• Downloads
  • ! Read Me !
  • Μαθήματα
  • Φοιτητικά
  • Τεχνικά Θέματα
  • Συζητήσεις
  • Happy Hour!
  • About THMMY.gr
 V  < 
Search:  
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 20:36:06 pm

Login with username, password and session length
Links
  Thmmy.gr portal
   Forum
   Downloads
   Ενεργ. Λογαριασμού
   Επικοινωνία

Χρήσιμα links
   Σελίδα τμήματος
   Βιβλιοθήκη Τμήματος
   Elearning
   Φοιτητικά fora
   Πρόγραμμα Λέσχης
   Πρακτική Άσκηση
   Ηλεκτρονική Εξυπηρέτηση Φοιτητών
   Διανομή Συγγραμμάτων
   Ψηφιακό Καταθετήριο Διπλωματικών
   Πληροφορίες Καθηγητών
   Instagram @thmmy.gr
   mTHMMY

Φοιτητικές Ομάδες
   ACM
   Aristurtle
   ART
   ASAT
   BEAM
   BEST Thessaloniki
   EESTEC LC Thessaloniki
   EΜΒ Auth
   IAESTE Thessaloniki
   IEEE φοιτητικό παράρτημα ΑΠΘ
   SpaceDot
   VROOM
   Panther

Πίνακας Ελέγχου
Welcome, Guest. Please login or register.
June 17, 2025, 20:36:06 pm

Login with username, password and session length

Αναζήτηση

Google

THMMY.gr Web
Πρόσφατα
Πρακτική Άσκηση ΤΗΜΜΥ 201...
by chris_p30
[Today at 19:46:54]

Ισραήλ - Ιράν: Πόλεμος στ...
by Yamal
[Today at 19:07:04]

[Γραφική] Λυμένα θέματα
by okanpala
[Today at 18:56:22]

Τι ακούτε αυτήν τη στιγμή...
by Katarameno
[Today at 14:25:00]

Αντικατάστασης πυκνωτή σε...
by george14
[Today at 13:58:20]

Πότε θα βγει το μάθημα; -...
by tzortzis
[Today at 13:19:53]

Αποτελέσματα Εξεταστικής ...
by george14
[Today at 12:08:25]

[ΨEE] Γενικές απορίες και...
by Juror8
[Today at 12:06:57]

[Οργάνωση Υπολογιστών] Γε...
by RAFI
[June 16, 2025, 22:46:54 pm]

[Σ.Π.Η.Ε.] Γενικές απορίε...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 19:49:00 pm]

[ΘΤΠΑ] Γενικές απορίες κα...
by Nikos_313
[June 16, 2025, 16:56:56 pm]

[Εφ.Θερμοδυναμική] Γενικέ...
by Λαμπτήρας
[June 16, 2025, 15:55:08 pm]

[Αρχές Οικονομίας] Να επι...
by _Trob
[June 16, 2025, 13:28:21 pm]

[Σ.Α.Π.Γ.] Εργασία 2025
by Nikos_313
[June 16, 2025, 12:13:45 pm]

[Διανεμημένη Παραγωγή] Γε...
by Διάλεξις
[June 16, 2025, 01:56:37 am]

[Σ.Π.Η.Ε.] Παλιά θέματα -...
by nmpampal
[June 15, 2025, 06:43:15 am]

Το thmmy.gr στο instagram...
by Mr Watson
[June 15, 2025, 00:50:23 am]

[Λογισμός ΙΙ] Απορίες σε...
by el mariachi
[June 14, 2025, 20:47:07 pm]

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ανέβασμα θεμά...
by tzortzis
[June 14, 2025, 16:54:08 pm]

Ρυθμίσεις Θεμάτων της Ανώ...
by el mariachi
[June 14, 2025, 11:56:45 am]
Στατιστικά
Members
Total Members: 9961
Latest: Poli
Stats
Total Posts: 1426694
Total Topics: 31710
Online Today: 242
Online Ever: 2093
(April 17, 2025, 08:47:49 am)
Users Online
Users: 73
Guests: 112
Total: 185
dsaragiotis
Orfanidis Stelios
tsageo
babis.papabill
dimpanas
Kwstas
stefanos hios
statiris
Dimosthenis
PetrosCc
evitzv
Christofanis
evax
kstavroulis
george pap
mdimitrig
chriskazakos
Tonis Mpalonis
Feelsbatman
giotsa
pxanthob
spoun
Captain
whatdoesthefoxsay
valco08
zachpasc
georkala
geoagour
DidosK
iodim
Billyskotsikas
maik
andyy
nikolihss
Soterd52
ඞ
MASV
kevangelo
kokkinosgior
d0xa
Paschalina.S
VagT
ganasto
tasos_ntv
dimitrisblioumis
AA RE LEWN
Napoleontas
GeorgeChri
glavdakis
Kv
vevi
Naks404
xarabalios
xristodoulou
mariajuana
thathas12
meni
ggalamat
ntinara
xrhstos
soule
themisb
engineer2030
aachmet
gprok
kkotsopo
giannnnis23
Kazi
Εμφάνιση

Νέα για πρωτοετείς
Είσαι πρωτοετής;... Καλώς ήρθες! Μπορείς να βρεις πληροφορίες εδώ. Βοήθεια για τους καινούργιους μέσω χάρτη.
Κατεβάστε εδώ το Android Application για εύκολη πρόσβαση στο forum.
Ανεβάζετε τα θέματα των εξετάσεων στον τομέα Downloads με προσοχή στα ονόματα των αρχείων!

Νέα!
Η γραμματεία είναι ανοιχτή καθημερινά 12:00-13:30 Tongue
THMMY.gr > Forum > Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές και Τεχνικά Θέματα > Κατασκευές και η... Ηλεκτρολογία στην πράξη. > Ηλεκτρολογικές... απορίες (Moderators: hjalmar, chatzikys) > Διακόπτης διαρροής σε 3φασικό
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 [2] 3 Go Down Print
Author Topic: Διακόπτης διαρροής σε 3φασικό  (Read 9888 times)
Netgull
Veteran
Μόνιμος κάτοικος ΤΗΜΜΥ.gr

View Profile
Re:Διακόπτης διαρροής σε 3φασικό
« Reply #15 on: May 29, 2004, 23:09:06 pm »

Δηλαδή μετά από απειλές, εξηγήσεις και...καλλιτεχνήματα καταλήξαμε ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ή δύο μονοφασικοί ή ένας τριφασικός ε; Δηλαδή όλοι είχαν δίκιο τελικά! (Με τις τελικές τους τροποποιήσεις βέβαια...)

Παρ όλα αυτά πιστεύω ότι η λύση των Lurpak-gpap μάλλον ενδύκνειται περισσότερο αν και κοστίζει και περισσότερο μιας που προστατεύει και από διαρροές από την τρίτη φάση στη γη έστω και αν αυτή είναι εκτός κυκλώματος. Διαφωνείς αγαπητή vivia;

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Aime moi moins, mais aime moi longtemps
Lurpak
Θαμώνας

Shocking ...isn't it?

View Profile
« Reply #16 on: May 29, 2004, 23:36:34 pm »

Φίλε Netgull το οτι το σχηματάκι είναι τελικά σωστό, καθ' ότι δεν υπάρχει βραχυκύκλωμα, δεν σημαίνει οτι θα λειτουργήσει σωστά. Όπως εξηγήσαμε οι 2 μονοφασικοί θα ενεργοποιούνται συνέχεια...
« Last Edit: May 29, 2004, 23:39:48 pm by Lurpak » Logged

Έχω ξεφύγει απ τα κλισέ,
πίνω Fanta και γράφω C
vivia
Νεούλης/Νεούλα
*

View Profile
« Reply #17 on: May 30, 2004, 02:21:47 am »

Lurpak: γιατί να ενεργοποιούνται, εφόσον ΔΕΝ περνάει ο κοινός ουδέτερος; Ξανακοίτα το... Smiley Είναι ακριβώς το ίδιο που έχεις και σπίτι σου, με τη μονοφασική κατανάλωση, παρόλο που από τη ΔΕΗ έρχεται τριφασικό.

Κύριε Παπαγιάννη, όπως το αντιλαμβάνομαι εγώ, το ίδιο πήγα να σχεδιάσω και στο προηγούμενο σχήμα, αλλά μ'έφαγαν οι απλοποιήσεις στο ASCII.... Smiley

Netgull: δε διαφωνώ! Smiley
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #18 on: May 30, 2004, 02:29:43 am »

Φίλε Lurpak θα συμφωνήσω με τη Vivia. Αν για κάθε φάση οι καταναλώσεις συδεθούν μετά το ΔΔΕ (μετά τους κύκλους που είναι τα πηνία δλδ) τότε το αλγεβρικό άθροισμα των ρευμάτων που διέρχονται μέσα από τον ΔΔΕ θα είναι 0 αν δεν υπάρχει σφάλμα. Αυτό θα ισχύει και για τις δύο φάσεις. Απλά μετά τον πρώτο ΔΔΕ (η πριν αν προτιμάτε, τελοςπάντων προς την πλευρά του δικτύου) ο ουδέτερος όντως θα έχει διπλάσιο ρεύμα. Αλλά αυτός δεν διέρχεται από τους ΔΔΕ.

Ας περιμένουμε και την ετημυγορία να δούμε...
Ευτυχώς έχω περάσει ΕΕΤ και δεν είμαι ενεργειακός οπότε μιλάω χωρίς φόβο (και χωρίς πάθος). Ε τώρα λέτε να μου το κρατήσουν κάποιοι μέχρι τις εξετάσεις του ΤΕΕ;;

Μου λες να βάλω τη ζωή μου σε μια τάξη, μα ποιος στ' αλήθεια ορίζει την τροχιά του; Η αταξία είναι τ' ουρανού η τάξη, και γω ανασταίνομαι στο γύρο του θανάτου...

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

Lurpak
Θαμώνας

Shocking ...isn't it?

View Profile
« Reply #19 on: May 30, 2004, 02:56:51 am »

Οκ, νομίζω οτι κατάλαβα που "κολλάτε". Νομίζετε οτι οι δύο φάσεις με τον ουδέτερο φτάνουν μέχρι τον κεντρικό πίνακα και μετά ξεκινάει 1Φ με τον ένα Ν και η άλλη φάση με  άλλο Ν.  Smiley

...στην πραγματικότητα όμως σε μια 3Φ εγκατάσταση τα πράγματα δεν είναι έτσι. Παντού περνάει ο κοινος Ν και των 3 φάσεων οπότε σε μια οποιαδήποτε 3Φ παροχή μετά τον γενικό πίνακα δεν έχεις 3 Ν, έναν για κάθε φάση, αλλά 1 κοινό. Αν βέβαια η εγκατάσταση είναι έτσι σχεδιασμένη και μετά τον κεντρικό πίνακα φεύγουν 3 φάσεις με 3 Ν τότε ναι έχετε δίκιο. Οι δύο 1Φ ΔΔΕ μετά τον πίνακα θα λειτουργούσαν ....αλλά αυτό δεν συνηθίζεται. Εξάλλου ο fugitive μίλησε για 3Φ παροχή απ' όπου η μία φάση είναι στον αέρα και όχι για 2 μονοφασικές παροχές.

Ευτυχώς έχω περάσει ΕΕΤ και δεν είμαι ενεργειακός οπότε μιλάω χωρίς φόβο

...ναι αλλά είσαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και αυτό δεν είναι δικαιολογία. Εξάλλου και 'γω Ηλεκτρονικός είμαι Grin
« Last Edit: May 30, 2004, 03:07:30 am by Lurpak » Logged

Έχω ξεφύγει απ τα κλισέ,
πίνω Fanta και γράφω C
gpap

View Profile
« Reply #20 on: May 30, 2004, 10:02:20 am »

Eίναι ακριβώς το ίδιο που έχεις και σπίτι σου, με τη μονοφασική κατανάλωση, παρόλο που από τη ΔΕΗ έρχεται τριφασικό.

Παιδιά εδώ γίνεται μια παρεξήγηση. Ο ΔΔΕ ελέγχει τη διαρροή ΑΠΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Ετσι στο σχήμα της vivia, αν η 3φασική εγκατάσταση είναι η ΔΕΗ, τότε ο κάθε ΔΔΕ θα μπορούσε να είναι συνδεμένος στην είσοδο της μονοφασικής εγκατάστασης κάποιου μονοφασικού καταναλωτή (πχ του σπιτιού μας).

Αν όμως η 3φασική εγκατάσταση είναι η δικιά μας, τότε το σχήμα σημαίνει ότι ΣΕ ΚΑΘΕ ΜΙΑ ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗ ΣΥΣΚΕΥΗ χρησιμοποιώ και έναν ανεξάρτητο ΔΔΕ. Αυτό βέβαια δεν γίνεται συνήθως καθώς επιλέγεται η λύση της χρήσης ενός κεντρικού 3φασικού στην είσοδο της εγκατάστασης για συνολική προστασία και όχι για λόγους κόστους. Σημειώνω ότι διαρροές μπορεί να υπάρξουν και στους αγωγούς της εγκατάστασης και όχι μόνο στις συσκευές.  

Παρόλα αυτά στα εργαστήρια ΣΗΕ πχ χρησιμοποιούμε τοπικούς ΔΔΕ (είναι και αυτοί 3φασικοί) στους χώρους
άσκησης γιατί οι κεντρικοί κοστίζουν πάρα πολύ λόγω μεγέθους (υψηλά ρεύματα).

Χαίρομαι για τον γενικότερο (αν και με μικρή συμμετοχή) προβληματισμό. Ο φίλος μου ο fugitive που έβαλε πρώτος το θέμα όμως που χάθηκε? Ετοιμάζεται για το ΤΕΕ .. και δεν ήθελε να ρισκάρει?

Καλημέρα,

Γρηγόρης Παπαγιάννης
Netgull
Veteran

View Profile
« Reply #21 on: May 30, 2004, 16:09:53 pm »

Lurpak συμφωνώ απολύτως. Δεν είπα ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί στο σπίτι μας όπως είναι. Απλά κάτι σκέφτηκε και η vivia μην το βγάλουμε και λάθος! Οκ έχεις δίκιο το ότι θεωρητικά μπορεί να υπάρξει δεν έχει και τόσο ενδιαφέρον από τη σκοπιά του μηχανικού μια που πιθανόν δεν συμφέρει...Δεν ξέρω ποιο είναι το κόστος του τριφασικού και των μονοφασικών ΔΔΕ αλλά 2 ουδέτεροι θα σήμαιναν 2 καλώδια οπότε μεγαλύτερο κόστος και μεγαλύτερη πιθανότητα σφάλματος. ʼσε που αν θέλαμε να συνδέσουμε σε κάποια στιγμή ένα τριφασικό φορτίο θα είχαμε πρόβλημα. Οπότε από πρακτικής σκοπιάς σίγουρα the winner is Lurpak!!!   Smiley

Kαι αυτό περί ΕΕΤ αγαπητέ Lurpak δεν το είπα για να δικαιολογήσω οποιαδήποτε πιθανή λάθος απάντηση! Πήγα να διασκεδάσω απλά την κατάσταση! Φυσικά και (θα) είμαι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και για τους Μηχανικούς δεν υπάρχει δικαιολογία! Ή ξέρεις και μιλάς ή δεν ξέρεις και ρωτάς!  Wink

Μην αμφιβάλλεις
γι αυτόν
που σου λέει
πως φοβάται

να φοβάσαι όμως
αυτόν
που σου λέει
πως δεν αμφιβάλλει.

fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

Fugi+Fox μια νέα μορφή ζωής...

View Profile
« Reply #22 on: June 02, 2004, 13:47:24 pm »

Quote from: gpap on May 30, 2004, 10:02:20 am

Χαίρομαι για τον γενικότερο (αν και με μικρή συμμετοχή) προβληματισμό. Ο φίλος μου ο fugitive που έβαλε πρώτος το θέμα όμως που χάθηκε? Ετοιμάζεται για το ΤΕΕ .. και δεν ήθελε να ρισκάρει?

Καλημέρα,

Γρηγόρης Παπαγιάννης

Ο θέτων την ερώτηση δεν απαντα΄ Tongue
Εντάξει, υπάρχει και ο φόβος για το ΤΕΕ...
Πέρα από την πλάκα, είδα ότι τελικά εάν μας ανάθεταν την ηλεκτρική εγκατάσταση μιας βιομηχανίας μάλλον θα καταλήγαμε στο σενάριο
"είμασταν γκαντέμηδες..." Embarrassed
Μαθαίνουμε,μαθαίνουμε τις "χύμα" γνώσεις που είπατε και τελικά μόλις υπάρξει ένα πρόβλημα που δεν αναφέρεται στο βιβλίο, είναι εκτός ύλης κοινώς, τότε σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Undecided Undecided
Τελικά αυτό που δεν κατάλαβα είναι στη δική μου περίπτωση θα λειτουργήσουν ή όχι οι 2 μονοφασικοί; Θεωρώ την περίπτωση του "συνέχεια ενεργοποιημένοι" ώς μη ορθή λειτουργία.
Και τέλος όσον αφορά αυτό που είπε ο κ. Παπαγιάννης περί "΄'αντε να εξηγήσεις στον έμπορο,καταστηματάρχη κτλ. περί αιτίου και αποτελέσματος" έχει απόλυτο δίκιο.
Πριν θέσω το ερώτημα πήγα σε ένα κατάστημα, δεν θα πω το όνομα για να μη θεωρηθεί διαφήμιση ή μάλλον δυσφήμιση, για να δω τι διακόπτη θα βάλω. Μιλούσαμε 2 διαφορετικες γλώσσες.Εκείνος για κάτι εναμισάρια, τριαντάρια, 25άρια, εξάρες, ντόρτια και δε συμαζεύεται και γω περί δαχτυλιδιών,  πηνίων, ονομαστικό ρεύμα,επαγωγής, Πεδίο Ι και ΙΙ, Ενεργειακή Ι και ΙΙ, και φυσικά και λίγο από Μετρήσεις Ι κτλ.
Βέβαια και οι 2 ηλεκτρολόγοι ΑΕΙ ήμασταν, συνάδελφοι ντε!

http://www.mozilla.org/en-US/firefox/new/
gpap

View Profile
« Reply #23 on: June 02, 2004, 14:17:18 pm »

Τελικά αυτό που δεν κατάλαβα είναι στη δική μου περίπτωση θα λειτουργήσουν ή όχι οι 2 μονοφασικοί; Θεωρώ την περίπτωση του "συνέχεια ενεργοποιημένοι" ώς μη ορθή λειτουργία
.

Θα ... σε δαγκάσω... Grin Grin. Πότε ενεργοποιείται ένας ΔΔΕ? Οταν υπάρχει (ή τον συνδέεις έτσι ώστε να αντιλαμβάνεται ότι υπάρχει) διαρροή. Τι κάνει όταν ενεργοποιείται? Ανοίγει (διακόπτει) το κύκλωμα που προστατεύει, δηλαδή όλη την εγκατάσταση μετά από αυτόν.

Μιλούσαμε 2 διαφορετικες γλώσσες.Εκείνος για κάτι εναμισάρια, τριαντάρια, 25άρια, εξάρες, ντόρτια και δε συμαζεύεται και γω περί δαχτυλιδιών,  πηνίων, ονομαστικό ρεύμα,επαγωγής, Πεδίο Ι και ΙΙ, Ενεργειακή Ι και ΙΙ, και φυσικά και λίγο από Μετρήσεις Ι κτλ.

Ολοι μιλάμε διαφορετική γλώσσα από τους τεχνίτες όταν αποφοιτούμε από το .. Ιδρυμα. (Ο καταστηματάρχης προφανώς μιλάει ..σαν τεχνίτης γιατί εσύ που είσαι Μηχανικός θα μάθεις την ..ορολογία, ο τεχνίτης δύσκολα θα μάθει τη δικιά σου). Γιαυτό φωνάζουμε για πρακτική άσκηση και επαφή με τον επαγγελματικό χώρο για να ..πάρετε την ..κρυάδα νωρίτερα και όχι όταν ..καμαρωτοί, καμαρωτοί και με τη βούλα Μηχανικοί (διάβαζε άδεια άσκησης από το ΤΕΕ) θα βρεθείτε σε ένα τεχνικό επαγγελματικό χώρο. Ή μήπως ..δεν είναι στις προθέσεις σας να περάσετε από κάτι τέτοιο (για τα επόμενα ΧΧΧ χρόνια τουλάχιστον)??? ??? ???
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #24 on: June 08, 2004, 00:05:24 am »

Με πιάνετε σε περίοδο εξεταστικής και διαβάσματος.
Λοιπόν επανέρχομαι μετά από μια μικρή σκέψη.
                             _____
----Ο1--------Α1---|_____|-----Β1----

_____
----Ο2--------Α2---|_____|-----Β2----

_____
----Ο3--------Α3---|_____|-----Β3----

Υποθέτουμε ότι το σημείο Β2 δεν συνδέεται πουθενά, τουλάχιστον έτσι συμβαίνει σπίτι μου, χρησιμοποιούμε μόνο τις 2 φάσεις.
Τα σημεία Ο είναι οι φάσεις και τα τετραγωνάκια τα συνολικά φορτία σε κάθε φάση. Εάν συνδέσουμε τα σημεία Α1, Β1 σε έναν ΔΔΕ και τα σημεία Α3,Β3 σε έναν άλλο τότε οι ΔΔΕ θα λειτουργούν κανονικά έτσι;
Προφανώς τα σημεία Β1,Β2,Β3 συνδέονται παρακάτω στον κοινό ουδέτερο.
Το προβλημα βρίσκεται μεταξύ θεωρίας και πράξης.
Δηλαδή εάν τα σημεία Β1,Β2 είναι προσβάσιμα και εάν πρ'αγματι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ των αγωγών.Εάν δηλαδή δεν διαχωρίζονται αλλά όλα τα φορτία συνδέοναι σε έναν κοινό αγωγό απυεθείας.Όπως παρακάτω για παράδειγμα

Ο1-----------------------------      Ο3-------------------------
     |        |           |                            |          |         |
   ===   ===    ===                       ===     ===   ===
-------------------------------------------------------------------ΓΗ

Ελπίζω να αποφύγω το δάγκωμα......
 Tongue  Grin Grin Grin

gpap

View Profile
« Reply #25 on: June 10, 2004, 14:09:42 pm »

Λοιπόν

1. Υπάρχει ένα μπέρδεμα στο σχήμα που κάνεις. Αν καταλαβαίνω καλά τα Β1,Β2, Β3 είναι ενωμένα με τον ουδέτερο (σχηματίζοντας ένα φορτίο σε αστέρα) και η μεσαία φάση είναι ανοιχτή (έστω στο ο2) - Είδες που τελικά χρειάζεται και σχέδιο?

2. Στην είσοδο της εγκατάστασής σου (μακριά από τα Ο123) θα πάρω 2 μονοφασικούς ΔΔΕ και σε καθένα από αυτούς θα περάσω μια φάση και ένα ουδέτερο.

3. Ο κάθε ΔΔΕ θα αντιλαμβάνεται το ρεύμα της φάσης να πηγαίνει και το ρεύμα του (κοινού) ουδέτερου να επιστρέφει.

4. Τα ρεύματα αυτά είναι προφανώς διαφορετικά μιας και το ρεύμα του κοινού ουδετέρου  είναι το άθροισμα των ρευμάτων των 2 φάσεων, άρα οι ΔΔΕ θα ανοίγουν.

5. Δεν κατάλαβα επίσης το τελευταίο σου σχόλιο. Ολα τα φορτία συνδέονται παράλληλα, αν είναι 1φασικά ανάμεσα σε φάση και ουδέτερο (όχι γη), αν είναι τριφασικά στις 3 φάσεις ας πούμε σε Υ.

6. Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον ουδέτερο μιας μονοφασικής συσκευής σε μια τριφασική εγκατάσταση καθώς δεν μπορείς να τον διακόψεις από τον κοινό ουδέτερο των 3 φάσεων. Εκτός αν έχεις τις άλλες 2 φάσεις μονίμως ανοιχτές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πάντως η σχεδίαση της σύνδεσης απότι καταλαβαίνω. Αν σχεδιάσεις σωστά τη συνδεσμολογία μάλλον δεν θα΄έχεις τέτοιες απορίες.

Γρηγόρης Παπαγιάννης
Lurpak
Θαμώνας

Shocking ...isn't it?

View Profile
« Reply #26 on: June 11, 2004, 13:44:51 pm »

Εγώ πάλι θέλω να ρωτήσω το φίλο fugitive κάτι που ήθελα από την αρχή αλλά το ξέχασα...
Καλά σε τι σπίτι μένεις και έχεις 3Φ παροχή;  ???
Με 7 σαλόνια, 52 δωμάτια και 23 μπάνια να φανταστώ;
Τόσο μεγάλο είναι που η 1Φ δεν έφτανε να σε καλύψει;
Έτσι κι αλλιώς 3Φ συσκευές δεν έχετε στο σπίτι σου, αφού όπως λες η μια φάση είναι στον αέρα. Εξάλλου νομίζω το 3Φ τιμολόγιο είναι και πιο ακριβό απο το 1Φ. Τι συμβαίνει για να ξέρουμε μελλοντικά αν συναντήσουμε κάτι παρόμοιο;

Έχω ξεφύγει απ τα κλισέ,
πίνω Fanta και γράφω C
gpap

View Profile
« Reply #27 on: June 11, 2004, 15:36:20 pm »

Συνήθως τα διαμερίσματα που είχαν παλιότερα θερμοσυσσωρευτές έχουν 3φασική εγκατάσταση. Αν οι θερμοσυσσωρευτές έχουν αντικατασταθεί πχ από καλοριφέρ, η εγκατάσταση μένει όπως ήταν και μπορεί να δουλεύει είτε σαν 1φασική ή 3φασική ή και 2 μονοφασικές...(ευελιξία έ?).

Αν ειναι αυτή η περίπτωση του φίλου  fugitive να μου το πει να του κάνω και μια ..ερώτηση κρίσεως.  Roll Eyes Roll Eyes

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ Ελπίζω να μην χρειαστεί ; .. καμμιά εικοσαετία να ξανακούσουμε νέα του! Grin Grin
fugiFOX
Veteran
Καταστραμμένος

View Profile
« Reply #28 on: June 12, 2004, 01:19:32 am »

Quote from: gpap on June 11, 2004, 15:36:20 pm
Συνήθως τα διαμερίσματα που είχαν παλιότερα θερμοσυσσωρευτές έχουν 3φασική εγκατάσταση. Αν οι θερμοσυσσωρευτές έχουν αντικατασταθεί πχ από καλοριφέρ, η εγκατάσταση μένει όπως ήταν και μπορεί να δουλεύει είτε σαν 1φασική ή 3φασική ή και 2 μονοφασικές...(ευελιξία έ?).

Αν ειναι αυτή η περίπτωση του φίλου  fugitive να μου το πει να του κάνω και μια ..ερώτηση κρίσεως.  Roll Eyes Roll Eyes

Γρηγόρης Παπαγιάννης

ΥΓ Ελπίζω να μην χρειαστεί ; .. καμμιά εικοσαετία να ξανακούσουμε νέα του! Grin Grin
Αναμένω την ερώτηση... ??? ??? ???
Πάντως... συγχαρητήρια!  Cheesy Συμβαίνει αυτό ακριβώς που είπατε και όχι ότι διαθέτω 52 δωμάτια και πάρκινγκ μέσα στο σπίτι μου!!!  Sad
Όσον αφορά το σχήμα, ναι πράγματι οι αγωγοί συνδέονται στα σημεία Β1,Β2,Β3 το κοινό που λέμε. Η σκέψη μου ήταν απλώς, αν βοηθούσε η δομή των συνδέσεων να βάζαμε 2 1-φασικούς.Δηλαδή εάν τα δεν υπάρχει ένας κοινός ουδέτερος που να συνδέονται όλα τα φορτία.Εάν δηλαδή από την εγκατάσταση, υπάρχχουν ξεχωριστές επιστροφές από κάθε φάση, και οι οποίες επιστροφές συνδέονται στον πίνακα σε έναν κοινό ουδέτερο.
Επισυνάπτω και ένα μικρό σχεδιάκι φτιαγμένο στο χέρι ή καλύτερα στο... ποντίκι! για αυτό μην κοροιδέψτε τα ολόισιες γραμμές. Tongue
Σε αναφορά με το σχήμα, τα φορτία θεωρούνται τα συνολικά φορτία που συνδέοτναι σε κάθε φάση.
Εάν συμβαίνει να υπάρχει μια και ξεχωριστή επιστροφή για κάθε φάση και οι τρεις επιστροφές συνδέονται στο σημείο Ρ, όπου σχηματίζουν το ένα και κοινό πλέον ουδέτερο, που επιστρέφει (προφανώς Shocked ) και εάν τα σημεία Βi, είναι προσβάσιμα τότε και μόνο τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 μονοφ.ΔΔΕ συνδέοντας την κάθε φάση με το αντίστοιχο Βi.
Σημ :Ο ουδέτερος(Ν) και όλοι οι αγωγοί γενικότερα στο σχήμα έχουν συνέχεια, κάποιο λάθος κατά τη μετατροπή σε jpg τους έκανε να φαίνονται κομμένοι

Υ.Γ. : Εάν η ερώττηση κρίσεως σχετίζεται με αριθμό τετραγωνικών ή δωματίων κτλ. τότε θα επικαλεστώ προσωπικά δεδομένα  Tongue Tongue
« Last Edit: June 12, 2004, 01:54:47 am by fugitive » Logged

gpap

View Profile
« Reply #29 on: June 12, 2004, 22:39:47 pm »

Φίλε fugitive πάλι θα σε στεναχωρήσω άλλα το σχέδιό σου δεν είναι σωστό. Επειδή δεν έχω καλλιτεχνική φλέβα με το ποντίκι  Cheesy και πραγματικά δεν έχω χρόνο να φτιάξω κάτι καλύτερο σε σχέδιο, πέρνα από το γραφείο να σου δείξω τι εννοώ και το βάζεις μετά (τις εξετάσεις) και στο forum να το δουν και όσοι άλλοι ενδιαφέρονται.

Η ερώτηση (κρίσεως) τώρα.

Φίλος που συνεχίζει να έχει θερμοσυσσωρευτές αποφάσισε να βάλει ένα ΔΔΕ 3φασικό. Αγόρασε τον καλύτερο της αγοράς, φώναξε και έναν ηλεκτρολόγο (αληθινό όχι μηχανικό Roll Eyes) και τον σύνδεσε αμέσως μετά από τον 3φασικό διακόπτη στην είσοδο του πίνακα. Η χαρά του κράτησε μέχρι τις 23.00 το βράδυ, όπου ξαφνικά ...βρέθηκε στο σκοτάδι. Περνώντας μια βραδιά με το κερί την άλλη μέρα φώναξε τον ηλεκτρολόγο. Αυτός με μια σειρά απλές δοκιμές διαπίστωσε ότι ο ΔΔΕ λειτουργεί κανονικά και ότι και αν έκανε δεν κατάφερε να τον ενεργοποιήσει. Το σκηνικό επαναλήφθηκε το ίδιο βράδυ στις 23.00 όπου ο κληθείς νυχτιάτικα ηλεκτρολόγος διαπίστωσε το προφενές ..ότι δηλαδή ο ΔΔΕ ανοίγει μόλις ξεκινούν οι θερμοσυσσωρευτές. Στην προτροπή του στο φίλο να ..πάει να αγοράσει έναν ΔΔΕ ειδικό για ..θερμοσυσσωρευτές (sic), ο φίλος αποφάσισε να συμβουλευτεί έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό αυτή τη φορά και όχι αληθινό. Και έτσι το ερώτημα έφτασε στο forum.

Πέρα από τη διδακτική σκοπιμότητα της παραβολής περί ..επαγγελματικών δικαιωμάτων, επιστημονικής ..αρμοδιότητας και του κοινωνικού ..εν γένει ρόλου του μηχανικού, το ερώτημα μένει ανοιχτό για όποιον φίλο θέλει να ..το ψάξει. Απαραίτητη προυπόθεση (για να μην παιδεύεστε τζάμπα) είναι να γνωρίζετε πως λειτουργούν οι θερμοσυσσωρευτές με το μειωμένο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Αν τώρα αναρωτιέστε τι είναι θερμοσυσσωρευτής, τι είναι μειωμένο, τι είναι .. ΔΕΗ έ τότε αφήστε το (στον fugitive, που έχει και hardware εξοπλισμό στο σπίτι Grin).

Γρηγόρης Παπαγιάννης    

Pages: 1 [2] 3 Go Up Print
Jump to: