• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:48:47 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 21:48:47 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[Today at 21:32:50]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[Today at 21:25:42]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[Today at 20:59:13]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 19:46:54]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[Today at 18:56:22]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426698
Total Topics: 31710
Online Today: 242
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 66
Guests: 148
Total: 214
Nikikouss
iakov
PolarBear
ThanosTheTT
cheinopor
Δημητρης Αξιμιωτης
stefanoskal
ipapadog
chaniotism
chriskazakos
maik
Saint_GR
Lazaros8585
Cloud Strife
glavdakis
George_RT
kostas.de
zachard
Tolizz
ntinara
DimKaratzas
alexfot
m.renia
chatzisot
kkotsopo
tzortzis
mavropan
evangeliaap
Phlikon
Marihouan820
DimStyl
Tsomp
geo66
MarakiT
gpapmtb
rafail zisiadis
Ponan
cpapadd
pavlaras
pelopidt
Deviate
iodim
alexandros_and
kzmekos
soule
ntina
mpizos
george14
ganasto
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
afroditi
apapathe
dirac1
_Stef
Katarameno
Mr Watson
Nekt
waterfall101
stavros0201
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2 3 ... 12 Go Down Print
Author Topic: Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!  (Read 22697 times)
gepeltek
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

Paris je t'aime...

View Profile
Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!
« on: February 24, 2007, 15:33:54 pm »

Χαιρετίζω όλο το forum.
Με αφορμή ένα πρόσφατο post του φίλτατου Turambar και του εξίσου φίλτατου Αλιάκμων θα ήθελα να ανοίξω μία ήρεμη συζήτηση σχετικά με τρεις ιδιαίτερα παρεξηγημένες έννοιες, αυτές του εθνικισμού (και κατ’επεκταση εθνικιστής), του πατριωτισμού, και του αναρχισμού (κατ’επέκταση  αναρχικός) .
Παραθέτω τα αντίστοιχα post:

Quote from: Turambar on February 24, 2007, 02:09:13 am
Quote from: megapixel on February 24, 2007, 01:48:51 am
Ε καλα δε παιζεστε . το πατε οπου θελετε το πραμα μονο και μονο για να βγαλετε τον αλλο τοσο χαζο. ΚΑΛΑ ΕΣΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ TURAMBAR ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΕΓΩ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΡΙΣΙΑ Η ΛΕΞΗ ΦΟΝΙΑΣ????ΓΙΑ ΗΛΙΘΙΟ ΜΕ ΕΧΕΙΣ ?ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΑΡΧΙΖΕΙς ΤΑ ΑΣΧΕΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΩς ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΝΤΗΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ Ως ΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ!!!!!

καλά σόρρυ κιόλας, αν δεν θες να σχολιάζουν αυτά που γράφεις, πρόσεχε τι γράφεις.

Συγγνώμη που σε πήρα στα σοβαρά όσο σε πήρα, εσύ κάνεις πλακίτσα και σε ενοχλεί που τα σχολιάζουμε κιόλας;
Όταν λες ότι δεν υπάρχει χειρότερη χειρότερη βρισιά από το "Ανθέλληνας" τι σκατά να υποθέσω ότι εννοείς;
Αυτό που σου είπα, ήταν ότι η Ελλάδα, δεν είναι ιδέα, είναι μια λέξη. Ιδέα είναι η ελευθερία, η αγάπη, η δικαιοσύνη.

Η Ελλάδα είναι οι Έλληνες, και στην παρούσα φάση, οι έλληνες δε λένε και πολλά, και αυτό ναι, δεν κάνει την ελλάδα κάτι το ιδιαίτερο.

Και σε ρωτάω, μιας που το έφερε η κουβέντα, αν θες πάμε σε άλλο τόπικ, ποια η διαφορά του εθνικισμού και του πατριωτισμού.

Προσοχή, δεν λέω ότι είναι το ίδιο, όλα είναι θέμα ορισμού, τι εννοείς πατριώτης, και γιατί είναι καλό, και τι θεωρείς εθνικιστής και γιατί το θεωρείς αυτό κακό (γιατί φάνηκε να το θεωρείς κακό)

Quote from: aliakmwn_banned on February 24, 2007, 11:41:55 am
Quote from: megapixel on February 24, 2007, 01:58:54 am
Quote from: aliakmwn_banned on February 24, 2007, 01:51:24 am
Quote from: megapixel on February 24, 2007, 01:48:51 am
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ Ως ΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΤΟΥς ΕΛΛΗΝΕΣ

Α δηλαδη εκτος απο χριστιανος εισαι και εθνικιστης? Μπραβο πουλακι μου, συγχαρητηρια! Να σε χαιρεσαι! Cheesy

Κατι τετοιες αντιληψεις εκαναν τον "πατριωτισμο" να ακουγεται σαν βρισια...
Πως συμπερανες οτι ειμαι εθνικιστης? Ναι φυσικα σε συμφερει ο πατριωτισμος να ακουγεται σα βρισια. Τεσπα βγαζετε συμπερασματα απο οπου θελετε και οπως θελετε...  Εσυ τοτε να αγαπας πιο πολυ τον μπους τον ινδο το αυστραλο απο τη μανα σου (ή εστω και το ιδιο.) οπως θελεις κανε. ειστε σκετη αγανακτιση. Και επαναλαμβανω η νεσσα κατι μπορει να καταφερει, εσεις απολυτως τπτ. Και μη με ρωτησεις τι προσπαθεις να καταφερεισ.

Για αλλη μια φορα λες μαλακιες.

Πρωτον, το οτι εισαι εθνικιστης προκυπτει απο το οτι "αγαπας" (φρασεολογια δημοτικου) περισσοτερο τους ελληνες απο ανθρωπους που ανηκουν σε αλλους λαους.

Δευτερον, αποψεις σαν τις δικες σου ειναι που μετατρεπουν τον πατριωτισμο σε βρισια, γιατι φοβαστε να παραδεχτειτε οτι ειστε εθνικιστες και κρυβεστε πισω απ' το "πατριωτης".
Δεν εβρισα τον πατριωτισμο, τον εθνικισμο σας εβρισα. Φυσικα ο δικος μου πατριωτισμος δεν εχει καμια σχεση με τα εθνικιστικα σας κολληματα.

Τριτον, οταν γραφεις δημοσια θα μαθεις να δεχεσαι και κριτικη. Ενιοτε και κραξιμο.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι καλό να συζητήσουμε για αυτά τα τρία δόγματα θα έλεγα εγώ, που χρησιμοποιήθηκαν από πολλούς άλλοτε ως βρισιές, άλλοτε ως επιχειρήματα και άλλοτε ως πολιτικές έννοιες. Σε αυτό το forum συγκεκριμένα η χρήση τους ήταν κάτι παραπάνω από συχνή. Και ρωτώ:
Είναι όντως παρεξηγημένες έννοιες και γιατί;
Ποιος ο ρόλος τους στη διαμόρφωση της ιστορίας και τι έχει δείξει αυτή;

Ως τροφή για τη συζήτηση αυτή παραθέτω επίσης τους ορισμούς των τριών αυτών εννοιών, αποσπάσματα του μεγάλου φιλόσοφου Φρίντριχ Νίτσε στο έργο του « Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα » για το κράτος, του οποίου τις απόψεις ενστερνίστηκαν δίχως άλλο τόσο οι φασίστες, όσο και οι αναρχικοί. Ακόμη παραθέτω ένα ανέκδοτο (χωρίς να θέλω να υποβιβάσω το επίπεδο) που διάβασα σε ένα αρκετά, όπως θα  διαπιστώσετε μεροληπτικό περιοδικό. Ανέκδοτο το οποίο εγώ προσωπικά δεν ενστερνίζομαι.

•   Εθνικισμός: Ο Εθνικισμός είναι μια εθνοπολιτική ιδεολογία που υποστηρίζει την ιδέα έθνος-ταυτότητα για μία συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων. Ο Εθνικισμός είναι το δόγμα εκείνο που ασχολείται με την διατήρηση της ταυτότητας και των ξεχωριστών χαρακτηριστικών ενός έθνους καθώς επίσης και με την ανεξαρτησία από όλες τις απόψεις αλλά και την "ευημερία" ενός έθνους σαν ξεχωριστού έθνους. Οι υποστηρικτές αυτού του δόγματος βλέπουν το έθνος σε ένα πλαίσιο πολιτικής νομιμότητας και το όποιο πιθανόν να προέρχεται από την θεωρία του Ρομαντισμού περί πολιτιστικής ταυτότητας, ένα φιλελεύθερο επιχείρημα ότι η πολιτική νομιμότητα προέρχεται από ένα συγκεκριμένο πληθυσμό, τον γηγενή.

•   Αναρχισμός: Το αναρχικό κίνημα είχε και έχει ως κατευθυντήριες αρχές την απόρριψη όλων των μορφών κυριαρχίας και την πρόταξη μορφών ανθρώπινης συμβίωσης και κοινωνικής οργάνωσης βασισμένων στην εθελούσια συνένωση και συνεργασία, την ατομική και συλλογική αυτονομία και το σεβασμό του ατόμου και της φύσης. Πολιτικό δόγμα που πρεσβεύει ότι η πολιτική εξουσία, με οποιαδήποτε μορφή δεν είναι αναγκαία ούτε επιθυμητή.

•   Πατριωτισμός: Πατριωτισμός είναι ο καλοπροαίρετος , τίμιος και γενναίος αγώνας για το έθνος, σε αυτό που θεωρείς ότι ανήκεις. Μεγάλη αγάπη για την πατρίδα.

•   Φρίντριχ Νίτσε  « Έτσι μίλησε ο Ζαρατούστρα »

«Κράτος; Τι είναι αυτό; Εντάξει λοιπόν! Ανοίξτε τώρα τα αφτιά σας γιατί θα σας πω ότι έχω να σας πω για το θάνατο των λαών.
Κράτος λέγεται το πιο ψυχρό απ’όλα τα ψυχρά τέρατα. Και ψυχρά επίσης ψεύδεται και τούτο το ψέμα βγαίνει σερνάμενο από το στόμα του: “Εγώ, το κράτος είμαι ο λαός”
Ψέμα είναι αυτό! Δημιουργοί ήταν εκείνοι που δημιούργησαν τους λαούς και που κρέμασαν μια πίστη και μια αγάπη πάνω από αυτούς: έτσι υπηρέτησαν τη ζωή.  …
   … Αλλά το κράτος ψεύδεται σε όλες τις γλώσσες του καλού και του κακού, και ότι και να πει ψεύδεται- και επίσης ότι έχει, το έχει κλέψει. …
 …  Κράτος ονομάζω αυτό, όπου όλοι πίνουν δηλητήριο, καλοί και κακοί: κράτος, όπου όλοι χάνουν τον εαυτό τους, καλοί και κακοί: κράτος όπου η αργή αυτοκτονία όλων ονομάζεται “ζωή”. »

•   Η συζήτηση δύο αναρχικών ενώ παίζουν σκάκι:
-Ματ!
-ΝΤΟΥ!

ΤΗΜΜΥ-δες όλου του forum παρακαλώ…
digitally cursed
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: Είμαι αναρχικός εθνικιστής αλλά πάνω από όλα πατριώτης !!
« Reply #1 on: February 24, 2007, 15:38:57 pm »

[οφφ τοπικ]

προβλεπω οτι γρηγορα το τοπικ θα μπουρδελιαστει οπως τα υπολοιπα

[/οφφ τοπικ]
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #2 on: February 24, 2007, 15:42:18 pm »

Δεν θέλω να μπουρδελιαστεί..
Και δεν θα το επιτρέψω από κανέναν..
Μία ήρεμη συζήτηση με πολλά, διαφορετικά επιχειρήματα είναι ο στόχος μου..
Μία πολιτισμένη και επίκαιρη συζήτηση που θα καταπραύνει τα πνεύματα, που άναψαν δυστυχώς σε άλλο topic..
Νessa
Guest
« Reply #3 on: February 24, 2007, 15:58:35 pm »

Τώρα γιατί έμπλεξες τις έννοιες του κράτους και του έθνους; Roll Eyes
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #4 on: February 24, 2007, 16:06:30 pm »

Quote from: Νessa on February 24, 2007, 15:58:35 pm
Τώρα γιατί έμπλεξες τις έννοιες του κράτους και του έθνους; Roll Eyes

Σωστο !
Δεν τα έμπλεξα απλά είχα τόσα πολλά που ήθελα να γράψω ως αρχή στο topic και επέλεξα τα σημαντικότερα με αποτέλεσμα να υπάρξει μια συγχυση..
Στην πορεία θα διασαφηνιστούν οι έννοιες (ελπιζω..)..
gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #5 on: February 24, 2007, 16:16:28 pm »

Επιπλέον τροφή για συζήτηση (και εδώ θα χρειαστώ τον αλιάκμων..) :
Ίσως όλες οι προλεταριακές και έμμεσα προλεταριακές (αντιιμπεριαλιστικές) επαναστάσεις κατά την γνώμη μου έγιναν με ιδεολογικό άξονα, μεταξύ άλλων, τον ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟ.

Ιστορικά παραδείγματα:

1)Κομμούνα του Παρισιού 1871 - Ξεκίνησε με τον εξοπλισμό των εργατών του Παρισιού για να αντιμετωπίσουν την Πρώσικη απειλή κατά τη διάρκεια του γαλλοπρωσικού πολέμου του 1870-71
2)Ρωσική Επανάσταση 1918-1920 - Πόλεμος κατά της επέμβασης της Αντάντ, των Ιαπώνων και των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση των εργατικών συμβουλίων σοβιέτ
3)Ουγγρική Επανάσταση 1919 - αγώνας κατά των Ρουμάνων φασιστών που κατέπνιξαν την ηρωική σοβιετική επανάσταση του Ουγγρικού λαού
4)Κινέζικη Επανάσταση  από το 1931 και δώθε -  συνδυασμένη μόνιμα με τον αγώνα ενάτια στους Ιάπωνες μιλιταριστές-ιμπεριαλιστές
5)Όλες οι εθνικοαπελευθερωτικές-αντιιμπεριαλιστικές επαναστάσεις στην Ευρώπη κάτω από τη μπότα του φασίστα-ιμπεριαλιστή κατακτητή, με μεγαλύτερη και ενδοξότερη την ελλαδική - ελληνική (σημαία του ΔΣΕ, όπως και του ΕΛΑΣ φυσικά, ήταν η γαλανόλευκη!)
6)Κουβανική Επανάσταση 1956-1959
7)Βιετναμέζικος Τριακονταετής Λαϊκοδημοκρατικός πόλεμος ενάντια σε Γαλλία-ΗΠΑ
8 ) ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΑ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ σε Αφρική-Λατινική Αμερική-Ασία.

Αφιερωμένα σε "αντισταλινικούς": και η ΟΥΓΓΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, όπως και η ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΚΗ, στις σοβιετικές σοσιαλιμπεριαλιστικές εισβολές, είχαν εθνικά χρώματα-σύμβολα.
Νessa
Guest
« Reply #6 on: February 26, 2007, 14:10:21 pm »

Quote from: gepeltek on February 24, 2007, 16:16:28 pm
2)Ρωσική Επανάσταση 1918-1920 - Πόλεμος κατά της επέμβασης της Αντάντ, των Ιαπώνων και των ΗΠΑ ενάντια στην κυβέρνηση των εργατικών συμβουλίων σοβιέτ
Είσαι εντελώς ανιστόρητος. Η επανάσταση του 1917 συνδυάστηκε με την έξοδο της Ρωσίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνθήματα συναδέλφωσης προς τους Γερμανούς φαντάρους, καθώς η Ρωσία περίμενε τη Γερμανία να κάνει επίσης σοσιαλιστική επανάσταση. Το 1918 η Ρωσία θυσίασε πολλά εδάφη ακριβώς γι'αυτό το λόγο. Η υπεράσπιση της επανάστασης ύστερα δεν είχε καθόλου να κάνει με πατριωτισμό - αμύνονταν απέναντι σε δυνάμεις που επιτέθηκαν εξεπιτούτου, για να καταπνίξουν την προλεταριακή επανάσταση. Υπερασπίζονταν μια επανάσταση, όχι τη χώρα τους. Δε μπήκαν στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι.

Κάτσε διάβασε:

http://www.google.com/search?as_q=defencism&hl=en&num=10&btnG=Google+Search&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_nlo=&as_nhi=&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=marxists.org%2Farchive%2Flenin%2Fworks&as_rights=&safe=images
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #7 on: February 26, 2007, 14:20:32 pm »

Quote from: Νessa on February 26, 2007, 14:10:21 pm
Η επανάσταση του 1917 συνδυάστηκε με την έξοδο της Ρωσίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνθήματα συναδέλφωσης προς τους Γερμανούς φαντάρους, καθώς η Ρωσία περίμενε τη Γερμανία να κάνει επίσης σοσιαλιστική επανάσταση. Το 1918 η Ρωσία θυσίασε πολλά εδάφη ακριβώς γι'αυτό το λόγο.

H Ρωσία έδωσε τα εδάφη το 1918 επειδή την είχε στριμώξει η Γερμανική Αυτοκρατορία...Ο πολεμος ειχε φτάσει τη Ρωσία στα όρια της εξαθλίωσης και ο Λένιν βγήκε όπως οπως. Η λογική κινηση ήταν. Ποια αλληλεγγυη...

Νessa
Guest
« Reply #8 on: February 26, 2007, 14:31:46 pm »

Το 1918 υπήρχε ακόμα ελπίδα για επανάσταση στη Γερμανία...
Νessa
Guest
« Reply #9 on: February 26, 2007, 14:42:50 pm »

Βασικά τώρα που ξαναδιαβάζω πώς τα έγραψα, πράγματι ήταν μαλακία. Το '18 η Ρωσία όντως περίμενε την επανάσταση στη Γερμανία, αλλά η ειρήνη δε βοηθούσε απαραίτητα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Ρωσία απλά δε μπορούσε να σέρνεται στον πόλεμο. Πάντως το συμπέρασμα πάλι είναι ότι προτίμησαν να υπερασπιστούν την επανάσταση παρά τη χώρα τους...
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #10 on: February 26, 2007, 14:44:21 pm »

...και αφού το '19 απέτυχε η επανάσταση στη Γερμανία, ειπε ο Λένιν : "ρε δεν παίρνουμε τα εδάφη που δώσαμε πισω??" και επιτέθηκε στην Ουκρανία. Ετσι δηλαδή?

Εγω πιστεύω οτι η κίνηση εξόδου απο τον ΑΠΠ ήταν κίνηση πολιτικής τακτικής απο τον Λενιν ωστε να βγεί η Ρωσία απο ένα πολεμο που θά χανε έτσι κι αλλιώς και να ασχοληθει με τα εσωτερικά της Ρωσίας, κυρίως, την ισχυροποίηση των Μπολσεβίκων στην επικράτεια, που μόλις είχαν καταλάβει την εξουσία. Μια κίνηση ανάγκης και τακτικής.

edit:Τωρα Ειδα το παραπ'ανω  ποστ...

Νessa
Guest
« Reply #11 on: February 26, 2007, 14:53:28 pm »

Πάντως για να γίνει σοσιαλιστική επανάσταση πρέπει να ΜΗΝ μπλέκεσαι σε πολέμους, που αποδυναμώνουν τις εργατικές τάξεις όλων των εμπλεκόμενων. Οπότε οι εθνικές αντιπαραθέσεις δεν έχουν νόημα.
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #12 on: February 26, 2007, 14:56:35 pm »

Η αποψή μου δεν επικεντρωνόταν στην εθνικη αντιπαράθεση αλλα θα εξηγήσω αργότερα...

Εχουμε μια συνέλευση να πάμε!  Cheesy

gepeltek

Paris je t'aime...

View Profile
« Reply #13 on: February 26, 2007, 17:31:28 pm »

Quote from: Νessa on February 26, 2007, 14:10:21 pm
Quote from: gepeltek on February 24, 2007, 16:16:28 pm
Είσαι εντελώς ανιστόρητος. Η επανάσταση του 1917 συνδυάστηκε με την έξοδο της Ρωσίας από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, με συνθήματα συναδέλφωσης προς τους Γερμανούς φαντάρους, καθώς η Ρωσία περίμενε τη Γερμανία να κάνει επίσης σοσιαλιστική επανάσταση. Το 1918 η Ρωσία θυσίασε πολλά εδάφη ακριβώς γι'αυτό το λόγο. Η υπεράσπιση της επανάστασης ύστερα δεν είχε καθόλου να κάνει με πατριωτισμό - αμύνονταν απέναντι σε δυνάμεις που επιτέθηκαν εξεπιτούτου, για να καταπνίξουν την προλεταριακή επανάσταση. Υπερασπίζονταν μια επανάσταση, όχι τη χώρα τους. Δε μπήκαν στο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι.

Κάτσε διάβασε:

http://www.google.com/search?as_q=defencism&hl=en&num=10&btnG=Google+Search&as_epq=&as_oq=&as_eq=&lr=&as_ft=i&as_filetype=&as_qdr=all&as_nlo=&as_nhi=&as_occt=any&as_dt=i&as_sitesearch=marxists.org%2Farchive%2Flenin%2Fworks&as_rights=&safe=images

Έχεις δίκιο βιάστηκα να γράψω..
Σε παρακαλώ όμως άσε τους χαρακτηρισμούς κατα μέρους..
Έκανα λάθος για τη ρωσική επανάσταση, είπα ίσως έγινε έτσι, και το έθεσα πιο πολύ για συζήτηση όχι για να βγάλεις εσύ συμπεράσματα αν είμαι ή όχι ανιστόρητος..
Προσπερνώντας το, ήθελα να θίξω κ το θέμα του "πατριώτη" έννοια την οποία πολλοί έχουν παραλληλίσει με αυτήν του "φασίστα"..
ΛΑΘΟΣ !!
Πατριώτης και φασίστας είναι ακριβώς το αντίθετο. Την ταύτισή τους υιοθετούν μόνο οι φασίστες..
Ο πατριώτης αγαπά την πατρίδα του κ αγωνίζεται γι'αυτήν..
Ο φασισμός αντίθετα είναι η καταπίεση του λαού της πατρίδας, άρα αυτόματα αντιπατριωτισμός..
Τέλος όσον αφορά τον "εθνικισμό" ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου (και όχι κάποιος....δεξιός, για τους γνωρίζοντες...) στη κλασική πια μελέτη του «ο Εθνικισμός» διακρίνει τον Εθνικισμό σε πέντε κατηγορίες:

1) τον πολιτικό Εθνικισμό ο οποίος αποτελεί την βασικότερη μορφή και εντός του οποίου υπάγονται α) ο αμυντικός Εθνικισμός ( οι προσπάθειες δηλ. των εθνών προς διατήρηση της ανεξαρτησίας τους), β)ο επαναστατικός Εθνικισμός ( οι ενέργειες δηλ. προς την αποτίναξη ξένου ζυγού και την απόκτηση ανεξαρτησίας), γ) ο απελευθερωτικός εθνικισμός ( η τάση ελεύθερων λαών προς απελευθέρωση ομοεθνών πληθυσμών, δ) ο ενωτικός Εθνικισμός ( η τάση προς πολιτική ένωση με άλλους ομοεθνείς πληθυσμούς, ε) ο αποχωριστικός Εθνικισμός (η απόφαση ελευθέρων εθνών, ενωμένων πολιτικώς με άλλα, για αποχωρισμό και ανεξάρτητη διαβίωση).
2) τον πνευματικό Εθνικισμό, ο οποίος εκφράζεται κυρίως ως γλωσσικός και αποτελεί την τάση προς επιβολή η διατήρηση της ιδιαίτερης γλώσσας ενός Έθνους, εντός των ορίων του. Ο Πνευματικός Εθνικισμός εκδηλώνεται επίσης και στο επίπεδο των ηθών και εθίμων, της τέχνης και κάποιες φορές και της επιστήμης.
3) τον οικονομικό Εθνικισμό, που περιγράφει κυρίως την προτίμηση των πολιτών ενός εθνικού κράτους προς τα προϊόντα που αυτό παράγει.
4) τον κοινωνικό Εθνικισμό, ο οποίος εκδηλώνεται σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και αφορά τον αποκλεισμό στο επίπεδο των οικογενειακών δεσμών ή των κοινωνικών σχέσεων, όλων ή συγκεκριμένων αλλοεθνών στοιχείων.
5) τον θρησκευτικό Εθνικισμό, ο οποίος αφορά περιπτώσεις εθνικών αντιθέσεων που συμπίπτουν με θρησκευτικές και περιγράφει την προσπάθεια επιβολής ή διατήρησης μίας συγκεκριμένης θρησκείας με την οποία ταυτίζεται ένα έθνος.

Η έννοια του Εθνικισμού ταυτίζεται με αυτήν του Πατριωτισμού. Απλά η μεν πρώτη αναφέρεται στο Έθνος η δε δεύτερη στην Πατρίδα. Ο Ίων Δραγούμης προσδίδει στον Εθνικισμό και μία οικουμενικότερη χροιά, τονίζοντας ότι ο Εθνικιστής δεν αγαπά απλά και μόνο το δικό του Έθνος, αλλά και έναν κόσμο φτιαγμένο από ελεύθερα και ανεξάρτητα έθνη και πολιτισμούς, σεβόμενος την ανεξαρτησία και τον πολιτισμό όλων των Εθνών.
Ακριβώς εδώ έρχεται και η βαθιά αντίθεση του Εθνικισμού με τον Ιμπεριαλισμό. Πολλοί σκοπίμως ή εκ παραδρομής ταυτίζουν τον απελευθερωτικό ή και τον θρησκευτικό πολλές φορές Εθνικισμό με τον Ιμπεριαλισμό, την επεκτατική δηλαδή διάθεση ενός κράτους να επικρατήσει ή να κυριεύσει άλλα κράτη. Ο Αλ. Παπαναστασίου ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά:

« Ο ιμπεριαλισμός και ο Εθνικισμός έχουν την αυτήν ρίζαν, το κοινωνικόν ένστικτον. Αλλ’ ενώ ο εθνικισμός θέλει την σύμπτωσιν κρατικών και εθνικών ορίων, ο ιμπεριαλισμός επιδιώκει την επέκτασιν των κρατικών ορίων πέρα από τα Εθνικά. Ο εθνικισμός ενός έθνους αναγνωρίζει και συμβιβάζεται με όλους τους άλλους εθνικισμούς, ως εκ τούτου έχει αμυντικόν χαρακτήρα και ημπορεί να αποτελέση την βάσιν ειρηνικών σχέσεων των εθνών, αποτελεί τον αλτρουϊστικόν εθνικισμόν, όπως είπαν. Ο ιμπεριαλισμός ενός Κράτους αποτελεί κατ’ ανάγκην άρνησιν των άλλων ιμπεριαλισμών, ημπορεί να συμβιβασθεί με αυτούς μόνον προσωρινώς και διά τούτο έχει επιθετικόν χαρακτήρα.»
Κατά τον Παπαναστασίου, Εθνικισμός είναι: Η ενεργητική κατάφαση της ιδέας του Έθνους"

Νessa
Guest
« Reply #14 on: February 26, 2007, 17:54:20 pm »

Quote from: gepeltek on February 26, 2007, 17:31:28 pm
Ο πατριώτης αγαπά την πατρίδα του κ αγωνίζεται γι'αυτήν..
Τι είναι η "πατρίδα"; Το κράτος με τις δομές του; Είναι καλό να αγαπάς μια κοινωνία δομημένη σαν τη δική μας και να θέλεις να την προστατέψεις;

Quote from: gepeltek on February 26, 2007, 17:31:28 pm
Ο φασισμός αντίθετα είναι η καταπίεση του λαού της πατρίδας,
Μπα. Οι βιομήχανοι δεν καταπιέζονται καθόλου. Ο φασισμός είναι η φυσική συνέχεια του εθνικισμού και του πατριωτισμού, αφού υπερασπίζεται την αστική έννοια της "πατρίδας", τις υπάρχουσες δομές με τις εγγενείς ανισότητες... απλά το κάνει με πιο βίαιο τρόπο, χωρίς την επίφαση της "δημοκρατίας" (που είναι η δικτατορία της αστικής τάξης).
Pages: [1] 2 3 ... 12 Go Up Print
Jump to: