Όχι για να αντιπαρατεθώ στον οποιοδήποτε αγανακτισμένο 'ambitious'.
Δεν έχει νόημα μια τέτοια προσπάθεια, έτσι που έχουν πολωθεί τα πράγματα.
Μπορεί κανένας να αγνοήσει όλα όσα λέει, είναι κοινοτοπίες και επαναλήψεις, αλλά η αναφορά του στον ... πανάθλιο Πάγκαλο θίγει την συλλογική αξιοπρέπεια της ακαδημαϊκής κοινότητας.
Το ΕΜΠ έδωσε τη δική του απάντηση σήμερα στην Ελευθεροτυπία.
Διαβάστε την.
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=66941996http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,dt=14.02.2007,id=40700236_________________________________________________
___________________________________________
Κωνσταντίνος Μουτζούρης «Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί μόνη της»
«Κάτω τα χέρια από το ΕΜΠ και το άσυλο»Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ, ΑΝΝΑΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΚΗ
«Η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί μόνη της να διαφυλάξει τα Ιδρύματα και το άσυλο -οι φοιτητές μας είναι και πρόθυμοι και άξιοι. Αν χρειαστούμε ποτέ βοήθεια, θα τη ζητήσουμε. Κάτω τα χέρια από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κάνει αυτοΐαση».
Η κατηγορηματική αυτή διατύπωση προς την «Ε» του πρύτανη του ΕΜΠ Κωνσταντίνου Μουτζούρη προκύπτει, όπως υποστηρίζει, ως αποτέλεσμα της οργάνωσης της πολυτεχνειακής κοινότητας απέναντι στα φαινόμενα παραβατικότητας που προσφέρουν έδαφος στην αμφισβήτηση του θεσμού του ασύλου.
Με γνώμονα την υποδειγματική περιφρούρηση του ιστορικού συγκροτήματος της Πατησίων -κατά τη διάρκεια των τελευταίων εκδηλώσεων της επετείου του Πολυτεχνείου- από το σύνολο των συντελεστών «που παραμένουν πιστοί στον κορυφαίο θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου», οι αρχές του Ιδρύματος, στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου, απηύθυναν έκκληση στα μέλη της κοινότητας (τη σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιεί σήμερα η «Ε»), προκειμένου να αποδυναμώσουν τις αιτιάσεις που στοιχειοθετούν από αλλοίωση έως κατάργηση του υφιστάμενου πλαισίου που ορίζει τον θεσμό του ασύλου.
Από τη σημερινή τοποθέτηση τόσο των εκπροσώπων της πρυτανείας του Μετσοβίου όσο και φοιτητών του Ιδρύματος προκύπτει ότι τα μέλη της κοινότητας:
-Δεν εθελοτυφλούν έναντι των πραγματολογικών δεδομένων.
-Ενεργοποιούνται.
-Αποδίδουν στο «όνομα του ασύλου».
Οπως εξηγεί στην «Ε» ο πρύτανης του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, πρώτιστο μέλημα της νέας διοίκησης του Ιδρύματος, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά της τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν:
*Να απελευθερωθεί κτίριο της φοιτητικής εστίας στου Ζωγράφου, που είχε καταληφθεί από εξωπολυτεχνειακά στοιχεία.
*Να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η περιφρούρηση των επετειακών εκδηλώσεων για την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
«Μόλις οι στόχοι μας επιτεύχθηκαν», συνεχίζει ο πρύτανης, «επικεντρωθήκαμε στη λήψη μέτρων, ειδικά για τους χώρους της πολυτεχνειούπολης». Ετσι, στις 22 Νοεμβρίου, οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ (Κ. Μουτζούρης, Ι. Πολύζος, Γ. Σπαθής) εκδίδουν και διακινούν ανακοίνωση-έκκληση προς το σύνολο των μελών της πολυτεχνειακής κοινότητας, δηλαδή:
* Στα θεσμικά όργανα του Ιδρύματος (Σύγκλητος, Γενικές Συνελεύσεις Σχολών).
* Στους φοιτητικούς συλλόγους, αλλά και σε κάθε φοιτητική παράταξη χωριστά.
* Στους συλλόγους των εργαζομένων (καθηγητές, μέλη ειδικού ερευνητικού διδακτικού προσωπικού, μεταπτυχιακούς φοιτητές, διοικητικούς υπαλλήλους.
Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση, οι διοικητικές αρχές του ΕΜΠ διατυπώνουν κατ' αρχήν το συμπέρασμα (λόγω και της χρονικής στιγμής της έκδοσής της) ότι «ο επιτυχής τριήμερος εορτασμός της 33ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου απέδειξε με τον πιο υποδειγματικό τρόπο ότι η περιφρούρηση των εγκαταστάσεων του ΕΜΠ διασφαλίζεται αποτελεσματικά από το σύνολο των συντελεστών που παραμένουν πιστοί στον κορυφαίο θεσμό του πανεπιστημιακού ασύλου».
Τα μέλη της πρυτανείας του Ιδρύματος αναφέρονται στις «συνεχόμενες, σοβαρές παραβατικές ενέργειες μεμονωμένων ατόμων, αλλά κυρίως ομάδων, εχθρικών προς την έννοια και χρησιμότητα του ασύλου για την πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, που δίνουν αφορμή για την αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο».
Εν συνεχεία, επιχειρούν την καταγραφή της επικρατούσας κατάστασης. Αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, τόσο στο συγκρότημα της οδού Πατησίων, όσο και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, επί σειρά ετών, εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα αξιόποινων πράξεων που περιλαμβάνουν καταστροφές κτιριακών εγκαταστάσεων και εργαστηριακού εξοπλισμού, διαρρήξεις και διευρυμένες κλοπές, χρήση και διακίνηση ουσιών, αυθαίρετες καταλήψεις χώρων με μόνιμα και διαρκή χαρακτηριστικά, που δεν συνοδεύονται από αιτήματα και διεκδικήσεις με συγκεκριμένο περιεχόμενο και περιορισμένη διάρκεια».
Καταλήγοντας, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του Πολυτεχνείου ζητούν τη δέσμευση των μελών της κοινότητας ότι θα συνδράμουν με όλους τους δυνατούς τρόπους στην εξάλειψη αυτών των φαινομένων, «δεδομένου ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού και η περιφρούρησή του αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου που έχει συναίσθηση της αξίας του».
Στις διευκρινίσεις που ζήτησε η «Ε» επί των φαινομένων αξιόποινων πράξεων, όπως περιγράφονται στην ανακοίνωση της πρυτανείας, ο Κ. Μουτζούρης υποστήριξε πως η αναφορά συνδέεται αποκλειστικά με τους υπαίθριους χώρους της πολυτεχνειούπολης:
«Η Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου είναι μια έκταση 1.000 στρεμμάτων, με ευρεία δενδροκάλυψη, εντός της οποίας εισέρχεται για περίπατο μεγάλος αριθμός κατοίκων της περιοχής. Εχουμε φτιάξει πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, κιόσκια αναπαύσεως και άλλες κατασκευές ώστε να διευκολύνονται στους περιπάτους τους και οι πολίτες και βεβαίως οι φοιτητές μας και οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Οπότε είναι μοιραίο ορισμένες φορές να εισέρχονται και άτομα για εξυπηρέτηση άλλων αναγκών τους.
Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΜΠ η αναφορά περί "χρήσης και διακίνησης ουσιών" στηρίζεται σε καταγγελίες φυλάκων του Ιδρύματος αλλά και πολιτών πως "ορισμένες φορές στα πάρτι που διοργανώνονταν στους ακάλυπτους χώρους της πολυτεχνειούπολης από εξωπολυτεχνειακούς, γινόταν διακίνηση ουσιών. Αυτά σταμάτησαν με τα μέτρα που ελήφθησαν (κλείσιμο θυρών, ενίσχυση της φύλαξης, κινητοποίηση των φοιτητών) για την αποτροπή αυτών των φαινομένων. Εκτοτε δεν έχει ξαναγίνει πάρτι ώς σήμερα».
Εμφανίζεται κατηγορηματικός στις αιτιάσεις της «Ε», ξεκαθαρίζοντας ότι:
* Δεν έχουν καταγγελθεί ποτέ αντίστοιχα φαινόμενα στο ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Ιδρύματος, στην Πατησίων.
* Δεν έχουν αναφερθεί ποτέ περιστατικά χρήσης ή διακίνησης ουσιών στους εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου (σ.σ. «ποτέ δεν μας είπε κανείς πως βρήκε σύριγγα σε τουαλέτα», δηλώνει χρακτηριστικά ο πρύτανης).
* Δεν υπάρχει θέμα με ναρκωτικά στο Πολυτεχνείο.
Ευαισθητοποίηση, οργάνωση
«Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι η περιφρούρηση των πανεπιστημιακών χώρων μπορεί να γίνει καλά με την ευαισθητοποίηση, την οργάνωση, την κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν υπάρχει ανάγκη για εξωτερικές παρεμβάσεις, όπως αυτή της δημόσιας δύναμης».
«Στην ανακοίνωση περιγράφουμε μια πραγματικότητα η οποία αντανακλά παραβατικές πράξεις που συμβαίνουν στο σύνολο της κοινωνίας, εντός και εκτός ΑΕΙ, οι οποίες όμως διογκώνονται κατά καιρούς για να ενισχύσουν τις απόψεις αμφισβήτησης και κατάργησης του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου», σημειώνει ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ Γιάννης Πολύζος.
«Η επείγουσα έκκληση προς τα μέλη της πολυτεχνειακής κοινότητας έγινε για να εκφράσουμε όλοι μαζί την πεποίθησή μας ότι η περιφρούρηση του ασύλου αποτελεί ύψιστη ευθύνη των φοιτητών, των εργαζομένων και των διδασκόντων του Ιδρύματος. Πράγματι, η ανταπόκριση, των φοιτητών κυρίως, ήταν σημαντική και αυτό αποδείχθηκε από την εξάλειψ
η των φαινομένων, όπως η περίπτωση ανεξέλεγκτων μουσικών εκδηλώσεων και η εκκένωση κατειλημμένων πανεπιστημιακών χώρων».
«Ας σταματήσουν επιτέλους να χρεώνουν τα κοινωνικά προβλήματα στο πανεπιστήμιο και ας αναλάβουν τις μεγάλες πολιτικές τους ευθύνες», δήλωσε στην «Ε» ο φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ. Πολυτεχνείου, Γιάννης Μπάρκας. «Οι καθηγητές και οι φοιτητές υπερασπιζόμαστε το διδακτικό και το ερευνητικό έργο, που διαφυλάσσεται άλλωστε από το ίδιο το άσυλο. Αυτή είναι η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, απέναντι στην προσπάθεια συκοφάντησης του δημόσιου πανεπιστημίου. Φτάνει πια με την ισοπέδωση και την υποβάθμισή του».
«Οι φοιτητές περιφρουρούν το άσυλο και δεν αφήνουν χώρο σε στοιχεία που δεν αποδέχονται την πρακτική του φοιτητικού κινήματος» υποστήριξε ο φοιτητής του Τμήματος Μεταλλειολόγων Μεταλλουργών του Ιδρύματος, Δημήτρης Κοσκινάς. «Είναι προφανές ότι όποιος δεν διαθέτει πολιτικό περιεχόμενο για την προάσπιση του ασύλου δεν μπορεί να το περιφρουρήσει κατά κανέναν τρόπο».
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μάθημα αυτοΐασηςΑΠΟΚΡΟΥΟΝΤΑΣ οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς του πανεπιστημιακού ασύλου οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου δηλώνουν κατηγορηματικά, ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα μπορεί μόνη της να διαφυλάξει τα ιδρύματα και το άσυλο. Με μακρά ανακοίνωσή τους ο πρύτανης Κ. Μουτζούρης και οι αντιπρυτάνεις Ι. Πολύζος και Γ. Σπαθής δίνουν απάντηση σε όσους διογκώνουν ορισμένα γεγονότα και εισηγούνται, όπως έκανε ο Θεόδ. Πάγκαλος, να μπαίνει στα πανεπιστήμια η Αστυνομία και «χωρίς καμία άδεια» των πρυτανικών Αρχών.
ΑΝΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ με την ανακοίνωση η εικόνα, που σχηματίστηκε με τις υπερβολές για καταστροφές, χρήση και διακίνηση ουσιών μέσα στα κτίρια του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και την Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ, ότι «επί σειράν ετών εμφανίζονται τέτοια φαινόμενα αξιοποίνων πράξεων» (τα περιγράφουν, μάλιστα) αλλά, όπως διευκρινίζουν, συμβαίνουν στους υπαίθριους χώρους της Πολυτεχνειούπολης, που καταλαμβάνει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων. Και βεβαίως είναι ανοιχτή αυτή η έκταση στο κοινό.
ΕΚΕΙ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, γίνονται «σοβαρές παραβατικές ενέργειες μεμονωμένων ατόμων, αλλά κυρίως ομάδων, εχθρικών προς την έννοια και τη χρησιμότητα του ασύλου». Ετσι δίδεται αφορμή «για την αμφισβήτηση του θεσμικού πλαισίου που διέπει το πανεπιστημιακό άσυλο».
ΥΠΑΡΧΕΙ για τις πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ μια κατάσταση ανεπιθύμητη και τα φαινόμενα των «αξιοποίνων πράξεων» πρέπει να εξαλειφθούν, όχι όμως με την επέμβαση της Αστυνομίας, αλλά με κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας.
ΑΠΕΥΘΥΝΟΜΕΝΟΙ, ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις, στο διδακτικό προσωπικό και στους φοιτητές, υπογραμμίζουν ότι η περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου «αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, που έχει συναίσθηση της αξίας του».
ΠΡΑΓΜΑΤΙ, όταν κινητοποιείται η πανεπιστημιακή κοινότητα περιφρουρείται αποτελεσματικά το άσυλο. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι στον 3ήμερο εορτασμό της 33ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου όλα έγιναν ομαλά και χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, όπως άλλοτε.
ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ η κινητοποίηση μία απόδειξη, ότι είναι δυνατή η περιφρούρηση των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων και του ασύλου από εκείνους που πιστεύουν πραγματικά στην αξία των μεγάλων δημοκρατικών κατακτήσεων.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ αυτές χρειάζεται ευαισθητοποίηση, λαϊκή συμμετοχή και δημοκρατική εγρήγορση. Δεν χρειάζεται Αστυνομία και προπαντός «Αστυνομία τάξης», όπως θέλει ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Η ελευθερία της επιστήμης, της διδασκαλίας και της έρευνας είναι ασυμβίβαστη με την αστυνόμευση, υπό οποιοδήποτε πρόσχημα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 14/02/2007