• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 09:27:16 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 09:27:16 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 13
Guests: 105
Total: 118
GeorgeGk
Sotirisbikos
acolak
grepanis
tsaliki
hacky
tzortzis
Geoth
Saint_GR
rafail zisiadis
noys
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Επιστήμες > Φυσική και Αστρονομία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; ...Όχι αυτή που νομίζαμε πάντως!
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 Go Down Print
Author Topic: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; ...Όχι αυτή που νομίζαμε πάντως!  (Read 13025 times)
Zarathoustra
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Απ: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; ...Όχι αυτή που νομίζαμε πάντως!
« Reply #105 on: September 25, 2006, 18:24:57 pm »

Επαναλαμβάνω:
Οι αριθμοί και οι υπόλοιπες μαθηματικές οντότητες είναι φτιαγμένες από την ίδια ουσία.Αν είναι εργαλεία οι μιγαδικοί ή οι αρρητοί αριθμοί,τότε εργαλεία είναι και οι φυσικοί.Προσωπικά πιστεύω πως είναι κάτι πολύ ανώτερο από απλά εργαλεία.
Αλλά δεν νομίζω ότι αυτό έχει σχέση με τον χρόνο.Εγώ πιστεύω πως ο χρόνος είναι μια ψευδαίσθηση και ελπίζω ο Barbour κάποτε να καταφέρει να το αποδείξει.
(Χρησιμοποιώντας "φανταστικές" μη ευκλείδειες γεωμετρίες και άλλα τέτοια καταπληκτικά μαθηματικά "εργαλεία" φυσικά!!!)
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #106 on: September 25, 2006, 18:45:46 pm »

οφφτοπικ...

καθώς έπινα (...edit: to kafe moy ennooysa 8))μου ρθε ένα flashaki...δεν έχει καμία σχέση με τα παραπάνω κι απευθύνεται στον turam κυρίως...

turam...σκέψου οτι αυτή τη στιγμή δημιουργούνται δύο σύμπαντα ταυτόχρονα μπροστά σου...κι εσύ τα βλέπεις...να εξελίσσονται να μεγαλώνουν κτλ.... το ένα πυκνό ...και το άλλο είναι αραιό....αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στο ένα ο χρόνος να κυλάει αργά και στο άλλο πιο γρήγορα...(ας υποθέσουμε ότι τα σύμπαντα είναι ενιαία κι υπάρχει ένα κοινός χρόνος για κάθε μέρος τους)...

εσύ κάθεσαι και τα χαζεύεις....κάποια στιγμή....λες για να δω ...τι ηλικία έχει το καθένα;
αν υποθέσουμε ότι μετράμε με χρόνια...για το έναν θα πέρασαν 3 εκατ. χρόνια πχ και για το άλλο 6 εκατ. χρόνια...

για σένα όμως πέρασε ένας κι ενιαίο χρονικό διάστημα ....άρχισες να τα κοιτάς όταν γεννήθηκαν ...και έκανες τη μέτρηση της ηλικίας τους την ίδια στιγμή...

αυτό όμως δεν μπορείς να το κάνεις! ούτε για δύο σύμπαντα...ούτε για ένα ..ούτε για κανένα...είναι άτοπο σαν σκέψη εξ αρχής...

αυτό είναι το πιο ακριβές παράδειγμα που θα μπορούσα να δώσω όσον αφορά το προηγούμενο post μου...

αν τελικά υπάρχει χρόνος ... πιστεύω πως εκεί εγκλωβίζεται η σκέψη σου....και φθάνεις στο συμπέρασμα να τον απορρίπτεις.....

τη διέξοδο στην παραπάνω αντίφαση στη δίνω με τα προηγούμενο post...

ixic_
« Last Edit: September 25, 2006, 22:35:43 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
Re: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; ...Όχι αυτή που νομίζαμε πάντως!
« Reply #107 on: September 25, 2006, 21:45:19 pm »

Καταρχήν, μπορείς πραγματικά να θέσεις ένα τέτοιο παράδειγμα.

Και μόνο που δοκιμάζεις να το σκεφτείς σκαλώνεις!

Εγώ ποτέ δεν επιχείρησα να εξηγήσω τίποτα σε πάνω από ένα σύμπαν! Και γιατί να χρειαστεί να υποθέσουμε δηλαδή την ύπαρξη δεύτερου σύμπαντος.

Για εκείνο το κακόμοιρο ποστ, που έγραφα για την ηλικία του σύμπαντος, ο τρόπος με τον οποίο μου είπες ότι σκέφτομαι λάθος, καταρρίπτεται από το δικό σου παράδειγμα, αφού θεωρείς ότι όντως το σύμπαν έχει συγκεκριμένη ηλικία.

Εγώ δε μπορώ να βγω έξω από το σύμπαν, και προσωπικά δε μπορώ να διανοηθώ τον τρόπο με τον οποίο η πυκνότητα επηρεάζει τον "χρόνο", δεχόμενος ότι υπάρχει χρόνος.

Και για να ξεκαθαρίσω την θέση μου.
Έχουμε στήσει τον τρόπο σκέψης μας και έρευνας με το αξίωμα ότι ο χρόνος υπάρχει. Είτε υπάρχει είτε όχι, οι φυσικοί νόμοι εξηγούνται και γενικά επαληθεύονται.

Και τώρα δοκιμάζω λίγο παραλογισμό:

Βλέπω τη μονάδα μέτρησης του χρόνου. Πώς ορίζεται το δευτερόλεπτο;
Ως το χρονικό διάστημα κατα το οποίο το φως ταξιδεύει ~ 300.000Κm.
Το χιλιόμετρο μπορεί να οριστεί απλά ως πολλαπλάσιο του μέτρου, το οποίο έχει ξεκάθαρη υπόσταση ενώ  η μετακίνηση του φωτός είναι στην ουσία μια παγκόσμια σταθερά.

Κατ'επέκταση, ενώ μπορούμε να ορίσουμε το Coulomb ως το φορτίο ενός αρθροίσματος ηλεκτρονίων ή πρωτονίων, και μπορούμε να ορίσουμε την τάση που προκαλείτε μεταξύ δύο σημείων, η ένταση του ρεύματος, από μόνη της δεν έχει υπόσταση. Διόλου τυχαία, η ένταση του ρεύματος ορίζεται και αυτή με τη βοήθεια του χρόνου.

-----------------------------------------

αφήνω τους παραλογισμούς....

ο συμπαντικός τρόπος μέτρησης του χρόνου πώς σας φάνηκε? (η ώρα πήγε 1)

και να υπενθυμίσω κάποια ερωτήματα μου που μου έμειναν ανοιχτά. Πού προβλέπει η θεωρία του Αϊνστάιν, ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν*, και τι λέει ο Χώκινς για το θέμα;

byeeee
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #108 on: September 25, 2006, 22:46:50 pm »

το παράδειγμα που έθεσα παραπάνω ήταν δικό μου....δεν είπα ότι το έθεσες εσύ...

η απλουστεύσεις που έγιναν...ήταν χάρη επιστομηνικής αφαίρεσης και για να εξυπηρετήσουν αυτό που θέλω να πω...κι όχι γιατί πραγματικά ισχύουν...

το παράδειγμα στηρίχθηκε σοτ εξής quote σου

Εάν υποθέσουμε ότι περνάει 1 δευτερόλεπτο για το ένα αντικείμενο και 2 δευτερόλεπτα για το δεύτερο, πόσα πέρασαν για το σύμπαν?
Είναι το σύμπαν κάτι εννιαίο?

για να το κάνω πιο προφανές χρησίμοποιησα δύο σύμπαντα...
στη θέση των "αντικειμένων" βάλε σύμπαντα...στη θέση του "ενιαίου σύμπαντος" βάλε εσένα ως παρατηρητή...

όπως δεν μπορείς να είσαι παρατηρητής του σύμπαντος...έτσι δεν μπορείς να είσαι παρατηρητής δύο σημείων όπου ο χρόνος κυλάει διαφορετικά....ανάλογα με τον χώρο που βρίσκεσαι...έχεις διαφορετική αίσθηση του χρόνου....(δες προ-ποηγούμενο ποστ)

οι αναλογίες ισχύουν...(με συγκεκριμένες απλουστεύσεις ισχύουν - μπορείς να δεις και το προ-προηγούμενο post γι αυτό)

Εγώ δε μπορώ να βγω έξω από το σύμπαν, και προσωπικά δε μπορώ να διανοηθώ τον τρόπο με τον οποίο η πυκνότητα επηρεάζει τον "χρόνο", δεχόμενος ότι υπάρχει χρόνος.

μεγαλύτερη πυκνότητα...σημαίνει μεγαλύτερο βαρυτητικό πεδίο...μεγαλύτερη βαρυτικό πεδίο σημαίνει επιβράδυνση του χρόνου...ή αυτού που αντιλαμβάνομαστε ως χρόνο...
αυτό είναι επιστημονικό δεδομένο...αν το αμφισβητείς...τότε όντως...δεν έχουμε κοινή βάση...κι άρα δεν πρόκειται να καταλήξουμε ποτέ...

ωστόσο αν δεν το αμφισβητείς...τότε δεν χρειάζεται να αποδεχτείς την ύπαρξη του χρόνου για να εξετάσεις το παραπάνω παράδειγμα...μπορεί στη θέση της λέξης χρόνος που βάζω...να βάλεις "αίσθηση του χρόνου" ή "αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως χρόνο"...αλλά αυτό το "πράγμα τέσπα"...κυλάει πιο αργά...

αν μπορείς ξαναδές αυτά που είπα με αυτές τις διευκρίνήσεις

την κάνω...

ixic
« Last Edit: September 25, 2006, 22:53:10 pm by xristoforos_ » Logged

βαθειά...
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #109 on: September 26, 2006, 00:26:56 am »

δεν αμφισβητώ την σύνδεση βαρυτικού πεδίου και χρόνου. απλά δεν το έχω ως γνώση αυτό, ήταν σαν παράκληση για καμία επεξήγηση for dummies.

anyway, με μπέρδεψες χριστόφορε. Εσύ δε με άφησες να γίνω παρατηρητής του σύμπαντος και με έβαλες παρατηρητή σε δύο σύμπαντα.

Εν τέλη, αυτό που γίνεται με την διαφορετική "αίσθηση του χρόνου" είναι ότι υπό κάποιες συνθήκες οι μεταβολές γίνονται με διαφορετικό ρυθμό.

Δεν είμαι ικανός να δώσω καλά παραδείγματα που δείχνουν ότι δεν υπάρχει χρόνος, γιατί απλούστατα η φυσική που γνωρίζω, στηρίζεται στην παραδοχή ότι υπάρχει χρόνος και είναι ένα φυσικό μέγεθος όπως όλα τα άλλα.

Γιατί αν δεν υπάρχει χρόνος, δεν υπάρχει ταχύτητα, και χωρίς ταχύτητα, δεν υπάρχει κινητική ενέργεια.

Για να εξηγήσω αυτό δηλαδή, που στην ουσία το διαισθάνομαι κυρίως παρά το κατανοώ, θα πρέπει να ακολουθήσω το παράδειγμα του φίλου μου του Barbour, και να ξαναφτιάξω από την αρχή τη φυσική.

Και επιστρέφω στο παράδειγμα σου με τα δύο σύμπαντα.

εσύ κάθεσαι και τα χαζεύεις....κάποια στιγμή....λες για να δω ...τι ηλικία έχει το καθένα;
αν υποθέσουμε ότι μετράμε με χρόνια...για το έναν θα πέρασαν 3 εκατ. χρόνια πχ και για το άλλο 6 εκατ. χρόνια...

για σένα όμως πέρασε ένας κι ενιαίο χρονικό διάστημα ....άρχισες να τα κοιτάς όταν γεννήθηκαν ...και έκανες τη μέτρηση της ηλικίας τους την ίδια στιγμή...

Ενώ υπάρχει η αίσθηση του χρόνου στα δύο σύμπαντα, εγώ δε μπορώ να έχω την αίσθηση του χρόνου? και ενώ υποτίθεται ότι περνάν 6 εκ. χρόνια  στο ένα, και 3 εκ στο άλλο, να υποτίθεται ότι περνάν και 500 εκ χρόνια σε μένα?
τι ασύμμετρίες είναι αυτές?

Και για να είμαστε ιν τόπικ. Η απάντηση στην ερώτηση: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος;
Είναι : Εξαρτάται για ποιά γειτονιά μιλας...?

Δηλαδή διαφορετικά "κομμάτια" του σύμπαντος έχουν διαφορετική ηλίκία, ανάλογα την κατά τόπο πυκνότητα.

Και πέρα από την θεωρία του big bang, δεν υπάρχει και σύμπαντος που συστέλεται και διαστέλεται συνεχώς? ή είναι ενιαία πράγματα?

byeeee
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #110 on: September 26, 2006, 02:12:07 am »

turambar, δεν έγινε καθολού κατανοητό το παράδειγμα μου....

δεν υποννοώ κάτι για τη νοημοσύνη σου :p, προς θεού... απλά το αντιλάμβανεσαι με άλλο τρόπο από τον οποίο το θέτω,,,και κινείσαι σε διαφορετική κατεύθνση...δεν είναι ότι καταλαβαίνεις προσπαθώ να πω και βγάζεις άλλα συμπεράσματα...αλλά δεν καταλαβαίνεις τι προσπαθώ να πω εξ αρχής....

όταν σχολιάζεις αυτό:
"anyway, με μπέρδεψες χριστόφορε. Εσύ δε με άφησες να γίνω παρατηρητής του σύμπαντος και με έβαλες παρατηρητή σε δύο σύμπαντα."

τη στιγμή που σε έβαλα ανα γίνεις παρατηρητής για να αντιληφθείς ακριβώς το εσφαλμένο της υπόθεσης...

όταν με ρωτάς αυτό....
"Ενώ υπάρχει η αίσθηση του χρόνου στα δύο σύμπαντα, εγώ δε μπορώ να έχω την αίσθηση του χρόνου? και ενώ υποτίθεται ότι περνάν 6 εκ. χρόνια  στο ένα, και 3 εκ στο άλλο, να υποτίθεται ότι περνάν και 500 εκ χρόνια σε μένα?"

σημαίνει πως πρέπει να μάθω να διατυπώνω καλύτερα τις σκέψεις μου...

κι επειδή τώρα δεν υπάρχει χρόνος...θα το κάνουμε μετά την εξταστική....
(επισής έχω την αμυδρά υποψία, ότι όταν στις παρενθέσεις γράφω...τώρα διάβασε και το προηγούμενο μνμ, δεν το έκανες, αλλά ήταν σημαντικός ο λόγος που σου ζητούσα να το κάνεις...)

λοιπόν...

τα λέμε laterz guys!
καλη διαστημοεξερεύνηση! Cheesy

ιχιψ_

βαθειά...
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #111 on: September 26, 2006, 13:40:27 pm »

Quote from: Turambar on September 26, 2006, 00:26:56 am

Ενώ υπάρχει η αίσθηση του χρόνου στα δύο σύμπαντα, εγώ δε μπορώ να έχω την αίσθηση του χρόνου? και ενώ υποτίθεται ότι περνάν 6 εκ. χρόνια  στο ένα, και 3 εκ στο άλλο, να υποτίθεται ότι περνάν και 500 εκ χρόνια σε μένα?
τι ασύμμετρίες είναι αυτές?

Για αυτές τις ασυμμετρίες ακριβώς είναι που μιλά η θεωρία της σχετικότητας.
Δεν υπάρχει απόλυτος χρόνος, κάθε παρατηρητής μετρά τον δικό του χρόνο,
χωρίς να υπάρχει σωστός και λανθασμένος.
Όλοι οι χρόνοι είναι ίδιοι.

Όπως για παράδειγμα εγώ που είμαι Θεσσαλονική θα σε πω ότι η ΑΘήνα απέχει 500χμ,
ενώ ένας παρατηρητής που είναι στο Βόλο θα σε πει ότι η Αθήνα απέχει 350χμ.
Εδώ δεν υπάρχει ασυμμετρία; Σαφώς!
Όμως έχουμε μάθει να το θεωρούμε κάτι το απόλυτα φυσιολογικό.

Έτσι λοιπόν θα πρέπει να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι ο χρονος που θα μετρήσω εγώ
για ένα οποιοδήποτε γεγονός, δεν θα είναι ίδιος με τον χρόνο που θα μετρήσεις εσύ.
Βέβαια αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση ως δικαιολογία για αργοπορία στα ραντεβού,
καθώς οι διαφορές στα γήινα πλαίσια είναι της τάξης των νανοσεκς. Roll Eyes

Και για να είμαστε ιν τόπικ. Η απάντηση στην ερώτηση: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος;
Είναι : Εξαρτάται για ποιά γειτονιά μιλας...?

Δηλαδή διαφορετικά "κομμάτια" του σύμπαντος έχουν διαφορετική ηλίκία, ανάλογα την κατά τόπο πυκνότητ
Ακριβώς έτσι είναι.
Και αυτό είναι απόλυτα αληθές και εξακριβωμένο πειραματικά.
Σε ένα διαστημόπλοιο εάν δεν κάνω λάθος μέτρησαν το χρόνο άνθισης κάποιου φυτού που είναι συγκεκριμένος
και βρήκαν ότι ανθίζει και μαραίνεται πιο γρήγορα από ότι στη γη.
Τώρα ξέρεις πως θα μείνεις περισσότερο νέος (αρκεί να μεταναστεύσεις στον ήλιο Roll Eyes )

Και πέρα από την θεωρία του big bang, δεν υπάρχει και σύμπαντος που συστέλεται και διαστέλεται συνεχώς? ή είναι ενιαία πράγματα?
Εάν κατάλαβα καλα αναφέρεσαι στη θεωρία του αιώνιου σύμπαντος η οποία καταρρίφθηκε μετά το μπιγκμπανγκ (ΜΜ).
Δυστυχώς για αυτή τη θεωρία, η θεωρία του ΜΜ αποδεικνύεται συνεχώς με κάθε νέα παρατήρηση.
Πριν από λιγα χρόνια ανιχνέυτηκε για παράδειγμα η ακτινοβολία υποβάθρου
που προβλεπόταν από τη θεωρία του ΜΜ ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την πεποίθηση για την ισχύ της θεωρίας.

Η μόνη ίσως περίπτωση συνεχούς διαστολής και συστολής είναι η περίπτωση της Μεγάλης Σύνθλιψης,
η οποία όμως οδηγεί και πάλι σε ΜΜ αρα και πάλι δεν καταρρίπτεται η θεωρία.

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
xristoforos_
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

αλλάζοντας...

View Profile
« Reply #112 on: September 26, 2006, 13:48:31 pm »

fugifox.... congrats!  Smiley

ιχιψ_

βαθειά...
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #113 on: September 26, 2006, 13:51:13 pm »

Quote from: Turambar on September 25, 2006, 21:45:19 pm

Κατ'επέκταση, ενώ μπορούμε να ορίσουμε το Coulomb ως το φορτίο ενός αρθροίσματος ηλεκτρονίων ή πρωτονίων, και μπορούμε να ορίσουμε την τάση που προκαλείτε μεταξύ δύο σημείων, η ένταση του ρεύματος, από μόνη της δεν έχει υπόσταση. Διόλου τυχαία, η ένταση του ρεύματος ορίζεται και αυτή με τη βοήθεια του χρόνου.
Κι όμως εδώ την πάτησες!
Γιατί η ένταση του ρεύματος μπορεί να οριστεί και με άλλο τρόπο,
σε σχέση με τις δυνάμεις που αναπτύσσονται μεταξύ δυο αγωγών
χωρίς χρήση του χρόνου.
(Τελικά μάλλον εγώ την πάτησα αφού απέδειξα ότι δεν μας χρειάζεται ο χρόνος  Undecided )

ο συμπαντικός τρόπος μέτρησης του χρόνου πώς σας φάνηκε? (η ώρα πήγε 1)
Ποιος είναι αυτός;

και να υπενθυμίσω κάποια ερωτήματα μου που μου έμειναν ανοιχτά. Πού προβλέπει η θεωρία του Αϊνστάιν, ότι μπορούμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν*, και τι λέει ο Χώκινς για το θέμα;
Η θεωρία του Αινστάιν δεν προβλέπει ταξίδια στο παρελθόν,
αλλά τα επιτρέπει. Παίζουμε λίγο με τις λέξεις τώρα, αλλά έχει σημασία
γιατι προβλέπει συνεπάγεται το ότι εάν δεν είναι εφικτά κατάρριψη της θεωρίας.
Ενώ δεν τα απαγορεύει σημαίνει ότι μπορεί να γίνονται μπορεί όμως και όχι.

Για τον Χώκινς δεν θέλω να πω τι πιστέυει χωρίς να είμαι σίγουρος για αυτό άσε να το ψάξω πρώτα.
Από την άλλη νομίζω ότι ο Αινστάιν δεν πίστευε και πολύ στην ύπαρξη χρόνου.

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #114 on: September 26, 2006, 14:56:32 pm »

μήπως το επιτρέπει με την λογική ότι κάτι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός;

όσο για το αν την πάτησες με το ρεύμα, η δύναμη είναι και αυτή ορισμένη σε σχέση με τον χρόνο...

byeeee
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
Re: Ποια είναι η ηλικία του σύμπαντος; ...Όχι αυτή που ν_
« Reply #115 on: September 26, 2006, 15:25:54 pm »

Quote from: Turambar on September 26, 2006, 14:56:32 pm
μήπως το επιτρέπει με την λογική ότι κάτι μπορεί να κινηθεί με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός;

όσο για το αν την πάτησες με το ρεύμα, η δύναμη είναι και αυτή ορισμένη σε σχέση με τον χρόνο...

Βασικά δεν μπορώ ακόμη να αποφασίσω ποιος την πάτησε γιατί πέφτουμε σε έναν φαύλο κύκλο.
Εάν δεν χρειαζόμαστε το χρόνο στις εξισώσεις αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει;
Από την άλλη εσύ λες ότι και το ρεύμα και η δύναμη χρειάζονται τον χρόνο για να οριστούν άρα αυτό σημαίνει
ότι απορρίπτουμε τον χρόνο;

Quote from: Turambar on September 26, 2006, 14:56:32 pm

Αυτή είναι η μια περίπτωση και αναφέρεται στα υποθετικά σωματίδια που ονομάστηκαν ταχυόνια,
τα οποία όμως ταξιδεύουν από το μέλλον στο παρελθόν (!!) αλλά μόνο έτσι και όχι αντίθετα.
Γενικώς η θεωρία του Αινστάιν απαγεορεύει κάποιο σώμα να αποκτήσει ταχύτητα ίση με αυτή του φωτός.
Χωρίζει δλδ τον κόσμο σε δυο μέρη.
Αυτούς που κινούνται με ταχύτητες μικρότερες και αυτούς που κινούνται με ταχύτητες μεγαλύτερες (αν υπάρχουν)
του φωτός, χωρίς να μπορεί ο ένας να "περάσει" στον κόσμο του άλλου.

Αυτή όμως δεν είναι η μοναδική περίπτωση ταξιδιού στο παρελθόν.
Υπάρχουν άλλες δυο.
-Μέσω χρονικών σκουληκότρυπων.
-Μέσω χρονικών βρόχων.

Και για τις δυο περιπτώσεις τα πράγματα ξεφεύγουν πολυ και θα ήθελε μεγάλη αναλυση.
Και οι δυο πάντως περιπτώσεις επιτρέπονται από τη θεωρία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ανακύπτουν τα γνωστά χρονικά παράδοξα (του παπού, του πίνακα του Ντα Βίντσι κ.ά)
τα οποί^
5; λύνονται προς το παρόν με δυο θεωρίες, αυτή των άπειρων παράλλληλων συμπάντων (το οποίο προτείνεται και από τη κβαντική θεωρία) και αυτή του σύμπαντος κουτιού.
Προσωπικά θεωρώ και τις δύο το ίδιο άκομψες, αλλά βέβαια ποιος είμαι εγώ που θα τις κρίνω

Νessa
Guest
« Reply #116 on: September 26, 2006, 21:08:27 pm »

Λίγο άσχετη σημείωση: Αυτό με τη διάρκεια ζωής του φυτού δεν παίζει να είχε να κάνει με σχετικότητα.
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #117 on: September 27, 2006, 16:01:50 pm »

Quote from: Νessa on September 26, 2006, 21:08:27 pm
Λίγο άσχετη σημείωση: Αυτό με τη διάρκεια ζωής του φυτού δεν παίζει να είχε να κάνει με σχετικότητα.
Γιατί όχι;
Εκτός από τη ζωή του φυτού υπάρχουν κι άλλα πειράμα όπως η διάρκεια ζωής σωματιδίων.

Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν σχετίζονται με τη σχετικότητα

Νessa
Guest
« Reply #118 on: September 27, 2006, 18:02:40 pm »

Η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να επηρεάσει ένα ζωντανό οργανισμό με διάφορους τρόπους πέρα από τη σχετικιστική  συστολή του χρόνου (πχ αλλάζει η κατεύθυνση προς την οποία βλασταίνει ένα φυτό, ο τρόπος που προσλαμβάνει την τροφή του κλπ). Τα ζωντανά πλάσματα λειτουργούν αρκετά περίπλοκα. Θα έπρεπε να έχεις έναν απόλυτα κατανοητό και προβλέψιμο μηχανισμό για να κάνεις αυτό το πείραμα.
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #119 on: September 27, 2006, 18:25:47 pm »

Quote from: Νessa on September 27, 2006, 18:02:40 pm
Η έλλειψη βαρύτητας μπορεί να επηρεάσει ένα ζωντανό οργανισμό με διάφορους τρόπους πέρα από τη σχετικιστική  συστολή του χρόνου (πχ αλλάζει η κατεύθυνση προς την οποία βλασταίνει ένα φυτό, ο τρόπος που προσλαμβάνει την τροφή του κλπ). Τα ζωντανά πλάσματα λειτουργούν αρκετά περίπλοκα. Θα έπρεπε να έχεις έναν απόλυτα κατανοητό και προβλέψιμο μηχανισμό για να κάνεις αυτό το πείραμα.

Δεν γνωρίζω πολλά από βοτανολογία οπότε δεν μπορώ ούτε να συμφωνήσω ούτε και να διαφωνήσω με αυτά που λες.
Πάντως ότι όλες οι λειτουργίες εκτελούνται πιο γρήγορα σε ένα διαστημόπλοιο από ότι στη γη,
για τον παρατηρηρή που βρίσκεται στη γη αυτό είναι γεγονός.
Για τον παρατηρητή που βρίσκεται στο διαστημόπλοιο, ολες οι λειτουργίες συνεχίζουν να εκτελούνται
με τον ίδιο χρόνο που μετρούσε και πριν

Pages: 1 ... 6 7 [8] 9 Go Up Print
Jump to: