• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:26:28 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 16, 2025, 20:26:28 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 19:49:00]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[Today at 16:56:56]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[Today at 15:55:08]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[Today at 13:28:21]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[Today at 12:13:45]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[Today at 12:01:53]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by George_RT
[Today at 10:22:18]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[Today at 01:56:37]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 15, 2025, 20:08:49 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[June 15, 2025, 16:25:56 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9960
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426676
Total Topics: 31711
Online Today: 226
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 66
Guests: 112
Total: 178
Vromofona Kathikia
IBOURAS
Alex Kosmas
ligditsa
Guts
george14
nataliapap
tzortzis
ioannisdamantis
nick_slendy
vmanousi
kpapama
kakousios
EvanTsir
pave
parvanitid
nikolakys
Theislander
kostasf
stelinas
Leou
Tsikalis
skopsinos
valco08
George_RT
mhtsakos02
ansia
kostas.de
NickSpan
evgeniaz
georkala
teosimeon
aachmet
Ma8hths Indou
Nicotre
jojos
mike1996
dimitrisblioumis
Avoiding Existence
mariachatz
Nianaro
JoHn!
bilbo
Lazaros8585
ggalamat
papatmaria
Saint_GR
Papadopoulosthanos
kevangelo
KG03
tsaliki
ioannis
vasilis saitis
dkoukn
stavrosk
vagk
Panagismark
stloukas
Stathiss
PrepeiNaDiavasw
stefpapa21
fkaravi
Farmakis Aggelos
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads
με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Περί Υπολογιστών... > Software > Linux / Unix (Moderators: chatzikys, PolarBear) > Εγκατάσταση Linux
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Go Down Print
Author Topic: Εγκατάσταση Linux  (Read 19974 times)
Infinite Loop
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

We are the Harbinger of your perfection.

View Profile
Re: Εγκατάσταση Linux
« Reply #135 on: September 22, 2012, 14:17:34 pm »

Quote from: goustoa on September 22, 2012, 14:13:44 pm
σκεφτομαι να βαλω και εγω linux μιας και δεν εχω τι να κανω. θα μας χρειαστεί για το πανεπιστήμιο?

Cheesy Cheesy Cheesy

Εχεις και χιουμορ βλεπω Tongue Θα σου χρειαστει τα επομενα 6 χρονια...

This one doesn't have time for your solid waste excretions.
goustoa
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #136 on: September 22, 2012, 14:20:15 pm »

ubuntu να βαλω?
Infinite Loop
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #137 on: September 22, 2012, 14:22:15 pm »

Quote from: goustoa on September 22, 2012, 14:20:15 pm
ubuntu να βαλω?

Εγω Ubuntu χρησιμοποιω, αλλα στην τελικη ειναι και λιγο προσωπικο θεμα ποιο distro θα χρησιμοποιησεις... Αν θες την γνωμη καποιου λιγο παλιοτερου παντως, μην αρχιζεις να καιγεσαι απο τωρα - η σχολη θα σου δωσει παραπανω απο αρκετες ευκαιριες για να καεις αργοτερα.

T--hmmy
Θαμώνας

View Profile
« Reply #138 on: September 22, 2012, 14:24:53 pm »

είχε δίκιο ο bill το linux είναι για χασομέρηδες  Tongue
άστο καλύτερα φίλε αμα δεν ξέρεις και πας να το περάσεις με windows μπορεί να κάνεις λάθος και να μην έχεις υπολογιστή για τη σχολή.Θέλει να κάνεις partitions με το grub αλλιώς και να καταφέρεις να το εγκαταστήσεις θα bootarei apo windows.
goustoa
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #139 on: September 22, 2012, 14:27:30 pm »

ενταξει τοτε. το ειχα κανει σε αλλον υπολογιστη και μικρυνε ο σκληρος δισκος μετα αρκετα
Infinite Loop
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #140 on: September 22, 2012, 14:30:35 pm »

Δοκιμασε το easeus partition manager, αρκετα καλο.

Emfanever
Καταστραμμένος

Πολίτης

View Profile
« Reply #141 on: September 22, 2012, 15:20:38 pm »

Δε θα σου χρειαστεί , αλλά αν θες να βάλεις οπωσδήποτε βάλε για αρχή ubuntu. Λίγο πολύ όλα αυτόματα είναι στην εγκατάσταση.
Tempus Fugit
Veteran
Καταστραμμένος

Tempus Mpatsit

View Profile
« Reply #142 on: September 22, 2012, 15:39:26 pm »

Quote from: goustoa on September 22, 2012, 14:27:30 pm
ενταξει τοτε. το ειχα κανει σε αλλον υπολογιστη και μικρυνε ο σκληρος δισκος μετα αρκετα

Αν θες να πας τομέα Ηλεκτρονικής θα σου χρειαστεί να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα επιπλέον λειτουργικό σύστημα. Επίσης σε βάζει στη νοοτροπία να δεις τη χρήση υπολογιστή ως προγραμματιστής και όχι ως χρήστης. Αν έχεις όρεξη να το ψάξεις θα σου συνιστούσα να το κάνεις, απλώς να είσαι έτοιμος ότι πολλά πράγματα θα πρέπει να τα ψάχνεις στο internet για να δεις πως γίνονται και αυτό θα γίνεται αρκετά συχνά για μεχρι να εξοικειωθείς.
Ευτυχώς το online community και των ubuntu και αλλων distros είναι πολύ καλό και έχει απαντήσεις για σχεδόν όλα τα πράγματα.

Θα πρότεινα να ξεκινήσεις με ubuntu, μιας και ειναι τα πιο ευρεως γνωστα οπότε θα είναι πιο εύκολο να βρεις απαντήσεις.

Quote from: Infinite Loop on September 22, 2012, 14:22:15 pm
Εγω Ubuntu χρησιμοποιω, αλλα στην τελικη ειναι και λιγο προσωπικο θεμα ποιο distro θα χρησιμοποιησεις... Αν θες την γνωμη καποιου λιγο παλιοτερου παντως, μην αρχιζεις να καιγεσαι απο τωρα - η σχολη θα σου δωσει παραπανω απο αρκετες ευκαιριες για να καεις αργοτερα.
Διαφωνώ με τον Infinite Loop, είναι πλεονέκτημα να έχεις ήδη εμπειρία με κάτι και για μέσα στη σχολή αλλά και μετά, όπου θα σου ζητούν κυρίως πράγματα που έχεις κάτσει ν' ασχοληθείς μόνος σου και όχι τα βασικά που σου χουν μάθει στη σχολή. Η σχολή μαθαίνει λίγο απ' όλα αλλά σε όλα πρέπει μετα να το ψάξεις μόνος σου.

Φυσικά βασική προϋπόθεση να σε τραβάει και λίγο, να έχεις όρεξη να το μάθεις, όχι να κάθεσαι να ζορίζεσαι μονο και μονο για να εισαι καλυμμενος οτι το ξερεις.

Τώρα όσον αφορά το partition και πάλι μπορείς να βρεις λεπτομερείς οδηγούς στα ubuntu forums για το πως να κανεις dual boot σύστημα με windows και ubuntu.

Προσωπικά εγώ χωρίζω το δίσκο σε ένα part για τα win7, ένα για τα linux και ένα κοινό σε NTFS που είναι για τα δεδομένα. NTFS γιατι τα linux μπορουν να εχουν προσβαση σε τμηματα φορμαρισμενα για win, ενω τα win δεν βλεπουν -απο μονα τους- τμηματα δισκου φορμαρισμενα για linux.

Γενικά αν ειναι τα δεδομενα να τα εχεις ξεχωριστα δεν χρειαζεται και πολυς χώρος για τα λειτουργικά, αλλά επείδη γίνονται διάφορα, πχ αν θες να βαλεις κανενα παιχνιδι κανενα download μεγαλο κανα photoshop (και αντιστοιχα ογκωδη προγραμματα στα λινουξ), εγω βαζω με άπλα τα GB για τα λειτουργικα.

Ουσιαστικά όταν εγκαθιστάς τα ubuntu πρεπει να ορισεις 2 τμηματα:
το root / που θα ειναι τυπου ext4 και θα ειναι το σύστημα σου
και το swap (τυπου swap) που είναι χώρος μνήμης σαν επιπλέον της RAM.
αν θελεις συνηθιζεται να βαζεις και ενα επιπλεον partition για το /home που ειναι τα αρχεια σου ουσιαστικα. Εγω δεν το κανω γιατι εχω το κοινο ntfs τμημα που ανεφερα πριν.

Συγκεκριμένα εγώ έχω σε ενα δίσκο των 500GB:
-100GB win7 (μπορεις και λιγοτερα)
-100GB / (επισης μπορεις και λιγοτερα)
-2-3GB swap (λάθος μου, το swap είναι καλό να είναι όσο και το μέγεθος της RAM σου, ή σχεδόν τόσο ώστε να μπορείς να κάνεις hibernate και στα linux όπως κάνεις και στα windows.)
-500 - 100 - 100 - swap Data (ό,τι περίσσεψε σε ένα partition με κοινή πρόσβαση)

"Αν θέλεις κάτι πάρα πολύ όλο το συμπαν θα συνομωτήσει για να σου σπάσει τ' αρχίδια"
-Coelho my ass

Infinite Loop
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #143 on: September 22, 2012, 15:48:09 pm »

Quote from: Tempus Fugit on September 22, 2012, 15:39:26 pm
είναι πλεονέκτημα να έχεις ήδη εμπειρία με κάτι και για μέσα στη σχολή αλλά και μετά, όπου θα σου ζητούν κυρίως πράγματα που έχεις κάτσει ν' ασχοληθείς μόνος σου και όχι τα βασικά που σου χουν μάθει στη σχολή. Η σχολή μαθαίνει λίγο απ' όλα αλλά σε όλα πρέπει μετα να το ψάξεις μόνος σου.

Εννοειται, αλλα με την προϋποθεση

Quote from: Tempus Fugit on September 22, 2012, 15:39:26 pm
να σε τραβάει και λίγο, να έχεις όρεξη να το μάθεις, όχι να κάθεσαι να ζορίζεσαι μονο και μονο για να εισαι καλυμμενος οτι το ξερεις.

Αυτο εννοουσα κι εγω οταν το εγραψα. Απλα το ειπα με το σκεπτικο οτι το πρωτο εξαμηνο (αντε βαρια το δευτερο) θα ειναι τα μονα εξαμηνα που θα μπορεσει να παρει χαλαρα, οποτε ας μην πεσει με τα μουτρα απο τωρα, εκτος κι αν του αρεσει - και πολλοι εδω μεσα εναν αλφα μαζοχισμο τον εχουμε Wink

goustoa
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #144 on: September 22, 2012, 20:42:23 pm »

ευχαριστω παρα πολυ για την βοηθεια. με συγκινησατε ειλικρινα
madmetal
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #145 on: September 23, 2012, 01:24:12 am »

Βάλε Windows 7 και προσπάθησε να ρυθμίσεις IPv6 δίκτυο και μετά οποιοδήποτε Linux θα σου φανεί καλό.
Αλλά ποτέ δεν έχει αναφερθεί τέτοιο παράδειγμα, συνήθως λέμε "Ρύθμισε την nVidia σε Arch" κλπ..
Αίσχος.

ps. Μάθε Minix3 ή Solaris σίγουρη δουλειά και σίγουρο κάψιμο.

τι μου λες για αγαπη και αρρωσταινω.... καρδια μου εγω...

Χρωστάω τόσα πολλά σε αυτούς που δεν αγαπώ,
την ανακούφιση καθώς αποδέχομαι ότι είναι οι αγαπημένοι κάποιων άλλων,η χαρά ότι δεν είμαι εγώ ο λύκος για τα πρόβατα τους.

!video spam aoua!
Burlitsa
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

But I'm a creep... I don't belong here!!

View Profile
« Reply #146 on: September 23, 2012, 01:34:26 am »

Καλά πλέον δεν υπάρχει τόσο το θέμα της συμβατότητας -ναι οκ, δεν μιλάω για παιχνίδια-.
Πάντως για μερικά απ τα σχόλια που διάβασα.. πολύ δραματικά ρε σεις τα λέτε..
Έχω από το '08 λίνουξ και συγκεκριμένα ubuntu η αλήθεια είναι πως με έχουν βολέψει πολύ και από όταν άρχισα να ασχολούμαι επειδή δεν παίζω και games έβγαλα και το dual boot με win και έχω ένα παρτ ntfs για τα data -ποτέ δεν ξέρεις αν χρειαστεί να βάλεις win...- και δύο partition για ubuntu και ένα ακόμα αν θελήσω να ξανακάνω dual..
Έχω καιρό που σκέφτομαι να δοκιμάσω και τα mint -σε dual..- αλλά έχω βολευτεί και τώρα που έχω εξεταστική δεν πρόκειται να μπω στο τριπάκι...

♥ ...μας φτιάξαν περιβάλλον στήνοντας βιτρίνες κατα μήκος της επέκτασης του εγώ που όταν δεν έχει ανάγκες τις δημιουργεί,
είμαστε ελεύθεροι μα και ριζωμένοι στη γη...
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #147 on: September 23, 2012, 11:11:32 am »

Το distro εξαρτάται από το λόγο που θέλεις να βάλεις. Θέλεις να το στήσεις από την αρχή και να καείς; θέλεις να γίνουν σχεδόν όλα αυτόματα; Θέλεις να προσανατολίζεται για desktop χρήση ή για developer; Θέλεις να είναι σταθερό ή να έχεις την τελευταία beta έκδοση του κάθε προγράμματος; Είναι πολλοί οι παράγοντες και στο τέλος απλά θα καταλήξεις σε μία ομάδα distro, ούτε καν σε 1 συγκεκριμένη... Δες κι εδώ για μερικές ιδέες: http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major

Πάντως ότι και να θες, υπάρχει μία έκδοση Debian που σου ταιριάζει Tongue

Jim D. Ace
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr

Τρελός παπάς με βάφτισε!!!

View Profile
« Reply #148 on: September 23, 2012, 11:33:14 am »

παντως λιγο παλιοτερα ειχα βρει αυτο το τεστακι που σε βοηθα να διαλεξεις distro με βαση καποιοιους παραγοντες οπως αυτους που περιεγραψε ο sun of a beach παραπανω

People think that I must be a very strange person. This is not correct. I have the heart of a small boy.
It is in a glass jar on my desk.
papanestor
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #149 on: September 23, 2012, 14:03:49 pm »

Αν θέλεις να βάλεις linux για να έχεις απλά ένα δεύτερο λειτουργικό (πχ για σερφάρισμα ή για να γράφεις κανέναν κώδικα) βάλε ubuntu. Υποστηρίζει γραφικό περιβάλλον και μέχρι να το συνηθίσεις δε θα σου πάρει και πολύ καιρό. Στην αρχή θα κάνεις όλο συγκρίσεις με τα windows και αν δεν το ψάξεις και πολύ το θέμα (είτε μέσω υποστήριξεις είτε μέσω κανενός γνωστού σου που γνωρίζει κάτι παραπάνω) μπορεί να απογοητευτείς λίγο αλλά μην το αφήσεις, αξίζει τον κόπο.
Αν θέλεις να βάλεις linux για να "μάθεις" τότε δυστυχώς θα πρέπει να κάνεις (και μη γελάσεις) μια εγκατάσταση χωρίς καθόλου γραφικό περιβάλλον (άντε άστο σαν επιλογή να το ξεκινάς χειροκίνητα). Στην αρχή θα σου φανεί το χάος και θα χρειαστείς αρκετό διάβασμα αλλά τότε θα νιώσεις τη μαγεία του open source. Για τη δεύτερη εγκατάσταση σου προτείνω να βρεις κανένα παλιό μηχάνημα (όταν λέω παλιό εννοώ μέχρι και pentium 3) και να το βάλεις εκεί. Θα μου πεις και τι έγινε τότε; Τι να το κάνω; Υπάρχουν άπειρα πράγματα που μπορείς να κάνεις σε ένα τέτοιο μηχάνημα, file server, "κατεβαστήρι", router, firewall, DNS server, DHCP server, διαχείρηση bandwidth κτλ. Προϋπόθεση για τα παραπάνω και το τονίζω είναι να αφιερώσεις πραγματικά πολύ χρόνο από τη ζωή σου (και δεν εννοώ έναν ή δύο μήνες). Με αυτό τον τρόπο θα είσαι σε θέση να πεις "ξέρω linux". Τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον εδώ στην Ξάνθη, θα έλεγα ότι οι χρήστες του linux έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Σχεδόν όλοι οι φοιτητές της σχολής έχουν σαν δεύτερη εγκατάσταση και μία διανομή ubuntu, αυτό δε σημαίνει ότι όλοι αυτοί γνωρίζουν linux αλλά πιο πολύ τους φαίνεται σαν ένα "μεγάλο πρόγραμμα" που μπορούν να εγκαταστήσουν για να κάνουν κάποιες εργασίες για τη σχολή (πχ στα Δίκτυα) και μέσω του "προγράμματος" αυτού μπορούν να σερφάρουν και με ασφάλεια στο internet.

Αν θες να πας τομέα Ηλεκτρονικής θα σου χρειαστεί να ξέρεις να χειρίζεσαι ένα επιπλέον λειτουργικό σύστημα. Επίσης σε βάζει στη νοοτροπία να δεις τη χρήση υπολογιστή ως προγραμματιστής και όχι ως χρήστης.

Εγώ αντίστοιχα θα σου έλεγα ότι στήνοντας από το μηδέν ένα σύστημα σαν αυτό που σου περιέγραψα, θα δεις τον υπολογιστή από τη σκοπιά του διαχειριστή κι όχι του χρήστη ή του προγραμματιστή. Ο όρος "admin" στα windows είναι πολύ παραπλανητικός σε σχέση με τον όρο "root" στο linux.

Δεν είμαι σε θέση να σου αναφέρω κάποια προτεινόμενη διανομή και ειδικότερα αν θέλεις γραφικό περιβάλλον γιατί δεν το χρησιμοποιώ καθόλου. Κατά τη γνώμη μου, μια καλή διανομή είναι το Debian (και το ubuntu πάνω στο debian "πάτησε"). Προσωπικά, συνιστώ το λειτουργικό Freebsd γιατί έχει μια πιο ξεκάθαρη ιεραρχία στο σύστημα και επίσης υπάρχει και το μαγικό handbook όπου θα βρεις σχεδόν τα πάντα για να ξεκινήσεις. Στο linux αντίστοιχα δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο συγκεντρωμένο και θα πρέπει να φας το internet και τα forums ακόμη και για απλά πράγματα (ελπίζω να μην πέσουν πάνω μου όλοι οι linuxαδες του ΑΠΘ τώρα!).
Καλή τύχη!
Pages: 1 ... 8 9 [10] 11 12 13 Go Up Print
Jump to: