• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2026, 11:46:10 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 18, 2026, 11:46:10 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Ηλεκτρονική ΙΙ] Γενικές ...
by nmpampal
[Today at 07:37:37]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 17, 2026, 10:51:29 am]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by Lalson
[June 17, 2026, 10:37:39 am]

Κάμερες στην Πρυτανεία το...
by RivenT
[June 16, 2026, 23:48:23 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Giannis Masterio
[June 16, 2026, 16:09:27 pm]

[Μικροεπεξεργαστές] Γενικ...
by G.V.
[June 16, 2026, 15:31:13 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by femanak
[June 16, 2026, 11:11:17 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by astra
[June 15, 2026, 19:20:06 pm]

H Στοά των Off Topic
by χηρουλα Αλεξίου
[June 15, 2026, 17:39:58 pm]

Γιατί οι ΤΗΜΜΥδες έχουν μ...
by Karaμazoβ
[June 15, 2026, 14:31:16 pm]

Των συνειρμών το παίγνιο....
by χηρουλα Αλεξίου
[June 15, 2026, 06:18:44 am]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by Λαμπτήρας
[June 12, 2026, 13:36:19 pm]

[Ισχύος II] Γενικές απορί...
by Nikos_313
[June 11, 2026, 14:05:57 pm]

[Ημιαγωγά Υλικά] Απορίες ...
by Nikos_313
[June 11, 2026, 10:23:04 am]

[Ευφυή και Προσαρμοστικά ...
by grepanis
[June 11, 2026, 10:11:51 am]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by Roidos
[June 10, 2026, 21:37:48 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Karaμazoβ
[June 10, 2026, 18:42:33 pm]

[Η/Μ Πεδίο ΙΙ] Ανάλυση πα...
by Giannis Masterio
[June 09, 2026, 20:27:57 pm]

[ΣΑΕ ΙΙ] Απορίες σε ασκήσ...
by Hyperlaz02
[June 09, 2026, 12:01:45 pm]

Μόνο λάθος απαντήσεις
by χηρουλα Αλεξίου
[June 09, 2026, 10:44:34 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 10402
Latest: anton
Stats
Total Posts: 1431469
Total Topics: 32024
Online Today: 1143
Online Ever: 18918
(April 06, 2026, 16:05:31 pm)
Users Online
Users: 53
Guests: 541
Total: 594
Anastasiam
chris123
Σβέλτο Φτυάρι
DimitrisKost
christina02
Giorgos2222
akoil
vasilis saitis
_Trob
mikebel
menelaras
gp6
dimopoul
thanosk
manmylonak
panos21sk
Mimis2003
G.V.
dsaragiotis
gwniakos
Tesla_1
dimikotz
ioannisfa
kraxtopoulos
vmanousi
georgino
victoria ginikopoulou
apob
filippos
yiannis
filon05
vpoug
nikolihss
Roidos
Nekt
femanak
Ariadni
Κaraflodaimonas
kostisgialamas
rkouvid
Aglosdoum
Tim
Cloud Strife
Niki kiose
Saint_GR
valentini
manos_diakakis
grepanis
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Εξεταστικής Εαρινού Εξαμήνου 2025-2026
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Ο κόσμος σήμερα κατά Μπρζεζίνσκι
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Ο κόσμος σήμερα κατά Μπρζεζίνσκι  (Read 822 times)
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13353


ad astra, per aspera


View Profile
Ο κόσμος σήμερα κατά Μπρζεζίνσκι
« on: February 24, 2007, 17:35:37 pm »

ΖΜΠΙΓΚΝΙΟΥ ΜΠΡΖΕΖΙΝΣΚΙ

«Αδύναμη η Ρωσία για έναν νέο ψυχρό πόλεμο»

Σταθερός επικριτής της «απερίσκεπτης», όπως την έχει χαρακτηρίσει, πολιτικής του προέδρου Μπους, ο πολωνικής καταγωγής πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Κάρτερ, Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, αποτελεί μία από τις πλέον νηφάλιες φωνές των ΗΠΑ, σε μια εποχή που, εξαιτίας των εκ του αδιάλλακτου Λευκού Οίκου παραγόμενων οξύνσεων, η καθαρή και ψύχραιμη ανάλυση της παγκόσμιας γεωστρατηγικής πραγματικότητας δεν είναι και ιδιαίτερα δημοφιλής.

Οι απόψεις του Μπρζεζίνσκι παρουσιάζουν πάντα ενδιαφέρον, κυρίως επειδή ο φορέας τους δεν είναι κάποιος ιδεολόγος πασιφιστής που γενικά και αόριστα βάλλει κατά του πολέμου, αλλά ένας πραγματιστής πολιτικός, που παρουσιάζει τα πράγματα ως έχουν, έστω και αν αυτό τον κάνει σε πολλούς δυσάρεστο. Με δυο λόγια, ο Μπρζεζίνσκι δεν είναι «περιστέρι», είναι «γεράκι», αλλά τουλάχιστον ένα γεράκι με αίσθηση της πραγματικότητας, κάτι που δύσκολα κάποιος μπορεί να ισχυριστεί για τα μέλη του εσώτερου κύκλου του νυν προέδρου των ΗΠΑ. (Τα βιβλία του Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι που κυκλοφορούν στην Ελλάδα, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επαφή με τον πυρήνα των απόψεών του, είναι τα εξής: «Μεγάλη σκακιέρα», εκδ. Λιβάνη, «Η επιλογή», εκδ. Λιβάνη, «Γεωστρατηγική τριάδα», εκδ. Ευρασία.)

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ε» ο Ζμπίγκνιου Μπρζεζίνσκι, με τον γνωστό, λιτό και λακωνικό τρόπο του, παρέχει μια σφαιρική εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης τη δεδομένη στιγμή, σχολιάζοντας τον πόλεμο στο Ιράκ, τις τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν, «το ξύπνημα της ρωσικής αρκούδας», την άνοδο της Αριστεράς στη Λατινική Αμερική, ενώ αναφέρεται και στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008, αφού η κούρσα των υποψηφίων έχει ήδη αρχίσει.

- Ποιες χώρες θα έπρεπε να συμμετέχουν σε έναν ευρύτερο διάλογο για τη μελλοντική κατάσταση στη Μέση Ανατολή; Η επιτροπή Μπέικερ-Χάμιλτον συμπεριέλαβε σε αυτές το Ιράν και τη Συρία, ο πρόεδρος Μπους φαίνεται να διαφωνεί.


«Πριν από δύο εβδομάδες κατέθεσα ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, αναπτύσσοντας ένα πρόγραμμα τεσσάρων σημείων, το οποίο, κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ θα πρέπει να υιοθετήσουν. Και ένα στοιχείο-κλειδί αυτού του προγράμματος είναι η επιθυμητή, ακόμη και αναγκαία, συμμετοχή της Αμερικής σε σοβαρές συζητήσεις, σχετικά με τη μελλοντική σταθερότητα στο Ιράκ, με όλους -ανεξαιρέτως- τους γείτονές του».

Οχι σε τριχοτόμηση του Ιράκ


- Πόσο πιθανό είναι το σενάριο τριχοτόμησης του Ιράκ και ποια είναι η άποψή σας γι' αυτό;

«Είμαι εναντίον της όποιας αμερικανικής πρωτοβουλίας για τη διαίρεση του Ιράκ σε 3 κράτη.

Οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία θα ενέπλεκε την Αμερική σε παρατεταμένες σεχταριστικές όπως επίσης και εθνικές εδαφικές συγκρούσεις».

- Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε πριν από λίγο καιρό ότι ο θάνατος των 3.000 Αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ ήταν μια δικαιολογημένη θυσία, ότι ο στόχος εξάπλωσης της δημοκρατίας άξιζε το τίμημα. Συμφωνείτε μαζί της;

«Ημουν εναντίον του πολέμου από την πρώτη στιγμή. Συνεπώς είναι φανερό ότι διαφωνώ με την Κοντολίζα Ράις».

- Κίνα και Ρωσία δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμες για άσκηση πίεσης στο Ιράν, με αφορμή το θέμα του πυρηνικού του προγράμματος. Υπάρχει δυνατότητα στο κοντινό μέλλον να δημιουργηθεί ένας ισχυρότερος σινο-ρωσικός άξονας στην προσπάθεια των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ στο παγκόσμιο σύστημα ισχύος;

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν το είδος της πολιτικής που ακολούθησαν στη Μέση Ανατολή και επεκτείνουν αυτή την πολιτική με κάποιου είδους σύγκρουση με το Ιράν, τότε η δυνατότητα που αναφέρατε μπορεί να εξελιχθεί σε πιθανότητα».

- Η Ρωσία χρησιμοποιεί «το όπλο της ενέργειας» προκειμένου να σταθεροποιήσει τη θέση της στην παγκόσμια σκακιέρα. Πρόσφατα ο πρόεδρος Πούτιν έκανε κάποια ειρωνικά σχόλια για την εγκατάσταση αμερικανικών αντιπυραυλικών συστημάτων στην Πολωνία και την Τσεχία, ενώ ήρθε και σε «κόντρα» με τον υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γκέιτς στη διεθνή διάσκεψη του Μονάχου. Μπορεί αυτό να είναι το ξεκίνημα ενός νέου ψυχρού πολέμου; (Σε συνδυασμό με την παράξενη και μυστηριώδη ατμόσφαιρα που προέκυψε από τους φόνους της δημοσιογράφου Πολιτκόφσκαγια, του πράκτορα Λιτβινένκο κ.λπ.)


«Δεν νομίζω ότι ένας νέος ψυχρός πόλεμος αναβιώνει για τον πολύ απλό λόγο ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση να εμπλακεί σε κάποια σοβαρή ανανέωση του ψυχρού πολέμου. Εχοντας πει αυτό, νομίζω ότι υπάρχουν πολύ θλιβερές εσωτερικές πολιτικές τάσεις στη Ρωσία οι οποίες αντανακλώνται στις δολοφονίες, τόσο μέσα στη Ρωσία όσο και εκτός αυτής, πολιτικών αντιπάλων, πραγματικότητα που αποτελεί αντανάκλαση μιας σοβαρής πολιτικής οπισθοδρόμησης. Στην ουσία, τα μετριοπαθή δημοκρατικά επιτεύγματα μετά την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία σε μεγάλη οπισθοχώρηση».

Η περίπλοκη Λ. Αμερική

- Ενα γενικό σχόλιο για την άνοδο των αριστερών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική, την «πίσω αυλή» των ΗΠΑ.


«Θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά απερίσκεπτο και απλουστευτικό να κάνουμε σαρωτικές γενικεύσεις για όλη τη Λατινική Αμερική. Η Λατινική Αμερική είναι μια περίπλοκη περιοχή και δεν νομίζω ότι μία και μοναδική φόρμουλα μπορεί να ορίσει τις διαφορετικές τάσεις που βρίσκονται εν εξελίξει στη Λατινική Αμερική. Ανάμεσα σε αυτές τις τάσεις υπάρχει μια νέα πραγματικότητα δημοκρατικού αντιαμερικανικού λαϊκισμού. Αυτό, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για τα παραδοσιακά αμερικανικά συμφέροντα και νομίζω ότι η Αμερική πρέπει να είναι διακριτική και επιδέξια στις αντιδράσεις της».

- Οι πλέον προβεβλημένοι υποψήφιοι των Δημοκρατικών για το 2008 είναι μία γυναίκα (η γερουσιαστής Κλίντον), ένας μαύρος (ο γερουσιαστής Ομπάμα) και ένας ισπανόφωνος (ο κυβερνήτης του Νιου Μέξικο Μπιλ Ρίτσαρντσον). Είναι οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αρκετά ώριμοι για να προβούν σε μια τέτοια -κάπως επαναστατική- επιλογή για την προεδρία της χώρας;


«Νομίζω ότι η κατάσταση, όπως την περιγράφετε, είναι με πολλούς τρόπους ένα κομπλιμέντο για την Αμερική. Δεν σημαίνει ότι κάποιος από αυτούς τους τρεις υποψηφίους θα γίνει τελικά πρόεδρος της χώρας, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να το πούμε, αλλά το γεγονός ότι τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων η μία είναι γυναίκα, ο ένας μαύρος και ο άλλος ισπανόφωνος, είναι υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ αποτελεί ένα πιστοποιητικό για την πραγματικότητα μιας αυθεντικά δημοκρατικής και ανεκτικής ποικιλότητας στην αμερικανική κοινωνία. Γι' αυτό είμαι υπερήφανος, όπως δεν είμαι υπερήφανος την τρέχουσα περίοδο για κάποιες πλευρές της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής».

Η πιθανότητα έως Casus belli

- Πόσο πιθανό είναι να έχουμε την κήρυξη ενός καινούργιου πολέμου από τον πρόεδρο Μπους, λίγο πριν από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2008;


«Θέλω να τοποθετηθώ σε αυτό με μεγάλη ακρίβεια. Δεν νομίζω ότι υπάρχει μια ισχυρή πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τον κίνδυνο ότι κάποιες ενέργειες όπως και κάποια υπερβάλλουσα ρητορική μπορεί να συμβάλουν σε μια κλιμάκωση της έντασης, η οποία, με τη σειρά της, να παραγάγει κάποιο περιστατικό, το οποίο, με τη σειρά του, να χρησιμοποιηθεί ως casus belli».



ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 24/02/2007
Logged

Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...