Σχόλια στο αρχικό μήνυμα του ambitious. Εκτός από ήττα με νοκάουτ, θέλω να καταλάβει ότι μπορεί χαλαρά να νικηθεί και στα σημεία.
Μόνο «αγωνιστικές» πορείες δεν θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις πορείες οι οποίες πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση…
Οποιαδήποτε πορεία-τρόπος αντίδρασης- οποιαδήποτε ενέργεια εν τέλει βρε αδερφέ, που να έχει σχέση με έναν αγώνα μπορεί να χαρακτηριστεί "αγωνιστικός-ή-ό".
Επίσης, μια δικιά μου πρόταση είναι να χαρακτηριστούν οι πορείες και τακτικές, επειδή όπως λες συμβαίνουν κάθε βδομάδα.
Θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα επίθετα. Η γλώσσα μας είναι τόσο πλούσια σε αυτά!
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι έχεις μπερδέψει τα ακροατήριά σου. Δε μιλάς με άτομα που έχουν γνώση-χρησιμοποιούν την ορολογία του ρεύματος του 60 με στοιχεία όπως "μικροαστικός", "ριζοσπαστικός", "αγωνιστικός" και δεν ξέρω εγώ.
Εδώ είμαστε απλά φοιτητές. Για κομματική κόντρα αλλού.
Μου δίνεις την εντύπωση ότι χρησιμοποιείς έτοιμες ατάκες που είτε τις βρήκες γραμμένες από κείμενα εκείνης της εποχής είτε τις δανείστηκες από άτομα που έχουν μείνει ακόμα σε εκείνη την εποχή.
Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε. Ξέρουμε πώς να χαρακτηρίσουμε το κίνημα και μόνοι μας. Η ξύλινη γλώσσα δε μας επηρεάζει.
Η συμμετοχή από πολλούς χαρακτηρίζεται μεγάλη…
Αμφιβάλλω εάν κανείς μπορεί να χαρακτηρίσει μεγάλη μια πορεία 5.000 χιλιάδων ατόμων ή έστω και 10.000 χιλιάδων ατόμων όπως θα ισχυριστούν πολλοί…
Πέντε χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους να περπατούν και να φωνάζουν είναι σαν ένα μικρό χωριό, έτσι; Ιδιαίτερα όταν είναι μαζεμένοι και ζωηροί, μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα. Μην ακούω λοιπόν για μέγεθος πορείας.
Για μια σύγκριση με τις άλλες πορείες ίσως, αν υπήρχαν τα κατάλληλα δεδομένα. Γιατί να μου λέει η αστυνομία ότι ήταν τόσοι, οι αριστεροί να λένε ότι ήταν τόσοι, και ο δημοσιογράφος να λέει ότι ήταν τόσοι δε το θεωρώ επιχείρημα ικανό να βλάψει την εικόνα μιας πορείας. Πρόκειται ίσως για ένα ερέθισμα για να μου επιστήσει την προσοχή. Σε μια πορεία, άλλο κόσμο έχει στην αρχή της συγκέντρωσης, άλλο στη μέση της και άλλο προς το τέλος. Και από την άλλη, το σημαντικό σε μια πορεία είναι η εικόνα της. Όταν προβάλλονται σωστά τα αιτήματα και όταν φωνάζουν οι διαδηλωτές, αξίζουν περισσότερο από διπλάσιους σιωπηλούς διαδηλωτές.
Αλλά βέβαια, δε θέλεις να σχολιάσεις την αποτελεσματικότητα της πορείας, δε θέλεις φυσικά να προσφέρεις τίποτε που να μην έπεσε στην αντίληψη των συμφοιτητών σου, γιατί απλούστατα δεν ξέρεις τι έγινε ή αν φώναζαν και αρπάζεσαι από τα νούμερα της τηλεόρασης!
Kαι εγώ αναρωτιέμαι, μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι του πολυτεχνείου συμμετέχουν σε αυτόν τον αγώνα;;; ( καθώς οι ενεργοί φοιτητές στο πολυτεχνείο μας, συμπληρώνουν τον αριθμό των ατόμων που συμμετέχουν στις «αγωνιστικές πορείες»)
Και εγώ αναρωτιέμαι ξανά, οι φοιτητικοί σύλλογοι του υπόλοιπου Α.Π.Θ., ο Φοιτητικός σύλλογος του Πα.Μακ., οι φοιτητικοί σύλλογοι του Τ.Ε.Ι. Θεσ/νίκης, τα μέλη Δ.Ε.Π των παραπάνω ιδρυμάτων δεν συμμετέχουν;;; (Δεν υπολογίζω τους καθηγητές και μαθητές της δευτεροβάθμιας καθώς δεν «αγωνίζονται» πλέον τόσο έντονα με καταλήψεις και απεργίες… γιατί άραγε;;; )
Αυτή είναι η μαζικότητα του «αγώνα» για τον οποίο μας μιλούν μερικοί συνάδελφοι;;; Σας προτείνω να ανοίξετε κάποιο λεξικό και να αναζητήσετε την ερμηνεία της λέξης μαζικότητας…
Πριν μίλησες για μαζικότητα χρησιμοποιώντας νούμερα, τώρα λες για τη μαζικότητα αναφερόμενος και τις ομάδες που αφορά ο γώνας! Πού είναι το λέξικό να δούμε επιτέλους πώς εννοείται αυτή η μαζικότητα!; l2write pou len kai ta amerikanakia sta fora tous.
Καταλαβαίνω όμως το νόημα του ερωτήματος και θα απαντήσω μαζί με το επόμενο σκέλος των ερωτήσεων:
Αλλά μια και μιλάμε για ποσοστά σε αυτό το forum…ας με βοηθήσει κάποιος…Οι maximum 10000 φοιτητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της πόλης μας, τι ποσοστό του συνόλου των φοιτητών που σπουδάζουν στην Θεσσαλονίκη αποτελούν;
Σίγουρα δεν είναι και το καλύτερο…
Γελάω όταν διαβάζω ΠΑΝΤΕΛΩΣ ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ αναφορές σε ποσοστά σε χώρους συζητήσεων. Αυτό το φόρουμ δεν έχει ανάγκη από ποσοστά, μπορούν αστήριχτες δηλώσεις να μπαχαλέψουν τη συζήτηση από μόνες τους μια χαρά. Για να βγουν ποσοστά χρειάζονται επιστήμονες... προσοχή όμως στους "πανεπιστήμονες" δημοσιογράφους!
Θα γινόταν κάτι αν μπορούσαμε να μετρήσουμε τους φοιτητές που είναι σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην πόλη, αυτούς που είναι στα κατηλειμμένα πανεπιστήμια, αυτούς που είναι στα μη κατειλημμένα πανεπιστήμια και αντίστοιχα τα μέλη ΔΕΠ, και ίσως και ξεκάρφωτους ανθρώπους που εντοπίζονται στις καταλήψεις. Και αν μπορούσαμε να βλέπαμε ένα χρονοδιάγραμμα από πολλές στιγμές.
Αυτοί οι αριθμοί θα μπορούσαν να πουν κάτι, ίσως και ενδιαφέρον και απροσδόκητο.
Οποιαδήποτε άλλη αναφορά σε ποσοστά είναι απλά γελοία. Πείτε ότι λέτε τη γνώμη σας και πώς το βλέπετε ΕΣΕΙΣ και αφήστε εντυπωσιοθηρίες με ποσοστά.
Και όσο για το "σίγουρα δεν είναι το καλύτερο"... ambitious, μηχανικός σπουδάζεις. Ξέρεις πώς να βρίσκεις ακρότατα (το καλύτερο που λες) σε ένα σύστημα με πολλές μεταβλητές;.................................................
............ σωστά, πρέπει να ξέρει κανείς διανυσματική ανάλυση
Θέλω να πω ότι είναι δύσκολο, εφόσον προϋποθέτει γνώσεις στη σωστή ανάλυση του προβλήματος και άρτια σοβαρή σκέψη.
Αλλά σίγουρα είναι ένα καλό ποσοστό για να γεμίσουν οι τοίχοι της πόλης μας με συνθήματα γραμμένα από σπρέι… Αλλά τι να κάνουμε; Αυτός είναι ο πολιτισμός και η παιδεία που έχουμε… Αλλά ξέχασα… Στον αγώνα χρειάζονται και θυσίες… θυσίες αρκεί να μην βλάπτουν τον εαυτό μας, όσο για την εικόνα της πόλης μας και της χώρας μας κατά επέκταση, δεν μας πολύ νοιάζει…και εάν ο τουρισμός μειώνεται από χρόνο σε χρόνο φταίνε οι κυβερνήσεις…και θα κάνουμε και εδώ καμιά πορεία (η κατάληψη είναι αυτονόητη) , και εάν μειώνεται η αγοραστική κίνηση των καταστημάτων φταίνε οι κυβερνήσεις… και θα
κάνουμε και εδώ καμιά πορεία (η κατάληψη είναι αυτονόητη), και εάν προκαλείται κυκλοφοριακό πρόβλημα φταίνε οι κυβερνήσεις…και θα κάνουμε και εδώ καμιά πορεία (η κατάληψη είναι αυτονόητη), και εάν φαλιρίζουν οι επιχειρήσεις και κλείνουν η μία μετά την άλλη φταίνε οι κυβερνήσεις… και θα κάνουμε και εδώ καμιά πορεία (η κατάληψη είναι αυτονόητη)…
...γιατί φαντάζομαι πως κανένας δεν έχει γεμίσει τους τοίχους του σπιτιού του με συνθήματα
γραμμένα από σπρέι… γιατί φαντάζομαι κανένας δεν έχει βάλλει φωτιά στο αυτοκίνητο του… γιατί φαντάζομαι κανένας δεν έχει καταστρέψει το κατάστημα της οικογένειας του…
Βανδαλισμοί στις πορείες δε γίνονται από τους φοιτητές που βρίσκονται εκεί υπό την αιγίδα του συλλόγου φοιτητών τους. Τους προκαλούν οι γνωστοί τύποι με τις μαύρες σημαίες και τα συνθήματα τα άσχετα με το νόημα της πορείας, οι τύποι που βγάζουν και φορούν κουκούλες σε κάποια στιγμή της πορείας. Δεν έχεις παρά να το διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια.
Για το κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλείται, δεν έχω να πω τίποτε. Δεν έχει να κάνει με κάτι που μπορούμ ενα κάνουμε εμείς τώρα, έχει σχέση με αυτό που νομίζει ο κόσμος ότι γίνεται όταν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία και όταν πολλά άτομα περπατούν στο δρόμο και φωνάζ
ουν. Αν κάποιος βρίζει την κυβέρνηση, θα έχει κάποιο λόγο που θα του το θυμίζει αυτό, άμεσα ή έμμεσα. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα αιτήματα-αντιρρήσεις.
Επίσης, για τις επιχειρήσεις που λες ότι φαληρίζουν, να σου πω το εξής χαριτωμένο... το καλοκαίρι τα περίπτερα πλούτισαν πουλώντας νερά στους διαδηλωτές (αν δεν πήγαινες σύντομα δεν έβρισκες νερό), κάποιοι έβρισκαν μαγαζιά και αγόραζαν καπέλα για τον ήλιο,άλλοι φαγητό... εγώ προσωπικά στάμπαρα κάτι μαγαζάκια που δεν τα είχα προσέξει

Οι επιχειρήσεις έχουν πάντα έναν επιχειρηματικό κίνδυνο σε κάθε ενέργειά τους. Το καλό είναι ότι μπορούν να προσαρμοστούν με τα δεδομένα. Προφανώς δεν ισχύει αυτό για τις μεγάλες αλυσίδες, αλλά αυτοί έχουν λεφτά

Αλλά οι συνάδελφοι που παρευρίσκονται στις πορείες δεν έχουν ακούσει τις
καθημερινές βρισιές των ΑΝΘΡΩΠΩΝ που ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ, χωρίς εισαγωγικά,
δουλεύοντας και μη περιμένοντας από τρίτους για να ζήσουν την ζωή τους… μη
εξυπηρετώντας μικρό κομματικά υποκινούμενα συμφέροντα…
Οι βρισιές που λες, είτε προέρχονται από αθυρόστομους ταξιτζήδες εκείνη τη στιγμή (οι οποίοι στο γενικό κλίμα συμφωνούν ότι η κυβέρνηση πάει να περάσει αλητείες αλλά τα παίρνουν πού και πού με την κίνηση) ή από άλλα θύματα του προσωρινού μποτιλιαρίσματος.
Με την "εξυπηρέτηση μικροκομματικών υποκινούμενων συμφερόντων" φανέρωσες τις προκαταλήψεις σου και ίσως από ποιο μεγαλο-κόμμα είσαι. Δεν δικαιούσαι να μιλάς έτσι για τους χιλιάδες φοιτητές που υποστηρίζουν το φοιτητικό κίνημα. Αντιμετωπίζοντας τόσο ισοπεδωτικά έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων, σκεπτόμενων (τουλάχιστον προσπαθούμε) σε κάνει να υποσκάβεις την ανθρωπιστική χροιά σου και κατεπέκταση αρχίζεις να φαίνεσαι κάπως... αντιπαθητικός (το λιγότερο).
Έτσι λοιπόν μια πορεία καταντάει να γίνει ταλαι-πορεία για τους υπολοίπους
συμπολίτες μας εκτός των 10.000.
Βέβαια είναι ταλαιπωρία. Και για εκείνους που μετέχουν είναι και για τους γύρω που είχαν ζημία από αυτή. Είναι ένας από τους τρόπους που έχουμε κληρονομήσει για να δείξουμε κάτι στην κοινή γνώμη και είναι κάπως κουραστικό.
Φανταστείτε πόσο μεγάλη θα είναι η ταλαι-πορεία των δεκάδων χιλιάδων μικροπωλητών και εργαζομένων σε περίπτωση που κλείσει την επόμενη εβδομάδα η εγνατία για να πραγματοποιηθεί η «μαζική» συναυλία που σχεδιάζουν κάποιοι από τους συμφοιτητές μας.
Συνάδελφοι εάν θέλετε να «αγωνιστείτε», τουλάχιστον μην επηρεάζεται αρνητικά την
φοιτητική ζωή και την ζωή των συμπολιτών μας και σεβαστείτε τους συνανθρώπους
σας …
Για αύριο, όταν θα γίνει το γεγονός στο συντριβάνι, πραγματικά θα γίνει κομφούζιο. Είμαι λίγο απαισιόδοξος για το πόσο θα κρατήσει βέβαια...
Πιστεύω ωστόσο ότι η σοβαρότητα του σκοπού το δικαιολογεί.
Δεν είναι θέμα του να αγωνίζεσαι μόνο και μόνο για να αγωνίζεσαι (με την έννοια της παλαιολιθικής γλώσσας των πάλαι ποτέ κομμουνιστών), γίνεται από ανάγκη. Οι ανάγκες ήταν πάντα πρόβλημα στην ανθρώπινη κοινωνία, τις δημιουργούμε και μας καθορίζουν. Αν υπάρχει πρόβλημα στον ορισμό της ανάγκης, πάντα μπορούμε να το συζητήσουμε.