• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 23:12:01 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 23:12:01 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[Today at 22:46:54]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426677
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 66
Guests: 123
Total: 189
gpr000
thpanousis
miltan8
Aftzidou
iliaspapas
Petross
AODON
gkarapip
kgakisb
ggalamat
AlexKyr
LelisNiko
dimitrisblioumis
MomostheGreen
Pastellaki
Farmakis Aggelos
Roidos
gkyrodi
ΦΙδανης Αριστοτελης
ThanosKoutsoump
aggp
astepoul
rigas_s
pantoulis
3rdDegreeBurn
gorilaki
DimKaratzas
VaiosG
ant2946
tzortzis
Giorgos2222
chrisdardas
Sotiris_atha
vagk
θσερναμε
npalami
grammaths
difis
Panagopf
Nicotre
jimalexoud
DemetriosL
alexter
Emilios
Stelios V.
ΡΙΤΟΣΧΑ
AA RE LEWN
Nikos_313
Amalia
Angelagfb
spoun
GeorgeGk
vajulin
mariaxalk
gkougeor
steliosakritidis
theofr
taniakrg
Tsomp
eed
lasef
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
  Όταν ανεβάζουμε φωτογραφίες στις Ανακοινώσεις και Έκτακτα νέα, βάζουμε τη μεγαλύτερη πλευρά 400 (width=400 ή height=400 ). π.χ. [img height=400 (κλείνει η αγκύλη) 
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Ιστορία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) >  “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Go Down Print
Author Topic: “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”  (Read 26121 times)
kORTAS
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

Jijikas

View Profile
Re: “Την γενοκτονία ημών των [Ρ]επιούσιων…”
« Reply #90 on: May 23, 2007, 18:50:53 pm »

Quote from: koslazio on May 23, 2007, 14:44:03 pm
Quote from: Αθάνατος on May 23, 2007, 14:14:22 pm

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ελλήνων στη Μικρά Ασία δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Πριν γίνει η απόβαση των Ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία υπήρχαν και τότε διωγμοί προς την Ανατολία όμως , καθώς και μαζικές εξοντώσεις.
Ο λεγόμενος και λευκός θάνατος που είχε ξεκινήσει εναντίον Αρμενίων και Ελλήνων από το 1914!!!!
Ήδη από τη δεκαετία του 1880 ξεκίνησαν διώξεις κατά των Αρμενίων.
Αθάνατος
Guest
« Reply #91 on: May 23, 2007, 20:15:12 pm »

Βασικά δε μπορώ να συγκρατηθώ
 Off-topic

Quote from: pandora on May 23, 2007, 17:12:44 pm
Εκφράζει ο καπιταλισμός, αναμφίβολλα, τους νόμους της φύσης, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό. Ναι, έχουμε μία ζωική φυση σίγουρα,έχουμε ένστικτα, αλλά έχουμε και μια ανθρώπινη φύση, ένα αίσθημα δικαίου, μία συνείδηση, έναν συναισθηματικό κόσμο. Κοινώς, δεν είμαστε ζώα, τουλάχιστον όχι απλώς και μόνον ζώα. Η φύση λέει ότι και ο καπιταλισμός. Ισχύει ο νόμος της φυσικής επιλογής. Ο ισχυρότερος επιβιώνει και ο αδύναμος εξαφανίζεται. Ο ισχυρότερος είναι τόσο ασύδοτα ελεύθερος έτσι ώστε να μπορεί να αδικεί και να αυθαιρετεί απέναντι στον λίγότερο ισχυρό, στον αδύναμο, στον λιγότερο πλούσιο, χωρίς να τον ελέγχει καμιά έννομη τάξη (κράτος πχ).Και να τον εξαφανίζει ή να τον χρησιμοποιεί εκμεταλλευόμενος την αδυναμία και τη μειονεκτική του θέση, ή να τον μετατρέπει σε σκλάβο.

μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό

Αυτή η γνωστή πιπίλα δείχνει την τεράστια άγνοια των δυνατοτήτων που προσφέρει ο καπιταλισμός σαν οικονομικό μοντέλο στον άνθρωπο αλλά και σε μία χώρα
Θα στα πω απλά για να τα καταλάβεις
Από του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα έχει για ποδοσφαιριστές όχι τους πιο γρήγορους και καλύτερους που μπορεί να έχει αλλά κάτι κοιλαράδες σαπιοκοιλιές λόγω σοσιαλιστικής συνείδησης. Να σταματήσει να ισχύει ο νόμος της ζούγκλας στο ποδόσφαιρο Μας κάνετε εμάς τους ποδοσφαιριστές να αδυνατίζουμε και να γυμναζόμαστε όλη την ώρα και όλα αυτά γιατί? Για την απόδοση? Χεστήκαμε για την απόδοση ...χεστήκαμε για την παραγωγή...πάνω σε δέντρα να μένουμε και να τρώμε φρούτα.

Quote from: pandora on May 23, 2007, 17:12:44 pm
Από κεί και πέρα όμως, πέρα από τη φύση και τους νόμους της, υπάρχει και η ανθρώπινη συνείδηση. Ένα κράτος διέπεται από νόμους, όχι μόνο για να εξασφαλίζει την δυνατότητα κάποιου να διευκολύνεται στις εμπορικές του δραστηριότητες, αλλά και για να τον εμποδίζει να εξαφανίσει από την αγορά τον διπλανό του ο οποίος  θέλει και αυτός να φάει, αλλά έχει λιγότερο κεφάλαιο από τον ανταγωνιστή του. Δηλ. δεν αφήνει το μεγάλο ψάρι να φάει το μικρό, και να ψοφήσει της πέινας ο πιό αδύναμος.Βοηθάει τον αδύναμο, βοηθάει αυτόν που βρίσκεται σε μειονεκτική θέση, γιατί αυτό λέει το αίσθημα δικαίου και το αίσθημα βοήθειας ενός ανθρώπου προς έναν άλλο άνθρωπο. Δηλ. το συναίσθημα της αλληλεγγύης.

ΣΥναίσθημα της αλληλεγγύης: Δώσε 200 Ευρώ σε αυτόν που σου αλλάζει τη μπρίζα, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και από αυτά θα ζήσει. Δε με νοιάζει αν η δουλειά του αξίζει 10 Ευρώ! Δε με νοιάζει αν εσύ οργανώνεις καλύτερα την παραγωγή (περισσότερος παραγόμενος πλούτος). Θα πληρωθείς δυσανάλογα με την εργασία σου ώστε να πληρωθεί κάτι και ο άλλος που δε "παράγει" όπως εσύ

Μετά λέμε: γιατί δεν υπάρχουν επενδύσεις στην Ελλάδα? Γιατί δεν υπάρχει η ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία? τη στιγμή που σε αυτή τη χώρα οι σοσιαλιστές είναι γύρω στο 10% ή 51% (μαζί με το ΠΑΣΟΚ αν το θεωρήσει κανείς σοσιαλιστικό)
koslazio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #92 on: May 23, 2007, 20:46:56 pm »

Quote from: gepeltek on May 23, 2007, 17:40:04 pm

αυτούς ακριβώς τους λίγους φασίστες εκμεταλλεύεται η πλειοψηφία για να χαρακτηρίζει “εθνικιστές” όσους θέλουν να τιμούν την πατρίδα τους και θέλουν να θυμούνται το παρελθόν τους..[/b]

Ακριβώς αυτό συμβαίνει.Αν τολμήσεις να πεις κάτι για τους προγόνους σου και να αισθανθείς υπερήφανος για αυτούς θεωρείσαι προγονολάτρης. Αν τολμήσεις να πεις ότι νιώθεις υποχρεωμένος στους προγόνους σου για τους αγώνες που έδωσαν για να είσαι ΕΣΥ σήμερα ελεύθερος σημαίνει άμεσα ότι έχεις μάθει λάθος την ιστορία και ότι οι πρόγονοι σου στις μεγάλες στρατιωτικές τους επιχειρήσεις ήταν αιμοσταγείς δολοφόνοι και τίποτα παραπάνω. Αν αισθάνεσαι πικρία και λύπη για σφαγές εναντίον του Έθνους σου τότε πρέπει να αλλάξεις άποψη γιατί οι προγονοί σου φταίνε για αυτά που πάθανε τη δεδομένη περίοδο.

Η αλήθεια είναι μια: Οι φασίστες είναι εθνικιστές.
                            Οι εθνικιστές δεν είναι απαραίτητο να είναι φασίστες.  Τελικά μόνο μία μικρή μερίδα εθνικιστών
                            είναι φασίστες.

Hence we will not say that Greeks fight like heroes, but that heroes fight like Greeks.
Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #93 on: May 23, 2007, 20:57:41 pm »

Έθνη και Πατρίδες

Μετά από χρόνια μελέτες, σπουδές, διαβάσματα, συζητήσεις, συνέδρια, διαφωνίες και συμφωνίες - πρέπει να εξομολογηθώ την αμαρτία μου:

Δεν έχω καταλάβει (και συνεπώς ούτε αποδεχθεί) τι θα πει «έθνος» και «εθνικό».

Μη με παραπέμψετε σε λεξικά – τα έχω ανοίξει όλα. Και βιβλιογραφία γνωρίζω για το θέμα, και όλους τους ορισμούς, από την «θεωρία του αίματος» των Γερμανών ρομαντικών, και τους «αόρατους δεσμούς» του Fichte, μέχρι το «καθημερινό δημοψήφισμα» του Renan και τις «φαντασιακές κοινότητες» του Benedikt Anderson.

Αν εξαιρέσουμε μία πράξη της βούλησης και μία παρεπόμενη απόφαση – όπως όταν αποφασίζω ότι είμαι Ολυμπιακός η Παοκτζής – δεν βλέπω άλλη βαθύτερη ουσία στον όρο.

Έτσι κατακλύζομαι από αμηχανία κάθε φορά που πρέπει να μιλήσω για το θέμα.

Ξέρω, ξέρω το «όμαιμον, το ομόγλωσσον», του Ηρόδοτου, κλπ. κλπ. Μα στο Θεό σας, οι πολίτες της Ελβετίας που έχουν τέσσερις μητρικές γλώσσες, δύο θρησκείες και πολλές παραδόσεις (κάθε καντόνι και άλλες) τι άλλο κοινό έχουν μεταξύ τους εκτός από μία απόφαση αυτοπροσδιορισμού; Ένας Γερμανοελβετός προτεστάντης δεν είναι πιο κοντά σε ένα Γερμανό προτεστάντη, από ότι σε ένα Γαλλοελβετό καθολικό; Και ένας Αμερικάνος ισπανικής καταγωγής που ζει στην Καλιφόρνια τι κοινό έχει με έναν συμπολίτη του, Γερμανικής καταγωγής, κάτοικο Νέας Υόρκης;

Στο κάτω-κάτω η φυλή ήταν κάτι το συγκεκριμένο – η κάστα, το σόι, οι συγγενείς, το γένος. Άντε και η πόλη-κράτος – τους γνώριζες όλους. Αλλά από το τέλος του 18ου αιώνα που εφευρέθηκαν τα έθνη (για να πάψουν οι βασιλιάδες και οι ηγεμόνες να πληρώνουν μισθοφόρους), δημιουργήθηκαν κάθε είδους τερατογενέσεις.

Όπως το «έθνος-κράτος»: τι τραγέλαφος! Μία επικράτεια όπου όλοι πρέπει να έχουν τήν ίδια εθνοτική ταυτότητα (κι αλίμονο σε όσους δεν...). Θεωρητικά υποτίθεται ότι ένα έθνος προϋπάρχει και κάποτε οργανώνεται σε κράτος. Υπάρχουν όμως μερικά που ξεκίνησαν ως κράτη και μετά έγιναν έθνη. Π. χ. οι γείτονες Τούρκοι. Ως το 1900 ουδείς χρησιμοποιούσε αυτό το όνομα.

Οθωμανοί ήταν οι άνθρωποι, υπήκοοι του Σουλτάνου. Αλλά βέβαια σε μία πολυεθνική αυτοκρατορία, με πολλές γλώσσες, θρησκείες, παραδόσεις, πώς να υπάρξει ενιαία εθνική ταυτότητα; Έφτιαξε λοιπόν ο Κεμάλ ένα κράτος, το ονόμασε Τουρκικό, και μετά κατασκεύασε ένα έθνος για να το βάλει μέσα στο κράτος. Την ομοιογένεια την πέτυχε με διάφορους τρόπους: γενοκτονίες, διωγμούς, πιέσεις, ανταλλαγές πληθυσμών…

Κι ακόμα η διαδικασία δεν έχει τελειώσει – περισσεύουνε κάτι Κούρδοι…

Την συνταγή αυτή δεν την εφεύρε ο Κεμάλ – την είχαν εφαρμόσει πολλοί πριν από αυτόν (μεταξύ των οποίων και εμείς) και την συνεχίζουν αρκετοί με εθνοκαθάρσεις και κατηχήσεις. «Φτιάξαμε την Ιταλία, τώρα πρέπει να φτιάξουμε και Ιταλούς», είχε πει ένας από τους πρωταγωνιστές του Risorgimento.

Μία ματιά στην Αφρική, όπου τα κράτη οριοθετήθηκαν από τους αποικιοκράτες με αυθαίρετα σύνορα, δείχνει πως όλοι εκεί προσπαθούν εκ των υστέρων να κατασκευάσουν έθνη – εν ανάγκη εξοντώνοντας τους άλλους που δεν χωράνε στο Προκρούστειο κρεβάτι τους.

Αλλού υπάρχουν πάλι έθνη (π. χ. οι Βάσκοι) που θέλουν να γίνουν κράτη. Μεγάλη υπόθεση! Θα αποκτήσουν σημαία, ύμνο και διαβατήριο, και μετά θα ψάχνουν να ενταχθούν σε ένα μεγαλύτερο σύνολο, γιατί ένα ανεξάρτητο κράτος έχει έξοδα (σκεφθείτε τον στρατό, τους διπλωμάτες και τους τελωνειακούς) και δεν θα τα βγάζουν πέρα μόνοι τους.

Κατανοώ την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου – σε κόμμα, θρησκεία, ποδοσφαιρική ομάδα ή ακόμα και έθνος. Φαίνεται πως το έχουν ανάγκη – τους απαλύνει την κοσμική μοναξιά τους. Επίσης καταλαβαίνω την ανάγκη τους να πιστεύουν σε μύθους. Όταν όμως αυτά τα δύο συνδυαστούνε και μπολιαστούνε με φανατισμό, γίνονται επικίνδυνα. Αυτοί που πιστεύουν πως ο Ολυμπιακός είναι θρύλος και θεός, σκοτώνουν Παναθηναϊκούς…

Οπότε καταλήγω ότι θα πρέπει να ξανασκεφθούμε επάνω σε αυτά τα θέματα, γιατί έχει χυθεί πολύ αίμα χωρίς λόγο, για λέξεις, σύμβολα και ονόματα, «για ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει και ο ποιητής.

Το μόνο που εγώ παίρνω στα σοβαρά είναι ο όρος πατρίδα. Μην την συγχέετε με το έθνος – είναι άλλο πράγμα. Πατρίδα είναι κάτι το εντελώς συγκεκριμένο, ενώ το έθνος είναι μία αφηρημένη ιδέα. Πατρίδα είναι ο τόπος που μεγάλωσα, η γλώσσα στην οποία πρωτοσκέφθηκα, τα τοπία που πρωτοαντίκρυσα. Μπορεί σήμερα να ανήκει σε ένα έθνος και αύριο να προσαρτηθεί αλλού – δεν αλλάζει τίποτα παρά μόνο το όνομα. Μπορεί εγώ να πολιτογραφηθώ αλλού και να αλλάξω εθνικότητα – πάλι δεν αλλάζει τίποτα. Σε ένα έθνος χωράνε πολλές πατρίδες. Κάποτε, όταν (ελπίζω) θα καταργηθούν τα έθνη, οι πατρίδες θα λάμψουν ακόμα περισσότερο.

Όπως έχω γράψει και αλλού, η εικόνα που έχω για την πατρίδα δεν είναι ιδέα, αλλά αίσθηση - μία θαλπωρή του οικείου. Δεν θεωρώ τη χώρα μου ούτε καλύτερη ούτε σημαντικότερη από τις άλλες, την αγαπώ επειδή είναι η γωνιά μου μέσα στην οικουμένη - όπως αγαπώ την γειτονιά μου. Αλλά όπως δεν θα σκεπτόμουν ποτέ να μετατρέψω την γειτονιά μου σε ιδεολόγημα και να σκοτώσω γι αυτήν, έτσι δεν θεωρώ λογικό να μετατρέπουμε την πατρίδα σε έθνος – και να θυσιάζονται άνθρωποι γι αυτό.

Τα έθνη φτιάχτηκαν για να χωρίζουν τους ανθρώπους. Αγαπώ τις πατρίδες γιατί τους ενώνουν. Έχω δει, πως, όσοι νιώθουν ζεστασιά για την πατρίδα τους, δεν αρνούνται στον άλλο το δικαίωμα να αισθάνεται το ίδιο για την δικιά του. Δεν υπάρχουν «εχθρικές» πατρίδες. Ούτε «ανώτερες» πατρίδες – όπως δεν υπάρχουν ανώτερες μανάδες.

Από: doncat.blogspot.com (Νίκος Δήμου)

Το παραπάνω κείμενο εκφράζει απόλυτα την άποψή μου για τα έθνη και τις πατρίδες.
(Αν και έχω μια αίσθηση ότι πάει χαμένο σε ένα τέτοιο τόπικ... Undecided)

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
koslazio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #94 on: May 23, 2007, 21:18:24 pm »

Δεν ξέρω γιατί υπάρχουνε έθνη και αν όντως ο άνθρωπος θέλει να ανήκει κάπου και οδηγήθηκε εκεί.Επίσης δεν υπάρχουνε ανώτερες μανάδες όπως αναφέρεις. Ένα ξέρω όμως. Ότι γεννήθηκες από μια μάνα την οποία οφείλεις να τιμάς με τις πράξεις σου και για την οποία θα έδινες και τη ζωή σου αν χρειαστεί. Όπως έκαναν και τα σωστά παιδιά άλλων μανάδων.
Έτσι είναι και εδώ. Γεννήθηκες σε ένα έθνος το οποίο οφείλεις να τιμάς με τις πράξεις σου και για το οποίο θα δώσεις και τη ζωή σου αν χρειαστεί. Όπως έκαναν και οι σωστοί πρόγονοι σου.

Hence we will not say that Greeks fight like heroes, but that heroes fight like Greeks.
aliakmwn
Guest
« Reply #95 on: May 23, 2007, 23:06:28 pm »

Quote from: koslazio on May 23, 2007, 21:18:24 pm
Έτσι είναι και εδώ. Γεννήθηκες σε ένα έθνος το οποίο οφείλεις να τιμάς με τις πράξεις σου και για το οποίο θα δώσεις και τη ζωή σου αν χρειαστεί. Όπως έκαναν και οι σωστοί πρόγονοι σου.

Απο πού κι ως που "οφειλω" ? Ποιος με υποχρεωνει και γιατι?

Quote from: Netgull on May 23, 2007, 20:57:41 pm
Έθνη και Πατρίδες

Μετά από χρόνια μελέτες, σπουδές, διαβάσματα, συζητήσεις, συνέδρια, διαφωνίες και συμφωνίες - πρέπει να εξομολογηθώ την αμαρτία μου:

Δεν έχω καταλάβει (και συνεπώς ούτε αποδεχθεί) τι θα πει «έθνος» και «εθνικό».

Μη με παραπέμψετε σε λεξικά – τα έχω ανοίξει όλα. Και βιβλιογραφία γνωρίζω για το θέμα, και όλους τους ορισμούς, από την «θεωρία του αίματος» των Γερμανών ρομαντικών, και τους «αόρατους δεσμούς» του Fichte, μέχρι το «καθημερινό δημοψήφισμα» του Renan και τις «φαντασιακές κοινότητες» του Benedikt Anderson.

Αν εξαιρέσουμε μία πράξη της βούλησης και μία παρεπόμενη απόφαση – όπως όταν αποφασίζω ότι είμαι Ολυμπιακός η Παοκτζής – δεν βλέπω άλλη βαθύτερη ουσία στον όρο.

Έτσι κατακλύζομαι από αμηχανία κάθε φορά που πρέπει να μιλήσω για το θέμα.

Κι εγω τον συμπαθω τον μπαρμπα-Νικο, καποια κειμενα του με εκφραζουν πολυ, αλλα κανει διαρκως (και πλεον θεωρω πως το κανει στρατευμενα) το ιδιο πραγμα: Αφηνει στην ακρη ενα μεγαλο κομματι της φιλοσοφιας, τον ιστορικο υλισμο. Η απαντηση για το τι ειναι εθνος και ολα τα περι αυτου, εχει δοθει απο τους μαρξιστες εδω κι εναν αιωνα. Δεν καταλαβαινω γιατι επιμενει να το αγνοει (ή μαλλον, μια χαρα καταλαβαινω Grin)

Ξέρω, ξέρω το «όμαιμον, το ομόγλωσσον», του Ηρόδοτου, κλπ. κλπ. Μα στο Θεό σας, οι πολίτες της Ελβετίας που έχουν τέσσερις μητρικές γλώσσες, δύο θρησκείες και πολλές παραδόσεις (κάθε καντόνι και άλλες) τι άλλο κοινό έχουν μεταξύ τους εκτός από μία απόφαση αυτοπροσδιορισμού; Ένας Γερμανοελβετός προτεστάντης δεν είναι πιο κοντά σε ένα Γερμανό προτεστάντη, από ότι σε ένα Γαλλοελβετό καθολικό; Και ένας Αμερικάνος ισπανικής καταγωγής που ζει στην Καλιφόρνια τι κοινό έχει με έναν συμπολίτη του, Γερμανικής καταγωγής, κάτοικο Νέας Υόρκης;

Αυτο που ενωνει, ή χωριζει την οποιαδηποτε ομαδα απο ολους αυτους που αναφερει, ειναι τα αντικειμενικα συμφεροντα της καθε αστικης ταξης.
Τοσο απλα!

Κατανοώ την ανάγκη των ανθρώπων να ανήκουν κάπου – σε κόμμα, θρησκεία, ποδοσφαιρική ομάδα ή ακόμα και έθνος. Φαίνεται πως το έχουν ανάγκη – τους απαλύνει την κοσμική μοναξιά τους. Επίσης καταλαβαίνω την ανάγκη τους να πιστεύουν σε μύθους. Όταν όμως αυτά τα δύο συνδυαστούνε και μπολιαστούνε με φανατισμό, γίνονται επικίνδυνα. Αυτοί που πιστεύουν πως ο Ολυμπιακός είναι θρύλος και θεός, σκοτώνουν Παναθηναϊκούς…

Ποσο βλακωδες ειναι να βαζεις στο ιδιο τσουβαλι εθνος, κομμα, ποδοσφαιρικη ομαδα και θρησκεια...

Οπότε καταλήγω ότι θα πρέπει να ξανασκεφθούμε επάνω σε αυτά τα θέματα, γιατί έχει χυθεί πολύ αίμα χωρίς λόγο, για λέξεις, σύμβολα και ονόματα, «για ένα πουκάμισο αδειανό» που λέει και ο ποιητής.

Χωρις λογο? Κουνια που σε κουναγε μπαρμπα-Νικο... Οικονομικα συμφεροντα, εξουσια, δικαιωμα στην εκμεταλλευση, ειναι "χωρις λογο"?

Στα τελευταια περι πατριδας παντως με βρισκει απολυτα συμφωνο.
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #96 on: May 23, 2007, 23:55:18 pm »

Quote from: Αθάνατος on May 23, 2007, 20:15:12 pm
 Off-topic

Γιατί συγκρατιέσαι παλικάρι μου??? Κανείς  δεν  σου είπε να συγκρατηθείς!! Cheesy Cheesy

μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό
 Cheesy
Αυτή η γνωστή πιπίλα δείχνει την τεράστια άγνοια των δυνατοτήτων που προσφέρει ο καπιταλισμός σαν οικονομικό μοντέλο στον άνθρωπο αλλά και σε μία χώρα
Θα στα πω απλά για να τα καταλάβεις
Από του χρόνου ο ΠΑΟΚ θα έχει για ποδοσφαιριστές όχι τους πιο γρήγορους και καλύτερους που μπορεί να έχει αλλά κάτι κοιλαράδες σαπιοκοιλιές λόγω σοσιαλιστικής συνείδησης. Να σταματήσει να ισχύει ο νόμος της ζούγκλας στο ποδόσφαιρο Μας κάνετε εμάς τους ποδοσφαιριστές να αδυνατίζουμε και να γυμναζόμαστε όλη την ώρα και όλα αυτά γιατί? Για την απόδοση? Χεστήκαμε για την απόδοση ...χεστήκαμε για την παραγωγή...πάνω σε δέντρα να μένουμε και να τρώμε φρούτα.

Ο,τι να ναι.... Cheesy εδώ κολλάει το τρία πουλάκια κάθουνταν και πλέκανε πουλόβερ. Δεν ανήκω στους υποστηρικτές ενός κράτους που δεν θα δίνει κίνητρα στον καλό για να γίνεται καλύτερος. Πιστεύω ότι ο καλός στη δουλειά του πρέπει να αμοίβεται αναλόγως, ο πολύ καλός ακόμη καλύτερα, ο άριστος ακόμη περισσότερο από τον καλό και τον πολύ καλό. Εάν όμως ο ένας από τους 3 έχει πχ  7 παιδιά, αυτό θα ληφθεί υπ'όψιν στην αμοιβή του, γιατί το κράτος θα φροντίσει να μήν πεινάσει κι αυτός ο άνθρωπος, κι ας μην είναι ο τέλειος στη δουλειά του (δεν λέω να εκτρέφει έναν αργόμισθο, σαφώς και θα δουλεύει, αλλά το κράτος θα μεριμνά και για ανάγκες τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, όπως πχ οι πολύτεκνοι, όπως οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι άνθρωποι με αναπηρία που δεν έχουν κάποιον να τους βοηθάει κτλ κτλ).

Αυτό λέγεται κοινωνική μέριμνα που παρέχει το κράτος. Τώρα αν είναι άγνωστη λέξη στους καπιταλιστές, λυπάμαι πολύ αλλά για να μην φτάσουμε στο σημείο να τρώμε μπανάνες πάνω στα δέντρα, όπως προείπες, και το ενδιαφέρον μας για το συνάνθρωπο να μας ξεχωρίζει  από τα ζώα, τότε θα πρέπει αυτή η άγνωστη λέξη να τους γίνει γνωστή. Και ο καθένας να παρέχει - φορολογικά - στο κράτος αυτό που μπορεί για να υπάρχουν αγαθά που θα δίνονται δωρεάν στο φορολογούμενο κοινωνικό σύνολο, όπως η δημόσια και δωρεάν παιδεία και υγεία που τόσο έχει κατακρεουργηθεί και πετσοκοφτεί από τις  δεξιές κυβερνήσεις που προασπίζονται τους κανόνες της "ελεύθερης αγοράς".

ΣΥναίσθημα της αλληλεγγύης: Δώσε 200 Ευρώ σε αυτόν που σου αλλάζει τη μπρίζα, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και από αυτά θα ζήσει. Δε με νοιάζει αν η δουλειά του αξίζει 10 Ευρώ!

Ούγκ. Cheesy

Αν από αυτά που έγραψα εσύ κατάλαβες αυτό... τα λόγια ειναι περιττά
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #97 on: May 24, 2007, 04:39:09 am »

Quote from: aliakmwn on May 23, 2007, 23:06:28 pm
Ποσο βλακωδες ειναι να βαζεις στο ιδιο τσουβαλι εθνος, κομμα, ποδοσφαιρικη ομαδα και θρησκεια...

Έχω την αίσθηση ότι το κείμενο σχολιάζει την "αναγκαιότητα" της έννοιας του έθνους για τον κάθε άνθρωπο και όχι τις ιστορικές του ρίζες ή τα κοινωνικά αίτια της γέννησης της έννοιας του έθνους. Δηλαδή τι είναι αυτό που πείθει τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι ανήκουν σε ένα έθνος και να το υπερασπίζονται ακόμη και με τη ζωή τους. Σίγουρα αυτό δεν είναι τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Αυτό είναι ίσως η πραγματική αιτία που διαπαιδαγωγείται κάποιος έτσι ώστε να αισθάνεται μέλος ενός έθνους, αλλά σίγουρα δεν είναι η φαινόμενη αιτία για τον καθένα. Αν ρωτήσεις δλδ τον netgull γιατί χαίρεσαι που είσαι Έλληνας ή γιατί αισθάνεσαι έλληνας σχεδόν σίγουρα δεν θα σου απαντήσει γιατί έτσι θέλει η αστική τάξη (το σχεδόν μπαίνει για την απίθανη περίπτωση που ο netgull είναι κομματάκι ηλίθιος ή μαζοχιστής).
« Last Edit: May 24, 2007, 04:44:51 am by Netgull » Logged

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #98 on: May 24, 2007, 10:53:35 am »

Quote from: pandora on May 23, 2007, 23:55:18 pm
 Off-topic

Γιατί συγκρατιέσαι παλικάρι μου??? Κανείς  δεν  σου είπε να συγκρατηθείς!! Cheesy Cheesy

Πλάκα μας κάνετε;
Σε πόσα τόπικ θα πλακώνεστε με τα ίδια ακριβώς ποστ;   Cheesy
http://www.thmmy.gr/smf/index.php?topic=14416.msg291118#msg291118
Συγκατηθείτε και οι 2 λέω εγώ ή έστω περιοριστείτε και οι 2..
pandora
Καταστραμμένος

madness

View Profile
« Reply #99 on: May 24, 2007, 10:55:03 am »

Ναι, έχεις δίκιο, από δώ και πέρα η ..."διένεξη"  Cheesy(αν συνεχιστεί) θα συνεχιστεί ατο άλλο τόπικ.
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #100 on: May 24, 2007, 11:16:05 am »

Quote from: kORTAS on May 23, 2007, 18:50:53 pm
Quote from: koslazio on May 23, 2007, 14:44:03 pm
Quote from: Αθάνατος on May 23, 2007, 14:14:22 pm

Για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ελλήνων στη Μικρά Ασία δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.Πριν γίνει η απόβαση των Ελληνικών στρατευμάτων στη Μικρά Ασία υπήρχαν και τότε διωγμοί προς την Ανατολία όμως , καθώς και μαζικές εξοντώσεις.
Ο λεγόμενος και λευκός θάνατος που είχε ξεκινήσει εναντίον Αρμενίων και Ελλήνων από το 1914!!!!
Ήδη από τη δεκαετία του 1880 ξεκίνησαν διώξεις κατά των Αρμενίων.
Ιδού η επίσημη θέση του ΚΚΕ..

Αποκαλύπτω βέβαια κομμάτι της κριτικής που θα ασκήσω σε λίγο καιρό  Grin αλλά επειδή ούτως ή άλλως είναι πολύ μικρό- έως ασήμαντο- κομμάτι το αποστέλλω προς προβληματισμό..  (ε δεν άντεξα να μην το στείλω..  )
zlatalex

Tot ziens

View Profile
« Reply #101 on: May 24, 2007, 14:25:45 pm »

Γαμάτο!

Μπράβο στον Ριζοσπάστη της εποχής (που ήταν πολύ διαφορετική και δυσκολότερη απ τη σημερινή) για το το σθένος που είχε να γράψει κάτι τέτοιο.

Γιατί οι κομμουνιστές δεν πρέπει να διστάζουν να καταδικάζουν τα εθνικά οράματα/παραληρήματα

Neuken in de keuken
Nessa NetMonster
Καταστραμμένος

Ιούνιος 1999 - 19/7/2009

View Profile
« Reply #102 on: May 24, 2007, 15:16:49 pm »

Quote from: alexzlat on May 24, 2007, 14:25:45 pm
Γαμάτο!

Μπράβο στον Ριζοσπάστη της εποχής (που ήταν πολύ διαφορετική και δυσκολότερη απ τη σημερινή) για το το σθένος που είχε να γράψει κάτι τέτοιο.

Γιατί οι κομμουνιστές δεν πρέπει να διστάζουν να καταδικάζουν τα εθνικά οράματα/παραληρήματα
wav

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
Διεθνιστική Αριστερά
Εργατική Αριστερά
RedNet Θεσσαλονίκης
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #103 on: May 24, 2007, 15:18:11 pm »

Quote from: alexzlat on May 24, 2007, 14:25:45 pm
Γαμάτο!

Eπειδή ήξερα ότι θα ειπωθεί κάτι τέτοιο άρπαξε και ένα "εθνικό" όραμα-παραλήρημα του τότε κομμουνιστικού κόμματος..

Υποστήριζει την «αυτόνομη Μακεδονία - Θράκη», πιστό στην γραμμή της Κομμουνιστικής Διεθνούς και των Βουλγάρων κομμουνιστών που ήθελαν να κάνουν τις διακοπές τους στο ... Αιγαίο.
koslazio
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #104 on: May 24, 2007, 15:49:42 pm »

Η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά των Δαρδανελλίων θα γίνουν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ και ΑΥΤΟΝΟΜΗ δημοκρατία ΥΠΟ τον έλεγχο της ΕΣΣΔ της Ρωσίας. Shocked
Αυτό θα πει ανεξαρτησία!!!!
Τι γέλιο έχουνε οι άτιμοι??? Cheesy  Grin Grin Grin Grin

Pages: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 11 Go Up Print
Jump to: