• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:52:28 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:52:28 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 40
Guests: 125
Total: 165
ExecuteExe
glavdakis
Captain
pantoulis
unreasonable
geftihiakos
Nekt
evangeliaap
payniac
superkolios
ftheo11
soktas
esroussou
sterxz
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
athena_apo
VagsS
nikpamp
stefanoskal
kutsukellis
mkoutsouk
christi
stavr0s16
maranageo
acapulco
anrkos
AcademicWeapon!
eli_k
fpapat
DespoinaKarategou
maik
Bit4Thought
steliosakritidis
Dimos Bachlas
Leou
vaggelisx
thpanousis
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Πρόγραμμα Χειμερινής Εξεταστικής 2024-2025
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Επιστήμες > Φυσική και Αστρονομία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Γρήγορο Φως![aka Βουλίτσα]
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 23 24 [25] 26 27 ... 31 Go Down Print
Author Topic: Γρήγορο Φως![aka Βουλίτσα]  (Read 46908 times)
Nessa
Guest
Απ: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #360 on: September 13, 2006, 17:04:16 pm »

Εγώ το κατάλαβα το πρόβλημα, εσύ το κατάλαβες; Το πρόβλημα είναι κάπως έτσι: Κρατάμε ένα λέιζερ μήκους 2 εκατοστών. Απέναντί μας, σε απόσταση 1 μέτρου, είναι ένας άπειρος τοίχος. Στην αρχή κρατάμε το λέιζερ σχεδόν παράλληλο με τον τοίχο, έτσι ώστε το λέιζερ να φωτίσει (μετά από πολύ καιρό) τον τοίχο σε μια απόσταση πχ ενός έτους φωτός. Μέσα σε 1 δευτερόλεπτο στρέφουμε το λέιζερ έτσι ώστε η δέσμη να είναι κάθετη προς τον τοίχο. Η βουλίτσα που βλέπουμε (ο Rattlehead παρατήρησε ότι θα υπάρχουν δύο βουλίτσες, έστω η μία από τις δύο) με τι ταχύτητα θα τρέχει; Η απάντηση είναι, πολύ μεγαλύτερη του φωτός.

Οι παρατηρήσεις σου περί καμπυλωμένου χωρόχρονου είναι άκυρες γιατί ο παρατηρητής σου (που για κάποιον ανεξήγητο λόγο επέλεξες να τον βάλεις στην άκρη του λέιζερ) έχει πολύ πολύ μικρή επιτάχυνση. Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση που μου έθεσες είναι προφανώς όχι, και δε μπορώ να καταλάβω πώς σου ήρθε αυτό.
Megawatt
Guest
Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #361 on: September 13, 2006, 19:45:05 pm »

Quote from: Nessa on September 13, 2006, 17:04:16 pm
Εγώ το κατάλαβα το πρόβλημα, εσύ το κατάλαβες; Το πρόβλημα είναι κάπως έτσι: Κρατάμε ένα λέιζερ μήκους 2 εκατοστών. Απέναντί μας, σε απόσταση 1 μέτρου, είναι ένας άπειρος τοίχος. Στην αρχή κρατάμε το λέιζερ σχεδόν παράλληλο με τον τοίχο, έτσι ώστε το λέιζερ να φωτίσει (μετά από πολύ καιρό) τον τοίχο σε μια απόσταση πχ ενός έτους φωτός. Μέσα σε 1 δευτερόλεπτο στρέφουμε το λέιζερ έτσι ώστε η δέσμη να είναι κάθετη προς τον τοίχο. Η βουλίτσα που βλέπουμε (ο Rattlehead παρατήρησε ότι θα υπάρχουν δύο βουλίτσες, έστω η μία από τις δύο) με τι ταχύτητα θα τρέχει; Η απάντηση είναι, πολύ μεγαλύτερη του φωτός.
sfyri seestars
Εγώ είπα ότι είναι διαφορετικό το πρόβλημα? Απλώς , αν γυρίσεις το χεράκι σου ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, σε ένα δευτερόλεπτο ενώ ο τοίχος είναι στο 1 μέτρο, τότε ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΛΙΤΣΑ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ! Ούτε θα σχηματιστούν 2 Βουλίτσες! Ορίστε κάντο: πΑρε ένα λέιζερ και στάσου μπροστά από τον τοίχο σε απόσταση 1 m. Και στρέψε το λέιζερ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ! Τί θα δεις? Θα δεις καμιά υπερβαση της ταχύτητας του φωτός? Θα δεις 2 Βουλίτσες? Αυτό που θα δεις ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, είναι ότι το ματάκι σου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ την γρήγορη εναλλαγή της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΙΤΣΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, και σου φαίνεται ΟΤΙ δημιουργούνται πολλές ΒΟΥΛΙΤΣΕΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, ΔΕΝ "ΞΕΧΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟ" ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ!

Επειδή ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, έπεσες θύμα μιας οφθαλμαπάτης, ΕΓΩ συνέχισα το πείραμα εξετάζοντάς το επιστημονικά, με αριθμούς και φυσικομαθηματικά  Shocked Shocked και ΟΧΙ με λεξούλες όπως (πολύ γρήγορα ή ακαριαία ή θα φαίνεται κάπως έτσι ή τρέχει πολύ γρήγορα). Αυτές τις λεξούλες, ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, τις χρησιμοποιεί ένας μπακάλης. Ένας που δεν είναι επιστήμονας. Αν δεν ήσουν μπακάλισσα, θα έβαζες τον παρατηρητή του λέιζερ ακριβώς στην έξοδο της ακτίνας του μπρελόκ, επειδή ο παρατηρητής του λέιζερ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΛΑΡΑΣ, ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙ ΜΠΥΡΕΣ, αλλά είναι τόοοοοοοσο μικρούλης, που τον θεωρούμε ότι έχει ύψος 1 χιλιοστό και πλάτος ανάλογο! ΔΗΛΑΔΗ, ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ! ΜΟΥ ΛΕΣ ότι ο παρατηρητής πρέπει να ειναι ΑΚΙΝΗΤΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΟ ΜΠΡΕΛΟΚ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ!!!! Αυτό δεν φαντάζεσαι???

Μάθε, ότι ο παρατηρητής του λέιζερ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΖΩ, επειδή ΚΙΝΕΙΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ.

Αν δεν καταλαβαίνεις τις  τελευταίες 3 λέξεις, δεν φταίω!
Quote from: Nessa on September 13, 2006, 17:04:16 pm
Οι παρατηρήσεις σου περί καμπυλωμένου χωρόχρονου είναι άκυρες γιατί ο παρατηρητής σου (που για κάποιον ανεξήγητο λόγο επέλεξες να τον βάλεις στην άκρη του λέιζερ) έχει πολύ πολύ μικρή επιτάχυνση. Η απάντηση στην τελευταία ερώτηση που μου έθεσες είναι προφανώς όχι, και δε μπορώ να καταλάβω πώς σου ήρθε αυτό.
Α, γειά σου! Έχει πολύ μικρή επιτάχυνση ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ. ΤΟ ΦΩΣ ΤΡΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΝΗΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ  ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ τ=1/c , ΑΛΛΑ σε ένα αυθαίρετο χρόνο ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ το μυαλουδάκι σου, του 1 δευτερολέπτου!!! 
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #362 on: September 13, 2006, 21:47:24 pm »

την έδιωξες τη νέσσα... να δούμε

ποιοοοοον...
ποιόοοον θα'χεις να τα λεεεεεεες

byeeee
BOBoMASTORAS
Veteran
Καταστραμμένος

It just doesn't get any easier! It gets worse...

View Profile
deleted
« Reply #363 on: September 13, 2006, 21:49:13 pm »

deleted
« Last Edit: June 14, 2015, 22:00:25 pm by BOBoMASTORAS » Logged

Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

http://tools.ietf.org/html/rfc1149
The only reason we invent robots
Νessa
Guest
Απ: Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #364 on: September 14, 2006, 00:52:29 am »

H NESSA ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΡΕ! Grin

Quote from: Megawatt (ptolemaida.gr) on September 13, 2006, 19:45:05 pm
Εγώ είπα ότι είναι διαφορετικό το πρόβλημα? Απλώς , αν γυρίσεις το χεράκι σου ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, σε ένα δευτερόλεπτο ενώ ο τοίχος είναι στο 1 μέτρο, τότε ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΛΙΤΣΑ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ!
Τώρα θα φταίω εγώ άμα σου πω απλά "κάνεις λάθος";

Ούτε θα σχηματιστούν 2 Βουλίτσες!
Εεεεε... κάνεις λάθος Roll Eyes

Ορίστε κάντο: πΑρε ένα λέιζερ και στάσου μπροστά από τον τοίχο σε απόσταση 1 m. Και στρέψε το λέιζερ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ! Τί θα δεις? Θα δεις καμιά υπερβαση της ταχύτητας του φωτός? Θα δεις 2 Βουλίτσες?
Μα δεν έχω στη διάθεσή μου τοίχο άπειρου μήκους!

Αυτό που θα δεις ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, είναι ότι το ματάκι σου ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ την γρήγορη εναλλαγή της ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΒΟΥΛΙΤΣΑΣ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ, και σου φαίνεται ΟΤΙ δημιουργούνται πολλές ΒΟΥΛΙΤΣΕΣ και ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΥΟ, ΕΠΕΙΔΗ ΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, ΔΕΝ "ΞΕΧΑΣΕ ΑΚΟΜΑ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΤΙΚΟ ΤΟΥ ΠΕΔΙΟ" ΚΑΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ!
Οι βουλίτσες θα είναι δύο και θα "τρέχουν" προς τα κάτω και οι δύο.

Επειδή ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, έπεσες θύμα μιας οφθαλμαπάτης, ΕΓΩ συνέχισα το πείραμα εξετάζοντάς το επιστημονικά, με αριθμούς και φυσικομαθηματικά  Shocked Shocked και ΟΧΙ με λεξούλες όπως (πολύ γρήγορα ή ακαριαία ή θα φαίνεται κάπως έτσι ή τρέχει πολύ γρήγορα). Αυτές τις λεξούλες, ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, τις χρησιμοποιεί ένας μπακάλης. Ένας που δεν είναι επιστήμονας.
Δηλαδή στην έκφραση κολλήσαμε; Την ουσία δεν την κοιτάς;

Αν δεν ήσουν μπακάλισσα, θα έβαζες τον παρατηρητή του λέιζερ ακριβώς στην έξοδο της ακτίνας του μπρελόκ, επειδή ο παρατηρητής του λέιζερ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΟΙΛΑΡΑΣ, ΜΕΘΥΣΤΑΚΑΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΠΙΝΕΙ ΜΠΥΡΕΣ, αλλά είναι τόοοοοοοσο μικρούλης, που τον θεωρούμε ότι έχει ύψος 1 χιλιοστό και πλάτος ανάλογο!
Ωραία, και πού διαφωνούμε;

ΔΗΛΑΔΗ, ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ!
Αυτό το λες εσύ.

ΜΟΥ ΛΕΣ ότι ο παρατηρητής πρέπει να ειναι ΑΚΙΝΗΤΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΟ ΜΠΡΕΛΟΚ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ!!!! Αυτό δεν φαντάζεσαι???
Δε σου είπα ότι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ακίνητος, απλά αρχικά εγώ τον έπαιρνα ακίνητο γιατί μου φαίνόταν πιο απλό και λογικό να κάνεις την ανάλυση από θέση ακίνητη ως προς τον τοίχο. Δηλαδή απαγορεύεται να τον πάρω εκεί τον παρατηρητή;

Μάθε, ότι ο παρατηρητής του λέιζερ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΒΑΖΩ, επειδή ΚΙΝΕΙΤΑΙ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟΣ.
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να τοποθετηθεί εκεί; Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να κινείται; Όπου θέλουμε δεν τον βάζουμε; Δε μπορούμε να έχουμε πολλούς παρατηρητές;

Αν δεν καταλαβαίνεις τις  τελευταίες 3 λέξεις, δεν φταίω!
Μάλλον εσύ δεν καταλαβαίνεις.

Α, γειά σου! Έχει πολύ μικρή επιτάχυνση ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΧΕΤΙΚΙΣΤΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ, ΕΦΟΣΟΝ ΤΟΝ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ. ΤΟ ΦΩΣ ΤΡΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΑ ΜΕΣΑ ΣΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΤΟΣΟ ΓΡΗΓΟΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΘΝΗΤΟ ΜΑΤΑΚΙ ΣΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΗΝ ΓΡΗΓΟΡΑΔΑ ΤΟΥ. ΕΤΣΙ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ, ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΚΑΙ ΔΕΝ  ΣΥΓΚΡΙΝΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΒΑΖΕΙΣ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΟ ΧΡΟΝΟ τ=1/c , ΑΛΛΑ σε ένα αυθαίρετο χρόνο ΠΟΥ ΣΚΕΦΤΗΚΕ το μυαλουδάκι σου, του 1 δευτερολέπτου!!!
Γιατί δε μπορώ να συγκρίνω με την ταχύτητα του φωτός; Δεν το καταλαβαίνω αυτό που λες. Γιατί δεν υφίσταται το πείραμα όπως το έθεσα; Γιατί βαφτίζεις "απαιτούμενο" το χρόνο 1/c (δηλ. το χρόνο που κάνει το φως για να φτάσει από το λέιζερ στο ακριβώς απέναντι σημείο του τοίχου, δηλαδή άσχετο); Τι πρόβλημα έχεις με τον "αυθαίρετο χρόνο που σκέφτηκε το μυαλουδάκι μου"; Έχεις καταλάβει στην τελική τι συγκρίνουμε;
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
« Reply #365 on: September 14, 2006, 01:07:08 am »

Ρε παιδιά, τι κολλήσαμε με τον παρατηρητή. Ας τον πάρουμε σε μία θέση πίσω από το λέιζερ (π.χ. αν το κρατάς με το χέρι σου, ας τον πάρουμε να είναι ένας μικρούλης παρατηρητής που θα κάθεται πάνω στον καρπό μας Tongue Tongue Tongue ) όπου θα είναι ακίνητος για να τελειώνουμε!

Megawatt
Guest
« Reply #366 on: September 14, 2006, 03:27:12 am »

Καταρχήν γιατί έσβησες τον λογαριασμό σου?? Bob και Turambar υποννοούν ότι εγώ φταίω! Είναι αλήθεια? Αν ναι, τότε τί έκανα μικρή και πεισματάρα όσο δεν πάει άλλο, Νέσσα?

Quote from: Νessa on September 14, 2006, 00:52:29 am

Εγώ είπα ότι είναι διαφορετικό το πρόβλημα? Απλώς , αν γυρίσεις το χεράκι σου ΑΣΧΕΤΗ ΝΕΣΣΑ, σε ένα δευτερόλεπτο ενώ ο τοίχος είναι στο 1 μέτρο, τότε ΚΑΜΙΑ ΒΟΥΛΙΤΣΑ ΔΕΝ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΠΑΡΟΥΜΕ ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΝ ΓΕΩΜΕΤΡΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΣ!
Τώρα θα φταίω εγώ άμα σου πω απλά "κάνεις λάθος";

Ούτε θα σχηματιστούν 2 Βουλίτσες!
Εεεεε... κάνεις λάθος Roll Eyes
Στο θέμα μας:

Ρε συ Ρατλ και Νέσσα, εδώ έχουμε ένα ακίνητο σύστημα αναφοράς- τον τοίχο και ένα κινούμενο-την έξοδο της ακτίνας του λέιζερ από το μπρελόκ. Το μπρελόκ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ. ΑΚΙΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η άκρη από την οποία μπαίνουν οι μπαταρίες του. Αυτή είναι ακίνητη αφού βρίσκεται στο κέντρο της κυκλικής κίνησης.  Η ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΛΟΚ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΑΚΤΙΝΑ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Με την τοποθέτηση του παρατηρητή εκεί, η Βουλίτσα είναι ακίνητη ως προς τον παρατηρητή ΜΟΥ. Εφόσον το φως διαδίδεται ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ, τότε η γωνιακή ταχύτητα του παρατηρητή είναι ίση με την γωνιακή ταχύτητα της Βουλίτσας, αφού και  η τελευταία και ο παρατηρητής βρίσκονται πάνω στην ίδια ακτίνα.

Ο τοίχος απέχει ένα μέτρο από το μπρελόκ και ο παρατηρητής του λέιζερ (ΠΛ), καλείται να στραφεί κατα 89,99 μο&
#943;ρες μέσα σε χρόνο 1 sec.

Άμα αντικαταστήσουμε την ακτίνα του λέιζερ με μια μαθηματική άκαμπτη ευθεία, τότε παρατηρείται το παρακάτω εκπληκτικό φαινόμενο:

Το σημείο τομής της μαθηματικής ευθείας με τον τοίχο παράγει ένα ΣΜ (σημείο τομής). Δεν το ονομάζω βουλίτσα, επειδή δεν θέλω να υπάρξει σύγχυση με το σημείο τομής της ακτίνας του λέιζερ με τον τοίχο.
Αυτό το ΣΜ λοιπόν, που θα κινηθεί πάνω στον τοίχο,  μέσα σε ένα δευτερόλεπτο θα τρέξει μια απόσταση έστω Χ. Αυτή η απόσταση Χ είναι άπειρη, αλλά εμένα δεν με αρέσει το "άπειρη" και λέω έναν αριθμό έστω πχ 1 ετος φωτός m.
Ως γνωστόν, το φως μέσα σένα δευτερόλεπτο καλύπτει στο κενό c m. Άρα, παρατηρούμε ότι το ΣΜ θα τρέξει με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του φωτός. Λέω "θα" επειδή θεωρητικά, αν γινόταν αυτό το πείραμα με την μαθηματική ευθεία, αυτό το πράγμα θα συνέβαινε.
Επιπρόσθετα, αυτό που θα βλέπαμε, θα ήταν ότι το ΣΜ θα περνούσε από διαδοχικές θέσεις οι οποίες θα βρίσκονται πάρα πολύ κοντά η μία με την άλλη, όσο δηλαδή απέχουν δύο διαδοχικά σημεία από τα άπειρα του επιπέδου του τοίχου.

Και τώρα ας περάσουμε στο ίδιο το πείραμα με το φως του λέιζερ και την περιβόητη Βουλίτσα.
Το λέιζερ βγάζει φωτόνια (Φxxx) όπου x φυσικός αριθμός , τα οποία προσπίπτουν πάνω στον τοίχο και παράγουν την αντίστοιχη Βουλίτσα Βxxx.
Χωρίζω το χρονικό διάστημα του 1 sec  σε 10 ίσα μέρη και αντιστοιχώ 9 μοίρες σε κάθε ένα από αυτά, ώστε να καλυφθούν και οι 90 μοίρες μέσα σε χρόνο 1 sec.
Ας υποθέσουμε ότι το λείζερ είναι στις 89,99 μοίρες και τα φωτόνια έχουν βρεί τον στόχο τους πάνω στον τοίχο σε απόσταση 1 έτος φωτός=9,5 τρισ Km
Την χρονική στιγμή Τ0 στρέφουμε κατα dΦ=9 μοίρες γωνία το λέιζερ. Το λέιζερ πλέον είν&
#945;ι στην θέση 89,99-dΦ μοίρες. Την στιγμή που το λέιζερ ήταν ακριβώς στις 89,99 μοίρες, έφυγε το τελευταίο φωτόνιο (έστω  Φ100), και στην νέα θέση ξεκινάει από τον ΠΛ το νέο φωτόνιο Φ101.
Το φωτόνιο Φ101, θα πέσει πάνω στον τοίχο σε μιά νέα θέση πάρα πολύ πιο κοντά και θα προκαλέσει την Βουλίτσα Β101. Επί δύο χρόνια, θα φωτίζει εκείνη η πρώτη Βουλίτσα (Β100) ( αφού το Φ100 θέλει ένα χρόνο να πάει στον τοίχο και ένα χρόνο να γυρίσει η παραγώμενη Βουλίτσα του= Β100) και μόλις σβήσει, μετά απο παρέλευση χρόνου dt=1/10 sec θα ανάψει μια άλλη Βουλίτσα - Β101 -  σε μιά νέα θέση πάρα πολύ πιο κοντά-αυτή του φωτονίου Φ101. (Βέβαια σε προηγούμενη ανάλυση μου είπα ότι ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΟΥΛΙΤΣΑ σε απόσταση ενός έτους φωτός, λόγω διάχυσης-εξασθένισης του απειροστά λίγου φωτός του λέιζερ, αλλά έστω ότι υπάρχει Βουλίτσα)
Αυτή η αργοπορία στο σβήσιμο της τελευταίας Βουλίτσας, θα είναι μικρότερη όσο πλησιάζουμε προς τις μηδέν μοίρες.

Για να μην μακρυγορώ, οι παραγόμενες Βουλίτσες (Β100, Β101 ... ) θα είναι ΟΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, όπως διαφορετικά είναι τα λαμπάκια μιας φωτεινήε επιγραφής που αναβοσβήνουν  διαδοχικά και μας δίνουν την ιδέα ότι κινείται το φως τους.
Δλδ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μία Βουλίτσα που να κινείται, αλλά κάθε φορά παράγεται μια καινούργια και σβήνει μια άλλη. (άσχετα αν ακόμα δεν έφτασε το "σβησμένο φως"  της προηγούμενης- σε απόσταση 1 έτος φωτός- στα μάτια του ΠΛ)
Αυτό το ξεκαθαρίσαμε σε ΌΛΕΣ τις προηγούμενες σελίδες.

Ορίστε κάντο: πΑρε ένα λέιζερ και στάσου μπροστά από τον τοίχο σε απόσταση 1 m. Και στρέψε το λέιζερ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΟ! Τί θα δεις? Θα δεις καμιά υπερβαση της ταχύτητας του φωτός? Θα δεις 2 Βουλίτσες?
Μα δεν έχ&#
969; στη διάθεσή μου τοίχο άπειρου μήκους!
Ε, δεν χρειάζεσαι έναν τοίχο άπειρου μήκους. Ένας πεπερασμένος τοίχος μιας 7-όροφης πολυκατοικίας δεν σου φτάνει? Έστω και τον έχεις. Τί θα καταλάβεις. Απλώς δεν θα δεις να ανάβουν ταυτόχρονα οι απομακρυσμένες (σε απόσταση 1 έτους φωτός βουλίτσες).
Το αποτέλεσμα θα είναι μια γραμμή από τις διαδοχικές γεννήσεις-θανάτους των διαφορετικών Βουλιτσών Β500, Β501 κλπ κλπ ! Το μάτι σου όμως, έχει και την "μνήμη" του (όπως ανέλυσα πιο πάνω) και άρα βλέπεις όντως ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Τίποτα δεν τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΙΠΟΤΑ.

ΜΟΥ ΛΕΣ ότι ο παρατηρητής πρέπει να ειναι ΑΚΙΝΗΤΟΣ, ΕΠΕΙΔΗ ΦΑΝΤΑΖΕΣΑΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΝΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΣΤΟ ΕΝΑ ΧΕΡΙ ΤΟ ΜΠΡΕΛΟΚ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΤΗΝ ΜΠΥΡΑ!!!! Αυτό δεν φαντάζεσαι???
Δε σου είπα ότι ΠΡΕΠΕΙ να είναι ακίνητος, απλά αρχικά εγώ τον έπαιρνα ακίνητο γιατί μου φαίνόταν πιο απλό και λογικό να κάνεις την ανάλυση από θέση ακίνητη ως προς τον τοίχο. Δηλαδή απαγορεύεται να τον πάρω εκεί τον παρατηρητή;
Και τώρα ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, το παράδειγμά σου αναλύθηκε  ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ παράδειγμα ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Μέχρι στιγμής, το να βάλεις τον παρατηρητή ακόμα και σε ακίνητο σύστημα αναφοράς (σε αυτό του τοίχου), όπως κάνεις εσύ, δεν πειράζει, αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Καμιά Βουλίτσα δεν τρέχει με ταχύτητα πάνω από του φωτός.

Έρχομαι λοιπόν εγώ και ΠΡΟΧΩΡΑΩ το ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ, σε ταχύτητες σχετικιστικές. Για να το κάνω αυτό, ΕΠΡΕΠΕ να τοποθετήσω εξαρχής τον ΠΛ εκεί που τον τοποθέτησα: στην έξοδο της ακτίνας.
Έθεσα
64;ο ίδιο ερώτημα στον εαυτό μου, αλλά αντίστροφα. Είπα. Αν το φως χρειάζεται χρόνο 1/c για να καλύψει απόσταση 1m που είναι η κάθετη απόσταση τοίχος-λέιζερ (ΠΛ), τότε η Βουλίτσα σου που τρεχει πάνω στον τοίχο, καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση από 1 m στον ίδιο χρόνο  Shocked ? Αν ναι, τότε αποδυκνείεται ότι τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός. Για να γίνει  όμως αυτό, επιβάλλω στον ΠΛ να στραφεί μέσα στον ίδιο χρόνο 1/c . Τότε ο ΠΛ βρίσκεται σε επιταχυνόμενη περιοχή και άρα.......μπλα μπλα ...
Έτσι κατέληξα σε εκείνο το ποστ που υπάρχει ήδη η ανάλυση. Δεν το ξαναγράφω!
Εκεί είδαμε ότι τελικά το φως θα καμπυλωθεί και άρα ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑ και ΑΡΑ ΠΛ και Βουλίτσα δεν έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα. Και άρα αν το δεις σχετικιστικά και μέσα από  αυτήν την σύγκριση με την ταχύτητα του φωτός, καταλήγω στην μή υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός, κάτι ΠΟΥ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ με την αυθαίρετη σύγκριση που έκανες πριν του ενός δευτερολέπτου. Κατάλαβες τώρα?
« Last Edit: September 14, 2006, 03:31:57 am by Megawatt (ptolemaida.gr) » Logged
Ολύμπιος
Ανιάτων
Θαμώνας

Μη μου αντιμιλάς

View Profile
« Reply #367 on: September 14, 2006, 03:35:01 am »

Μία εξίσωση σχετικά με τη διάδοση της διαταραχής με το όνομα βουλίτσα θα ήταν πολύ πιο ευανάγνωστη από αυτά που γράφετε!
Όμως η εξίσωση αυτή δεν υπάρχει γιατί:

Δεν υπάρχει βουλίτσα που διαδίδεται!
Κάθε χρονική στιγμή είναι άλλη!
Ούτε ένα φυσικό μέγεθος δεν την προσδιορίζει στο χρόνο!

Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τις επιλογές του, είναι κυρίως δικό του πρόβλημα ...δεν είναι δικό μου
Τόξιν τζένεραλ σπείκινγκ
Ολύμπιος
Ανιάτων
Θαμώνας

Μη μου αντιμιλάς

View Profile
« Reply #368 on: September 14, 2006, 03:44:09 am »

Και για να μην νομίζεις ότι δεν σου απαντάμε

Quote from: Nessa on September 10, 2006, 12:46:44 pm
Ταχύτητα για τη βουλίτσα ορίζεται όπως ακριβώς ορίζεται ταχύτητα και για το μέγιστο ενός κύματος (προσοχή, δε μιλάω για το κύμα, το κύμα συσχετίζεται με τον εαυτό του σε προηγούμενες χρονικές στιγμές).

σου λέω

Quote from: Ολύμπιος on September 10, 2006, 12:53:06 pm
Το μέγιστο ενός κύματος δημιουργείται κάθε φορά από την ίδια ενέργεια που διαδόθηκε!
Ίσως βέβαια μειώθηκε λίγο λόγω απωλειών αλλά είναι η ίδια!
Δες το κύμα σε ένα σχοινί!
Και μην πεις πάλι για ταχύτητες που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή όπως η φασική, γιατί είναι γνωστό ότι δεν μεταφέρουν τίποτα!Δεν διαδίδεται τίποτα με αυτές!

και λες

Quote from: Nessa on September 10, 2006, 14:16:22 pm
Το κύμα δημιουργείται κάθε φορά από την ίδια ενέργεια που διαδόθηκε. Το μέγιστο είναι ένα χαρακτηριστικό του κύματος. Εάν συμβάλουν πολλά κύματα μαζί, το μέγιστο μπορεί να μετακινείται γρηγορότερα από την ταχύτητα διάδοσης της ενέργειας.

Δεν είναι το μέγιστο ενός κύματος αυτό, αφού είναι συμβολή κυμάτων!
Και σου είπα να μην γράψεις ταχύτητες που χρησιμοποιούνται για περιγραφή φαινομένων και δεν διαδίδεται τίποτα με αυτές!

Αλλά δεν νομίζω ότι αξίζει ο κόπος να ασχολιέται κανείς με αυτό πλέον!
Γιατί ό,τι και να πούμε εσύ θα λες τα δικά σου για τους δικούς σου λόγους!

Οπότε συνέχισε την αναζήτηση ...

Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τις επιλογές του, είναι κυρίως δικό του πρόβλημα ...δεν είναι δικό μου
Τόξιν τζένεραλ σπείκινγκ
Megawatt
Guest
« Reply #369 on: September 14, 2006, 04:33:22 am »

Ολύμπιε, κάτι έγινε κατα την διάρκεια της μέρας και η Νέσσα διαγράφτηκε! Δεν ξέρω τί έφταιξε! Καλό θα ήταν να μην την προκαλούμε! Δεν ξέρεις τί άλλο μπορεί να κάνει! Cheesy Με το μαλακό μίλα της καλύτερα... Grin
(Stalin)^2
Guest
« Reply #370 on: September 14, 2006, 04:58:02 am »

Νέσσα come back... :'( :'( :'(
Ολύμπιος
Ανιάτων
Θαμώνας

Μη μου αντιμιλάς

View Profile
« Reply #371 on: September 14, 2006, 09:22:22 am »

Quote from: Megawatt (ptolemaida.gr) on September 14, 2006, 04:33:22 am
Ολύμπιε, κάτι έγινε κατα την διάρκεια της μέρας και η Νέσσα διαγράφτηκε! Δεν ξέρω τί έφταιξε! Καλό θα ήταν να μην την προκαλούμε! Δεν ξέρεις τί άλλο μπορεί να κάνει! Cheesy Με το μαλακό μίλα της καλύτερα..Grin

Μην αγχώνεσαι! 8)
Η κοπέλα το είπε!
Είναι αθάνατη! Cheesy

Απλά στην πορεία του χρόνου αλλάζει και τώρα βλέπουμε μία βελτιωμένη έκδοση της!
Αν και το όνομα είναι ίδιο!Δεν καταλαβαίνω! Huh

Δεν καταλαβαίνει τίποτα σαν και εμάς τους κοινούς θνητούς!
Και συνεχίζει...και συνεχίζει...και συνεχίζει...επ' άπειρον! Cheesy
« Last Edit: September 14, 2006, 09:32:10 am by Ολύμπιος » Logged

Τόξιν τζένεραλ σπείκινγκ
Νessa
Guest
Απ: Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #372 on: September 14, 2006, 10:45:17 am »

Quote from: Megawatt (ptolemaida.gr) on September 14, 2006, 03:27:12 am
Καταρχήν γιατί έσβησες τον λογαριασμό σου?? Bob και Turambar υποννοούν ότι εγώ φταίω! Είναι αλήθεια? Αν ναι, τότε τί έκανα μικρή και πεισματάρα όσο δεν πάει άλλο, Νέσσα?
Δε φταις εσύ. Ήθελα έναν καινούριο λογαριασμό και οι admins δε μου επέτρεπαν να ανοίξω δεύτερο, οπότε αναγκάστηκα να διαγραφώ και να ξαναγραφτώ.

Ρε συ Ρατλ και Νέσσα, εδώ έχουμε ένα ακίνητο σύστημα αναφοράς- τον τοίχο και ένα κινούμενο-την έξοδο της ακτίνας του λέιζερ από το μπρελόκ. Το μπρελόκ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΚΙΝΗΤΟ. ΑΚΙΝΗΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ η άκρη από την οποία μπαίνουν οι μπαταρίες του. Αυτή είναι ακίνητη αφού βρίσκεται στο κέντρο της κυκλικής κίνησης.  Η ΑΛΛΗ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΛΟΚ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ Η ΑΚΤΙΝΑ, ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥ ΤΟΙΧΟΥ
Ωραία μέχρι εδώ, συμφωνούμε...

ΚΑΙ ΑΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΑΛΩ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΑΚΤΙΝΑΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ.
Γιατί ΠΡΕΠΕΙ, αγόρι μου; Τον παρατηρητή τον βάζεις όπου θέλεις!

Με την τοποθέτηση του παρατηρητή εκεί, η Βουλίτσα είναι ακίνητη ως προς τον παρατηρητή ΜΟΥ.
Αυτό δεν ισχύει φυσικά!!!!!!!

Εφόσον το φως διαδίδεται ΕΥΘΥΓΡΑΜΜΑ, τότε η γωνιακή ταχύτητα του παρατηρητή είναι ίση με την γωνιακή ταχύτητα της Βουλίτσας, αφού και  η τελευταία και ο παρατηρητής βρίσκονται πάνω στην ίδια ακτίνα.
Ναι αλλά η βουλίτσα δεν εκτελεί κυκλική κίνηση και άρα δεν έχει μόνο γωνιακή ταχύτητα!

Ο τοίχος απέχει ένα μέτρο από το μπρελόκ και ο παρατηρητής του λέιζερ (ΠΛ), καλείται να στραφεί κατα 89,99 μοίρες μέσα σε χρόνο 1 sec.

Άμα αντικαταστήσουμε την ακτίνα του λέιζερ με μια μαθηματική άκαμπτη ευθεία, τότε παρατηρείται το παρακάτω εκπληκτικό φαινόμενο:

Το σημείο τομής της μαθηματικής ευθείας με τον τοίχο παράγει ένα ΣΜ (σημείο τομής). Δεν το ονομάζω βουλίτσα, επειδή δεν θέλω να υπάρξει σύγχυση με το σημείο τομής της ακτίνας του λέιζερ με τον τοίχο.
Αυτό το ΣΜ λοιπόν, που θα κινηθεί πάνω στον τοίχο,  μέσα σε ένα δευτερόλεπτο θα τρέξει μια απόσταση έστω Χ. Αυτή η απόσταση Χ είναι άπειρη, αλλά εμένα δεν με αρέσει το "άπειρη" και λέω έναν αριθμό έστω πχ 1 ετος φωτός m.
Ως γνωστόν, το φως μέσα σένα δευτερόλεπτο καλύπτει στο κενό c m. Άρα, παρατηρούμε ότι το ΣΜ θα τρέξει με ταχύτητα πολύ μεγαλύτερη του φωτός. Λέω "θα" επειδή θεωρητικά, αν γινόταν αυτό το πείραμα με την μαθηματική ευθεία, αυτό το πράγμα θα συνέβαινε.
Επιπρόσθετα, αυτό που θα βλέπαμε, θα ήταν ότι το ΣΜ θα περνούσε από διαδοχικές θέσεις οι οποίες θα βρίσκονται πάρα πολύ κοντά η μία με την άλλη, όσο δηλαδή απέχουν δύο διαδοχικά σημεία από τα άπειρα του επιπέδου του τοίχου.

Και τώρα ας περάσουμε στο ίδιο το πείραμα με το φως του λέιζερ και την περιβόητη Βουλίτσα.
Το λέιζερ βγάζει φωτόνια (Φxxx) όπου x φυσικός αριθμός , τα οποία προσπίπτουν πάνω στον τοίχο και παράγουν την αντίστοιχη Βουλίτσα Βxxx.
Χωρίζω το χρονικό διάστημα του 1 sec  σε 10 ίσα μέρη και αντιστοιχώ 9 μοίρες σε κάθε ένα από αυτά, ώστε να καλυφθούν και οι 90 μοίρες μέσα σε χρόνο 1 sec.
Ας υποθέσουμε ότι το λείζερ είναι στις 89,99 μοίρες και τα φωτόνια έχουν βρεί τον στόχο τους πάνω στον τοίχο σε απόσταση 1 έτος φωτός=9,5 τρισ Km
Την χρονική στιγμή Τ0 στρέφουμε κατα dΦ=9 μοίρες γωνία το λέιζερ. Το λέιζερ πλέον είναι στην θέση 89,99-dΦ μοίρες. Την στιγμή που το λέιζερ ήταν ακριβώς στις 89,99 μοίρες, έφυγε το τελευταίο φωτόνιο (έστω  Φ100), και στην νέα θέση ξεκινάει από τον ΠΛ το νέο φωτόνιο Φ101.
Το φωτόνιο Φ101, θα πέσει πάνω στον τοίχο σε μιά νέα θέση πάρα πολύ πιο κοντά και θα προκαλέσει την Βουλίτσα Β101. Επί δύο χρόνια, θα φωτίζει εκείνη η πρώτη Βουλίτσα (Β100)
Λάθος. Η βουλίτσα θα φωτίσει στιγμιαία.

( αφού το Φ100 θέλει ένα χρόνο να πάει στον τοίχο και ένα χρόνο να γυρίσει η παραγώμενη Βουλίτσα του= Β100) και μόλις σβήσει, μετά απο παρέλευση χρόνου dt=1/10 sec θα ανάψει μια άλλη Βουλίτσα - Β101 -  σε μιά νέα θέση πάρα πολύ πιο κοντά-αυτή του φωτονίου Φ101. (Βέβαια σε προηγούμενη ανάλυση μου είπα ότι ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΒΟΥΛΙΤΣΑ σε απόσταση ενός έτους φωτός, λόγω διάχυσης-εξασθένισης του απειροστά λίγου φωτός του λέιζερ,
Κι αυτό είναι λάθος, γιατί όπως σου εξήγησα το φως του λέιζερ ΔΕΝ διαχέεται.

αλλά έστω ότι υπάρχει Βουλίτσα)
Αυτή η αργοπορία στο σβήσιμο της τελευταίας Βουλίτσας, θα είναι μικρότερη όσο πλησιάζουμε προς τις μηδέν μοίρες.

Για να μην μακρυγορώ, οι παραγόμενες Βουλίτσες (Β100, Β101 ... ) θα είναι ΟΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ, όπως διαφορετικά είναι τα λαμπάκια μιας φωτεινήε επιγραφής που αναβοσβήνουν  διαδοχικά και μας δίνουν την ιδέα ότι κινείται το φως τους.
Δλδ , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ μία Βουλίτσα που να κινείται, αλλά κάθε φορά παράγεται μια καινούργια και σβήνει μια άλλη. (άσχετα αν ακόμα δεν έφτασε το "σβησμένο φως"  της προηγούμενης- σε απόσταση 1 έτος φωτός- στα μάτια του ΠΛ)
Αυτό το ξεκαθαρίσαμε σε ΌΛΕΣ τις προηγούμενες σελίδες.
Εφόσον θεωρούμε τη δέσμη σαν ένα "πράγμα" πρέπει να θεωρήσουμε και τις βουλίτσες σαν ένα "πράγμα". Γιατί και η δέσμη από διαφορετικά φωτόνια αποτελείται.

Ε, δεν χρειάζεσαι έναν τοίχο άπειρου μήκους. Ένας πεπερασμένος τοίχος μιας 7-όροφης πολυκατοικίας δεν σου φτάνει? Έστω και τον έχεις. Τί θα καταλάβεις. Απλώς δεν θα δεις να ανάβουν ταυτόχρονα οι απομακρυσμένες (σε απόσταση 1 έτους φωτός βουλίτσες).
Το αποτέλεσμα θα είναι μια γραμμή από τις διαδοχικές γεννήσεις-θανάτους των διαφορετικών Βουλιτσών Β500, Β501 κλπ κλπ ! Το μάτι σου όμως, έχει και την "μνήμη" του (όπως ανέλυσα πιο πάνω) και άρα βλέπεις όντως ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΟΜΕΝΗ ΓΡΑΜΜΗ.
Αυτό είναι θέμα οφθαλμαπάτης. Πες ότι έχω το βιονικό μάτι που δεν έχει αυτήν τη "μνήμη" και δεν κρατάει το προηγούμενο είδωλο. Τότε θα δω τη βουλίτσα να κινείται με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός.

Και τώρα ερχόμαστε στην ουσία του προβλήματος. Μέχρι στιγμής, το παράδειγμά σου αναλύθηκε  ΚΑΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΕ Η ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΟΥ ΣΑΝ παράδειγμα ΓΡΗΓΟΡΟΥ ΦΩΤΟΣ.
Με την ίδια λογική και το παράδειγμα του πρώτου ποστ αυτού του thread είναι άστοχο.

Έρχομαι λοιπόν εγώ και ΠΡΟΧΩΡΑΩ το ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΣΟΥ,
Με την ίδια λογική και το πρώτο ποστ αυτού του thread είναι αποτυχημένο παράδειγμα γρήγορου φωτός.

σε ταχύτητες σχετικιστικές. Για να το κάνω αυτό, ΕΠΡΕΠΕ να τοποθετήσω εξαρχής τον ΠΛ εκεί που τον τοποθέτησα: στην έξοδο της ακτίνας.
Έθεσα το ίδιο ερώτημα στον εαυτό μου, αλλά αντίστροφα. Είπα. Αν το φως χρειάζεται χρόνο 1/c για να καλύψει απόσταση 1m που είναι η κάθετη απόσταση τοίχος-λέιζερ (ΠΛ), τότε η Βουλίτσα σου που τρεχει πάνω στον τοίχο, καλύπτει μεγαλύτερη απόσταση από 1 m στον ίδιο χρόνο  Shocked ? Αν ναι, τότε αποδυκνείεται ότι τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.
Ναι, αυτό λέμε τόσην ώρα.
Για να το διαπιστώσεις αυτό όμως δεν είναι απαραίτητο να βάλεις τον παρατηρητή εκεί που τον έβαλες.

Για να γίνει  όμως αυτό, επιβάλλω στον ΠΛ να στραφεί μέσα στον ίδιο χρόνο 1/c . Τότε ο ΠΛ βρίσκεται σε επιταχυνόμενη περιοχή και άρα.......μπλα μπλα ...
Μα δεν υπάρχει λόγος να το κάνεις αυτό!
Έτσι κατέληξα σε εκείνο το ποστ που υπάρχει ήδη η ανάλυση. Δεν το ξαναγράφω!
Εκεί είδαμε ότι τελικά το φως θα καμπυλωθεί και άρα ΔΕΝ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΥΘΕΙΑ ΠΟΡΕΙΑ και ΑΡΑ ΠΛ και Βουλίτσα δεν έχουν την ίδια γωνιακή ταχύτητα. Και άρα αν το δεις σχετικιστικά και μέσα από  αυτήν την σύγκριση με την ταχύτητα του φωτός, καταλήγω στην μή υπέρβαση της ταχύτητας του φωτός, κάτι ΠΟΥ ΕΚ ΠΡΩΤΗΣ ΟΨΕΩΣ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ με την αυθαίρετη σύγκριση που έκανες πριν του ενός δευτερολέπτου. Κατάλαβες τώρα?
Μα τότε αλλάζεις το παράδειγμά μου! Εσύ λύνεις άλλο πρόβλημα! Εμείς αρχικά είχαμε πει ότι περιστρέφεται σε ένα sec! Έτσι δεν το είχαμε θέσει αρχικά; Υπάρχει κανένας λόγος να το αλλάξεις;

ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΤΟ ΑΡΧΙΚΟ, Η ΒΟΥΛΙΤΣΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. ΤΟ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ.
BOBoMASTORAS
Veteran
Καταστραμμένος

It just doesn't get any easier! It gets worse...

View Profile
deleted
« Reply #373 on: September 14, 2006, 15:02:17 pm »

deleted
« Last Edit: June 14, 2015, 22:00:09 pm by BOBoMASTORAS » Logged

Της γενιάς μου βασιλιά,
μην κατέβεις τα σκαλιά.
Πιες αθάνατο νερό
να νικήσεις τον καιρό.

http://tools.ietf.org/html/rfc1149
The only reason we invent robots
Turambar