• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:52:37 am

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 19, 2025, 01:52:37 am

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
H Στοά των Off Topic
by Katarameno
[June 18, 2025, 20:28:39 pm]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 19:40:47 pm]

[ΣΗΕ ΙΙ] Γενικές απορίες ...
by chatzikys
[June 18, 2025, 19:26:00 pm]

Σιδηροδρομικό Δυστύχημα σ...
by Katarameno
[June 18, 2025, 18:22:39 pm]

[Μεταφορά και Διανομή ΗΕ]...
by tzortzis
[June 18, 2025, 07:55:05 am]

Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[June 18, 2025, 00:45:33 am]

[Ψηφιακά Ολοκληρωμένα Κυκ...
by tzortzis
[June 17, 2025, 21:25:42 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by PAPARI69
[June 17, 2025, 20:59:13 pm]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[June 17, 2025, 18:56:22 pm]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[June 17, 2025, 14:25:00 pm]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[June 17, 2025, 13:58:20 pm]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[June 17, 2025, 13:19:53 pm]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[June 17, 2025, 12:08:25 pm]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[June 17, 2025, 12:06:57 pm]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9965
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426723
Total Topics: 31711
Online Today: 187
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 40
Guests: 129
Total: 169
ExecuteExe
unreasonable
Captain
vaggelisx
glavdakis
pantoulis
geftihiakos
Nekt
evangeliaap
payniac
superkolios
ftheo11
soktas
esroussou
sterxz
Η ΤΡΑΠΟΥΛΑ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ
athena_apo
VagsS
nikpamp
stefanoskal
kutsukellis
mkoutsouk
christi
stavr0s16
maranageo
acapulco
anrkos
AcademicWeapon!
eli_k
fpapat
DespoinaKarategou
maik
Bit4Thought
steliosakritidis
Dimos Bachlas
Leou
thpanousis
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Χαλαρή συζήτηση - κουβεντούλα > Φιλόσοφοι Μηχανικοί - Μηχανικοί Φιλόσοφοι > Επιστήμες > Φυσική και Αστρονομία (Moderators: Mr Watson, Tasos Bot) > Γρήγορο Φως![aka Βουλίτσα]
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 31 Go Down Print
Author Topic: Γρήγορο Φως![aka Βουλίτσα]  (Read 46912 times)
Nessa
Guest
Απ: Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #270 on: September 05, 2006, 17:22:32 pm »

Quote from: Megawatt (ptolemaida.gr) on September 05, 2006, 06:17:18 am
Γιατί?? Τί χρόνο έπρεπε να πάρω?? Πές μου!
Ένα δευτερόλεπτο δεν είπαμε;
Εγώ έκανα αυτό που είπα και εκτός από Ψηφιακά φίλτρα διάβασα και για τις μαύρες τρύπες. ΤΙΠΟΤΑ από όσα γράφω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Τα 10 ευρώ είναι ένα πλούσιο γεύμα στα Γούδυς. Αν και δεν έχω συνηθίσει να με κερνάνε γυναίκες, στην περίπτωσή σου θα υποχωρήσω και θα δεχτώ το κέρασμα. Ναναι καλά η μοναδικότητα της μαύρης τρύπας, Grin Grin Grin
Μπα; Σε πόσο χρόνο πιάνει τη c; Γιατί εγώ ξέρω ότι θέλει άπειρο χρόνο, άρα δε θα τη φτάσει ποτέ...
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #271 on: September 05, 2006, 17:26:37 pm »

Quote from: Nessa on September 05, 2006, 17:22:32 pm
Εγώ έκανα αυτό που είπα και εκτός από Ψηφιακά φίλτρα διάβασα και για τις μαύρες τρύπες. ΤΙΠΟΤΑ από όσα γράφω ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ.
Τα 10 ευρώ είναι ένα πλούσιο γεύμα στα Γούδυς. Αν και δεν έχω συνηθίσει να με κερνάνε γυναίκες, στην περίπτωσή σου θα υποχωρήσω και θα δεχτώ το κέρασμα. Ναναι καλά η μοναδικότητα της μαύρης τρύπας, Grin Grin Grin
Μπα; Σε πόσο χρόνο πιάνει τη c; Γιατί εγώ ξέρω ότι θέλει άπειρο χρόνο, άρα δε θα τη φτάσει ποτέ...

Βασικά χρειάζεται άπειρη ενέργεια όχι χρόνο,
αλλά και έτσι πάλι είναι αδύνατον

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #272 on: September 05, 2006, 18:21:58 pm »

βασικά χρειάζεται και τα δύο....

byeeee
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #273 on: September 05, 2006, 18:26:28 pm »

στανταρ αυτό;

Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #274 on: September 05, 2006, 18:29:19 pm »

χμ... αν μπορείς να δώσεις άπειρη ενέργεια σε μη άπειρο χρόνο, τότε νταξ.

τότε θα θες και άπειρη δύναμη.

πάντως δύο άπειρα τουλάχισον τα χρειάζεσαι.

μη πω περισσότερα αφού στην ουσία όλα συνδέονται.

byeeee
bakeneko
Veteran
Καταστραμμένος

?

View Profile WWW
Απ: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #275 on: September 05, 2006, 18:58:27 pm »

Quote from: fugiFOX on September 04, 2006, 18:54:34 pm
Άρα επιτέλους το συμπερασμα που προκύπτει είναι ότι τελικά
η βουλίτσα δεν παραβιάζει το φράγμα ταχύτητας.
Επιτέλους!
Εγώ πάντως είμαι σίγουρος ότι η Nessa διαφωνεί Cheesy

Megawatt
Guest
« Reply #276 on: September 05, 2006, 21:12:08 pm »

Quote from: Nessa on September 05, 2006, 17:22:32 pm
Ένα δευτερόλεπτο είναι ο χρόνος που χρειάζεται το φως για να διανύσει την απόσταση c m. Δηλαδή τοποθετείς τον τοίχο σε κάθετη απόσταση c από το λέιζερ και βλέπεις πόση απόσταση μέσα στον ίδιο χρόνο t=1 sec, έχει διανύσει η βουλίτσα για να την συγκρίνεις με αυτήν του φωτός, δλδ τα c m = 3*108 m. Επιβάλεις λοιπόν τον παρατηρητή του λέιζερ να κινηθεί με γωνιακή ταχύτητα ω=π/2 rad/sec. Δηλ γραμμική ταχύτητα U=ω*R= π/100 (πήρα σαν ακτίνα του παρατηρητή του λέιζερ τα 2 εκατοστά, όσο δηλαδή το μήκος της συσκευής του λέιζερ.)
Η ταχύτητα αυτή του παρατηρητή, όχι μόνο δεν είναι σχετικιστική αλλά είναι και πολύ αργή και ισχύει η επίπεδη γεωμετρία, δλδ η Ευκλείδια. Στην Ευκλείδια γεωμετρία η συντομότερη απόσταση μεταξύ 2 σημείων είναι η ευθεία, το τρίγωνο έχει άθροισμα γωνιών 180 μοίρες, οι παράλληλες ευθείες ποτέ δεν τέμνονται κλπ. Το φως λοιπόν διαδίδεται ευθύγραμμα και η βουλίτσα που παράγεται κάθε φορά από διαφορετικά φωτόνια είναι το σημείο τομής της ευθείας της προέκτασης της ακτίνας του λέιζερ με τον τοίχο. Όλα καλά, τίποτε δεν ξεπερνάει την ταχύτητα του φωτός, αφού ούτε καν την φτάνει.

Β) Τί θα γίνει αν τοποθετήσεις τον τοίχο σε απόσταση ενός έτους φωτός? Τότε επιβάλλεις στον παρατηρητή να διανύσει γωνία π/2 rad σε χρόνο 365 ημερών, πράγμα που είναι ακόμα πιο αργό για την ταχύτητα του παρατηρητή και άρα ισχύουν όλα τα παραπάνω.

Γ) Τι γίνεται όμως αν τοποθετήσεις τον τοίχο στο 1 m , όπως ΕΓΩ υπέθεσα εξαρχής?? Τότε αποδυκνείεται (και αυτό αφήνεται σαν άσκηση στον αναγνώστη  Shocked Grin )
ότι επιβάλουμε τον παρατηρητή του λέιζερ να στραφεί μέσα σε χρόνο t=1/c sec με γραμμική ταχύτητα U=cπ/100 rad * m/sec .
Αυτή η ταχύτητα είναι σχετικιστική και η γεωμετρία πλέον δεν είναι Ευκλείδια, αλλά η συντομότερη απόσταση μεταξύ 2 σημείων είναι πλέον η καμπύλη και όχι η ευθεία. (Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με την γεωμετρία πάνω σε επιφάνεια θετικής καμπυλότητας που είναι αυτή της σφαίρας.Παράδειγμα, ξεκινάς από τον Ισημερινό, περπατάς ίσια προς τον Βόρειο πόλο, εκεί στρίβεις 90 μοίρες δεξιά, περπατάς ίσια μέχρι να ξαναβρείς τον Ισημερινό και μετά στρίβεις πάλι δεξιά για να βρεθέις πάλι άπό εκει που ξεκίνησες. Δλδ έχεις διαγράψει τρίγωνο με άθροισμα γωνιών 3*90 =270 >180  . Σε επιφάνεια θετικής καμπυλότητας 2 παράλληλες τέμνονται. Παράδειγμα προέκτηνε τις 2 απέναντι ευθείες του γηπέδου. Αυτές τέμνονται στους πόλους της Γης.Υπάρχει και η επιφάνεια αρνητικής καμπυλότητας, όπως είναι η σέλα του αλόγου. Εκεί το άθροισμα των γωνιών ενός τριγώνου είναι μικρότερο από 180 μοίρες. Εκεί 2 παράλληλες ευθείες όχι μόνο δεν τέμνονται , αλλά απομακρύνονται. ) Άρα λοιπόν στις σχετικιστικές ταχύτητες η γεωμετρία παύει πλέον να είναι Ευκλείδια και έχει καμπυλότητα , που σημαίνει ότι η συντομότερη απόσταση μεταξύ 2 σημείων δεν είναι η ευθεία αλλά είναι η καμπύλη.
Επιστρέφοντας στο παράδειγμα με την βουλίτσα, όταν ο τοίχος είναι στο 1 μέτρο,  το φως από το λέιζερ θα καμπυλωθεί και δεν θα ακολουθήσει ευθεία πορεία και άρα η βουλίτσα δεν θα προκύπτει σαν την προέκταση της ευθείας του λέιζερ που τέμνει τον τοίχο. ΟΜΩΣ, ΜΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ (ΕΥΚΛΕΙΔΙΑ) ΕΥΘΕΙΑ, προκαλεί σημείο τομής = βουλίτσα, το οποίο φαίνεται πως τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερ
;η του φωτός. Αυτό κατάλαβα πώς έλεγες εξαρχής και εγώ σου έλεγα (όπως και πολλοί άλλοι) ότι αυτό το σημείο τομής είναι φανταστικό-ψευδαίσθηση- αφού πάμε να εφαρμόσουμε την ευκλείδια γεωμετρία (δες ευθεία), μέσα σε καμπύλο χωρόχρονο. Ο χωρόχρονος πλέον δεν ακολουθεί την ευκλείδια γεωμετρία,αφού επιβάλεις τον παρατηρητή του λέιζερ να βρίσκεται σε επιταχυνόμενη περιοχή. Άρα θα είναι λάθος να θεωρήσεις ότι η γραμμή του λέιζερ είναι ευθεία γραμμή, όπως δεν υπάρχει ευθεία πάνω στην επιφάνεια μιας σφαίρας (θετική καμπυλότητα) ή την επιφάνεια μιας σέλας αλόγου (αρνητική καμπυλότητα).  Αυτό εξαρχής είναι λάθος υπόθεση και άρα καταλήγουμε στο λάθος συμπέρασμα να νομίζεις ότι το σημείο τομής τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη από αυτήν του φωτός. ΜΟΝΟ ΑΝ ΤΟ ΠΑΡΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕΙΣ ΜΙΑ ΑΚΑΜΠΤΗ ΕΥΘΕΙΑ, τότε ναι το σημείο τομής=βουλίτσα τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, αλλά αυτό είπαμε μοιάζει σαν να πας να συγκρίνεις μήλα με πορτοκάλια.

Δ) Τι γίνεται όμως αν τοποθετήσεις τον τοίχο στο 0.3 m ?? (θυμίζω η συσκευή του λέιζερ έχει μήκος 2 cm). Τότε αποδυκνείεται (και αυτό επίσης αφήνεται σαν άσκηση στον αναγνώστη  Shocked  Shocked ) ότι επιβάλουμε τον παρατηρητή του λέιζερ να στραφεί μέσα σε χρόνο t=3/100c sec με γραμμική ταχύτητα U=cπ/3 rad * m/sec .(λέω "επιβάλλουμε", προκειμένου να κάνουμε σύγκριση της ταχύτητας της βουλίτσας με αυτήν του φωτός και αυτό γίνεται λαμβάνοντας σαν χρόνο αναφοράς τον χρόνο που κάνει το φως να διανύσει δεδομένο μήκος.)
Αυτή η ταχύτητα ξεπερνάει αυτήν του φωτός και σύμφωνα με την ανάλυση μου σε προηγούμενο ποστ, το λέιζερ ΟΥΤΕ ΚΑΝ θα εκπέμψει φως, αφού τότε ο παρατηρητής του λέιζερ βρίσκεται μέσα σε μαa
3;ρη τρύπα-ΜΑΥΡΗ γιατί δεν αφήνει το φως να βγει και άρα δεν βλέπουμε ούτε ΄παρατηρητή ούτε λέιζερ και ΤΡΥΠΑ επειδή καμπυλώνεται τόοσο πολύ ο χωρόχρονος (προς το άπειρο) που μοιάζει σαν τρύπα. Μοιάζει δηλαδή σαν το καλάμι του ψαρά, (αυτό το εύκαμπτο που στην λαβή είναι χοντρό και καταλήγει πολύ λεπτό), όταν πάει να το περιστρέψει απότομα και εκείνο στραβώνει. Μάλιστα, αν το περιστρέψει πολύ απότομα, το καλάμι στραβώνει τόσο πολύ που μπορεί και να του χτυπήσει το χέρι του. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με το φως που επιστρέφει πίσω στον παρατηρητή.

Όπως και να το πάρουμε, το παράδειγμά σου Νέσσα με την βουλίτσα, όχι μόνο δεν είναι παράδειγμα γρήγορου φωτός, αλλά αποδυκνύει περίτρανα το απαγορευτικό του ορίου της ταχύτητας και το εξηγεί με κάπως μπακάλικο τρόπο, με το να υποχρεώνει το φως να καμπυλωθεί όταν πάς να το επιταχύνεις σχετικιστικά. Το πείραμά σου, μέσα στο σύμπαν το όπόιο χαρακτηρίζεται από καμπυλότητα, (θετική ή αρνητική ανάλογα με το αν το σύμπαν είναι ανοιχτό ή κλειστο κλπ.... κλπ...), δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει μόνο στα μαθηματικά και σε τελείως θεωρητικό-ψευδαισθησιακό επίπεδο....
Μπα; Σε πόσο χρόνο πιάνει τη c; Γιατί εγώ ξέρω ότι θέλει άπειρο χρόνο, άρα δε θα τη φτάσει ποτέ...[/b]
Καταρχήν είναι πολύ σωστό αυτό που λες, ότι θέλει άπειρο χρόνο για να πι&
#940;σει την ταχύτητα του φωτός. Επίσης πάρα πολύ σωστό είναι και αυτό που λέει ο Tourambar ότι θα χρειαζόταν ΑΠΕΙΡΗ ΔΥΝΑΜΗ για να κάνεις κάτι τέτοιο. Και οι δυο σας όμως αγνοείτε τις ικανότητες μιας μαύρης τρύπας!

Η μαύρη τρύπα του Σβάρτσιλντ είναι το πιο απλό είδος μαύρης τρύπας η οποία έχει μόνο μάζα. Μιλώντας για την μαύρη τρύπα του Κερ, αυτή διατηρεί και μάζα και σπίν. Αυτά τα δυο είδη, είναι τα πιο πιθανά να υπάρχουν στο πραγματικό σύμπαν καθώς οι θεωρητικές μαύρες τρύπες που έχουν και ηλεκτρικό φορτίο, έιναι απίθανο φαινόμενο, διότι ένα μεγάλο αστέρι στο οποίο υπερτερεί το θετικό η το αρνητικό φορτίο θα ουδετεροποιόταν αμέσως από την αλληλεπίδραση των γειτονικών αντίθετων φορτίων.
Μιλώντας λοιπόν όχι αόριστα, αλλά συγκεκριμένα για την μαύρη τρύπα του Κερ, αυτή έχει και μάζα και σπιν. Αυτή η κίνηση παράγει μια "μοναδικότητα" που δεν είναι πια σημείο, αλλά δακτύλιος. Επιπρόσθετα, το σπιν της τρύπας τραβάει γύρω του και τον ίδιο τον χωρόχρονο, φαινόμενο γνωστό σαν "έλξη συντεταγμένων". Η περιοχή που περικλείει την δακτυλιοειδή μοναδικότητα, χωρίζεται σε περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά:

Πιό μακριά, η εσωτερική και εξωτερική φωτονιόσφαιρα, είναι περιοχές όπου το φως αν προσπέσει με την κατάλληλη γωνία, έλκεται σε τροχιά.

Πλησιάζοντας, υπάρχει η περιοχή της εργόσφαιρας η οποία σημειώνεται από ένα σύνορο γνωστό ως στατικό όριο και σαυτήν η έλξη συντεταγμένων επιβάλει ότι ένα αντικείμενο δεν μπορεί να παραμείνει σε ηρεμία, διότι ο ίδιος ο χωρόχρονος βρίσκεται σε κίνηση γύρω από την μοναδικότητα. Μέσα στην εργόσφαιρα, είναι δυνατή θεωρητικά η διαφυγή μέσα από την μαa
3;ρη τρύπα, για αντικείμενα που ταξιδεύουν με ταχύτητα κοντά σαυτή του φωτός, αλλά μόλις ένα αντικείμενο περάσει το επόμενο σύνορο-τον ορίζοντα γεγονότων-η επιλογή της διαφυγής παύει να υπάρχει
. Πέρα από αυτήν την επιφάνεια, η βαρύτητα που ξεπερνάει κάθε φαντασία υπερνικά οτιδήποτε ακόμα και το φως. Βρισκόμαστε στην λεγόμενη δακτυλιοειδή μοναδικότητα.

Τί βλέπει ένας παρατηρητής: Η διαδρομή ενός αντικειμένου που πέφτει μέσα σε μια μαύρη τρύπα, ακολουθεί καταρχήν τους νόμους της συμβατικής Νευτώνειας φυσικής: επιταχύνεται και πέφτει ακολουθώντας ελικοειδή διαδρομή. Αλλά για έναν μακρινό παρατηρητή, το αντικείμενο φαίνεται κάποια στιγμή να επιβραδύνεται(διαστολή του χρόνου) καθώς πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Επιπλέον η αυξανόμενη βαρύτητα κάνει το φως που αντανακλά το αντικείμενο, να επιμηκείνεται και να μετατοπίζεται προς το ερυθρό μέρος του φάσματος.Αλλά δεν τελειωσε ακόμα το ταξίδι. Καθώς το αντικείμενο προσεγγίζει τον ορίζοντα γεγονότων, ο χωρόχρονος παραμορφώνεται ολοένα και περισσότερο από την αυξανόμενη βαρύτητα και το άμοιρο αντικείμενο τεντώνεται από μπρος μέχρι πίσω και σφίγγεται στα πλάγια. Πολύ πριν φτάσει στον ορίζοντα γεγονότων, το αντικείμενο έχει ξεσκιστεί από τις ισχυρές παλλιροικές δυνάμεις. Αλλά ακόμα δεν τελέιωσε η επιταχυνόμενη πτώση. Τα θραύσματα του αντικειμένου που πέρασαν τον  ορίζοντα γεγονότων, συνεχίζουν να τεντώνονται και να επιταχύνονται, ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ. Για έναν υποθετικό παρατηρητή που συνοδεύει αυτά τα κομμάτια, το αστρικό φως που εισέρχεται στην περιοχή, εμφανίζεται με μπ
55;ε μετατόπιση, διότι τα κομμάτια κερδίζουν ενέργεια καθώς πλησιάζουν την δακτυλιοειδή μοναδικότητα.

Αυτή δηλαδή που θα με ταίσει στα Γούδυς.  Grin Grin Grin Grin
« Last Edit: September 05, 2006, 21:18:25 pm by Megawatt (ptolemaida.gr) » Logged
Zarathoustra
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
« Reply #277 on: September 05, 2006, 21:42:10 pm »

Quote from: Nessa
Μπα; Σε πόσο χρόνο πιάνει τη c; Γιατί εγώ ξέρω ότι θέλει άπειρο χρόνο, άρα δε θα τη φτάσει ποτέ....

Quote from: Megawatt
ΦΤΑΝΟΝΤΑΣ ΣΧΕΔΟΝ ΤΗΝ ΤΑΧΥΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΩΤΟΣ

Η λέξη κλειδί εδώ είναι το σχεδόν.Γιατί από ένα σημείο και έπειτα,μία ελάχιστη αύξηση στην ταχύτητα απαιτεί τεράστια ενέργεια.Εδώ το "σχεδόν" δεν είναι λεπτομέρεια,είναι η ουσία!
Nessa
Guest
Απ: Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες
« Reply #278 on: September 05, 2006, 22:14:00 pm »

Ακριβώς... άρα έχασες το στοίχημα Wink

Σχετικά με τις σχετικιστικές ταχύτητες: Δε διάβασα όλο το ποστ σου, θα σε ρωτήσω μόνο ένα πράγμα... τι σημασία έχει η απόσταση του τοίχου; Αφού η γωνιακή επιτάχυνση είναι η ίδια όπου και να βρίσκεται ο τοίχος. Άρα από άποψη επιτάχυνσης του παρατηρητή η περίπτωση Α είναι ίδια με την περίπτωση Β ή με ό,τι άλλο λες παρακάτω (που δεν το διάβασα) και παίρνουμε πάντα τη νευτώνεια μηχανική. Το λέιζερ δεν "καμπυλώνεται" λόγω καμπύλωσης του χωροχρόνου (γιατί με τόσο μικρές ταχύτητες και επιταχύνσεις δεν έχουμε τέτοια καμπύλωση, αφού βρισκόμαστε στη νευτώνεια μηχανική), αλλά όπως οι χορεύτριες στη ρυθμική γυμναστική καμπυλώνουν τις κορδέλες τους.
Megawatt
Guest
« Reply #279 on: September 06, 2006, 05:00:19 am »

Το εξηγώ στο {Δ}. Λέω "επιβάλλουμε" από τον παρατηρητή του λέιζερ να στραφεί με ταχύτητα τάδε κάθε φορά, προκειμένου να κάνουμε σύγκριση της ταχύτητας της βουλίτσας με αυτήν του φωτός και αυτό γίνεται λαμβάνοντας σαν χρόνο αναφοράς τον χρόνο που κάνει το φως να διανύσει την κάθετη απόσταση λέιζερ-τοίχος, που είναι η συντομότερη απόσταση. Δλδ η απόσταση του τοίχου αλλάζει απλώς τον χρόνο αναφοράς μέσα στον οποίο καλείται ο παρατηρητής του λέιζερ να στραφεί.

O Fugi μου έλεγε:
Quote from: fugiFOX on September 04, 2006, 14:32:43 pm
Επομένως το όλο γεγονός δεν σχετίζεται με την ταχύτητα που έχει ο κινούμενος,
ούτε εάν αυτή πλησιάζει το όριο του φωτός.
Μα τί είναι αυτό που λες τώρα??????? Όταν ένας παρατηρητής ΠΕΦΤΕΙ σε μια μαύρη τρύπα, στην ουσία ΚΙΝΕΙΤΑΙ με ταχύτητα που πλησιάζει την ταχύτητα του φωτός. Ο ορίζοντας γεγονότων, δεν είναι μια τρύπα (σαν αυτή της αποχέτευσης) που απλά πας με μηδενική ταχύτητα και πέφτεις μέσα! Για να "γνωρίσεις" τον ορίζωντα γεγονότων, ΠΡΕΠΕΙ ήδη να έχεις τρέξει με ταχύτητα c!!! Δεν καταλαβαίνω γιατί λες πως δεν σχετίζεται με την ταχύτητα που έχει ο κινούμενος  Cheesy
-----------------------------------------------------------------
και μου απάντησε:
Όχι δεν έχω διαβάσει κάτι τέτοιο.
Στην μαύρη τρύπα, εάν πλησιάσεις αρκετά κοντά, θα πέσεις με οποιαδήποτε ταχύτητα κι αν έχεις.

και του απάντησα:

Μα αυτό ακριβώς είναι. Καλά το διάβασες.  Πώς καταλαβαίνεις το "πέσεις"?  Η μαύρη τρύπα ΡΟΥΦΑΕΙ οτιδήποτε βρει, ακόμα και κάτι ακίνητο! Όμως καθώς πέφτει το σώμα στην τρύπα, επιταχύνεται και πιάνει την ταχύτητα c. Εφόσον περάσει τον ορίζοντα γεγονότων, πλέον εξαφανίζεται στο χάος της.

και μου απάντησε:

Όχι, διαφωνώ, δεν χρειάζεται να πιάσεις την c καθώς θα πέφτεις.
Επιπλέον ο ορίζοντας γεγονότων δεν σχετίζεται με την ταχύτητα που έχεις ή απέκτησες.

Εγώ δεν είπα ότι πιάνεις την c ακριβώς όταν πέφτεις σε μια μαύρη τρύπα, αλλά σίγουρα την πλησιάζεις και φτάνεις τα 9/10 της c . Ο Fugi μου έλεγε (αν κατάλαβα καλά) ότι τα αντικείμενα πέφτουν στην μαύρη τρύπα με όποια ταχύτητα έχουν εκείνη την στιγμή, ακόμα και από ηρεμία. Δηλαδή μου έλεγε ότι ούτε καν τρέχουν καλά καλά καθώς πέφτουν. Στο καπάκι λες κι εσύ και εκείνο το
BTW όταν πέφτεις σε μια μαύρη τρύπα δεν πιάνεις ποτέ τη c.
και κατάλαβα ότι εννοούσες το ίδιο με τον Fugi , ότι δλδ ούτε καν επιταχύνονται τα αντικείμενα που πέφτουν μέσα της. Τώρα τί εννοούσες με την φράση "δεν πιάνεις ποτέ την c" δεν ξέρω. Εγώ κατάλαβα ενοούσες δεν πιάνεις ούτε καν την μισή c. Αλλά και πάλι έχασες το στοίχημα, αφού την απόλυτη ταχύτητα c την πιάνεις μια και μόνο φορά. Στην μοναδικότητα. Γιαυτό και λέγεται μοναδικότητα. Ή αλλιώς γεύμα στα Γούδυς! Grin

Nessa
Guest
« Reply #280 on: September 06, 2006, 11:04:58 am »

Θα χρειαζόσουν άπειρο χρόνο για να την πιάσεις. Μέχρι τότε θα είχε καταστραφεί το σύμπαν. Άρα δεν την πιάνεις ποτέ...

Σ'αυτό με τη βουλίτσα, γιατί αλλάζεις το χρόνο αναφοράς;
Ολύμπιος
Ανιάτων
Θαμώνας

Μη μου αντιμιλάς

View Profile
« Reply #281 on: September 07, 2006, 07:48:48 am »

Quote from: Zarathoustra on September 04, 2006, 19:24:09 pm
Quote from: Ολύμπιος
Μην είσαι τόσο σίγουρος ότι τέλειωσε!

Πολλοί το πίστεψαν πολλές φορές αλλά πάντα υπήρχε η αντίθετη άποψη!

Η κατάκτηση της γνώσης σύμφωνα με τον σκεπτικιστή φιλόσοφο Πύρρωνα σε 4 απλά βήματα:

α) Διαφωνία: Διαπίστωση και συνειδητοποίηση των φαινομενικών αντιθέσεων.

β) Ισοσθένεια: Παραδοχή της ισοδύναμης εγκυρότητας των διαφορετικών απόψεων.

γ) Εποχή: Παύση της διανοητικής αναζήτησης, αποδοχή ότι δεν μπορούμε να προσεγγίσουμε την αλήθεια μέσα από την σκέψη.

δ)Αταραξία: Η εμπειρία της ψυχικής ανάπαυσης, της εσωτερικής γαλήνης και πληρότητας που προκύπτει ως φυσική συνέπεια της "Εποχής".

Συνιστώ ανεπιφύλακτα την μέθοδο του!

1ον) Δεν φτάσαμε ποτέ στο (α), γιατί δεν δόθηκε ούτε η παραμικρή ένδειξη, όχι απόδειξη, για την ύπαρξη της βουλίτσας!Και όσο να ζητούσα κάτι, η απάντηση ήταν ερώτηση για κάτι άλλο!
Απαντάω και πάλι τα ίδια:
Ρωτάω τα ίδια πράγματα και παίρνω πάλι ερωτήσεις, για απαντήσεις!

2ον) Το (γ) μου φαίνεται λάθος!
Παύση της διανοητικής αναζήτησης?
Τα μαθηματικά δεν το παραβιάζουν?

Αν κάποιος δεν αντιλαμβάνεται τις επιλογές του, είναι κυρίως δικό του πρόβλημα ...δεν είναι δικό μου
Τόξιν τζένεραλ σπείκινγκ
Turambar
Veteran
Διεστραμμένος

μη νοιάζεσαι

View Profile
« Reply #282 on: September 07, 2006, 13:08:25 pm »

Ακολουθεί πολύ σημαντικό ποστ.

Ξαναδιαβάζοντας μέσα στο κουότε αυτό που μετέφερε ο Ζαρατούστρα από τον Πυρωνα, τόσο περισσότερο τον κατανοώ, και έφθασα σε αυτά τα συμπεράσματα μετά από πολύ καιρό πνευματικών αναζητήσεων.

Δεν ξέρω πώς κατέληξε αυτός, σε αυτά τα στάδια.

Η δική μου σκέψη βρίσκεται στο εξής.
Η διαδικασία του να πείσεις τον άλλον είναι εξαρχής λανθασμένη. Πρώτων γιατί δε μπορείς ποτέ να έχεις την απόλυτη βεβαιότητα ότι έχεις δίκιο (αν την έχεις δε μπορείς να αλλάξεις γνώμη αρα από την συζήτηση δε μπορείς να αποκτήσεις γνώση) και δεύτερων αν προσπαθείς να πείσεις τον άλλον, αμέσως θέτεις τους συνομιλητές σε άμυνα. Εσύ σκέφτεσαι μόνο την δική σου λογική και ο άλλος την δική του. Η σκέψη αναλώνεται όχι στην κατανόηση των όσων λέγονται αλλά στο πώς θα αντικρουστεί το κάθε επιχείρημα.
Διαδικασία θεμιτή αλλά σε καμιά περίπτωση δε βοηθάει στην κατανόηση. Όποια και αν είναι η αλήθεια, συνήθως κάποιες ενστάσεις θα στέκουν σε θεωρητικό επίπεδο.

Έτσι αυτό που ωφείλουμε να κάνουμε είναι να πούμε την άποψη μας όσο πιο καθαρή γίνεται, να ακούσουμε την άλλη άποψη και να παραιτηθούμε από την αντιπαράθεση για να αφήσουμε αυτά που ακούσαμε να περάσουν μέσα μας όσο το δυνατόν λιγότερο επηρεασμένοι μπορούμε.

Μόνο τότε θα κατανοήσουμε κανονικά το τι λέει ο άλλος.

Προφανώς σε ένα επιστημονικό ζήτημα, όπου τα πάντα μπορούν να μετρηθούν, αυτό να φαντάζει και λίγο γελοίο. Στα περισσότερα θέματα όμως μπορεί να οδηγήσει τον διάλογο σε τρομερή αποδοτικότητα και πιστεύω ότι είναι ο μόνος δρόμος για την κατάκτηση της αλήθειας.

Δυστυχώς όμως το θέμα είναι πολύ μεγάλο για να αναπτύξω εδώ ολοκληρωμένο το όραμα μου για την ανθρωπότητα. Αλλά πιστεύω ότι μετά από έναν χρόνο εδώ μέσα θα πρέπει να αρχίσω να μεταφέρω τις ανακαλύψεις μου.

Θα το κάνω πιο οργανωμένα μία μέρα. Το υπόσχομαι.

byeeee
Megawatt
Guest
« Reply #283 on: September 07, 2006, 14:40:01 pm »

Quote from: Nessa on September 06, 2006, 11:04:58 am
Σ'αυτό με τη βουλίτσα, γιατί αλλάζεις το χρόνο αναφοράς;
Για να καταλάβεις, πρέπει να ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ αυτό το ποστ. Μόνο αν το διαβάσεις ολόκληρο θα καταλάβεις.

Μα για να συγκρίνεις τις ταχύτητες 2 σωμάτων, πρέπει να δεις μέσα στον ίδιο χρονο, πόση απόσταση καλύψανε.Έτσι, για να συγκρίνεις την ταχύτητα 2 αυτοκινήτων, πρέπει να δεις πόσα χιλιόμετρα καλύψανε αυτά, μέσα σε
μία ώρα.

Στο παράδειγμά μας με την βουλίτσα, πάρε το πρώτο τεταρτημόριο των καρτεσιανών συντεταγμένων.Ο παρατηρητής του λέιζερ βρίσκεται πάνω στον άξονα χ στην θέση Λ. Στοχεύει με το λέιζερ του τον τοίχο που είναι
ο άξονας y. Ο παρατηρητής του λέιζερ, έχει στην αρχή το λέιζερ του σε γωνία 89 μοιρών, δλδ παράλληλα με τον άξονα y και καλείται να στρέψει το λέιζερ του μέχρι την γωνία 0 μοίρες, δλδ κάθετα προς τον άξονα y.
Tο σημείο τομής του λέιζερ με τον τοίχο παράγει την διάσημη Βουλίτσα (πλέον με κεφαλαίο Β), η οπόια προς χάρην του παραδείγματος, υφίσταται και έχει και δικαιώματα και κατάγεται και από την Βούλα. (στην Αττική μεριά)

Το ερώτημα είναι (ήτανε μάλλον καλύτερα,αφού απαντήθηκε), αν η Βουλίτσα η οποία τρέχει πάνω στην ημιευθεία 0y, τρέχει γρηγορότερα από το φως.

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ σε αυτό το ερώτημα, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΝΩ την ΑΠΟΣΤΑΣΗ που διανύει η βουλίτσα με την απόσταση που διανύει το φως, μέσα στον ίδιο χρόνο. Συμφωνείς μέχρι εδώ? Αν ναι , συνεχίζω:
Η απόσταση που διανύει η Βουλίτσα από τις 89 μοίρες , μέχρι τις 0 μοίρες, είναι μετρήσιμη αλλά είναι άπειρη! Άσε που δεν με ενδιαφέρει ο αριθμός της σε μέτρα. Γιατί? Αφού αρκεί μόνο να συγκρίνω αν μέσα στον ίδιο χρόνο
η Βουλίτσα διανύει μεγαλύτερη απόσταση από το φως. Ποιός είναι αυτός ο χρόνος? Μα ο χρόνος που κάνει το φως για να διανύσει την απόσταση (Λ)έιζερ - αρχή αξόνων. Αρκεί δλδ να βρώ, αν μέσα στον χρόνο αυτό, η Βουλίτσα μπορεί να βρίσκεται από το άπειρο στη αρχή των αξόνων!!! Η Βουλίτσα όμως παράγεται από την περιστροφή του λέιζερ. Άρα ΠΡΕΠΕΙ το λέιζερ (ή καλύτερα ο παρατηρητής που βρίσκεται στο λέιζερ) να στραφεί μέσα σε αυτόν τον χρόνο.
ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΓΙΑΤΙ ΛΕΩ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ ΝΑ ΣΤΡΑΦΕΙ ΣΕ ΤΑΔΕ ΧΡΟΝΟ?

Στο πρόβλημα λοιπόν αυτό απάντησα στο ποστ  " Reply #276 on: September 05, 2006, 21:12:08 PM »  " στο {Γ} και στο  {Δ}. Εκει ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ, θα δεις ότι ΣΕ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ κατα ένα μέρος, ΜΟΝΟΝ ΕΑΝ ΔΕΧΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΚΤΙΝΑ ΤΟΥ ΛΕΙΖΕΡ ΣΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΑΜΠΤΗ ΕΥΘΕΙΑ. ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, φαίνεται πως η Βουλίτσα τρέχει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός, αφού καλύπτει άπειρη απόσταση στον ίδιο χρόνο που το φως διανύει μια περασμένη!!!
Πώς όμως είναι δυνατόν να παραμείνει ευθεία η ακτίνα του λέιζερ, όταν ο ίδιος ο χώρος χαρακτηρίζεται από καμπυλότητα?  Roll Eyes
Μόνο στην ψευδαίσθηση γίνεται αυτό.  8)

Quote from: Nessa on September 06, 2006, 11:04:58 am
Θα χρειαζόσουν άπειρο χρόνο για να την πιάσεις. Μέχρι τότε θα είχε καταστραφεί το σύμπαν. Άρα δεν την πιάνεις ποτέ...
Εκτός από τον χρόνο, απειρίζεται ταυτόχρονα και ο χώρος-με μια λέξη ο χωρόχρονος. Δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτό που λες, ούτε μπορώ να το αμφισβητήσω. Και δεν μπορώ να συμφωνήσω επειδή έχω στο μυαλό μου
τις άσπρες τρύπες , για τις οποίες έκανε αναφορά ο Χώκινγκ.......

Πάντως φυλοσοφικά μιλώντας πλέον, μια και έχουμε εισβάλει στα χωράφια της θεωρητικής φυσικής, συνεχίζω:

Ο πυκνωτής εκφορτίζεται θεωρητικά σε άπειρο χρόνο και όμως πρακτικά εκφωρτίζεται σε 5 σταθερές χρόνου.

Για να διανύσεις μια απόσταση και να πας σε κάποιο μέρος, πρέπει να καλύψεις πρώτα την μισή απόσταση. Τότε θα σου μείνει η άλλη μίση και κάθε φορά θα σου μένει η μισή της μισής και έτσι θεωρητικά ΠΟΤΕ δεν θα φτάνεις εκεί που θες, αφού ΠΑΝΤΑ θα σου μένει κάποια (έστω και μηδαμινά μικρή) απόσταση. Έτσι θεωρητικά ποτέ ΔΕΝ φτάνεις κάπου, αλλά πρακτικά φτάνεις.

Άρα πώς είσαι σίγουρη γιαυτό που λες?????????

Γιατί τα λέω όλα αυτά. Επειδή οι γνώσεις μας (όχι μόνο οι δικές μου και οι δικές σου, αλλά και των αστροφυσικών) είναι πολύ λίγες όσον αφορά το εσωτερικό του ορίζοντα γεγονότων μιας μαύρης τρύπας. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν κάποιες από τις οποίες μιλάνε για ένα είδος καμπύλωσης του xωρόχρονου και της γεωμετρίας γύρω από αυτόν που είναι γνωστός ως "γέφυρα Einstein-Rosen" ή πιο γραφικά σκουληκότρυπα (wormhole).
Η σκουληκότρυπα αποτελεί ένα είδος χωροχρονικής σήραγγας (τούνελ), η οποία ενώνει 2 περιοχές του σύμπαντος που βρίσκονται σε τεράστιες αποστάσεις μεταξύ τους ή μια περιοχή του δικού μας σύμπαντος με την περιοχή κάποιου άλλου σύμπαντος. Όταν ένα διαστημόπλοιο διασχίσει την σκουληκότρυπα, μπορεί να βρεθεί στον ίδιο τόπο αλλά σε διαφορετικό χρόνο, ή σε άλλο τόπο τον ίδιο χρόνο, ή σε έναν τελείως διαφορετικό χωρόχρονο.
Εκεί δλδ όπου βρίσκονται τα Γούδυς.   Cheesy
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
Re: Γρήγορο Φώς!-Οπτικές ίνες- Κι άλλο παράδοξο!
« Reply #284 on: September 07, 2006, 16:36:06 pm »

Εχτές μου γεννήθηκε μια απορία σχετικά με την ταχύτητα του φωτός.
Οι απόψεις που γράφτηκαν συνοψίζονται σε 3 σημεία.
Για να φτάσει κάποιο σωματίδιο την ταχύτητα του φωτός απαιτούνται
-άπειρη ενέργεια
-άπειρος χρόνος
-άπειρη δύναμη

Έστω ότι βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό δωμάτιο τη νύχτα.
Ανάβουμε τη μοναδική λάμπα του δωματίου.
Σε ασύλληπτα μικρό (για τα ανρθώπινα δεδομένα) χρόνο το δωμάτιο πλημμυρίζει με φως (η λάμπα είναι 100αρα  8) )
Έχουμε λοιπόν κατάρριψη και των τριών παραπάνω απαιτήσεων!!
Μπορεί κάποιος να το εξηγήσει αυτό;

Pages: 1 ... 17 18 [19] 20 21 ... 31 Go Up Print
Jump to: