• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 07:51:02 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 07:51:02 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by okan
[Today at 02:33:21]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 02:29:21]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:01:53 pm]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[June 16, 2025, 10:22:18 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426680
Total Topics: 31710
Online Today: 169
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 16
Guests: 94
Total: 110
anon
dimitrisblioumis
Aris★
gpap
antreassv
pipitsenko
Georgia Arv
Thanasiscon1
Efrem
Yamal
Geoth
Giorgos2222
filon05
Giannis Masterio
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Περί Υπολογιστών... > Software > Linux / Unix (Moderators: chatzikys, PolarBear) > Εγκατάσταση Linux
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 Go Down Print
Author Topic: Εγκατάσταση Linux  (Read 19997 times)
Decadence
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
Re: Εγκατάσταση Linux
« Reply #150 on: September 23, 2012, 14:23:23 pm »

Quote from: papanestor on September 23, 2012, 14:03:49 pm
Δεν είμαι σε θέση να σου αναφέρω κάποια προτεινόμενη διανομή και ειδικότερα αν θέλεις γραφικό περιβάλλον γιατί δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Κατά τη γνώμη μου, μια καλή διανομή είναι το Debian (και το ubuntu πάνω στο debian "πάτησε"). Προσωπικά, συνιστώ το λειτουργικό Freebsd γιατί έχει μια πιο ξεκάθαρη ιεραρχία στο σύστημα και επίσης υπάρχει και το μαγικό handbook όπου θα βρεις σχεδόν τα πάντα για να ξεκινήσεις. Στο linux αντίστοιχα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο συγκεντρωμένο και θα πρέπει να φας το internet και τα forums ακόμη και για απλά πράγματα (ελπίζω να μην πέσουν πάνω μου όλοι οι linuxαδες του ΑΠΘ τώρα!).

Το linux όμως μεταβάλλεται (αλλάζει) πολύ πιο γρήγορα από το Freebsd. Αυτός είναι νομίζω και ο λόγος για τον οποίο "θα πρέπει να φας το internet και τα forums ακόμη και για απλά πράγματα".

Από την άλλη υπάρχουν και διανομές που σκόπιμα δεν αλλάζουν γρήγορα (για server εφαρμογές) και έχουν το δικό τους μαγικό handbook (π.χ. το centos έχει ως handbook αυτό της αντίστοιχης έκδοσης redhat).

Όταν παίρνω φόρα, φόρα κατηφόρα κι ο Θεός ο ίδιος δε με σταματά..
SolidSNK
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

free()'d and attuned

View Profile
« Reply #151 on: September 23, 2012, 14:42:53 pm »

Εδώ και πάνω απο 4 χρόνια χρησιμοποιώ τόσο Arch Linux όσο και FreeBSD και λόγω φιλοσοφίας έχουν πάρα πολλές ομοιότητες. Στο στήσιμο, στο πως αντιλαμβάνονται τον όρο "χρήστη" και άλλα 1002 (https://wiki.archlinux.org/index.php/Arch_Compared_to_Other_Distributions#FreeBSD). To Arch έχει ports for fuck's sake!

Anyway, για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει πραγματικά, το Ubuntu δε θα βοηθήσει πολύ. Γιατί? 1 λέξη: simplicity, ή, πιο γλαφυρά, Keep it simple, stupid. Οι διανομές που ανέφερα σου δίνουν ένα σύστημα στην πιο βασική μορφή του, τέλεια οργανωμένο έτσι ώστε να ξέρεις κάθε στιγμή που είναι τι, χωρίς βοηθητικά layers (αυτά είναι που αυξάνουν το complexity του συστήματος). Τέτοιου είδους σχεδίαση ενισχύει τον power user, το διαχειριστή, το system programmer ή τον kernel developer. Φυσικά, απαιτείται γνώση και εμπειρία για τη χρήση των συστημάτων αυτών και η καμπύλη εκμάθησης δεν είναι ιδανική, αλλά και τα δύο έχουν πρόθυμα communities και τεράστια wikis.

Στο ubuntu και στα windows ποτέ δεν είχα την αίσθηση της παντοδυναμίας. Η λογική τους είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή των Arch και FreeBSD.

Καλή τύχη!

"Savior, conqueror, hero, villain. You are all things, Revan, and yet you are nothing. In the end you belong to neither the light nor the darkness. You will forever stand alone."
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #152 on: September 23, 2012, 15:43:01 pm »

Άμα θες να μάθεις το στήσιμο και να εμβαθύνεις πάρε έναν πυρήνα και βάλτα όλα από την αρχή, εκεί να δεις τι πολλά που θα μάθεις Tongue Πάντως με οποιαδήποτε διανομή μπορείς να τα κάνεις χειροκίνητα. Το ότι κάποιες διανομές δε σου παρέχουν ευκολίες δε σημαίνει ότι είναι πιο σκληροπυρηνικές...

Δεν είμαι σε θέση να σου αναφέρω κάποια προτεινόμενη διανομή και ειδικότερα αν θέλεις γραφικό περιβάλλον γιατί δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.
Θέλεις να μας πεις ας πούμε ότι στο ίντερνετ μπαίνεις με lynx, βλέπεις βίντεο σε ASCII art, κάθεσαι και γράφεις κείμενα με console editors, και ακους μουσική πατώντας εντολές.
« Last Edit: September 23, 2012, 15:49:40 pm by Sun of a Beach » Logged

Jim D. Ace
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρελός παπάς με βάφτισε!!!

View Profile
« Reply #153 on: September 23, 2012, 15:59:29 pm »

ρε papanestor ελεος
η κοπελια αυτο που θελει απ οτι καταλαβα ειναι να παει 1-2 βηματα πιο περα απο τα win
τα περισσοτερα distros θα της το προσφερουν αυτο (δλδ δε θα παιζουν πχ τα mp3 και θα χρειαζεται να ψαχτει στο ιντερνετ [και παραλληλα θα μαθει και 5 πραγματα])
ετσι γινονται αυτα σιγα σιγα
ειμαι σιγουρος πως ουτε εντολες σε command line δε θα ξερει καλα καλα
το να φτασει στο αλλο ακρο αυτη τη στιγμη δε νομιζω να ειναι το καλυτερο (στο κατω κατω αν δε θες να ασχοληθεις με τομεα ηλ και υπολ τσαμπα κοπος) 

People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy.
It is in a glass jar on my desk.
papanestor
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #154 on: September 23, 2012, 17:05:16 pm »

Quote from: Sun of a Beach on September 23, 2012, 15:43:01 pm
Άμα θες να μάθεις το στήσιμο και να εμβαθύνεις πάρε έναν πυρήνα και βάλτα όλα από την αρχή, εκεί να δεις τι πολλά που θα μάθεις Tongue Πάντως με οποιαδήποτε διανομή μπορείς να τα κάνεις χειροκίνητα. Το ότι κάποιες διανομές δε σου παρέχουν ευκολίες δε σημαίνει ότι είναι πιο σκληροπυρηνικές...

Δεν είμαι σε θέση να σου αναφέρω κάποια προτεινόμενη διανομή και ειδικότερα αν θέλεις γραφικό περιβάλλον γιατί δεν το χρησιμοποιώ καθόλου.
Θέλεις να μας πεις ας πούμε ότι στο ίντερνετ μπαίνεις με lynx, βλέπεις βίντεο σε ASCII art, κάθεσαι και γράφεις κείμενα με console editors, και ακους μουσική πατώντας εντολές.

Internet με lynx αν χρειαστώ κάτι άμεσα (πρόκειται για διαχείρηση server, μπες στο freebsd.org από κονσόλα να δεις τι ωραία που φαίνεται!)
Κείμενα εννοείται μόνο με vi (βασικά όλα τα config files)
Μουσική έχω ακούσει από κονσόλα παλιότερα δοκιμαστικά.
Φωτογραφίες-βίντεο απλά τα κατεβάζεις και τα βλέπεις σε άλλο pc.
Παρόλα αυτά προφανώς και δεν πρότεινα στο παιδί να ασχοληθεί με εγκατάσταση μόνο κονσόλας άμα θέλει να βλέπει βίντεο και να κάνει έγγραφα στο word:
file server, "κατεβαστήρι", router, firewall, DNS server, DHCP server, διαχείρηση bandwidth
Η δουλειά γραφείου μπορεί να γίνει μια χαρά από διανομή με γραφικά. Αυτό που ήθελα να τονίσω πιο πολύ είναι ότι αν δεν έχεις γραφικό περιβάλλον δε θα χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να πειράξεις ρυθμίσεις με "κουτάκια" και "τικ" (ευκολία) αλλά να πειράζεις τα πάντα απο τα config files (πιο δύσκολα στην αρχή ειδικά για αρχάριο).
Επίσης, στο πρώτο post, το παιδί ρώτησε αν θα χρειαστεί linux για τη σχολή και νομίζω πως αν είναι να σου μείνει κάτι από linux, θα ήταν προτιμώτερο να μάθεις πέντε-δέκα πράγματα από το βασικό σύστημα και από τη φιλοσοφία του open source παρά του να γυρίσεις από MSword σε libre office (ή από firefox σε firefox ή από 1desktop σε 4desktops ή από το "add remove programms" στο γραφικό αντίστοιχο πακέτο του linux)...
Emfanever
Καταστραμμένος

Πολίτης

View Profile
« Reply #155 on: September 23, 2012, 17:11:01 pm »

Νομίζω πλέον και το ubuntu σε ρωτάει στην εγκατάσταση αν θες να κατεβάσεις τα απαραίτητα codecs για mp3, video κτλ. Δηλαδή μπορείς να το λειτουργήσεις άνετα χωρίς να αγγίξεις σχεδόν καθόλου κονσόλα. Ακόμα και να χρειαστεί να κάνεις κάτι από το terminal οι εντολές που χρειάζεσαι θα υπάρχουν κατά 99% σε κάποιο σχετικό site. Έχω ασχοληθεί με linux διανομές κατά καιρούς , αλλά στην τελική δε μου πρόσφερε κάτι παραπάνω από τα windows τόσο όσον αφορά την καθημερινή χρήση, όσο και σε προγράμματα για τη σχολή, πόσο μάλλον σε games...

Τώρα αν σε κάποιους αρέσει να κάνουν τη ζωή τους δύσκολη και να μη χρησιμοποιούν γραφικό περιβάλλον ή πιστεύουν στην open source φιλοσοφία οκ.
Δικαστής Μύρτιλος
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #156 on: September 23, 2012, 17:23:26 pm »

Quote from: Jim D. Ace on September 23, 2012, 15:59:29 pm
ρε papanestor ελεος
η κοπελια αυτο που θελει απ οτι καταλαβα ειναι να παει 1-2 βηματα πιο περα απο τα win
τα περισσοτερα distros θα της το προσφερουν αυτο (δλδ δε θα παιζουν πχ τα mp3 και θα χρειαζεται να ψαχτει στο ιντερνετ [και παραλληλα θα μαθει και 5 πραγματα])
ετσι γινονται αυτα σιγα σιγα
ειμαι σιγουρος πως ουτε εντολες σε command line δε θα ξερει καλα καλα
το να φτασει στο αλλο ακρο αυτη τη στιγμη δε νομιζω να ειναι το καλυτερο (στο κατω κατω αν δε θες να ασχοληθεις με τομεα ηλ και υπολ τσαμπα κοπος)  

Συμφωνώ. Και εντάξει, όλοι απ' τα απλά αρχίσαμε, ubuntu, καταλαβαίνεις τι παίζει και μετά προχωράς, εγώ π.χ. όπως και o Solid χρησιμοποιώ Arch για τους ίδιους λόγους που αναφέρει, αλλά θα χαθείς νομίζω αν δεν έχεις άλλη εμπειρία.

Θα πρότεινα να ξεκινήσεις με debian ή τουλάχιστον κάποια εκδοχή του, ubuntu, mint, κλπ. Και μετά όταν καταλάβεις πως λειτουργούν γενικά τα πράγματα και η κονσόλα (αν θες φυσικά), βάζεις ό,τι θες. Επίσης ένας καλός τρόπος να δοκιμάζεις λειτουργικά συστήματα είναι με το λεγόμενο virtualization, π.χ. https://www.virtualbox.org/. Μπορείς έτσι να δοκιμάζεις διανομές linux χωρίς να χρειάζεται να κάνεις reboot κάθε φορά, να δημιουργείς partitions, κλπ.
Αν χρειαστείς βοήθεια πες Wink

@papanestor: Και εγώ ο μόνος λόγος που χρησιμοποιώ windows manager (xmonad, όχι τα bloated kd3, gnome) είναι για firefox, και κανένα βίντεο, τι πάει να πει όμως να τα βλέπεις σε άλλο pc; Και σε εκείνο το pc τι λειτουργικό έχεις;  Tongue
« Last Edit: September 23, 2012, 17:25:37 pm by dimitrist16 » Logged

Τι είναι η ζωή; Ένα ημίτονο . . .
SolidSNK
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

free()'d and attuned

View Profile
« Reply #157 on: September 23, 2012, 17:50:39 pm »

papanestor: το web browsing είναι από τη φύση του γραφική εφαρμογή. Με αυτή τη λογική δουλεύουν οι browsers, με ένα τέτοιο πρότυπο κατά νου σχεδιάζονται οι σελίδες. Σνόμπαρε όσο θες τις γραφικές εφαρμογές, θα μπορούσες κάλλιστα να περπατήσεις μέχρι τη Γερμανία. Προσωπικά έχω το γραφικό περιβάλλον αποκλειστικά για browsing και gaming, ανοίγω όποτε θέλω terminal emulators (tabbed/tiled ό,τι γουστάρω γιατί έχω γραφικό περιβάλλον) και τον emacs για coding. Είναι μακράν ο πιο γρήγορος και αποδοτικός συνδυασμός.

xmonad  NotWorthy

"Savior, conqueror, hero, villain. You are all things, Revan, and yet you are nothing. In the end you belong to neither the light nor the darkness. You will forever stand alone."
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #158 on: September 23, 2012, 18:11:59 pm »

Εγώ έχω το KDE με τίγκα τα εφέ γιατί θέλω να έχω χαρούμενο υπολογιστή Tongue

papanestor
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #159 on: September 23, 2012, 19:56:35 pm »

Quote from: dimitrist16 on September 23, 2012, 17:23:26 pm
@papanestor: Και εγώ ο μόνος λόγος που χρησιμοποιώ windows manager (xmonad, όχι τα bloated kd3, gnome) είναι για firefox, και κανένα βίντεο, τι πάει να πει όμως να τα βλέπεις σε άλλο pc; Και σε εκείνο το pc τι λειτουργικό έχεις;  Tongue
Την ουσιαστική δύναμη του linux δεν την ένιωσα ποτέ στα όμορφα ελαστικά παράθυρα που κουνιούνται, ούτε στο πόσο γρήγορα περιστρεφόταν ο κύβος κι ο χιονάνθρωπος, ούτε όταν έβλεπα βιντεάκια στο youtube και φωτογραφίες στο 9gag... Μία σύγκριση στο γραφικό interface δε νομίζω να έχει νόημα γιατί τα γραφικά του linux δεν είναι το επίκεντρο το λειτουργικού (σε αντίθεση με τα windows). Αν κάποιος θέλει να δει απλά ένα καινούριο περιβάλλον που θα του θυμίζουν πολύ τα windows (με μια πρώτη ματιά τουλάχιστον) μπορεί να βάλει μια διανομή Ubuntu και να ξεμπερδεύει. Αυτό δε σημαίνει σε καμία όμως περίπτωση ότι θα μάθει linux!

Quote from: SolidSNK on September 23, 2012, 17:50:39 pm
papanestor: το web browsing είναι από τη φύση του γραφική εφαρμογή. Με αυτή τη λογική δουλεύουν οι browsers, με ένα τέτοιο πρότυπο κατά νου σχεδιάζονται οι σελίδες. Σνόμπαρε όσο θες τις γραφικές εφαρμογές, θα μπορούσες κάλλιστα να περπατήσεις μέχρι τη Γερμανία. Προσωπικά έχω το γραφικό περιβάλλον αποκλειστικά για browsing και gaming, ανοίγω όποτε θέλω terminal emulators (tabbed/tiled ό,τι γουστάρω γιατί έχω γραφικό περιβάλλον) και τον emacs για coding. Είναι μακράν ο πιο γρήγορος και αποδοτικός συνδυασμός.

xmonad  NotWorthy

Ευχαριστώ για την πληροφορία  Smiley
Ίσως να μην έγινα κατανοητός σε αυτό που ήθελα να πω. Για να περάσεις εντελώς από ένα λειτουργικό MS σε ένα (unix-linux)οειδές υπάρχουν διάφοροι λόγοι κατά τη γνώμη μου. Ένας λόγος είναι η περιέργεια (για να δεις πως είναι το linux που τόσα πολλά έχεις ακούσει γι'αυτό!). Ένας άλλος λόγος είναι ότι το λειτουργικό σου είναι ακριβό και να θες κάτι αποδοτικότερο από αυτό που έχεις (πχ βαρέθηκες να βλέπεις καλά προγράμματα τα οποία πρέπει να αγοράζεις συνέχεια και να πρέπει να πληρώνεις κάθε φορά επιπλέον χρήματα όταν βγαίνουν αναβαθμίσεις). Ένας ακόμη λόγος είναι να μην μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα με αυτό που ήδη έχεις και να μπορείς τα κάνεις με αυτό που δεν έχεις (δηλαδή linux στην περίπτωσή μας).
Στην τελευταία κατηγορία θα πρέπει να γίνει κι ο διαχωρισμός. Για 'μένα είναι άλλο πράγμα να δουλεύεις με εφαρμογές σε linux (πχ κάποιο σχεδιαστικό πρόγραμμα, κάποιον compiler κτλ) από το να θέλεις να δεις μια άλλη φιλοσοφία λειτουργικού και να κάνεις στην πραγματικότητα πράγματα που ούτε με σφαίρες θα μπορούσες να κάνεις στα windows (ίσως μόνο πληρώνοντας για εφαρμογές χιλιάδων ευρώ). Τέτοια πράγματα αφορούν κυρίως συστήματα εξυπηρετητών (κοινώς servers). Για τον παραπάνω λόγω ένα τεράστιο ποσοστό των εξυπηρετητών είναι στημένοι σε κάποιο unix based λειτουργικό και πίστεψε με οι περισσότεροι servers στον κόσμο δεν τρέχουν γραφικό περιβάλλον. Το γραφικό περιβάλλον είναι μια "πολυτέλεια" των τελευταίων ετών που αυξήθηκε η υπολογιστική ισχύς των συστημάτων και το σηκώνουν άνετα (βάλε μωρέ κι έναν x-server να υπάρχει). Ο λόγος που δεν υπήρχε γραφικό περιβάλλον ήταν επειδή τη δουλειά του περιβάλλοντος αυτού μπορούσες να την κάνεις και σε οποιοδήποτε μηχάνημα windows (πχ κατασκευή ιστοσελίδων σε windows αλλά εξυπηρέτηση σε linux). Προφανώς, το να ανεβάζεις τις σελίδες σου σε έναν linux server ή να σερφάρεις με τον firefox του ubuntu αντί για τον firefox των windows δε σε κάνει γνώστη του λειτουργικού.
Γενικά προτείνω ανεπιφύλακτα τη χρήση οποιουδήποτε open source λειτουργικού (ακόμη και με γραφικό περιβάλλον) αλλά το να ΜΑΘΕΙΣ το λειτουργικό μέσω του γραφικού περιβάλλοντος είναι από άσκοπο μέχρι ανέφικτο κι όχι μόνο επειδή τα γραφικά διαφέρουν από διανομή σε διανομή αλλά κι επειδή δε σου δίνουν τις απεριόριστες δυνατότητες που έχεις μέσω κονσόλας!
Δικαστής Μύρτιλος
Καταξιωμένος/Καταξιωμένη

View Profile
« Reply #160 on: September 23, 2012, 20:13:45 pm »

@papanestor: Συμφωνώ μαζί σου, απλά δεν χρειάζεται να περιορίζεις τον εαυτό σου. Και εγώ για αλλαγές ρυθμίσεων και συγγραφή κώδικα μόνο με το vim, ακούω μουσική απ' το ncmpcpp, από κονσόλα διαχειρίζομαι αρχεία, κλπ. Το γραφικό περιβάλλον το χρησιμοπoιώ για 4 μόνο προγράμματα: firefox, vmware, vlc, evince(pdf reader). Τα υπόλοιπα μέσω κονσόλας.

Ξέρουμε το πόσο καλό είναι το κέλυφος με τα pipes του, τα αμέτρητα εργαλεία που σου λύνουν τα χέρια κλπ., αλλά θεωρώ πως το να μην έχεις γραφικό περιβάλλον σήμερα(για web browsing π.χ.) πιό πολύ σε εμποδίζει παρά σε διευκολύνει. Και τι κερδίζεις με το να μπαίνεις απ' το links αντί του firefox; Θεωρώ όχι πολλά. Επίσης χρησιμοποιώ το vimperator, vim bindings για το firefox. No mouse needed!

Δοκίμασε το xmonad, μάλλον θα σου αρέσει! http://xmonad.org/

Απ'την άλλη βέβαια αν δουλεύεις μόνο σε server ok, αλλά μιλάμε νομίζω για desktop.
« Last Edit: September 23, 2012, 20:19:58 pm by dimitrist16 » Logged

Τι είναι η ζωή; Ένα ημίτονο . . .
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #161 on: September 23, 2012, 21:23:14 pm »

Το να στήνεις server ούτε σε κάνει γνώστη του linux, ούτε καν χρήστη. Web admin ναι..!
Το γραφικό περιβάλλον όχι απλά δεν είναι πολυτέλεια των τελευταίων ετών, αλλά προϋπήρχε των windows. Και το ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και είναι πολύ πιο μπροστά από τα windows εμένα μου λέει ότι είναι βασικό. Το ότι δεν είναι μέρος του πυρήνα είναι θέμα δομής του λειτουργικού συστήματος και όχι της σημαντικότητας. Αυτό άλλωστε είναι και το ωραίο, ότι μπορείς να του βάλεις ότι ρούχα θέλεις (για όλα τα γούστα Tongue ).
Και βασικά εμένα μου κάνει μεγάλη διαφορά η desktop χρήση σε σχέση με τα windows. bluescreen Το ότι μπορείς να κάνεις κάποια πράματα και με τα 2 δε σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις τα windows...! Για την ακρίβεια περισσότερο χαίρομαι και περισσότερο θα το προωθήσω σε κάποιον που θέλει απλά να έχει έναν υπολογιστή ως desktop χωρίς να περιμένω να γίνει γνώστης, παρά σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει σχεδόν αναγκαστικά (βλ. server). Άλλωστε και η φιλοσοφία είναι να είναι ελεύθερο και ανοικτό για όλους, και ότι ΑΝ θέλεις μπορείς να γίνεις γνώστης του και να το πειράξεις, δεν είναι προϋπόθεση... Caffine

SolidSNK
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

free()'d and attuned

View Profile
« Reply #162 on: September 23, 2012, 21:57:36 pm »

Quote from: papanestor on September 23, 2012, 19:56:35 pm
...

Απαντούσα σε αυτό:
Quote from: papanestor on September 23, 2012, 17:05:16 pm
Quote from: Sun of a Beach on September 23, 2012, 15:43:01 pm

Internet με lynx αν χρειαστώ κάτι άμεσα (πρόκειται για διαχείρηση server, μπες στο freebsd.org από κονσόλα να δεις τι ωραία που φαίνεται!)
Κείμενα εννοείται μόνο με vi (βασικά όλα τα config files)
Μουσική έχω ακούσει από κονσόλα παλιότερα δοκιμαστικά.
Φωτογραφίες-βίντεο απλά τα κατεβάζεις και τα βλέπεις σε άλλο pc.
Παρόλα αυτά προφανώς και δεν πρότεινα στο παιδί να ασχοληθεί με εγκατάσταση μόνο κονσόλας άμα θέλει να βλέπει βίντεο και να κάνει έγγραφα στο word:
file server, "κατεβαστήρι", router, firewall, DNS server, DHCP server, διαχείρηση bandwidth
Η δουλειά γραφείου μπορεί να γίνει μια χαρά από διανομή με γραφικά. Αυτό που ήθελα να τονίσω πιο πολύ είναι ότι αν δεν έχεις γραφικό περιβάλλον δε θα χρειάζεται να μπεις στον πειρασμό να πειράξεις ρυθμίσεις με "κουτάκια" και "τικ" (ευκολία) αλλά να πειράζεις τα πάντα απο τα config files (πιο δύσκολα στην αρχή ειδικά για αρχάριο).
Επίσης, στο πρώτο post, το παιδί ρώτησε αν θα χρειαστεί linux για τη σχολή και νομίζω πως αν είναι να σου μείνει κάτι από linux, θα ήταν προτιμώτερο να μάθεις πέντε-δέκα πράγματα από το βασικό σύστημα και από τη φιλοσοφία του open source παρά του να γυρίσεις από MSword σε libre office (ή από firefox σε firefox ή από 1desktop σε 4desktops ή από το "add remove programms" στο γραφικό αντίστοιχο πακέτο του linux)...

Anyway, αυτό που έθιξα ήταν η εμμονή με το text interface στο προσωπικό σου υπολογιστή. Δεν έθιξα την προσέγγιση που έχει κάποιος ή το βέλτιστο τρόπο διαχείρισης ενός server, ούτε πως η χρήση terminal δεν είναι απαραίτητη για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει. Σε αυτά που αναφέρεις δεν έχω κάποια αντίρρηση, και όντως το να λες πως θες να ασχοληθείς με *nix και το μόνο που κάνεις είναι να βάλεις ubuntu είναι βλακώδες, αλλά προσωπικά, που ασχολούμαι εκτενώς επί κανά 5ρι χρόνια, η παρουσία γραφικού περιβάλλοντος δε με ενόχλησε καθόλου, ούτε επηρρέασε την προσέγγιση μου. Επαναλαμβάνω, όποτε θέλω I pop έναν terminal emulator.

Δεν έχω να πω κάτι άλλο πέρα από
και πίστεψε με οι περισσότεροι servers στον κόσμο δεν τρέχουν γραφικό περιβάλλον

papanestor
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #163 on: September 24, 2012, 00:29:29 am »

Quote from: SolidSNK on September 23, 2012, 21:57:36 pm
Anyway, αυτό που έθιξα ήταν η εμμονή με το text interface στο προσωπικό σου υπολογιστή. Δεν έθιξα την προσέγγιση που έχει κάποιος ή το βέλτιστο τρόπο διαχείρισης ενός server, ούτε πως η χρήση terminal δεν είναι απαραίτητη για κάποιον που θέλει να εμβαθύνει. Σε αυτά που αναφέρεις δεν έχω κάποια αντίρρηση, και όντως το να λες πως θες να ασχοληθείς με *nix και το μόνο που κάνεις είναι να βάλεις ubuntu είναι βλακώδες, αλλά προσωπικά, που ασχολούμαι εκτενώς επί κανά 5ρι χρόνια, η παρουσία γραφικού περιβάλλοντος δε με ενόχλησε καθόλου, ούτε επηρρέασε την προσέγγιση μου. Επαναλαμβάνω, όποτε θέλω I pop έναν terminal emulator.

Μπορείς να μου δείξεις λίγο το σημείο που αναφέρω ότι χρησιμοποιώ κονσόλα στον προσωπικό μου υπολογιστή ή ότι προτείνω σε κάποιον άλλον να βάλει μόνο κονσόλα στον προσωπικό του υπολογιστή;
Αυτό που πρότεινα ήταν να στήσει ένα Linuxaki χωρίς γραφικά και να αρχίσει να το παραμετροποιεί για να μάθει.

Το να στήνεις server ούτε σε κάνει γνώστη του linux, ούτε καν χρήστη. Web admin ναι..!

Αυτό νομίζω ότι σηκώνει συζήτηση offtopic... Γενικά αναφέρθηκα σαν παράδειγμα την υπηρεσία εξυπηρέτηση ιστοσελίδων. Φυσικά και δε σημαίνει ότι αυτό και μόνο σε κάνει γνώστη. Παρ'ολα αυτά, ακόμη και στο συγκεκριμένο παράδειγμα, πιστεύω ότι πιο πολλά πράγματα θα μάθεις αν καθίσεις να παραμετροποιήσεις τον Apache (ξεκινώντας από ρυθμίσεις δικτύου και φτάνοντας μέχρι ACLs του ίδιου του Apache) από το κάνεις γρήγορες εναλλαγές στα desktops σου.

Το γραφικό περιβάλλον όχι απλά δεν είναι πολυτέλεια των τελευταίων ετών, αλλά προϋπήρχε των windows. Και το ότι σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάπτυξη και είναι πολύ πιο μπροστά από τα windows εμένα μου λέει ότι είναι βασικό. Το ότι δεν είναι μέρος του πυρήνα είναι θέμα δομής του λειτουργικού συστήματος και όχι της σημαντικότητας. Αυτό άλλωστε είναι και το ωραίο, ότι μπορείς να του βάλεις ότι ρούχα θέλεις

Είπες ότι ασχολείσαι με Linux κανένα πεντάρι χρόνια... Νομίζω κάπου τότε βγήκε και το Ubuntu. Μέχρι και πριν βγει το Ubuntu, θεωρούνταν τυχεροί όσοι κατάφερναν να σηκώσουν γραφικό περιβάλλον σε ένα οποιοδήποτε σύστημα. Το πρόβλημα κυρίως ήταν λόγω κλειστών drivers γραφικών. Δε λέω ότι δεν υπήρχε γραφικό περιβάλλον αλλά ότι ήθελες πολύ συγκεκριμένο μηχάνημα και βαθύτερες γνώσεις για να μπορέσεις να σηκώσεις τον X-server τότε (τουλάχιστον μέχρι το 2006). Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι σε εγκατάσταση susse έπρεπε να βάλεις με το χέρι ακόμη και τους ρυθμούς ανανέωσης της οθόνης και τις συχνότητες οριζόντιας και κάθετης σάρωσης. Την εποχή εκείνη τα windows  XP χρησιμοποιούνταν σε ένα ποσοστό γύρω στο 98% σε προσωπικούς υπολογιστές. Υπήρχε τεράστιο πρόβλημα τόσο με τα γραφικά όσο και με τον ήχο μέχρι πριν έξι με εφτά χρόνια. Όλοι έλεγαν τότε: "Άμα θες multimedia εφαρμογές τότε άστο το linux καλύτερα..."
Η μεγάλη επανάσταση της εισαγωγής του linux στους προσωπικούς υπολογιστές έγινε με τη διανομή Ubuntu (βασισμένη στο Debian) και κατά τη γνώμη μου δύο πράγματα έφταιξαν γι'αυτό... Το πρώτο ήταν ότι το γραφικό του περιβάλλον "έμοιαζε" πολύ με τα windows και το δεύτερο ήταν ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες chipset γραφικών κτλ έδωσαν τα specs ώστε να γραφτούν σωστοί drivers για τις συσκευές αυτές.

ΥΓ: με lynx μπαίνω μόνο από τον server σε περιπτώσεις ανάγκης και καμιά φορά παλιότερα και από τα windows άμα ήθελα να κατεβάσω κανένα crack λόγω έλλειψης pop-up και λόγω ύπαρξης απείρων επιβεβαιώσεων για την παραμικρή μεταβολή που προκαλεί κάθε ιστοσελίδα στο pc (cookies κτλ κτλ).
Burlitsa
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

But I'm a creep... I don't belong here!!

View Profile
« Reply #164 on: September 24, 2012, 00:40:41 am »

Την πήγατε μακριά την βαλίτσα και ο καθένας έχει ένα point, θα συμφωνήσω όμως πως σαν πρώτο βήμα καλό είναι να βάλει κάτι που του θυμίζει αυτό που ξέρει τόσο καιρό, και θα τον βοηθήσει να ρθει σε επαφή με το terminal, προσωπικά το θεωρώ προσβλητικό να λες πως είναι βλακωδες κάποιος που θέλει unix να βάλει ubuntu [I heart Ubuntu].. γιατί συμφωνώ αρκετά με το..

Quote from: Sun of a Beach on September 23, 2012, 21:23:14 pm
Και βασικά εμένα μου κάνει μεγάλη διαφορά η desktop χρήση σε σχέση με τα windows. bluescreen Το ότι μπορείς να κάνεις κάποια πράματα και με τα 2 δε σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξεις τα windows...! Για την ακρίβεια περισσότερο χαίρομαι και περισσότερο θα το προωθήσω σε κάποιον που θέλει απλά να έχει έναν υπολογιστή ως desktop χωρίς να περιμένω να γίνει γνώστης, παρά σε κάποιον που θα το χρησιμοποιήσει σχεδόν αναγκαστικά (βλ. server). Άλλωστε και η φιλοσοφία είναι να είναι ελεύθερο και ανοικτό για όλους, και ότι ΑΝ θέλεις μπορείς να γίνεις γνώστης του και να το πειράξεις, δεν είναι προϋπόθεση... Caffine

Roll Eyes Wink

♥ ...μας φτιάξαν περιβάλλον στήνοντας βιτρίνες κατα μήκος της επέκτασης του εγώ που όταν δεν έχει ανάγκες τις δημιουργεί,
είμαστε ελεύθεροι μα και ριζωμένοι στη γη...
Pages: 1 ... 9 10 [11] 12 13 Go Up Print
Jump to: