Σχολιο: Παρακολουθηστε ποσο "αμεροληπτα" και "καλοπροαιρετα" η δημοσιογραφος που της παιρνει συνεντευξη προσπαθει με το ζορι να την κανει να πει κατι εναντια στο ΚΚΕ, και καλα λογια για τον Τσιπρα... Παιρνει ομως τις απαντησεις που πρεπει!
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΧΡΙΣΤΟΦΙΑ«Δεν κρίνω το ΚΚΕ και δεν μιλώ για τον Τσίπρα»συνέντευξη στην ΕΦΗ ΜΑΡΙΝΟΥ - Φωτ.: Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣΤην ξέραμε απλώς ως ηθοποιό στους «Βρικόλακες» του Ιψεν που ανεβάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου. Την είδαμε στη σκηνή, αλλά ξαφνιαστήκαμε ακόμα περισσότερο όταν μιλήσαμε μαζί της.
***Η Χριστίνα Χριστόφια δεν είναι μόνο ηθοποιός αλλά και μια όμορφη 31χρονη γυναίκα, απολύτως πολιτικοποιημένη κι απ' ό,τι συμπεράναμε, «δεξί χέρι» του πατέρα της, προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια.
***Απόφοιτη της Νομικής και της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου στην Ελλάδα, επέλεξε να ζήσει στη Μεγαλόνησο, γιατί «της το οφείλει». Κι ενώ οι Μερσεντές και οι Φεράρι πάνε κι έρχονται στη Λευκωσία, εκείνη ήρθε να μας συναντήσει οδηγώντας ένα μεταχειρισμένο Mazda Demio.
***Με ενεργή δράση στη νεολαία του ΑΚΕΛ, ανήσυχη, υπερκινητική και πεισματάρα, μας μιλάει με πάθος για το κόμμα της, τη νέα αριστερή κυβέρνηση της Κύπρου, το Κυπριακό, τον πατέρα της Δημήτρη Χριστόφια, το ΚΚΕ αλλά και για το φαινόμενο Αλ. Τσίπρα.
***«Εμπλεξα με τη Νομική που αποδείχθηκε δύσκολη σχολή. Αν το ήξερα, θα διάλεγα τις Πολιτικές Επιστήμες που άλωστε με ενδιέφεραν και περισσότερο. Είχα συνδικαλιστική δράση με τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και μόλις αποφοίτησα γύρισα στην Κύπρο. Παίζω τώρα σε παραστάσεις στο θέατρο ΕΝΑ και στον ΘΟΚ».
* Είχατε σκοπό να επιστρέψετε στην Ελλάδα;
- Καθόλου! Δεν ήθελα ποτέ να ζήσω μόνιμα στο εξωτερικό. Ακούω κι εγώ ότι η Κύπρος είναι επαρχία. Γιατί παρακαλώ; Οι Κύπριοι πρέπει να επιθυμούν την επιστροφή στην πατρίδα, για να προσφέρουν γνώση και παραγωγικές δυνάμεις. Δεν δικαιούμεθα την εύκολη φυγή στο εξωτερικό. Συνειδητά, λοιπόν, βρίσκομαι στην Κύπρο. Αλλωστε υπάρχει κι ο Νίκος, ο σύντροφός μου. Ξέρετε δεν ανήκω στους «ηθοποιούς καριέρας», με την έννοια ότι θα «κυνηγήσω το όνειρο». Οχι, δεν θα κάνω τα πάντα για το θέατρο.
* Θα κάνατε τα πάντα για το κόμμα σας, όμως;
- Δουλεύω στην ΕΔΟΝ. Είμαι μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της και υπεύθυνη για τα πολιτιστικά. Εχοντας την εμπειρία από το πανεπιστήμιο παρακολουθώ και το φοιτητικό τμήμα της οργάνωσης. Φυσικά, θα αποχωρήσω, λόγω ηλικίας. Αλλά μέχρι τον Σεπτέμβρη θα βρίσκομαι σε πόστο ευθύνης.
* Θα περάσετε σε πιο επαγγελματική σχέση με το ΑΚΕΛ;
- Δεν ξέρω ακόμα, αλλά σίγουρα η μισή μου ζωή είναι στο κίνημα. Είναι μια σχέση σε καθημερινή βάση. Βλέπετε, στο θέατρο έρχονται οι άλλοι να σε βρουν, στην πολιτική εσύ είσαι που πηγαίνεις να τους συναντήσεις, συχνά πόρτα-πόρτα. Η μαζική δράση με αφορά πολύ.
* Με ποιον τρόπο πιστεύετε ότι θα στρίψει... επ' αριστερά η κυβέρνηση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο;
- Απαιτείται χρόνος και σκέψη. Θα δοθεί προτεραιότητα στον πολιτισμό και στην παιδεία. Ενα πλήθος πραγμάτων θ' αλλάξουν επίσης μέσα από κοινωνικό διάλογο. Το συγκοινωνιακό δίκτυο π.χ είναι πολύ κακό, πρέπει να σχεδιαστεί εκ νέου κι αυτό απαιτεί χρόνο. Η Κύπρος είναι μια νεαρή Δημοκρατία που μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα τον εθνικό της πλούτο. Στην Ελλάδα, ας πούμε, επικρατεί ένα μπαράζ ξεπουλήματος: ΟΤΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή. Εδώ δεν έχουν ιδιωτικοποιηθεί τα πάντα, αν και ακούγονται νεοφιλελεύθερες φωνές προς αυτήν την κατεύθυνση. Τη διαφορά την κάνει το δυνατό λαϊκό κίνημα, που διαμορφώνει συνειδήσεις αντίστασης.
* Το ΑΚΕΛ σήμερα θα λέγατε ότι είναι ένα καθαρόαιμο κομμουνιστικό κόμμα;
- Είναι κομμουνιστικό κόμμα σύγχρονου τύπου. Μαρξιστικό, λενινιστικό στις δομές λειτουργίας και στο καταστατικό του, που δρα όμως στις συνθήκες της συγκεκριμένης χώρας. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές του αφορούν ακριβώς σ' αυτές τις ιδιαιτερότητες. Μην ξεχνάτε ότι οφείλει να λύσει ένα τεράστιο εθνικό ζήτημα.
* Αυτό, άραγε, το διαφοροποιεί από άλλα κόμματα, όπως το ΚΚΕ;
- Δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις ούτε κριτική σ' ένα κόμμα άλλης χώρας.
* Γνωρίζετε, ωστόσο, την πολιτική δράση του ΚΚΕ...
- Βεβαίως. Αλλωστε, είναι αδελφό κόμμα.
* Ο ΣΥΝ πόσο αδελφό κόμμα είναι για το ΑΚΕΛ;
- Εμείς δεν ζήσαμε εμφυλίους, ούτε το δικομματισμό σε ένα άλλο πολιτειακό σύστημα, όπως στην Ελλάδα. Ο ΣΥΝ είναι, πράγματι, κόμμα που κινείται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς, αλλά παραδοσιακά το ΑΚΕΛ βρίσκεται κοντά στο ΚΚΕ. Είναι δυο κόμματα που κοιτάζουν το σήμερα, χωρίς διαφορές επί της ουσίας, αλλά με επιμέρους προσεγγίσεις σε ιδιαίτερα θέματα και επαναλαμβάνω: Δεν θα κρίνω τους συντρόφους του ΚΚΕ για τις θέσεις τους στη χώρα τους και στις παραμέτρους που ορίζουν οι εκεί κοινωνικές συνθήκες.
* Προφανώς θα εννοείτε και τη διαφορετική στάση του ΑΚΕΛ σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση;
- Το ΚΚΕ δεν έχει να αντιμετωπίσει ένα καυτό εθνικό ζήτημα. Για την Κύπρο το θέμα είναι καθαρά πρακτικό. Μήπως δεν ξέρουμε εμείς τι είδους μηχανισμός είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση και πόσο επικίνδυνες είναι οι θέσεις της για τις εργασιακές σχέσεις και τους λαούς; Σαφώς γνωρίζουμε και προσπαθούμε να αντιπαλεύουμε αυτές τις τακτικές. Είχαμε συγκεκριμένη θέση για την Ε.Ε., όμως την αλλάξαμε γιατί οι ιστορικές συγκυρίες, πάντα σε σχέση με το κυπριακό ζήτημα, το επέβαλαν. Η κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, η νέα τάξη πραγμάτων, απαιτούσαν διαφορετικούς χειρισμούς. Ενα μικρός λαός, έχοντας ανοιχτό ένα τόσο σοβαρό θέμα, δεν απομονώνεται, αλλά πρέπει να εξαντλεί τις διπλωματικές δυνατότητες, να αξιοποιεί όποια χαραμάδα ανοίγει. Για παράδειγμα: είναι καλή συγκυρία η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε.; Είναι, αλλά αυτό είναι συνάρτηση δεκάδων άλλων γεωστρατηγικών παραγόντων, από τον πόλεμο στο Ιράκ μέχρι την εμπλοκή της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ. Ναι, αν δεν υπήρχε το κυπριακό ζήτημα, δεν θα άλλαζε η θέση μας για την Ε.Ε. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αγωνιζόμαστε οι λαοί να πάρουν την τύχη στα χέρια τους, να δημιουργήσουν την Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων και του κεφαλαίου.
* Ο Συνασπισμός θριαμβεύει πάντως στις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα. Πώς κρίνετε το φαινόμενο του συνομηλίκου σας Τσίπρα;
- Δεν θέλω να απαντήσω!..
* Γιατί;
- Γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής και εκτιμώ ότι είναι πολύ νωρίς για κρίσεις. Εύχομαι πάντως το αριστερό κίνημα στην Ελλάδα να ενδυναμώνεται. Οπως εύχομαι επίσης να είναι ουσιαστικά ριζοσπαστικό...
* Πώς εξηγείτε, αλήθεια, την άνοδο του ΣΥΝ;
- Σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Η μετακίνηση που εμφανίζουν οι δημοσκοπήσεις -δεν πρόκειται για μετακινήσεις κάλπης- εκφράζει τη δυσαρέσκεια του κόσμου στις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει σε πιο φιλελεύθερες, άρα δεξιές πολιτικές κι αυτό οδηγεί τον ψηφορόρο στην πολιτική ταύτιση των δυο κομμάτων. Ο χώρος που μένει ελεύθερος για να εισπράξει την αποδοκιμασία και τους κραδασμούς είναι ο ΣΥΝ. Απομένει, ωστόσο, να δούμε πώς θα διαχειριστεί αυτή την εισροή και προς ποια ιδεολογική κατεύθυνση θα κινηθεί».
*Μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα χαρακτηρίζετε εσείς το ΑΚΕΛ, αλλά πριν τις εκλογές ο Δ. Χριστόφιας είχε δηλώσει καλός χριστιανός. Μια δήλωση, όμως, μαρξιστικά μάλλον αντιφατική...
- Ο καθένας κρίνεται από τη στάση ζωής του. Μακάρι όσοι κρίνουν τον Χριστόφια να είναι τόσο «πιστοί χριστιανοί» όσο ουμανιστής, δίκαιος και οραματιστής είναι εκείνος... Οσο για την Εκκλησία, έχει ρόλο κοινωνικό, ανθρωπιστικό. Δεν πρέπει να επεμβαίνει σε ζητήματα μη έχοντα σχέση με τη δράση της.
* Με την εκλογή νέου προέδρου, του πατέρα σας, οι ελπίδες για μια λύση του Κυπριακού αναπτερώθηκαν;
- Τώρα είναι ξεκάθαρη η πρόθεση για λύση, κάτι που μέχρι πρότινος δεν ήταν σαφές για τους Τουρκοκύπριους. Ο Χριστόφιας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να συνενώσει. Εχει, πράγματι, μια στενή σχέση με τον Ταλάτ που βοηθάει στο κλίμα συνεργασίας, αλλά δεν αρκεί. Εμείς αυτό που θα ζητήσουμε είναι να γίνει πράξη η συμφωνία της 8ης Ιουλίου του 2006 για τη δημιουργία προϋποθέσεων επανέναρξης συνομιλιών στην προοπτική διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα δυο χωριστά κράτη που επαγγέλεται η Τουρκία. Δεν υφίσταται απομόνωση Τουρκοκυπρίων. Το μόνο που τους απομονώνει είναι η κατοχή και τίποτα άλλο. Τα δημοψηφίσματα και η αποτυχία τους είναι παρελθόν. Ας είμαστε ειλικρινείς: Το 53% της νίκης του ΑΚΕΛ δείχνει ότι η απογοητευμένη ελληνοκυπριακή κοινότητα θέλει λύση δίκαιη και βιώσιμη, χωρίς στρατούς κατοχής και με την αποχώρηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εποίκων.
* Ας περάσουμε λίγο σε μια περιοχή ερωτήσεων πιο προσωπικών. Τι άλλαξε στη ζωή σας τώρα που γίνατε... η κόρη του προέδρου;
- Τίποτα δεν με περιορίζει σε κλισέ συμπεριφορές. Το βάρος του ονόματός μου όμως είναι γλυκύ, καθώς οι γονείς μου είναι αγαπητοί στον κόσμο και δεν ένιωσα ποτέ περίεργα.
* Είχατε τρακ στην πρεμιέρα σας, στο θέατρο, μπροστά στον πρόεδρο;
- Ηρθε ο μπαμπάς μου όπως ερχόταν πάντα στις παραστάσεις μου. Και η γνώμη του μετράει πολύ. Αν η πεισματάρα, «στοχοπροσηλωμένη» μητέρα μου αποτελεί την «σταθερά» του σπιτιού, ο πατέρας μου είναι ο άνθρωπος με τον οποίο μπορώ να συζητώ ώρες. Από μικρή κάνω μαζί του, έντονες συζητήσεις, κυρίως πολιτικές. Είναι ελεύθερο μυαλό, αυθόρμητος άνθρωπος. Εγώ, έχοντας έντονο χαρακτήρα -δεν είμαι καθόλου συνεσταλμένη- αντιδρούσα σε ποικίλα ερεθίσματα που λάμβανα απ' το σχολείο ακόμα. Τον ρωτούσα και εκείνος δεν μου απαντούσε αμέσως. Με παρέπεμπε σε βιβλία και μετά μου άνοιγε την κουβέντα για το θέμα που είχα προκαλέσει. Είναι διεισδυτικός και με φοβερό ένστικτο. Οσο για το χιούμορ του, κανονικό πειραχτήρι. Κρατάμε, ωστόσο, τους πατροπαράδοτους δεσμούς. Το μεσημέρι, για παράδειγμα, στο τραπέζι συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια.
* Κόμμα και θέατρο το 24ωρό σας. Πώς διασκεδάζετε;
- Εχω μια γεμάτη ζωή. Μου αρέσει πολύ η συζήτηση με φίλους και μ' αυτούς συνήθως διασκεδάζω. Δεν απορρίπτω και τα κλαμπ, αλλά αυτό θα συμβεί μια-δυο φορές το χρόνο. Θα πάω, θα χορέψω μέχρι τελικής πτώσεως και τέλος. Εχουμε κινηματογραφική λέσχη, διοργανώνουμε τελευταία κι ένα φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Μου αρέσει ο τόπος μου, η ζωή μου εδώ. Οι φίλοι μου δεν με κολάκευσαν ποτέ. Κι επειδή θεωρώ τη σεμνότητα και τη σοβαρότητα σημαντικές αρχές, αν κάποτε κινδυνεύσω να καβαλήσω καλάμι, οι άνθρωποι που εκτιμώ θα σπεύσουν να με επαναφέρουν.
ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 23/03/2008
http://www.enet.gr/online/online_text/c=110,id=18688096,32879072