• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:51:25 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 22:51:25 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[Today at 22:46:54]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426677
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 56
Guests: 118
Total: 174
Summand
ArchieHadCells
atampakc
gpapailio
lasef
swthrhs
Aristidis Aristidou
witchingHour
Leftor
DarkMagiK06
andripappa
idchatzi
Σταυρος23
RAFI
Evripidis
ඞ
chaniotism
Fotis
manwlakhs
kourkou
Tsomp
andreaspaper
fopapadopoulos
nikos123321
3rdDegreeBurn
giorgostss
George_RT
geo66
ntina
asimomyti
stelinas
sunagrida
HlektrikhPatata
despoina15
ΡΙΤΟΣΧΑ
charbel
m.renia
Vromofona Kathikia
bit11
Gagauss
Saint_GR
meliou
tasos gourd
stefpapa21
alexlemp
engineer2030
Maximos7
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Θρησκεία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2 3 ... 22 Go Down Print
Author Topic: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα  (Read 46695 times)
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
« on: January 06, 2007, 04:24:13 am »

Με αυτό το τόπικ και με τον τίτλο του δεν θέλω να προσβάλω κανένα και καμία χριστιανό. Θέλω απλώς να πω κάποια πράγματα που κατά την γνώμη μου θεωρώ λάθος και να τονίσω την σημαντικότητα τους.

Στην Ελλάδα του σήμερα, όπως και του χθες, αλλά καλύτερα να κοιτάμε αυτό που μπορούμε να αλλάξουμε, έχει αναπτυχθεί ένα είδος Χριστιανικού φασισμού. Χρησιμοποιώ αυτήν την βαρυσήμαντη λέξη για να τονίσω το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός προς ανθρώπους άλλων θρησκειών ή άθεων. Θεωρείται αυτομάτως ότι τα πάντα είναι Χριστιανικά και πρέπει το χριστιανικό στοιχείο να επικρατεί σε βάρος όλων. Η κατάσταση νομίζω πως φτάνει σε σημείο προσβολής προς τους ανθρώπους που δεν είναι χριστιανοί. Για να γίνω κατανοητός θα αναφέρω κάποια πράγματα που βρίσκω να είναι εξόφθαλμα προσβλητικά και κανένας δεν κάνει τίποτα γι αυτά:

- Ζούμε σε μια χώρα που η κυβέρνηση ορκίζεται στο Ευαγγέλιο. Αυτομάτως απορρίπτει και προσβάλλει έτσι αλλόθρησκους πολιτευμένους ανθρώπους.

- Ζούμε σε μια χώρα που συζητάει χρόνια τώρα για να επιτραπεί το κτίσιμο ενός τζιαμιού για να μπορούν οι χιλιάδες μουσουλμάνοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν σε μία χώρα όπου υποτίθεται πως υπάρχει ανεξιθρησκεία. Αυτομάτως απορρίπτει όλους τους μουσουλμάνους.

- Στην παιδεία:
α) Σε όλα τα σχολεία γίνεται προσευχή το πρωί με εξαναγκασμό των μαθητών σε αυτό.
β) Σε όλα τα σχολεία, σε κάθε αίθουσα υπάρχουν χριστιανικά σύμβολα (σταυροί, εικόνες...)
γ) ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Υπάρχει μάθημα θρησκευτικών το οποίο αποτελεί Χριστιανική προπαγάνδα, πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς έχει παραδεχτεί το Υπουργείο Παιδείας επιτρέποντας την απουσία των αλλόθρησκων μαθητών από το μάθημα αυτό. (Μεγάλη χάρη τους έκανε.)
δ) Όλα τα σχολεία πραγματοποιούν "εκπαιδευτικές" εκδρομές στην τοπική Εκκλησία και πιέζουν τους μαθητές σε πράξεις όπως η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία.
Αυτομάτως όχι μόνο πιέζει τους μαθητές στο να μην μπορούν να κάνουν την επιλογή τους αλλά απορρίπτει τους αλλόθρησκους μάθητες από σχολικές δραστηριότητες και στερεί ΟΛΟΥΣ τους μαθητές από γενικές γνώσεις περί όλων των θρησκειών του κόσμου, την ιστορία και το γενικό περιεχόμενο τους.

- Ζούμε σε μια χώρα όπου η Εκκλησία της επικρατούσας θρησκείας είναι ουσιαστικά ενωμένη με το Κράτος και οι λειτουργοί της πληρώνονται από αυτό. Επίσης η Εκκλησία εμμέσως έχει λόγο στην εξουσία και επιρρεάζει την πολιτική ζωή.

- Ζούμε σε μια χώρα όπου οι μη Χριστιανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και στην στρατιωτική θητεία τους.

- Ζούμε σε μια χώρα όπου ταυτίζουμε την Ελληνική υπηκοότητα και καταγωγή με τον Χριστιανισμό, κάτι που περίτρανα διακυρρήσσει η "παναγιότατη" Εκκλησία της Ελλάδος. Πάλι καλά που φύγαν και τα θρησκεύματα από τις ταυτότητες.

Όλα αυτά μπορεί να σας φαίνονται ξένα ή/και υπερβολικά ή ίσως και να είναι. Αλλά σας προκαλώ να βάλετε τον εαυτό σας στην θέση ενός μικρού μουσουλμάνου ή ενός Ινδού μετανάστη, ενός άθεου ή ενός ανθρώπου που έχει ασπαστεί της Φιλοσοφικές θρησκείες της Άπω Ανατολής. Πως θα νιώθει σε ένα τέτοιο περιβάλλον? Εκτός αυτού δεν δίνεται καμία επιλογή σε κανέναν να επιλέξει αν θα πιστέψει σε κάποια θρησκεία ή όχι, και αν ναι σε ποιά, όταν είναι αρκετά ώριμος για να το κάνει και καταπιέζεται ασυστόλως και από όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό ρίχνει το καπάκι της το κοινωνικό κατεστημένο που "μισοκοιτάει" και κλείνει την πόρτα σε κάθε τι το διαφορετικό.

Προσωπικά πιστεύω πως όλα αυτά προσβάλλουν τα δικαιώματα ενός αλλόθρησκου ή άθεου. Νομίζω πως χρειαζόμαστε πολύ δουλειά πάνω σε αυτόν τον τομέα. Και προσοχή, δεν λέω να καταργήσουμε τον Χριστιανισμό αλλά να αφήσουμε τους μη Χριστιανούς να ανασάνουν.

Θα ήθελα να ακούσω γνώμες πάνω στο θέμα και ελπίζω σε μια εποικοδομητική συζήτηση!  Roll Eyes

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
Re: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
« Reply #1 on: January 06, 2007, 14:06:50 pm »

Δε μπορώ παρά να συμφωνήσω με τον Kenny σ'αυτά που γράφει και εδώ, και στο άλλο τόπικ.

Εφόσον λέτε ότι ο Χριστιανισμός είναι τρόπος ζωής, τότε σε τί εξυπηρετεί να βαπτίζεις το βρέφος για να μην πεθάνει αβάπτιστο? Άλλωστε, σε τί πιστεύει το βρέφος? Τί έχει κάνει στη ζωή του που θα το στείλει στον... Χριστιανικό παράδεισο?

Ειλικρινά σκέφτομαι πολύ σοβαρά, να μη βαπτίσω τα παιδιά μου (όταν κάνω) αλλά αντίθετα να τους μιλήσω για τις θρησκείες που υπάρχουν σε μία ώριμη ηλικία και να τους ζητήσω να επιλέξουν (αν θέλουν κάποια).

Δε φαντάζεστε όμως, τί προβλήματα αντιμετωπίζεις με το ελληνικό κράτος αν δε βαπτίσεις ένα παιδί (θα ενημερωθώ και θα ποστάρω αναλυτικά).

Χώρια την προκατάληψη που θα φας από την κοινωνία. Τύφλα να 'χουν οι gay σ'αυτή την περίπτωση.

Χώρια την προπαγάνδα στη σχολική ηλικία... που γράφει και ο Kenny...
Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #2 on: January 06, 2007, 14:17:25 pm »

Quote from: Juan on January 06, 2007, 14:06:50 pm
Ειλικρινά σκέφτομαι πολύ σοβαρά, να μη βαπτίσω τα παιδιά μου (όταν κάνω) αλλά αντίθετα να τους μιλήσω για τις θρησκείες που υπάρχουν σε μία ώριμη ηλικία και να τους ζητήσω να επιλέξουν (αν θέλουν κάποια).

Δε φαντάζεστε όμως, τί προβλήματα αντιμετωπίζεις με το ελληνικό κράτος αν δε βαπτίσεις ένα παιδί (θα ενημερωθώ και θα ποστάρω αναλυτικά).

Χώρια την προκατάληψη που θα φας από την κοινωνία. Τύφλα να 'χουν οι gay σ'αυτή την περίπτωση.

Μπα, δεν παθαίνεις και τίποτα ιδιαίτερο...Οι δύο κολλητές μου είναι αβάπτιστες, και δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερα προβλήματα. Η ονοματοδοσία γίνεται κανονικά, στο σχολείο μπορείς να παρακολουθείς το μάθημα των θρησκευτικών όπως όλοι οι υπόλοιποι, αλλά δικαιούσαι απαλλαγής (καμία από τις δύο δεν το έκανε, πάντως, γιατί ήθελε να είναι με τους συμμαθητές της εκείνη την ώρα και όχι μόνη της στη βιβλιοθήκη ή σε κανένα γραφείο καθηγητών)...όλα κανονικά. Φυσικά υπήρξαν κάποια αστεία περιστατικά με την αστυνομία, όταν μικρή η μία πήγε να βγάλει ταυτότητα (από τις παλιές, με το θρήσκευμα), αλλά και πάλι ήταν κυρίως σουρεάλ παρά επικίνδυνο, και μία θεολόγος είπε στη μικρή αδελφή της μίας (ομοίως αβάπτιστη) ότι θα πάει στην κόλαση (!) Μάλλον, βέβαια, το μετάνιωσε, γιατί η μικρή είναι πολύ γλωσσού και έξυπνη και είναι να μη σε πιάσει στο στόμα της. Τώρα με τα αγόρια δεν ξέρω αν υπάρχουν προβλήματα με το στρατό κτλ.

Νομίζω μια ιδέα είναι αυτά, έτσι όπως είναι τα πράγματα σήμερα, πιο πολύ είναι οι αναταραχές στην οικογένεια είναι που μπορεί να σε κάνουν να το σκέφτεσαι. Πάντως, και οι δύο φίλες μου έχουν παππούδες και γιαγιάδες που ξημεροβραδιάζονται στην εκκλησία, οι γονείς τους δεν είναι θρήσκοι, δεν ξέρω αν πιστεύουν γενικά, και φαίνεται πως, ό,τι ενστάσεις και προβλήματα υπήρξαν όταν οι γονείς τους αποφάσισαν να μην τις βαφτίσουν, ξεπεράστηκαν. Και στις δύο οι γονείς έχουν πει πως δεν είχαν κανένα πρόβλημα με το χριστιανισμό ειδικά, αλλά θεώρησαν πως έπρεπε να αποφασίσουν μόνες τους τι θέλουν, όταν είναι σε θέση να το κάνουν. Σημειωτέον, αν και καμία δεν έχω την αίσθηση ότι πιστεύει, στα 15 χρόνια που τις ξέρω δεν τις έχω πετύχει ποτέ να κάνουν...προπαγάνδα για τα πιστεύω τους ή να προσπαθούν να πείσουν κανέναν (όπως κάνουν πολύ συχνά οι χριστιανοί, δυστυχώς). Στην εκκλησία πηγαίνουν και οι δύο με την οικογένειά τους όπως ο μέσος Έλληνας, δηλαδή το Πάσχα (ένα τεταρτάκι στον επιτάφιο και ένα τεταρτάκι στην Ανάσταση) ή και το Δεκαπενταύγουστο.
« Last Edit: January 06, 2007, 14:19:43 pm by Kat » Logged
Johnny English
Veteran
Καταστραμμένος

i know nothing

View Profile
« Reply #3 on: January 06, 2007, 14:20:22 pm »

Με ενθαρρύνεις ιδιαίτερα αγαπητή Kat!

Ωστόσο, ίσως αυτά που έχω ακούσει εξαρτώνται από μέρος σε μέρος. Δηλαδή άλλη η αντιμετώπιση σε μια μικρή πόλη, άλλη σε μία μεγάλη. Άλλη σε μία προοδευτική πόλη... άλλη σε μία συντηριτική...
aika
Θαμώνας

mein gott

View Profile
« Reply #4 on: January 06, 2007, 14:34:52 pm »

Κenny χρησιμοποιείς βαριές εκφράσεις. Φασισμός η κυρίαρχη θρησκεία; Τι άλλο θα ακούσουμε..
Παρά τον 'φασισμό' βέβαια, εσύ μπόρεσες να κρίνεις και να επιλέξεις τη δικιά σου κοσμοθεωρία. Ίσως η πλύση εγκεφάλου να μην ηταν τόσο πετυχημένη τελικά όσο ισχυρίζεσαι.

Στα δε θρησκευτικά, μελετούσαμε κυρίως τον χριστιανισμό, γιατί η ελληνοορθόδοξη παράδοση είναι στοιχείο του λαού μας. (αν και εδώ μέσα δεν πρέπει να χρησιμοποιείς εκφράσεις του τύπου 'ο λαός μας' γιατί μερικούς τους ξενίζουν Tongue)
Θυμάμαι όμως ότι το πνεύμα του μαθήματος ήταν πάντοτε διαλεκτικό κι όχι επιβολής ιδεών. Με τους θεολόγους συζητούσαμε ανοιχτά ότι σκεφτόμασταν και κάναμε κριτική σε ότι μας ξένιζε...Θα προτιμούσες ε αντί για το χριστιανισμό να μαθαίνουμε κυρίως για τις θρησκευτικές παραδόσεις των λαών της νότιας Αμερικής και της Άπω Ανατολής; (αν και γι αυτά κάναμε σε όλη τη Β λυκείου).
Ή, καλύτερα, να το καταργήσουμε εντελώς και να μην μιλάμε καθόλου για θρησκευτικότητες και πνευματικότητες?

Όσο περί της 'προσβολής των ανθρώπων που δεν είναι χριστιανοί' μήπως θα έπρεπε να κάνουμε πιο ...light της εορταστικές εκδηλώσεις για αυτά τα Χριστούγεννα, διότι διαφορετικά ίσως να θίγεται το θρησκευτικό αίσθημα των αλλόθρησκων?
Κι εσένα τι σε χαλάει που ορκίζεται η πολιτική ηγεσία στο Ευαγγέλιο; Ο μουσουλμάνος βουλευτής ορκίζεται στο Κοράνιο. Μήπως να καταργήσουμε και από αυτόν αυτήν τη δυνατότητα; Βέβαια, θα είχε νόημα αν οι πολιτικοί τιμούσαν τον όρκο τους ενώπιον θεού και ανθρώπων, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορια...

Περί του τζαμιού, δεν ξέρω πού ακριβώς καθυστερεί η όλη διαδικασία, έχω όμως την εντύπωση ότι κολλάει σε κλασσικές γραφειοκρατικές διαδικασίες της ελληνικής πραγματικότητας. Επίσης ξέρω ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής του θα γίνει από το δημόσιο.

Τελος, να πω ότι η ελληνοορθόδοξη παράδοση ξεπερνά τα όρια μιας θρησκευτικότητας και είναι στοιχείο της ταυτότητας των Ελλήνων. Μπορούμε βέβαια να την εξοβελίσουμε συστηματικά και να γίνουμε ένα έθνος με πιο...χαμηλά λιπαρά βρε αδελφέ, κάτι σαν τους Βέλγους ή τους Ολλάνδούς, αλλά πάντα φιλελεύθεροι όμως, έτσι? Tongue
Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #5 on: January 06, 2007, 15:04:48 pm »

Quote from: aika on January 06, 2007, 14:34:52 pm
Στα δε θρησκευτικά, μελετούσαμε κυρίως τον χριστιανισμό, γιατί η ελληνοορθόδοξη παράδοση είναι στοιχείο του λαού μας. (αν και εδώ μέσα δεν πρέπει να χρησιμοποιείς εκφράσεις του τύπου 'ο λαός μας' γιατί μερικούς τους ξενίζουν Tongue)

Δεν ισχύει αυτό-τα λαογραφικά στοιχεία της ορθοδοξίας (εικονογραφία, άμφια κτλ) τα κάναμε στην έκτη δημοτικού, όχι περισσότερο.

Θυμάμαι όμως ότι το πνεύμα του μαθήματος ήταν πάντοτε διαλεκτικό κι όχι επιβολής ιδεών. Με τους θεολόγους συζητούσαμε ανοιχτά ότι σκεφτόμασταν και κάναμε κριτική σε ότι μας ξένιζε...

Πρώτη παρατήρηση: δεν αναφέρεσαι καθόλου στα βιβλία. Τουλάχιστον στην 3η λυκείου (χριστιανική ηθική), η εισαγωγή παράθεσης από κείμενα αποστόλων (επίκληση στην αυθεντία) μαζί με τις εντελώς ξεπερασμένες αντιλήψεις που προωθούσαν δεν προωθούν ούτε το διάλογο ούτε τη συζήτηση.

Δεύτερη παρατήρηση: δεν αναφέρεσαι στο γεγονός ότι αυτό ακριβώς το περιεχόμενο (πχ η γυναίκα πρέπει να σέβεται τον άνδρα, το ζευγάρι "επικυρώνεται" με το γάμο κτλ) ήταν αντικείμενο εξέτασης, για να μπεις στο πανεπιστήμιο (τουλάχιστον το 2000, πρώτη χρονιά του συστήματος), τόσο στις Πανελλήνιες όσο και μέσω του βαθμού των προφορικών. Όπου εκεί δεν εξετάζεσαι στις γνώσεις (γιατί τα θέματα δεν ήταν ούτε λαογραφικά ούτε δόγματος), αλλά στην ικανότητα αναπαραγωγής της χριστιανικής ηθικής (την συμμερίζεσαι, δεν την συμμερίζεσαι).

Τρίτη παρατήρηση: δεν αναφέρεσαι στο γεγονός ότι το μάθημα των θρησκευτικών είχε από τη δευτέρα γυμνασίου έως και την πρώτη λυκείου περισσότερες ώρες την εβδομάδα από το μάθημα χημείας, για παράδειγμα. Ο διάλογος και η ελεύθερη έκφραση τεκμηριωμένων απόψεων (ζητούμενο ούτως ή άλλως εξαιρετικά προβληματικό στο ελληνικό σχολείο) μπορούν κατά τη γνώμη μου να υποστηρικτούν εξίσου στο μάθημα της γλώσσας, της αγωγής του πολίτη ή του δικαίου. Τα θρησκευτικά είναι πολύ δευτερεύοντα σε μία τέτοια προσπάθεια, ακριβώς διότι η πίστη δεν είναι ζήτημα τεκμηρίωσης, αλλά...πίστης.

Τέταρτη παρατήρηση: δεν αναφέρεσαι καθόλου στο γεγονός ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των ωρών των θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο ή κατάργησης θρησκευτικών, αλλά εξωσχολικών συνηθειών (πχ εξομολόγηση) έχει ως άμεση επίπτωση την έντονη αντίδραση της εκκλησίας, η οποία στην Ελλάδα έχει πολλή δύναμη, και το γνωρίζει.

Όσο περί της 'προσβολής των ανθρώπων που δεν είναι χριστιανοί' μήπως θα έπρεπε να κάνουμε πιο ...light της εορταστικές εκδηλώσεις για αυτά τα Χριστούγεννα, διότι διαφορετικά ίσως να θίγεται το θρησκευτικό αίσθημα των αλλόθρησκων?

Η παρατήρησή σου αυτή έχει ρόλο εντυπωσιασμού και μόνον: έχει αποδειχθεί και με έρευνες σε πολλές χώρες της Ευρώπης ότι οι αλλόθρησκοι βρίσκουν όμορφες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις χριστιανικές γιορτές και τους αρέσει να συμμετέχουν κατά κάποιο τρόπο με αυτές (προφανώς περισσότερο με την έννοια ότι ακολουθούν τις παραδόσεις της χώρας που τους φιλοξενεί). Και δεν υπάρχει ιστορικό δημιουργίας οποιουδήποτε προβλήματος από αλλόθρησκους κατά τις γιορτές στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη, από όσο ξέρω.

Κι εσένα τι σε χαλάει που ορκίζεται η πολιτική ηγεσία στο Ευαγγέλιο; Ο μουσουλμάνος βουλευτής ορκίζεται στο Κοράνιο. Μήπως να καταργήσουμε και από αυτόν αυτήν τη δυνατότητα; Βέβαια, θα είχε νόημα αν οι πολιτικοί τιμούσαν τον όρκο τους ενώπιον θεού και ανθρώπων, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορια...

Tο αν οι όποιοι ορκωτοί τιμούν τον όρκο τους δεν έχει καμία σχέση με το τυπικό της ορκωμοσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή συζητάνε. Δηλαδή, για σένα, επειδή οι πολιτικοί (κάποιοι, για την ακρίβεια, γιατί οι γενικεύσεις δεν μου αρέσουν) πχ δεν τιμούν τον όρκο τους στο Θεό, σημαίνει ότι ο ίδιος ο όρκος δεν πρέπει να αλλάξει, γιατί, ας πούμε, επί της ουσίας δεν ισχύει; Αυτό είναι το επιχείρημά σου;

Περί του τζαμιού, δεν ξέρω πού ακριβώς καθυστερεί η όλη διαδικασία, έχω όμως την εντύπωση ότι κολλάει σε κλασσικές γραφειοκρατικές διαδικασίες της ελληνικής πραγματικότητας. Επίσης ξέρω ότι η χρηματοδότηση της κατασκευής του θα γίνει από το δημόσιο.

Κάνεις λάθος: κολλάει στην αντίδραση της εκκλησίας και στα λόμπυ τους, τα οποία συνδέουν την ίδρυση τζαμιού στην Ελλάδα με την λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών στην Τουρκία (!, λες και μόνο οι Τούρκοι είναι μουσουλμάνοι). Κολλάει στο ότι κανείς δεν ήθελε το τζαμί στην περιοχή του, και παίζουν την κολοκυθιά εδώ και χρόνια. Εσένα το γεγονός ότι το τζαμί ήταν ένα θέμα από πριν το 2004, και έπρεπε να γίνει έστω για τους Ολυμπιακούς, και ήταν από τα πράγματα που πήραν πολύ χαμηλή προτεραιότητα για να γίνουν (και όχι λόγω έλλειψης χρημάτων), δεν σου κάνει εντύπωση;

Τελος, να πω ότι η ελληνοορθόδοξη παράδοση ξεπερνά τα όρια μιας θρησκευτικότητας και είναι στοιχείο της ταυτότητας των Ελλήνων. Μπορούμε βέβαια να την εξοβελίσουμε συστηματικά και να γίνουμε ένα έθνος με πιο...χαμηλά λιπαρά βρε αδελφέ, κάτι σαν τους Βέλγους ή τους Ολλάνδούς, αλλά πάντα φιλελεύθεροι όμως, έτσι? Tongue

Έχεις την εντύπωση ότι οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί έχουν εξοβελίσει την παράδοσή τους; Αυτό το συμπέρασμα από πού το έβγαλες; Έχεις μελετήσει τη λαογραφία τους; Μήπως, για την περίπτωση της Ολλανδίας για παράδειγμα, η παράδοσή τους ήταν πολύ περισσότερο πολυπολιτισμική από όσο έχουμε εμείς συνηθίσει, όντας χώρα με αποικίες και κατακτήσεις σε όλο τον κόσμο; Ή θεωρείς ότι το γεγονός ότι έχουν περισσότερες ελευθερίες σε κάποια θέματα σημαίνει αυτομάτως ότι ξεχνούν την παράδοσή τους, συγκεκριμένα τη θρησκεία τους σε αυτό το σημείο; Αυτό είναι σαν να ισχυρίζεσαι ότι η θρησκεία οφείλει να είναι (και σε αυτές τις χώρες κακώς δεν είναι) ρυθμιστής των ελευθεριών, των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των πολιτών, όπως αυτά ορίζονται από το κράτος. Η ανεξιθρησκεία λοιπόν πού είναι;

Ακόμη, γνωρίζεις ότι ο κύριος ιστορικός λόγος που το Βέλγιο είναι άλλη χώρα, και το φλαμανδόφωνο κομμάτι δεν είναι απλά ολλανδικό, όπως θα περίμενε κανείς, είναι ότι οι Ολλανδοί είναι προτεστάντες και οι Βέλγοι καθολικοί;
« Last Edit: January 06, 2007, 15:58:00 pm by Kat » Logged
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #6 on: January 06, 2007, 15:12:11 pm »

Επίσης, ο εορτασμός των χριστουγέννων όπως γίνονται σήμερα είναι προσβολή για τον απλό νου, το φυσικό περιβάλλον και τον χριστιανισμό.

Α και μια χαρά extra fat έθνος είμαστε Cheesy Από τους πιο παχουλούς θα έλεγα.
Μερικοί λένε ότι φταίει η κατοχή.
Αλλά όλοι ξέρουμε ότι φταίει η τουρκοκρατία.

Αχ, αν δεν ήταν οι Τούρκοι... Θα είχαμε πάει στο φεγγάρι από τον 17ο αιώνα Cheesy

----------------------------

Το κράτος, στο θέμα του χριστιανισμού, κάνει ότι πρέπει σε ένα κράτος. Επιβάλλει συνείδηση. Και αν δεν φοβάσαι τη ζαρτινιέρα, μπορεί να φοβηθείς το μπαμπούλα Θεό. Που ξέρεις?

byeeee
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
Απ: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
« Reply #7 on: January 06, 2007, 15:32:47 pm »

Quote from: Kenny on January 06, 2007, 04:24:13 am
- Ζούμε σε μια χώρα που η κυβέρνηση ορκίζεται στο Ευαγγέλιο. Αυτομάτως απορρίπτει και προσβάλλει έτσι αλλόθρησκους πολιτευμένους ανθρώπους.
Μπα, όπως είπε η aika οι μουσουλμάνοι ορκίζονται στο Κοράνι και οι οι άθεοι στη συνείδησή τους. Και νομικά ο Πρόεδρος της βουλής τουλάχιστον ορκίζεται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και όχι του αρχιεπισκόπου... (με κάθε επιφύλαξη για της λεπτομέρειες)

- Ζούμε σε μια χώρα που συζητάει χρόνια τώρα για να επιτραπεί το κτίσιμο ενός τζιαμιού για να μπορούν οι χιλιάδες μουσουλμάνοι να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα όπως έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν σε μία χώρα όπου υποτίθεται πως υπάρχει ανεξιθρησκεία. Αυτομάτως απορρίπτει όλους τους μουσουλμάνους.
Αυτό όντως σε γενικές γραμμές δεν έχει τόσο σχέση με το αν θέλουν ή όχι να χτιστεί αλλά κυρίως με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας... Πάντως όταν χτιστεί πρέπει να απαγορέψουν στους χοτζάδες να φωνάζουν σε ώρες κοινής ησυχίας (όπως και τις καμπάνες) Cheesy

- Στην παιδεία:
α) Σε όλα τα σχολεία γίνεται προσευχή το πρωί με εξαναγκασμό των μαθητών σε αυτό.
β) Σε όλα τα σχολεία, σε κάθε αίθουσα υπάρχουν χριστιανικά σύμβολα (σταυροί, εικόνες...)
γ) ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ: Υπάρχει μάθημα θρησκευτικών το οποίο αποτελεί Χριστιανική προπαγάνδα, πράγμα που εμμέσως πλην σαφώς έχει παραδεχτεί το Υπουργείο Παιδείας επιτρέποντας την απουσία των αλλόθρησκων μαθητών από το μάθημα αυτό. (Μεγάλη χάρη τους έκανε.)
δ) Όλα τα σχολεία πραγματοποιούν "εκπαιδευτικές" εκδρομές στην τοπική Εκκλησία και πιέζουν τους μαθητές σε πράξεις όπως η εξομολόγηση και η Θεία Κοινωνία.
Αυτομάτως όχι μόνο πιέζει τους μαθητές στο να μην μπορούν να κάνουν την επιλογή τους αλλά απορρίπτει τους αλλόθρησκους μάθητες από σχολικές δραστηριότητες και στερεί ΟΛΟΥΣ τους μαθητές από γενικές γνώσεις περί όλων των θρησκειών του κόσμου, την ιστορία και το γενικό περιεχόμενο τους.
α) όντως, και κακώς (δε γνωρίζω αν όμως προβλέπεται νομικά)
β) όντως, και κακώς (δε γνωρίζω αν όμως προβλέπεται νομικά)
γ) όντως. Αν και παρέχεται η επιλογή της απαλλαγής. Πιστεύω θα έπρεπε να γίνεται περισσότερο ως διδασκαλία όσο το δυνατό περισσότερων θρησκειών. Δεν πιστεύω ότι καταργηθεί τελείως καθώς οι θρησκείες σε γενικές γραμμές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
δ) όντως, κακώς διοργανώνονται εκδρομές στην εκκλησία. Αν και να πω την αλήθεια ποτέ δε με εξανάγκασε κανείς για εξομολόγηση ή θεία κοινωνία...

Πάντως μη δίνετε και πολλή βάση στους θεολόγους στα σχολεία. Είναι πολλοί μπούφοι και συντηρητικοί. (Αν και υπάρχουν και πιο λογικοί!)

- Ζούμε σε μια χώρα όπου η Εκκλησία της επικρατούσας θρησκείας είναι ουσιαστικά ενωμένη με το Κράτος και οι λειτουργοί της πληρώνονται από αυτό. Επίσης η Εκκλησία εμμέσως έχει λόγο στην εξουσία και επιρρεάζει την πολιτική ζωή.
Και οι μουφτήδες πληρώνονται από το κράτος νομίζω. Με κάθε επιφύλαξη πάλι, αν δεν πληρώνονται, κακώς. Ή ακόμα καλύτερα να μην πληρώνεται κανείς τους..!

- Ζούμε σε μια χώρα όπου οι μη Χριστιανοί αντιμετωπίζουν προβλήματα ακόμα και στην στρατιωτική θητεία τους.

- Ζούμε σε μια χώρα όπου ταυτίζουμε την Ελληνική υπηκοότητα και καταγωγή με τον Χριστιανισμό, κάτι που περίτρανα διακυρρήσσει η "παναγιότατη" Εκκλησία της Ελλάδος. Πάλι καλά που φύγαν και τα θρησκεύματα από τις ταυτότητες.
Δε νομίζω ότι ισχύουν αυτά τα δύο. Δεν έχω και κάποιο παράδειγμα βέβαια στο μυαλό μου οπότε...

Πάντως σε γενικές γραμμές υπάρχει κάποιο νομικό υπόβαθρο, αυτό που λείπει είναι -τι άλλο- η πολιτική βούληση. Γιατί ποιος θέλει να πάει κόντρα στους συντηρητικούς παππούδες και γιαγιάδες (γιατί, μη γελιόμαστε, αυτοί βγάζουν κυβέρνηση!)

Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #8 on: January 06, 2007, 16:10:47 pm »

Κατ αρχην δεν λεμε οτι μπορει να μην πληρωνονται οι αντιστοιχοι μουσουλμανοι ιερεις. Εμεις, ή μαλλον εγω θεωρω οτι κανεις δεν θα  πρεπει να πληρωνεται.

Τωρα κατ τα αλλα, ενταξει αν νομιζει κανεις οτι η Εκκλησια εχει σχεση με τον Ελληνισμο, πλαναται πλανην οικτρα. Ο Ελληνισμος εχει ιστορια 3.000 χρονων και η Εκκληια 1700 χρονων. Επισης το Βυζαντιο δεν ηταν Ελλαδα, αλλα συνεχεια της Ρωμαικης αυτοκρατοριας. Μαλιστα επισημη γλωσσα ηταν τα λατινικα. Αργοτερα, επειδη το μεγαλυτερο κομματι της ηταν στην Ελλαδα, ταυτιστηκε με τους Ελληνες και τα ελληνικα επικρατησαν. Πληροφοριακα ωστοσο, οι Ελληνες ειχαν καταδιωχθει βαναυσα κατα την περιοδο του Βυζαντιου, τουλαχιστον στην αρχη.

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος

ad astra, per aspera

View Profile
« Reply #9 on: January 06, 2007, 16:51:45 pm »

Βάζει χέρι στο παγκάρι!

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

«Κεφαλικό φόρο» επιβάλλει ο Χριστόδουλος στις 400 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Λίγους μήνες μετά την «πανταχούσα» με την οποία «κατηγορούσε» τους ιερείς ότι δεν έχουν μεγάλες εισπράξεις από δίσκους και παγκάρια, αποφάσισε να καθορίσει ο ίδιος το ποσό που κάθε ενορία θα στέλνει στο αρχιεπισκοπικό ταμείο.

Οι ιερείς έχουν ξεσηκωθεί και τον κατηγορούν ότι σπεύδει, προσδιορίζοντας υπέρογκα ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, να μετατραπεί σε ένα είδος «εκκλησιαστικής εφορίας». Μ' άλλα λόγια, να υποκαταστήσει το κράτος που φορολογούσε κατά 35% τις ενορίες μέχρι τις αρχές του 2004 , όταν ο Κ. Σημίτης, προφανώς για να βελτιώσει τις κακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία, είχε καταργήσει αυτό το φόρο!

*Με την εγκύκλιο που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες οι ιερείς, απαιτείται «Μετά πολλής εν Χριστώ αδελφικής αγάπης», και βεβαίως με «εντολή του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου» να καταβάλεται εφάπαξ ετησίως ποσό το οποίο μάλιστα ήδη αναγράφεται στα έντυπα του προϋπολογισμού.

Η εξήγηση περιέχεται σε λίγες λέξεις: «Φέτος πρώτη φορά στο έντυπο του προϋπολογισμού θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό εφάπαξ για κάθε Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, ως ενίσχυση για τα έργα των ιδρυμάτων, δηλαδή Στέγης Κατακοίτων Γερόντων, Δάμαρις, Κιβωτός Αγάπης, Ταβιθά, Κόκκορη κι άλλων. Το εφάπαξ οριζόμενο ποσόν πρέπει να καταβληθεί από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου 2007».

Σε κάθε ενορία το ποσό αυτό είναι διαφορετικό, ανάλογα με τον αριθμό των πιστών και την οικονομική επιφάνειά τους. Ετσι, για παράδειγμα, σε μια εκκλησία στην περιοχή Πατησίων, το «εφάπαξ» καθορίζεται περίπου στα 3.500 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή ή το Ψυχικό, ξεπερνά τις 4.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Η «φορολογική» εγκύκλιος Χριστόδουλου.

Ο δίσκος της Κυριακής

*Στην εγκύκλιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις εισπράξεις από το δίσκο που βγάζουν οι εκκλησίες κάθε Κυριακή: «Κάθε Ενοριακό Ταμείο πρέπει να ανταποκρίνεται στην άμεση κατάθεση του προϊόντος του δίσκου της Κυριακής μετά την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα και στην άμεση προσκόμιση των παραστατικών στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο». Και προστίθεται: «Θεωρείται απαράδεκτη η κατάθεση ίδιων ποσών κάθε μήνα, όπως επίσης η κατάθεση δίσκων με συγκεντρωτικό ποσό, χωρίς παραστατικά μηνών».

*Οπως είπε στην «Κ.Ε.» επίτροπος και εφημέριος ναού στην περιοχή Κάτω Πατησίων, οι πιστοί δυσανασχετούν με τους δίσκους που βγαίνουν κάθε Κυριακή. Ελάχιστη είναι η προσφορά τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητά του το εκκλησίασμα αποτελείται από συνταξιούχους και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Πολλές ενορίες αναγκάζονται να βγάζουν από το παγκάρι χρήματα για να συμπληρώνουν τις πενιχρές εισπράξεις της «δισκοφορίας» κάθε Κυριακή. Γι' αυτό τώρα ο Χριστόδουλος τους διαμηνύει ότι «είναι απαράδεκτη η κατάθεση των ίδιων ποσών κάθε μήνα».

*Σε άλλες ενορίες καταφεύγουν σε άλλα «τεχνάσματα» για να συμπληρώσουν τις εισπράξεις των δίσκων που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 70 ευρώ κάθε φορά. Ετσι, αποταμιεύουν τα χρήματα από το δίσκο που βγαίνει στις μεγάλες εορτές, που πηγαίνουν περισσότεροι πιστοί στην Εκκλησία και, στη συνέχεια, τα κατανέμουν ανά μήνα. Γι' αυτό παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζουν τα ίδια ποσά κάθε μήνα από το «δίσκο της Κυριακής».

*Και δεν είναι μόνον αυτά τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι ενορίες, σε περίοδο ισχνών αγελάδων, αφού η οικονομική κρίση δεν μπορεί παρά να πλήττει και τα παγκάρια των εκκλησιών: Κάθε ναός πρέπει να καταβάλλει, επί του ακαθαρίστου ποσού κάθε χρόνο, το 8% για την αρχιεπισκοπή, το 0,5% για την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου, το 7% για το Ταμείο Κληρικών, το 3% για την Αποστολική Διακονία. Ενώ προεισπράττεται από το μισθό (!) κάθε εφημέριου (από τους περίπου 10.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα), ένα ποσοστό 0,5% για τα περιοδικά «Εφημέριος» και «Εκκλησία», ποσό που μεταφράζεται από 4 έως και 8 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το μισθό κάθε εφημέριου.

Ειδικά στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποστέλλονται τεύχη του περιοδικού «Τόλμη» της αρχιεπισκοπής, ανάλογα πάλι με το οικονομικό εύρος που υπολογίζεται ότι έχει κάθε ενορία, τα οποία προπληρώνονται, αντί τριών ευρώ το καθένα. Στις περισσότερες, όμως, ενορίες οι πιστοί δεν αγοράζουν το περιοδικό και οι εφημέριοι τρέχουν να βρουν τρόπους να «καλύψουν» τα προπληρωμένα.

Οι ενορίες είναι μείον

Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι η υποχρεωτική αγορά των ημερολογίων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», απ' όλες πλέον τις μητροπόλεις, έναντι 30 ευρώ το καθένα. Σύμφωνα με υπολογισμούς μητροπολίτη, που δηλώνει ότι δεν θα τα παραλάβει, στα ταμεία της «Αλληλεγγύης» θα εισρεύσουν περί τα 200.000 ευρώ. (Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι ο Φιλίππων Προκόπιος είχε αντιδράσει έντονα με την αποστολή του ημερολογίου στη μητρόπολή του).

*Αποτέλεσμα όλων αυτών, επισημαίνουν πολλοί εφημέριοι, είναι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης των ναών και των ιδρυμάτων, βασιζόμενοι ουσιαστικά στη φιλανθρωπία κάποιων πιστών που κάνουν δωρεές. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι εισπράξεις έχουν μειωθεί, έπειτα από την αποκάλυψη των εκκλησιαστικών σκανδάλων.

*Στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου δηλώνουν ότι πρόθεση της αρχιεπισκοπής δεν είναι η «αφαίμαξη» των εκκλησιών, αλλά «να τεθεί μια τάξη στα οικονομικά τους, καθώς σε πολλές απ' αυτές επικρατούσε χάος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/01/2007

Xριστόδουλος.... Puke

aika
Θαμώνας

mein gott

View Profile
« Reply #10 on: January 06, 2007, 16:53:46 pm »

Quote from: Kat on January 06, 2007, 15:04:48 pm

Δεν ισχύει αυτό-τα λαογραφικά στοιχεία της ορθοδοξίας (εικονογραφία, άμφια κτλ) τα κάναμε στην έκτη δημοτικού, όχι περισσότερο.

H αναφορά μου δεν περιορίζεται στα λαογραφικά στοιχεία. Μιλάω για τον ελληνοορθόδοξο πολιτισμό και λέω ότι αυτό που είμαστε σήμερα είναι το μπόλιασμα της ελληνικής με την ορθόδοξη παράδοση.

Σχετικά με τις παρατηρήσεις σου Kat, η μόνη στην οποία θα συμφωνήσω είναι ότι τα ζητήματα της χριστιανικής ηθικής δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο εξέτασης, πόσο μάλλον για τις πανελλήνιες. Το τελευταίο όμως καταργήθηκε στον ένα χρόνο, σωστά;
Ο αριθμός ωρών για τα θρησκευτικά μου φαίνεται ικανοποιητικός, ούτε νομίζω όπως εσύ ότι αυτό το θέμα θα μπορούσε να 'χωθεί' στα πλαίσια κάποιου άλλου μαθήματος.

Οι δε απόστολοι και λοιποί σοφοί πατέρες της εκκλησίας έχουν πει και πολύ ωραία πράγματα ξέρεις...
Τώρα, αν ξενίζουν με την καθαρεύουσα και το ιδιαίτερο χρώμα στο οποίο γράφτηκαν, τι να κάνουμε, έτσι τα έγραψαν. Αν θέλεις, μπορείς να εισηγηθείς στο υπουργείο παιδείας έναν ρετούς των κειμένων για να είναι πιο εύπεπτα στα σύγχρονα αυτιά μας Tongue Τις συζητήσεις πάντως στην ώρα του μαθήματος τις κάναμε μια χαρά.

Η δε Εκκλησία καλά κάνει και προωθεί τις θέσεις της ως προς την θρησκευτική παιδεία που δίνεται στα παιδιά. Αυτός είναι ο τομέας δράσης και ενδιαφέροντός της...Εγώ αν ήμουν μέλος της Εκκλησίας δεν θα εμπιστευόμουν πάντως την τύχη του θέματος στα χέρια των 'ειδημόνων' του Υπουργείου Παιδείας και των λοιπών υπευθύνων.
Όπως κι εσύ, καλά κάνεις που τους ελέγχεις, και γιατί όχι, θα μπορούσες κι εσύ όπως η Εκκλησία να οργανωθείς για να προωθήσεις μια πιο φιλελεύθερη παιδεία.

Quote from: Kat on January 06, 2007, 15:04:48 pm
Η παρατήρησή σου αυτή έχει ρόλο εντυπωσιασμού και μόνον: έχει αποδειχθεί και με έρευνες σε πολλές χώρες της Ευρώπης ότι οι αλλόθρησκοι βρίσκουν όμορφες τις εορταστικές εκδηλώσεις για τις χριστιανικές γιορτές και τους αρέσει να συμμετέχουν κατά κάποιο τρόπο με αυτές

Μπα, καθόλο ρόλο ενυπωσιασμού. Ξέρεις, στην Αγγλία φέτος με επίσημη απόφαση κάνανε τις εορταστικές διακοσμήσεις με λιγότερους χριστούληδες και περισσότερες χιονόμπαλες, όπως και γενικότερα κάνανε πιο ..σεμνές και ταπεινές εκδηλώσεις για να "μην θιγεί το θρησκευτικό συναισθημα των αλλοθρήσκων που κατοικούν στην χώρα"! Κοίτα να δεις ε; Βέβαια, αυτοί το κάνανε για να  μην 'προκαλέσουν' τους μουσουλμάνους wannabe τρομοκράτες της χωρας, στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής υστερίας που τους έχει πιάσει
Το να μην υπάρχει ελευθερία στους χριστιανούς/μουσουλμανους να γιορτάσουν όπως θέλουν τα χριστούγεννα/ραμαζάνι τους είναι ο πραγματικός φασισμός...

Tο αν οι όποιοι ορκωτοί τιμούν τον όρκο τους δεν έχει καμία σχέση με το τυπικό της ορκωμοσίας, το οποίο αυτή τη στιγμή συζητάνε. Δηλαδή, για σένα, επειδή οι πολιτικοί (κάποιοι, για την ακρίβεια, γιατί οι γενικεύσεις δεν μου αρέσουν) πχ δεν τιμούν τον όρκο τους στο Θεό, σημαίνει ότι ο ίδιος ο όρκος δεν πρέπει να αλλάξει, γιατί, ας πούμε, επί της ουσίας δεν ισχύει; Αυτό είναι το επιχείρημά σου;

Βασικά δεν κατάλαβα τι ακριβώς λες. (μάλλον επειδή δεν κατάλαβες κι εσύ εμένα!) Λέω ότι ο καθένας πρέπει να ορκίζεται σε αυτό στο οποίο δίνει μεγαλύτερη αξία. ΄Ασε λοιπόν τον χριστιανό να ορκίζεται στο Ευαγγελιο, τον μουσουλμάνο στο κοράνι, και τους κομμουνιστες (πλην της Κανέλη!) στην συνείδησή τους. Ελευθερία έχουμε, σωστά; Το έξτρα σχόλιο μου  είναι ότι ανεξάρτητα με το που ορκίζονται,καλό θα ήταν οι πολιτικοί γενικά να τιμάνε και τον όρκο τους.

Περί του τζαμιού, φυσικά και θέλω οι μουσουλμάνοι να έχουν χώρο λατρείας, ασε που είναι και πάρα πολλοί στην Αττική.
Να ξαναπώ ότι φτιαχνεται με χρήματα του δημοσίου. Είδες, τι καταπιεστικό κράτος που είμαστε?? Και τους αφήνουμε να φτιάχνουν λατρευτικούς χώρους, και τους χρηματοδοτούμε την κατασκευή ενός μεγάλου τζαμιού. Αυτό θα πει "θρησκευτικός φασισμός", που λέει και ο τίτλος του τόπικ. Τύφλα να έχει η Τουρκια.
Σχετικά με την τοποθεσία κατασκευής, έιχα ακούσει ότι αρχικά είχαν επιλέξει ένα χώρο κοντά στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Βγαίνοντας από το αεροδρόμιο έβλεπες το μεγάλο τέμενος, πλην όμως οι μουσουλμάνοι δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν εύκολα εκεί, απλούστατα γιατί είναι στου διαόλου τη μάνα. Περίεργο όλο αυτό, έτσι;

Περί Βέλγων και λοιπών, δεν έχω εντρυφήσει στις παραδόσεις τους που σχετίζονται με την θρησκεία,απλά και μόνο γιατί μου φαίνονται αρκετά αδιάφορες. Έχω ταξιδέψει στο Βέλγιο, όπως επίσης έχω μιλήσει με Βέλγους Φλαμανδούς σχετικά με τις αντιθέσεις που έχουν με τους γαλλόφωνους Βέλγους. Τέλος πάντων, δεν μας ενδιαφέρει εν προκειμένω το πώς βλέπω εγώ αυτούς τους λαούς, απλά ήταν ένα παράδειγμα λαών της Ευρώπης που θεωρώ προοδευμένους μεν αλλά χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα δε.
Verminoz
Veteran
Καταστραμμένος

I smoke my friends down to the filter

View Profile WWW
« Reply #11 on: January 06, 2007, 17:22:59 pm »

Κenny χρησιμοποιείς βαριές εκφράσεις. Φασισμός η κυρίαρχη θρησκεία; Τι άλλο θα ακούσουμε..

Ειλικρινά δεν μου αρέσει καθόλου που το λέω αυτό αλλά μάθε να διαβάζεις καλύτερα:

Με αυτό το τόπικ και με τον τίτλο του δεν θέλω να προσβάλω κανένα και καμία χριστιανό. Θέλω απλώς να πω κάποια πράγματα που κατά την γνώμη μου θεωρώ λάθος και να τονίσω την σημαντικότητα τους.

Παρά τον 'φασισμό' βέβαια, εσύ μπόρεσες να κρίνεις και να επιλέξεις τη δικιά σου κοσμοθεωρία. Ίσως η πλύση εγκεφάλου να μην ηταν τόσο πετυχημένη τελικά όσο ισχυρίζεσαι.

Και λοιπόν? Εγώ είμαι εγώ. Το τι έκανα εγώ τι σχέση έχει με το σύνολο των ανθρώπων; Και γιατί έπρεπε εγώ ή ο καθένας να υποστεί όλο αυτό για να μπορέσει να αποσπαστει? Κανείς δεν ρωτήθηκε αν θέλει να είναι Χριστιανός. Του το σφηνώσαν στον εγκέφαλο. Και αυτά περί του διαλεκτικού χαρακτήρα της θρησκείας κτλ κτλ εγώ προσωπικά τα βρίσκω μπούρδες. Είναι σαν να είσαι δεμένος με μια αλυσίδα που γράφει επάνω: "Είσαι ελεύθερος". Τι νόημα έχει?

Θυμάμαι όμως ότι το πνεύμα του μαθήματος ήταν πάντοτε διαλεκτικό κι όχι επιβολής ιδεών. Με τους θεολόγους συζητούσαμε ανοιχτά ότι σκεφτόμασταν και κάναμε κριτική σε ότι μας ξένιζε...Θα προτιμούσες ε αντί για το χριστιανισμό να μαθαίνουμε κυρίως για τις θρησκευτικές παραδόσεις των λαών της νότιας Αμερικής και της Άπω Ανατολής; (αν και γι αυτά κάναμε σε όλη τη Β λυκείου).
Ή, καλύτερα, να το καταργήσουμε εντελώς και να μην μιλάμε καθόλου για θρησκευτικότητες και πνευματικότητες?

Ε τώρα τι να σου πω. Δεν ξέρω τι καταστάσεις βίωσες εσύ, εγώ πάντως θυμάμαι τον θεολόγο στο Γυμνάσιο να αποβάλλει παιδιά γιατί φορούσαν σκουλαρίκι ή γιατί δεν κουρεύτηκαν και αφήσαν το μαλλί λίγο παραπάνω. Επίσης θυμάμαι τον θεολόγο στο Λύκειο να με κυνηγάει να εξομολογηθώ. Άλλοι υπέκυψαν στις πιέσεις του ενώ δεν το ήθελαν........................... (πολλές τελίτσες)..................
Δεν είπα ποτέ να καταργηθεί το μάθημα. Είπα να μετατραπεί σε μάθημα περί όλων των θρησκειών, της ιστορίας τους και το περιεχόμενο τους. Όχι 2-3 πεταχτές σελιδούλες για κανά δύο άλλες θρησκείες στη Β' Λυκείου και τίποτα άλλο παρα μόνο κείμενα που προπαγανδίζουν υπέρ του Χριστιανισμού.

Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο σφάλμα μας. Ότι ταυτίζουμε αφθόρμητα την Ελλάδα με τον Χριστιανισμό. Η παράδοση και η εθνική ταυτότητα ενός λαού δεν είναι μαγιονέζα για να είναι light και heavy. Εσύ μπορεί να θεωρείς του Βέλγους ξενέρωτους αλλά αυτοί έχουν την δική τους παράδοση και προφανώς είναι πολύ ευχαριστημένοι με αυτήν. Είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό. Παρ' όλα αυτα είναι ανεπίτρεπτο κάθε τι που αφορά το έθνος μας συσχετίζεται με τον Χριστιανισμό. Η παράδοση μας έχει να παρουσιάσει ένα τόσο πλούσιο περιεχόμενο και δεν χρειάζεται την ασπίδα καμίας Εκκλησίας...
Ο "so-called" ελληνορθόδοξος πολιτισμός δεν είναι το σύνολο του ελληνικού πολιτισμοό.-

Κατά τα άλλα με κάλυψε γενικώς η Κατ!

Quote from: Rattlehead on January 06, 2007, 15:32:47 pm
Αυτό όντως σε γενικές γραμμές δεν έχει τόσο σχέση με το αν θέλουν ή όχι να χτιστεί αλλά κυρίως με τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας... Πάντως όταν χτιστεί πρέπει να απαγορέψουν στους χοτζάδες να φωνάζουν σε ώρες κοινής ησυχίας (όπως και τις καμπάνες) Cheesy

Αν είχαν μέσα τους την ανωτερότητα και τον σεβασμό προς τους μουσουλμάνους θα είχαν ξεπεράσει αυτό το σκόπελο, γιατί μουσουλμάνοι δεν είναι μόνο οι Τούρκοι. Έπειτα μην ξεχνάς τις αντιδράσεις της Εκκλησίας που επηρρεάζουν τις πολιτικές αποφάσεις...

α) όντως, και κακώς (δε γνωρίζω αν όμως προβλέπεται νομικά)
β) όντως, και κακώς (δε γνωρίζω αν όμως προβλέπεται νομικά)
γ) όντως. Αν και παρέχεται η επιλογή της απαλλαγής. Πιστεύω θα έπρεπε να γίνεται περισσότερο ως διδασκαλία όσο το δυνατό περισσότερων θρησκειών. Δεν πιστεύω ότι καταργηθεί τελείως καθώς οι θρησκείες σε γενικές γραμμές έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
δ) όντως, κακώς διοργανώνονται εκδρομές στην εκκλησία. Αν και να πω την αλήθεια ποτέ δε με εξανάγκασε κανείς για εξομολόγηση ή θεία κοινωνία...

Εγώ θυμάμαι πως όποιος δεν έλεγε την προσευχή όταν ερχόταν η σειρά του απειλούνταν με αποβολή...
Όσο για τα περί πιέσεως τα είπα παραπάνω...

Και οι μουφτήδες πληρώνονται από το κράτος νομίζω. Με κάθε επιφύλαξη πάλι, αν δεν πληρώνονται, κακώς. Ή ακόμα καλύτερα να μην πληρώνεται κανείς τους..!

Νομίζω ότι τα σκατά των άλλων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα σκατά τα δικά μας. Στην Κίνα εκτελούν τους εγκληματίες εν ψυχρώ. Αυτό θα δικαιολογούσε μια ανάλογη δική μας τακτική????

Englab - Open source scientific/engineering platform
Rebetologion - Contemporary/Experimental

Κακούργα ύπαρξις!
Kat
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #12 on: January 06, 2007, 17:27:57 pm »

Quote from: aika on January 06, 2007, 16:53:46 pm

Οι δε απόστολοι και λοιποί σοφοί πατέρες της εκκλησίας έχουν πει και πολύ ωραία πράγματα ξέρεις...
Τώρα, αν ξενίζουν με την καθαρεύουσα και το ιδιαίτερο χρώμα στο οποίο γράφτηκαν, τι να κάνουμε, έτσι τα έγραψαν.

Δε με ξενίζει η καθαρεύουσα, άλλωστε τα κείμενα που κάναμε στην τρίτη λυκείου ήταν μεταφρασμένα στη δημοτική. Το περιεχόμενο με ενοχλεί, το οποίο θεωρώ εντελώς εκτός εποχής και μη χρήσιμο από άποψη ηθικής.

Μπα, καθόλο ρόλο ενυπωσιασμού. Ξέρεις, στην Αγγλία φέτος με επίσημη απόφαση κάνανε τις εορταστικές διακοσμήσεις με λιγότερους χριστούληδες και περισσότερες χιονόμπαλες, όπως και γενικότερα κάνανε πιο ..σεμνές και ταπεινές εκδηλώσεις για να "μην θιγεί το θρησκευτικό συναισθημα των αλλοθρήσκων που κατοικούν στην χώρα"! Κοίτα να δεις ε; Βέβαια, αυτοί το κάνανε για να  μην 'προκαλέσουν' τους μουσουλμάνους wannabe τρομοκράτες της χωρας, στα πλαίσια της αντιτρομοκρατικής υστερίας που τους έχει πιάσει
Το να μην υπάρχει ελευθερία στους χριστιανούς/μουσουλμανους να γιορτάσουν όπως θέλουν τα χριστούγεννα/ραμαζάνι τους είναι ο πραγματικός φασισμός...

Φυσικά και ξέρω την περίπτωση που αναφέρεις. Όμως, αν δεν κάνω λάθος, αυτή την απόφαση την πήραν χωρίς να υπάρχει καμία συγκεκριμένη ένδειξη ότι επρόκειτο να γίνει επίθεση-απλά φοβήθηκαν και την πήραν (στην καλύτερη εκδοχή, γιατί στη χειρότερη απλά θέλουν να πολώσουν και να φοβίσουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες τους). Το πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση, όμως, δεν είναι των μουσουλμάνων, καθώς στη Μ. Βρετανία ζούσαν ανέκαθεν πάρα πολλοί μουσουλμάνοι (πχ Πακιστάν), χωρίς να παρουσιαστεί κανένα απολύτως πρόβλημα. Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι η θρησκεία.

Σε ένα πιο χαλαρό παράδειγμα, είναι σαν εγώ να φοβάμαι να κυκλοφορήσω τη νύχτα στην πόλη γιατί μου έχει καρφωθεί ότι καραδοκεί ένας μανιακός βιαστής. Μπορεί στην τελική ο φόβος μου να είναι βάσιμος, ανάλογα με την πόλη στην οποία ζω, πόση εγκληματικότητα έχει, τι στατιστικές τέτοιων περιστατικών υπάρχουν. Αλλά συνάγεται από αυτό το φόβο μου ότι κάθε άνδρας, από τον ψιλικατζή και τον φοιτητή μέχρι τον ογδοντάχρονο παππού, είναι υπαίτιος για το γεγονός ότι εγώ δεν βγαίνω απ'το σπίτι μου;

Τέλος πάντων, δεν μας ενδιαφέρει εν προκειμένω το πώς βλέπω εγώ αυτούς τους λαούς, απλά ήταν ένα παράδειγμα λαών της Ευρώπης που θεωρώ προοδευμένους μεν αλλά χωρίς ιδιαίτερη ταυτότητα δε.

Για παράδειγμα, ποιους λαούς της Ευρώπης θεωρείς εσύ ότι έχουν ιδιαίτερη ταυτότητα; (για να καταλάβω τι ακριβώς εννοείς). Σχετικά με εμάς, πάντως, πρέπει να πω ότι, ασχέτως με το πώς βλέπουν οι Έλληνες τον εαυτό τους, ποτέ μα ποτέ γνωρίζοντας ξένους δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ορθοδοξία-πιο πολύ για τη γλώσσα, θα έλεγα, το φαγητό, και την ιστορία, από ανθρώπους όμως με ειδικά ενδιαφέροντα. Πέρα από αυτό, η απουσία λαογραφικών παραδόσεων όπως εμείς τις αντιλαμβανόμαστε (κουζίνα, έθιμα κτλ) οφείλεται μάλλον στη βιομηχανική επανάσταση, παρά στη θρησκεία τους. Επομένως, ακόμη και αν κάποιος θεωρεί για συγκεκριμένους λαούς ότι δεν έχουν επαρκώς ενδιαφέρουσα ταυτότητα, δεν θεωρώ ότι μπορεί να το συνδέσει με επιτυχία με την αντιμετώπιση της επικρατούσας θρησκείας από το κράτος. Τέλος, επειδή ταυτότητα είναι και πολύ περισσότερα πράγματα από τα λαογραφικά στοιχεία, εξέτασε το ενδεχόμενο ότι αυτό που εσύ μπορεί να θεωρείς έλλειψη ταυτότητας μπορεί να είναι για αυτούς βασικό τους στοιχείο (πχ η ανεξιθρησκεία, η πλήρης έλλειψη θρησκευτικών συμβόλων στη γαλλία, οι πολλοί πολιτισμοί...)
« Last Edit: January 06, 2007, 17:41:57 pm by Kat » Logged
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
Απ: Ο Χριστιανικός φασισμός στην Ελλάδα
« Reply #13 on: January 06, 2007, 17:40:28 pm »

Quote from: Kenny on January 06, 2007, 17:22:59 pm

Νομίζω ότι τα σκατά των άλλων δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τα σκατά τα δικά μας. Στην Κίνα εκτελούν τους εγκληματίες εν ψυχρώ. Αυτό θα δικαιολογούσε μια ανάλογη δική μας τακτική????
Τους μουφτήδες στην Ελλάδα εννοώ! ʼλλωστε κι εγώ πιστεύω ότι πρώτα πρέπει να έχουν και οι 2 την ίδια μεταχείριση (ή και οι δύο να πληρώνονται ή όχι) και ακόμη καλύτερα να μην πληρώνεται κανείς τους..!

Aurelius
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρια πουλακια καθονταν, στον κηπο και λαλούσαν...

View Profile
« Reply #14 on: January 06, 2007, 17:54:54 pm »

Quote from: Karaμazoβ on January 06, 2007, 16:51:45 pm
Βάζει χέρι στο παγκάρι!

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ

«Κεφαλικό φόρο» επιβάλλει ο Χριστόδουλος στις 400 ενορίες της Αρχιεπισκοπής Αθηνών! Λίγους μήνες μετά την «πανταχούσα» με την οποία «κατηγορούσε» τους ιερείς ότι δεν έχουν μεγάλες εισπράξεις από δίσκους και παγκάρια, αποφάσισε να καθορίσει ο ίδιος το ποσό που κάθε ενορία θα στέλνει στο αρχιεπισκοπικό ταμείο.

Οι ιερείς έχουν ξεσηκωθεί και τον κατηγορούν ότι σπεύδει, προσδιορίζοντας υπέρογκα ποσά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, να μετατραπεί σε ένα είδος «εκκλησιαστικής εφορίας». Μ' άλλα λόγια, να υποκαταστήσει το κράτος που φορολογούσε κατά 35% τις ενορίες μέχρι τις αρχές του 2004 , όταν ο Κ. Σημίτης, προφανώς για να βελτιώσει τις κακές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Εκκλησία, είχε καταργήσει αυτό το φόρο!

*Με την εγκύκλιο που έλαβαν πριν από λίγες ημέρες οι ιερείς, απαιτείται «Μετά πολλής εν Χριστώ αδελφικής αγάπης», και βεβαίως με «εντολή του μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου» να καταβάλεται εφάπαξ ετησίως ποσό το οποίο μάλιστα ήδη αναγράφεται στα έντυπα του προϋπολογισμού.

Η εξήγηση περιέχεται σε λίγες λέξεις: «Φέτος πρώτη φορά στο έντυπο του προϋπολογισμού θα αναφέρεται συγκεκριμένο ποσό εφάπαξ για κάθε Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο, ως ενίσχυση για τα έργα των ιδρυμάτων, δηλαδή Στέγης Κατακοίτων Γερόντων, Δάμαρις, Κιβωτός Αγάπης, Ταβιθά, Κόκκορη κι άλλων. Το εφάπαξ οριζόμενο ποσόν πρέπει να καταβληθεί από τα Ενοριακά Φιλόπτωχα Ταμεία, στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, το αργότερο μέχρι 30 Μαρτίου 2007».

Σε κάθε ενορία το ποσό αυτό είναι διαφορετικό, ανάλογα με τον αριθμό των πιστών και την οικονομική επιφάνειά τους. Ετσι, για παράδειγμα, σε μια εκκλησία στην περιοχή Πατησίων, το «εφάπαξ» καθορίζεται περίπου στα 3.500 ευρώ, ενώ σε περιοχές όπως η Αγία Παρασκευή ή το Ψυχικό, ξεπερνά τις 4.000 και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και τις 5.000 ευρώ.

Η «φορολογική» εγκύκλιος Χριστόδουλου.

Ο δίσκος της Κυριακής

*Στην εγκύκλιο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στις εισπράξεις από το δίσκο που βγάζουν οι εκκλησίες κάθε Κυριακή: «Κάθε Ενοριακό Ταμείο πρέπει να ανταποκρίνεται στην άμεση κατάθεση του προϊόντος του δίσκου της Κυριακής μετά την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα και στην άμεση προσκόμιση των παραστατικών στο Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο». Και προστίθεται: «Θεωρείται απαράδεκτη η κατάθεση ίδιων ποσών κάθε μήνα, όπως επίσης η κατάθεση δίσκων με συγκεντρωτικό ποσό, χωρίς παραστατικά μηνών».

*Οπως είπε στην «Κ.Ε.» επίτροπος και εφημέριος ναού στην περιοχή Κάτω Πατησίων, οι πιστοί δυσανασχετούν με τους δίσκους που βγαίνουν κάθε Κυριακή. Ελάχιστη είναι η προσφορά τους, δεδομένου ότι στην πλειονότητά του το εκκλησίασμα αποτελείται από συνταξιούχους και από χαμηλόμισθους εργαζόμενους.

Πολλές ενορίες αναγκάζονται να βγάζουν από το παγκάρι χρήματα για να συμπληρώνουν τις πενιχρές εισπράξεις της «δισκοφορίας» κάθε Κυριακή. Γι' αυτό τώρα ο Χριστόδουλος τους διαμηνύει ότι «είναι απαράδεκτη η κατάθεση των ίδιων ποσών κάθε μήνα».

*Σε άλλες ενορίες καταφεύγουν σε άλλα «τεχνάσματα» για να συμπληρώσουν τις εισπράξεις των δίσκων που σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 70 ευρώ κάθε φορά. Ετσι, αποταμιεύουν τα χρήματα από το δίσκο που βγαίνει στις μεγάλες εορτές, που πηγαίνουν περισσότεροι πιστοί στην Εκκλησία και, στη συνέχεια, τα κατανέμουν ανά μήνα. Γι' αυτό παρατηρείται το φαινόμενο να παρουσιάζουν τα ίδια ποσά κάθε μήνα από το «δίσκο της Κυριακής».

*Και δεν είναι μόνον αυτά τα χρήματα που καλούνται να πληρώσουν οι ενορίες, σε περίοδο ισχνών αγελάδων, αφού η οικονομική κρίση δεν μπορεί παρά να πλήττει και τα παγκάρια των εκκλησιών: Κάθε ναός πρέπει να καταβάλλει, επί του ακαθαρίστου ποσού κάθε χρόνο, το 8% για την αρχιεπισκοπή, το 0,5% για την ανέγερση του Συνοδικού Μεγάρου, το 7% για το Ταμείο Κληρικών, το 3% για την Αποστολική Διακονία. Ενώ προεισπράττεται από το μισθό (!) κάθε εφημέριου (από τους περίπου 10.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα), ένα ποσοστό 0,5% για τα περιοδικά «Εφημέριος» και «Εκκλησία», ποσό που μεταφράζεται από 4 έως και 8 ευρώ το μήνα, ανάλογα με το μισθό κάθε εφημέριου.

Ειδικά στην περιοχή της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αποστέλλονται τεύχη του περιοδικού «Τόλμη» της αρχιεπισκοπής, ανάλογα πάλι με το οικονομικό εύρος που υπολογίζεται ότι έχει κάθε ενορία, τα οποία προπληρώνονται, αντί τριών ευρώ το καθένα. Στις περισσότερες, όμως, ενορίες οι πιστοί δεν αγοράζουν το περιοδικό και οι εφημέριοι τρέχουν να βρουν τρόπους να «καλύψουν» τα προπληρωμένα.

Οι ενορίες είναι μείον

Το «κερασάκι» στην τούρτα είναι η υποχρεωτική αγορά των ημερολογίων της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», απ' όλες πλέον τις μητροπόλεις, έναντι 30 ευρώ το καθένα. Σύμφωνα με υπολογισμούς μητροπολίτη, που δηλώνει ότι δεν θα τα παραλάβει, στα ταμεία της «Αλληλεγγύης» θα εισρεύσουν περί τα 200.000 ευρώ. (Να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι ο Φιλίππων Προκόπιος είχε αντιδράσει έντονα με την αποστολή του ημερολογίου στη μητρόπολή του).

*Αποτέλεσμα όλων αυτών, επισημαίνουν πολλοί εφημέριοι, είναι να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στα έξοδα συντήρησης των ναών και των ιδρυμάτων, βασιζόμενοι ουσιαστικά στη φιλανθρωπία κάποιων πιστών που κάνουν δωρεές. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που οι εισπράξεις έχουν μειωθεί, έπειτα από την αποκάλυψη των εκκλησιαστικών σκανδάλων.

*Στενοί συνεργάτες του αρχιεπισκόπου δηλώνουν ότι πρόθεση της αρχιεπισκοπής δεν είναι η «αφαίμαξη» των εκκλησιών, αλλά «να τεθεί μια τάξη στα οικονομικά τους, καθώς σε πολλές απ' αυτές επικρατούσε χάος».

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 07/01/2007

Xριστόδουλος.... Puke

Σαν να λεμε ο νταβας της γειτονιας...

My website: http://staff.science.uva.nl/~gavves/
My blog: http://stratisgavves.blogspot.com/

Και τελος, το νεο site που φτιαχνω, www.antoniagavve.com. Αν υπαρχουν τιποτα ιδεες, ή προτασεις ειναι ιδιαιτερως ευπροσδεκτες. Αν καποιος ξερει και νορβηγικα, ακομα καλυτερα Tongue
Pages: [1] 2 3 ... 22 Go Up Print
Jump to: