• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 15:58:50 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2025, 15:58:50 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Nikos_313
[Today at 08:53:31]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[Today at 07:55:05]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 00:45:33]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 17, 2025, 21:32:50 pm]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426711
Total Topics: 31711
Online Today: 231
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 69
Guests: 111
Total: 180
dimitris585
stephaniechatz
Oxi
maria.r
Agnotobouri
Mr Watson
boulionis
dimitris papadopoulos
stavrosk
georgino
nikos123321
alice
kvas
KZerenidis
apos34
mantzjim
Nikos_313
Ast
Katsavidi
redwolf
geoarg
Antreas17
mkakale
gkaramp
geoagour
bougatsa
kiriakos234
gk1234
jimalexoud
aachmet
NickSpan
stmanzaf
aggnwstos
nikd
Mr Z
eseleng
Polychronia K
ggougous
fkaravi
chrysa.tsilika
nikosmonov
Le ece
koukouletsou
statiris
taniakrg
mikebel
gpapmtb
marnas
stavros0201
marilita
Δημήτρης Διακολουκάς
ariadnipm
jh13
stergiosb
tasos_ntv
asimomyti
tasos gourd
ioannisfa
andripappa
MrEagle
artemissamaras_
apostchris
kostas1507
EvanTsir
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 56 Go Down Print
Author Topic: Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...  (Read 123628 times)
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
Re: Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντοκουμέντα...
« Reply #195 on: May 30, 2007, 20:08:10 pm »

Quote from: Fenix on May 30, 2007, 20:04:01 pm
Quote from: Fenix on May 30, 2007, 12:08:23 pm
Quote from: gepeltek on May 29, 2007, 01:13:38 am
Κλείνω με ένα τελευταίο καυστικό ερώτημα (που το έχω θίξει ουκ ολίγες φορές)..
Μπορούν ο φιλελευθερισμός και η σοσιαλδημοκρατία να συνυπάρξουν ή ακόμη και να συνθέσουν ένα νέο πολιτικό όραμα;
Μπορούν και έχει δοκιμασθεί στην Αμερική.Όταν ανέβηκε στην εξουσία ο Ρούσβελτ μαζί του είχε και τον άγγλο οικονομολόγο Τζών Μάυναρντ Κέυνς (1886-1946). Ο Ρούσβελτ ήταν υποδειγματικός δημοκράτης και φιλοσοσιαλιστής (είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Στάλιν και πολλοί πιστέυουν ότι αν είχε ζήσει ακόμα 2-3 χρόνια ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός) ενώ η οικονομική θεωρία του Κέυνς Η γενική θεωρία της απασχόλησης του τόκου και του χρήματος κατά πολλούς είναι το σημαντικότερο οικονομικό σύγγραμα μετά το Κεφάλαιο του Μαρξ.Στο έργο αυτό την ίδια σημασία με τον παραγωγό έχει και ο καταναλωτής ενώ ο ίδιος ο Κέυνς ήταν κλασικός φιλελεύθερος και εμπνευστής του New Deal, ενός σχεδίου που θα στηριχθεί στον κρατικό παρεμβατισμό.Ο Τρούμαν που ακολούθησε θεωρούσε τον Ρούσβελτ φιλοσοσιαλιστή και φιλοσοβιετικό και η κατάρρευση του κευνσιανισμού στις ΗΠΑ με τον θάνατο του Ρούσβελτ θα είναι μία από τις αιτίες του Ψυχρού Πολέμου.Ελπίζω να απάντησα στο καυστικό σου ερώτημα και τώρα να σου κάνω και εγώ ένα ερώτημα όχι τόσο καυστικό, από αυτά που διάβασες παραπάνω τί συμπέρασμα έβγαλες;
Σου ξαναβάζω το ερώτημά μου με μια τελευταία ελπίδα να πάρω απάντηση και μετά θα τοποθετηθώ. Να στο κάνω πιο λιανά: Ο Ρούσβελτ (Αμερικάνος πρόεδρος) και ο Κευνς (Άγγλος οικονομολόγος), με συγκεκριμένα πιστεύω και ακόμα πιο συγκεκριμένα οράματα έβαλαν σε λειτουργία ένα σύστημα με τα χαρακτηριστικά που λες πιο πάνω και δούλεψε μια χαρά.Ένας άλλος πρόεδρος με διαφορετικά πιστεύω το διέλυσε και έβαλε τον κόσμο στον ψυχρό πόλεμο.Από αυτά τί συμπέρασμα βγάζεις;

Σου είπα ότι θα σου απαντήσω για τον Κευνς το βράδυ..
Εχουμε και δουλειές....  Υπομονή..

Μέχρι τότε βρες κάτι άλλο να με ρωτήσεις..   Grin  κάτι θα βρεις εσύ.. αν δεν μπορείς μονο σου παρε τη βοήθεια του κοινού..  Grin

Και όσο για σένα Χριστόφορε..
 clap
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #196 on: May 30, 2007, 20:14:45 pm »

σ ευχαριστώ εκ βαθέων του συσφικτηρίου μου μυός...

ixic_

βαθειά...
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #197 on: May 30, 2007, 20:24:11 pm »

Quote from: gepeltek on May 30, 2007, 20:08:10 pm
Μέχρι τότε βρες κάτι άλλο να με ρωτήσεις..   Grin  κάτι θα βρεις εσύ.. αν δεν μπορείς μονο σου παρε τη βοήθεια του κοινού..  Grin
Χμμμ, όπως είπα θα περιμένω την απάντηση και θα τοποθετηθώ για το άτομό σου στο τέλος, παντά υπό το βλέμμα των 2 που σε προστατεύουν.Άλλες ερωτήσεις δεν σου κάνω γιατί δεν υπάρχει νόημα, τις κάνω και στον Αντώναρο (Σε αυτό έχω ήδη απαντήσει, Άλλη ερώτηση, Σας παραπέμπω σε παλιότερες δηλώσεις μου, Δεν γνωρίζω, Δεν απαντώ).

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #198 on: May 30, 2007, 21:30:50 pm »

Λοιπόν φιλαρακο επειδή πρέπει και να φύγω θα σου πω τάχιστα δύο πράγματα και αν θες τα καταλαβαίνεις.

Να σου πω πρώτα ότι έχω απαντήσει σε όλα σου τα ποστ  αναλυτκά..
Σου παρέθεσα την άποψη μου ολοκληρωμένα, την οποία άποψη εσύ δεν δέχεσαι και επειδή ακριβώς δεν τη δέχεσαι μου κάνεις συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες κιολας δεν στέκουν..
Παρεκτρεψες εντελώς το θέμα του τόπικ γιατι φυσικά νιώθεις πως εκτίθεσαι και δεν σχολιασες επίτηδες τα τελευταια δικά μου ποστ..

Quote from: Fenix on May 30, 2007, 19:11:06 pm
Όταν σε ρώτησα τι κατάλαβες από τα παραπάνω, δεν σου μιλούσα για όλο το πόστ μου αλλά μόνο για το τελευταίο κομμάτι που μιλούσε για Ρούσβελτ, Κευνς, Τρούμαν.

Λοιπόν στο ποστ σου Φενιξ κάνεις αναφορά στο πρόσωπο του Κευνς (μία μεγάλη κατ’εμέ απάτη της αριστερας)..
Μια αναφορά που όντως δεν χρειάζεται στο θέμα που εγώ έθιξα, μια αναφορά που όντως τραβάει το σκοινί πολύ παραπέρα..

O οικονομολόγος Κευνς ήταν πράγματι άριστος στο είδος του και έφερε τα κάτω πάνω, ανέβασε κατα πολύ την εθνική οικονομία της Αμερικής, και όχι μόνο, αλλα καμμια σχέση δεν είχε με το σοσιαλισμο.. Ούτε κρατικιστής ηταν.. μάλιστα απ'ότι ξέρω ήταν και ιδαιτερα πλούσιος..

Η κυρια και καθοριστική συμβολη του Κευνς στα οικονομικα λοιπόν ειναι ο απόλυτα σήμερα λογικός ισχυρισμος του οτι υπαρχουν περιπτωσεις οπου η ελευθερη αγορα θα ερθει σε μια κριση απο την οποια δεν μπορει να ξεφυγει μονη της...

Ο Κευνς δηλαδή προεβλεψε αυτό που έγινε στο Μεγαλο Κραχ του 1929  για το οποίο όλοι λιγο πολύ έχουμε ιστορικές γνώσεις..
Δηλαδή ελλειψη ζητησης, οι εταιρειες δεν έβρισκαν καταναλωτες και απολυουν κοσμο, ο κόσμος δεν είχε χρήματα με αποτελεσμα να μειωνεται κι αλλο η ζητηση κοκ...
Ο Κευνς προτεινε λοιπον, σε αυτες τις εξαιρετικες περιπτωσεις, να κανει το κρατος πλουσια δημοσια εργα και να παρουσιαζει υψηλα ελλειμματα αλλά επίσης υποστήριξε ότιδεν χρειαζεται να καταφευγουμε σε τετοιες σπατάλες, αν καταλαβουμε πως λειτουργει η πλευρα της ζητησης στην οικονομια.
Την τελευταία αυτη θέση συχνά οι αριστεροι οραματιστές την παραλείπουν, επιτηδευμένα φυσικά..

Oι πρωτοποριακές ιδεές όμως αυτές του Κευνς που βρήκαν τόπο και καρποφόρησαν και αργότερα με το Νιου Ντηλ του Ρουζβελτ (που αρχισε να βγαζει και την Αμερικη απο την κριση του 1929) τις παρερμηνευσε πληρως η ευρωπαϊκη αριστερα σαν ενα επιχειρημα υπερ του κοινωνικου κρατους, υπερ της ανακατανομής του πλούτου κοκ ή σαν προτροπη προς αιωνια ελλειμματα..

Ο Κευνς ομως δεν μιλησε πουθενά και ποτε για το δικό σας κοινωνικο κρατος (ή για αναδιανόμη του πλούτου ή αν ειναι αποδεκτο το κρατος με την βια να στερει τα ατομικα δικαιωματα ανθρωπων ή αν δικαιουμαστε με τα οπλα να παιρνουμε κονδυλια απο καποιους παρα την θεληση τους για να τα δωσουμε σε καποιους αλλους!)
 Οποιεσδηποτε δημοσιες δαπανες αρκουν… Και ακομα περισσοτερο δεν μιλησε ποτε για αιωνια ελλειμματα! Ειπε οτι το κρατος πρεπει να εχει πλεονασμα στις καλες εποχες για να μπορει σε μια κριση να κανει ελλειμματα.

Κοινωνικό κράτος θέλω και εγώ Φένιξ αλλά όχι όπως το θες εσύ..

Συνοψιζοντας, ο Κευνς ηρθε οντως αντιμετωπος με τις ιδεες των κλασικων οικονομολογων περι της αλανθαστης ελευθερης αγορας..
Ομως ηρθε απλά να βελτιωσει τον καπιταλισμο, προσφεροντας μας εξηγηση για τις κρισεις και τι να κανουμε οταν αυτες συμβαινουν... γι'αυτο το πράγμα σας μίλησα κ εγώ..

Κλασική λοιπόν γκεμπελική προπαγάνδα… Ασε την προπαγάνδα σου λοιπόν κατά μέρους και απλώς αν θες παρεθεσε την άποψη σου (σεβαστή είναι, σε αντίθεση με σένα).. Δεν θα με αναγκάσεις όμως να σχολιάσω κατι, το οποίο ξεκινα με αφετηρία ότι η προπαγάνδα σου ισχύει..

Εγώ δεν τη δέχομαι.. οκ φιλαρακο.. για μένα ο κευνσιασμός είναι απλά απάτη..

Οι απόψεις του Κευνς με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, όχι όμως όπως τις ερμήνευσες εσύ…

Απάντα τώρα σε όλα μου τα ποστ και κουοτινγκ κομμάτι προς κομμάτι, όπως εσύ απαιτείς από εμένα..

ΥΓ: Χαρη σε σενα Φενιξ βελτίωσα κατά πολύ την ταχύτητα μου στο να πληκτρολογώ..
Σε ευχαριστώ..
« Last Edit: May 30, 2007, 22:35:25 pm by gepeltek » Logged
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #199 on: May 30, 2007, 23:15:22 pm »

Gepeltek, ο σημερινός καπιταλιστής δεν είναι η κυρα-Μαρία, γιατί η κυρα-Μαρία δε ζει από τις μετοχές της (πόσες θα έχει πια), αλλά από το μισθό της. Αν για να ανέβουν οι μετοχές πρέπει να πέσουν οι μισθοί, οι μετοχές της κυρα-Μαρίας θα ανέβουν, αλλά αυτή θα έχει χάσει. Μάλιστα γι'αυτό το λόγο το μοίρασμα μετοχών στους εργαζόμενους μιας εταιρίας μπορεί να (και έχει κατά καιρούς) χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των εργαζόμενων. Οι μεγαλομέτοχοι που παίρνουν αποφάσεις και έχουν πραγματικά κέρδη καλλιεργούν έτσι αυταπάτες στους εργαζόμενους ότι κερδίζουν και οι ίδιοι από την εταιρία, ενώ στην πραγματικότητα η καταπίεσή τους μεγαλώνει.

BTW αντί να σπαταλάς το χρόνο σου μιλώντας με κνίτες, ρώτα καλύτερα κάποιον που έχει έστω και στοιχειώδεις γνώσεις μαρξισμού-λενινισμού. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν κνίτες με γνώσεις, απλά εγώ προσωπικά δεν έχω γνωρίσει ακόμα κανέναν Roll Eyes

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Netgull
Veteran

View Profile
Re: Κριτική στον υπαρκτό σοσιαλισμό και αληθινά ντο
« Reply #200 on: May 31, 2007, 01:42:51 am »

Εγώ θα κάνω μόνο μια ερώτηση και θα ξανααποσυρθώ στη σιωπή μου...
Πόσα δισεκατομμύρια ανθρώπους έχει ο πλανήτης μας; Και πόσοι απ αυτούς έχουν μετοχές;

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #201 on: May 31, 2007, 02:56:29 am »

Η πλειοψηφία δεν έχει. Αλλά βασικά δεν ήταν αυτό το επιχείρημα του gepeltek - αυτό που ισχυρίστηκε ήταν ότι ο καπιταλιστής είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, που μπορεί να του βρέθηκε ένα χιλιάρικο διαθέσιμο και να αποφάσισε κάπως να το επενδύσει. Όμως δεν ισχύει αυτό - είναι σα να λέμε ότι το κράτος είμαι εγώ επειδή αγόρασα ένα ομόλογο...

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
Fenix
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Α μπλου

View Profile
« Reply #202 on: May 31, 2007, 14:01:15 pm »

Quote from: gepeltek on May 30, 2007, 21:30:50 pm
Να σου πω πρώτα ότι έχω απαντήσει σε όλα σου τα ποστ  αναλυτκά..
Σου παρέθεσα την άποψη μου ολοκληρωμένα, την οποία άποψη εσύ δεν δέχεσαι και επειδή ακριβώς δεν τη δέχεσαι μου κάνεις συνεχώς τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις, πολλές από τις οποίες κιολας δεν στέκουν..
Παρεκτρεψες εντελώς το θέμα του τόπικ γιατι φυσικά νιώθεις πως εκτίθεσαι και δεν σχολιασες επίτηδες τα τελευταια δικά μου ποστ..
Απαντάς πάντα με τα ίδια κλισέ.Στον πρώτο σχολιασμό μου απάντησες απίστευτα γενικόλογα και κάλυψες την έλλειψη επιχειρημάτων σου πίσω από το σχόλιο "άποψη σου, σεβαστή έχω κάποιες ενστάσεις".Δεν απάντησες σε αυτά που σε ρωτούσα και με πμ μου έδωσες μια δικαιολογία που αν την πω θα γελάσουν και τα σαλιγκάρια, οπότε συνέχισα να ρωτάω μήπως και καταφέρω να πάρω μια απάντηση.Θα ήθελα να μου παραθέσεις κανά δυο από τις πολλές ερωτήσεις μου που δεν στέκουν.Για το θέμα του τόπικ θα τοποθετήθω σε επόμενο πόστ.Τι να σχολιάσω όταν ο άλλος σε 6 από τις 10 ερωτήσεις μου απαντάει "Έχω απαντήσει, άλλη ερώτηση";

Λοιπόν στο ποστ σου Φενιξ κάνεις αναφορά στο πρόσωπο του Κευνς (μία μεγάλη κατ’εμέ απάτη της αριστερας)..
Μια αναφορά που όντως δεν χρειάζεται στο θέμα που εγώ έθιξα, μια αναφορά που όντως τραβάει το σκοινί πολύ παραπέρα..
Μην γνωρίζοντας και πολλά πράγματα έκανες εσύ μια ερώτηση επειδή νόμιζες ότι η απάντηση θα είναι αρνητική. Για κακή σου τύχη γνώριζα λίγο περισσότερα πράγματα και σου ανέφερα το παράδειγμα Κευνς-Ρούσβελτ.Γιατί τραβάει το σχοινί η απάντηση σε δικό σου ερώτημα; Επειδή προφανώς δεν σε βολεύει.Είναι λογική ανθρώπου που ανοίγει και καλά τόπικ προς προβληματισμό;

O οικονομολόγος Κευνς ήταν πράγματι άριστος στο είδος του και έφερε τα κάτω πάνω, ανέβασε κατα πολύ την εθνική οικονομία της Αμερικής, και όχι μόνο, αλλα καμμια σχέση δεν είχε με το σοσιαλισμο.. Ούτε κρατικιστής ηταν.. μάλιστα απ'ότι ξέρω ήταν και ιδαιτερα πλούσιος..
Σοσιαλδημοκράτης ήταν ο Ρούσβελτ, ο Κέυνς ήταν οικονομολόγος.Όπως σου αποδείξαμε με στοιχεία με την κορίνα, τα οποία κατά την πάγια τακτική σου κάνεις σαν να μην αναφέρθηκαν ποτέ, ο Κέυνς πίστευε στον επεμβατισμό του κράτους στην αγορά και είχε φιλελεύθερες απόψεις.Δεν σου είπαμε ότι είναι κρατικιστής αυτό το λές μόνος σου.Τί σχέση έχει το ότι ήταν πλούσιος;

Η κυρια και καθοριστική συμβολη του Κευνς στα οικονομικα λοιπόν ειναι ο απόλυτα σήμερα λογικός ισχυρισμος του οτι υπαρχουν περιπτωσεις οπου η ελευθερη αγορα θα ερθει σε μια κριση απο την οποια δεν μπορει να ξεφυγει μονη της...
Ο Κευνς δηλαδή προεβλεψε αυτό που έγινε στο Μεγαλο Κραχ του 1929  για το οποίο όλοι λιγο πολύ έχουμε ιστορικές γνώσεις..
Δηλαδή ελλειψη ζητησης, οι εταιρειες δεν έβρισκαν καταναλωτες και απολυουν κοσμο, ο κόσμος δεν είχε χρήματα με αποτελεσμα να μειωνεται κι αλλο η ζητηση κοκ...
Ο Κέυνς προέβλεψε τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και όχι το Κράχ.Αυτό που γράφεις το διάβασες κάπου ή είναι δικό σου συμπέρασμα;Επίσης αυτό που περιγράφεις έγινε αφού το χρηματιστήριο κατέρρευσε, τα αίτια του κραχ δηλαδή ήταν άλλα από αυτά που μας αναλύεις.

Ο Κευνς προτεινε λοιπον, σε αυτες τις εξαιρετικες περιπτωσεις, να κανει το κρατος πλουσια δημοσια εργα και να παρουσιαζει υψηλα ελλειμματα αλλά επίσης υποστήριξε ότιδεν χρειαζεται να καταφευγουμε σε τετοιες σπατάλες, αν καταλαβουμε πως λειτουργει η πλευρα της ζητησης στην οικονομια.
Την τελευταία αυτη θέση συχνά οι αριστεροι οραματιστές την παραλείπουν, επιτηδευμένα φυσικά..
Αυτά που λες περί ελλειμάτων που τα διάβασες;Γιατί να θέλουν οι αριστεροί οραματιστές να παραλέιψουν κάτι που λέει :Μεγαλύτεροι μισθοί-καλύτερη ζωή-ισχυρός καταναλωτής-ισχυρή αυτοτροφοδοτούμενη οικονομία;

Oι πρωτοποριακές ιδεές όμως αυτές του Κευνς που βρήκαν τόπο και καρποφόρησαν και αργότερα με το Νιου Ντηλ του Ρουζβελτ (που αρχισε να βγαζει και την Αμερικη απο την κριση του 1929) τις παρερμηνευσε πληρως η ευρωπαϊκη αριστερα σαν ενα επιχειρημα υπερ του κοινωνικου κρατους, υπερ της ανακατανομής του πλούτου κοκ ή σαν προτροπη προς αιωνια ελλειμματα..
Μάλλον εσύ τις παρερμηνεύεις καθώς όπως σου είπα και πιο πάνω ο κενσυανισμός είναι κατά βάση ανθρωπισμός.Προτείνει μεγαλύτερους μισθούς και βελτίωση της ζωής του ανθρώπου.

Ο Κευνς ομως δεν μιλησε πουθενά και ποτε για το δικό σας κοινωνικο κρατος (ή για αναδιανόμη του πλούτου ή αν ειναι αποδεκτο το κρατος με την βια να στερει τα ατομικα δικαιωματα ανθρωπων ή αν δικαιουμαστε με τα οπλα να παιρνουμε κονδυλια απο καποιους παρα την θεληση τους για να τα δωσουμε σε καποιους αλλους!)
 Οποιεσδηποτε δημοσιες δαπανες αρκουν… Και ακομα περισσοτερο δεν μιλησε ποτε για αιωνια ελλειμματα! Ειπε οτι το κρατος πρεπει να εχει πλεονασμα στις καλες εποχες για να μπορει σε μια κριση να κανει ελλειμματα.

Προφανώς και δεν μίλησε ο Κέυνς για αυτά τα πράγματα, αλλά ούτε και ο σοσιαλισμός μίλησε γι'αυτά.Μόνο κάποιοι τύποι αναφέρονται σε αυτά ξανά και ξανά με την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να τα συνδέσουν με τον κουμμουνισμό και τον σοσιαλισμό, αλλά δεν μασάμε.

Κοινωνικό κράτος θέλω και εγώ Φένιξ αλλά όχι όπως το θες εσύ..
Νομίζω πραγματικά ότι δεν ξέρεις τι θέλεις, η ξέρεις αλλά δεν τολμάς να το πεις φόρα παρτίδα.

Συνοψιζοντας, ο Κευνς ηρθε οντως αντιμετωπος με τις ιδεες των κλασικων οικονομολογων περι της αλανθαστης ελευθερης αγορας..
Ομως ηρθε απλά να βελτιωσει τον καπιταλισμο, προσφεροντας μας εξηγηση για τις κρισεις και τι να κανουμε οταν αυτες συμβαινουν... γι'αυτο το πράγμα σας μίλησα κ εγώ..
Τα έχεις παίξει.Το παράδειγμα Κέυνς-Ρούσβελτ δεν το ήξερες πριν το αναφέρω εγώ στο καυστικό σου ερώτημα αν γίνεται να υπάρξει μοντέλο συνύπαρξης φιλελευθερισμού(Κέυνς) και σοσιαλδημοκρατίας(Ρούσβελτ).Γενικά τα έχεις μπερδέψει λίγο.

Κλασική λοιπόν γκεμπελική προπαγάνδα… Ασε την προπαγάνδα σου λοιπόν κατά μέρους και απλώς αν θες παρεθεσε την άποψη σου (σεβαστή είναι, σε αντίθεση με σένα).. Δεν θα με αναγκάσεις όμως να σχολιάσω κατι, το οποίο ξεκινα με αφετηρία ότι η προπαγάνδα σου ισχύει..
Όταν θες να θίξεις κάποιον καλό είναι να μην χρησιμοποιείς ακριβώς τους ίδιους χαρακτηρισμούς.Περί προπαγάνδας μιλήσαμε πρώτοι ο αουρέλιους και εγώ και τώρα έρχεσαι και εσύ και μας λες τα ίδια.Λίγη φαντασία δεν βλάπτει.

Οι απόψεις του Κευνς με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο, όχι όμως όπως τις ερμήνευσες εσύ…
Ο κευνσιανισμός, η εφαρμογή δηλαδή των απόψεων του Κέυνς, είναι απάτη οι απόψεις του όμως είναι σωστές.Τί άλλο θα ακούσουμε ρε γαμώτο.

ΥΓ: Χαρη σε σενα Φενιξ βελτίωσα κατά πολύ την ταχύτητα μου στο να πληκτρολογώ..
Σε ευχαριστώ..
Συζητάς αρκετές μέρες με κάποιον που έχει διαφορετική άποψη και σου έμαθε και ένα δύο πραγματάκια και το μόνο που αποκόμισες μας λες είναι η ικανότητα να γράφεις πιο γρήγορα.Το τελευταίο αυτό σχόλιο είναι τόσο υποτιμητικό για σένα που ούτε εγώ δεν θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι χειρότερο και πίστεψέ με έγω μεγάλη φαντασία.Και εις ανώτερα λοιπόν, εύχομαι πάντα να αποκομίζεις ανάλογα οφέλη από παρόμοιες εμπειρίες για να έχουμε και εμείς κάποιον να γελάμε.

ΥΓ:Το παράδειγμα Κευνς-Ρούσβελτ(ο οποίος όπως σου τόνισα είχε εξαιρετικές σχέσεις με τον Στάλιν), που τόσο βοήθησε την Αμερική να ορθοποδήσει έχοντας σαν βασικό άξονα την ενίσχυση του λαού σε σχέση με τα φιλοσοβιετικά αισθήματα του Ρούσβελτ στο ανέφερα για να δείς ότι μπορούν να γίνουν πράγματα στην βάση του σοσιαλισμού από ανθρώπους που δεν έχουν αυτό το τρομερό αντικουμμουνιστικό-αντισοσιαλιστικό κόλημμα.Επίσης σου ανέφερα και τον Τρούμαν ο οποίος κινούμενος στην ίδια σφαίρα μισαλλοδοξίας και κουμμουνιστοφοβίας που βρίσκεσαι και εσύ τα ανέτρεψε όλα και οι πρακτικές του ήταν ένας από τους λόγους που μπήκαμε στον Ψυχρό πόλεμο.Είχα την ελπίδα ότι θα το καταλάβεις και θα προβληματιστείς λίγο, αντί απλώς να μάθεις να πληκτρολογείς γρηγορότερα.Η συμπεριφορά σου και ο τρόπος που απάντησες σε όλα τα ερωτήματα που σου έκανα δείχνουν ότι καλά είχα καταλάβει ποιος ήταν ο σκοπός αυτός του τόπικ και συνεπώς καλά έκανα και στα έχωσα.

TΕΜΠΕΛΑΡΙΑ-ΚΟΠΡΙΤΕΙΣΙΟΝ
Κατάληψη για πάντα!Κατάληψη στα πάνταGood evening London, i would introduse myself but truth to tell, i do not have a  name , you can call me "V". Since mankind's dawn, a handfull of opressors have accepted responsibility over our lives that we should have accepted for ourselves.By doing so they took our power, by doing nothing, we gave it away.We've seen where their way leads, through camps and wars, towards the slaughterhouse.In anarchy there is another way.With anarchy,from rubble comes new life, hope reinstated.They say anarchy's dead, but you see...reports of my death were...exaggerated.Tomorrow Downing Street will be destroyed, tonight you must choose what comes next,lives of our own, or return to chains, choose carefully, and so adieu.
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #203 on: May 31, 2007, 14:45:41 pm »

Quote from: Fenix on May 31, 2007, 14:01:15 pm
Απαντάς πάντα με τα ίδια κλισέ.Στον πρώτο σχολιασμό μου απάντησες απίστευτα γενικόλογα και κάλυψες την έλλειψη επιχειρημάτων σου πίσω από το σχόλιο "άποψη σου, σεβαστή έχω κάποιες ενστάσεις".Δεν απάντησες σε αυτά που σε ρωτούσα και με πμ μου έδωσες μια δικαιολογία που αν την πω θα γελάσουν και τα σαλιγκάρια, οπότε συνέχισα να ρωτάω μήπως και καταφέρω να πάρω μια απάντηση.Θα ήθελα να μου παραθέσεις κανά δυο από τις πολλές ερωτήσεις μου που δεν στέκουν.Για το θέμα του τόπικ θα τοποθετήθω σε επόμενο πόστ.Τι να σχολιάσω όταν ο άλλος σε 6 από τις 10 ερωτήσεις μου απαντάει "Έχω απαντήσει, άλλη ερώτηση";
Δεν απάντησες σε τίποτα από ότι εγώ σε ρώτησα, δεν σχολίασες αντικειμενικά κανέναν μου ποστ, παρα μόνο θέτεις τις ίδιες και τις ίδιες ερωτήσεις και παιρνεις φυσικά τις ίδιες και τις ίδιες απαντήσεις..
Δεν σου αρεσει η αντίθετη άποψη, είσαι αυταρχικός και έχεις την λανθασμένη εντύπωση πως είσαι η απόλυτη αυθεντία..
Δεν ξέρω με ποιους συνηθίζεις να κάνεις παρέα αλλά δεν θα σε οδηγήσεις πουθενα..

Στο pm που σου έστειλα σου ξεκαθάρησα (που θεωρώ τεράστια αδυναμία να λες και ψέμματα από πανω). όπως κάνω και τώρα ότι δεν είναι δυνατόν να σχολιάζω κομμάτι 
 κομμάτι τα ποστ σου γιατί μου παίρνει πολυ ώρα.. Εξάλλου και εσύ ποτέ σου δεν σχολίασες τίποτα απο ότι πραγματικά είπα, δεν καταλαβες ποτέ τις προθέσεις μου και η απολυτοσύνη σου και η εγωιστική επιμονή σου μας οδηγούν σε ατέρμονες συζητησεις, που κουράζουν και τους υπόλοιπους..
Εξήγησα πολλές φορές σε ποιον τα χώνω και γιατι σε αυτό το τόπικ αλλά εσύ επιμένεις (και ενώ δηλώνεις αναρχικός) με απύθμενο μένος να υπερασπίζεσαι τον σταλινικο-μαοικο κομμουνισμό, όπως αυτός εφαρμόστηκε και με ότι συνέπειες έιχε για τον κόσμο.. Δεν παραδέχτηκες τίποτα, παρα μόνο σταθηκες σε καποιες κουβέντες μου (που ένιωσες πως σε έθιξαν) και παραφρασες πολλάκις τα λόγια μου..

Δεν πήρες θέση Φενιξ, ενώ εγώ το έκανα.. Και επειδή ακριβώς το έκανα (και εξήγησα σε ποιους απευθύνεται) θίχτηκες γιατι πραγματικα μισεις την αντίπαλη άποψη..

Σου παρέθεσα όμως δύο φορές ένα ποστ το οποίο και δεν διάβασες και δεν σχολίασες

Και σου ξαναλέω για χιλιοστή φορα ότι ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις μου το τόπικ αυτό το άνοιξα για να θιξω τις ακραιες συνέπειες των ολοκληρωτικών σταλινικων καθεστώτων.. όχι τη θεωρία του σοσιαλισμού..

Εσύ αυτό δεν το δέχτηκες καθολου, παρα παραφραζεις συνεχώς τα λόγια μου, υποτίθεται για να με εκθέσεις.. Αλλα αυτό που καταφέρνεις είναι να αυτοεκτίθεσαι διοτι αφενος λειτουργεις σαν τον χειρότερο γκεμπελικο προπαγανδιστή και αφετέρου υπερασπίζεσαι καθεστώτα που και οι υπόλοιποι αναρχικοι καταδικάζουν..
Τελικα μήπως εσύ δεν ξερεις τι θέλεις και τι πιστευεις..;

Εγώ πρώτος έθεσα το ερώτημα του συνδυασμού των δύο ιδεολογιών και το έχω κανει και στο παρελθον αυτό, εσύ για άσχετο λογο αναφέρθηκες στον Κευνς για τον οποίο σου εξήγησα την άποψη μου την οποία πάλι δεν δέχτηκες..
 εσύ απλά έπεσες στο αθλιο επίπεδο να με συγκρίνεις και με τρουμαν, χίτλερ και δεν ξέρω εγώ τι άλλο..

αυτό είναι τουλάχιστον άδικο δεδομένου των συνολικών μου θέσεων μέχρι τώρα..

λυπάμαι για το επίπεδο σου...

Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #204 on: May 31, 2007, 14:47:12 pm »

[off-topic]
Έτσι για να φύγει το steam που λένε και οι φίλοι μας οι (καπιταλιστές Grin) αμερικάνοι είστε να διοργανώσουμε ένα τουρνουά Red Alert 2? Όλοι οι υποστηρικτές του καπιταλισμού θα πάρουν ομάδα Allies και οι υποστηρικτές του κομμουνισμού θα πάρουν ομάδα Soviet.
Τι λέτε? Cheesy Cheesy Cheesy
[/off-topic]

Με ελάχιστο ύπνο και έντονη διάθεση χιούμορ.........

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
marauber

Ι will forgive but I won't forget...

View Profile
« Reply #205 on: May 31, 2007, 15:17:16 pm »

Quote from: Kenny on May 31, 2007, 14:47:12 pm
[off-topic]
Έτσι για να φύγει το steam που λένε και οι φίλοι μας οι (καπιταλιστές Grin) αμερικάνοι είστε να διοργανώσουμε ένα τουρνουά Red Alert 2? Όλοι οι υποστηρικτές του καπιταλισμού θα πάρουν ομάδα Allies και οι υποστηρικτές του κομμουνισμού θα πάρουν ομάδα Soviet.
Τι λέτε? Cheesy Cheesy Cheesy
[/off-topic]

Με ελάχιστο ύπνο και έντονη διάθεση χιούμορ.........

Εγώ είμαι καταρχάς μέσα Grin! Προβληματίζομαι βέβαια για το γεγονός πως οι Σοβιετικοί είναι "ελαφρώς" δυνατότεροι (βλ. Apocalypse, Kirov). Δε λέω, οι Σύμμαχοι έχουν άλλες μαγκιές, αλλά δε νομίζω να καλύπτουν τη διαφορά Cheesy
Καλύτερα C&C 3 λοιπόν, φρέσκο φρέσκο!

It never rains but it pours
-------------------------------------------------------
The Spartans do not ask how many but where they are
corina
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

summertime

View Profile
« Reply #206 on: May 31, 2007, 15:55:38 pm »

@gepeltek η αλήθεια είναι ότι με μπέρδεψες. Μπορείς να εξηγήσεις λίγο τα παρακάτω;

Για αρχή να διευκρινίσω ότι εγώ τουλάχιστον δε λέω ότι ο Κέυνς ήταν σοσιαλιστής, κομουνιστής ή οτιδήποτε άλλο. Λέω το εξής: το ερώτημά σου ήταν αν είναι δυνατή μία φιλελεύθερη σοσιαλδημοκρατία. αν δώσουμε την απάντηση "ναι", αυτό το σύστημα δεν θα είναι ούτε καθαρά σοσιαλιστικό ούτε καθερά φιλελεύθερο. Η βασική διαφορά, όπως τη βλέπω εγώ, που δεν έχω διαβάσει και πολλά, είναι ο κρατικός επεμβατισμός. Σε ένα απόλυτα φιλελεύθερο σύστημα, η ίδια η αγορά καθορίζει την εξέλιξή της, τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί και ανάλογα "μοιράζεται" το καταναλωτικό κοινό μέσα από τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων. Όπου σε μία ιδεατή κατάσταση αυτό δεν οδηγεί στη δημιουργία ολιγοπωλίων ή μονοπωλίων, αλλά στη βελτίωση της ποιότητας των προϊ΄'οντων και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Όμως εδώ συνέβη το εξής:
(quoting myself)
Quote from: corina on May 30, 2007, 12:46:35 pm
...Ο Ρούζβελτ ευνοεί την ανάπτυξη των συνδικάτων και πιέζει τους εργοδότες να αυξήσουν τα ημερομίσθια των εργατών. Συγχρόνως η αμερικανική κυβέρνηση βοηθεί τους γεωργούς με δάνεια και με αγορές των προϊόντων τους σε τιμές ικανοποιητικές. Όμως, μαζί με την αρωγή αυτή, το κράτος υποχρέωνε τους αγρότες αν καταστρέφουν το περίσσευμα της παραγωγής τους ελπίζοντας ότι η μείωση της παραγωγής θα επέφερε άνοδο των τιμών. Χάρη στην επέμβαση του κράτους, η οικονομική κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών βελτιώνεται από το 1934.

John Maynard Keynes, 1883-1946

Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους της περιόδου του μεσοπολέμου και θεωρητικός της δυναμικής παρέμβασης του κράτους στην οικονομία, ήταν ο Άγγλος Τζων Μέιναρντ Κέυνς. Για να μειωθεί η ανεργία και ο πληθωρισμός και να τονωθεί η ζήτηση, πρότεινε αύξηση των μισθών, φορολογία που να ευνοεί τα μικρά εισοδήματα, δημόσιες επενδύσεις και προστατευτισμό των προϊόντων.

Τώρα μία εξήγηση και γι'αυτό:

Ο κευνσιασμός ήταν η εφαρμογή των απόψεων του κέυνς....

Η συμμετοχή δεν φέρνει ντε και καλά τη νίκη. Αλλά η νίκη δεν μπορεί να έρθει αλλιώς. Ασε που, συμμετέχοντας μπορεί να βγεις απ' τη συντήρηση.
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #207 on: May 31, 2007, 17:19:46 pm »

11 post χρειάστηκαν για να εκφράσεις κάτι πέρα από ένα σύνθημα στο φόρουμ
Μια σκέψη.
Ένα ερώτημα έστω.

Υπάρχει ελπίδα. Smiley

byeeee
λήθη
Veteran

View Profile
« Reply #208 on: May 31, 2007, 17:59:47 pm »

Quote from: terabitos on May 31, 2007, 17:17:07 pm

@gepeltek χαλαρά ρε! μην ξεχνάς ότι εμείς διαβάζουμε όλα τα μηνύματα, όπως είπε και ο Αθάνατος..

οι αντιθετοι στη λειτουργια του σταθμου? Huh
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #209 on: May 31, 2007, 18:44:28 pm »

Grin

όχι ρε, εμείς οι δεξιοί
Pages: 1 ... 12 13 [14] 15 16 ... 56 Go Up Print
Jump to: