο μοτίβο μόνο στην αρχαιοελληνική μυθολογία)
Εγώ αυτή την έννοια του αμαρτήματος της αναζήτησης γνώσης την ερμηνεύω ως την προσπάθεια των ισχυρών (δηλαδή το ιερατείο που εκείνη την εποχή είχε μεγάλη εξουσία)  ότι όσοι προσπαθούν να γνωρίσουν κάτι παραπάνω από αυτά που τους υποδεικνύονταν άνωθεν θα τους καταδίκαζαν σε αιώνια τιμωρία και ότι η αιτία για τα δεινά των ανθρώπων ήταν η αναζήτηση της γνώσης. Είναι δηλαδή τυχαίο που τόσες και τόσες θρησκείες έχουν τον ίδιο μύθο; Είναι τυχαίο που η αμφισβήτιση και η αναζήτηση της γνώσης θεωρούνταν αμαρτήματα από τους κοινωνικά ισχυρούς;
Η Βίβλος δεν είναι δημιούργημα ανθρώπων και εκεί βρίσκεται η διαφορά της με τα αλλα βιβλία
Τότε αφού δεν είναι δημιούργημα των ανθρώπων αλλά του θεού, γιατί πολλά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης που θεωρούνταν ως λόγος του θεού πριν το Χριστό τώρα δεν ανήκουν στην Αγία Γραφή;
Τα βιβλία αυτά μήπως ήταν δημιουργήματα του θεού πριν έρθει ο Χριστός και μετά έπαψαν να είναι;
Κι αν είναι δημιούργημα του θεού, γιατί η κακή της χρήση έχει οδηγήσει σε τόσα δεινά;
Αν ο Θεός είναι απόλυτα καλός και τέλειος, τότε όλα τα δημιουργήματα του είναι απόλυτα καλά και τέλεια. Κάτι όμως που είναι απόλυτα καλό,  μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο; Κι όμως έχει!
Και μία άλλη απορία: Αν η βίβλος δεν είναι σαν τα άλλα βιβλία, γιατί παρούσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με πολλά βιβλία παρομοίου περιεχομένου;
Έστω ρε παιδί μου ότι έρχεται στη γη ένας εξωγήινος. Εκεί δεν έχουν καμία θρησκεία, δεν ξέρουν τι θα πει. Έστω ότι διαβάσει τη βίβλο, το Κοράνι, τις Βέδες, τα διδάγματα του Βούδδα, όλα τα ιερά βιβλία όλων των θρησκειών. Γιατί να πιστέψει ότι στον κατακλυσμό ήταν ο Νώε κι όχι ο Δευκαλίωνας; Γιατί να πιστέψει ότι ο Μεσσίας είναι ο Χριστός και όχι ο Μωάμεθ. Γιατί να πιστέψει ότι αν είναι καλός θα πάει στον Παράδεισο, ή ότι αν είναι καλός θα μετενσαρκωθεί σε μία ανώτερη, πιο ευτυχισμένη πραγματικότητα; Τι είναι αυτό τελικά που κάνει πιο πιστευτή μία θρησκεία από τις άλλες;

There is no dark side of the moon really. Matter of fact it is all dark
Everything under the sun is tune, but the sun is eclipsed by the moon
New car, caviar, 4star daydream, think I'll buy me a football team
Money, Get back
I'm all right Jack, keep your hands off my stack
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
Re: Πιστεύετε??
« Reply #407 on: September 14, 2005, 00:14:23 am »

Όχι έπαψα να πιστεύω καιρό τώρα γιατί νομίζω πως έχει αποτύχει....

Παιδιά μην μπερδεύτε τους άθεους με τους ανθρώπους χωρίς ηθικές αξίες, είναι διαφορετικά πράγματα. Δεν είναι αδίστακτοι απλά απορίπτουν τις θρησκείες.

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #408 on: September 14, 2005, 01:04:53 am »

Quote from: rat_poison on September 13, 2005, 23:14:30 pm

Μα το καταλαβαίνετε όσοι πιστεύετε ότι ο άνθρωπος έφυγε από τον Παράδεισο, γιατί τιμωρήθηκε η προσπάθεια του για γνώση;
Μάλλον αυτός που δεν έχει καταλάβει είσαι εσύ.
Τέλος πάντων, αυτά τα ανθρωπομορφικά παραδείγματα για το τι σκέφτεται ο θεός όταν ενεργεί τα βρίσκω πολύ ξεπερασμένης λογικής.
Ναι αλλά προσπαθείς να Τον ερμηνεύσεις...

Αφού Παράδεισος είναι παντού και ευλογημένος
Από που το συμπεραινεις αυτό;

πώς είναι δυνατόν να απομακρυνθεί κανείς από το θεό αμαρτάνοντας;
Αλήθεια δεν το καταλαβαίνεις αυτό;

Είναι το κλασσικό ανθρωπορφικό στοιχείο που δίνουν σχεδόν όλες οι ινδοευρωπαϊκές θρησκείες: Ο άνθρωπος επεζήτησε γνώση που δεν του επιτρεπόταν, και τιμωρήθηκε. (να σας θυμίσω τον Προμηθέα, και τα μήλα των εσπερίδων, δύο μύθοι με το ίδιο μοτίβο μόνο στην αρχαιοελληνική μυθολογία)
Ο Προμηθέας (σύμφωνα με την μυθολογία) δεν ήταν άνθρωπος

Είναι δηλαδή τυχαίο που τόσες και τόσες θρησκείες έχουν τον ίδιο μύθο;
Προφανώς και όχι. Αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που φαντάζεσαι.

Τότε αφού δεν είναι δημιούργημα των ανθρώπων αλλά του θεού, γιατί πολλά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης που θεωρούνταν ως λόγος του θεού πριν το Χριστό τώρα δεν ανήκουν στην Αγία Γραφή;
ΟΙ γνωστές... "συνομωσίες";

Αν ο Θεός είναι απόλυτα καλός και τέλειος, τότε όλα τα δημιουργήματα του είναι απόλυτα καλά και τέλεια.
Μπερδεύεσαι.

Κάτι όμως που είναι απόλυτα καλό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο; Κι όμως έχει!
Απόλυτα καλό είναι μόνο Ενας.

Και μία άλλη απορία: Αν η βίβλος δεν είναι σαν τα άλλα βιβλία, γιατί παρούσιάζει ανησυχητικές ομοιότητες με πολλά βιβλία παρομοίου περιεχομένου;
Πες μου μία

Έστω ρε παιδί μου ότι έρχεται στη γη ένας εξωγήινος. Εκεί δεν έχουν καμία θρησκεία, δεν ξέρουν τι θα πει.
Τελείως υποθετικο παράδειγμα.
Έστω ρε παιδί μου ότι έρχεται στη γη ένας εξωγήινος. Εκεί πιστεύουν επίσης στον χριστανισμό...

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
rat_poison
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

The Dark Side of the Moon

View Profile
« Reply #409 on: September 14, 2005, 03:29:27 am »

@fugitive

Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
Σύμφωνα με τη γένεση:
Ο θεός φτιάχνει τον κόσμο και τελευταίο τον άνθρωπο, που τον βάζει στον παράδεισο. Του λέει ό,τι είναι να του πει και μετά του λέει: Σε βάζω εδώ κύριο και να φροντίζεις τη φύση. Μπορείς να φας ότι θέλεις, εκτός από το δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού.
Ο άνθρωπος τρώει από το δέντρο αυτό. Η θεολογική ερμηνεία είναι ότι ο άνθρωπος δε γνώριζε το θάνατο και το κακό, και όταν η περιέργειά του υπερίσχυσε, έφαγε από το δέντρο και τα έμαθε. Το δικό μου σχόλιο: Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι θα πει κακό. Δεν ξέρει τι θα πει βάσανο. Δεν ξέρει τι θα πει. Από τη φυσική περιέργεια που του δόθηκε, θέλει να μάθει μία άγνωστη κατάσταση. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ. Αυτό το πράγμα, εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι έργο Πανάγαθου θεού.
Ναι αλλά προσπαθείς να Τον ερμηνεύσεις...
Παρεξηγείς: Προσπαθώ να ερμηνεύσω τη θρησκεία, όχι το θεό.
Ο Προμηθέας (σύμφωνα με την μυθολογία) δεν ήταν άνθρωπος
Πες μου ότι κάνεις πλάκα και δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει σημασία αν ήταν άνθρωπος, ημίθεος, ή μουσικό όργανο, αλλά σημασία έχει ότι τιμωρήθηκε γιατί προσπάθησε να φέρει ένα θεϊκό αγαθό στους ανθρώπους!
Προφανώς και όχι. Αλλά για διαφορετικούς λόγους από αυτούς που φαντάζεσαι.
Πες μου λοιπόν τι ξέρεις ότι φαντάζομαι εγώ, γιατί είναι λάθος και γιατί είναι σωστό αυτό που εσύ "ξέρεις"

ΟΙ γνωστές... "συνομωσίες";

Πού βλέπεις συνομωσίες! Δε μίλησα ούτε για απόκρυφα Ευαγγέλια, ούτε για Μαγδαληνές, ούτε για τίποτα τέτοιο, δε με αφορά το τι αποκρύπτεται και το τι κατασκευάζεται από τους οπαδούς και τους πολέμιους του χριστιανιοσμού, με ενδιαφέρει το επίσημο δόγμα της θρησκείας.
Μίλησα απλά:
Εννοώ τα ιερά βιβλία της Ιουδαϊκής θρησκείας που πριν έρθει ο Χριστός θεωρούνταν ως ο τέλειος "Λόγος του Θεού" (οι Εβραίοι ακόμα τα θεωρούν ως μέρος των γραφών) ενώ μετά το Χριστιανισμό, αυτά τα βιβλία δεν ανήκουν στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν είναι τίποτα κρυφό, το βλέπεις σε ένα βιβλίο θρησκευτικών του Γυμνασίου, όπου έχει τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης που ανήκουν στην Αγία Γραφή.

Τώρα εκεί που μου λες μπερδεύεσαι, περιμένω ένα λογικό επιχείρημα που να μου λέει γιατί μπερδεύομαι.

Πώς μπορεί να εκπορευθεί το ατελές από το τέλειο; Για να χρησιμοποιήσω μία αναλογία:
Αντιστοιχίζω το θεό με τον ταλαντωτή. Η αναλογία βρίσκεται στο ότι ο κόσμος εκπορεύεται από το θεό και η ταλάντωση εκπορεύεται από τον ταλαντωτή. Ο τέλειος ταλαντωτής, αν είναι μόνος του, μπορεί να παράγει μόνο τέλεια ταλάντωση. Αν ο ταλαντωτής δεν είναι τέλειος, δεν παράγει τέλεια ταλάντωση. Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο σκέλος. Αν ο θεός είναι τέλειος και μόνος του (όπως είναι πριν τη δημιουργία του κόσμου) δεν μπορεί να εκπορεύσει κάτι το μη τέλειο! Από που προήθλε η μη τελειότητα;
Εδώ είναι που έρχεται και ένα άλλο ορθολογιστικό εργαλείο, το ξυράφι του Occam, ένα αποδεδειγμένο θεώρημα της επιστήμης της λογικής που λέει ότι αν κάτι μπορει να εξηγηθεί με πάνω από μία υποθέσεις σωστότερη είναι αυτή που απαιτεί τη δημιουργία λιγότερων οντοτήτων. H ακριβής και μοντέρνα διατύπωση, σύμφωνα με το wikipedia, είναι: "Entities should not be multiplied beyond necessity" ή αλλιώς "When deciding between two models which make equivalent predictions, choose the simpler one,"http://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor
Εσύ δηλαδή μου ζητάς ότι για το κακό στον κόσμο να υποθέσω ότι ένας τέλειος θεός δημιούργησε έναν ατελή κόσμο και μετά οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το τέλειο. Εγώ λέω ότι το κακό στον κόσμο είναι η ανθρώπινη φύση, που πρέπει να τιθασεύσουμε.
Μεταφέρω αυτούσιο, από wikipedia.
Creationists sometimes attempt to apply Occam's Razor in defence of geogenesis, claiming that theirs is the simpler theory as compared with evolution. However, there is the question of whether a creator with sufficient intelligence and forethought is simpler than a model in which complexity spontaneously generates over geological timescales. In addition there is the question of whether Creationism actually accounts for the physical evidence; the fossil record and evidence of the age of the Earth and solar system appear to falsify the story of divine creation (as described in the book of Genesis). Some people claim that attempting to apply Occam's Razor to the past where it can only be applied retrospectively is erroneous; however, Occam's razor is used extensively and successfully in data sets collected in both archeology and astronomy

Συγχωρέστε τα αγγλικά, αλλά δεν θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη μία μετάφραση, όταν μεταφέρω το κείμενο από κάπου αλλού και αν το μεταφράσω, μπορεί να το αλλοιώσω.

There is no dark side of the moon really. Matter of fact it is all dark
Everything under the sun is tune, but the sun is eclipsed by the moon
New car, caviar, 4star daydream, think I'll buy me a football team
Money, Get back
I'm all right Jack, keep your hands off my stack
CounterSpell
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

UU

View Profile
« Reply #410 on: September 14, 2005, 03:33:25 am »

Ε, LOL, ρε fugitive...
Δώσε απαντήσεις στους προβληματισμούς που θέτει κάποιος αλλιώς ασ'το να πάει, μη γράφεις άσκοπα και ασυνάρτητα σχόλια, μη σπαταλάς και το χρόνο σου δηλαδή (όπως κάνω εγώ τώρα, γίνε καλύτερος άνθρωπος από μένα), εξεταστική έχουμε!
1)Του λες ότι δεν καταλαβαίνει κάτι, εξήγησέ του το.
2)Προφανώς και προσπαθεί να τον ερμηνεύσει. Κι εσύ το ίδιο δεν κάνεις όταν λες ότι είναι ο ένας, ο μοναδικός, είναι αγάπη, blah, blah, yada, yada; Ή απλά κάνεις copy - paste αυτά που σου έχουν πει κάποιοι, κάπου, κάποτε; Αν τον έχεις ερμηνεύσει εσύ ο ίδιος, πες μας και μας κάνα συμπέρασμα που έβγαλες, να το συζητήσουμε, να δούμε μήπως έχεις δίκιο. Αυτό που λέει είναι πως αν δεν πάψετε να αντιμετωπίζετε τα "ιερά κείμενα" σαν την Αλήθεια, δε θα πάψουμε να σας χτυπάμε τις διάφορες *&%$# που γράφουν. Γιατί για κανένα λόγο ένας παντοδύναμος θεός δε φτιάχνει κάποιον που αγαπά και τον κάνει τόσο χάλια. Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι η θρησκεία σου, πίσω από τα λόγια αλλά και μέσα από αυτά. Μη βλέπεις μόνο τι λέει αλλά ψάξε γιατί τα λέει και πώς τα εφαρμόζει.
3)Σου είπε αυτός ότι ο Προμηθέας ήταν άνθρωπος; Σου είπε πως σε πολλές θρησκείες υπάρχουν οι ίδιοι ΜΥΘΟΙ. Εσύ το αρνείσαι; Το εξηγείς κάπως;
4)Πες εσύ τους διαφορετικούς λόγους, αν τους ξέρεις. Εγώ πάντως ποντάρω στο ότι όλες οι θρησκείες είχαν και έχουν δύο σκοπούς: να εξαπλωθούν όσο περισσότερο μπορούν και να χαλιναγωγούν τον κόσμο (βασικά το πρώτο ίσως είναι απλά το μέσο για την επίτευξη του δεύτερου αλλά ΟΚ). Από αυτούς πηγάζουν οι υποσχέσεις που δίνουν και οι απαγορεύσεις που θέτουν, αντίστοιχα.
« Last Edit: September 14, 2005, 04:10:27 am by CounterSpell » Logged

"I’d be happy to stop contradicting you, just as soon as you start being right."
Gaijin
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
« Reply #411 on: September 14, 2005, 07:50:37 am »

Το τι θα γίνει αν φάει τον καρπό της γνώσεως του καλού και του κακού δεν ήταν μία αγνωστη κατάσταση.
Ο Θεός τους είπε αν φάτε τότε θα πεθάνετε.
Ο Άνθρωπος έφαγε.

Αν ήσουν ο καλύτερος πιανίστας, είχες ένα γιό που βλέπεις οτι έχει τις προοπτικές να γίνει καλύτερος απο σένα γιατί έχει περισοτερο μεράκι για το πιανο. Του λές του γιου σου ότι δεν πρέπει να βάλει το χέρι του μέσα στον χυτήριο της ΒΙΟΧΑΛΚΟ γιατί θα λιώσει το χέρι του.
Ερχεται ένα φιλαράκι του και του λέει πως είναι όλα μπούρδες, απλά ο πατέρας σου δεν θέλει να ξέρεις ότι μπορείς να αισθάνεσαι καλύτερα απο αυτόν για αυτό δεν θέλει να πονέσεις καθόλου. Βάλε το χέρι σου στο καμίνι και θα δεις ότι έχεις καλύτερη αισθηση στα χέρια απο αυτον. Έτσι ο υιός σου βάζει το χέρι του μέσα και καταστρέφονται τα νέυρα απο τα εγκαύματα. Το χέρι του δεν έλιωσε τελείως. Το χέρι υπάρχει. Δεν έχουν μείνει όμως τα νέυρα. Δεν μπορεί να κινήσει τα δάκτυλα.

Ο γιος σου εμπιστεύεται εσένα ή το " φιλαράκι" του ;

Τι σου εγγυάται ότι αύριο μπορεί απο μια βλακία που θα πετάξει το "φιλαράκι" να κάψει και το σπίτι έτσι για να αποδείξει ότι μπορεί να δει ποιο ευκολα την φλόγα απο μακριά ;
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #412 on: September 14, 2005, 11:20:24 am »

Quote from: CounterSpell on September 14, 2005, 03:33:25 am

2)Προφανώς και προσπαθεί να τον ερμηνεύσει.
Ο ίδιος ισχυρίζεται το αντίθετο...

Κι εσύ το ίδιο δεν κάνεις όταν λες ότι είναι ο ένας, ο μοναδικός, είναι αγάπη, blah, blah, yada, yada; Ή απλά κάνεις copy - paste αυτά που σου έχουν πει κάποιοι, κάπου, κάποτε;
όχι, δεν προσπαθώ να Τον ερμηνεύσω, bla bllue bli

Αν τον έχεις ερμηνεύσει εσύ ο ίδιος, πες μας και μας κάνα συμπέρασμα που έβγαλες, να το συζητήσουμε, να δούμε μήπως έχεις δίκιο. Αυτό που λέει είναι πως αν δεν πάψετε να αντιμετωπίζετε τα "ιερά κείμενα" σαν την Αλήθεια, δε θα πάψουμε να σας χτυπάμε τις διάφορες *&%$# που γράφουν. Γιατί για κανένα λόγο ένας παντοδύναμος θεός δε φτιάχνει κάποιον που αγαπά και τον κάνει τόσο χάλια.
Ε, τώρα θα πω και εγώ ΕΛΕΟΣ!
Πάρτε μια απόφαση! Ο ένας λεει λάθος να Τον ερμηνεύσω, ο άλλος λέει πρέπει να Τον ερμηνεύσω αποφασίστε τι θέλετε επιτέλους για το συζητήσουμε.
Δεύτερο ΕΛΕΟΣ: Εάν τα ιερά κείμενα, ο Λόγος Του Θεού, δεν είναι αλήθεια, τότε τι είναι;
Τρίτο (μικρό) ΕΛΕΟΣ: Εάν θεωρείτε τον εαυτό σας, σαν οντότητα τόσο χάλια, τότε μάλλον στην προκειμένη περίπτωση δεν είμαι αρμοδιος να σας βοηθήσω.

Προσπάθησε να καταλάβεις τι είναι η θρησκεία σου, πίσω από τα λόγια αλλά και μέσα από αυτά. Μη βλέπεις μόνο τι λέει αλλά ψάξε γιατί τα λέει και πώς τα εφαρμόζει.
Εδώ τουλάχιστον συμφωνούμε.

3)Σου είπε αυτός ότι ο Προμηθέας ήταν άνθρωπος; Σου είπε πως σε πολλές θρησκείες υπάρχουν οι ίδιοι ΜΥΘΟΙ. Εσύ το αρνείσαι; Το εξηγείς κάπως;
ΤΟ δέχομαι (απορρίπτοντας τη λέξη μυθοι) και επαυξάνω.Εάν έχεις ψάξει λιγο τον μουσουλμανισμό θα δεις τεράστιες ομοιότητες, αλλά και κάποιες μεγάλες διαφορές, οι οποίες οφείλονται σε 2,3 πιστεύω.

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #413 on: September 14, 2005, 11:39:22 am »

Quote from: rat_poison on September 14, 2005, 03:29:27 am
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος.
Σύμφωνα με τη γένεση:
Ο θεός φτιάχνει τον κόσμο και τελευταίο τον άνθρωπο, που τον βάζει στον παράδεισο. Του λέει ό,τι είναι να του πει και μετά του λέει: Σε βάζω εδώ κύριο και να φροντίζεις τη φύση. Μπορείς να φας ότι θέλεις, εκτός από το δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού.
Ο άνθρωπος τρώει από το δέντρο αυτό. Η θεολογική ερμηνεία είναι ότι ο άνθρωπος δε γνώριζε το θάνατο και το κακό, και όταν η περιέργειά του υπερίσχυσε, έφαγε από το δέντρο και τα έμαθε. Το δικό μου σχόλιο: Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι θα πει κακό. Δεν ξέρει τι θα πει βάσανο. Δεν ξέρει τι θα πει. Από τη φυσική περιέργεια που του δόθηκε, θέλει να μάθει μία άγνωστη κατάσταση. ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΤΙΜΩΡΕΙΤΑΙ. Αυτό το πράγμα, εγώ δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι έργο Πανάγαθου θεού.
Ξεκινάς λάθος, για αυτό και καταλήγεις σε λάθος συμπέρασμα. Ο άνθρωπος δεν τιμωρείται για την αναζήτηση γνώσης.
Ποτέ ο Θεός δεν στέρησε τον άνθρωπο από τη γνώση.
Επίσης "πίστευε και ερεύνα" είναι η σωστή εκδοχή, της γνωστής φράσης.
Ο λόγος απομάκρυνσης από Τον Παράδεισο, είναι η αλαζονεία του ναθρώπου, αυτή που του έχει προκαλεσει τόσα δεινά και συνεχίσει (βλέπε π.χ. μπους,αμέρικα κτ΄κτλ). Ο άνθρωπος τα είχε όλα, αλλά ο ίδιος θέλησε να φύγει. Ο Θεός δεν του το αρνήθηκε.
Μην το βλέπετε σαν τιμωρία αλλά σαν δικαίωμα επιλογής.

Παρεξηγείς: Προσπαθώ να ερμηνεύσω τη θρησκεία, όχι το θεό.
Τωρα θα παίξουμε με τις λέξεις, αλλά τι είναι για σένα θρησκεία; Γιατί για τον χριστιανισμό, όπως φανερώνει και η λέξη είναι ο ίδιος ο Χριστός.

Πες μου ότι κάνεις πλάκα και δεν καταλαβαίνεις ότι δεν έχει σημασία αν ήταν άνθρωπος, ημίθεος, ή μουσικό όργανο, αλλά σημασία έχει ότι τιμωρήθηκε γιατί προσπάθησε να φέρει ένα θεϊκό αγαθό στους ανθρώπους!
Ναι. Τιμωρήθηκε από τους "θεούς", για τους γνωστούς λόγους. Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσα παραπάνω.

Πες μου λοιπόν τι ξέρεις ότι φαντάζομαι εγώ, γιατί είναι λάθος και γιατί είναι σωστό αυτό που εσύ "ξέρεις"
όπως έγραψα και στον counterspell, με τον μουσουλμανισμό είμαστε πολύ κοντά, όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο.
Αυτό ενδυναμώνει την άποψη ότι ο Θεός είναι ένας.
Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει και από τους ίδιους τους μουσουλμάνους σε σχετικές συζητήσεις.

Μίλησα απλά:
Εννοώ τα ιερά βιβλία της Ιουδαϊκής θρησκείας που πριν έρθει ο Χριστός θεωρούνταν ως ο τέλειος "Λόγος του Θεού" (οι Εβραίοι ακόμα τα θεωρούν ως μέρος των γραφών) ενώ μετά το Χριστιανισμό, αυτά τα βιβλία δεν ανήκουν στην Παλαιά Διαθήκη. Δεν είναι τίποτα κρυφό, το βλέπεις σε ένα βιβλίο θρησκευτικών του Γυμνασίου, όπου έχει τα βιβλία της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης που ανήκουν στην Αγία Γραφή.
Για να είμαι ειλικρεινής, δεν μπορώ να φέρω στο μυαλό μου κάποιο κείμενο από αυτά. Πάντως η απάντηση στο ερώτημά σου είναι απλή. Ο Λόγος Του Θεού είναι ένας.Αλλά δεν πρέπει να μένουμ κολλημένοι σε ένα κείμενο. Παράδειγμα. Οι Φαρισαίοι είχαν μείνει στις Δεκα Εντολές. Αυτές δόθηκαν τότε γιατί ο άνθρωπος είχε ζητήσει έναν οδηγό.
απο και πέρα όμως, ήρθε ο Χριστός (ο ίδιος ο Θεός δλδ), ο οποίος με τα λόγια Του αλλά και τη ζώη Του, μας έδειξε ακριβώς τι ζητά και απο εμάς. Για αυτό πλέον η βάση μας είναι η Καινή Διαθήκη.

Πώς μπορεί να εκπορευθεί το ατελές από το τέλειο; Για να χρησιμοποιήσω μία αναλογία:
Αντιστοιχίζω το θεό με τον ταλαντωτή. Η αναλογία βρίσκεται στο ότι ο κόσμος εκπορεύεται από το θεό και η ταλάντωση εκπορεύεται από τον ταλαντωτή. Ο τέλειος ταλαντωτής, αν είναι μόνος του, μπορεί να παράγει μόνο τέλεια ταλάντωση. Αν ο ταλαντωτής δεν είναι τέλειος, δεν παράγει τέλεια ταλάντωση. Ερχόμαστε τώρα στο δεύτερο σκέλος. Αν ο θεός είναι τέλειος και μόνος του (όπως είναι πριν τη δημιουργία του κόσμου) δεν μπορεί να εκπορεύσει κάτι το μη τέλειο! Από που προήθλε η μη τελειότητα;
Εδώ είναι που έρχεται και ένα άλλο ορθολογιστικό εργαλείο, το ξυράφι του Occam, ένα αποδεδειγμένο θεώρημα της επιστήμης της λογικής που λέει ότι αν κάτι μπορει να εξηγηθεί με πάνω από μία υποθέσεις σωστότερη είναι αυτή που απαιτεί τη δημιουργία λιγότερων οντοτήτων. H ακριβής και μοντέρνα διατύπωση, σύμφωνα με το wikipedia, είναι: "Entities should not be multiplied beyond necessity" ή αλλιώς "When deciding between two models which make equivalent predictions, choose the simpler one,"http://en.wikipedia.org/wiki/Occam%27s_razor
Εσύ δηλαδή μου ζητάς ότι για το κακό στον κόσμο να υποθέσω ότι ένας τέλειος θεός δημιούργησε έναν ατελή κόσμο και μετά οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από το τέλειο. Εγώ λέω ότι το κακό στον κόσμο είναι η ανθρώπινη φύση, που πρέπει να τιθασεύσουμε.
Μεταφέρω αυτούσιο, από wikipedia.
Creationists sometimes attempt to apply Occam's Razor in defence of geogenesis, claiming that theirs is the simpler theory as compared with evolution. However, there is the question of whether a creator with sufficient intelligence and forethought is simpler than a model in which complexity spontaneously generates over geological timescales. In addition there is the question of whether Creationism actually accounts for the physical evidence; the fossil record and evidence of the age of the Earth and solar system appear to falsify the story of divine creation (as described in the book of Genesis). Some people claim that attempting to apply Occam's Razor to the past where it can only be applied retrospectively is erroneous; however, Occam's razor is used extensively and successfully in data sets collected in both archeology and astronomy

Συγχωρέστε τα αγγλικά, αλλά δεν θεωρώ ότι θα είναι χρήσιμη μία μετάφραση, όταν μεταφέρω το κείμενο από κάπου αλλού και αν το μεταφράσω, μπορεί να το αλλοιώσω.
Ε, τώρα ή αυτό είναι προσπάθεια ερμηνείας Του Θεού, ή εγώ είμαι εκείνος ο εξωγήινος που λέγαμε.

haris_kal
Ανερχόμενος/Ανερχόμενη
**

με ενέργεια να πορευόμαστε..αρκεί να μην καούμε!

View Profile
« Reply #414 on: September 14, 2005, 14:17:17 pm »

Ε, τώρα ή αυτό είναι προσπάθεια ερμηνείας Του Θεού, ή εγώ είμαι εκείνος ο εξωγήινος που λέγαμε.

Καλησπέρα μετά απο μια εξοντωτική μέρα..διαφορικών περιπετειών..

Και για το θέμα μας..

Μια ιστορία..απο αυτές που ενοχλούν τα παχιά αυτιά μας..

Κάποτε Ο Άγιος Ιγνάτιος (αν δεν απατώμαι) προσπαθούσε να εξηγήσει το τριαδικόν του Θεού..

Μέρα έμπαινε μέρα έβγαινε..αυτή ήταν η σκέψη του!

Μια μέρα καθώς έκανε τις ίδιες σκέψεις περπατώντας στην παραλία..βλέπει ένα μικρό αγόρι να παίζει στην ακροθαλασσιά..

Το αγοράκι έπαιρνε με τα χέρια του νερό απο τη θάλασσα και το έφερνε ως έξω..επαναλαμβάνοντας συνέχεια την ίδια διαδικασία..

Αυτό κίνησε την περιέργεια του Αγίου και κοντοστάθηκε να το ρωτήσει τι ακριβώς προσπαθούσε να κάνει..

Το αγοράκι λοιπόν του απάντησε:

"Προσπαθώ να αδειάσω τη θάλασσα..!"

Ο Άγιος Ιγνάτιος γέλασε με την αφέλεια του μικρού και του απάντησε "Μα αυτό δε γίνεται!"

για να εισπράξει την απάντηση του μικρού..:

"Γιατί τότε εσύ προσπαθείς να χωρέσεις στο μυαλό σου την έννοια του Θεού?"

"φαντασία" που έιχαν κάποτε όμως, ε? Roll Eyes

Καλό σας απόγευμα..

ο γνωστός χαζόρομαντικός.. Kiss

Mycosmos..χάρης Grin

Υ.Γ. Άιντε θύμα..άιντε ψώνιο..άιντε σύμβολο αιώνιο..αν γυρίσεις μονομιάς..Θα'ρθει ανάποδα ο ντουνιάς! Lips Sealed

"Όταν σηκώνεις τα χέρια σου ψηλά να φτάσεις τ'αστρα..μπορεί να μην τα πιάσεις..
Το σίγουρο όμως είναι πως δεν θα καταλήξεις να κρατάς μια χούφτα λάσπη"

Καλόθετος Χάρης
Nessa NetMonster
Guest
« Reply #415 on: September 14, 2005, 17:38:36 pm »

Quote from: fugitive on September 14, 2005, 11:20:24 am
Εάν τα ιερά κείμενα, ο Λόγος Του Θεού, δεν είναι αλήθεια, τότε τι είναι;
Θα σε συμβούλευα να αποφεύγεις τέτοιου είδους ερωτήσεις, γιατί μάλλον θα παρεξηγηθείς με την απάντηση.

Δεν ξέρω αν το είπα και πριν, αλλά οι συζητήσεις αυτές γενικά είναι ανούσιες. Συζητάμε για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει κάτι που δεν ξέρουμε τι είναι! Ούτε καν οι υποτιθέμενες "γνωστές" ιδιότητές του δεν είναι καλώς ορισμένες. Όποτε ρωτάω "πώς γίνεται να είσαι Πανάγαθος και να διώχνεις το παιδί σου" παίρνω απαντήσεις άλλα αντί άλλων. Προφανώς θεωρείτε ότι δε μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι καλό και τι κακό. Για μένα ο Θεός που αφήνει να σκοτωθούν τόσοι άνθρωποι στη Νέα Ορλεάνη πχ δεν είναι δυνατόν να είναι πανάγαθος. Ένας Θεός που τιμωρεί τόσες γενιές ανθρώπων για το λάθος που έκαναν δύο άτομα δεν είναι πανάγαθος. Εσείς δεν καταλαβαίνω πώς δε βρίσκετε κάποια αντίφαση σ'αυτό. Ίσως εσείς να θεωρείτε καλό το να μένεις άπραγος όταν αθώοι άνθρωποι παθαίνουν τα μύρια όσα... σου λέει "αφού το κάνει ο Θεός καλό θα είναι"... "ο Θεός είναι Πανάγαθος, αυτά που εμείς θεωρούμε κακά είναι απλώς επειδή δεν τα καταλαβαίνουμε"... μα καμία κριτική σκέψη;
Junior
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #416 on: September 14, 2005, 18:36:10 pm »

Τώρα που έχει ανάψει η αυζήτηση θα ήθελα να θέσω ένα ακόμη θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους περισσότερους χριστιανούς πριν να βεβαιωθούν ότι είναι σωστό αυτό που πιστεύουν.
Είναι γεγονός ότι τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον επιρεάζουν και τη σκέψη μας, τις απόψεις μας. Σαν παράδειγμα φέρνω τους Γερμανούς Ναζί που τους μάθαιναν ότι η Αρεία φυλή είναι η ανώτερη και αργότερα αυτοί το πίστευαν πραγματικά και αγωνίζονταν για αυτό, αφού τελικά αυτό ήταν η πραγματική τους πίστη, όχι κάτι το οποίο έχουνε μάθει.
Επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στις μετέπειτα απόψεις μας παίζει και η αγωγή που έχουμε όταν είμαστε μικροί. Εδώ το παράδειγμα που θα φέρω για να γίνω κατανοητός είναι τα παιδάκια που τους λέμε να γίνουν ΠΑΟΚ και μετά από λίγα χρόνια τα βλέπουμε να χαίρονται όταν νικάει ο ΠΑΟΚ και να στεναχωριούνται όταν χάνει. Το ίδιο θα συνέβαινε για τον Άρη αν τους λέγαμε να γίνουν Άρης. Δηλαδή το τι θα υποστηρίζουν όταν μεγαλώσουν εξαρτάται μόνο από το τι θα τους πουν οι γύρω τους (γονείς, αδέρφια κλπ).

Τώρα θα μου πείτε "γιατί να συμβαίνει το ίδιο με τη θρησκεία;"
Φυσικά το ότι συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις δε σημαίνει ότι συμβαίνει παντού αυτό το φαινόμενο. Όμως, το να συμβαίνουν αντίστοιχα φαινόμενα με τα παραπάνω στην επιλογή της θρησκείας είναι η μόνη εξήγηση που μπόρεσα να δώσω για το παρακάτω φαινόμενο:

Στην Ελλάδα το 90+% είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και έτσι παραμένει για πάρα πολλά χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που γεννιούνται και μεγαλώνουν εδώ στην πλειοψηφία τους γίνονται χριστιανοί ορθόδοξοι.
Ξεκινάω λοιπόν με δύο πιθανές εξηγήσεις:
α) Ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία άρα και οι άνθρωποι ως λογικά όντα καταλαβαίνουν ότι είναι η σωστή θρησκεία με την πραγματικά δικιά τους κρίση ο καθένας
β) Ο ορθόδοξος χριστιανισμός μπορεί να είναι αλλά μπορεί και να μην είναι η σωστή θρησκεία, αλλά αυτό που οδηγεί τους ανθρώπους να πιστέψουν σε αυτόν είναι τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον, ιδιαίτερα στην παιδική τους ηλικία, με τους τρόπους που ανέφερα παραπάνω.

Το να συμβαίνουν και τα δύο ταυτόχρονα δε γίνεται, αφού στην πρώτη περίπτωση οι άνθρωποι σκέφτονται λογικά ενώ στη δεύτερη περίπτωση σκέφτονται παίρνοντας ως δεδομένα αυτά που έχουν ακούσει.

Τώρα θα εξηγήσω γιατί δε μου φάνηκε σωστή η πρώτη εξήγηση. Αν συνέβαινε το πρώτο, δηλαδή η λογική να οδηγεί στον ορθόδοξο χριστιανισμό και οι Έλληνες να οδηγούνται εκεί έχοντας αντίληψη της αντικειμενικής λογικής, τότε θα ήταν δίκαιο να θεωρήσουμε ότι και οι άλλοι λαοί έχουν την ίδια δυνατότητα. Δηλαδή και οι άλλοι λαοί πρέπει να σκέφτονται το ίδιο λογικά, άρα να οδηγηθούν (στην πλειοψηφία τους) στο ίδιο συμπέρασμα, ότι ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία. Αυτό όμως δε συμβαίνει και το βλέπουμε γιατί σε άλλες χώρες υπερέχουν άλλες θρησκείες (επιτρέψτε μου να ονομάζω θρησκείες αυτά που πιστεύουν για το Θεό). Για παράδειγμα στην Ιταλία κυριαρχεί ο καθολικός χριστιανισμός, στην Τουρκία ο Μουσουλμανισμός, στην Κίνα ο Βουδισμός (; ) κλπ. Επομένως δεν μπορεί ο ορθόδοξος χριστιανισμός να είναι το λογικό και οι άλλοι λαοί να σκέφτονται λογικά. Δηλαδή, στην περίπτωση που ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι το λογικό οι άλλοι λαοί δε σκέφτονται λογικά.
Και σε αυτό το σημείο καλούμαστε να απαντήσουμε στο ερώτημα: Τολμάμε να θεωρήσουμε ότι αν και οι άλλοι λαοί δε σκέφτονται λογικά όσον αφορά τη θρησκεία, εμείς οι Έλληνες και οι ομόθρησκοι λαοί σκεφτόμαστε λογικά πάνω στο ίδιο ζήτημα; Αν κάποιος τολμάει να το ισχυριστεί αυτό (πχ επειδή στην Ελλάδα είμαστε πιο ελεύθεροι πάνω στο ζήτημα), τότε μπορούμε να το συζητήσουμε, αλλά επειδή πιστεύω ότι δε θα υπάρξει κανείς δε θα μπω στον κόπο να πάρω θέση και θα πάρω σαν απάντηση το όχι.
Μέχρι εδώ, έχουμε συμπεράνει τα εξής:
Αν ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία, τότε οι αλλόθρησκοι λαοί δε σκέφονται λογικά
Αν οι άλλοι λαοί δε σκέφτονται λογικά, τότε ούτε οι Έλληνες σκέφτονται λογικά.
Από αυτά τα δύο συμπεραίνουμε ότι αν ο ορθόδοξος χριστιανισμός είναι η σωστή θρησκεία, τότε οι Έλληνες δεν πιστεύουν σε αυτή επειδή εκεί τους οδηγεί η λογική. Αυτό το συμπέρασμα είναι ο λόγος που απέρριψα την (α) πιθανή εξήγηση που παρέθεσα προηγουμένως.

Τώρα, θα εξηγήσω γιατί η (β) εξήγηση με καλύπτει.
Ένα παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, από ορθόδοξους χριστιανούς γονείς, το πηγαίνουν κάθε μέρα στην εκκλησία, ακούει συνέχεια ότι ο Θεός είναι καλός, ότι ο Θεός τον αγαπάει, ότι πρέπει να πιστεύει στο Θεό κλπ, τότε όπως συνέβη και στα παραδείγματα των Ναζί ή των φιλάθλων ποδοσφαιρικών ομάδων, είναι δυνατό αυτό που του λένε να του καρφωθεί τόσο βαθιά στο μυαλό που τελικά οποιαδήποτε προσπάθεια να σκεφτεί λογικά δε φέρνει αποτέλεσμα και δεν μπορεί να απορρίψει αυτά που του έχουν μάθει. Κάτι αντίστοιχο πρέπει να συμβαίνει και με τους άλλους λαούς. Έτσι, στις χώρες όπου κυριαρχεί ο βουδισμός συνεχίζει να κυριαρχεί και στις επόμενες γεννιές, το ίδιο εκεί όπου κυριαρχεί ο μουσουλμανισμός κλπ. Ακόμη, πιο εξειδικευμένα, αν κάνουμε μια στατιστική πιστεύω πως θα δούμε ότι οι πιστοί άλλων θρησκειών μέσα στην Ελλάδα (όπως και σε άλλες χώρες) ανήκουν κατά κύριο λόγο σε οικογένειες όπου οι περισσότεροι πιστεύουν σε εκείνη τη θρησκεία. Νομίζω ότι σε αυτό το σημείο μπορείτε να καταλάβετε το μηχανισμό με τον οποίο υποθέτω ότι γίνεται η επιλογή της θρησκείας και πώς αυτός παράγει το αποτέλεσμα που βλέπουμε σήμερα όσον αφορά την κατανομή των πιστών.

Τώρα, κάποιος μπορεί να μου πει ότι η (β) εξήγηση δεν αποδεικνύει ότι ο χριστιανισμός είναι λάθος. Και θα έχει δίκιο. Όμως, αυτό που λέω είναι ότι αν πιστεύεις κάτι όχι επειδή είναι λογικό, αλλά για οποιοδήποτε άλλο λόγο, τότε καλύτερα μην το πιστεύεις. Εξ άλλου για τον ίδιο λόγο δεν αποδεικνύεται ότι και οι άλλες θρησκείες είναι λάθος.

Έχω θέσει αυτό το θέμα σε ορισμένα άτομα. Λίγοι κατάλαβαν τι εννοώ (προφορικά δεν μπορώ να το αναλύσω τόσο). Όμως από κάποιους πήρα ενδιαφέρουσες απαντήσεις τις οποίες παραθέτω:

- Ο χριστιανισμός είναι βίωμα, και καταλαβαίνω ότι είναι σωστός καθώς το βιώνω. Δεν υπάρχει λόγος για να το αποδείξω.

Σε αυτή την πρόταση έχω να απαντήσω ότι και αλλόθρησκοι δηλώνουν ότι οι θρησκείες τους είναι βίωμα. Επομένως αυτό που συμβαίνει είναι αυτοί που λεν ότι βιώνουν κάτι να νομίζουν ότι το βιώνουν.

- Ο χριστιανισμός είναι η μόνη θρησκεία που δηλώνει ότι μπορούν να σωθούν και οι αλλόθρησκοι καθώς θα κριθούν με άλλα κριτήρια

Αυτή η πρόταση όσο και αν είναι ενδιαφέρουσα σε περίπτωση που ισχύει, δεν είναι επιχείρημα καθώς το να μπορούν να σωθούν οι αλλόθρησκοι δεν είναι απαραίτητο για την ορθή θρησκεία. Επίσης δεν λαμβάνεται υπόψιν η περίπτωση που δεν υπάρχει καμία σωστή θρησκεία.

- Στο χριστιανισμό γίνονται θαύματα. Αν δε γίνονται από το Θεό τότε πως γίνονται;

Και σε άλλες θρησκείες γίνονται θαύματα. Άρα ή όλα είναι μούφες ή δε χρειάζεται Θεός για να γίνουν θαύματα. Ή μήπως τα κάνει ο διάβολος; Και γιατί να μην κάνει τα δικά μας θαύματα ο διάβολος των μουσουλμάνων;

Βλέπουμε λοιπόν ότι όλες οι προτάσεις καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ό,τι ισχύει για μια θρησκεία μπορεί να ισχύει και για τις άλλες. Επομένως δεν μπορούμε να συμπεράνουμε αν αυτό που πιστεύουμε εμείς είναι το ορθό με βάση αυτά που έχω αναφέρει.

Περιμένω να ακούσω τις δικές σας εξηγήσεις για το φαινόμενο που παρατήρησα. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι έχετε δίκιο εσείς και όχι πχ οι βουδιστές;

Υ.Γ. Επειδή προσπαθώ να πάω λογικά σε κάθε συμπέρασμα, κάποιοι θα μου πουν ότι δεν πρέπει να τα εξηγώ όλα λογικά. Επειδή σε αυτό είμαι κάθετος, δεν μπορώ να συζητήσω το αν η λογική είναι σωστή.
« Last Edit: September 14, 2005, 18:42:01 pm by Junior » Logged
Alexkasgr
Honoured Member - Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Έτη φωτός μπροστά...

View Profile
« Reply #417 on: September 14, 2005, 18:58:59 pm »

Αν και με ... πρόλαβες με το υστερόγραφό σου Junior, θέλω να κάνω μερικά σχόλια στο post σου.
Στο συγκεκριμένο topic έχω χαθεί από καιρό, αφού δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τα συνεχόμένα μηνύματα... Άρα απαντάω αποκλειστικά σε σένα.

Σε όλο το κείμενο σου αναφέρεσαι στη σωστή θρησκεία. Αυτό για μένα δε στέκει. Η θρησκείες δεν είναι κάτι υπαρκτό, είναι δημιουργήματα του ανθρώπου στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το ανεξήγητο της προέλευσής και του μέλλοντός του που κατά βάθος τον φοβίζει. Η κάθε θρησκεία είναι ένας διαφορετικός τρόπος πρόσέγγισης του "ανεξήγητου" και για αυτό τις θεωρώ όλες ισότιμες. Κάθε μια εννοείται ότι έχει διαμορφωθεί στην τωρινή της μορφή από ένα σύνολο παραγόντων πολιτισμικών, χρονικών, τοπικών κτλ. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και ταύτιση (κακώς) εθνική και θρησκευτική, γεγονός που παρατηρείται και στην Ελλάδα.

Μίλησες για τη λογική. Όσοι υπερασπίζονται μια (οποιαδήποτε) θρησκεία ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ σε αυτήν, δεν καταλήγουν εκεί με τη λογική. Δεν έχουν αποδείξεις για αυτήν, αλλά ισχυρές και αυστηρά προσωπικές ενδείξεις (βιώματα, θαύματα κοκ). Τώρα το αν υπάρχει λόγος να πιστεύει κάπου ο άνθρωπος το θεωρώ αυταπόδεικτο. Ακόμα και το να ισχυρίζεσαι ότι τα πάντα αποδεικνύονται με τη λογική και άρα δεν υπάρχει Θεός με την έννοια του δημιουργού, είναι και αυτό μιας μορφής θρησκεία με την ευρύτερη έννοια.

Συμφωνώ ότι πολλές φορές η θρησκεία είναι σαν την ομάδα στο ποδόσφαιρο. Σου μαθαίνουν να την πιστεύεις και να την υποστηρίζεις. Οι πιο πολλοί όμως άνθρωποι κάποια στιγμή σκέφτονται και μόνοι τους. Έτσι στο poll σε αυτό το θέμα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι το 95% ή και το 100% έχουν βαφτιστεί ορθόδοξοι Χριστιανοί σε ηλικία 1 έτους, ωστόσο το 55% σεν πιστεύει στο Θεό (όσοι ψήφισαν ότι πιστεύουν θεωρώ ότι και αυτοί το έχουν ψάξει).

Εγώ στο θέμα αυτό δεν μπορώ να υποστηρίξω την άποψή μου, ούτε καν να επιχειρηματολογήσω. Το ζήτημα είναι προσωπικό του καθενός, πρέπει από μόνος του να καταλήξει κάπου ο καθένας. Επίσης θεωρώ βέβαιο το ότι η Αλήθεια μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον κάθε άνθρωπο με διαφορετικό τρόπο (όπου αλήθεια βάλτε Θεός κτλ). Αυτά από μένα.
Gaijin
Νεούλης/Νεούλα
*

Είμαι ηλεκτρολόγος, συμβαίνει κάτι;

View Profile
« Reply #418 on: September 14, 2005, 22:57:17 pm »

Quote from: Junior on September 14, 2005, 18:36:10 pm
Τώρα που έχει ανάψει η αυζήτηση θα ήθελα να θέσω ένα ακόμη θέμα που πρέπει να απασχολήσει τους περισσότερους χριστιανούς πριν να βεβαιωθούν ότι είναι σωστό αυτό που πιστεύουν.
Είναι γεγονός ότι τα ερεθίσματα που δεχόμαστε από το περιβάλλον επιρεάζουν και τη σκέψη μας, τις απόψεις μας. Σαν παράδειγμα φέρνω τους Γερμανούς Ναζί που τους μάθαιναν ότι η Αρεία φυλή είναι η ανώτερη και αργότερα αυτοί το πίστευαν πραγματικά και αγωνίζονταν για αυτό, αφού τελικά αυτό ήταν η πραγματική τους πίστη, όχι κάτι το οποίο έχουνε μάθει.

Υ.Γ. Επειδή προσπαθώ να πάω λογικά σε κάθε συμπέρασμα, κάποιοι θα μου πουν ότι δεν πρέπει να τα εξηγώ όλα λογικά. Επειδή σε αυτό είμαι κάθετος, δεν μπορώ να συζητήσω το αν η λογική είναι σωστή.....

Αγαπητέ junior , επιτέλους να και ένας που βάζει μπροστά την λογική.
και ξέρει να συζητάει.
Ομως ένα ένα κάθε φορά.

Για μένα, η μοναδικότητα του χριστιανισμού είναι μία. Ο Χριστός είναι ζωντανός , αναστήθηκε.
Ο Βουδας πχ βλέπουμε ότι πέθανε.
Στην Αγία Γραφή ήταν γραμμένο ότι θα εμφανιστεί ο Ελληνας Βασιλιάς μετα τους Περσες.
Εγινε με τον Μέγα Αλέκο.
Γράφει για τους στρατηγούς που θα εμφανιστούν μετά απο αύτόν , έγινε και αυτό. Άρα ο συγραφέας του Βιβλίου
αυτού καθορίζει το μέλλον. Περισσότερες λεπτομέρειες στο βιβλίο του Δανιήλ.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα αναμφισβήτιτο ιστορικό γεγονός.
Πιστοιποιημένο για μένα γιατί αυτοί που το είπαν και το γράψαν, φάγαν ξύλο, και πέθάναν μαρτυρικά μετέπειτα, αντίθετα στο ρεύμα της εποχής.
chggr005
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Free ...as a bird (Beatles)

View Profile
« Reply #419 on: September 14, 2005, 23:00:06 pm »

Συμφωνώ απόλυτα με τα όσα λέει ο φίλτατος Άλεξ.  Wink

Goodbye to you, my trusted friend.
We've known each other since we were nine or ten.
Together we 've  climbed hills or trees.
Learned of love and ABC's,
skinned our hearts and skinned our knees.

Goodbye my friend, it's hard to die,
when all the birds are singing in the sky,
Now that the spring is in the air.
Ο λογαριασμός έχει παραβιαστεί, μην ανοίξετε το link. are everywhere.
When you see them I'll be there.

We had joy, we had fun, we had seasons in the sun.
But the hills that we climbed
were just seasons out of time.

Terry Jacks - Seasons In The Sun

Οι πρωτοετείς φοιτητές μπορούν να ενημερωθούν για τον Σύλλογο Φοιτητών Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Μηχανικών από εδώ:  Σύλλογος Φοιτητών
Pages: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 127 Go Up Print
Jump to: