• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
August 04, 2025, 07:50:36 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
August 04, 2025, 07:50:36 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σχεδίαση Συστημάτων VLSI...
by cealexop
[Today at 00:58:35]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by immo
[August 03, 2025, 22:49:59 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by nmpampal
[August 03, 2025, 21:29:36 pm]

[Τομέας Ενέργειας] Μαθήμα...
by chatzikys
[August 03, 2025, 13:56:19 pm]

Ρύθμιση θερμικού για μοτέ...
by chatzikys
[August 02, 2025, 21:29:19 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Ma8hths Indou
[August 02, 2025, 17:30:47 pm]

[Τηλεπικοινωνιακά Συστήμα...
by Thanasis_pap
[August 02, 2025, 17:06:37 pm]

Άδεια ασκήσεως επαγγέλματ...
by The Web
[August 02, 2025, 13:25:49 pm]

[Τομέας Ηλεκτρονικής] Μαθ...
by Nikos_313
[August 02, 2025, 09:51:26 am]

Οι μπράβοι του πρύτανη
by Διάλεξις
[August 02, 2025, 01:30:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[August 02, 2025, 01:04:15 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by Διάλεξις
[August 02, 2025, 00:59:05 am]

Ηλεκτρομηχανολογικές Μελέ...
by inverter
[August 01, 2025, 20:35:12 pm]

Νέα Δημοκρατία (and Co. I...
by Katarameno
[August 01, 2025, 15:13:09 pm]

Πρόγραμμα Σπουδών Ακαδημα...
by PolarBear
[August 01, 2025, 15:03:05 pm]

Aναζωπύρωση των εχθροπραξ...
by Katarameno
[July 31, 2025, 21:15:48 pm]

Καμμένα...!!
by Godat
[July 31, 2025, 21:07:58 pm]

[ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ] Ανακοίνωση γι...
by Katarameno
[July 31, 2025, 20:31:30 pm]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[July 31, 2025, 15:33:28 pm]

ΤΗΜΜΥ-Σκάκι
by L
[July 31, 2025, 13:24:56 pm]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9988
Latest: kyrlef
Stats
Total Posts: 1427654
Total Topics: 31739
Online Today: 117
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 1
Guests: 106
Total: 107
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Συμβουλές καλής χρήσης του φόρουμ: Youtube embed code and links, Shoutbox, Notify, ...
Δείτε περισσότερα εδώ...
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Πολιτικά (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ  (Read 659 times)
ASDF_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
*******
Gender: Male
Posts: 2520


Legalizacion


View Profile
ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
« on: January 28, 2007, 22:02:47 pm »

Μακάριοι οι πλούσιοι

Της ΚΑΤΙΑΣ ΜΑΚΡΗ

Με τις τελευταίες εξαγγελίες του για το 20% του πληθυσμού που ζει στα όρια της φτώχειας και το -πρώτο- πακέτο για την αύξηση των κοινωνικών δαπανών, ο Γ. Αλογοσκούφης δείχνει πως στρώνει το δρόμο για τις εκλογές.

Ο ΣΕΒάσμιος «τσάρος» Γιώργος Αλογοσκούφης.
Τα 2 δισ. ευρώ, όμως, που υποσχέθηκε και σε βάθος μάλιστα 5ετίας στους μη προνομιούχους, τα έβγαλαν σχεδόν σε ένα βράδυ (!) οι μεγαλο-επιχειρηματίες από τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη τους. Κι αυτή ήταν μόνο μία από τις 40 ρυθμίσεις - δώρο της κυβέρνησης στους ισχυρούς.

Διευκολύνσεις πολλών δισ.

Χωρίς καμιά διάθεση ενοχοποίησης της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει εύκολα εξόφθαλμες αποφάσεις προς εξυπηρέτηση ή διευκόλυνση μεγάλων συμφερόντων. Με πρώτους στη λίστα των «ευεργετηθέντων» βιομήχανους και εφοπλιστές. Σχεδόν όλα όσα ζήτησαν τα πήραν: Μείωση της φορολόγησης και πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων οι μεν, απευλευθέρωση των ναύλων της ακτοπλοΐας, κατάργηση ορίου ηλικίας στα πλοία και «ομήρους» ναυτεργάτες οι δε.

*Εξίσου «υπόχρεοι» για την κυβερνητική γαλαντομία οφείλουν να είναι οι φαρμακοβιομήχανοι μετά την κατάργηση της λίστας συνταγογράφησης και τις αυξήσεις στα (πρώην) φτηνά σκευάσματα. Και, φυσικά, οι ξένοι καπνοβιομήχανοι. Η κυβέρνηση γύρισε επιδεικτικά την πλάτη στις ελληνικές εταιρείες Καρέλια και ΣΕΚΑΠ, αυξάνοντας δύο φορές στην τριετία τον ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης στα φθηνά -ελληνικά- τσιγάρα.

Πόσα έβγαλε μια πολυεθνική απ' αυτό; Σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, 145 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 4% το μερίδιό της στην ελληνικά αγορά.

*Οποιον κλάδο και να πιάσουμε, η εικόνα είναι ίδια. Τα σουπερμάρκετ; Οχι μόνο επωφελήθηκαν από την επέκταση του ωραρίου, αλλά η κυβέρνηση τους «χάρισε» και μια νομοθετική ρύθμιση για την πώληση κατεψυγμένου ψωμιού, την ίδια ώρα που περίπου 6.000 αρτοποιοί την εκλιπαρούσαν να μην υποχωρήσει στις πιέσεις των μεγάλων εταιρειών τροφίμων και να αποτρέψει μια απόφαση που θα «λυγίσει» το δικό τους κλάδο.

*Οι τραπεζίτες; Μόνο μέσα στο πρώτο εννεάμηνο του 2006 (τα πιο πρόσφατα στοιχεία που υπάρχουν) τα 4-5 μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ελέγχουν την αγορά παρουσίασαν αύξηση στο τζίρο τους 50% από τον υπερδανεισμό και τις προμήθειες - φωτιά. Κι όχι μόνο. Η κυβέρνηση τους δώρισε νέο ταμείο των τραπεζών (που εντάχθηκε στο ΙΚΑ) καθώς και προνομιακές φορολογικές ρυθμίσεις.

Και φορολογικές ελαφρύνσεις

Με δυο λόγια ουδείς πλούσιος έχασε «ποντάροντας» στη Ν.Δ. Οπως επίσης αντιστρόφως, ουδείς μικρομεσαίος ευνοήθηκε. Ακόμη και η -πολυδιαφημισμένη από την κυβέρνηση- φορολογική μεταρρύθμιση υπέρ των μεσαίων στρωμάτων αποδείχθηκε «άνθρακας», αφού οι φόροι εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξήθηκαν από 7,8 δισ. ευρώ το 2004 σε 9,7 δισ. ευρώ φέτος, ενώ των επιχειρήσεων μειώθηκαν στην τριετία.

*Φέτος πληρώνουν 100 εκατ. ευρώ λιγότερα(!) Και αυτό χωρίς να συνυπολογίζεται η έμμεση φορολογία που επιβαρύνει επίσης κυρίως τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Μέσα στην τελευταία τριετία ΦΠΑ, τσιγάρα, ποτά, ειδικοί φόροι κατανάλωσης στα καύσιμα και τέλη κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 5,5 δισ. ευρώ !.

*Αλλά και την «τρύπα» από τη φορολογία ακινήτων, οι μικροϊδιοκτήτες θα την πληρώνουν. Η τελευταία απόφαση του υπουργού Οικονομίας προβλέπει κατάργηση του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (που πληρώνουν 50.000 Ελληνες) και επιβάρυνση 4.000.000 πολιτών που δηλώνουν μία ιδιοκτησία.

*Συμπέρασμα: Οι εξαγγελίες του Γ. Αλογοσκούφη για την καταπολέμηση της φτώχειας και η κυβερνητική «καραμέλα» για τις «γενναίες» αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στον ΟΓΑ ηχούν, ύστερα απ' όλα αυτά, σαν κακόγουστο ανέκδοτο.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 28/01/2007

Βέβαια πορόμοια πολιτική κατεύθυνση έχει και το Πασοκ

Το πόσταρα αυτό το άρθρο για όσους πιστεύουν οτι οι κυβερνήσεις νομοθετούν με γνώμονα το γενικό καλό
και την οικονομική ελάφρυνση των κατώτερων τάξεων
Logged

Περπατώ στο δάσος και ακούω Πέγκυ Ζήνα... λες να απολύομαι τον άλλο μήνα??!!!
pmousoul
Guest
Re: ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
« Reply #1 on: January 28, 2007, 22:38:36 pm »


Κάποτε είχα την εντύπωση πως ψηφίζεται ο πιο ικανός σε μια χώρα... Ανίκανη η ελληνική κυβέρνηση ρίχνει το βάρος των ευθυνών της στο λαό, για να μην ξεχνάει πως ήταν επιλογή του που την ψήφισε.

Δημιουργούμε προβλήματα στους εαυτούς μας ή κοινώς δίνουμε ζωή στην ελληνική πραγματικότητα!
Logged
KorkoLyk
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Gender: Male
Posts: 840


Δεν αντέχω τόση πραγματικότητα


View Profile
Re: ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
« Reply #2 on: January 28, 2007, 22:42:47 pm »

Είναι γνωστό το ότι οι κυβερνήσεις νομοθετούν με γνώμονα τις ψήφους και τα λεφτά. Τουλάχιστον εν Ελλάδι.

Εμένα με προβληματίζει το γεγονός ότι τις ξαναβγάζουν. Κι όταν το λέω αυτό, παίρνω υπόψιν και το ΠΑΣΟΚ. Το ποσοστό και των δύο είναι πολύ μεγάλο για να μη μας απασχολεί.

Ξαναλέω, όλοι παίρνουν αυτό ακριβώς που τους αξίζει. Πλην των πολύ κατατρεγμένων και ασθενών, οι οποίοι απλά πληρώνουν αμαρτίες...
Logged

"The fact that each individual sees apathy in his fellows perpetuates the common reluctance to organize for change."

Port Huron Statement
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος
******
Gender: Male
Posts: 20652

μη νοιάζεσαι


View Profile
Re: ΜΑΚΑΡΙΟΙ ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
« Reply #3 on: January 29, 2007, 00:23:02 am »

Τελικά ο μεσαίος χώρος είναι πολύ ευρεία έννοια....
Logged

byeeee
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...