Από την μακρινή Αμερικανική ήπειρο όπου ζω, ακούω στις τηλεοράσεις και διαβάζω στις εφημερίδες για την «επανάσταση» των φοιτητών και τους «ήρωες του πολυτεχνείου» και ψάχνω να βρω τι πραγματικά συνέβη εκείνη την εποχή.
Για να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε τα γεγονότα:
Πως φθάσαμε στη δικτατορία
To σοβαρότερο ρήγμα στις τάξεις της Ένωσης Κέντρου σημειώθηκε τον Ιούλιο του 1965. Αφορμή υπήρξε η απόφαση του Γ.Παπανδρέου να αντικαταστήσει τον Πέτρο Γαρουφαλιά από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και η άρνηση του βασιλιά να υπογράψει το σχετικό διάταγμα, αν ο διάδοχος του Γαρουφαλιά δεν απολάμβανε της απόλυτης εμπιστοσύνης του.
Ο Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτησή του. Από εκείνη την ημέρα και μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 1966, ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να σχηματίσει κυβερνήσεις - φαντάσματα με τη συμμετοχή κατά διαστήματα 48 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου που εγκατέλειψαν τον Γεώργιο Παπανδρέου. Οι κυβερνήσεις αυτές που στηρίζονταν στη Βουλή από την ΕΡΕ και τους αποστάτες της Ένωσης Κέντρου, αποδείχθηκαν θνησιγενείς.
Με εντολή του Κωνσταντίνου και τη σύμφωνη γνώμη της Ε.Κ. στις 3 Απριλίου την πρωθυπουργία ανέλαβε ο Παναγιώτης Κανελόπουλος για να διεξάγει βουλευτικές εκλογές στις 28 Μαΐου 1967.
Oι εκλογές αυτές δεν έγιναν ποτέ, διότι η κυβέρνηση Κανελόπουλου και η νομιμότητα καταλύθηκαν από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών στις 21 Απριλίου. Οι πραξικοπηματίες ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Στυλιανός Παττακός και Νικόλαος Μακαρέζος.
Συνοπτικά:
15.07.1965 : Παραίτησις Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου.
Oρκωμοσία Κυβερνήσεως Γεωργίου Αθανασιάδη - Νόβα.
05.08.1965 : Καταψήφισις Κυβερνήσεως Νόβα.
Εντολή σχηματισμού κυβερνήσεως εις τον Ηλίαν Τσιριμώκον.
28.08.1965 : Καταψήφισις Κυβερνήσεως Τσιριμώκου.
17.09.1965 : Ορκωμοσία Κυβερνήσεως Στεφάνου Στεφανοπούλου.
22.12.1966 : Ορκωμοσία Υπηρεσιακής Κυβερνήσεως Ιωάννου Παρασκευοπούλου.
03.04.1967 : Ορκωμοσία Κυβερνήσεως Παναγιώτη Κανελλοπούλου.
14.04.1967 : Προκήρυξις εκλογών δια την 29ην Μαϊου 1967.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι η δημοκρατία είχε φτάσει σε ένα αδιέξοδο και με κάποιο τρόπο έπρεπε να βρεθεί μια λύση για να συνεχίσει η Ελλάς την ανάπτυξη της.
Η επανάσταση
Πολλοί υποστηρίζουν πως το «πραξικόπημα» υποκινήθηκε από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Πιστεύω ότι αυτός ο μύθος έχει καταρριφθεί καθώς έχουν ανοίξει τα μυστικά έγγραφα του StD. Τα αρχεία του State Dpt και της Inteligent Service έχουν ανοίξει και πουθενά δεν φαίνεται ανάμειξη. Και αν κρίνει κανείς με τα δικτατορικά καθεστώτα σε ολόκληρο τον κόσμο, θα διαπιστώσουμε, πως πότε δεν φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και δεν απήλαυσαν την στοργή των αμερικανών οι πρωτεργάτες της επανάστασης του 67.
Κατά τη διάρκεια της επταετίας
Οι περισσότερες πηγές μιλάνε μια επταετία που γινόταν βασανισμοί, φυλακίσεις και υπήρχαν ελάχιστες ελευθερίες.
Δεν αντιλέγω.
Αρχικά στην Ελλάς υπήρχε στρατιωτικός νόμος σε όλες τις πόλεις. Στην συνέχεια περιορίστηκε στις τρεις πόλεις με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Ο πληθυσμός αυτών των πόλεων παρέμεινε σταθερός. Δεν μειώθηκε! Οι κάτοικοι αυτών των πόλεων είχαν όλη την ελευθερία να πάνε να ζήσουν σε κάποιο μέρος που θα υπήρχαν περισσότερες ελευθερίες.
Γιατί δεν το έκαναν?
Έκανε τίποτα θετικό το καθεστώς του 67?
Στα σημαντικότερα θετικά καταγράφονται:
-Οι ξένες επενδύσεις σημείωσαν αύξηση από τον πρώτο χρόνο της επταετίας.
-Τα δημόσια έργα. Δημιουργήθηκε πλήρες οδικό δίκτυο σε όλη την Ελλάδα. Δεν έχουν τέλος τα αναπτυξιακά έργα σε ολόκληρη την χώρα.
-Ο μέσος ετήσιος ρυθμός του ΑΕΠ της Ελλάδας την περίοδο 69-73 ήταν 7.8% !
-Τα αγροτικά χρέη, διαγράφηκαν!
-Υπήρχε πραγματικά δωρεάν παιδεία. Στοιχείο αποτελεί η δήλωση του ομότιμου καθηγητή Φαίδωνος Βεγλέρη: «Μόνον επί χούντας είχαμε δωρεάν παιδεία». Επίσης ο πρύτανης των συνταγματολόγων, ο οποίος στη δίκη για την 21η Απριλίου κατέθεσε εναντίον των φυλακισμένων αξιωματικών παραδέχεται την χρεωκοπία της εκπαιδευτικής πολιτικής των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων.
-Η μηδενική ανεργία
-Η μηδενική εγκληματικότητα
Το σημαντικότερο λάθος ήταν ένα:
Μετά το τέλος της πρώτης τετραετίας δεν έκανε εκλογές. Γνώμη μου είναι πως εάν έκανε εκλογές θα τις κέρδιζε και με μεγάλο ποσοστό.
Έπειτα από την τετραετία άρχισαν να γίνονται οι αντιδράσεις εντονότερες και κατά συνέπεια και τα μέτρα καταστολής αυτών, είτε αδίκως είτε όχι.
Η κύρια μάζα του λαού:
http://www.youtube.com/watch?v=Ylg8ilc3LVQ&feature=related