• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 15, 2025, 20:34:43 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία
  
  Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY
  
  Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther
  
Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 15, 2025, 20:34:43 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Katarameno
[Today at 20:08:49]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[Today at 18:42:40]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by nmpampal
[Today at 16:25:56]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[Today at 06:43:15]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[Today at 00:50:23]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:55 am]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 10:00:18 am]

Αρχείο Ανακοινώσεων [Arch...
by Nikos_313
[June 14, 2025, 09:58:14 am]

Αλέξης Τσίπρας, η επιστρο...
by Yamal
[June 14, 2025, 04:42:23 am]

Έναρξη Δηλώσεων Συμμετοχή...
by IEEE SB
[June 14, 2025, 00:10:19 am]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 13, 2025, 14:43:58 pm]

[Δυναμική Συμπεριφορά ΣΗΕ...
by soko_freta
[June 13, 2025, 01:05:36 am]

[Εφ.Θερμοδυναμική]Παλιά θ...
by Giannis Masterio
[June 12, 2025, 22:30:38 pm]

Paid Internships in a Eur...
by okan
[June 12, 2025, 22:30:02 pm]

[ΔΣΗΕ] Γενικές απορίες, α...
by tasos_ntv
[June 12, 2025, 21:38:52 pm]

[Ηλεκτρονική Ι] Απορίες σ...
by RogueSoftware
[June 12, 2025, 12:19:21 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by chris_krkls
[June 12, 2025, 11:20:29 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9957
Latest: valco08
Stats
Total Posts: 1426660
Total Topics: 31711
Online Today: 213
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 72
Guests: 112
Total: 184
grepanis
dimitire
etsilika
sotolagg
gmpakirtz
tasos_ntv
JiMan5
Yamal
Katarameno
melisste22
alexandra_
ThanosKoutsoump
konsntai
mgrivab
ioathemar
Mr Watson
arkou
thanosn
agkentzi
manolitsis
DarkMagiK06
Ponan
Akis Papanikolaou
spoun
dimant
meliou
mihanologos
Kyrisan
noys
sterxz
simosilias
aachmet
nikos.a
kosovi
charalampos
dtzogan
Acad-Mics
zgeorgitz
manos_diakakis
mayia psarikoglou
mpaltzak
johnk
theodorevic
lasef
ElectroShock
Saint_GR
miltan8
Nikos_313
Denisivo
gkaramp
chrisbetas
kchristoua
Le ece
mamalakis
aafroditi
JoHn!
mmikelo
johnnypap
christina02
Thanasis_pap
AcDimitri
elizabeth
kris
kapas
asimomyti
LelisNiko
anthi kotsani
Demits
evitzv
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Για ανανέωση (ή προσθήκη νέου) avatar, πρέπει η μεγαλύτερη διάσταση της εικόνας να είναι 110 pixels.
THMMY.gr > Forum > Τμήμα-Πανεπιστήμιο-Παιδεία > Πανεπιστήμιο και Παιδεία > Η πολιτική για το Πανεπιστήμιο (Moderators: Tasos Bot, PolarBear) > Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] Go Down Print
Author Topic: Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ  (Read 2253 times)
gabonstv
Θαμώνας
****
Posts: 310



View Profile
Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ
« on: June 09, 2016, 06:05:11 am »


«Για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την Ανώτατη Εκπαίδευση»

   Ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες ο εθνικός διάλογος για την παιδεία και δημοσιεύτηκαν τα πορίσματα του. Σε 131 σελίδες κείμενο δεν βρίσκουμε ούτε μία αναφορά στα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και σπουδαστών !!!

   Ούτε λέξη δεν βρήκε να πει ο κύριος Λιάκος και οι υπόλοιποι «σοφοί» συμβουλάτορες του για το τεράστιο κόστος σπουδών, για τις τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, τις ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και την ανεργία που «θερίζει» στους αποφοίτους Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

  Αποδεικνύεται ότι κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, Υπουργείο Παιδείας και τα επιτελεία της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ άλλες ανησυχίες έχουν! Ανησυχούν για το πώς θα μετατρέψουν τα Ιδρύματα μας ταχύτερα σε πεδίο κερδοφορίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να θησαυρίζουν στις πλάτες μας! Ανησυχούν για να δημιουργήσουν μία στρατιά νέων επιστημόνων, με ελλιπείς γνώσεις- φθηνό επιστημονικό δυναμικό για τα μονοπώλια!

   Για αυτό άλλωστε «καλεσμένοι» σε αυτόν τον διάλογο ήταν γνωστοί υπουργοί Παιδείας προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, «σεσημασμένοι» για το έργο τους στην προώθηση νόμων που τσάκιζαν τα δικαιώματα μας στις σπουδές, όπως η Διαμαντοπούλου, η Γιαννάκου κ.α.

Ετοιμάζονται να σαρώσουν ό,τι έμεινε όρθιο στις σπουδές μας

   Η πρόταση της κυβέρνησης για συγχωνεύσεις τμημάτων ΤΕΙ ή μετατροπή τους σε σχολές ΙΕΚ, είναι συνέχεια του προηγούμενου σχεδίου Αθηνά των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Ότι δεν κατάφεραν να αποτελειώσουν με τα προηγούμενα «σχέδια Αθηνά», έρχεται τώρα για να το αποτελειώσει η σημερινή κυβέρνηση.

  Η λεγόμενη «αναδιάρθρωση του χώρου της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» έχει δοκιμαστεί ήδη. Χιλιάδες σπουδαστές έμειναν στον αέρα μετά το προηγούμενο σχέδιο Αθηνά, ενώ για τους υπόλοιπους η κατάσταση έγινε ακόμη πιο εκρηκτική με τεράστιους συνωστισμούς σε τμήματα και ακόμη μεγαλύτερες ελλείψεις σε καθηγητές, υλικοτεχνική υποδομή κ.α.

   Δεν μασάμε κουτόχορτο! Όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια όλο "ανωτατοποιήσεις" των ΤΕΙ έκαναν κι όλο στα ΤΕΙ τα πράγματα «κάθε πέρσι και καλύτερα ήτανε».

   Κανένας φοιτητής και σπουδαστής να μην πεταχτεί εκτός σπουδών – να ολοκληρώνει τις σπουδές του απερίσπαστος στο τμήμα που εντάχθηκε – να μην υποχρεωθεί να μετακινηθεί σε άλλη πόλη για να τελειώσει τις σπουδές.

   Έχουμε κοινές ανάγκες για ολοκληρωμένες σπουδές και κοινές αγωνίες για το μέλλον μας. Μαζί να παλέψουμε γιατί αυτές οι αλλαγές «βουλιάζουν» πιο βαθιά τα δικαιώματα μας.

  Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα στο αντικείμενο που επιλέξαμε! Και αυτό σήμερα όπως και αν «μετονομαστεί» το τμήμα μας, μας το στερούν λόγω των πολιτικών υποχρηματοδότησης και «κουρέματος» των αποθεματικών! Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν και τα ΤΕΙ και τα ΑΕΙ σε σημείο «εκρηκτικό»!

   Είναι λοιπόν πρόκληση η ίδια κυβέρνηση που φέτος ψήφισε τον «κόφτη», μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι κώδικες για την Παιδεία, σήμερα να μιλά δήθεν για αναβάθμιση των σπουδών μας!

   Θέλουμε μετά το πτυχίο μας να βρούμε δουλειά στο αντικείμενο που σπουδάσαμε με πλήρη εργασιακά δικαιώματα! Και αυτό σήμερα το στερούμαστε τόσο οι απόφοιτοι των Πανεπιστημίων όσο και οι απόφοιτοι των ΤΕΙ.

   Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για «αναβάθμιση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων», την ώρα που διατηρεί και ετοιμάζει νέους νόμους που τσακίζουν τους μισθούς και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας.

   Απορρίπτουμε την πρόταση της επιτροπής σοφών  όχι επειδή αποδεχόμαστε την τρέχουσα διάρθρωση και κατάσταση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Όμως δεν αποδεχόμαστε αυτή η κατάσταση να γίνει το πρόσχημα για το τσάκισμα των δικαιωμάτων φοιτητών και εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και την ολοκληρωτική παράδοση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις επιδιώξεις της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση με την πρόταση αυτή είναι:

   Να προσαρμοστούν καλύτερα οι σχολές μας «στα μέτρα» των εταιριών. Όποιες σχολές δεν τα βγάζουν πέρα στην «πιάτσα» της αγοράς θα κλείνουν, θα συγχωνεύονται, θα αλλάζουν όνομα. Οι υπόλοιπες θα χρηματοδοτούνται ανάλογα με τις επιδόσεις τους στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Να λειτουργούν τα ιδρύματα πλήρως σαν επιχειρήσεις με δίδακτρα χωρίς δωρεάν βιβλία και διαλυμένη φοιτητική μέριμνα.

   Οι σχολές να βγάζουν απόφοιτους καλύτερα προσαρμοσμένους στον εργασιακό μεσαίωνα που έχουν επιβάλει: με 400€ μισθό, ωράρια λάστιχο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις και ασφάλιση που θα τους απολύουν τα αφεντικά όποτε θέλουν χωρίς αποζημίωση. Φτάνουν να μιλούν ακόμη και  για ίδρυση σχολών κατάρτισης (ΙΕΚ) μέσα στα Πανεπιστήμια.

   Να «εξοικονομηθούν πόροι» από την παιδεία για να χρηματοδοτούνται οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι, για να πληρωθούν οι καπιταλιστές-δανειστές,

Την ίδια ώρα στις προτάσεις της επιτροπής σοφών περιλαμβάνεται:

  Πρόταση για ίδρυση «Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας» που θα λειτουργεί ως ο manager για αναζήτηση πόρων από χορηγούς. Δηλαδή όχι μόνο απαλλάσσεται το κράτος από οποιαδήποτε ευθύνη για χρηματοδότηση αλλά τα βάρη των σπουδών φορτώνονται ακόμη περισσότερο στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Όσο για την «ευεργετική» δράση των εταιριών την είδαμε ήδη στην διάλυση της φοιτητικής μέριμνας η οποία έχει παραχωρηθεί σε ιδιώτες.

   Μετατρέπουν το πτυχίο των φοιτητών που θέλουν να ασχοληθούν με την εκπαίδευση κυριολεκτικά σε κορνίζα! Αφαιρείται η ιδιότητα της «διδακτικής επάρκειας» από το πτυχίο μας! Με λίγα λόγια δηλαδή δε θα αρκεί το πτυχίο και ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για να μπορεί κάποιος να διοριστεί ως καθηγητής στο δημόσιο αλλά θα πρέπει να κυνηγάει την πιστοποίηση της διδακτικής επάρκειας μέσω πανάκριβων μεταπτυχιακών και κύκλων σεμιναρίων! Με μαθηματική ακρίβεια πετιούνται στην ανεργία χιλιάδες φοιτητές- υποψήφιοι εκπαιδευτικοί!

   Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί όλους τους Φοιτητικούς και Σπουδαστικούς συλλόγους, τους εκλεγμένους συνδικαλιστές των συλλόγων, όλους τους φοιτητές και σπουδαστές σε κάθε τμήμα και έτος να συζητήσουν, να απορρίψουν τα πορίσματα του διαλόγου.

Να προετοιμαστούμε, ώστε σε κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ να στηθεί τείχος για να μείνουν στα χαρτιά τα πορίσματα του διαλόγου!
Logged
Αλντεμπαράν
Veteran
Αbsolute ΤΗΜΜΥ.gr
******
Posts: 2963


גם זה יעבור


View Profile
Re: Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ
« Reply #1 on: June 09, 2016, 12:03:56 pm »

Ο Νίκος Φίλης στην τηλεόραση του TPP

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=RKelWwSeLls" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=RKelWwSeLls</a>

Εδώ ο Φίλης μιλάει κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας την νδ ότι θα θέσπιζε ένα αποικιοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού που θα άνοιγαν τμήματα στην Ελλάδα. Λογικά θα επικρατήσει η "μέση" λύση και ναι μεν θα μας φέρουν ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά θα μας που ότι το πλαίσιο λειτουργίας τους είναι προς όφελος της συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας...
Logged

http://de.academic.ru/pictures/dewiki/75/Kemenche-Salut_de_trebizonde-Danse_aux_sabres.jpg
Karaμazoβ
Veteran
Επιβεβαρυμένος
******
Gender: Male
Posts: 13335


ad astra, per aspera


View Profile
Re: Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ
« Reply #2 on: June 09, 2016, 13:32:01 pm »

δηλαδή τι διαφορετικό λεει ο Φίλης απο την Αννα Διαμαντοπούλου; "Μη-κρατικά" πανεπιστήμια τα ελεγε ο ΓΑΠ, δεν ελεγε τη λεξη "ιδιωτικα".

Ακόμα και η Μαριέττα Γιαννάκου έλεγε "μη κρατικά ΑΕΙ υπο την εποπτεία του κρατους":

http://news.in.gr/greece/article/?aid=767829



Μα νομίζουν οτι εχουμε μνημη χρυσόψαρου;;; Ισως έχουμε , εδω που τα λεμε.




ΥΓ Τσιμπάτε και έναν (συριζαίο) Θεοδόση Πελεγρίνη και περαστικά μας

<a href="https://www.youtube.com/watch?v=2YGrxfkkbQQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=2YGrxfkkbQQ</a>
« Last Edit: June 09, 2016, 13:34:05 pm by Karaμazoβ » Logged

ChrisKaloy-Kakou
Εθισμένος στο ΤΗΜΜΥ.gr
*****
Posts: 554


View Profile
Re: Ανακοίνωση του Μ.Α.Σ για τα πορίσματα της επιτροπής εθνικού διαλόγου για την ΑΕ
« Reply #3 on: June 11, 2016, 14:21:54 pm »

Quote
Εδώ ο Φίλης μιλάει κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων

Νομίζω ότι η εποχή στην οποία είχε σημασία το κατά πόσο είναι ιδιωτικό το πανεπιστήμιο ή όχι, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Κι αυτό διότι η επιχειρηματικοποίησή του δεν περνάει απαραίτητα από το να μπουν δίδακτρα ή να πάρει το πανεπιστήμιο στα χαρτιά κάποιος ιδιώτης. Υπάρχουν κρατικά πανεπιστήμια στα οποία οι επιχειρήσεις χρηματοδοτούν την έρευνα και κατά συνέπεια έχουν τη δύναμη να επηρεάζουν δομές, διαδικασίες και προγράμματα σπουδών, ώστε κάθε πλευρά του πανεπιστημίου, από την έρευνα και τη φοιτητική μέριμνα μέχρι το πως βγαίνει ο απόφοιτος, να λειτουργεί προς όφελός τους.

Εγώ πιστεύω ότι ο μόνος λόγος για να βάλουν δίδακτρα σε κάποια σχολή είναι το να μη βγαίνει οικονομικά. Κατά συνέπεια, δε θεωρώ ότι στο Πολυτεχνείο μπορεί να επιβληθούν δίδακτρα (χωρίς να είμαι 100% σίγουρος). Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να αγωνιστούμε ενάντια στην επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, διότι πρόκειται για διάλυση των σπουδών μας.

Και τελικά νομίζω ότι τα δίδακτρα είναι το λιγότερο μπροστά σε όσα έρχονται και κατά συνέπεια θεωρώ ότι περισσότερο θα λειτουργήσουν σαν τυράκι.
Logged
Pages: [1] Go Up Print
Jump to:  

Powered by SMF | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC
Scribbles2 | TinyPortal © Bloc | XHTML | CSS
Loading...